gebe koyuna veba aşısı yapılır mı / Koyun ve Keçilerde Aşı Uygulamaları – Atafen Blog

Gebe Koyuna Veba Aşısı Yapılır Mı

gebe koyuna veba aşısı yapılır mı

Koyunlarda ot aşısı ne zaman yapılır?

İçindekiler:

  1. Koyunlarda ot aşısı ne zaman yapılır?
  2. Koyunlara ne aşısı vurulur?
  3. Koyunlarda 9 lu karma aşı ne zaman yapılır?
  4. Gebe koyuna veba aşısı yapılır mı?
  5. PPR aşısı ne zaman yapılır?
  6. Şap aşısı ne zaman yapılır?
  7. Koyunlarda öksürük neden olur?
  8. Koyunlarda ağrıma nedir?
  9. K99 aşısı ne zaman yapılır?
  10. Brucella aşısı ne zaman yapılır?
  11. Şap aşısı kaç aylık hayvana yapılır?
  12. Gebe ineğe Şap aşısı Yapılır mı?
  13. Öksüren koyuna ne yapılmalı?
  14. Koyun hastaliklari nelerdir?
  15. Imicarp nedir?

Koyunlarda ot aşısı ne zaman yapılır?

Aşı, dişi koyunlardakoç katımından 3 – 4 hafta önce uygulanır. Gebe koyunlaraise doğuma 3 hafta kalıncaya kadar yapılır.

Koyunlara ne aşısı vurulur?

- KOYUNKEÇİ ŞAP AŞISIve KEÇİ VEBA AŞISIuygulanır. -ÇELERTME (ENTEROTOKSEMİ) AŞISIve İç PARAZİT MÜCADELESİ yapılır. AGALAKSİ (SÜT KESEN) AŞISIUygulanır.

Koyunlarda 9 lu karma aşı ne zaman yapılır?

Buzağılara, doğumdan ay sonra; kuzu ve oğlaklara ise doğumdan 2 ay sonra ilk doz uygulanır.

Gebe koyuna veba aşısı yapılır mı?

Maternal antikorların varlığına bağlı olarak 6 aylıktan küçük hayvanlar için ay arayla 2 defa, 6 aylıktan büyüklere ise tek doz uygulanır. Aşıuygulamaları her yıl tekrarlanır. Koruyucu düzeyde bağışıklık aşılamadan 21 gün sonra oluşur. Gebelere de uygulanabilir.

PPR aşısı ne zaman yapılır?

1- KOYUN KEÇİ VEBASI(PPR) Yetişkinlere ilkbaharda,gençlere sonbaharda ömür boyunca bir kez olmak üzere uygulanır.

Şap aşısı ne zaman yapılır?

Şap aşısıve canlı vesiculer stomatitis aşısı aylık buzağılara simul- tane şekilde boynun iki yanından yapılmıştır. İlk aşılamadan ay sonra aşılamalar tekrarlanmıştır.

Koyunlarda öksürük neden olur?

Koyunlarda öksürüğün sebepleribakteriyel, viral, parazitik etkenler olabilir. Burun ve solunum yolunu tahriş eden yabancı cisimler, toz ve tümörler de öksürük, aksırma, tıksırma, solunum güçlüğü ve burun akıntısı ile karşımıza çıkabilir. Örneğin; koyunların burun kurdu (östrus ovis) bu etkenlerden biridir.

Koyunlarda ağrıma nedir?

KoyunlardaBabesiosis bölgemizde özellile cöl alanlarında cok görülmektedir. Keneler tarafından meydana seafoodplus.info semptomların şiddeti, enfeksiyonu meydana getiren kene adedine, kene türüne ve enfeksiyon suşunun virulansına bağlıdır. Doğal enfeksiyonlarda kuluçka süresi gündür.

K99 aşısı ne zaman yapılır?

seafoodplus.info enfeksiyonlarına karşı gebe inek, koyun ve keçilere doğumdan 1 ay önce tek doz olarak uygulanır. Cl. perfringens tip C Enterotoksemi'lerine karşı 21 gün arayla iki kez uygulanır. Aşıdaha sonraki her doğum öncesi tek doz olarak tekrar uygulanır.

Brucella aşısı ne zaman yapılır?

12 ay ara ile iki defa uygulanır. Brucellaile enfekte olduğu laboratuvar raporu ile tespit edilen ve atıkların seyrettiği sürülerde gebelik dönemine bakılmaksızın tüm ergin dişi hayvanlar hemen aşılanır. Ikinci yıl aşınındaha güvenli bir dönem olan gebeliğin son ayı veya laktasyon döneminde yapılması önerilir.

Şap aşısı kaç aylık hayvana yapılır?

Aşısız bir anneden doğan buzağı 4 aylıkolduğunda ilk aşınınve 8 aylıkolduğunda ikinci aşınınyapılması tavsiye edilmektedir. Aşılı bir anneden doğan buzağıya ilk aşının6 aylıkolduğunda ve ikinci aşının10 aylıkolduğunda yapılması gereklidir.

Gebe ineğe Şap aşısı Yapılır mı?

Yalnız hayvan sahiplerinin, hayvanlarını aşılatmaya izin vermediği yönünde şikâyetler gelmektedir. Bunun sebebi de şap aşısıyapıldığı zaman, hayvanların zayıflayacağı, gebehayvanların yavru atacağı gibi yanlış bilgilerden dolayı aşılama yaptırmıyorlar.

Öksüren koyuna ne yapılmalı?

Öksürüğün tek ve basit bir sebebi yoktur. Ağıl öksürüğünü önlemek için tozlu ağıllar yada toz yemlerden dolayı buruna toz kaçması ve bunun yaratacağı tahriş önlenmelidir. Aşırı toz halindeki yemlerin günlük tüketileceği miktarı üzerine su veya melas püskürtülerek tozun buruna kaçması önlenmelidir.

Koyun hastaliklari nelerdir?

Başlıca Koyun hastalıkları
  • Başlıca Koyun hastalıkları
  • Akciğer Kıl Kurdu.
  • AnaplazmozHastalığı
  • Barsak Şeritleri.
  • Basilli Kan İşeme.
  • Beyaz AğrımaHastalığı
  • Bulaşıcı Yavru Atma.
  • DelibaşHastalığı
Daha fazla öğe

Imicarp nedir?

İmicarpEnjeksiyonluk Çözelti; sığırlarda babesiosis ve anaplasmosisin tedavi ve korunmasında, koyunlarda babesiosis tedavisinde, at, eşek, katır ve köpeklerde babesiosis enfeksiyonlarının tedavi ve korunmasında antiprotozooner amaçla kullanılır.

[2]

Koyun ve keçilerde ateş, iştahsızlık, serözden mukopurulente değişen burun akıntısı, dil, dudak, yanak ve damak mukozasında hemoraji ve erozyonlar, stomatit, konjunktivit, ishal ve bronchopneumonie ile karakterize bir hastalıktır. Mortalite ve morbidite yüseafoodplus.info olarak ’de Batı Afrika’da görülmüştür. Ülkemizde ilk tespit yılındadır. KÜÇÜK RUMİNANT VEBASI PESTE DES PETITS RUMINANTS (PPR)

[3]

Subfamily Paramyxovirinae• Genus Morbillivirus…RPV,PPR,CD..• Genus Rubulavirus• Genus Avulavirus• Genus Respirovirus….PIV-3• Genus HenipavirusSubfamily Pneumovirinae• Genus Pneumovirus…RSV• Genus MetapneumovirusFamily ParamyxoviridaeSubfamily ParamyxovirinaeMorbillivirus Canine distemper virusMeasles virusRinderpest virusPeste des petits ruminantsPhocid morbillivirusesCetacean morbilliviruses

[4]

Bulaşma: Sürü içinde bulunan ateşli dönemdeki hasta hayvanların duyarlı hayvanlar ile teması ile gerçekleşseafoodplus.info, nasal, konjunktival akıntılar, gaita bol miktarda virus içerir. Damlacık enfeksiyonu şeklinde bulaşma önemlidir. Kışın özellikle yakın temastan dolayı yaygın görülür.

[5]

Semptomlar: Yüksek Ateş (oC) Burun ucunda kuruma Yapağıda matlaşma İştahsızlık Mukopurulent burun akıntısı Diyare (Kanlı) Hırıltılı solunum ZayıflamaGöz, ağız mukozalarında kızarıklıkDilde, ağız içinde, diş etlerinde peteşiyel erozyonlar (koyu peynirimsi bir tabaka ile kaplı gibi) Dehidrasyon günde ölüm, atlatanlar ömür boyu bağışık.

[6]

Teşhis : EDTA lı kan, oral, nasal, konjunktival swap, lenf yumrusu biyopsisiÖlen hayvanlardan; akciğer, dalak, lenf yumrusuDİREKT TEŞHİS İÇİN; VI, AGID, ELISA, RT-PCRİNDİREKT TEŞHİS İÇİN; ELISA

[7]

Koruma-Kontrol-Enfekte alanlarda hayvan hareketlerinin sınırlandırılması-Karantina, zorunlu kesim-Karkasların uygun şekilde imhası-karantina-aşılamaSon zamanlara kadar RPV aşıları kullanılmış. PPRV Nijerya 75/1 patojen suşunun attenüasyonu (63 pasaj) ile aşı geliştirilmiştir. 3 yıl iyi bağışıklık sağlıyor. %98sürü bağışıklığı oranı, gebelerde güvenle kullanılır.

[8]

Koyun-Keçi Vebası Aşısı (PPR): Koyun keçi vebasına karşı hazırlanmış canlı attenüe liyofilize bir aşıdır. Her yaştaki ve ağırlıktaki koyun keçiye koltuk altı bölgeye deri altı yolla 1 ml uygulanır. Maternal antikorların varlığına bağlı olarak 6 aylıktan küçük hayvanlar için ay arayla 2 defa, 6 aylıktan büyüklere ise tek doz uygulanır. Aşı uygulamaları her yıl tekrarlanır. Koruyucu düzeyde bağışıklık aşılamadan 21 gün sonra oluşur. Gebelere de uygulanabilir. Bakanlık programında bulunmaktadır ve bu aşı uygulanmamış hayvanlara Veteriner Sağlık Raporu verilmemektedir. Piyasada bulunan ürünlerden bazıları şunlardır; Pestdoll ® /Dollvet, Pestvac K® /Vetal, Liyofilize Koyun-Keçi Veba (PPR) Aşısı® /seafoodplus.info Vet Kontrol Lab. Tarafından üretilen aşı:LİYOFİLİZE KOYUN-KEÇİ VEBASI (PPR) AŞISIKoyun-Keçi vebası aşısı (PPR) Koyun-Keçi vebası hastalığına karşı Vero hücre kültürlerinde hazırlanan canlı attenüe liyofilize bir aşıdır.Aşı kompozisyonu:  Beher doz aşı an az;Attenüe PPR Nijerya 75/1              DKID50/dozLactalbumin hydrolysate     0,25 mgSucrose                          0,50 mgEndikasyon-Kontraendikasyon: Koyun ve Keçilerde Koyun-Keçi vebası hastalığına karşı koruyucu amaçla kullanılır. Kontraendikasyonu yoktur. Her yaştaki ve gebe hayvanlarda güvenle kullanıseafoodplus.infoma ve Dozaj: Her yaş ve ağırlıktaki koyun ve keçilerde deri altı yolla 1 ml uygulanıseafoodplus.infoa Koşulları: Liyofilize aşı +4 oC de karanlıkta muhafaza seafoodplus.infoj Şekli: Aşı dozluk şişelerde liyofilize olarak, ml sulandırma sıvısı ile birlikte gönderilir.

[9]

MAVİ DİL• Mavidil, özellikle koyunlarda görülen sokucu sineklerle nakledilen viral bir hastalıktır. Mevsime bağlı olarak görülür, özellikle sokucu sineklerin sayısının arttığı rutubetli zamanlarla, yağmurlu yaz günleri hastalığın en çok görüldüğü zamanlardır. Bir sürüde hastalık şekillendiğinde, hayvanların büyük bir kısmı hastalanmasına rağmen ölüm daha az görülür. Ölümlerin yanı sıra et ve yapağıda kalite düşüklüğü nedeniyle ekonomik yönden önemli bir hastalıktır. Ancak kuzularda ölüm oranı yüksektir. Koyunlardan başka sığırlar, keçiler ve yabani gevişenler de hastalığa yakalanır.

[10]

ETKEN ÖZELLİKLERİ• Hastalığın etkeni, Reoviridea familyasından Orbivirus cinsi bir virus olup dünyada 29 serotipi tespit edilmiştir. Ülkemizde 2, 4, 9, 16 olarak 4 tip tespit edilmiştir.

[11]

BULAŞMA• Hastalığın Taşınması• Biyolojik vektör: Culicoides spp

[12]

VİRUS KAYNAKLARI1. Enfekte Culicoidesler2. Kan3. Semen

[13]

KLİNİK• Sokucu sinek tarafından kan emme sırasında etkeni alan hayvanda ilk belirtiler 7 gün sonra görülmeye başlar. Bu süre hayvanın ırkına ve bireysel direncine göre uzayıp kısalabilir. Örneğin merinoslar diğer koyun ırklarına göre çok daha duyarlıdır ve çok daha fazla etkilenir. Kuzular da koyunlardan daha duyarlıdır. 

[14]

• Aniden o C ye varan ateş, depresyon • Ateşin başlamasından hemen sonra görülen dudak emme hareketleri,• Sindirim ve solunum mukozasında yangı, ödem, konjesyon, nekroz, erozyon, ülserasyon,• Dil ve dudak ödemleri, dilde mavileşme, 

[15]

• Önce sulu sonra irinli burun akıntısı,• Ağızda ve burun girişinde ülser ve kabuklu yaralar, bunun sonucu solunum güçlüğü ve yem alınımının durması, pneumoni komplikasyonları• Ayakta coroner bant ve toynak laminasında konjesyon ve tırnak aralarında yaralara bağlı topallık• Lenf düğümlerinde hypertrophy, dalakta büyüme

[16]

• Deride kırmızılıklar, yapağıda kırılma dökülme , zayıflama, kısırlık ve gelişme geriliği• Genç hayvanlarda ishal ve bulguların görülmeye başlanmasından gün içinde ölüm.• Bazı durumlarda ölüm çok daha uzun zaman sonra görülebilir• Sığırlarda benzer belirtiler görülmekle birlikte belirtiler çok daha hafiftir, bazen fark edilmeyebilir. Ancak gebe ineklerde AH sendromu denilen anomalili buzağı doğumları ve ölü doğumlar da görülebilir.

[17]

Virus izolasyonu ve identifikasyonu:• Canlı hayvanlarda: Heparinli kan• Yeni ölmüş hayvanlarda : Dalak, karaciğer, kalp kanı, lenf düğümleri ve kırmızı kemik iliği• Abort ve kongenital enfekte olmuş yeni doğan hayvanlarda: Yukarıdaki belirtilen numune alma örneklerine uygun alınır.• Virolojik muayene için gönderilen materyalin herhangi bir kimyasal koruyucu konmadan  soğuk zincirde mutlaka + 4°C de, dondurulmadan laboratuvara ulaştırılması gerekir.

[18]

Laboratuvar Tanısı: • Virus İzolasyonu• günlük embriyolu tavuk yumurtalarına intravasküler inokulasyon• Virus İdentifikasyon Testleri• PCR, VNT• Serolojik Testler• ELISA• AGID• VNT

[19]

Mavi Dil Aşısı: Koyunlara mavidil hastalığına karşı korunma amacıyla uygulanır. Canlı, attenüe ve liyofilize bir aşıdır. Her yaştaki koyuna 1 ml dozda SC yolla uygulanır. Gebelerde aborta neden olabileceğindendoğumdan sonra yapılmalıdır. Koçlarda steriliteye neden olduğundan aşı koçlarda kullanılmamalıdır. Piyasada bulunan ürünlerdenbazıları şunlardır; Liyofilize Monovalan Mavidil Aşısı® /seafoodplus.info Vet Kontrol Lab.ürettiği aşı: LİYOFİLİZE KOYUN MONOVALAN MAVİDİL AŞISI (Serotip 4 için) Mavidil aşısı koyunların mavidil hastalığına karşı koyun böbreği hücre kültürlerinde hazırlanan canlı attenüe liyofilize bir aşıdıseafoodplus.info DOZ  SA BT/4:  DKID50   Pepton: 0,1 mgLaktoz: 0,5 mgEnmbriyo ekstratı: % 0,Yumurta sarısı: % 0,UYGULAMA VE DOZHer yaş ve ağırlıktaki koyunlara deri altı yolla 1 ml uygulanıseafoodplus.infoJ ŞEKLİ: Aşı dozluk şişelerde liyofilize olarak ml sulandırma sıvısı ile birlikte gönderilir.

[20]

Koyun-Keçi Çiçek Aşısı

[21]

Koyun-Keçi Çiçeği koyun ve keçilerin ateş, deri ve müköz membranlarda papül ya da nodül şeklinde lezyonların oluşumu ve sistemik enfeksiyon halinde özellikle akciğerlerde fokal pnömoni ile karakterize ölümle sonuçlanabilen akut ya da kronik viral bir hastalığıdır. Virus, Poxviridae familyası Capripoxvirus genusunun bir üyesidir. Virusun, sadece bir serotipi vardır. Virus, serolojik olarak sığırların nodüler ekzantemine (lumpy skin disease, Afrika Hastalığı) sebep olan virustan ayırt seafoodplus.info, çürümeye, asit ve alkali koşullara dirençlidir. Kuru kabuklarda yıllarca, yünde 2 ay ve bulaşık yüzeylerde 6 ay canlı kalabilir. İodofor ve klorin dioksit gibi genel dezenfektanlara duyarlıdır.

[22]

EpizootiolojiKoyun-Keçi çiçek hastalığı, Central ve Kuzey Afrika’da, Orta Doğu ve Hindistan’da endemiktir. Son yıllarda Güney Avrupa’da (İtalya, Kıbrıs, Yunanistan ve Bulgaristan) salgınlar bildirilmiştir. Koyun ve keçiler, başlıca duyarlı konakçılardır. Virus, sığırlarda çoğalabilir ancak klinik hastalığa sebep olmaz. Yabani çift tırnaklılarda hastalık bildirilmemiştir. Virus, insanlar için enfeksiyöz değildir. Hastalık, koyun ve keçiler arasında direkt temas ile bulaşır. Virusun ana kaynağı, deri lezyonlarıdır. Başlıca bulaşma yolları;Akut enfekte hayvanların çıkardığı virusun damlacık enfeksiyonu şeklinde solunum yoluyla alınması,Derideki çiçek lezyonları ya da kabukları ile direkt temas sonucu derideki sıyrıklar vasıtasıyla,Hastalığın genç hayvanlarda yüksek morbidite ve oldukça yüksek mortaliteye sebep olması, verim düşüklüğü, yün ve kıl kalitesinin düşmesine yol açarak ciddi ekonomik kayıplara neden olması ve birçok yolla bulaşabilmesi özellikleri, onun güçlü bir biyolojik silah olarak önemini arttırmaktadır.

[23]

Klinik BulgularKoyun-Keçi Çiçek, deride papülo-veziküler ya da nodüler formda gözükebilen akut ya da kronik seyirli viral bir hastalıktır. Hastalığın şiddeti, virus suşuna, hayvanın yaş ve ırkına bağlı olarak değişir. 1 aylığın altındaki kuzu ve oğlaklar şiddetli generalize hastalıktan ölürler. Yaşlı hayvanlarda klinik bulgular daha az şiddetli ve ölüm nadirdir. Ölüm, çoğunlukla iç organların ve özellikle akciğerlerin enfeksiyonunu izler. Yetişkinlerde morbidite, yaklaşık 80%, mortalite yaklaşık 50%’dir. Hastalığın inkübasyon periyodu, enfekte ve duyarlı hayvan arasındaki teması takiben gündür. Bazı Avrupa koyun ırkları, deri lezyonları gelişmeden önce akut enfeksiyon sonucu ölüseafoodplus.info bulgular, ateş, depresyon, konjunktivitis, lakrimasyon ve rinitistir. Bu bulguların görülmesini takiben gün içinde perineum, inguinal bölge, skrotum, meme, koltuk altları ve burun ucu gibi derinin pigmentsiz ve yünsüz kısımlarında daha kolay seçilebilen deri lezyonları gelişir.

[25]

Mücadele ve Kontrol Endemik bölgelerde hastalığı kontrol etmenin en etkili yolu, aşılamadır. Enfekte bir bölgeden hastalıksız bir bölgeye enfekte hayvan ve hayvansal ürünlerin hareketlerinin kısıtlanması, hastalığın girişini önlemede esastır. Ülkemizde mücadele amacı ile hastalık çıkan yerlerde tamamen iyileşmeden ya da son ölümden sonraki 60 gün süresince karantina uygulanmakta ve hastalık çıkan bölgelerde hastalığı takip eden iki yıl, yılda bir kez olmak üzere mihrak bölgesindeki bütün koyun ve keçiler aşılanmaktadır.

[26]

Aşı dozluk şişelerde, ml. özel sulandırma sıvısı ile birlikte ambalajlanmıştır.Aşı + 2 °C / + 8 °C'de buzdolabında saklanıseafoodplus.info-Keçi çiçek aşısı; kuzu böbrek hücre kültürlerinde hazırlanan liyofilize, canlı, attenüe bir aşıdır. Aşılamaların sonbahar mevsiminin başlarında yapılması ve hastalık çıkmayan yerlerde gebeliğin son 6 haftası ile doğumdan sonraki ilk ayda, koruyucu aşılama yapılmaması önerilir. Aşıya ilgili bağışıklık 21 günde tam olarak oluşur, bağışıklık süresi 8 aydır. Endemik bölgelerde koyun ve kuzularda koltuk altı, keçi ve oğlaklarda ise kuyruk altı kılsız bölgelere uygulanır. Bu aşı 3 aylıktan küçük kuzu ve oğlaklarda 0,2 ml, 3 aylıktan büyüklerde ise 0,5 ml dozda SC olarak uygulanır. Piyasada bulunan ürünlerden bazıları şunlardır; Poxvac® /Vetal, Poxdoll® /Dollvet, Penpox-M Aşısı® /PVKE

[27]

LUMPY SKIN DISEASE (LSD) Afrika Hastalığı SIĞIRLARIN NODÜLER EKZANTEMİ

[28]

Özellikle yağmurun yağdığı ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde, uzayan yaz ve geç gelen kış aylarında sinek aktivitesinin yoğun olduğu dönemlerde, su yollarının olduğu bölgelerde yaygın olarak görülmektedir.

[29]

Etiyoloji:Poxviridae, Capripoxvirus

[30]

Yemen() Mısır() (Ülkeye enfekte hayvan girişi ile tekrar SALGIN) İsrail()

[31]

Risk Altındaki Hayvanlar ? •Bütün yaş grubundaki sığırlar etkilenir. •Aşılanan ve hastalığı atlatmış hayvanlarda hastalanma riski düşüktür. •6 ay altındaki buzağılar, aşılanmış veya hastalığı atlatmış annelerinden aldıkları kolostrumla hastalığa karşı korunur. (Ahıra yeni gelmiş bir hayvanın hastalığı atlatıp atlatmadığı aşılı olup olmadığı kan testiyle belirlenebilir.) İHBARİ MECBURİ BİR HASTALIKTIR sayılı kanuna göre MADDE 4. Bir yerde bulaşıcı hayvan hastalığı ya da sebebi belli olmayan hayvan ölümlerinden haberdar olan ilgililer, durumu Bakanlığa ihbar etmekle yükümlüdür. -Karantina (son hayvan itlafından sonraki 28 gün)

[32]

Tazminat Ödemesi •Hastalıkta oluşabilecek kayıplar nedeniyle yılı tazminatlı hastalıklar listesine ilave edilmiştir. •Laboratuvar muayenesi ile hastalık tespit edildikten sonra öldürülen veya kestirilen sığırlar için hayvan sahiplerine takdir edilecek kıymetlerinin tamamı tazminat olarak ödenir.

[33]

Klinik:Öncelikle baş, boyun ve bacaklar olmak üzere tüm vücutta yaygın yumrulu şişlikler Göz, burun ve ağızdan akıntı; öksürük görülebilir. Yüksek ateş, iştahsızlık, zayıflık, bacaklarda şişlik, yürüme zorluğu •Yıllık süt verimi kaybı •Yavru atma

[36]

Hastalığın Kontrolü Bölgesel mücadele uygulamasıKarantinaya alınmalı Nakiller engellenmeli Hasta hayvan sürü dışına alınmalı Kesilen hayvanlar imha edilmeli Ahırlar temizlenmeli ve dezenfekte edilmeli Hastalıktan korunma için iki yöntem vardır; sineklerle mücadele aşılama

[37]

1-Mekanik: • Ahırın temizliğine kesinlikle dikkat edilmeli. • Örümcek ağları, hayvan dışkıları sineklerin en çok konakladığı yerler olduğu için temizlenmelidir. Ahır havalandırılmalı, havalandırılan pencere ya da kapılarda sineklikler olmalıdır. 2-İlaçlama: (Özellikle larva döneminde yapılmalı) İlaçlamalar öncelikli olarak sulak alanlarda yapılmalı. Yılda 2 kez ilaçlama mücadele için yeterlidir. İlaçlama yapılması için ilgili yerlere başvurulması gerekir; Belediyelerde Veteriner Hizmetleri, Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri Veteriner Sağlık İşleri’ne başvurulmalıdır.

[38]

Türkiye’deki hayvanlar 1 kez aşılanmalı •Enfeksiyon görülen yerlerde en az 3 yıl aşılama - 3 ay üstü buzağılar ve tüm sığırlar aya kadar olan gebe inekler Tarım İl ve İlçe Müdürlüğü bu konuda gerekli zamanda uygulama yapmaktadır. •Hastalığa özel aşı olmadığı için Koyun-Keçi Çiçek Aşısı 3 Koyun dozunda yapılmaktadır. •Aşılanan bazı ineklerde genellikle günde aşı yerinde ödem ve küçük lezyonlar, günde ise tüm deride hafif LSD lezyonları ve ayaklarda şişkinlik geliştiğinin gözlemlendiği fakat bir süre sonra iyileştiği görülmüştür. Yine bazı sürülerde süt veriminde herhangi bir düşüş olmazken bazı sürülerde bir hafta süren % 4’e kadar düşüş gözlenmiştir.

[39]

Tanım: Koyun ve keçilerin özellikle dudaklar, ayaklar ve genital bölgelerinde, etrafları kırmızı bir halka ile çevrili, içleri sarı renkli görünen tipik lezyonların oluşumu ile karakterize bir hastalığıdıseafoodplus.infoa Contagiosum (Orf)Poxviridae, Chordopoxvirinae, parapoxvirus genusunda bulunan virus seafoodplus.infoğal bulaşma direkt kontakt ve aerosol yolla olur. Bulaşmada kabuk materyalleri önemlidir. Bu materyaller içinde virus aylarca kalıseafoodplus.infoitesi yüksek (%)Mortalitesi düşüktür (%)

[40]

Klinik gün inkubasyonu takiben 4 form gelişseafoodplus.info Form: ağız çevresi, dudaklar, kulaklarda lezyon oluşumuGenital Form: Meme, perineum,ayaklarda lezyon Podal Form: Corium coronariumda lezyon,ağrılı yürüme, pododermatitisMalignant Form: Yüksek ateş, başta ödem, lenf yumrularında şişlik, ağız içi mukozalarda yangılanma, özofagusa kadar uzanan ülserler ile pneumonia oluşumu.

[41]

Korunma:Hijyen ve AŞILAMAPendik Araştırma Ens. fötal kuzu böbrek hücre kültüründe üretilen attenüye aşılarAŞI KURALLARIEnfeksiyon olmayan bölgelerde aşı yapılmazAşı uygulama: İnguinal bölgeye iğne yardımı ile cm çizikler açılarak, aşı materyali bu bölgeye damlatılır.Aşılama programında TÜM SAĞLIKLI HAYVANLARA aşı uygulanır.

[42]

Pendik Veteriner Kontrol Lab.Aşısı : Penorf Aşısı (Ektima) Tanımı : Kuzu ve oğlakları ektima hastalığına karşı korunması amacıyla hazırlanan liyofilize, canlı attenüe bir aşıdıseafoodplus.infoisyonu :Beher doz aşı içeriği en az ;Ektima virusu  DKID50 /damlaLactalbumin hydroysate 0, mgSucrose 0, mgEndikasyonu: Kuzu ve oğlakları Ektima hastalığına karşı korumak amacı ile uygulanıseafoodplus.infondikasyonları : Aşılamadan gun sonra aşı yerinde vezikül püstül ve daha sonra kabuklaşma meydana gelir. %1 oranında genel ferdi aşı reaksiyonları görüseafoodplus.infoma ve Dozaj :Aşı hastalık çıkan yerlerde doğumdan hemen sonra, koruyucu amaçla ise doğumların tamamlanmasından sonra her yaştaki kuzu ye oğlaklara toplu alarak Regio inguinaleye (arka bacağın iç kısmi) cm. uzunluğunda çizgi halinde çaprazlama olarak iğne ile derinin ilk tabakasını geçecek kadar derin, fakat kanama yapmayacak şekilde skarifikasyon yapılır. Aşı buraya aşı damlalığından damla damlatılıp bir kaç saniye bekletilerek uygulanıseafoodplus.infomada dikkat edilecek hususlar : Aşı uygulamalarında asepsi ve antisepsi kurallarına kesinlikle uyulmalı,kullanılan iğne ve enjektörler kimyasal maddelerle seafoodplus.infoılar :Koruyucu aşılama, hastalık çıkan bölgelerde yapılması öseafoodplus.info etkiler :Aşılamadan gun sonra aşı yerinde vezikül püstül ve daha sonra kabuklaşma meydana gelir. %1 oranında genel ferdi aşı reaksiyonları görüseafoodplus.infoa Koşulları :Aşı +4oC/+8oC derecelerde buzdolabında saklanıseafoodplus.infoj Sekli :Aşı dozluk liyofilize şişelerde, 20 ml özel sulandırma sıvısı ile birlikte ambalajlanmıştıseafoodplus.info Şartları :Bozuk ve kullanılan şişeler yakma fırınlarında imha edilmelidir

[43]

Ektima Contagiosum AşısıDERMAVAC KOMPOZISYONU:DERMAVAC Aşısı; dana böbrek hücre kültürlerinde hazırlanan liyofilize,canlı attenüe bir aşıdıseafoodplus.infoSYONU VE KONTRENDIKASYONLARI:Aşı, kuzu ve oğlakları ektima hastalığına karşı korumak amacı ile uygulanır. Aşılamadan gün sonra aşı yerinde vezikül püstül ve daha sonra kabuklaşma meydana gelir. %1 oranında genel ferdi aşı reaksiyonları görüseafoodplus.infoMA VE DOZAJ :Aşı, hastalık çıkan yerlerde doğumdan hemen sonra, koruyucu amaçla ise doğumların tamamlanmasından sonra her yaştaki kuzu ve oğlaklara toplu alarak Regio inguinaleye (arka bacağın iç kısmı) cm uzunluğunda çizgi halinde çaprazlama olarak iğne ile derinin ilk tabakasını geçecek kadar derin, fakat kanama yapmayacak şekilde skarifikasyon yapılır. Aşı, buraya aşı damlalığından damla damlatılıp bir kaç saniye bekletilerek uygulanır.Aşı, hastalık çıkan yerlerde ve daha önce hastalık görüldüğü bildirilen bölgelerde koruyucu olarak yapılır. Hastalık çıkmayan yerlerde aşı uygulanmaz.Aşı, kullanılacağı zaman steril bir enjektörle sulandırma sıvısından 3 mİ alınıp kuru aşı şişesine aktarı lir,köpürtmeden çalkalanır ve tekrar enjektörle çekilerek sulandırma sıvısına ilave edilir. Bu işlem kez tekrarlanmalıdır.Aşı, uygulamalarında asepsi ve antisepsi kurallarına kesinlikle uyulmalı, kullanılan iğne ve enjektörler kimyasal maddelerle temizlenmemelidir Bağışıklık 21 günde tam olarak oluşur, bağışıklık süresi 6 aydır.

[44]

UYARILAR:Gerek liyofilize formdaki aşı gerekse özel sulandırıcısı ile sulandırılan aşı direkt güneş ışığından korunmalı ve 6 saat içerisinde kullanılmalıdır. Aşı uygulamalarında asepsi ye antisepsi kurallarına kesinlikle uyulmalı, kullanılan iğne ve enjektörler kimyasal maddelerle seafoodplus.info ETKILER gün sonra aşı yerinde vezikül püstul ve daha sonra kabuklaşma meydana gelir. %1 oranında genel ferdi aşı reaksiyonları görülebilir. Aşı yapılan hayvanlarda lokal ve genel aşı reaksiyonları görülmesi halinde hasta kuzu ve oğlaklar sürüden ayrılır ve kapalı bir barınakta Veteriner Hekiminin kontrolü altında tedavi seafoodplus.infoA KOŞULLARI:Aşı, + 2 °C / + 8 °C da buzdolabında saklanmalıdıseafoodplus.info ARINMA SÜRESI:seafoodplus.infoJ ŞEKLI mİ özel sulandırma sıvısı ile birlikte 50 dozluk, 20 mİ özel sulandırma sıvısı ile birlikte dozluk ve 40 mİ özel sulandırma sıvısı ile birlikte dozluk şişelerde ambalajlanmıştır. İMHA ŞARTLARI:İmha edilecek aşılar içeriği ile beraber açılmaksızın otoklav ( °C 'de 30 dakika) edilmeli ve foseptik çukuruna atılmalıdır. Saha şartlarında ise su içinde kaynatılarak toprağa derin gömülmelidir.

KİŞİSEL VERİLERİN ELDE EDİLMESİ VE İŞLENMESİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME FORMU

Acıbadem Sağlık Hizmetleri ve Ticaret A.Ş. (“Acıbadem”) ve Acıbadem’in hakim ve bağlı şirketleri (hepsi birlikte “Acıbadem Grubu” olarak anılacaktır.) tarafından, sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“Kanun”) ve ilgili mevzuat kapsamında Veri Sorumlusu sıfatıyla, kişisel verileriniz, aşağıda açıklanan çerçevede ve sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu, sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, Özel Hastaneler Yönetmeliği ve Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuata uygun olarak işlenebilecektir.

1. Kişisel Verilerin elde Edilmesi, İşlenmesi ve İşleme Amaçları

Kişisel verileriniz Acıbadem Grubu tarafından sağlanmakta olan kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amaçlarıyla ve Acıbadem Grubu şirketlerinin faaliyet konularına uygun düşecek şekilde; sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, çağrı merkezi, internet sitesi, sözlü, yazılı ve benzeri kanallar aracılığıyla elde edilmektedir. Sağlık verileriniz başta olmak üzere özel nitelikli kişisel verileriniz ve genel nitelikli kişisel verileriniz, Grup tarafından aşağıda yer alanlar dâhil ve bunlarla sınırlı olmaksızın bu maddede belirtilen amaçlar ile bağlantılı, sınırlı ve ölçülü şekilde işlenebilmektedir:

  • Kimlik bilgileriniz: Adınız, soyadınız, T.C. Kimlik numaranız, pasaport numaranız veya geçici TC Kimlik numaranız, doğum yeri ve tarihiniz, medeni haliniz, cinsiyetiniz, sigorta veya hasta protokol numaranız ve sizi tanımlayabileceğimiz diğer kimlik verileriniz.
  • İletişim Bilgileriniz: Adresiniz, telefon numaranız, elektronik posta adresiniz ve sair iletişim verileriniz, müşteri temsilcileri ya da hasta hizmetleri tarafından çağrı merkezi standartları gereği tutulan sesli görüşme kayıtlarınız ile elektronik posta, mektup veya sair vasıtalar aracılığı ile tarafımızla iletişime geçtiğinizde elde edilen kişisel verileriniz.
  • Muhasebesel Bilgileriniz: Banka hesap numaranız, IBAN numaranız, kredi kartı bilginiz, faturalama bilgileriniz gibi finansal verileriniz.
  • Sağlık hizmetlerinin finansmanı ve planlaması amacıyla özel sağlık sigortasına ilişkin verileriniz ve Sosyal Güvenlik Kurumu verileriniz.
  • Hastane veya tıp merkezlerimizi ziyaret etmeniz halinde güvenlik ve denetim amaçlı tutulmakta olan kamera kayıtları görüntüleriniz.
  • Otoparkı kullanmanız halinde araç plaka veriniz.
  • Sağlık Bilgileriniz: Laboratuvar sonuçlarınız, test sonuçlarınız, muayene verileriniz, randevu bilgileriniz, check-up bilgileriniz, reçete bilgileriniz dahil ancak bunlarla sınırlı olmaksızın tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi sırasında veya bunların bir sonucu olarak elde edilen her türlü sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel verileriniz.
  • seafoodplus.info sitesine veya seafoodplus.info adresine gönderdiğiniz veya girdiğiniz sağlık verileriniz ve sair kişisel verileriniz.
  • Acıbadem’e veya Acıbadem Grup şirketlerinden herhangi birine iş başvurusunda bulunmanız halinde bu hususta temin edilen özgeçmiş dâhil sair kişisel verileriniz ile Acıbadem Grubu çalışanı ya da ilişkili çalışan olmanız halinde hizmet akdiniz ve işe yatkınlığınız ile ilgili her türlü kişisel verileriniz.

Acıbadem Grubu tarafından elde edilen her türlü kişisel veriniz (Özel nitelikli kişisel veriler de dahil fakat bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) aşağıdaki amaçlar ile işlenebilecektir:

  • Kimliğinizi teyit etme,
  • Kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi.
  • İlgili mevzuat uyarınca Sağlık Bakanlığı ve diğer kamu kurum ve kuruluşları ile talep edilen bilgilerin paylaşılması.
  • Hastane ve Tıp Merkezlerimizin iç işleyişi ile günlük operasyonların planlanması ve yönetilmesi.
  • Hastane Yönetimi, Hasta Hakları, Hasta Deneyimi bölümleri tarafından hasta memnuniyetinin ölçülmesi, arttırılması ve araştırılması.
  • İlaç temini.
  • Randevu almanız halinde randevu hakkında sizi haberdar edebilme.
  • Risk yönetimi ve kalite geliştirme aktivitelerinin yerine getirilmesi.
  • Sağlık hizmetlerini geliştirme amacıyla analiz yapma.
  • Hasta Hizmetleri, Mali İşler, Pazarlama bölümleri tarafından sağlık hizmetlerinizin finansmanı, tetkik, teşhis ve tedavi giderlerinizin karşılanması, müstehaklık sorgusu kapsamında özel sigorta şirketler ile talep edilen bilgilerin paylaşılması.
  • Araştırma yapılması.
  • Yasal ve düzenleyici gereksinimlerin yerine getirilmesi.
  • Sağlık hizmetlerinin finansmanı kapsamında özel sigorta şirketler ile talep edilen bilgileri paylaşma.
  • Kalite, Hasta Deneyimi, Bilgi Sistemleri bölümleri tarafından risk yönetimi ve kalite geliştirme aktivitelerinin yerine getirilmesi.
  • Hasta Hizmetleri, Mali İşler, Pazarlama bölümleri tarafından hizmetlerimiz karşılığında faturalandırma yapılması ve anlaşmalı olan kurumlarla ilişkinizin teyit edilmesi.
  • Pazarlama, Medya ve İletişim, Çağrı Merkezi bölümleri tarafından kampanyalara katılım ve kampanya bilgisi verilmesi, Web ve mobil kanallarda özel içeriklerin, somut ve soyut faydaların tasarlanması ve iletilebilmesi.

İlgili mevzuat uyarınca elde edilen ve işlenen Kişisel Verileriniz, Acıbadem veya Acıbadem Grubu’na ait fiziki arşivler ve/veya bilişim sistemlerine nakledilerek, hem dijital ortamda hem de fiziki ortamda muhafaza altında tutulabilecektir.

2. Kişisel Verilerin Aktarılması

Kişisel verileriniz, Kanun ve sair mevzuat kapsamında ve yukarıda yer verilen amaçlarla Acıbadem ve Acıbadem Grubu tarafından Acıbadem Grubu’na dahil olan şirketler ile, Özel sigorta şirketleri, Sağlık bakanlığı ve bağlı alt birimleri, Sosyal Güvenlik Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü ve sair kolluk kuvvetleri, Nüfus Genel Müdürlüğü, Türkiye Eczacılar Birliği, Mahkemeler ve her türlü yargı makamı, merkezi ve sair üçüncü kişiler, yetki vermiş olduğunuz temsilcileriniz, avukatlar, vergi ve finans danışmanları ve denetçiler de dâhil olmak üzere danışmanlık aldığımız üçüncü kişiler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, resmi merciler dâhil sağlık hizmetlerini yukarıda belirtilen amaçlarla geliştirmek veya yürütmek üzere işbirliği yaptığımız iş ortaklarımız ve diğer üçüncü kişiler ile paylaşılabilecektir.

3. Kişisel Veri Elde Etmenin Yöntemi ve Hukuki Sebebi

Kişisel verileriniz, her türlü sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, yukarıda yer verilen amaçlar ve Acıbadem’in faaliyet konusuna dahil her türlü işin yasal çerçevede yürütülebilmesi ve bu kapsamda Acıbadem’in akdi ve kanuni yükümlülüklerini tam ve gereği gibi ifa edebilmesi için toplanmakta ve işlenmektedir. İşbu kişiler verilerinizin toplanmasının hukuki sebebi;

  • sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu,
  • sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu,
  • sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname,
  • Özel Hastaneler Yönetmeliği,
  • Kişisel Sağlık Verilerinin İşlenmesi ve Mahremiyetinin Korunması Yönetmeliği,
  • Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuat hükümleridir.

Ayrıca, Kanun’un 6. maddesi 3. fıkrasında da belirtildiği üzere sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel veriler ise ancak kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbı teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amacıyla, sır saklama yükümlülüğü altında bulunan kişiler veya yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından ilgilinin açık rızası aranmaksızın işlenebilir.

4. Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Haklarınız

Kanun ve ilgili mevzuatlar uyarınca;

  • Kişisel veri işlenip işlenmediğini öğrenme,
  • Kişisel veriler işlenmişse buna ilişkin bilgi talep etme,
  • Kişisel sağlık verilerine erişim ve bu verileri isteme,
  • Kişisel verilerin işlenme amacını ve bunların amacına uygun kullanılıp kullanılmadığını öğrenme,
  • Yurt içinde veya yurt dışında kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişileri bilme,
  • Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesini isteme,
  • Kişisel verilerin silinmesini veya yok edilmesini isteme,
  • Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesine ve/veya kişisel verilerin silinmesini veya yok edilmesine ilişkin işlemlerin kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini isteme,
  • İşlenen verilerin münhasıran otomatik sistemler vasıtasıyla analiz edilmesi suretiyle kişinin kendisi aleyhine bir sonucun ortaya çıkmasına itiraz etme hakkını haizsiniz.

Mezkûr haklarınızdan birini ya da birkaçını kullanmanız halinde ilgili bilgi tarafınıza, açık ve anlaşılabilir bir şekilde yazılı olarak ya da elektronik ortamda, tarafınızca sağlanan iletişim bilgileri yoluyla, bildirilir.

5. Veri Güvenliği

Acıbadem, kişisel verilerinizi bilgi güvenliği standartları ve prosedürleri gereğince alınması gereken tüm teknik ve idari güvenlik kontrollerine tam uygunlukla korumaktadır. Söz konusu güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak muhtemel riske uygun bir düzeyde sağlanmaktadır.

6. Şikayet ve İletişim

Kişisel verileriniz teknik ve idari imkânlar dâhilinde titizlikle korunmakta ve gerekli güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak olası risklere uygun bir düzeyde sağlanmaktadır. Kanun kapsamındaki taleplerinizi, “seafoodplus.info” web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak;

  • (i) ATATÜRK seafoodplus.info seafoodplus.info:3/8 ATAŞEHİR, Istanbul, Türkiye adresine kargo ile ıslak imzanızı taşıyan bir dilekçe ile “Kurumsal Sekretarya” departmanı dikkatine Zarfına “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Kapsamında Bilgi Talebi” yazılarak gönderebilirsiniz,
  • (ii) Noter kanalıyla gönderebilir,
  • (iii) [email protected] adresine güvenli elektronik ya da mobil imzalı olarak, kayıtlı elektronik posta adresi veya sistemimizde kayıtlı elektronik e-posta adresiniz aracılığıyla ve/veya
  • (iv) Acıbadem’e hitaben yazdığınız “word veya pdf.” formatındaki bir dosyayı güvenli eimza ile imzalayarak [email protected] ‘a e-posta’nın konu kısmına “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Bilgi Talebi” yazarak iletebilirsiniz.

Kanun kapsamındaki taleplerinizi, seafoodplus.info web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak ve formda belirtilen usullerle tarafımıza iletmenizi rica ederiz.

YUKARI

VETAL ANIMAL HEALTH

VETAL Animal Health Products Inc., which adopts quality as a principle in every stage; In , by a group of investors and veterinarians in Adıyaman; is the first private sector investment of our country established in the field of vaccine and biological material production.

In line with the urgent needs of the country during its establishment, enterotoxemia and flower vaccines which received intense demand; Offering the use of veterinarians and breeders, VETAL increasing its product range and quality every day

Read MoreContact Info

QUALITY POLICY

seafoodplus.info

VETAL Hayvan Sağlığı, üretimin her evresinde ileri düzey kalite standartları çerçevesin de üretim yapılması neticesinde GMP İyi Üretim Uygulamaları Sertifikası almaya hak kazandı. ISO Kalite Güvencesi Sertifikası ile kaliteye ne denli önem verdiğimizin göstergesidir. TSE Belgesi ile farmasi ürünleri fabrikamızda ki bütün üretim evrelerinde

See All

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir