40 günlük bebek ne kadar mama yer / 2 aylık bebek beslenme tablosu - Bebek Haberleri

40 Günlük Bebek Ne Kadar Mama Yer

40 günlük bebek ne kadar mama yer

Bebeğinizi mamayla besleme rehberi

Bebeğinizi mamayla besleme rehberi

Bebeğinizin gelişimine bağlı olarak anne sütünden sonra veya anne sütünün yanında mamayla beslemeniz gerekebilir. Bebeğinizi biberonla beslediğiniz anlar, birbirinizle yakınlaşmak ve tanımak için harika zamanlardır. Böylece bebeğinizin babası ve diğer aile fertleri de başlangıçtan itibaren bebeğinizin beslenme sürecine yardımcı olabilirler.

Doğru bebek mamasının seçimi

Bebek mamaları, model alındıkları anne sütüne çok benzer şekilde bebeğinizin besin ihtiyaçlarını karşılamak üzere formüle edilmiştir. Çoğu bebek maması değiştirilmiş inek sütüdür ve tüm standart markalar birbirine benzerdir. Doktorunuz size aksini söylemedikçe demirle güçlendirilmiş bir mama seçmelisiniz.

Bebek mamaları üç farklı hazırlama biçiminde sunulur:

• Beslemeye hazır

• Sıvı konsantre

• Toz

Tüm mamaların karıştırma talimatlarını dikkatlice okumalısınız. Ne kadarı yeterli olur?

Yenidoğan bebeklerin midesi başlangıçta sadece az miktarda gıda tutabilmektedir. Besleme başına 30 veya 60 ml başlangıçta genellikle yeterli olur, 1 ya da 2 aylık bebek içinse daha farklı miktarlar söz konusudur. Örneğin; bebeğiniz 2 aylık oluncaya kadar günde 710 ila 945 ml'ye ve 24 saatlik bir zaman diliminde yaklaşık 6-7 kez beslenmeye ihtiyaç duyacaktır. Bebeğinizin ne kadar bebek mamasına ihtiyaç duyduğuna ve ne sıklıkta beslenmesi gerektiğine dair aşağıdaki tablo fikir verilebilir:

Yaş:Besleme başına miktar:Besleme Sıklığı:
Yenidoğan30 ila 60 ml3 ila 4 saatte bir
Bir aylık bebek118 ml4 saatte bir
İki aylık bebek118 ml6 ila 7 kez besleme/24 saat
Dört aylık bebek118 ila 178 ml6 kez besleme/24 saat
Altı aylık bebek178 ila 236 ml5 kez besleme/24 saat
Bir yaşında bebek236 ml2 ila 3 kez besleme/bebek gıdası ile desteklenecek şekilde 24 saat

Bebeğinizin yönlendirmesini izleyin

Her bebek benzersizdir ve beslemeden beslemeye, günden güne alım miktarı değişecektir. Asla fazladan bebek mamasını zorla vermeyin veya onu daha fazla mama istercesine dudaklarını yalar durumda bırakmayın. Sık sık kusan bir bebek için daha küçük miktarlarda, daha sık beslemeler daha iyi olabilir.

   Cevabın tamamını burada okuyun: medicalpark.com.tr

40 günlük bebek gece kaç saatte bir beslenmeli?

İLK AYLARDA 3 SAATTE BİR EMERLER

Doğumdan sonraki ilk günlerde sütün gelmesi ve süt miktarının artması için anneye 2-3 saatte bir emzirmesi önerilir. Genellikle 3-4 günden sonra anne sütünün tam gelmesi ile bebekler yaklaşık 3 saatte bir emerler. İlk aylarda geceleri de 3 saatte bir emerler.

Kaynak kaldırma talebi   

0-6 Aylık (Yenidoğan) Bebek Beslenmesi

Herkese merhaba!

Doğumdan sonra ilk altı ay süresince bebeğin fizyolojik ve psikososyal ihtiyaçlarını tek başına mükemmel bir şekilde karşılayan anne sütü, anne ve bebek bağının kurulmasında önemli rol oynar.

Bebeğin ilk altı ay tek başına anne sütü ile beslenmesi, altıncı aydan sonra ek besinlerle birlikte anne sütü ile beslenmenin devam etmesi ve emzirmenin iki yaşın sonuna kadar sürdürülmesi bebeğe sayısız faydalar sağlar.

Anne sütü ile beslenmenin yararları sadece anne sütü ile beslenme süreci ile sınırlı kalmayıp, ileri yaşam sağlığı üzerine önemli oranda olumlu etkileri vardır. Bu nedenle sağlıklı yaşamın temellerinin atılmasında anne sütü ile beslenmenin önemi tartışılamaz.

Anne Sütü

Anne sütü; enerji, protein, yağ, karbonhidrat ve diğer elzem besin öğelerinin tümünü bir arada bulunduran bebekte büyüme ve gelişmeyi sağlayan, biyoyararlılığı yüksek, sindirimi kolay benzersiz bir sıvıdır.

Anne sütü bir mucizedir, bir damla anne sütü bile bebeğiniz için çok değerlidir.

Sevimli Bilgi! Her annenin sütü bebeğine özeldir.

Bebeğinizin erken ya da geç doğmuş olmasına, kilosuna, sindirim sisteminin kabul edebileceği yağ ve protein miktarına, hatta hangi protein ve yağ oranına ihtiyaç duyduğuna bağlı olarak mucizevi değişiklikler gösterebilir.

Anne sütü, bebeğiniz için en önemli, en uygun besindir. Her zaman taze, temiz ve bebeğe verilmeye hazırdır; bu yüzden emzirme ucuz ve basit bir yöntemdir. Üretilen en sağlıklı besin dahi anne sütünü taklit edilebilecek yapıda geliştirilemez.

Dikkat! İlk altı ay bebeklere verilebilecek en ideal besin anne sütüdür.

Anne Sütü

Anne Sütü İçeriği

Kolostrum

Doğumdan hemen sonra, ilk 1-5 gün içinde salgılanan süte kolostrum denir. Rengi sarımsıdır. Yüksek miktarlarda protein içerir, yağ ve karbonhidrat içeriği olgun süte göre daha azdır.

  • Bebeği bakteriyel ve viral hastalıklardan koruyan protein, yağda çözünen vitaminler, mineraller ve antikorlardan yüksektir.
  • Kolostrum bebeğin gastrointestinal sistemini immunoglobulinler ile mukozal bir tabaka oluşturarak kaplar.
  • Bebeği dış ortamlardan gelecek mikroorganizmalara karşı korur.
  • Mekonyumu (ilk kaka) temizler.
  • Sarılığın önlenmesini kolaylaştırır.
  • Antikor içeriği ile bebeği enfeksiyon ve allerjilerden korur.

Geçiş Sütü

Doğumdan sonraki 6-14 günlerde salgılanan süttür. Kolostruma göre daha fazla miktarda yağ, laktoz, vitamin ve daha fazla kalori içerir. Bu dönemde göğüsler daha büyük daha sıkı hale gelir ve rahatsız edici bir şekilde ağrılı olabilir. Bebeği düzenli olarak emzirmek rahatsızlık hissini azaltacaktır.

Olgun Süt

Doğumdan sonraki 15. günden laktasyonun sonuna kadar salgılanan süttür. Olgun süt daha incedir ve geçiş sütünden daha fazla su içerir. Bebeğiniz büyüdükçe sütün içeriği değişir. Bebeğiniz ek besinlere başladığında ise sütün miktarı değişir.

Emzirmenin Bebeğe Faydaları

  • Sağlık yönünden akut ve kronik hastalıkların riskini azaltır.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Anne-bebek ilişkisini kuvvetlendirir.
  • Konuşmayı geliştirir.
  • Görme keskinliği daha fazla olur.
  • Anne sütünün tadı zaman zaman değişerek bebeğin tatları tanımasını sağlar.
  • Bebeğin ruhsal, bedensel ve zeka gelişimine yardımcı olur.
  • Dikkat azlığı sendromu, ilgisizlik gibi olgularda anne sütü alımı önem kazanmaktadır.
  • Çene diş gelişimini iyi yönde etkiler.
  • Anne sütü alan bebekler daha uysal ve stressiz olurlar.
  • Büyüme faktörleri, organ ve doku olgunlaşmasını sağlar.

Yapılan araştırmalarda, anne sütünün bebeğe sağladığı yararlar sadece aktif beslenme süreci ile sınırlı kalmayıp, yetişkinlik dönemindeki sağlığı üzerinde de olumlu etkileri bulunmaktadır.

Anne sütünün yetişkin dönemdeki kardiyovasküler hastalıklarda (hiperkolesterolemi, arterioskleroz, hipertansiyon gibi), obezitede, metabolik sendromda, alerjik hastalıklarda, kanserde, otoimmün hastalıklarda ve bilişsel gelişimde olumlu etkilerinin olduğu belirtilmektedir.

anne-sutunun-akmasi

Emzirmenin Anneye Faydaları

  • Emzirme, göğüs kanseri, over kanseri endometrium (rahim için tabakası) kanseri ve meme kanserine yakalanma riskini azal­tır.
  • Emzirme, anneyi ileride ortaya çıkacak kemik erimesinden (osteoporozis) korur.
  • Emzirme, uterusun eski haline dönme­sine yardımcı olur, anneyi aşırı kan kaybın­dan ve anemiden korur.
  • Emziren annelerde endometrozisin iler­leme hızı daha düşüktür.
  • Emzirme kilo vermeyi kolaylaştırır. Em­zirme, kadının günlük enerji gereksinimi yaklaşık 500-600 kalori arttırır. Sağlıklı ve doğru beslenen anne, emzirme sırasında enerji harcadığından ve süt üretimi için yağ dokusu kullanıldığından daha kolay ağırlık kaybederler.
  • Rahim gebelikte büyür ve küçülmesi için mucize gerekir, bu mucize emzirmedir. Emzirirken oksitosin hormonu salgılanır ve oksitosin düz kaslarda kasılma sağlayarak rahmin küçülmesine yardımcı olur.
  • Emzirme ile doğumda kaybedilen demir depoları daha kısa zamanda tekrar doldurulur.
  • Annenin şeker hastalığı var ise emzirdiği sürece günlük insülin ihtiyacı daha düşük olur.
  • Annelik duygusunun gelişmesine yardımcı olur.
  • Emzirme, anne ile bebek arasındaki bağı güçlendirir.
  • Emzirmek anne için doğal bir sakinleş­tiricidir.
  • Emziren anne hangi markanın daha besleyici olduğunu araştırmasına gerek kalmaz. Anne sütü hiçbir zaman taklit edilemez. Bu yüzden emzirmeyen anneler hangi markanın bebekleri için daha iyi olduğu konusunda araştırma yaparak yorulurken emzirmeyi seçen anneler bebeklerinin en iyi besin ile beslediklerinden emin olurlar.

Yenidoğan Emzirme Sıklığı Nasıl Olmalı?

Doğumun ardından ilk 2-3 gün sütünüz az gelebilir, 4-6 ayda 700-800 ml/gün’e ulaşır. Bebek emdikçe süt gelir ve meme ucundaki reseptörler uyarılır.

Bu sebeple bebek sık sık emzirilmelidir. Bebeğin huzursuzluğunun anne sütünden kaynaklandığı düşüncesi süt oluşumunu ve emzirmeyi engeller. Süt salınımı bebeğin emme yeteneğine bağlıdır.

Yenidoğan bebeğe anne sütünden önce şekerli su, mama verilmemelidir.

İlk bir hafta bebeğinizin mide kapasitesi bir çay bardağından bile küçüktür. Bu sebeple bebek her ağladığında, günde 8-12 kez emzirilmelidir.

Bebeğiniz bir aylık olduğunda mide kapasitesi 125-150 ml’dir. Günde 6-10 kez emzirilmelidir.

Bebeğiniz üç aylık olduğunda mide kapasitesi 150-180 ml’dir. Günde 4-8 kez emzirilmelidir.

Bebeğiniz altı aylık olduğunda ise mide kapasitesi 180-210 ml’dir. Günde 4-6 kez emzirilmelidir.

Bebek her bir göğüste yaklaşık 20 dakika olmak üzere, iki göğüste de her seferinde emzirilmelidir. Bebek tek göğüsle doyuyor ise diğer göğüs bir sonraki emzirmede ilk olarak verilmesi gerekir.

Anne sütü nasıl artırılır? Konulu videomuzu izleyebilirsiniz.

Yenidoğan Bebeklerde Kilo Alımı Nasıl Olmalıdır?

Anne sütünün yeterliliğini anlamanın en sağlıklı göstergesi bebeğin aylık kilo alımının değerlendirilmesidir.

Bebeğin ağırlığındaki değişiklikler izlenmelidir. Büyüme grafiğindeki noktalar birleştirildiğinde çizgi yukarı doğru gidiyorsa süt yeterlidir. Bebek memeyi bırakmamaya çalışıyorsa anne sütü yetmiyor olabilir.

Bebek 20 günlük olduğunda yaklaşık500 gr ağırlık kazanmışsa anne sütü yeterlidir.

Yenidoğanlar ilk hafta yaklaşık %7 ağırlık kaybeder.

Bu durum anne sütünün yetersizliği olarak
yorumlanmamalıdır.

Emzirme Döneminde Beslenme çok önemli bir yere sahiptir. Emzirme döneminde beslenme konulu makalemize aşağıdaki linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Emzirme Döneminde Beslenme Önerileri: https://www.bebek.com/emzirme-doneminde-beslenme-onerileri/

Anne Sütü Alan Bebeğe Su Vermek Gerekir mi?

Anne sütünün %89’u sudur. Anne sütü bebeğin ihtiyacı olan tüm gereksinimlerini karşılar.

İlk 6 ay anne sütü dışında hiçbir besin önermiyoruz.

Bebek ne zaman su içmeye başlamalı videomuzu izleyebilirsiniz.

Anne Sütü Nasıl Saklanmalı?

Bazı durumlarda bebek ememez ya da emdiği halde annede fazla süt birikmesi yaşanabilir. Bu durumlarda anne sütü sağılmalı ve bebek emene kadar saklanmalı. Özellikle çalışan anneler bu konuyu özellikle merak ediyor.

Anne sütünü sağmak için göğüs pompası ürünlerini aşağıdaki linke tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Süt Pompası: https://www.e-bebek.com/sut-pompasi-c3789/

Anne Sütü: Oda sıcaklığında (19-26 °C)3 saat, buzdolabında (<4 °C) 3 gün, derin dondurucuda (-18 °C) 3 ay şeklinde saklanabilir.    

Sütünüzün bozulup bozulmadığından emin değilseniz, bozulduğunu kokusundan anlamayabilirsiniz. Bazı dönemler süt farklı kokabilir. Bunun en kolay yolu küçük bir miktar anne sütünü kaynatıp kesilip kesilmediğine bakmaktır.

sagilan-anne-sutu

Süt saklamada kullanılan poşetlerin BPA, BPS içermemesi, anne sütü saklamak için özel üretim olması gerekir.

baby me süt saklama poşeti ürünlerini rahatlıkla kullanabilir, aşağıdaki linke tıklayarak ürüne ulaşabilirsiniz.

https://www.e-bebek.com/baby-me-sut-saklama-poseti-25-adet-p-bae-bsb25/

Aklınıza takılan soruları yorum olarak bırakabilirsiniz.

Sevgiler.

Diyetisyen ve Emzirme Danışmanı

Dyt. Beyza Uyan

Instagram: https://www.instagram.com/dytbeyzauyan/

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir