ayak kokması neden olur / Ayak Kokusu Neden Olur ve Nasıl Geçer? Ayak Kokusuna Evde Ne İyi Gelir?

Ayak Kokması Neden Olur

ayak kokması neden olur

Ayak Kokusu Nasıl Geçer?

Gündelik hayatımızda karşımıza sık çıkan sorunlardan biri de ayak kokusudur. Özellikle yaz aylarında havaların ısınması ve kapalı ortamda uzun süre ayakkabı ile durulması, sorunun şiddetini daha da artırır. Peki acaba ayak kokusu neden olur?


Ayak Kokusu Neden Olur?

Terin kendisi değil ama terle birlikte ortaya çıkan bakteriler, kötü ayak kokusunun ana nedenini oluşturur. Bakterilerin yanı sıra mantar enfeksiyonu da ayakta ağır bir kokunun oluşmasına neden olur. Kullanılan bazı ilaçlar, ergenlik veya hamilelik dönemindeki hormonal değişiklikler; obezite, stres ve hipertroidi gibi metabolik hastalıklar da vücudun daha fazla ter üretmesine yol açarak ayak kokusunu tetikler. Aynı zamanda genetik etkenler de ayak kokusunda etkili olur.

Kış aylarında, tüm gün kapalı ayakkabı içerisinde kalan, hava almayan ve terleyen ayaklar nedeniyle daha fazla görülen ayak kokusundan alabileceğiniz önlemlerle kurtulabilirsiniz. 

Ayak Kokusu İçin Ayakkabı Seçimi

"Ayak kokusu neden olur?" sorusunun yanıtlalrından biri ayakkabı kullanımı ile ilgilidir. Ayak kokusu sorunu yaşamamak için aynı çift ayakkabıyı iki günden fazla giymemeye dikkat edin. Ayakkabınızı iki giyim arasında 24 saat süreyle havalandırın. Böylece kokunun ayakkabıya yerleşerek ayağınıza bulaşmasını önleyebilirsiniz. 

Ayakkabı alırken, hava alan ya da havalanan bir malzemeden üretilmiş olanları tercih edin. Ayak kokusunun oluşmaması için naylon veya sentetik malzeme kullanılarak üretilen ayakkabıları kullanmayın. Mümkünse gerçek deri gibi doğal malzemelerden üretilen ayakkabıları tercih edin.

Pamuklu ve Teri Emebilen Çoraplar Giyin

Sentetik ve naylon çoraplar ayak kokusu nedenlerinden biridir. Ayak kokusuna karşı sentetik ve naylon çoraplar yerine yumuşak, pamuklu ve teri emebilme özelliği olan çorapları tercih edin. Gün sonunda çoraplarınızı değiştirmeyi de ihmal etmeyin.

Sprey veya Koku Önleyici Pudra Sıkın

Ayaklarınıza ve ayakkabı içine antibakteriyel sprey veya koku önleyici pudra sıkın. Öncelikle akşam eve geldikten sonra ayakkabılarınızı balkon gibi hava alan bir ortamda birkaç saat havalandırın. Havalandırdıktan sonra iç ve ön kısımlarına doğru sprey veya pudrayı sıkın. Ardından ayakkabılarınızı dolabınıza yerleştirebilirsiniz.

Ayaklarınızı Düzenli Olarak Kontrol Edin

Ayak parmak aralarınızı ve tabanlarınızı her banyodan sonra düzenli olarak kontrol edin çünkü ayak kokusu nedenlerinden biri de bu kontrolün ihmalidir. Ayak parmak aralarında soyulma, ayak tabanlarında pullanma, iğne ucu gibi su toplayan kabarcıklar ve koku gibi mantar enfeksiyonu belirtileri gözlemlendiğinizde bir dermatoloji uzmanına başvurun.

Aşırı Terliyorsa Tedavi Olun

Aşırı terleme, ayak kokusu nedenleri arasında yer alır. Ayağınızda hiperhidrozis denilen aşırı terleme durumu varsa, tedavi olun ve terlemeyi azaltan kremler kullanın. Ayaklarda oluşan terleme sorunu günümüzde botoks uygulama, iyontoforez ve klipsli ETS gibi tedavi yöntemleriyle ortadan kaldırılabiliyor.

4 Çay Kaşığı Tuzlu Suyla Yıkayın

Eğer ayaklarınız çok sık nemleniyorsa, kurutmak için tuzlu suyla yıkayabilirsiniz. Akşam eve geldikten sonra 4 bardak suya 4 çay kaşığı tuz ilave edin. Ardından bu karışımı bir leğene boşaltın ve ayaklarınızı 15 dakika bekletin. Temiz ve pamuklu bir havluyla iyice kurutup, çoraplarınızı giyin.

Ayak Kokusu Giderici Formül: Çay ve Soda

Gün içinde çay içerken kullandığınız çay poşetlerini atmayın. Gün sonunda bir litre ılık suya dört-beş adet yeşil veya siyah çay poşetini bırakıp; bu suda ayaklarınızı bekletin. Ardından kurulayarak çoraplarınızı giyin. Düzenli uyguladığınızda ayak kokunuzun azaldığını fark edeceksiniz. İsterseniz yemek sodasından da faydalanabilirsiniz. Bir leğene ılık su koyun, içine 2 yemek kaşığı soda atın. Ayaklarınızı 15 dakika kadar içinde bekletin. Bu yöntemi 1 ay her akşam; sonrasında ise haftada 2 gün uygulayın.

Ayak Kokusu İçin Çözüm: Sirke

Ayak kokusunun giderilmesinde sirkede oldukça etkili oluyor. Sirkede yer alan asit , bakterilerin yaşaması için uygun olan ortamı ortadan kaldırıyor. Haftada bir uygulayabileceğiniz bu yöntem için leğeni 2 litre kadar ılık suyla doldurduktan sonra 2 su bardağı kadar sirke ilave edin. Ayaklarınızı bu karışımda dakika bekletin. Ardından ayaklarınızı sabunla yıkayın ve iyice kurulayın. Bu yöntemi haftada bir uygulayabilirsiniz.

Ayak Kokusu Nasıl Geçer: Adaçayı ile!

Bir diğer ayak kokusu giderici formül ise adaçayı kullanımıdır. Adaçayı yaprakları ayak kokusunu engelleyici özelliğe sahip. Bunun için adaçayı yapraklarını bir gece önceden kullanacağınız ayakkabınızın içine koyabilirsiniz.

Ayak Kokusuna Karşı Karbonat Kullanın

Son ayak kokusu giderici formülümüzün ana maddesi ise karbonat. Sodyum bikarbonat, yani mutfaklarda kullandığımız karbonat, ayaklarda koku yapan bakterileri yok ediyor ve pH seviyesini dengeliyor. Çoraplarınızı giymeden önce bir miktar karbonat dökebilirsiniz.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Ayak Kokusu Neden Olur, Ne İyi Gelir?

Gündelik hayatta rahatsız eden bir duruma sebep olan ayak kokusu oluşmasında en etkin sebeplerden bir tanesi nedenlerinden birisi ayağın uzun bir müddet havasız kalmasıdır. Ayağın uzun müddet kapalı olması terlemeye neden olur, bu durumda ayakta koku meydana gelir. Kokuya davetiye çıkaran durum ise genellikle bilinenin tersine terleme değildir, terlemenin ardından ayakta meydana gelen bakterilerdir. Ayakta kötü kokuya sebep olan olayların içinde birtakım metabolik rahatsızlıklar, hormonal farklılıklar, aşırı şişmanlık gibi durumlar da olabilir.  Genetik faktörler de ayakta koku oluşmasına neden olur. Böyle durumlar dışında bireyin giyim tercihleri nedeniyle oluşan durumlarda mevcuttur. Örnek verecek olursak, doğru olmayan ayakkabı tercihi, polyester çorap kullanımı gibi kişinin seçtiği ürünler ayak kokusuna neden olur.

Ayak kokusu ayakların fazla kapalı kalması ya da çok fazla terlemesi ile meydana gelir. Bireyin sosyal yaşamını kötü etkileyen bir problemdir. Erkek ya da kadın olması fark etmeksizin toplumda çok fazla rahatsız edici bir durumdur. Ayaklarda kokuyu oluşmasına neden olan bakterilerdir. Bakteriler nemli yerlerde üreyip, kötü kokuya sebep olabilirler. Kokunun engellenebilmesi için çorap ve ayakkabı seçiminde doğru olmalıdır. Naylon çoraplar kullanılmamalı, kaliteli ayakkabılar tercih edilmelidir.

Ayak Kokusu Neden Olur?

Ayak sağlığını kötü yönde etkileyen terleme ile beraber oluşan virüsler ayakta meydana gelen kötü kokunun ilk sebebidir. Bilhassa kış mevsiminde ayağın uzun müddet kapalı kaldığı zamanlarda ayak derisi hava alamayıp terler. Bu durumda kapalı olan ayaklarda bakteri veya mantar meydana gelebilir.  Fakat bazı hormonal farklılıklar veya metabolik rahatsızlıklar da terlemeye sebep olur. Bazı ilaçların yan etkileri sebebi ile de terleme çoğalabilir. Böyle sebepler ayakta meydana gelen terlemenin sonunda kötü kokunun ortaya çıkmasına davetiye çıkarır. Ayağın yoğun terliyor olması gibi durumlar mevcut ise tedavi olmak gerekir. Ayakta terlemeyi düşüren jeller ya da botoks uygulamaları kokunun oluşmasına engel olur. 
Ayak kokusu bireyin ayakkabı ve çorap seçimlerine göre de farklılık gösterebilir. Hava alımı gerçekleşmeyen malzemeden üretilmiş ayakkabı kullanılmamalıdır. Sentetik malzeme ile üretilen ayakkabılar havasız kaldığı için ayak kokusuna sebep olur. Bu yüzden ayağın hava almasını sağlamak gerekir, gerçek deriden yapılmış kaliteli malzeme ile üretilen ayakkabılar giyilmelidir. Aynı ayakkabıyı sürekli giymek de ayak kokusunun oluşmasına neden olabilir. Kokunun engellenebilmesi için, giyilen ayakkabı 24 saat havalandırdıktan sonra tekrar giyilebilir. Bu şekilde ayakkabının içinde kokunun yer etmesi engellenebilir.

Ayak Kokusu Nasıl Engellenir?

Gündelik yaşamda problem oluşturan ayak kokusunun engellenebilmesi için bazı tedbirler alınabilir. Fakat ayak kokusunu gideren birtakım yöntemlere başvurmadan evvel koku oluşmasına neden olan bazı olumsuz etkiler önlenebilir. Bu kokuyu engellemek için uygulanacak yöntemleri şu şekilde sıralayabiliriz;
Teri emen pamuklu çoraplar seçin: Sentetik içeren naylon çoraplar ayakta terleme yapar ve kokunun oluşumuna sebep olur. Bu yüzden pamuk içeren çoraplar kullanılmalıdır. Bunun ile birlikte giyilen çorap tekrar giyilmemelidir. Ter oluşumunu engellemek için ayakkabının içine anti bakteriyel içeren sprey uygulanabilir.
Ayak sağlığınıza özen gösterin: Ayaklarda parmak arası ve tırnaklarda meydana gelen bazı kabarcıklar veya mantar oluşması gibi durumlar da kokuya sebep olur. Bu durumu göz önünden bulundurmak için banyonun ardından parmak arası, tırnak kenarı ve ayağın tabanının kontrolü sağlanmalıdır. Ayakta görülen bazı kabarcıklar, su toplamış bölgeler, ayak tabanında gerçekleşen pullanma ve deri döküntüleri incelendiğinde dermatoloji uzmanına danışmak gerekebilir.

Ayak Kokusunun Geçmesi İçin Doğal Yöntemler

Bazı sebeplere bağlı meydana gelen ayak kokusu bitkisel çözüm yolları ile giderilebilir. Bazı çay türleri, sirke, karbonat, lavanta yağı gibi doğal yöntemler kullanılarak kötü kokular engellenebilir. Ayakları tuzlu su ile temizlemek de terlemeyi engelleyebilir. Evde doğal çözümler ile ayak kokusundan kurtulabilirsiniz. Bu yöntemleri şu şekilde sıralayabiliriz;
Tuzlu su: Ayaklarda meydana gelen nemlenme sonrası oluşan terlemeyi engellemek için tuzludan faydalanmak gerekebilir. Gün boyunca kapalı duran ayaklar 20 dakika boyunca tuzlu suda kalabilir. Bekledikten sonra ayakları temiz ve kuru bir havlu ile kurulamanız gerekebilir.
Karbonat: Ayak kokusunun engellenmesinde karbonat da çözüm olabilir. Bakterilerin oluşmasını önleyen ve ayağın PH dengesini koruma özelliği bulunan karbonat ayakta oluşan kokunun giderilmesinde oldukça faydalıdır. Çorabın içerisine bir miktar karbonat yerleştirmek kokunun oluşumunu engeller.
Sirke ayak kokusunu engelleyebilir: Ayak kokusunun engellenebilmesi için uygulanan doğal yöntemlerden bir tanesi ise sirkedir. Bakteri oluşumunu önleyen asidik bir ortam sunan sirkenin sayesinde koku oluşumu önlenebilir. Hazırlanmış olan sirkeli suda ayaklar yaklaşık 10 ile 15 dakika bekletilmelidir. Sirkeli su karışımı yapmak için elma sirkesi tercih edilebilir. Bir leğenin içine 2 litre kadar ılık su konulmalı ve üzerine 2 su bardağı sirke eklenmelidir. Sirkeli su haftada bir kez   uygulanmalıdır. Ardından ayaklar sabunlu su ile temizlenmelidir.
Ayak kokusuna doğal yöntem lavanta yağı: Bakterileri ortadan kaldırmaya yardımcı olan lavanta yağı ayak kokusunun giderilmesinde oldukça etkilidir. Lavanta yağının bu etkisinden faydalanmak için sıcak suya damla damlatılmalıdır. Ayaklar bu karışımda 20 dakika bekletilmelidir.

Ayak Kokusuna Kesin Çözüm Nedir?

Doğru ayakkabı seçimi kokunun oluşmasını engeller. Bunun ile birlikte ayak sağlığına dikkat etmek kokunun oluşmasını engeller. Ayaklarınızı tuzlu suda 20 dakika bekletmek de kokunun giderilmesinde etkili olabilir.

Bir İnsanın Ayağı Neden Kokar?

Bakteriler ile birlikte mantar oluşumu da ayakta kötü kokunun meydana gelmesine sebep olur. Stres, ergenlik dönemi, kullanılan ilaçların yan etkileri de koku oluşumuna zemin hazırlar.

Ayak Kokusu Hastalık Belirtisi midir?

Terbezlerinin yoğun çalışıyor olması ayakta koku yapabilir. Bu duruma sebep olan bazı rahatsızlıklar vardır. Bunlar; tiroid rahatsızlıkları, diyabet hastalığı ya da bir hastalığa bağlı olmadan gerçekleşen stres sıkıntı gibi nedenlerden de kaynaklanabilmektedir.

Güncelleme Tarihi: 14 Ekim

Yayınlama Tarihi: 12 Ekim

Sayfa içeriğinde yer alan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. İlgili sayfada tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğeler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir