oruçluyken boğaz ağrısı / Boğaz Kuruluğu Nedenleri | Colgate®

Oruçluyken Boğaz Ağrısı

oruçluyken boğaz ağrısı

Kuru, gıdıklayıcı bir boğazdan daha rahatsız edici bir şey var mı? Sıvı kaybı, alerji, soğuk algınlığı ve ağız açık halde uyumak; bunların hepsi boğaz kuruluğuna ve rahatsızlığına yol açabilir. Aşağıdaki nedenleri göz önünde bulundurarak boğaz kuruluğundan nasıl kurtulacağınızı öğrenip, kendinize bir çözüm yolu bulabilirsiniz.

Sıvı Kaybı ve Boğaz Kuruluğu

Tükürük çoğunlukla sudan oluşur, bu yüzden susuz kaldığınızda tükürüğünüz kalın ve yapış yapış olabilir. Vücudunuzun suyu azalırsa tükürük, ağzınızı veya boğazınızı yeterince nemlendiremeyebilir.

Harvard Health Publishing, normal bir insanın günde 4-6 bardak su içmesi gerektiğini belirtmektedir. Bu miktardan daha az su içiyorsanız, içtiğiniz miktarı arttırmayı düşünebilirsiniz. Bununla birlikte, böbreğinizi, karaciğeri, kalbi veya tiroidinizi etkileyen herhangi bir hastalığınız varsa ya da suyu tutacak herhangi bir ilaç kullanıyorsanız, su tüketiminizi önemli oranda değiştirmeden önce doktorunuzla görüşün.

Alerjiler ve Boğaz Kuruluğu

Saman nezlesi olarak da bilinen alerjik rinit, toz, küf ya da hayvan döküntüsüne karşı alerjik reaksiyonlar, boğaz kuruluğu hissine sebep olabilir. Harvard Healt Publishing’e göre, vücudunuzun hassas olduğu partiküller burnunuzdan girdiğinde, mukus salgısı artar ve burun boşluğunuz şişer. Bu durum burun akması ya da tıkanmasının yanında boğazda kuruluk, kaşınma veya acıma da yaratabilir.

Duman ve havadaki diğer tahriş edici maddeler, alerjiniz olmasa bile aynı etkiyi gösterebilir. Asthma and Allergy Foundation of America, alerjik rinit hastalarına, reçeteli ya da reçetesiz antihistaminik (alerjiye karşı) ya da dekonjestan (açıcı) ilaçlar kullanarak alerji belirtilerini gidermeyi ve boğazdaki kuruluğu yok etmelerini önermektedir.

Soğuk Algınlığı ve Boğaz Kuruluğu

Boğaz kuruluğu şifayı kaptığınızın bir işareti olabilir mi? University of Rochester Medical Center’ın soğuk algınlığının belirtileri listesinde boğazdaki gıcık ve kaşıntı hissini de  bulunmaktadır. Bildiğiniz gibi diğer belirtiler arasında akan veya tıkalı burun, hapşırık, ateş, sulanan gözler ve öksürük bulunur.

Reçetesiz satılan soğuk algınlığı ilaçlarının alınması belirtileri azaltabilir. Ilık tuzlu suyla gargara yapmak, bolca dinlenmek ve bol su içmek de soğuk algınlığının tedavisinde işe yarayabilir. Yüksek ateş, şiddetli öksürük veya haftalarca süren yorgunluk gibi grip belirtileriniz varsa yaşarsanız doktorunuza görünmenizde fayda vardır.

Boğaz Kuruluğu ile Uyanma

Boğazınız sabahları kuruysa ancak etkisi gün içinde kayboluyorsa, belki de uyurken ağzınızdan nefes aldığınız içindir. Burun tıkanıklığı veya sırtüstü uyku, burnunuzdan geceleri kolayca nefes almanızı zorlaştırabilir. Bu nedenle nefes almak için doğal olarak ağzınızı kullanıyor olabilirsiniz. Sabahları bir bardak su içmek boğazınızı daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir.

Ayrıca, uyandıktan sonra boğaz kuruluğu görülmesi uyku apnesi belirtisi de olabilir. Massachusetts Eye and Ear Infirmary uyku apnesini, bireylerin gece boyunca nefes almalarındaki duraklama veya oldukça düşük seviyede nefes almaları olarak tanımlamaktadır. Uyku apnesi hastaları aynı zamanda yüksek sesle horlarlar, uykularında nefesleri kesilir veya nefesleri daralır ve uykuları bölündüğü için gün içinde yorgun hissederler. Türkiye'de, resmi verilere göre 1,5 milyon uyku apnesi sendromuna sahip kişi bulunmaktadır. Bu kişilerden birisi olabileceğinizi düşünüyorsanız, daha iyi uyumanıza yardımcı olacak yöntemler önerebilecekleri için bir doktora görünün.

Ağız ve Boğaz Kuruluğu

Tükürük bezleriniz yeterince tükürük üretmediğinde hem ağız hem de boğaz kuruluğu hissedebilirsiniz. Bu kuruluk, diş çürümesi riskini artırır, çünkü tükürük yiyecek artıklarını temizler ve dişlerinizi yiyecek ve içecek asitlerinden korur. Ara sıra ağız ve boğaz kuruluğu yaşıyorsanız, su yudumlamak, şekersiz sakız çiğnemek, şekersiz draje emmek ve evi nemlendirmek gibi doğal tedavi yöntemlerini deneyebilirsiniz.

Boğaz kuruluğundan nasıl kurtulacağınızı öğrenmek için öncelikle soruna neyin sebep olduğunu tespit etmeniz gerekir. Çözüm çoğu zaman, daha fazla su içilmesi kadar basit olabilir. Bununla birlikte, boğaz kuruluğunuz tıbbi bir rahatsızlıktan kaynaklanıyor da olabilir, bu nedenle başka endişe verici belirtiler yaşarsanız doktorunuza başvurun ve ağız sağlığınızı değerlendirmesi için düzenli olarak diş hekiminizi ziyaret etmeyi unutmayın.

Ramazan'da boğaz reflüsüne dikkat!

Haberin Devamı

Aynı şekilde akşam iftarda bir anda çok miktarda yemek yedikten sonra mide fazlasıyla dolu olduğu için geriye doğru kaçak yaparak boğaz şikayetlerine neden oluyor.

Boğaz reflüsü ile mide reflüsü birbirinden farklıdır mide reflüsünde göğüste ağrı, göğüs arka duvarında yanma ve ekşime şikayetleri yaşanırken boğaz reflüsünde boğazda geçmeyen takılma hissi, sürekli boğaz temizleme, öksürük, ses kısıklığı, seste çatallaşma, geniz akıntısı, boğaz kuruluğu ve ağız kokusu gibi bir çok şikayete neden olur.

Hastalığın Tanısını koymak için hastanın şikayetleri ayrıntılı değerlendirildikten sonra endoskopik muayene ile yani kamera ile Boğaz’a bakıldıktan sonra kolaylıkla tanı konula bilmektedir.

Boğaz reflüsü sigara ve alkol kullanımı gibi alışkanlıklarla beraber birleştiği zaman bu bölgede mide asiti tahrişine bağlı olarak kanser riskini de artırmaktadır.

Haberin Devamı

Boğaz reflüsün en sık semptomu yani bulgusu boğaz temizleme isteği, boğazda takılma hissi, ses kısıklığı, seste kabalaşma,yutarken takılma hissi ve gıcık tarzında boğazda öksürük görülür.

Gıdalardan ise en fazla boğaz reflüsüne neden olan yiyecek ve içecekler; aşırı kahve içmek, alkollü içecekler, yağlı yiyecekler, asitli içecekler, hazır meyve suları, kakaolu ve çikolatalı yiyecekler, fazla salçalı ve baharatlı yiyecekler ve yağlı yiyecekler yapar.

Boğaz reflüsünden korunmak için özellikle ramazan ayında iftar ve sahurda tıkabasa yiyecek yememek gerekiyor, yatağa yatmadan en az 2-3 saat öncesinde yemeyi içmeyi kesmek gerekiyor, yatak başı bir miktar yükseltilebilir, beli çok sıkan dar kıyafetlerden sakınmak gerekir, reflü yapan yiyecek ve içecekleri azaltmak ve tüketmemekte fayda vardır.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır