döküm tencerede yemek bekletilir mi / DÖKÜM ÜRÜNLER HAKKINDA TÜM MERAK ETTTİKLERİNİZ | Dökümcübaba

Döküm Tencerede Yemek Bekletilir Mi

döküm tencerede yemek bekletilir mi

Sağlıklı yemek pişirmek için doğru kaplar seçilmeli

Sağlık

 Son Güncelleme:

Sağlıklı yemek pişirmek için doğru kaplar seçilmeli

Sağlıklı yemek pişirmek için hangi tencere ve tavalar tercih edilmeli?

Yemek hazırlamada kullanılan tencere ve tavalar genelde alüminyum, bakır, çelik, teflon, cam ve son zamanlarda seramik ve granit malzemelerden imal edilir. İşte bu çeşitlilik içerisinden bize düşen mutfakta kullanacağımız kapları seçerken doğru tercihler yapmaktır. Özellikle hangi malzeme ne kadar sağlıklı, hangi tencereyi nasıl kullanmak gerekiyor bunun bilincinde olmak gerekir.

BAKIR KAPLARDA PİŞEN YEMEKLERE DİKKAT!

Geçmişten günümüze kapların serüvenine bakacak olursak, mutfaklarımızın ilk gözdeleri ısı iletkenliği bir hayli yüksek olan, bakır malzemeden yapılan tencere ve tavalardı. Fakat bakır kaplarda pişen ve bekletilen gıdalara kurşun gibi kimyasal içerikli maddeler karıştığı için gıda zehirlenmelerine sebebiyet verir. Bakırın besine geçişini engellemek için kalaylama işlemi uygulansa bile, kalayı dökülen tencerelerin sağlığımız için oluşturduğu tehditler herkes tarafından kabul edilmiş olup bu tencerelerin kullanımı her geçen gün azalmaktadır.

ALÜMİNYUM TENCERELER RAFLARDAN KALDIRILMALI

Alüminyum kaplarda veya alüminyum folyo kullanılarak pişirilen yiyeceklere yüksek miktarda alüminyum geçer. Asitli besinlerle temasta geçiş daha fazla olur ve bu durum vücutta alüminyum birikmesine, Alzheimer gibi nörolojik bozukluklara neden olur. Besinlerdeki alüminyumun artması, vücudumuz için çok gerekli olan kalsiyum, demir, fosfor, magnezyum gibi minerallerin yararlılığını azaltarak; anemi, kemik erimesi ve zeka geriliğine hatta kansere dahi neden olabilir. Bu sebeple bir zamanlar herkesin mutfağında yer alan alüminyum tencereler artık raflardan kaldırılmalıdır. 

ÇELİK TENCERELER GÜVENLE KULLANILABİLİR

Nemli bırakıldıklarında paslanma özelliği gösteren, bunu engellemek için de çeliğe nikel eklenerek paslanmaz özelliği kazandırılan çelik tencereler, bugün hala mutfaklarımızda yer almakta. Paslanmaz çelikten yapılmış pişirme kaplarının ısıyı iletmesi geç olsa da bu kaplar, yiyeceklerde toksik etki yaratmaması ve sağlıklı pişirme yöntemlerine uygunluğu ile tercih edilir. Çelik kaplar, aşınmaya ve oksidasyona son derece dayanıklı olduklarından yiyeceklerin sağlıklı bir şekilde saklanabilmesi adına güvenle kullanılabilir.

AŞINAN YA DA ÇİZİLEN TEFLON TAVALAR DEĞİŞTİRİLMELİ

Yapışmaz özelliğiyle bir dönemin çığır açan buluşu olarak kabul edilen teflon kaplamalı tencerelerin kullanımı ise ekstra özen gerektirir. Yanlış kullanım nedeniyle çizilmiş ve aşınmış teflon tavalar ve tencereler, zararlı kimyasalların besinlere geçişine neden olur. Teflonun zararlı etkilerini en aza indirmek için aşınan ya da çizilen teflon malzemelerin en kısa zamanda yenileri ile değiştirilmeleri gerekir.

CAM KAPLAR SAKLAMA AMAÇLI DA RAHATLIKLA KULLANILABİLİR

Cam kaplar sağlıklı pişirme ve saklama koşullarını bizlere sunar. Bazı cam kaplar ani ısı değişikliklerinden etkilenir ve kırılırlar. Ancak son yıllarda yüksek ısıya dayanıklı camların yapımı, bu kapların fırın kabı olarak da kullanılmasını sağlar. Cam malzemeler gözeneksiz oluşları, asit ve alkaliden etkilenmeyen özellikleriyle saklama kabı olarak da rahatlıkla kullanılabilir. Bu nedenle cam kapları, sağlık açısından en güvenilir gruba dahil edebiliriz; fakat bu kapların ani ısı değişimlerinde kırılma, çatlama ve yiyeceklerin yüzeye yapışma gibi risklerinin olduğu unutulmamalıdır.

SERAMİK KAPLI TENCERE VE TAVALAR DA SAĞLIKLIDIR

Son zamanlarda doğal malzemeye yönelimin yaygınlaşmasıyla, seramik kaplı tencere ve tavalar da tercih edilmektedir. Doğal minerallerden üretilen ve içeriğinde kanserojen maddeler bulunmayan kaplar, yapışmaz özellikte oldukları ve çizilme olsa dahi sağlığa zararlı madde içermedikleri için sağlıklı pişirme materyalleri arasında yer alabilir.

DÖKÜM KAPLAR ET YEMEKLERİNİN BİR NUMARALI TERCİHİ

Yavaş ve uzun süreli pişirme gerektiren yemekler için döküm malzemeden yapılan kaplar da tercihimiz olabilir. Döküm tencere ve tavalar ısıyı tüm yüzeye eşit dağıtmasıyla sıcaklığı uzun süre muhafaza eder. Yemeğin pişme esnasında oluşan su zerrecikleri döküm kapak altında hapsolup tatların yemeğinize iyice işlemesini sağlar. Bu özelliğiyle döküm tencereler sulu pişirme yöntemlerinin tercih edilebileceği et yemeklerinde seçimimiz olabilir.

GRANİT TAVA VE TENCERELER KİMYASAL MALZEME İÇERMEZ

Kapların zamandaki serüveninde son nokta ise dünya mutfaklarından ülkemize gelen granit malzemeden yapılan TAVA ve tencerelerdir. Bu kaplar, taban ısısını her yere eşit olarak yayması ve ısıyı muhafaza etmesi gibi cazip özellikleri ile sağlıklı sunumlar yapmamız adına tercih sebebi olabilir. Üretimde kullanılan malzemenin doğal olması ve kimyasal malzeme ihtiva etmemesi sağlıklı pişirmede en önemli esastır.

Diyetisyen Hüsniye Rakipoğlu

False

Güvenli gıda bir sorun, kullanacağımız malzemeler başka sorun.. Peki yemek yaparken nasıl tencereler seçeceğiz, nasıl sağlıklı yemek yiyeceğiz?

Yemeklerle en çok haşır neşir olan biz kadınlarız ne yazık ki. Bunu değiştirmek için elbette hem bireysel, hem toplumsal olarak çabalıyoruz. Ancak bazı şeyler de hızla değişmiyor. Hala yemek yapmanın yükü bizim omuzlarımızdayken bir de yiyeceklerin sağlıklı olup olmaması gibi bir gündemimiz var. Zaten gıda güvenliği ülkemizde yerlerdeyken, araştıra araştıra, baka baka bir hal oluyoruz temiz besin için. Sadece gıdalar değil, kullandığımız malzemelerin de sağlıklı olması bizler için çok önemli. Mesela tencereler. Tencerelerle ilgili sürekli birileri bir öneri de bulunuyor. “Aman çizik tencerede yemek pişirme, kanser eder”, “Asıl çelik sağlıklı onda pişir”, “teflonlardan uzak dur”, “en iyisi mi tencerelerden uzak durmak, en sağlıklısı güveçte pişirmek” amaaan ne çok söz, ne çok laf, ne çok bilgi! Hangisi doğru, hangisi yanlış? Sağlıklı tencereyi nasıl seçeceğimiz konusunda Yeşilist.com'un öneriler var bir de onları dinleyelim...

1- Nasıl temizlenmesi gerekiyor?
Bakterilerin birikmesini önlemek ve gıda kaynaklı hastalık riskini azaltmak için pişirme kabının her seferinde iyice temizlenmesi gerekir. Dünyadaki ‘en güvenli’ tencere bile, doğru şekilde temizlenmezse sizi yine de hasta edebilir. Temizlik ve bakım ihtiyaçları, malzemelerine bağlı olarak pişirme kabı için biraz farklı olabilir. Neye ihtiyaç duyduğunuzu bildiğinizden emin olun, böylece sizin için değerli olup olmadığına karar verebilirsiniz.
2- Günlük kullanıma dayanacak mı?
Yüksek kaliteli, dayanıklı tencereye her zaman yatırım yapamıyoruz ve bu sorun değil. Bazen paranın az olduğu bir mevsimde sizi idare etmesi için birkaç tane uygun fiyatlı çömlek ve tavaya ihtiyacınız olur. Doğru pişirme gereçleriyle eşleştirerek biraz daha uzun süre dayanmasını sağlamak için pişirme kabındaki aşınma ve yıpranmayı azaltabilirsiniz. Bunun bir örneği tahta spatula ve yemek kaşığıdır. Ahşap mutfak gereçleri, yapışmaz kaplamaların çizilme olasılığını azaltabilir.
3 -Kanıtlanmış sağlık riskleri var mı?
Bu büyük bir sorudur ve bakış açınıza, sağlık geçmişinize göre değişebilir. Nikel duyarlılığınızın olduğunu biliyorsanız, paslanmaz çelik ve bakır gibi ‘daha güvenli’ pişirme kabı seçenekleri sizin için işe yaramayabilir. Hemokromatoz denilen sağlık durumu olan insanlar için dökme demir, gıdaya eklediği ekstra demir sistemlerinde çok fazla demire yol açabileceğinden iyi bir seçenek değildir.
4- Bu ürün etik bir şekilde mi üretildi?
Tencere ve tavalar, hem üretilme şekillerinden hem de birçoğunun iyi tutunmadığı ve birkaç kullanımdan sonra doğada çözünür olmayan hurdaya eşit olması nedeniyle önemli bir çevresel atık tehlikesi taşıyabilir. Üretim süreçleri konusunda şeffaf olan şirketlerden ürün satın almak size fazladan masrafa sebep olacak ama muhtemelen daha sürdürülebilir bir ürün imkânı sağlar.
5- Alüminyum tencere mi?
Alüminyum, hızla ısı ileten oldukça hafif bir metaldir. Ayrıca temizlenmesi kolaydır ve bütçe dostudur. Ama, alüminyum birikintilerinin yiyeceğinize dahil olması oldukça mümkün. Çoğu insan her gün 7 ila 9 miligram alüminyum tüketir.
Son yıllarda insanların endişeleri, tencereden alüminyuma maruz kalmanın Alzheimer hastalığının gelişimi ile bağlantılı olup olmayacağına odaklanıyor. Alüminyum, Alzheimer’la hiçbir zaman kesin olarak bağlantılı olmadı. Ve Alzheimer Derneği’ne göre, alüminyum ile günlük pişirmenin durumun gelişiminde herhangi bir rol oynaması ihtimali çok az.
Alüminyum tencereyi tercih ediyorsanız, eloksal kaplamalı alüminyum öncelikli tercihiniz olabilir.
6-Eloksal kaplamalı alüminyum tencere nedir?
Eloksal kaplamalı alüminyum pişirme kabı, metalin davranış şeklini değiştiren asitli bir çözelti ile harmanlanır.
Eloksal kaplamalı alüminyumun temizlenmesi kolaydır, “yapışmaz” niteliklere sahip olabilir ve eloksal kaplamalı alüminyumun normal alüminyumun yaptığı kadar gıdaya sızma özelliği göstermediği söyleniyor. Alüminyum kullanmayı tercih ederseniz, eloksal kaplamalılar daha güvenli bir seçim olabilir.
7- Paslanmaz çelik tencere mi?
Paslanmaz çelik, tipik olarak demir, krom ve nikel içeren metal bir alaşımdır. Buna “paslanmaz” denir, çünkü paslanmaya ve korozyona karşı dayanıklıdır, bu da yemek pişirmek için harika bir malzemedir. Paslanmaz çelik ısıyı yüzeyine eşit olarak dağıtma eğilimindedir, bu nedenle ızgara pişirme ve düz pişirme plakaları için özellikle idealdir. Paslanmaz çeliği hemen ıslattığınız ve her zaman pişirme spreyi gibi bir kayganlaştırıcı ile pişirdiğiniz sürece, temizlenmesi oldukça kolaydır. Ayrıca diğer bazı malzemelerle karşılaştırıldığında ucuzdur.
Paslanmaz çelik ile pişirmenin sağlığınıza zarar verdiğine inanmak için çok az neden var. Dayanıklı olacak ve zamana dayanacak paslanmaz çelik için, bakır veya alüminyum esaslı bir çekirdeğe sahip ürünler bulmayı düşünün.
8- Seramik tencere, gerçekten seramik mi?
Seramik tencere, çoğunlukla saf seramik değildir. Seramik kaplar ve tavalar metalden yapılmış ve seramik bir tabana sahip yapışmaz bir malzeme (genellikle silikon) ile kaplanmıştır.
Seramik pişirme gereçlerinin elle temizlenmesi gerekli ve bazı tüketiciler yüzeyinde eşit ısı iletmediğini düşünüyor. Seramik pişirme gereçlerinin çevre için ‘daha yeşil’ ve daha iyi olduğu iddia ediliyor, ancak gerçek şu ki, seri üretime geçişi hâlâ oldukça yeni olduğu için bu konuda kesin bir yargı paylaşmak oldukça zor.
Seramik pişirme gereçleri büyük olasılıkla güvenlidir, ancak bu konuda diğer pişirme materyallerindeki kadar bilgimiz yok. Ancak, seramik pişirme kapları, geleneksel teflon yapışmaz tencere ve tavalardan daha yüksek sıcaklıklarda güvenlidir. Tamamen seramikten yapılmış eşyaların mutlaka daha iyi olmadığını unutmayın.
9- Dökme demir tencere…
Dökme demir pişirme kapları, dayanıklılıklarından dolayı ev şeflerinin favorisidir. Doğru baharatlanmış dökme tencere, yapışmaz niteliktedir ve yiyeceklere, diğer tencere ve tavaların kopyalayamadığı farklı bir lezzet verir. Dökme demir, gerçekten demir içerir ve bu demir, yiyeceğinize sızabilir. Dökme demir tencereler anemik bireylerin kullanımında özellikle önerilir.
Dökme demir pahalı olabilir, ancak satın almanız gereken tek tencere olabilir çünkü uzun süre dayanacağı kesin sayılıyor.
Dökme demirin temizlenmesi de zor değil ama oldukça spesifik. Temizleme süresi taahhüdü ve özel temizlik ürünleri sebebiyle dökme demir tencere satın aldığınızda alışverişin bir parçası olarak görülür.
10-Bakır tencere…
Bakır pişirme kapları ısıyı iyi iletir ve demire benzer şekilde insanlar için besin değeri olan bakır içerir. Genellikle, bu tava tipi paslanmaz çelik gibi başka bir metalden yapılmış ve üzerinde bakır kaplamalı bir tabana sahiptir. Bakır tüketmek için güvenli olmayan miktarlarda yiyeceğinize sızabilir. Çizgisiz bakır günlük pişirme için güvenli değildir ve kalay ve nikel gibi genel bakır pişirme kapları genellikle daha iyi sayılmaz.
11- Yapışmaz tencere
Yapışmaz, bir tencerenin veya tavanın pişmiş yiyecekleri yüzeyinden daha kolay salmasını sağlamak için farklı kaplamalar ve malzemeler içeren bir kategoridir. Yapışmaz geleneksel olarak ve en sık Teflon adı verilen tescilli kaplama anlamına gelir.
12- Teflon hakkında
Teflon ilk popüler hale geldiğinde, temizliği ve kullanımı kolay olduğu için övülmüştü. Yapışmaz pişirme kabı tencere ve tavaların yüzeyini yağlamak için daha az tereyağı ve yağ gerektiriyordu, bu da yapışmaz halde pişirilen yiyeceklerin daha az yağ içerebileceğini gösterdi.
Ancak, orijinal Teflon formülünde kullanılan bir kimyasalın stiroit hastalığı, akciğer hasarı ve hatta soluma dumanından gelen kısa süreli semptomlarla bağlantıları olduğu gösterildi.
Aşırı sıcak sıcaklıklarda yemek pişirmenin hâlâ yapışmaz kaplamanın bozulmasına ve yiyeceğinize girmesine neden olduğunu unutmayın. Ayrıca, teflonu “daha güvenli” yapmak için kullanılan bileşenlerin aynı toksisite kaygılarına sahip olabileceği sonucuna da güvenebilirsiniz.
Yapışmaz tencere çok yaygın ve uygun fiyatlı olduğundan kolay bir seçenek, ancak en güvenli olan olmadığını söylemeliyiz.
13-Tencereler için güvenlik ipuçları
Cam veya taş pişirme aleti kullanmıyorsanız, yiyecekleri, pişirdiğiniz tencere veya tavalarda saklamayın.
Tencerelerinizi kullanırken tencere ve tavaların yüzeyini çizebilecek ve tehlikeye atabilecekleri için metal ve sert gereçler kullanmaktan kaçının.
Yiyeceklerinizin kap ve tencerelerdeki metallerle temas etme süresini en aza indirin.
Yiyeceklerinize yapışan görünmez metal miktarını en aza indirmek için, her türlü pişirme kabında zeytinyağı veya Hindistan cevizi yağı gibi az miktarda kayganlaştırıcı kullanın.
Her kullanımdan sonra kap ve tavaları iyice temizleyin.
Her 2-3 yılda bir veya kaplamada oyuklar veya çizikler meydana geldiğinde alüminyumdan veya yapışmaz tencereleri değiştirin.
Tencere satın almak çok zor olabilir, bu yüzden araştırma yapmak ve bu eşyaları seçerken sizin için neyin önemli olduğunu belirlemek önemlidir. Bazı yapışmaz kaplamalar ve metal pişirme kapları ile ilgili yasal güvenlik kaygıları var, ancak bu herkesi aynı şekilde etkilemeyecektir. Bütçenize bakın, basit sorular sorun ve sizi aileniz için en iyi hissettiren ürüne yönlendirmek için cevapları kullanın. Mümkünse, çevresel atıkları azaltmak ve yiyeceklerinizdeki kimyasal ve metallerin maruz kalmasını sınırlandırmak için uzun süre dayanacak tencereler satın alın.

#gıda güvenliği #tencere #yemek

Granit Tava, Tencere Sağlıklı mı?

Uzun zamandır dökme demir mutfak gereçleri ile ilgili yazı hazırlamak için düşünüyorum. Fransız usulü soğan çorbası, çiçek ekmek ve teriyaki soslu antrikot tariflerimde de bahsetmiştim zaten. Geçtiğimiz haftalarda sevgili SKILLET tavamın yanına Hecha’nın GRIDDLE, GRILL PAN SQUARE ve STEWPAN ürünleri de eklenince ve ben her yemeğimde bunları kullanmaya başlayınca artık yazmanın zamanı geldi dedim.

STEWPAN

Döküm pişirme ürünleri yüzyıllardır mutfaklarda kullanılıyor. Teknolojinin gelişmesi, daha hafif metal mutfak gereçlerinin daha uygun fiyatlarda üretilip satılması ile bir süre pabucu dama atılmış gibi görünse de gerçekten lezzete önem veren insanların ya da restoranların mutfaklarının vazgeçilmezleriydi. Türkiye’de üretilmeye başlanması, bu sayede fiyatlarının daha alınabilir olması sayesinde evlere yeniden girmeye başladı.

dokum

Döküm tava ve tencereleri bu kadar özel yapan şey nedir?

Önce bununla başlayım yazmaya. Döküm tava ve tencereler kısa sürede ısınmaları, ısıyı eşit şekilde yaymaları ve düşük ısılarda iyi pişirmeleri nedeniyle daha lezzetli yemekler pişirmemizi sağlıyor.

Çelik, alüminyum, teflon mutfak gereçlerinden farklı olarak pişirdiğiniz gıdanın tavanın ya da tencerenin sıcaklığını çekmesini önlüyor. Özellikle et ürünlerinde tercih edilmesinin sebebi de bu aslında. Döküm tava, ızgara ya da tencere bu sayede eti mühürlüyor yani tavaya değen kısmında suyunu salmasını engelleyen bir tabaka oluşturarak etinizin daha sulu ve yumuşak kalmasını sağlıyor.

Baklagillerde ve zeytinyağlılarda düşük ısılarda bile kısa sürede yemeğin pişmesini bu sayede lezzet kaybı yaşanmamasını da sağlıyor.

Sağlık açısından da herhangi bir zararı olmadığı gibi kanserojen madde içermediği için artısı var.

grilled

Döküm tava ve tencereler nerelerde kullanılabilir?

Tüm ocak tiplerinde rahatlıkla kullanılabiliyor yani illaki profesyonel tip bir mutfağınız olmasına gerek yok, bir diğer artısı ocakta pişirdikten sonra aynı tava ya da tencereyi fırına koyabilir orada da pişirmeye devam edebilirsiniz. (Örn. Soğan Çorbası)

Emaye kaplı döküm tencerenizi yıkadıktan sonra hafifçe yağlayıp ısıtarak hemen kullanmaya başlayabilirsiniz. Tavayı ya da tencereyi biraz yağlayıp önceden ocağa koyarak ısıtmak, etinizin ya da diğer pişireceklerinizin demir tabana yapışmasını önleyecektir.

Eğer ürününüz emaye kaplı değil ise kullanmaya başlamadan önce kendi kaplamanızı kendiniz yapmanız gerekiyor. Mesela Sevgili Mert’in bana hediye ettiği kaplamasız tavanın “Seasoning” işlemini, onun da yönlendirmesi ile kendim yaptım.
Seasoning yapmak için uyguladığım işlemler şu şekilde:

1-    Kaplamasız döküm ürünü ılık su ve deterjan ile yıkadıktan sonra duruladım ve bir havlu ile kuruladım.
2-    Isıya dayanıklı bir sıvıyağ ile (ben susam yağı ve zeytinyağı kullandım) tavanın tamamını yağladım. Fazla yağı bir bez ya da kâğıt havlu yardımıyla aldım.
3-    Fırını 230 – 250 dereceye getirip  ısıttım. Yağladığım döküm tavamı fırının ızgarasına koyarak 1,5 saat kadar yüksek ısıda fırınladım.
4-    Fırını kapatıp tavanın soğumasını bekledikten sonra fırından çıkarttım.

Seasoing nasıl yapılır?

Bu işlem tavanızı kaplamanın, dayanıklılığını arttırıp daha az pürüzlü bir yüzey sağlamanın yanı sıra hoş bir aroma da katıyor. Yani isterseniz emaye kaplı tavanıza, tencerenize de bu işlemi uygulayabilirsiniz. Bu işlemlerden sonra yemek pişirip tavanızı yıkarsanız aromayı kaybedecektir. Paslanmasını önlemek için de “Seasoning” işlemini dönem dönem tekrarlamanız gerekiyor.

Döküm tava ve tencerelerin bakımı zor mu?

Kaplamasız ürünlerin bakımı zor, kaplamasız ürünlerin deterjan ile yıkanmaması öneriliyor ama emaye kaplı olanlar için problem yok. Düşünün evde kullandığınız seramik kaplarda da aynı problem var aslında eğer ürünün içi çatlamış ve dal dal kararmalar olmuş ise o bardak, tabak ya da kaseyi atmak gerekiyor çünkü her yıkamada o çatlaklara deterjan doluyor. Bu da içine her koyduğunuz yiyecek ya da içeceğe deterjan karışması demek. (Not: Çatlak seramiklerden acilen kurtulun)

Evladiyelik dediğiniz hatta çocuklarınıza bırakabileceğiniz bir şey için zor değil aslında. Her güzel şeyin ömrünü uzatmak için biraz emek harcarız. Sonuçta bulaşık makinesinde yıkayamıyorsunuz ve yıkadıktan sonra mutlaka kurulamanız gerekiyor (ben kurulamak yerine ocağa koyup biraz ısıtarak kurutuyorum). Ürünün dokusuna zarar vermemek için metal yerine tahta gereçleri kullanıyorum, özellikle metal fırça kullanmayınız. Bunun yerine ılık su ya da sıcak su ve bulaşık deterjanı kullanmanız daha iyi.

Yemeğinizi pişirdikten sonra tava ya da tencerenizde kalanları başka bir kaba alın. Tencerenin içine sıcak su dökerek yarım saat kadar bekletin, içindeki suyu dökerek bulaşık süngeri ile sabunlayın. Zaten yağ tabakası yumuşadığı için çok ovmanıza gerek kalmayacak.

Sadece deniz tuzu ve bez ile ovarak temizleyenler var ama içim rahat etmeyeceği için bunu benim yapabilmem neredeyse imkânsız.

hecha

Demir döküm mutfak gereçlerini kullanırken dikkat etmeniz gereken diğer önemli unsurlardan
biri ise ocaktan ya da fırından aldığınızda direk elinizle tutmamanız. Daha önce bahsettiğim gibi sıcaklık eşit oranda tüm ürüne yayılıyor. Bu yüzden sapları da eşit oranda ısınıyor.

Tavanın soğumasını beklemeden kesinlikle soğuk su ile temas etmemesi gerekiyor, yani ani ısı değişimleri kesinlikle yapılmamalı. Yoksa kaplaması ve formu zarar görebilir hatta ürün çatlayabilir.

Evinizde bir şef edasıyla yemek yapmak, ızgara etlerde barbekü keyfi almak istiyorsanız dökme demir tencere ve tavaları öneriyorum. Umarım döküm ürünlerinizi en az benim kadar keyifle kullanırsınız. Sevgiler…

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır