reform hareketleri nedenleri / Reform (tarih) - Vikipedi

Reform Hareketleri Nedenleri

reform hareketleri nedenleri

kaynağı değiştir]

Augsburg Barış Antlaşması, yılında Luther’in Protestanlık mezhebinin dolaylı olarak, Katolik mezhebinden ayrıldığı antlaşmadır. Barış Antlaşması, Kutsal Roma İmparatoru V. Charles ve Schmalkaldik Ligi güçleri arasında 25 Eylül tarihinde Almanya’nın Augsburg şehrinde imzalandı. Bu antlaşmayla Fransa ve Kutsal Roma İmparatorluğu arasında sürmekte olan Schmalkaldik Savaşları sona erdi. Alman prenslerinin Lutheranizm ve Katoliklik arasında istediklerini seçmelerine olanak tanındı. Ayrıca isteyen ailelerin istedikleri dinin hakim olduğu bölgeye yerleşme hakları olduğu bir dönem başlamış oldu. Protestanlık, imparatorun hakimiyetine taraftar olmayan prensler arasında ve bilhassa Almanya, İsviçre, Danimarka, Baltık kıyıları ve kısmen de Fransa’da yaygınlaştı. Bu bölgelerde Katolik kilisesinin mallarına el kondu, prensler zenginleşti.

Reform’un Yayılması[değiştir

Reform nedir, ne zaman ve nerede başladı? Reform Hareketi nedenleri ve sonuçları

Reform Dönemi Nedenleri

yüzyılda Almanya’da ortaya çıkan ve tüm Avrupa’ya yayılan Reform hareketi başlamasında etkili olan faktörler şu şekilde listelenebilir:

  • Katolik kilisesinde meydana gelen bozulma ve yozlaşma.
  • Ulusal dillerin ortaya çıkması ve İncil’in birçok Avrupa diline çevrilmesi.
  • Kâğıt ve matbaanın gelişmesiyle birçok kitabın kolaylıkla basılması ve halk arasında artan okuryazarlık oranı.
  • Rönesans ile gelişen özgür düşünce ortamının da etkisiyle kilisenin ve din adamlarının sorgulanması.
  • Kilisenin elinde bulunan Aforoz, Enterdi gibi yetkileri kullanarak halkları baskı altında tutması.

Reform Dönemi Sonuçları

Avrupa’da mezhep birliğini sona erdiren ve birçok yeni mezhebin ortaya çıkmasına olanak sağlayan Reform dönemi sonuçları şu şekildedir:

  • Protestanlık, Kalvenizm ve Anglikanizm gibi yeni mezhepler ortaya çıkmıştır.
  • Kilise ve Ruhban sınıfı eski itibarlarını ve otoritelerini kaybetmişlerdir.
  • Eğitim faaliyetleri kilisenin elinden alınmış ve eğitim laik bir çizgiye kaydırılmıştır.
  • Papanın krallıklar üzerine olan siyasi etkinliği sona ermiştir.
  • Avrupa’da siyasi açıdan büyük bölünmeler yaşanmıştır.
  • Katolik mezhebinden ayrılan ülkeler, kilisenin toprak ve mal varlıklarına el koymuştur.

Reform Döneminde Avrupa’da Ortaya Çıkan Mezhepler

Reform hareketlerinin sonunda Katolik ve Ortodoks olarak iki mezhebe bölünmüş olan Hristiyanlığa, Protestanlık, Kalvenizm ve Anglikanizm adıyla 3 yeni mezhep daha eklenmiş ve Avrupa’da var olan mezhep birliği sona ermiştir.

Protestanlık

Reform hareketleri sonucunda doğan Protestanlık mezhebinin kurucusu Martin Luther’dir. Roma ziyareti sonrası kilisesinin duvarına 95 madden oluşan bir bildiri yayınlayan Luther; Papalık tarafından aforoz edilmiş fakat fikirleri kısa bir sürede Avrupa’ya yayılmış ve Protestanlık mezhebi ortaya çıkmıştır.

Kalvenizm

yüzyılın başında John Calvin tarafından kurulan Kalvenizm; ilk olarak Cenevre’de ortaya çıkmış ve kısa sürede Avrupa’ya yayılmıştır. Kalvenizm’in Fransa’da resmen kabul edilmesi ise Nantes Fermanı ile mümkün olmuştur.

Anglikanizm

İngiltere kralı 8. Henry tarafından, İngiltere’ye has ilkeler etrafında kurulan bir mezheptir. Katoliklik ile Protestanlık arasında bir orta yol olarak görülen bu mezhep; İngiltere’nin resmi kilisesidir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir