fitre nasıl hesaplanır 2022 / Fitre nasıl hesaplanır? 30 günlük fitre ne kadar ?

Fitre Nasıl Hesaplanır 2022

fitre nasıl hesaplanır 2022

Fitre bedeli nasıl hesaplanır? Fitre bedeli neye göre hesaplanır?

Fitre bedeli nasıl hesaplanır? Fitre bedeli neye göre hesaplanır?

Fitre ya da bilinen diğer adı bile fıtır sadakası, ihtiyacı olan insanlara yardım etmenin en iyi yollarından birisidir. Toplum içerisinde zenginliğe sahip olamayan ve yardıma muhtaç olan kişilere İslamiyet’te sadaka ile yardım edilmesi esastır. Bu nedenle yeterli zenginliği bulunan kişiler yardıma muhtaç olan kişilere yardım etmelidir. Fitre de bu yardımı yapmanın İslamiyet’teki yollarından birisidir. 

 

Fitre nedir?

Fitre, bir sadaka olduğu gibi Ramazan ayı içerisinde verilmelidir. Ramazan ayında hali vakti yerinde olan ve yardıma muhtaç olmayan kişiler, Ramazan ayına ulaşmanın mutluluğunu, sevincini paylaşmak ve İslamiyet'te önemli olan yardımlaşmayı yerine getirebilmek için sadakasını verebilmektedir. Fitre vermek farz değildir. Vacip olması nedeni ile fitre vermek zorunlu değildir. Ancak İslamiyet’te yardımlaşmak, ihtiyacı olanlara yardım eli uzatmak önemli olduğundan dolayı bu mübarek ayların manevi duygularını yaşayabilmek adına fitre verilmesi önerilmekte ve uygun bulunmaktadır. 

 

Fitre bedeli nasıl hesaplanır?

Fitre bedeli kişilerin kendi başına hesaplayabileceği bir sadaka değildir. Her yıl Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından mevcut yıl içerisinde geçerli fitre bedeli açıklanmaktadır. Bu açıklama, fitre vermek isteyenler için yol gösterici olmaktadır. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan açıklamalar sonrasında kişiler mevcut bedel kadar ödeme yaparak o yıl için ibadetini yerine getirme fırsatı bulmaktadır.

 

Fitre bedelinin hesaplanmasında ise mevcut dönem şartlarında bir kişinin günlük gıda ihtiyacı baz alınır. Ülkedeki mevcut fiyatlar üzerinden yapılan hesaplamalar ile bir kişinin gıda ihtiyacının bir gün karşılanması sağlanır.

 

Fitre bedeli neye göre hesaplanır?

Fitre bedelinin hesaplanmasında kişinin günlük gıda ihtiyacı göz önünde bulundurulurken bu hesaplanan miktarın nakdi olarak ödenme zorunluluğu bulunmamaktadır. Toplum arasında genellikle bu yönde yanlış algı bulunsa da nakdi olarak ödenmesi zorunlu olmadığından dolayı ayni bedele denk gelecek, farklı ayni yardımların yapılabilmesi mümkündür.

 

Bu tür durumlarda dikkat edilmesi gereken en önemli detay bedel olarak aynı yardımın yapılabilmesidir. Açıklanan bedeller minimum ödenecek bedelleri ifade eder. Bu nedenle kişilerin hali vakti yerinde olması halinde daha fazla yardımda bulunmasında dinen herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.

FİTRE NE KADAR? Fitre nedir, kimlere verilir? Diyanet a&#;ıkladı

Haberin Devamı

FİTRE MİKTARI NE KADAR?

“Din İşleri Yüksek Kurulumuzca yılı Ramazan ayının başlangıcından yılı Ramazan ayının başlangıcına kadar olan süre için fitre miktarı, İslam dininin temel kaynaklarında zikredilen deliller ve günümüz şartlarında bir kişinin günlük gıda ihtiyacının ortalaması esas alınarak 40 (kırk) TL olarak belirlenmiştir.

Bununla birlikte her bir mükellef (fitre veren kişi) bir günlük kendi gıda harcamasına denk düşecek meblağı ya da daha fazlasını fitre/fidye olarak da verebilir. Bu miktar, nakdi olarak verilebileceği gibi gıda vb. maddelerden ayni olarak da verilebilir. Ayrıca belirlenen fitre miktarı fidye miktarıdır.”

FİTRE NEDİR, KİMLERE VERİLİR?

Halk arasında fitre diye bilinen fıtır sadakası (sadaka-i fıtır); insan olarak yaratılmanın ve Ramazan orucunu tutup bayrama ulaşmanın bir şükrü olarak; dinen zengin olup Ramazan ayının sonuna yetişen müslümanın, belirli kimselere vermesi vacip olan bir sadakadır (Nevevî, el-Mecmû’, VI, ). Vacip oluşu, sünnetle sabittir (Buhârî, Zekât, ; Müslim, Zekât, ; Ebû Dâvûd, Zekât, 18; İbn Mâce, Zekât, 21).

Haberin Devamı

Kişi, kendisinin ve küçük çocuklarının fitrelerini vermekle yükümlüdür. Hz. Peygamber, köle-hür, büyük-küçük, kadın-erkek her müslümana fitrenin gerektiğini ifade etmiştir (Ebû Dâvûd, Zekât, 20).

Fıtır sadakasının vacip olma zamanı Ramazan bayramının birinci günü olmakla birlikte, bayramdan önce de verilebilir. Hatta bu daha faziletlidir. Bununla birlikte, bayram günü veya daha sonra da verilebilir. Ancak, bayram namazından önce verilmesi müstehap kabul edilmiştir.
Şâfiî mezhebinde ise; fitreyi, meşru bir mazeret bulunmadıkça bayramın birinci gününün gün batımından sonraya bırakmak haramdır. Fitreyi Ramazan’ın ilk günlerinde vermek de caizdir (Nevevî, el-Mecmû’, VI, ).

Fitrenin hedefi, bir fakirin içinde yaşadığı toplumun hayat standardına göre bir günlük yiyeceğinin karşılanması, böylece bayram sevincine iştirak etmesine katkıda bulunmaktır.
Günümüzde fıtır sadakası miktarının belirlenmesinde, kişinin bir günlük (iki öğün) normal gıda ihtiyacını karşılayacak miktarın ölçü alınması daha uygundur. Kişi dinen zengin sayılanlara, usûlüne (anne, baba, dedeler ve nineler), fürûuna (çocuk ve torunlar) ve eşine fıtır sadakası veremez. Fitreler bir fakire verilebileceği gibi, birkaç fakire de dağıtılabilir. (Merğînânî, el-Hidâye, II, ). Ancak bir kişiye verilen miktar bir fitreden az olmamalıdır.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır