hamilelikte cinsel ilişki çocuğa zarar verir mi / Hamilelikte Cinsel İlişki Nasıl Olmalıdır? | Çocuklu Dünya

Hamilelikte Cinsel Ilişki Çocuğa Zarar Verir Mi

hamilelikte cinsel ilişki çocuğa zarar verir mi

Hamilelikte Cinsel İlişki

Hamilelikte Cinsel İlişkide Nelere Dikkat Edilmelidir?

Hamilelikte cinsel yaşam, bebeği olumsuz etkilemez. Gebelikte cinselliğin devam etmesi çiftlerin ilişkisini sağlamlaştırır. Gebelikte bebeğe zarar verme korkusu, cinsel isteği azaltıyor.

Hamilelikte cinsel yaşam çiftlerin en çok merak ettiği aynı zamanda da endişelendiği konuların başında geliyor. Birçok çift, hamileyken gerçekleşen cinsel birleşmenin bebeği olumsuz etkilediğini düşünse de, durum aslında tam tersi şekilde gerçekleşiyor. Tıbbi gerekçelerle yasaklanan durumlar hariç, gebelikte yaşanan cinsel aktivite bebek üzerinde olumsuz bir etki bırakmadığı gibi, düşüğe de sebep olmuyor. Aynı zamanda anne ve baba adaylarının kendilerini iyi hissetmesini ve ilişkilerinin güçlenmesini sağlıyor. Memorial Ankara Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Figen Beşyaprak, hamilelik sürecinde cinsel ilişki yaşarken nelere dikkat edilmesi gerektiği hakkında bilgi verdi.

Ücretsiz üye olarakeğitici oyunları gör!

Çocuğunuzun gelişimini en iyi şekilde takip edin
Aylık gelişim bilgilerini görün ve takip edin
2500’den fazla eğitici oyunla çocuğunuzun gelişimine katkıda bulunun
Annelik ve babalık hakkında uzmanlarla görüşün

Hamileyken ilişkiye girilir mi?

Gebelik, cinsel yaşamı olumsuz yönde etkilemez. Tüm gebelik sürecine bakıldığında, fizyolojik açıdan gebelik cinsel yaşamı olumsuz olarak etkileyen bir dönem olmamaktadır. Hamilelikte cinselliğin devam etmesi gebelik üzerine olumsuz etki yapmadığı gibi, kadının ve erkeğin kendini iyi hissetmesi ve çift ilişkisinin pekişmesi açısından önemlidir.

Gebelikte cinsel ilişki sıklığı

Gebelikte cinsel ilişki sıklığı azalıyor. Bütün bu olumlu etkilere rağmen birçok çift gebelik döneminde cinsel ilişkilerinin çok azaldığını ya da hiç olmadığını ifade etmektedirler. Gebelik süresince, gebelik öncesine göre genel olarak cinsel ilişki sıklığı yüzde 49-73 azalmaktadır. Genel olarak üç döneme ayrılan gebeliğin ilk üç ayında azalan cinsel aktivite ikinci üç ayda bir miktar artmakta, son üç ayda ise tekrar düşüş eğilimi göstermektedir.

Hamilelik cinsel istek

Bebeğe zarar verme korkusu cinsel isteği azaltıyor. Gebelikte cinsel ilginin ve aktivitenin azalmasının biyomedikal ve psikososyal nedenleri bulunmaktadır. Bir diğer önemli faktör ise çiftin gebelik öncesindeki ilişkisi olmaktadır.

Biyomedikal faktörler: Gebeliğin ilk haftalarında sık görülen bulantı, kusma, yorgunluk ve uyku hali, ilişkide ağrı hissetme endişesi, genel fiziksel aktivitede azalma ve en önemlisi de düşük yapma veya bebeğe zarar verme korkusudur.

Psikososyal faktörler: Duygusal değişimler, gebeliğe ilişkin olumsuz ya da ambivalan duygular, beden imajında değişiklikler, fetüse zarar verme korkusu ve bunun oluşturduğu yoğun anksiyeteyi kapsamaktadır.

Gebelikte cinsellik anne baba adaylarında kaygı yaratıyor.

Shojaa, Jouybari & Sanagoo 2009 yaptığı araştırma gebelik sırasındaki seksüel davranışları araştırdığı makalesinde anne ve babalar kaygılarını şu şekilde ifade etmişler.

  • “Bebeğimin semenim ile bulaşmasından çekindiğim için ilişkiden kaçındım”
  • “Cinsel ilişkiye girerse kız çocuğum zarar görebilir”
  • “Cinsel ilişkiden sonra damla şeklinde kanama oldu, bebeğe zarar vermekten korktum”
  • “Eşim eğer onunla ilişkiye girmezsem başka birini bulacağını söyledi”
  • “Gebelik boyunca eşimin kokusundan nefret ettiğim için ilişkiye girmedim”
  • “Niçin isteksiz olduğun konusunda bir doktorla görüş”

Gebelikte cinsellik bebeğe zarar verir mi?

Bebeğin zarar göreceği düşüncesi yetersiz bilgiden kaynaklanıyor. Normal bir gebelikte cinsellik bebeğe hiçbir şekilde zarar veren bir aktivite olmamaktadır. Bebeğe zarar gelebileceği inancı çiftlerin yetersiz bilgi, yanlış inanışlarından veya iletişim sorunu olan çiftlerin gebeliği ilişkiden kaçınmak için kullanmalarından kaynaklanmaktadır. En yaygın sorun çiftlerin vajina ile rahmin (uterus) birbirinden farklı organlar olduğunu bilmemesinden gelmektedir. Bebek rahim içerisinde ve amnion sıvısının içinde rahat ve korunmalı bir ortamda gelişimini sürdürürken, cinsel birleşme vajinada gerçekleşmektedir. Bu sebeple bebeğin herhangi bir şekilde zarar görmesi söz konusu olmamaktadır.

Gebelikte cinselliğin yasaklandığı durumlar hangileridir?

  • Erken membran rüptürü
  • Erken doğum tehdidi
  • Erken doğum öyküsü
  • Vajinal kanama
  • Plesanta previa
  • Tekrarlayan düşükler
  • Servikste erken açılma
  • Servikal yetmezlik
  • Fetal kayıp öyküsü
  • Cinsel yolla bulaşan hastalık
  • Çoğul gebeliklerde son aylarda

Gebelikte orgazm olmak erken doğuma sebep olmaz

Orgazmla birlikte rahimde de kasılmaların olabileceği bildirilmektedir. Sağlıklı gebeliklerde orgazm sırasında görülen kasılmaların anne ve bebeğe zararı yoktur, düşük ve erken doğuma neden olmaz.

Cinsellik sadece “Cinsel Birleşme” olarak algılanmamalı

Cinselliğin sadece “Cinsel birleşme” olarak algılanması, ilişkinin her döneminde özellikle de gebelikte cinselliği sınırlandıran bir faktör olmaktadır. Gebede cinsel aktiviteyi sınırlandıracak bir tıbbi nedenin varlığı çifti cinsellikten tamamen uzaklaştırır. Halbuki yasaklanan sadece birleşme olacaktır. Birleşme olmaksızın sevişmek; dokunmalar, sarılmalar, öpüşmelerle çiftlerin birbirini uyarmasıyla, mastürbasyon ya da karşılıklı mastürbasyonlarla cinsel iletişim her zaman sürdürülebilir bir aktivite olabilmektedir.

Hamilelikte cinsel ilişki pozisyonu nasıl olmalıdır?

Pozisyon konusunda çiftlerin tercihleri dikkate alınmalı. Cinsel birleşme pozisyonları için her zaman çiftlerin tercihleri dikkate alınmalıdır. Gebeliğin son birkaç ayında büyüyen karına baskıyı azaltmak amacıyla kadının üstte olduğu ya da yan pozisyonlar önerilebilir

Prezervatif ve aromaterapi yağları kullanılabilir

Prezervatif eğer doğum kontrol yöntemi olarak kullanılıyorsa anlam ifade etmemektedir. Çünkü gebe bireyin yumurtlama süreci olmaz. Ancak cinsel yolla bulaşan hastalıklar konusunda bireyin endişesi varsa kullanılmasında sakınca olmaz. Bununla birlikte kayganlaştırıcı, su bazlı ajanlar veya doğal aromaterapi yağlarından faydalanılabilir.

Hamilelikte cinsellik nasıl olmalı?

Hamilelik çiftler için hayatlarının önemli dönüm noktalarından biridir. Bu dönemde yaşanan kaygılar ve soru işaretlerinin giderilmesi ile çiftlerin ilişkileri daha sağlıklı bir hale gelir. Bu konulardan biri de hamilelikte cinsellikle ilgili sorulardır. İş hamilelikte cinsellikle ilgili 7 kritik soru ve cevapları...


1. Hamilelik cinselliği nasıl etkiler?

Hamileliğin psikolojisi ve fiziksel değişimleri bir takım değişikliklere yol açsa da cinselliğin devam etmesine engel bir durum yoktur. Partneri hamile olan bir erkek bazı tereddütlere sahip olabilir. Ne yapacağını bilmeyen erkek, bebeğe zarar verebileceğini düşünerek partnerinden uzak durmayı tercih edebilir. Hamilelik dışı zamanlarda cinsel isteği ifade eden ve başlatan taraf genellikle erkek olduğundan, erkeğin başlatmaması halinde kadın da istekli olduğunu ifade etmekten çekinebilir. Partnerinden uzak durduğunda ise kadın bu durumu artık çekici olmadığı, partnerinin kendisini istemediği ve hatta hayatında başka biri olduğu şeklinde yorumlayabilir. Cinsellik ruh hali ile direkt bağlantılı olduğundan, kadının ruh hali değişimleri oldukça istek de değişecektir. Unutulmaması gereken çok önemli bir konu cinselliğin her zaman tam bir seks olmayabileceğidir. Öpüşmek, hatta bazen sarılmak bile anne adayını mutlu edebilir. Bu öneri özellikle cinselliğin sakıncalı olduğu tıbbi durumlarda ilişkinin normal devamı için gereklidir.

2. Hamile kalındığında cinsel hayat sona ermeli mi?

Bebeğin içinde büyüdüğü amnion kesesi ve amniotik sıvı bebeği dışarıdan gelecek tehlikelere karşı korur. Böylece ilişki ile gelen spermlerin bebeğe ulaşmasını da engeller. Ayrıca, hamilelikte çok yüksek düzeylere ulaşan progesteron hormonu servikste (rahim ağzı) çok yoğun sümüksü bir tıkacın oluşmasını sağlayarak birçok spermin rahime geçmesine izin vermez. Bu nedenlerle cinsel hayatın devam etmesinde sakınca yoktur. Ancak sıklığı ve idaresi kadının hakimiyetinde olmalıdır. Yorgunluk, bulantı, uyku ihtiyacı, ağrı gibi nedenlerle kadının sürekli hazır ve uygun olmayabileceği unutulmamalıdır.

3. Hamilelikte cinselliğin yasak olduğu durum var mıdır?

Gebeliğin öğrenildiği andan itibaren son aya dek güvenle cinsel hayat devam edebilir ve ettirilmesi önerilir. Ancak, ilk üç ayda kanama ve ağrı ile seyreden düşük tehdidi hallerinde doktor izin verene dek durdurulmalıdır. Önceki gebeliği düşükle ya da erken doğumla sonuçlanmış olanlar biraz daha dikkatli olmalı ve ilişki sırasında erkek her zamankinden daha dikkatli olmalıdır. Plasentanın aşağıda yerleştiği durumlarda (plasenta previa) doktorun izni ve görüşü alınmalıdır. Tüp bebek ya da doğal ikiz gebeliklerde, erken doğum tehdidi daha sık görüldüğü için mutlaka doktor tavsiyesi alınmalıdır. Şu hallerde ise cinsel hayat kesinlikle durdurulmalıdır:

  • Su kesesinin açılması
  • Vajinal kanama
  • Kesinleşmiş rahim boynu yetmezliği
  • Erkekte cinsel yolla bulaşan hastalık varlığı

4. Hamilelikte hormonların cinselliğe etkisi olur mu?

Gebelik başladığında hormonal etkilerle göğüslerde de büyüme ve hassasiyet başlar. Göğüslerdeki bu hassasiyet, cinsel uyarılabilirliği artırır. Bazı kadınlarda 3’üncü ayın sonuna doğru artan bir dürtü vardır. Gebelikte yükselen östrojen vajinal salgıları artırırken, progesteron hormonu salgıları daha koyu bir hale getirebilir. Vajina her zamankinden daha ıslak ama daha az kaygan olabilir. Gerekli olduğu hallerde bunun üstesinden gelmek için su bazlı kayganlaştırıcılar kullanılabilir.

5. Hamilelikte cinsel ilişki erken doğuma neden olur mu?

Normal bir gebelikte ilişki erken doğuma neden olmaz. Her ne kadar sperm içinde zengin olarak bulunan prostoglandin grubu maddeler zaman zaman rahim kasılmalarına neden olabilse de çoğu zaman bu kasılmalar geçicidir. Meme başlarının uyarılması hipofiz bezinden oksitosin denen bir hormonun salgılanmasını başlatır. Oksitosin hormonu, doğum başlatmak için kullanılan bir hormondur. Meme başı uyarımı kesilince salgı da durur ve çoğu kez doğum başlatacak güçte olmaz.

6. Doğumdan sonra cinsel hayat ne zaman başlar?

Doğumdan 6 hafta sonra cinsel hayat başlayabilir. Sezaryen ve normal doğum arasında fark yoktur. Normal doğum yapmış kadınlarda epizyotomi (kesi ve dikiş) yapılmışsa, cinsel hayat başlamadan önce doktora görünerek tam iyileşme olduğu ve sakınca olmadığı teyit edilmelidir. Sezaryen doğumda estetik dikiş tekniği ve rahim içinin operasyon sırasında çok iyi temizlenmiş olmasına dikkat edilmelidir. Bu sayede doğumdan hemen 4 hafta sonra kişinin akıntısı, kanaması bitmiş, dikişleri iyileşmiş ve cinsel hayata hazır hale gelebilir. Buna kadının da karar vermesi önemlidir. Süt verme, uykusuz geceler ve hormonal dalgalanma nedeniyle doğum sonrası olabilecek lohusalık bunalımı ve depresyon da partnerle ilişkiyi değiştirebilir.

7. Doğum sonrası adet periyodu nasıl olur?

Hamilelik ve sonrasında cinsellik dışında merak edilen bir diğer konu da doğumdan sonra adet kanamalarının başlamasıdır. Bu kanamalar genellikle 6-8 ay sonradır. Süt vermeyen kadınlarda bu süre daha kısa olabilir. Adet kanamalarının başlaması 1 yıla kadar da gecikebilir. Ancak, ilk adet kanamasından 14-15 gün önce yumurtlama olmuş demektir. Bu nedenle bazen hiç adet görülmeden tekrar hamile kalınabilir. Tüm bunlar göz önüne alınarak süt vermeyenlerde hemen, süt verenlerde doğumdan sonra 4-5’inci aylarda doktora başvurarak doğum kontrolü (kontrasepsiyon) seçenekleri konuşulmalıdır.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Hamilelikte Cinsellik

Anne olmayı planlıyorsanız ya da henüz doğum yaptıysanız, bu dönemdeki cinsellik hakkında birçok yazı bulabilirsiniz. Ama annelik ve cinsellik genellikle kültürel ve sosyal eğilimler nedeniyle pek bağdaştırılmadığından bu konu üzerinde fazla konuşulmaz. Oysa cinsellik yaşamın her döneminde olduğu gibi gebelikte de göz ardı edilmemesi gereken doğal bir olaydır.

Bu konuda farklı görüşler vardır. Bazı hekimler gebeliğin son ayında ilişkiyi yasaklarken hakim olan genel görüş gebelik sorunsuz geçtiği sürece her dönemde ilişkiye girilebileceğidir.
Normal bir gebeliğin her döneminde ilişkiye girilebilir, cinsel birleşme ve orgasm olmanın da bebeğe bir zararı yoktur. Normal bir gebelik dediğimizde; düşük, erken doğum , kanama gibi komplikasyon ve risklerin az olduğu gebeliği anlıyoruz.
Tabii ki bazı durumlarda cinsel birleşmenin yasaklanması gerekebilir;

o Erken doğum ya da düşük tehtidi veya erken doğum ya da düşük öyküsü
o Açıklanamayan vaginal kanama
o Membran rüptürü, su gelmesi
o Servikal Yetmezlik ( Rahim ağzı yetmezliği)
o Plasentanın kısmen ya da tamamen rahim ağzını kapattığı durumlar ( Plasenta previa)

Doktorunuz böyle bir durum olduğunda cinsel birleşmeden kaçınmanızı isteyebilir.
Cinsellik normal desek de cinsel istekte dalgalanmalar görülebilir; istekte azalma ya da artma olabilir. Gebenin vücudunda oluşan değişiklikler, kendini, çekici bulmama ya da eşi tarafından beğenilmeme kaygıları; hormonal değişikliklere bağlı ortaya çıkan duygusal değişiklikler isteği azaltabilir.

Gebede özellikle ilk 3 ayda görülen bulantı, yorgunluk, uykuya eğilim, göğüs hassasiyeti gibi durumların yanısıra ilerleyen dönemde de bel ve karın çevresindeki genişleme, bel ağrısı, kilo alımı da cinsel istek ve hazzı etkileyebilir. Gerek anne gerekse baba adayı için cinsellikle ilgili en önemli çekince bebeğe zarar verme kaygısı ve annelik rolü ile cinselliği bağdaştıramama düşüncesidir. Bu düşünce ve kaygı iki taraf için de azımsanamayacak ölçüde önem taşır. Erkeğin de daha önce cinsel partneri olan eşinin artık bir anne adayı olması fikrine alışması zaman alabilir.

Gebeliğin ilerleyen döneminde, yaklaşık 4. aydan sonra, büyüyen rahimin ana toplardamara basısı nedeniyle sırtüstü yatmak uygun olmayacaktır, baş dönmesi, tansiyon düşmesi , fenalık hissi görülebilir. Bu nedenle bu aydan itibaren ilişki sırasında pozisyon değişikliği gerekebilir.

Oral sexin herhangi zararı yoktur ancak anal sex enfeksiyon riski ve hamilelikte ortaya çıkabilen hemoroidler nedeniyle önerilmez.
Vaginal kuruluk, yanma gibi şikayetlerin varlığında su bazlı kayganlaştırıcı jeller rahatlıkla kullanılabilir.

İlişki sırasında herhangi bir ağrı hisssetmeniz normal değildir. Orgazm sırasında rahimde kasılma olur ancak bunlar ağrılı değildir. Eğer düzenli kasılma ve ağrınız ya da kanamanız olursa mutlaka doktorunuzla görüşmeniz gerekecektir.
Gebeliğin son döneminde , özellikle son haftalardaki cinsel ilişkinin, menideki prostaglandinler etkisi ile doğum kasılmalarını başlatıcı etkisi olduğu ileri sürülse de, bu durum kesin olarak kanıtlanmamıştır.

Unutmayın; Cinsel ilişki sadece birleşmeden ibaret değildir. Güzel bir dokunuş, öpücük, güzel bir söz de sizi etkileyebilir.
Cinsel isteğinizde azalma olduğunda bunu açıklıkla partnerinizle paylaşmalı eendişelerinizi dile getirmelisiniz. İlişkinizi cinsel birleşme olmadan da yürütebilir ve birlikte, sevdiğiniz aktiviteleri yaparak anne- baba olmanın heyecanını yaşayabilirsiniz.

Bu dönemde partnerinizin de cinsel isteğinde artma ya da azalma olabilir. Bazı erkekler hamilelik döneminde kendilerini eşlerine daha yakın hisseder ve vücudundaki değişikliklerle onu daha çekici bulabilirken bazıları da anne- baba olma kavramı baskısı ve anne ya da bebeğe zarar verme endişesiyle cinsellikten uzaklaşabilirler. Partneriniz sizi artık cinsel eş olarak değil de bir anne olarak algılıyor olabilir. En doğru yaklaşım bu konuyu karşılıklı olarak konuşup çözümlemektir.

Tıbbi olarak kısıtlanmış olması ya da cinsel isteksizliğiniz nedeniyle ilişkiden uzak duruyor olsanız da eşinizin de ihtiyaçları olduğunu umutmamalı ve ona zaman ayırmalısınız. İlgi ve sevginizi birçok şekilde ifade edebilirsiniz. Böyle durumlarde bebeğinizin varoluşuna sebep olan aşkınızı ve sevginizi hatırlayın. Birlikte geçirdiğiniz her anın tadını çıkarın. Uzun romantik yürüyüşler, mum ışığı ve sıcacık bir kucaklama size birbirinize ne kadar iyi geldiğinizi hatırlatacaktır..

Gebelikte Cinsellik

Birçok çiftin aklına gelen konulardan bir tanesi de gebelik sırasında cinsel ilişki konusu olmaktadır. Gebelikte cinsel ilişki yaşanabilir mi? Yaşanırsa bebek için bir problem teşkil eder mi? Gibi sorular akıllarda tedirginlik yaratabilir. Sizler için bu konu hakkında detaylı bir yazı yazdık . Gelin hep beraber bu konu hakkında detaylı bilgi sahibi olalım.

Hamilelikte Cinsel İlişki Sakıncalı mıdır?

Hamilelik süreci içerisinde cinsel ilişki gayet normal bir durumdur. Gebelikte cinsel ilişki isteği kişiden kişiye ve hatta gebeliğin haftasından haftasına göre dahi farklılık göstermektedir. Bu durumun böylesine dengesiz oluşu elbette tahmin edebileceğiniz gibi hormonal durumlardan kaynaklanmaktadır.

Kondom Gerekli midir?

Gebelikte cinsel ilişki sırasında korunma durumu da akıllarda soru işareti bırakan bir durumdur. Hamilelikte cinsel ilişkide kondom kullanılması isteğe bağlıdır. Erkeğin menisi dediğimiz ejekülatı kadının serviksiyle temas ettiğinde servikste açılmaya neden olarak erken doğuma götürebilmektedir. Bu konuda çözüm olabilecek iki yöntem bulunmaktadır. Bunlardan birisi kondom kullanmak. İkincisi ise geri çekilme yöntemini kullanarak serviks ile meninin temasını engellemek. Ancak kondom kullanma durumunda kullanacağınız kondom herhangi bir esans içermemeli. Çeşitli kimyasallar ile teması sağlanmış kondomlar ilişkide kullanılmamalı. Ayrıca kayganlaştırıcı jel gibi kremler de gebelikte cinsel ilişki sırasında kaçınılması gereken maddelerden olmaktadır.

Hamilelikte (Gebelikte) Cinsellik Bebeğe Zarar Verir mi?

Gebelikte cinsellik konusunda en merak edilen konulardan bir tanesi de hamilelikte cinsel ilişki sırasında bebeğe herhangi bir zarar gelip gelmediği hususudur. Öncelikle bebek, rahim dediğimiz organ içerisinde amniyon sıvısı içeren kese içerisinde bulunmakta olup güvenli bir şekilde korunmaktadır. Cinsel ilişki sırasında ise ilişkinin gerçekleştiği bölüm vajende olmaktadır ve serviks dediğimiz rahim ağzı ile sınırlanmaktadır. Buradan da anlaşılacağı üzere bebeğe herhangi bir zararın verilmesine ihtimal sağlayacak herhangi bir ortam bulunmamaktadır. Cinsel ilişki sırasında bebeğe zarar gelmemektedir. Ayrıca gebelikle beraber yoğunluğu artan rahim ağzında bulunan mukus tıkaçları, spermlerin rahmin içerisine geçmesini engelleyecek şekilde kapatmaktadır.

Gebelikte Cinsellik

Hamilelikte Cinsel Birliktelik Düşüğe Sebep Olur mu?

Hamilelikte cinsel ilişkinin riskli olmayan gebelikler dışında düşüğe neden olduğuyla alakalı hiçbir çalışma bulunmamaktadır. Bu nedenle doktor kontrollerinizi hamileliğinizin en başından beri düzenli olarak yaptırmalısınız. Herhangi bir problem oluşma olasılığı durumunda doktorunuz sizi bilgilendirecektir. Siz de bu kontrollerinizde problem olmaması durumunda gönül rahatlığıyla gebeliğin son 4 haftasına kadar cinsel ilişkiye girebilirsiniz.

Cinsel İlişki Sırasında Orgazm, Prematüre Doğumu Tetikler mi?

Cinsel ilişki sırasında gerçekleşen orgazm rahimde bazı kasılmalara neden olabilir. Ancak bunlar erken doğumu başlatacak kadar güçlü kasılmalar değildir. Bu nedenle orgazm erken doğumu tetiklemez. Yukarıda belirttiğimiz gibi erkeğin ejekülatının servikse teması erken doğumu tetikleyebilmektedir. Aynı şekilde ilişki sırasında meme başı uyarılarının olması, oksitosin denen rahmin kasılmasını sağlayan hormonun salınımını uyarır ve bu da doğum kasılmalarının başlamalarına neden olabilmektedir.

Hamilelikte (Gebelikte) Cinsellikten Hangi Durumlarda Kaçınılmalıdır?

Gebelikte ilişkinin riskli olduğu bazı durumlar vardır. Bu durumlarda cinsel ilişkiden kaçınmak gerekmektedir. Bu durumlar;

Çoğul gebelikler riskli gebelikler kategorisine girmektedir. Bu konuda doktorunuzun tavsiyesini almakla beraber cinsel ilişki pek önerilmemektedir.)

  • Annenin geçmişteki doğumlarında düşük öyküsü olması
  • Hamileliğin düşük riskinin doktorlarca yüksek olduğunun saptanması
  • Annenin daha önceki doğumlarında erken doğum hikayesinin bulunması (daha önceki gebeliklerinde 37. haftadan önce doğum yapmış olmak.)
  • Babada cinsel yolla bulaşabilen hastalığı taşıyıcı olması (mevcut kondilom - HPV enfeksiyonunun olması)
  • Plasenta yerleşimine göre rahim ağzını tam olarak ya da kısmi bir şekilde kapatması durumunun olması (Plasenta Previa)
  • Rahim ağzının beklenen zamandan erken açılması durumu
  • İlişki sonrasında sık sık tekrar eden kramp tarzı ağrılar
  • İlişki sonrası karında oluşan sertlik
  • Beklenmeyen bir zamanda anormal olarak gelişen ve sebebi açıklanamayan vajinal kanama
  • Gebeliğin erken doğum için risk faktörlerini barındırması gibi durumlarda cinsellikten kaçınmanız sizin ve bebeğinizin sağlığı için en doğru yol olacaktır

Gebelikte Cinsel İlişkiden Ne Zaman Kaçınılmalıdır?

Hamilelikte cinsel ilişki belli zaman dilimlerinde riskli olabilir.

  • Tekil gebelikte gebeliğin son 4 haftası
  • İkiz veya üçüz gibi çoğul gebeliklerde gebeliğin son 3 ayında ilişkiden kaçınmak sağlıklı bir hamilelik geçirmeniz için önemli olacaktır.

Gebelikte Cinsellik İçin Nelere Dikkat Edilmelidir?

Hamilelikte cinsel ilişki sırasında bazı konulara dikkat edilmelidir. Bunları birkaç madde ile şöyle sıralayabiliriz;

Her iki partner de fiziksel olarak kendini sıkmamalı ve rahat olmalıdır. Fiziksel rahatlık konusu ilişki sırasında gereksiz kasmalara bağlı olarak ağrı duyulmasını önler. Böylece daha konforlu bir ilişki sağlanmış olacaktır.

Cinsel ilişki sırasında tercih edilecek pozisyonun seçilmesi önemli olmaktadır. Annenin riskli pozisyonlardan olabildiğince kaçınması gerekmektedir. Bu yüzden olabildiğince ayakta değil, yatacak veya oturacak şekildeki pozisyonları tercih etmesi önerilmektedir.

İlişki sırasında eşler olabildiğince rahme baskı uygulamaktan kaçınmalıdır. Anne adayının karın içi basıncı olabildiğince serbest tutulmaya çalışılmalıdır.

Normal Doğum Ankara yazımızdan normal doğumla ilgili merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.

Hamilelikte Cinsellik Olumsuz Etkilenir mi?

Hamilelikte cinselliğin etkilenmesi konusu bazı nedenlerden dolayı olabilir ancak bu nedenlerin gelip geçici süreçler olduğu eşler tarafından iyi bilinmelidir. Buna göre eşlerin birbirlerini anlayışla karşılamaları gerekmektedir.

Gebelikte Cinsel Birliktelik Yaşamak İstememek Normal midir?

Gebelikte cinsel ilişki isteksizliğinin oluşması oldukça doğaldır. Gebelikle beraber girilen annelik psikolojisi zaman zaman eş psikolojisinin önüne geçebilmektedir. Hamileliğin ilerlemesine bağlı olarak artan sırt ağrıları, kilo alımı, mide bulantıları, yorgunluk gibi semptomlar cinsellik isteğinizi köreltebilir. Bunlara bağlı olarak da cinsel birleşmede isteksizlik gibi duygular ortaya çıkarabilmektedir. Bu durumların eşler arasında konuşulup iletişim ile çözülmesi gerekir. 

Bebek Doğduktan Sonra En Erken Ne Zaman Cinsellik Yaşayabilirim?

Sezaryen doğumda da normal doğumda da vücudun kendini toplamaya ihtiyacı vardır. Bu süre ortalama olarak 4 - 6 hafta arasını bulmaktadır. Bu süre zarfında rahmin eski haline geri dönmesi, doğum sırasında oluşmuş travmaların iyileşmesi, normal doğum esnasında epizyotomi açılmış ise buraya atılan dikişin iyileşip doku bütünlüğünün sağlanması gerçekleşir. 

Gebelikte Cinsel İlişkiye Girmenin Faydaları Nelerdir?

Cinsel ilişki sırasında orgazm olunduğunda salgılanan oksitosin hormonu gebelikte yaşadığınız ağrılarınızı dindirmeye ve ağrıya toleransı arttırmaya yarar.

Gebelikte en sık problemlerden olan alta kaçırma konusunda orgazm olmak pelvik taban kaslarınızı güçlendirmenizi sağlayarak idrar kontrolünü sağlamanıza yardımcı olur.

Gebelikte cinsel ilişki sırasında orgazm olmak endorfin denen bir hormonun salgılanmasını uyararak hamilelikle beraber ortaya çıkan yorgunluk ve bozulmuş ruh halinize iyi gelecektir.

Hamilelikte özellikle son aylara doğru oluşan uyku bozukluğu durumlarına cinsel ilişki sonrası salgılanan prolaktin hormonu rahat bir uyku ile uyumanızı sağlayacaktır.

Anne adaylarının en büyük korkularından biri olan sık hasta olma konusunda da cinsel ilişkiye girmek, vücudunuzun bağışıklık sistemi hücrelerini uyararak daha az hasta olmanızı sağlayacaktır.

Gebelikte cinsel ilişki araştırmalara göre büyük tansiyonun düşmesini sağlamakta olup özellikle 20. haftadan sonra ortaya çıkabilen preeklampsi dediğimiz gebelik tansiyonunun ortaya çıkmasının engellenmesinde önemli bir faktördür.

Cinsel ilişkinin pelvik taban kaslarınızı güçlendirmeye olan etkisi doğum sonrasında vücudunuzun kendini toparlamasında ve daha hızlı bir iyileşme sürecine girmenizde size yardımcı olacaktır.

Gebelikte Cinsellik

Blog Yazıları

Menopoz Sonrası Kemik Erimesi

Miyom Ameliyatı Sonrası Dikkat Etmeniz Gerekenler

Gebelikte Beslenme

Gebelikte Cinsellik

Sezaryen Sonrası Dikkat Etmeniz Gerekenler

Doğum Paketi Nedir? Neleri Kapsar?

Ankara Jinekolog Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kadın Doğum Uzmanı Kimdir, Neler Yapar?

Kapalı Rahim Ameliyatı

Miyom Tedavisi Ankara

Kızlık Zarı Dikimi (Himenoplasti) Ankara Fiyatları

Genital Siğil Tanı ve Tedavisi

Vajina Daraltma Ameliyatı

Labioplasti Ameliyatı

Vakumlu Kürtaj Nedir? Nasıl Uygulanır?

Normal Doğumun Faydaları ve Tercih Edilmesinin Sebepleri Nelerdir?

Zihindeki Kaygılarla Cinsellik: Vajinismus

Cinsel İlişki Sonrası Kanama Neden Olur?

Gebelik Takibi Ankara

Kürtaj Riskleri Nelerdir?

Gebeler ve Emziren Anneler için Coronovirüs (Covid-19) Bilgileri

Is Natural Delivery For Me?

Doğum Kontrol Hapları Hakkında Merak Ettikleriniz

Kürtaj Yasal mı?

Doğumda Ten Tene Temas Nedir?

Menopoz Sonrası Kanamalara Dikkat

İdrar Kaçırmayı Önlemek İçin 7 Basit Öneri

Tekrarlayan Can Sıkıcı Mantar Vajinitleri

Hamilelikte Bel, Sırt ve Kalça Ağrıları

Jinekolojik Muayene Hangi Yaşta ve Nasıl Olmalı?

Plastik Kullanımı Erkek Kısırlığına Yol Açıyor

Genital Bölge Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?

Dış Gebelik ile İlgili Merak Ettikleriniz

Spiral Benim İçin Uygun Bir Yöntem mi?

Genital Estetik, Kime ve Neden?

HPV Aşısını Yaptırmanız için 6 Neden

Genital Siğiller Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Kızlık Zarı Dikimi

Sperm Kalitesini Beslenme ile Düzeltin

Ankara Kürtaj Fiyatları 2023 ve Kürtaj Yasası

Kadınlarda Kısırlığı Önleyici Beslenme Mümkün mü?

İdrar Kaçırma Ameliyatı, Tot Nedir?

Hamilelikte Kaşıntı Normal midir?

Doğal Doğuma Karar Vermeden Önce Bilinmesi Gerekenler

Gebelik ve Spor

Doğal Doğum Nedir?

Düşükler Hakkında Ne Billiyorsunuz?

Normal Doğumda Sancı Kontrolü

Gebelik ve Doğum

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir