tarifeli uçak ne demek / Tarifeli ve tarifesiz uçuş ne demek?

Tarifeli Uçak Ne Demek

tarifeli uçak ne demek

Charter uçuş nedir? Nasıl bulunur?

Charter uçuş nedir nasıl bulunur soruları son yıllarda charter uçuşların ilgi görmeye başlamasıyla pek çok kişi tarafından soruluyor. Özellikle gezi bloglarının yaygın hâle gelmesi ve uçak bileti fiyatlarının ucuzlamasıyla dünyanın farklı noktalarını görmek isteyen herkes charter uçak bileti arıyor. Ancak charter uçuşlar hakkında hem olumlu hem de olumsuz yorumlar bulunuyor.

Bununla birlikte olumsuz yorumların genellikle charter uçuşlar konusunda yeterince bilgi sahibi olmamaktan kaynaklandığını söylemeliyiz. Bu yüzden bu yazımızda charter uçuş nedir nasıl bulunur sorularına çok ayrıntılı şekilde yanıt verdik. Bunun yanı sıra charter uçak bileti satın almak için ihtiyacınız olan bilgileri de bu yazımızda bulabileceksiniz.

İçindekiler

Charter Uçuş Nedir?

Charter sözcüğü kiralama anlamına geliyor. Charter uçuş, uçak kiralayan tur firmaları ve seyahat acentelerinin düzenlediği uçuşlar olarak biliniyor. Bu uçuşlar belirli bir bölge için özel olarak ve gidiş – dönüş seferleri şeklinde planlanıyor. Charter uçuşlar sırasında kiralanan uçakta tüm koltukların dolmaması, bu firmaları boş koltukları satışa çıkarmaya yönlendiriyor. Böylece Tripuck sitesinde arama yaptığınızda bazı seyahat acentelerinin charter uçuşlarını görüyorsunuz. Bu uçuşlar için acenteler ihtiyaçları olan uçağın tamamını ya da sadece bir kısmını kiralayabiliyorlar.

Charter uçak bileti fiyatları hava yolu şirketlerinin satışa çıkardığı koltuk fiyatlarından çok daha ucuz oluyor. Bu yüzden charter uçuşlar çok gezen ve seyahat eden kişilerin tercihi hâline geliyor. Ucuz uçak bileti arayan kişiler de bu biletlerden haberdar olunca internette charter uçuş nedir nasıl bulunur sorularına cevap aramaya başlıyorlar.

Charter uçuşlar Uluslararası Ticaret Hukuku Anlaşması kapsamında gerçekleştiriliyor. Paris’te 30 Nisan ’da imzalanan bu anlaşmaya göre seyahat acenteleri ve tur firmaları belirli dönemlerde çok sıklaşan yolcu trafiğini hafifletmek için uçak kiralıyorlar ve seferler düzenliyorlar. Yolcu trafiğinin en çok sıklaştığı dönemler tahmin edeceğiniz gibi tatil dönemleri oluyor.

Bu uçuşlar genellikle belirli şehirlere ve ülkelere gerçekleştiriliyor. Bununla birlikte yolcu sayısının çok arttığı dönemlerden bazıları da önemli futbol karşılaşmalarının ya da bayram tatillerinin olduğu tarihler oluyor. Bu dönemlerde hava yolu şirketlerinin gerçekleştirdiği uçuşlar, yolcu trafiğini karşılamak için yeterli olmuyor ve acenteler charter uçak biletlerinin satışlarını artırıyorlar. Üstelik çoğu zaman birkaç acente ortak bir çalışma ile birleşik charter uçuşları düzenleyebiliyorlar. Bu dönemlerde charter uçak bileti fiyatları artabiliyor ve ucuz uçak bileti avantajlarına sahip olmayabiliyor.

Charter uçak biletleri aslında hem seyahat acentelerinin hem de uçak bileti arayan kişilerin avantaj yakalamasını sağlıyor. Zira uçak kiralayan bu acenteler boş koltuklarını satarak değerlendirirken, seyahatini ucuza getirmek isteyen kişiler de bu koltukları satın alarak yüksek ücretler ödemeden gitmek istedikleri yerlere gidebiliyorlar. Üstelik seferler gidiş ve dönüş şeklinde düzenlendiği için seyahatinizdeki gidiş-dönüş uçuşlarını bu uçak biletlerini alarak gerçekleştirebiliyorsunuz.

Charter Uçuşları Kimler Tercih Ediyor?

Charter uçuş nedir nasıl bulunur sorularına cevap arayanların ve internet sitelerinde bu konuda bilgi bulmaya çalışanların sadece gezmeyi ve seyahat etmeyi seven kişiler olduğunu düşünmeyin. Pek çok ünlü isim ve saatler içinde bulunması gereken bir ülkeye uçması gereken iş insanları da bu uçak biletlerini bulmaya çalışıyorlar. Bu durumda charter uçak bileti fiyatları önemini kaybediyor ve zaman çok daha önemli hâle geliyor. Charter uçuş, imdada yetişen uçuş oluyor.

Charter Uçuş Nasıl Bulunur?

Charter uçuşları normal hava yolu şirketlerinin bilet satış sayfalarında bulmanız mümkün değil. Çünkü bu koltuklar seyahat acenteleri ile tur firmaları tarafından satışa çıkarılıyor. Tripuck size charter uçak bileti sağlayan acenteleri bulmak ve ucuza uçma imkânını tanıyor. Bu fırsattan nasıl yararlanacağınıza ve uçak biletinizi Tripuck sitesinden nasıl alacağınıza dair bilgileri yazımızın sonunda ayrıntılı şekilde bulabilirsiniz.

Charter Uçuş Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Charter uçuş nedir nasıl bulunur konusunda aradığınız tüm bilgilere yazımızda yer veriyoruz. Bu kısımda charter uçak biletinizi almadan önce dikkat etmeniz ve göz önünde bulundurmanız gereken noktalar bulunuyor.

Charter uçak biletinizi alırken dikkat etmeniz gereken en önemli husus elbette biletinizi erken almanız. Eğer seyahatiniz için belirlediğiniz tarih aralığı geniş ve esnekse bu durumda biletinizi hafta içi bir güne gelen tarihe almalısınız. Çünkü charter uçak bileti fiyatları hafta sonuna denk gelen tarihlerde yüksek olmakta.

Diğer bir konu da uçuşunuzun saati. Acenteler bu uçuşların saatini değiştirme yetkisine sahip. Nitekim uçuştan bir ya da iki gün önce charter uçuşların saatleri, hava yolu şirketi ve uçuş numarası değişebilmekte. Bunun yanı sıra uçuşlar rötar yapabilmekte. Ancak bu değişiklikler ve rötarlar aşırı olmamakta. Yine de bir aksilikle karşılaşmamanız için charter uçuşunuzun saatini bir – iki gün önceden kontrol etmenizi öneriyoruz.

Charter uçuşlarında karşılaşabileceğiniz bir husus da istediğiniz ülkeye, sizin istediğiniz şehirden uçuş olmaması olabilir. Bunu bir örnekle açıklayabiliriz: Örneğin; siz İzmir’den Ukrayna’ya ucuz uçak bileti arıyorsunuz. Charter nedir nasıl bulunur gibi konularda araştırma yaptınız ve charter uçuşu aramaya başladınız. Bu sırada Ukrayna’ya bir charter uçuşu buldunuz. İşte bu uçuş İzmir’den değil Antalya’dan kalkan bir uçuş olabilir. Bu yüzden seyahatinizi erkenden planlamalı ve uçak biletinizi erkenden almaya çalışmalısınız.

Charter Uçuşun Geçmişi

Charter uçuş nedir nasıl bulunur sorunuza cevap ararken karşınıza, zihninizde olumsuz çağrışımın ortaya çıkmasına neden olabilecek bilgiler ya da yorumlar çıkabilir. Bunun nedeni yıllar önce charter uçuşların insanlarda oluşturduğu izlenim. Bundan yaklaşık 20 – 25 yıl önce insanlar Türkiye’den Almanya’ya uçmak için charter uçuşları kullanıyordu. Bu uçaklardaki koltuklar çok rahatsızdı ve uçuşlar çok aktarmalıydı.

Burada çok aktarmalı ifadesini gerçek anlamda uçakları dolmuşlara benzetmek için kullanıyoruz. Bu uçaklarla seyahat eden kişiler, kendi şehirlerine varmadan önce Türkiye’nin neredeyse tamamını geziyordu. Çünkü tek bir uçak ülkenin farklı şehirlerine giden yolcuları taşıyor ve onları inecekleri noktalara bırakıyordu. Ancak şu anda charter uçuşlar aktarmalı olarak yapılmıyor; tam aksine charter uçuş kurallarına uyularak aktarmasız ve hızlı şekilde gerçekleştiriliyor.

Kurallar acente ile hava yolu firması arasında yapılan charter uçuş sözleşmelerinde yer alıyor ki tümü Avrupa Tarifesiz Uçuş Hizmetleri Ticari Hakları Anlaşması’na göre yılında belirlenmiş. Bu kurallar charter uçuş nedir nasıl bulunur sorunuza internette cevap ararken de karşınıza çıkabilir.

Charter Uçuşların Kuralları

  • Charter uçuş bileti sadece tur firması ya da seyahat acentesi gibi, hava yolu firmasından uçuşu satın alan taraftan satın alınabilir.
  • Charter uçuşlar bir aydan uzun süremez.
  • İki uçuş noktasından farklı bir noktaya uçuş gerçekleştirilemez.
  • Uçuşlar tarifeli seferlerin yetersiz kaldığı noktalara yapılabilir.
  • Charter uçuş sadece uçak kiralama yoluyla yapılabilir.
  • Ara hatlarda yolcu, posta ve kargo taşıması yapılamaz.

Tarifeli seferlerin de ayrıca kuralları var ki bunlar da ’de Avrupa Sivil Havacılık Kurumu tarafından belirlenmiş.

Tarifeli Uçuşların Kuralları

  • Uçuşlar bir devletin hava sahasından başka bir devletin hava sahasına yapılır.
  • Yolcu ve yük taşıyan ve karşılığında belirli bir ücret ödenen tüm uçuşlar herkese açıktır.
  • Uçuş saatleri ve kalkış ile varış noktaları önceden belirlenir.
  • Bu özelliklere sahip olmayan tüm uçuşlar “charter uçuş” olma niteliği taşır.

Charter uçuşlarda hasta ve engelli kişilerin uyması gereken kurallar bulunuyor. Eğer hastaysanız ve charter uçuşunuz varsa 10 gün içinde doktorunuzdan aldığınız hem İngilizce hem de Türkçe raporunuz olmalı ki, bu raporda uçakla seyahat etmenizin sakıncalı olmadığına dair ifadeler olmalı.

Görme engelliyseniz tek başınıza uçakla seyahat edebilirsiniz. Duyma engelliyseniz aynı şekilde charter uçuşunuza bir mani bulunmaz. Ancak hem duyma hem de görme engelliyseniz yanınızda bir refakatçi bulunması gerekir. Refakatçiniz, köpeğiniz olabilir. Ancak bu durumu charter uçuşunuzdan 48 saat önce yetkililere bildirmeniz gerektiğini unutmayın.

Charter Uçak Bileti ile Uçabileceğiniz Noktalar

Charter uçak biletiniz ile uçabileceğiniz harika tatil yerleri ve turistik noktalar var. Bunlar size sınırlı gibi gelse de; charter uçuşları için Tripuck sitesinden belirli aralıklarla arama yaparsanız, sık sık yeni charter uçak biletlerinin eklendiğini görürsünüz. Ayrıca charter uçak bileti fiyatları da ucuzlama ihtimaline karşılık takip etmeniz gereken ayrıntılar arasında.

Charter uçuş nedir nasıl bulunur sorularını yazımızda çokça yer vererek cevaplamaya çalıştık. Şimdi bulacağınız uçak bileti ile hangi ülkeleri gezebileceğiniz konusuna gelelim. Öncelikle Almanya’ya ve Rusya’ya yaz aylarında çok sayıda charter uçuşu gerçekleştiğini belirtmeliyiz. Bu ülkelerden sonra Kazakistan ve Ukrayna geliyor. Charter uçak biletlerini bulabileceğiniz diğer ülkeler Romanya, İtalya, İspanya ve Fransa olarak öne çıkıyor. Bu ülkelere gerçekleştireceğiniz seyahatler ve planlayacağınız tatiller için sıklıkla ucuz uçak bileti bulabilirsiniz.

Charter uçuşlar sayesinde alacağınız ucuz uçak biletleriyle Kiev’de çok önemli olaylara tanıklık eden ve tarih kokan Özgürlük Meydanı’nı görebilir, Barok mimarisi ile dikkat çeken harika Mariyinsky Sarayı’nı gezebilirsiniz. Odessa’ya yapacağınız harika bir seyahat sayesinde Vorontsov Sarayı’nı görmedim demezsiniz. Üstelik bir para müzesi olan Odessa Nümismatik Müzesi’ni görmeden dönmezsiniz.

Bir açık hava müzesine benzeyen, hem gündüz hem de gece güzel olan Bükreş’in sokaklarında gezerek, binaların içlerinin ve dışlarının ayrı ayrı ihtişamlarına tanık olursunuz. Çocuklarınızla Grigore Antipa Doğa Tarihi Müzesi’ni gezerek dünya üzerinde milyonlarca yıl evvel yaşamış canlıların kalıntılarını incelersiniz.

Yalnızca bu kadar da değil; Müslüman Türk ülkeleri içinde en büyük ülke olan Kazakistan’a bütçenizi sarsmadan bir seyahat düzenleyerek buradaki harika Nur Astana Cami’yi ve Hazreti Sultan Cami’yi gezersiniz. Ayrıca Dostoyevski’nin Evi’ni görmeden dönmezsiniz. Bu güzel turistik yerlerde çekeceğiniz ve sonra tekrar tekrar bakacağınız fotoğraflara ve biriktireceğiniz harika anılara değinmiyoruz bile.

Charter Uçuşlarla Dünyayı Dolaşmak Mümkün Mü?

Charter uçak biletlerinin ucuz olması ve sürekli bulunabilmesi akla bu soruyu getiriyor. Özellikle gezginler için ucuz uçak biletleri bulmak çok önemli. İçi içine sığmayan, sürekli yeni ülkeler, şehirler, turistik noktalar ve insanlar görmek isteyenler için bu uçuşlar büyük anlamlar ifade ediyor.

Dünyanın her ülkesini olmasa da belirli noktalarını charter uçuşlarla görebilir, bu uçuşların olmadığı yerleri erkenden tarifeli uçak bileti alarak gezebilirsiniz. Ucuz uçak bileti alarak dünyayı dolaşmaya karar verdiğinizde tüm hazırlıklarınızı yapmayı unutmayın.

Charter Uçak Bileti Nasıl Alınır?

Yazımızın bu kısmında charter uçak biletinizi Tripuck ayrıcalığıyla satın almak için hangi adımları izlemeniz gerektiğini bulacaksınız. İnternet sitemizde Charter uçak bileti almak oldukça kolay. Biletinizi almadan önce charter uçuş nedir nasıl bulunur gibi sorulara verdiğimiz cevaplara ve uçuşlar konusunda dikkat etmeniz gereken hususlara göz atmayı ihmal etmeyin.

Charter uçak biletinizi almak için Tripuck sitemizin ana sayfasına girin. Sayfamızda uçak bileti almak için arama yapınız. Bu şekilde charter uçuşlara ulaşabilirsiniz.

Sadece Tripuck ayrıcalığı ile charter uçuş imkânları sizleri bekliyor!

SİVİL HAVACILIK İSTATİSTİKİ BİLGİLER YÖNETMELİĞİ

(SHY)

 

BÄ°RÄ°NCÄ° KISIM

Amaç, Kapsam, Tanımlar

 

Amaç

Madde 1- Bu Yönetmeliğin amacı; 14/10/ tarih ve sayılı Türk Sivil Havacılık Kanununa göre, sivil havacılık sahasında faaliyet gösteren tüm kuruluşlarınUlaştırma Bakanlığına vermek zorunda bulundukları istatistiki bilgilerin kapsamı, veriliş tarihleri ile ilgili esas ve usulleri düzenlemektir.

Kapsam

Madde 2- Bu Yönetmelik; bünyesinde hava aracı bulunan, ticari hava taşıma işletmeleri, genel uçak işletmeleri, uçakla zirai ilaçlama işletmeleri ile havaalanı işletmecilerini kapsar.

Tanımlar

Madde 3- Bu Yönetmelik kapsamında bulunan terimlerin açıklamaları aşağıda belirtilmiştir.

a) Tarifeli sefer: Kalkış saatleri ve ücretleri önceden ilan edilen, halkın kullanımına açık belirli bir düzende yapılan seferlerdir.

b) Tarifesiz sefer: Belirli bir düzene bağlı kalmadan tarifeli seferler dışında yapılan seferlerdir.

c) İç hat: Zorunlu inişler dışında, ülke sınırları içindeki havaalanları arasında yapılan seferlerdir.

d) Dış hat: Zorunlu inişler dışında, ülke sınırları dışında bir veya daha fazla ülkeye yapılan seferlerdir.

e) Filo : İşletmecinin kendi malı veya kiraladığı tüm hava araçlarının adet ve tip olarak ifadesidir.

f) Ücretli yolcu: Normal tarifeli ücretinin en az % 25'ini ödeyerek seyahat eden yolcudur.

g) Taşınan yolcu-Km.: Uçuş bacakları mesafeleri ile seyahat eden ücretli yolcu sayılarının çarpımlarının toplamıdır.

h) Arzedilen koltuk-Km.: Uçuş bacakları mesafeleri ile bu bacaklardaki satılık koltuk adetleri çarpımlarının toplamıdır.

ı) Taşınan ton-Km.: Uçuş bacakları mesafeleri ile yük (ton) miktarının çarpımlarının toplamıdır.

j) Arzedilen ton-Km: Uçuş bacakları mesafeleri ile bu bacaklardaki taşıma kapasitelerinin (ton) çarpımlarının toplamıdır.

k) İnclusive tour (IT) : Halkın kullanımına açık olarak tamamen havayolu ile veya kısmen hava yolu kısmen de kara, deniz yolu ile yapılan toplam seyahat bedeline otel, yemek v.s. gibi masrafların da dahil olduğu önceden düzenlenmiş gidiş-dönüş seyahatidir.

l) Ticari küçük hava taşıyıcısı: Filodaki hava araçlarının toplam azami kalkış ağırlığı ton'u geçmeyen tarifeli veya tarifesiz seferler yapan ticari hava taşıyıcısıdır.

m) Azami kalkış ağırlığı: Hava aracının uçuşa elverişlilik sertifikasında, uçuş el kitabında veya diğer resmi kayıtlarda belirtilen kalkışa elverişli azami ağırlığıdır.

n) Fazla bagaj: Yolcuya tanınan limit fazlası hacim veya ağırlıktaki ücrete tabi yolcu bagajıdır.

o) Uçuşa elverişli gün sayısı: Aşağıda belirtilen günler hariç belirtilen yıl içinde hava aracının uçuşa elverişli olduğu günler toplamıdır.

1- Havaaracının son ticari amaçlı uçuşu ile hizmetten alınışı arasında geçen günler.

2- Hava aracının büyük kaza ve tadilat nadaniyle hizmet dişı olduğu günler.

3. Hava aracının başkalarının tasarrufunda olduğu günler.

4. Hava aracının hkümet emri veya ilgili mevzuat gereği ticari uçuşa elverişli olmadığı günler.

Bunların haricindeki tüm düğer günler bakım ve onarımda olmak üzere hava aracının uçuşa elverişli günler toplamına dahil edilir.

p) Genel uçak işletmeleri: Ticari hava taşımacılığı dışında kalan diğer sivil havacılık faaliyetlerinde bulunan gerçek ve tüzel işletmelerdir.

Ä°KÄ°NCÄ° KISIM

Yetki, Sorumluluk

Yetki

Madde 4- Sivil havacılık faaliyetleri ile ilgili olarak her türlü bilgiyi bu Yönetmelik esas ve usullerine uygun olarak toplamak, düzenlemek, döküman haline getirmek, değerlendirmek, yayınlamak milli ve uluslararası kuruluşlara vermek Ulaştırma Bakanlığının yetkisi dahilindedir.

Sorumluluk

Madde 5- Sivil havacılıkla ilgili olarak Türkiye'de faaliyet gösteren her türlü kurum, kuruluş ve işletmeler bu yönetmelik esaslarına uygun olarak istenilen bilgilerin kayıtlarını tutmaktan ve Ulaştırma Bakanlığına bildirmekten sorumludur.

ÜÇÜNCÜ KISIM

İstatistiki Raporları Verecek Kuruluşlar ve Raporlar

İstatistiki Raporları, Verecek Kuruluşlar

Madde 6- Kurum ve kuruluşların verecekleri istatistiki bilgilere ilişkin raporlar ve bu raporları dolduracak kuruluşlar Ek-1'de gösterilmiştir. Bu raporların belirtilen zamanlarda doldurularak Ulaştırma Bakanlığına gönderilmesi zorunludur.

Tarifeli Sefer Yapan Ticari Taşıma İşletmelerinin Verecekleri Raporlar

Madde 7- Tarifeli sefer yapan ticari hava taşıma işletmelerinin verecekleri raporlar aşağıda gösterilmiştir.

a) Trafik raporu : İç ve dış hat seferlerinde, yolcu, yük ve postaya ilişkin faaliyetlerle ilgili bilgileri kapsayan rapordur. Dış hat seferleri için aylık iç hat seferleri için üç'er aylık olarak Ek-2'deki (Form.A.I) ile verilir.

b) Uçuş hat faaliyet raporu: Dış hat seferlerinde; yolcu, yük ve postanın yüklendiği yer ile indireceği yer arasındaki miktarları (sayı-ton) gösteren rapordur. Üçer aylık periyodlar halinde Ek'deki (Form-B) ile verilir.

c) Uçuş bacakları trafik raporu: Dış hat seferlerinde her bir uçuş bacağında arz edilen kapasite ve taşınan yolcu sayısı yük, posta miktarlarını gösteren rapordur. Yıllık olarak Ek-4'deki (Form-C) ile verilir.

d) Filo ve personel raporu: Filodaki hava araçlarının modellleri, sayıları, koltuk kapasiteleri, azami kalkış ağırlıkları, uçuş sayıları, uçuş saatleri, uçuşa elverişli gün sayıları gibi bilgileri kapsayan rapordur. Yıllık olarak Ek-5'deki (Form-D-I) ile verilir.

e) Mali bilgiler raporu: Mali konularla ilgili bilgileri kapsayan rapordur. Yıllık olarak E-6'daki (Form EF-I) ile verilir.

Tarifesiz Sefer Yapan Ticari Hava Taşıma İşletmelerinin Verecekleri Raporlar

Madde 8- Tarifesiz sefer yapan ticari hava taşıma işletmelerinin verecekleri raporlar aşağıda gösterilmiştir.

a) Trafik raporu: İç ve dış hat seferlerinde yolcu, yük ve postaya ilişkin faaliyetlerle ilgili bilgileri kapsayan rapordur. Yıllık olarak Ek-7'deki (Form A-2) ile verilir.

b) Filo ve personel raporu: Filodaki hava araçlarının modelleri sayıları, koltuk kapasiteleri, azami kalkış ağırlıkları, uçuş sayıları, uçuş saatleri, uçuşa elverişli gün sayıları ile personel sayıları gibi bilgileri kapsayan rapordur. Yıllık olarak Ek-8'deki (Form D-2) ile verilir.

c) Mali bilgiler raporu: Mali konularla ilgili bilgileri kapsayan rapordur. Yıllık olarak Ek-9'daki (Form EF-2) ile verilir.

Ä°ÅŸletmelerin Genel Olarak Verecekleri Raporlar

Madde 9- Genel olarak ticari hava taşıma işletmeciliği yapan kuruluşların verecekleri raporlar aşağıda gösterilmiştir.

Filo ve trafik raporu: Ticari küçük hava taşımaları.

Azami kalkış ağırlıkları toplamı ton'u geçmeyen ticari hava taşıma işletmelerinin doldurcağı, filodaki uçak sayıları, cinsleri, uçuş saatleri, taşınan yolcu sayıları ile yük miktarları gibi bilgileri kapsayan rapordur. Yıllık olarak Ek'daki (Form AD-3) ile verilir.

Havaalanı İşletmelerinin Verecekleri Raporlar

Madde Havaalanı faaliyetleri ile ilgili işletmelerin verecekleri raporlar aşağıda gösterilmiştir.

a) Trafik raporu: Havaalanındaki toplam uçak hareketleri (iniş-kalkış) sayıları ile bu hareketlerde taşınan yolcu sayıları, yük ve posta miktarlarına ilişkin bilgileri kapsayan rapordur. Üçer aylık dönemler halinde Ek'deki (Form-I) ile verilir.

b) Mali bilgiler raporu: Havaalanı ile ilgili konuları kapsayan rapordur. Yıllık olarak Ek'deki (Form-J) ile verilir.

c) Seyrüsefer yardımcıları faaliyeti mali bilgiler raporu: Seyrüsefer hizmetleri ile ilgili mali konuları kapsayan rapordur. Yıllık olarak Ek'deki (Form-K) ile verilir.

d) Seyrüsefer yardımcıları trafik faaliyet raporu: Seyrüsefer hizmetleri ile ilgili bilgileri kapsar. Yıllık olarak Ek'deki (Form-L) ile verilir.

DiÄŸer Raporlar

Madde Sivil havacılıkla ilgili diğer raporlar aşağıda gösterilmiştir.

a) Tescilli sivil hava araçları: Ticari hava taşıma işletmeleri ile diğer işletmelerde bulunan hava araçlarının model ve motor sayılarına ilişkin bilgileri kapsayan rapordur. Yıllık olarak Ek'deki (Form-H) ile verilir.

b) Genel havacılık faaliyet raporu: Havacılık çalışmaları,eğitim,iş, özel uçuşlar ile planör ve serbest balon uçuşlarının uçuş sayıları, uçuş saatleri gibi bilgileri ile sivil pilot lisanslarının kategorilerine göre sayılarına ilişkin bilgileri kapsayan rapordur. Yıllık olarak Ek'daki (Form-N) ile verilir.

c) Uçak kazaları raporu: Azami kalkış ağırlıklarına göre, kaza yapan uçakların modelleir şirketi, kaza mevkisi, kaza anında uçuş çeşidi ölü ve yaralı sayılarına ilişkin bilgileri kapsayan rapordur. Yıllık olarak Ek'deki (Form-G) ile verilir.

DÖRDÜNCÜ KISIM

Son Hükümler

Ulaştırma Bakanlığının Yetkisi

Madde Ulaştırma Bakanlığı, Sivil Havacılık alanında gerek gördüğü bilgileri tüm havacılık kuruluşlarından istemeye yetkilidir.

Yürürlük

Madde Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

Madde Bu Yönetmelik hükümlerini Ulaştırma Bakanı yürütür.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır