ormangülü ağacı özellikleri / Orman Gülü Ağacı Türleri ve Özellikleri

Ormangülü Ağacı Özellikleri

ormangülü ağacı özellikleri

Orman Gülü Ağacı Özellikleri Nelerdir?

Orman gülü ağacı, kış aylarına gelindiğinde yapraklarını döken türlerdendir. Fakat bazı türlerinin yaz – kış yapraklarının yeşil kaldığı bilinmektedir. Sarı, kırmızı, mor, pembe ya da mavi gibi renklerde bulunan orman gülü ağacı, yaz aylarında çiçek açar ve çiçekleri yaz boyunca kalır.

Orman gülü ağacının tohumları epey küçüktür ve çok fazla tohum verir. Bu tohumlar ise birbirinden farklı özellikteki orman güllerine hayat verir.

Boyları 10 cm olabildiği gibi 50 metreyi geçen orman güllerinin olduğu da bilinmektedir. Genellikle, ortalamasına bakıldığında ise 20 – 30 metre arasında değişmektedir. Bilinen yaklaşık cinsi bulunan bu bitki, Türkiye’nin bol yağış aldığı bilinen dağlık alanlarında bulunmaktadır.

Orman Gülü Nasıl Çoğaltılır?

Orman gülü çoğaltmak isteyecekler için birkaç farklı yöntem bulunmaktadır. Bunlardan ilki tohum ile çoğaltma yöntemidir. Orman gülünü tohum ile üretmek isterseniz, sonbahar öncesinde orman gülünden tohumları toplamalı ve kurutmalısınız. Tohumların dışında bulunan dış çepere asla müdahale etmeden çimlendirmeniz gerekiyor. Çimlendirmek için kasalara serperek ektiğiniz tohumları ışık alan bir ortamda bekletmelisiniz. Çok yavaş bir şekilde çimlenecek olması oldukça doğal olan orman gülünü bir de “çelikle üretim” tekniği ile çoğaltabilirsiniz.

Çelikle üretim, oldukça ucuz bir yöntem olduğu için sıklıkla tercih edilir. Bir bitkinin vegatatif organlarının ana bitkiden kesilmesi ve uygun başka bir alanda köklendirilmesi işlemi olarak tanımlanan çelikle üretim, orman gülü için de oldukça uygun bir çoğaltma yöntemidir.

Orman Gülü Faydaları Nelerdir?

Çok çeşitli türleri olan orman gülü bitkisinin bazıları zehirli olabilir. Bu sebeple bilmeden tüketmemekte fayda vardır. Öte yandan mor çiçekli olan orman güllerinin bazı işlemlerden geçirilmesi ile elde edilen balların şifa kaynağı olduğu söylenir. Orman gülü balının bir diğer adı ise “deli bal” ya da “anzer balıdır”. Bu balın alternatif tıpta mide rahatsızlıklarında ve hipertansiyonda kullanıldığı da bilinmektedir.

Orman Gülü Ne İşe Yarar?

Orman gülünün, Karadeniz Bölgesi dağlık ve sahil kesimlerinde yakacak ihtiyacını karşılamak için kullanıldığı bilinmektedir. Ayrıca mangal kömürü için de oldukça elverişli olan orman gülünün selüloz değeri oldukça yüksektir.

Orman Gülü Zehirli Mi?

Orman gülünün özellikle bazı türleri oldukça zehirlidir. Kokusu ve görüntüsü ile insanı mest eden bu bitkinin özellikle yapraklarında zehir olduğunu bilmeniz gerekir. Direkt olarak şifa için kullanılmayan orman gülünün balı yapılarak tüketilir. Bu balın da tüketiminde aşırıya kaçılması kişiyi yine zehirleyeceğinden dikkatli kullanılmalıdır.

Yorumlar

FacebookTwitterWhatsapp

Yakında orman gülleri mütevazı bahar bahçelerini aydınlatacak ve muhteşem çiçekleriyle birçok kalbe dokunacak. Bahçe merkezlerinde yeni ortaya çıktılar ve müşterileri yaprak dökmeyen yapraklarının sulu yeşili ile cezbediyorlar. Henüz kesin olarak tanımlanmamış tomurcukları, kişinin kendi bahçesinde çözmek isteyeceği bir tür bulmaca oluşturur. Ormangülü çiçeklerinin harika şekilleri ve renkleri vardır.

Gölet içeren bir bahçe düzenleyecek bir şirket arıyorsanız , İnşaat Hesaplayıcıları web sitesinde bulunan Yüklenici Arama hizmetini kullanın . Kısa bir formu doldurduktan sonra, bahçe tasarımı söz konusu olduğunda, kendini kanıtlamış profesyonellerin en iyi tekliflerine erişebileceksiniz.

Çiçeklenme döneminde ormangülü çiçekleri

Ormangülü ve türleri: orman gülleri, açelyalar ve Japon açelyaları

Orman güllerinin kökeni

Ormangülü, funda ailesinden bir çalı, bazen bir ağaçtır. Orman güllerinin çoğu türü, Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika'nın sıcak, dağlık bölgelerinde yetişir. Ormangülü oldukça yavaş büyür ve birkaç, hatta bazen birkaç düzine yıl sonra normal görünümüne ulaşır. Yıl boyunca eşit olarak dağılmış yağışlarla deniz ikliminde en iyi şekilde çalışır. Bu çalı çok yüksek veya çok düşük sıcaklıklardan hoşlanmaz. Orman güllerinin çoğu, ilkbahar ve yaz aylarında çiçeklenme döneminde çok dekoratif olan, yaprak dökmeyen süs bitkileridir. Ormangülü sarı, turuncu, pembe, kırmızı, mor ve şeftalinin çeşitli tonlarında çiçek açar. Fiyatı bir düzineden birkaç düzine zlotiye kadar değişiyor.

Ormangülü adı bazen ormangülü ve açelya terimleri ile birbirinin yerine kullanılır. Eski terminolojide, orman gülleri açelyalar olarak adlandırılıyordu ve terim bahçecilikte haklıydı, ancak botanik sistematiği bu uygulamayı terk etti. Botanik olarak ormangülü, hem orman güllerini hem de açelyaları içeren bir cinsin Latince adıdır. Ormangülü üç gruba ayrılır: açelyalar, Japon açelyaları ve orman gülleri. Ormangülü terimi ormangülü kelimesiyle eş anlamlı olarak kullanılırken, bahçecilik uygulamalarında açelya, yine ormangülü cinsinden biraz farklı bir çalı anlamına gelir. Bu bitkilerin her ikisi de saksıda mevcuttur (fiyatı 30 PLN civarında), böylece onları balkona dikebiliriz. Balkon bitkileri, saksı çiçekleri ve diğer saksı bitkileri için daha fazla ilham arıyorsanız, bulacaksınız.bu yazıda .

Açelya ve Ormangülü

Açelya orman gülünden birkaç ayrıntıda farklılık gösterir. Klasik açelya mevsimlik yapraklara sahiptir ve kışın onları kaybeder. Ekilen ilk açelya, 'te Rhododendron arboretumunun tohumlarından yetiştirilen Ghent açelya idi., Napoli'de toplandı. Açelya, ormangülü gibi birçok ilginç çeşidi olan küçük bir çalıdır. Japon açelya daha küçüktür ve kış için yapraklarını sadece kısmen döker. Vahşi doğada, Japon açelası dağlarda ve adalarda yetişir. Açelya yaprakları sonbaharda sarı, turuncu, kırmızı ve kahverengiye döner. Açelya ve Japon açelya orman gülünden yaklaşık iki hafta önce çiçeklenmeye başlar. Açelya çiçeklerinin renk paleti, orman güllerinden daha geniştir. Açelya ayrıca orman gülünden daha fazla ışığa ihtiyaç duyar. Bu çalı balkonda bir tencereye ekilebilir. Ormangülü yapraklarını kışın tutar. Saksı bitkilerindeki açelyalar ve çeşitleri hakkında daha fazla bilgiyi bu makalede bulabilirsiniz .

Ormangülü çeşitleri

Ormangülü çalı ve renkleri

Güzel çiçeklere ek olarak en son orman gülü çeşitleri de çekici renkli yapraklara sahiptir. Gümüş-gri kesici, örneğin soluk pembe çiçekli golfçü çeşidinin ormangülü ve silbervelours çeşidi ile ayırt edilir. Ana arı ve paslı dane çeşitleri krem ​​veya bej yapraklıdır. Turuncu-kırmızı yapraklı çeşitler büyük çiçekli melezlerdir. Açık kahverengi yapraklar, beyaz çiçekleri olan en iyi geç orman gülleridir. Yaprakların mor renkli alt tarafı kırmızı çiçekli burlotları karakterize eder. Bordo yapraklarında williams orman gülleri vardır.

Avrupa'nın daha soğuk iklimine mükemmel bir şekilde adapte olan dona dayanıklı orman gülü çeşitleri de yetiştirildi. Nisan kar çeşitleri bizim koşullarımızda istisnai bir şekilde erken çiçek açar, zaten Nisan ayında. Erken çiçek açan çeşitler arasında ayrıca soluk pembe çiçekli ormangülü schlippenbach ve sonbaharda sararan yaprakları sarıya dönüşür. Narin pembe çiçekleri olan ormangülü jacksonii çeşitleri dona karşı çok dayanıklıdır. Donmaya dayanıklı alfred, yeni zembia, calsap, erato, roseum elegans ve purpureum grandiflorum çeşitleri de Polonya koşullarında faydalı olacaktır. Fin ormangülü Helsinki Üniversitesi ve Haaga çeşitleri, yüksek don direnci ile karakterizedir. Kar beyazı dolu çiçekler, Temmuz ayına kadar bitkide kalır.Öte yandan pembe salkım çeşitleri sonbaharda çiçeklenmeyi tekrar eder ve ilk dona kadar çiçek açar.

Ormangülü çeşitleri - Japon, fantastica ve küçük çiçekli

Uzun olmayan ve zamanla genişleyen Japon çeşitleri, küçük bir bahçede iyi sonuç verecektir. Benzer şekilde, kompakt ve yuvarlak bir alışkanlığa sahip, su sıkıntısına ve güneş ışığına dayanıklı Yakushiman ormangülü. Yakushiman çeşitleri, geleneksel olanlardan daha fazla çiçek üretir ve hava koşullarına, özellikle düşük sıcaklıklara, rüzgara ve güneş ışığına daha dayanıklıdır. Kompakt, küresel bir şekle sahiptirler ve klasik formlardan daha düşüktürler. Yakushiman melezleri bahçelerde çoktan ortaya çıktı - beyaz-pembe koichiro wada, altın-sarı goldprinz ve kırmızı-pembe fantastica. Bu çalılar balkondaki kaplara ekilebilir. Daha fazla ilham arıyorsanız, makalemizi de okuyun: Sizin İçin En İyi Bahçe Çiçekleri. Dikmeye değer nedir?

Fantastica çeşidi Almanya'da yetiştirildi. On yıl sonra bir metre yüksekliğe kadar büyüyen ve yaklaşık bir buçuk metre genişliğinde yarım daire biçimli ve oldukça düzleştirilmiş bir örnektir. Beyaz renk değişimi ile pembe çiçek açar. Tomurcuklardaki çiçekler neredeyse kırmızıdır ve tamamen geliştiğinde yalnızca derin koyu pembedir. Yoğun küresel çiçek salkımlarında toplanırlar. Fantastica çeşidinin yaprakları koyu yeşil, üstte parlak, kenarlarında hafif kıvrıktır. Ormangülü fantastica'nın ekimi, örneğin Japon tarzında dekore edilmiş küçük bahçelerde bile gerçekleştirilebilir. Her zaman yeşil yaprakları olan cüce Japon açelya, onunla güzel bir uyum sağlar. Bu tarz bir bahçe, bastırılmış bitkiler gerektirir, ancak Japon açelyaları da dahil olmak üzere çiçeklerle tek vurgu olarak tamamlanmalıdır.

Küçük çiçekli orman gülleri arasında şu beyaz çeşitler ilgiyi hak eder: nisan karı ve dora amateis; pembe nisan gülü, elie, staccato ve pj mezitt; leylak azurika, mavi baştankara ve mercan rengi; açık mor hachaqua, buchlovice, rampo, lauretta ve mavi rüya ve sarı prenses anne. Hepsinin yaprak dökmeyen, genellikle donuk yaprakları vardır. Düzgün, çok yoğun kubbeler şeklinde büyürler ve yüz santimetre yüksekliğe kadar büyürler.

Bahçede veya balkonda ormangülü dikimi

Bir ormangülü çalı ne zaman ve nasıl dikilir?

Seçilen orman gülü çeşitleri ne zaman ve nasıl ekilir? Ormangülü dikmek için en uygun zaman erken ilkbahardır. Bu süs çalılarını yaz sonunda veya sonbahar başında da ekebiliriz. Orman gülleri için toprak iyi hazırlanmalıdır. Funda bitkilerinin kök sistemi sığ olduğundan ve çok sayıda küçük artışlardan oluştuğundan, yeterince geniş bir delik gerektirirler. Kuyular elli santimetre derinliğe kadar ve kök topundan yirmi santimetre daha geniş olmalıdır. Altlarına iri taneli çakıl drenajı koyuyoruz ve örneğin yaprak döken kum ve iyi kompostla karıştırılmış bir turba karışımı döküyoruz. Ormangülü, bir bahçe merkezinde satın alınan hazır bir alt tabakaya da ekilebilir. Orman gülleri için toprak bir düzine kadar zlotiye mal olur (50 litrelik torba fiyatı).Ormangülü için toprağın asidik olması önemlidir, çünkü gelişmeleri gereken ortam budur. Orman gülleri toprağı uygun olmayan bir reaksiyona sahipse, ekimden önce onu kompost çam kabuğu ile asit turba ile karıştırın. Bu, bol çiçeklenmeyi sağlamak için açelyaların yetiştirilmesinin gerektirdiği şeydir.

Satış için en yaygın olarak temin edilebilen, ham turba veya turba substratıdır, yani doğrudan kullanım amaçlı orman gülleri için toprak. İçeriklerin içeriği ve yapıları bakımından farklılık gösterirler. Asidofilik bitkiler için yüksek turba en uygun olanıdır (80 litrelik torba başına yaklaşık 20 PLN fiyat). Yüksek turba çoğunlukla liflidir ve zayıf şekilde ayrışmış organik maddeden oluşur. Yüksek turba kullanırken çok az sahip olduğu minerallerle zenginleştirmek gerekir. Yüksek turba ayrıca diğer bileşenlerle, örneğin çam kabuğu, kompostlanmış talaş, perlit vb. İle karıştırılabilir.

Adım adım ormangülü dikimi

Ormangülü ekmeye, çalıyı koyduğumuz ve kalan toprakla kapladığımız alt tabakanın iyice karıştırılmasıyla başlıyoruz. Orman gülleri için toprak hafif, iyi drene ve iyi drene olmalıdır. Toprak geçirgenliğini evde kontrol edebiliriz. Bitkiyi dikmeyi düşündüğümüz alt tabakada kırk beş santimetre derinliğinde bir çukur kazıyoruz ve suyla dolduruyoruz. Su bir saat sonra biterse ormangülü toprağı tamamen boşaltılır. Çok kumlu toprak nemli turba veya yaprak kompostu ile karıştırılmalıdır. Meşe veya kayın yaprağı kullanabilirsiniz. Deliği 1: 2 veya 1: 3 oranında kumlu toprak ve organik madde karışımıyla örtün. Zemini ayaklarınızla yoğurmamanız, ellerinizle bastırmanız önerilir. Kökü zarar görmeyecek şekilde hazırlamak da önemlidir. Bu önemli,Sadece orman güllerinin değil, genel olarak saksıda bitkilerin nasıl ekileceği sorusuna cevap vermeye gelince.

Ormangülü diktikten sonra bolca sulayın ve nemi korumak için etrafına turba veya ağaç kabuğu malçını sürün. Bir ormangülü dikmek sığ kökler gerektirir, sanki çok derine yerleştirilmiş gibi, bitkiyi besin asimilasyonundan mahrum bırakırlar. Sığ kök sistemi ayrıca kış için yaprak, turba, toprak vb. Katmanlarla koruma gerektirir. Malç kök topunu donmaya karşı korur. Soğuk günlerde, çalıların dokunmamış kumaş, gölgeleme filesi veya tunik ile kaplanması da önerilir. Kış kuruysa, bahçıvanın takvimi bu dönemde bitkilerin sulanmasını da içermelidir. Bahçeye başka hangi bitkiler ekilmeye değer? Daha fazla ilham almak için bu makaleye göz atın .

Ormangülü - dikim, bakım, yetiştirme ve diğer ipuçları 2

Bahçede ve balkonda ormangülü - gereksinimler

Hem ormangülü hem de açelya aynı funda ailesine aittir ve benzer büyüme gereksinimlerine sahiptir. Bu güzel süs çalıları, humus bakımından zengin ve sürekli hafif nemli asidik topraklara (pH ,5) ihtiyaç duyar. Toprağın asitliği, asitleştirici bir orman gülü gübresi kullanılarak iyileştirilebilir. Bununla birlikte, kuru bir kireçtaşı substratını tolere eden bir grup orman gülü vardır. Bunlar, inkarho adı verilen özel bir anaç üzerine aşılanmış çalılardır. Inkarho grubu güzel kokulu ormangülü dufthecke gelb içerir. Ormangülü çalı özellikle öğle saatlerinde hafif gölgeli yerleri sever. Karanlık ara sokaklarda daha az çiçek açar, sürgünleri uzun ve uzundur. Buna karşılık güçlü güneş ışığı çiçeklenme süresini kısaltır ve çiçeklerin rengini olumsuz etkiler. Kışın gündüzleri güneşte ısınmak orman gülleri için tehlikelidir,gece soğukken. Ayrıca doğu, kuzey ve kuzeydoğu rüzgarlı yerler uygun değildir. Yaprak kıvrılması, olumsuz hava koşullarına karşı bir bitki savunma şeklidir.

Orman gülleri için önerilen gübreler - bunları en iyi fiyatlarla seçtik

Orman gülleri kışın donmuş topraktaki suyun bitkiye ulaşamamasıyla ortaya çıkan fizyolojik kuraklıktan zarar görür. Fizyolojik kuraklık, yaprakların ana sinir boyunca bükülmesiyle kendini gösterir. Hava ve toprak ısındıkça bu belirti kaybolur, ancak ormangülü çiçeği de ölebilir. Uzun süreli rüzgarlı ve soğuk havalarda orman gülü yaprakları kuruyabilir, bu nedenle zarar görmüş veya hastalıklı sürgünler uzaklaştırılmalıdır. Ormangülü çiçeği kesmeye iyi tepki verdiğinden, daha az kompakt örnekler de oluşturulabilir. Açelyaların ve orman güllerinin ancak çiçeklenme bittikten sonra budanabileceğini bilmeye değer, çünkü onları çok hızlı kesmek mevsimde çiçek açmaz. Ormangülü yetiştiriciliğinde sistematik sulama, bitkilerin çoktan solduğu sonbaharda da önemlidir. Bitki örtüsünü uzatmamak için,sulama kademeli olarak azaltılmalıdır. Kuru topraklar orman güllerine uygun değildir, aynı zamanda su baskınlarına da tolerans göstermez, bu nedenle orman gülleri için toprak iyi bir şekilde boşaltılmalıdır. Orman gülleri püskürtmeyi çok sever. Yaz aylarında, kuru yapraklar veya kompostlanmış talaş gibi organik malzemelerle malçlamadan yararlanırlar. Toprağı nemli tutar ve yabani otları önler.

Orman güllerinin kökleri düzleşir, böylece şirketlerine derin köklü çalılar dikebilirsiniz. Orman güllerinin koşullarına çok uygun olan bitkiler arasında asidofilik Japon pierisy ve funda ve funda, ayrıca konak ve kızılcık bulunur. Manolya ve palmiye akçaağacı asitli topraklarda da büyüyebilir. Ormangülü çiçeği, kozalaklı ağaçlarda (örneğin dağ çamları veya sürünen ardıçlar), bozkırda ve su rezervuarlarının yakınında çok güzel görünüyor. Bu bitkiler için su buharlaşması çok faydalıdır. Ormangülü bitkisinin dikimi, nem akışını engelledikleri için yaprak döken ağaçların gölgeliklerinin altına yapılmamalıdır.

Üreme, döllenme ve dikim - başka ne bilmeniz gerekiyor?

Çöplüklerden ve yarı uyuşmuş kesimlerden ormangülü yayılımı

Ormangülü yayılması oldukça zahmetli bir faaliyettir. En kolay yol ilkbaharda yeni fidanları yararak elde etmektir. Bunu doğrudan bahçede yapıyoruz. Mart ayının sonunda, alt dalları yere doğru büküp turba veya funda toprağı ile örterek yerleştirme yapıyoruz. Depolama yerinde kabuğu kesmeye ve dalı bir iğne ile tutturmaya değer. Serpme yoluyla çoğaltma, kesimlerin etrafındaki altlığın sürekli sulanmasını gerektirir. Bazı orman gülü çeşitleri sonbaharda, diğerleri ise sadece gelecek yılın ilkbaharında kök salacaktır. Katmanlama kendi köklerini filizlediğinde, ana bitkiden kesilir ve bir tencereye veya doğrudan toprağa yerleştirilir. Bahçeye kalıcı olarak bir ormangülü dikmek, ancak yeni bitkinin güçlü bir kök sistemine sahip olduğundan emin olduğumuzda gerçekleşebilir. Bir tencereye ormangülü dikmek de benzer koşullar seafoodplus.info yüzden gerekli bahçe ipuçlarını kontrol edin.

Orman güllerini yarı odunsu kesimlerden de çoğaltabilirsiniz, ancak bu yöntemin yeni bitkiler sağlayacağından emin değiliz. Sürgünün daha önce turba ve kumla karıştırılmış toprağa yerleştirilecek kısmından yaprakları kesiyoruz. Çekim bitiminden yaklaşık olarak on beşinci ile yirmi beşinci santimetre arasında kahverengimsi bir lekedir. Kıvrılmış dalları sığ kuyulara zemine yerleştirin ve pimlerle sabitleyin. Düz büyümeyi sağlamak için onları zemine sürülen aksesuarlara bağlıyoruz. Sürgünleri toprakla örtün ve bol sulayın. Çeliklerin çoğu önümüzdeki baharda kesilebilir ve bahçeye kalıcı olarak ekilebilir.

Apikal kesimlerden ormangülü yayılımı

Apikal kesimlerden ormangülü yayılımı, yaprak filizlerinden yeni bitkilerin alınması ve bunların bir turba ve kum karışımına ekilmesinden oluşur. Fideler ağustos ayının ikinci yarısında veya eylül başında bir serada onsekiz santigrat derece sıcaklıkta hazırlanır. Bitkilerin kök salması iki ila dört ay sürer. Ayrıca ormangülü hava atıklarıyla çoğaltabiliriz. Bu şekilde üreme, bir yaşındaki genç bir sürgünün tabanını turba ile kaplamak ve onu plastikle sararak sürekli bir nem kaynağı sağlamaktan oluşur. Sonbaharda köklü katmanları kesin ve bahçeye dikin. Orman gülleri de tohumlardan üretilir.

Ormangülü gübre, yani bakım

Bu küçük yaprak döken çalıların bakımı nasıl yapılır? Ormangülü, mikro ve makro elementler içeren az miktarda özel besin gerektirir. Toprakta çok miktarda besin birikir ve orman gülleri bundan hoşlanmaz. Yapılması gereken en güvenli şey özel bir ormangülü gübresini uygulamaktır. Ormangülü gübresi kullanılırken toprak sürekli nemli tutulmalıdır. Derileri beslemek için orman gülleri ve diğer asidofilik bitkiler için gübre, azot, fosfor, potasyum ve toprağı asitleştiren katkı maddeleri (fiyat: birkaç zlotisi) içerir. Bahçedeki toprak donar donmaz ilkbaharda çalıları besliyoruz. Bir ay sonra yeni ekilen bitkilere ormangülü gübre uygulayın. Sonra mayısta ve son kez temmuzda beslemeyi tekrar ederiz. Yaz sonu ve sonbaharda döllenmeden kaçının,Böylece bitkilerin kıştan önce odunsu hale gelme zamanı olur. Başka bitkiler dikmekle de ilgileniyorsanız, Kılıç Kuyruğu İpuçlarımızı inceleyin.bu makalede bulacaksınız .

Ayrıca bahçe açelya hakkında daha fazla bilgi edinin.

Edebiyat:

1. Bagińska A., Japon aksanları. "Działkowiec" No. 1, sayfa

2. Banaszczak P., Mini orman gülleri ve açelyalar. "Działkowiec" No. 6, s.

3. Bąbelewski P., Kışın Ormangülleri. "Güzel Bahçem" No. 1, s

4. Jakubowski K., Beautiful Rhododendrons. "Bahçem var" No. 5, s

5. Kukułczanka K., Orman güllerinin yayılması. "Działkowiec" No. 1, s.

6. Ormangülü çalısını yeniden dikiyoruz. "Güzel Bahçem" No. 8, s. 45

7. Ormangülü 'Fantastica'. "Bahçem var" No. 5, s

8. Ormangülü - ormangülü. "Działkowiec" No. 4, s

9. Ormangülleri. Güzel çiçeklerden daha fazlası. "Güzel Bahçem" No. 5, sayfa

Smolińska E., Orman güllerinin bakımı nasıl yapılır? Bahçe Tarifi ” No. 6, s.

Węglowski A., Rhododendrons. "Działkowiec" No. 1, s.

Wojciechowska E., Bir alt tabaka satın alıyoruz. "Działkowiec" No. 1, s.

Polonya Hemşirelik Derneği tavsiye ediyor. "Bahçe Tarifi" No. 5, s.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir