ilkbaharda yenen sebze ve meyveler / Hangi meyve, sebze hangi mevsimde yenir? - Eski Tadında

Ilkbaharda Yenen Sebze Ve Meyveler

ilkbaharda yenen sebze ve meyveler

Mevsim Meyveleri, Mevsim Sebzeleri

İnsan vücudu değişen koşullara göre ihtiyacı olan besinlerle desteklenmediği zaman bağışıklık sistemi zayıflar. Sağlığımız için meyve ve sebze tüketmek çok önemli, dengeli ve sağlıklı beslenmek, sağlıklı ve kaliteli bir hayat sürmenin kilit taşları arasında. En iyi seçim mevsim meyveleri ve mevsim sebzeleri, çünkü mevsiminde tüketilen meyve ve sebzeler hem daha sağlıklı hem de daha lezzetliler. 

Mevsiminde olan sebze ve meyveler yapay üretim takviyeleri içermediğinden hem lezzetli hem de insan sağlığı yönünden çok daha sağlıklıdır. Ayrıca mevsimi dışında yer alan gıdalarda, kullanılan ilaç ve hormon gibi maddeler kanser gibi birçok hastalık için risk oluşturabiliyor. Yani kış meyveleri kışın, yaz sebzeleri yazın yenmeli. Peki vücudumuzun ihtiyacı olan vitamin ve minerallerle besleyebilmek için nasıl beslenmeliyiz?

  • Bahar ayında uygulanacak en ideal beslenme şekli Akdeniz tarzı beslenmedir. Her öğünde mevsim sebzelerini salata ya da yemek olarak tüketmeye özen gösterin. Ara öğünlerde de yine mevsim meyvelerini tercih edin.
  • Sofralarınızda yazın hafif ve serinletici meyve sebzelere yer verin.
  • Sonbaharda tatlı patates, soğan, zencefil, cin biberi, hardal yaprağı gibi ısıtıcı özellikli sebzeler tüketmeye özen gösterin.
  • Kışın da vücudu ısıtan ve daha uzun sürede yetişen sebze meyvelerini sofralarınızdan eksik etmeyin.

Her mevsim en uygun besinleri alabilmek için mevsimlere göre hazırladığımız sebze meyve takvimi size yol gösterici olacaktır.



 

İlkbahar

Yaz

Sonbahar

Kış

Sebzeler

Kuşkonmaz Bezelye

Enginar

Bakla

Semizotu Salatalık Barbunya

Enginar

Semizotu

Barbunya

Domates

Taze fasulye

Patates

Marul

Kabak

Bamya

Dolmalık biber

Taze sarımsak

Mısır

İç bakla

Börülce

Salatalık

Brokoli

Bamya

Pırasa Karnabahar Ispanak

Soğan

Sarımsak

Lahana

Roka

Lahana

Brüksel Lahanası

Pazı

Kereviz

Havuç

Karnıbahar

Pırasa

Kabak

Bal Kabağı

Pancar

Ispanak

Turp

Kuşkonmaz

Meyveler

Can Erik

Çilek

Muz

Çağla

Kiraz

Çilek

Şeftali

Vişne

Kayısı

Yeşil erik

Mürdüm eriği

Kavun

Karpuz

Üzüm

Dut

İncir

Böğürtlen

Şeftali

Nektarin

Armut

Mürdüm Eriği

İncir

Elma

Portakal

Mandalina

Elma

Muz

Portakal

Mandalina

Ayva

Nar

Greyfurt

Mevsiminde temin ettiğiniz sebzeleri ilk günkü tazelikleri ve besin değerlerine yakın şekilde koruyarak saklamanın yöntemleri de bir başka blog yazımızda : )

Dyt. Mine Bilge Sefacı

 

 

İlkbahar Meyveleri Ve Sebzeleri: İlkbaharda Yetişen Meyveler Ve Sebzeler Nelerdir?

İlkbaharın aydınlık ve cıvıl cıvıl günlerinde tüketilebilecek birçok meyve ve sebze bulmak mümkün olabiliyor. Döneminde tüketilen meyve sebzeler sağlıklı olmasının yanında oldukça ekonomik de olacaktır. İlkbahar meyveleri ve sebzeleri ile ilgili her detayı sizin için derledik.

İlkbahar Meyveleri ve Sebzeleri

İlkbahar mevsimin gelmesi ile birlikte pazar tezgahları da renklenmeye başlar. Bu ürünleri hem uygun fiyatlara alabilme imkanı olur hem de sofralar çok daha lezzetli yemeklerle donatılabilir. Faydalı bir beslenme için de mevsiminde ürün tüketmek büyük bir önem taşır.

İlkbahar Meyveleri

İlkbahara özgü meyveler arasında çağla ilk sırada geliyor. Mevsimin bir simgesi haline gelen çağla son derece sevilen bir meyvedir. C ve E vitamini yönünden de son derece zengindir. Lif içeriği de çok yüksek bir meyve olarak öne çıkar. Bunun yanında yeşil erik, elma, çilek de ilkbahar meyveleri arasında yer alır.

İlkbahar Sebze ve Meyveleri

İlkbahara özgü olarak yetişen meyveler yanında sebzeler de son derece fazladır. Sebze türleri arasında şunları saymak mümkündür:

  • Bakla: Vitamin, protein ve mineral açısından zengin bir besindir.
  • Enginar: Böbrek ve bağırsak hastalıkları bakımından iyi etkileri bulunur. Kolesterolü düzenleyici etkileri vardır.
  • Bezelye: Potasyum açısından zengin olmasının yanında fosfor, B1 ve B2 vitaminleri, C vitamini bakımından da zengindir.
  • Ispanak: Potasyum, demir ve magnezyum açısından zengindir. Aynı zamanda A, C, E ve K vitaminleri bakımından iyi bir besindir.
  • Havuç: Güçlü bir A vitamini deposudur.
  • Kuşkonmaz: Folik Asit açısından çok zengindir.
  • Marul: A, B, C, D vitaminlerini içerir. Aynı zamanda lif oranı da yüksektir.

İlkbaharda Yetişen Meyveler ve Sebzeler Nelerdir?

İlkbaharın kendine özgü olarak yetiştirilen meyve ve sebzeleri mevsiminde tüketmek faydalarından çok daha iyi yararlanabilme imkanı sunar. Ayına göre ürün tüketmek aynı zamanda ekonomik açıdan da önemlidir.

Hangi meyve, sebze hangi mevsimde yenir?

Hangi meyve, sebze hangi mevsimde yenir?

Günümüzde market, manav ve pazarlarda her sebze ve meyveyi her zaman bulabilir olduk. Ancak sebze ve meyvelerin hepsinin tüm coğrafi ve iklim koşullarında doğal yöntemlerle yetişmesi mümkün değil. Örneğin; kışın marketlerde gördüğümüz domates doğal yöntemlerle yetişmez, çünkü domatesin yerlisini, doğalını sadece yaz aylarında bulabilirsiniz.

Doğal yollarla, zamanında yetişen sebze ve meyveler vitamin, mineral ve besin değeri bakımından oldukça zengindir, lezzetlidir. Bu nedenle doğal sebze ve meyveleri tercih etmeliyiz. Ancak bazılarımız hangi sebze ve meyvenin hangi aylarda yetiştiği konusunda yeteri kadar bilgiye sahip değiliz. seafoodplus.info İçerik Ekibi olarak bu konuyu sizler için araştırdık. Detayları aşağıdaki tablomuzda bulabilirsiniz:

İlkbahar Sebze ve Meyveleri

Kışın ardından hava koşullarının yumuşadığı, çiçeklerin açtığı ilkbahar mevsiminde yeni yeni meyveler ve daha çok yapraklı sebzeler raflarda yerini alır.

Aylar

Sebzeler

Meyveler

Mart

Roka, Marul, Pancar, Nane

Muz, Elma

Nisan

Bakla, Bezelye, Enginar, Kekik

Elma, Limon, Çağla

Mayıs

Semizotu, Biberiye, Tere, Barbunya, Patlıcan

Çilek, Erik

Yaz Sebze ve Meyveleri

Birçoğumuz yaz aylarında yetişen meyveleri çok severiz. Havanın oldukça sıcak olduğu bu aylarda kavun, karpuz gibi serinletici meyveleri de bulabiliriz.

Aylar

Sebzeler

Meyveler

Haziran

Yeşil Biber, Salatalık, Fasulye, Kabak, Domates

Erik, Kayısı, Çilek

Temmuz

Patates, Börülce, Mısır, Fesleğen, Dereotu

Kavun, Karpuz, Kiraz, Şeftali

Ağustos

Bamya, Soğan, Sarımsak, Dolmalık Biber, Börülce

Mürdüm Eriği, Böğürtlen, Dut, İncir

Sonbahar Sebze ve Meyveleri

Havaların soğumaya başladığı bu dönemde, kış sebze ve meyveleri yavaş yavaş tezgahlarda yer almaya başlıyor. Soğuğa karşı insanların bünyesini kuvvetlendirenve ısıyı vücutta tutan sebzeler bu mevsimde ön plana çıkıyor.

Aylar

Sebzeler

Meyveler

Eylül

Mantar, Barbunya, Biber

Üzüm, İncir, Fındık, Ceviz

Ekim

Pırasa, Ispanak, Lahana, Kereviz

Armut, Nar, Hurma

Kasım

Bal kabağı, Yer Elması, Havuç, Karnabahar, Kereviz

Armut, Ayva, Hurma

Kış Sebze ve Meyveleri

Uzun sürede yetişen kış sebze ve meyveleri kışın zorlu hava koşullarında insan vücudunu kuvvetlendirici etkiye sahip yiyeceklerdir. Vitamin ve mineral bakımından oldukça zengindir.

Aylar

Sebzeler

Meyveler

Aralık

Havuç, Ispanak, Pırasa, Karnabahar, Brüksel lahanası

Mandalina, Greyfurt, Portakal, Kivi

Ocak

Pazı, Pırasa, Brokoli, Havuç

Limon, Nar, Portakal, Mandalina, Elma

Şubat

Kereviz, Lahana, Turp

Muz, Kestane, Ayva, Nar

Afiyet olsun

  • Folik asit neden önemlidir ve hangi besinlerde bulunur?

    Folik asit neden önemlidir ve hangi besinlerde bulunur?

    Folik asit, yapılanmamıza yardımcı olan ve birçok hayati fonksiyon için önemli bir vitamindir. Folik asidin yeterli düzeyde olması anne karnındaki bebekler için olduğu kadar, çocuklar, yetişkinler ve yaşlılar için de büyük önem taşır. Peki folik asit neden önemlidir ve hangi besinlerden alınabilir?

  • Sebze ve meyvelerdeki besin değeri değişimi

    Sebze ve meyvelerdeki besin değeri değişimi

    Gelişen teknoloji, kimyasal ürünler, katkı maddeleri, gübreler ve seralar sayesinde dilediğimiz her meyve ve sebzeyi dilediğimiz anda yeme lüksüne sahip olsak da, madalyonun diğer yüzünde durum pek de olumlu değil.

  • Sebze ve meyveleri mevsiminde tüketin.

    Sebze ve meyveleri mevsiminde tüketin.

    Günümüzde her mevsimde her sebze ve meyveyi rahatlıkla bulabilmemize rağmen, aslında sebze ve meyveleri kendi mevsimine göre tüketmek oldukça önemli. Özellikle sebze ve meyve ağırlıklı sağlıklı beslenme alışkanlığını edinmiş tüketiciler, bu gıdaları mevsimine dikkat etmeden tüketirlerse bekledikleri yararı göremeyebilirler.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir