akımlar çıkmış sorular / Parnasizm Edebiyat Akımı, Özellikleri, Temsilcileri - Türk Dili ve Edebiyatı

Akımlar Çıkmış Sorular

akımlar çıkmış sorular

YKS sınavının 2.oturumu olan Alan Yeterlilik Testi için konuları paylaşıyoruz. Sınava çalışmaya başlamadan önce hangi konulardan sorumlu olduğumuzu öğrenmekte fayda var. Bu yazımızda öncelikle AYT Edebiyat Konuları listesini sizinle paylaşıyoruz. Daha sonra ise AYT Edebiyat Soru Dağılımı bölümünden hangi konudan hangi sene kaç soru sorulmuş görebilirsiniz. Edebiyat dersi 40 sorudan oluşan Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 testi içerisinde sorulmaktadır. ÖSYM bu testin içerisinde her sene 24 Edebiyat, 10 Tarih, 6 Coğrafya sorusu sormaktadır.

Alttaki tablodan güncel ÖSYM, YÖK ve MEB tarafından yayınlanan bilgilere göre hazırlanmış 2023 AYT Edebiyat Konuları ve Soru Dağılımını öğrenebilirsiniz.

AYT Edebiyat Konuları

KONULAR
Anlam Bilgisi
Dil Bilgisi
Güzel Sanatlar ve Edebiyat
Metinlerin Sınıflandırılması
Şiir Bilgisi
Söz Sanatları
Edebi Akımlar
Türk Edebiyatı Dönemleri
İslamiyet Öncesi Türk Edebiyatı ve Geçiş Dönemi
Halk Edebiyatı
Divan Edebiyatı
Tanzimat Edebiyatı
Servet-i Fünun Edebiyatı
Fecr-i Ati Edebiyatı
Milli Edebiyat
Cumhuriyet Dönemi Edebiyatı
Dünya Edebiyatı

NOT: YKS 2023’te 12. sınıf 2. dönem konuları kalktığı için Söylev (Nutuk), Deneme konularından soru çıkmayacaktır. Cumhuriyet Dönemi Romanına çok ağırlık verilmeyecektir.

Güncel YKS edebiyat konuları üstte ki şekildedir. Alttaki tablodan hangi yıl hangi konudan ne kadar soru çıkmış görebilirsiniz. Ayrıca bu tabloya göre de çalışmalarınızı şekillendirebilir ve AYT sınavında daha iyi bir başarı elde edebilirsiniz. Tabloda toplam soru sayısı eksik olabilir, çünkü müfredattan kaldırılan konuların önceki senelerde kaç soru çıktığı listede bulunmamaktadır. 

YKS AYT Edebiyat Soru Dağılımı

SORU DAĞILIMI20222021202020192018201720162015201320122011
Anlam Bilgisi63644202018151716
Dil Bilgisi455665
Metinlerin Sınıflandırılması22558
Şiir Bilgisi32333322
Söz Sanatları2211121211
Edebi Akımlar1111111112
İslamiyet Öncesi Türk Edebiyatı ve Geçiş Dönemi111111231
Halk Edebiyatı1222133221
Divan Edebiyatı46435445634
Tanzimat Edebiyatı12123132325
Servet-İ Fünun Ve Fecr-İ Ati Edebiyatı11211324322
Milli Edebiyat11111311714
Cumhuriyet Dönemi Edebiyatı332541111127148
SORU SAYISI2424242424565656565656

Soru dağılımları da bu şekildedir. Her sene soru çıkan konulara çalışırken mutlaka daha fazla önem vermenizi tavsiye ederim. Altta bulunan butona tıklayarak tüm YKS konularına ulaşabilirsiniz.

Sık Sorulan Sorular

AYT Edebiyat kaç soru?
AYT sınavında Edebiyat dersinden 24 tane soru çıkmaktadır.

AYT Edebiyat 11 ve 12 mi?
AYT Edebiyat testinde sadece 11 ve 12. sınıf değil, 9 ve 10. sınıf konuları da yer almaktadır.

AYT Edebiyat Konuları ve soru dağılımı hakkında aklınıza takılan sorular varsa yorum kısmından ÜniRehberi ekibine sorabilirsiniz. Sitemizde pek çok yararlı makale bulunmaktadır. Kendinizi geliştirmek istiyorsanız sitemizde takılmanızı tavsiye ederiz.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) ikinci oturumu olan AYT için geri sayım devam ediyor. Geç başvuruların da sona ermesiyle sınav heyecanı yaşayan adaylar, ÖSYM'nin geçmiş yıllarda sorduğu soruları çözerek sınav hazırlıklarını tamamlıyor. İşte ÖSYM AYT 2022, 2021, 2020, 2019, 2018 çıkmış soru ve çözümleri PDF'i 2023...

ALAN YETERLİLİK TESTİ (AYT) 2022 ÇIKMIŞ SORULAR VE CEVAP ANAHTARI PDF

ALAN YETERLİLİK TESTİ (AYT) 2021 ÇIKMIŞ SORULAR VE CEVAP ANAHTARI PDF

ALAN YETERLİLİK TESTİ (AYT) 2020 ÇIKMIŞ SORULAR VE CEVAP ANAHTARI PDF

ALAN YETERLİLİK TESTİ (AYT) 2019 ÇIKMIŞ SORULAR VE CEVAP ANAHTARI PDF

ALAN YETERLİLİK TESTİ (AYT) 2018 ÇIKMIŞ SORULAR VE CEVAP ANAHTARI PDF

AYT HANGİ GÜN, HANGİ TARİHTE, AYIN KAÇINDA?

2023 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2023-YKS), 17-18 Haziran 2023 tarihlerinde yapılacaktır. 17 Haziran 2023 tarihinde Temel Yeterlilik Testi (TYT), 18 Haziran 2023 tarihinde sabah oturumunda Alan Yeterlilik Testleri (AYT), öğleden sonra oturumunda Yabancı Dil Testi (YDT) uygulanacaktır.

AYT KONULARI VE SORU DAĞILIMI

AYT tüm alanlarda (sayısal, sözel, dil) 120 sorudan oluşur. Adaylara bu oturum için toplam 180 dakika süre verilir.

TEMEL MATEMATÄ°K TESTÄ°

GEOMETRÄ°

FÄ°ZÄ°K TESTÄ°

KÄ°MYA

BÄ°YOLOJÄ°

EDEBÄ°YAT

COĞRAFYA

FELSEFE

Mantığa Giriş
Klasik Mantık
Mantık ve Dil

Psikoloji Bilimini Tanıyalım
Psikolojinin Temel Süreçleri
Öğrenme Bellek Düşünme
Ruh Sağlığının Temelleri

Sosyolojiye GiriÅŸ
Birey ve Toplum
Toplumsal Yapı
Toplumsal DeÄŸiÅŸme ve GeliÅŸme
Toplum ve Kültür
Toplumsal Kurumlar

DİN KÜLTÜRÜ: 6 SORU

Edebi Akımlar Nelerdir? Türk Edebiyatında Edebi Akımlar Özellikleri, Temsilcileri Konu Anlatımı ve YKS'de Çıkmış Sorular

Giriş Tarihi: 18.6.2023 13:39Son Güncelleme: 18.6.2023 13:39

Edebi akımlar özellikle üniversite sınavına hazırlanan gençler için önemli bir konudur. Zira bu konudan istisnasız her sene üniversite sınavında en az bir soru çıkmaktadır. Edebi akımlar genel olarak, sanatçıların belirli prensipleri benimseyerek, bu prensipler doğrultusunda eser vermeleri ile oluşur. Bu yazımızda konu anlatımı yapacağız ve edebi akımlar nelerdir sorusunu yanıtlarken, edebi akımlar özellikleri, temsilcileri hakkında bilgi vereceğiz. Ayrıca burada edebi akımlar ile ilgili çıkmış sorulara da örnekler bulabilirsiniz.

Edebi Akımlar Nelerdir? Türk Edebiyatında Edebi Akımlar Özellikleri, Temsilcileri Konu Anlatımı ve YKS’de Çıkmış Sorular

Edebi akımlar aslında birer sanat akımı olup, aynı zamanda da bir düşünce şeklidir. İçinde bulunduğu dönemin özelliklerinden etkilenerek oluşan bu düşünce şekilleri, etkilerini edebiyat alanında da göstermiştir. Böylece de edebi akımlar oluşmuştur. Her edebi akımın bir de temsilcisi bulunmaktadır.

EDEBİ AKIMLAR KONU ANLATIMI

Edebi akımlar, bir sanatçı grubunun aynı düşünceleri paylaşarak oluşturdukları, bazı ilkeler doğrultusunda ve onlara bağlı kalarak eser ortaya çıkarttıkları edebi anlayışlara denmektedir. Edebi akımlar, 11. sınıf ders konusudur. Özellikle üniversite sınavında her sene bu alandan en az bir soru çıkmaktadır. Bu nedenle edebi akımlar konu anlatımı, edebiyat alanında dikkat edilmesi gereken konulardandır.

Edebi akımların ömürleri bulunmaktadır. Genellikle bir edebi akım ortaya çıkar, olgunlaşır ve tepe noktasını yaşar ve sonra sönüşe geçer. Edebi akımlar, genellikle birbirlerine tepki olarak ortaya çıkmıştır. Zira her bir akım, bir öncekine göre yeni ve farklı bir bakış açısına sahiptir. Bununla birlikte edebi akımlar arasında benzerlikte görülebilmektedir. Her edebi akımın bir temsilcisi bulunmaktadır. Lakin bir yazar belirli bir akımda eserler ortaya koyuyor diye, başka bir akımda eser ortaya koyamayacak değildir.

Edebi akımların her birinin sahip olduğu prensipler bulunmaktadır, lakin bu prensipler yazılı halde değildir. Bununla birlikte, bazı yazarlar, içinde bulundukları edebi akımla ilgili olarak manifestolar hazırlamışlardır. Bunlara örnek olarak Emile Zola tarafından kaleme alınmış olan Deneysel Roman isimli eser verilebilir. Zira bu eser natüralizm akımının manifestosu niteliğindedir. Benzer bir şekilde Victor Hugo'nun, Cromwell Ön Sözü isimli eseri de romantizm akımının manifestosudur. Lakin belirtildiği gibi, her akımın yazılı bir manifestosu bulunacak diye bir şartı yoktur.

Edebi akımlar, aslında birer sanat akımıdır. Sanat yanı sıra edebiyatı da etkilemişlerdir. Edebi akımların oluşmasında toplumun içerisinde bulunduğu durumun etkisi büyüktür. Zira sanat ve edebiyat topluma göre şekillenmektedir.

EDEBİ AKIMLAR NELERDİR?

Yukarıda da değinildiği üzere, edebi akımlar aslında bir sanat akımı, bir dünya düşünce şeklidir. Bu düşünce şekilleri etkisini sanat ve edebiyat üzerinde göstererek, edebi akımların doğmasında rol oynamıştır. Peki edebi akımlar nelerdir? Ortaya çıkış sıralarına göre bilinen başlıca edebiyat akımları şunlardır: Hümanizm, Klasisizm, Romantizm, Realizm, Natüralizm, Parnasizm, Sembolizm, Empresyonizm, Fütürizm, Dadaizm, Sürrealizm, Ekspresyonizm ve Egzistansiyalizm. Akımların sayısı oldukça fazla olduğundan edebi akımlar kısaca şifreleme için uygun değildir. Bu akımların kısaca neler olduğuna değinmek gerekirse;

  • Hümanizm: İnsanı temele alan akımdır. Konusu insandır. Bu akıma göre insan en yüce varlıktır. Yazar, kendini eserde gizler. Sanat, sanat içindir anlayışını benimser.
  • Klasisizm: Akıl ve sağduyu ön plandadır. Duygusallığa yer yoktur. Eski Yunan, Roma ve Latin edebiyatından konular seçilir. Bir eserin klasisizm akımına ait olması için taşıması gereken ögeler vardır. Üç birlik kuralı vardır. Yazar, kendini eserde gizler. Sanat, sanat içindir anlayışını benimser.
  • Romantizm: Duygu ve düşünceler üstündür. Klasisizme tepki olarak ortaya çıkmıştır. Klasik edebiyatın kuralları geridedir. Üç birlik kuralı terk edilir. Konular; aşk, ölüm ve tabiattır. Yazar, kendini eserde gizlemez. Sanat, toplum içindir anlayışını benimser.
  • Realizm: Romantizm akımına tepki olarak ortaya çıkmıştır. Gerçeklik ön plandadır, duygu ve düşünceler geri plandadır. Konular gerçek yaşamın içinden seçilir. Yazar, kendini eserde gizler. Sanat, sanat içindir anlayışını benimser.
  • Natüralizm: Realizmin akımının ileri seviyesidir. Deterministtir. Gerçeklik tüm çıplaklık ve çirkinliği ile konu edilir. Doğayı, deney yöntemi ile anlatır. Soya çekim ve çevre faktörü önemlidir. Yazar, kendini eserde gizler. Sanat, toplum içindir anlayışını benimser.
  • Parnasizm: Şiir akımıdır. Şiirde romantizm akımına karşı ortaya çıkmıştır. Şiirde realizmi savunur. Bu akım şiirde biçimi her şeyin üstünde tutar. Şiirler daha çok sone tarzındadır. Sanat, sanat içindir anlayışını benimser.
  • Sembolizm: Şiirde etkili olmuştur. Şiir, anlaşılmak ve okunmak için değil, hissedilmek içindir anlayışınadır. Şiirde duyguları sembollerle ifade eder. Sanat, sanat içindir anlayışını benimser.
  • Empresyonizm: Sembolizm ile birlikte sürrealizm akımını hazırlamıştır. Aslen resimde görünür. Konu olarak çevredeki varlıklar değil, onların bıraktığı his baz alınır. Kurallara bağlı değil, özgürlükçüdür. Sanat, sanat içindir anlayışını benimser.
  • Fütürizm: Bu akım edebiyatı uyuşukluktan kurtarmak ister. Geleneksel kurallar reddedilir. Uyak ve kafiye yoktur, serbestlikten yanadır.
  • Dadaizm: Varlığı çok kısa sürmüştür. Ana olan kuralsızlıktır. Şiirde serbestlikten yanadır. Alışılmamış bir şiir dili hedefler. Uyak ve kafiyeye karşıdır.
  • Sürrealizm: Bilinçaltının sanata dökümüdür. Şiirde görülür. Akıl ve sağduyu geri plandadır. Asıl olan bilinçaltı ve güdülerdir.
  • Ekspresyonizm: İnsanların gizli yönlerini ortaya çıkarmak ister. Toplumun gerçeklerine sırt çevirir. Dışavurumculuktur. Empresyonizme tepki olarak ortaya çıkmıştır. Şairin görevi dış dünyanın anlamsızlığına anlam vermektir.
  • Egzistansiyalizm: Özgürlük önemlidir. İnsan özgür olmaya mahkumdur der. Buna göre dünya iğrenç ve boş bir yerdir. Karamsar ve bunalım edebiyatıdır. Biçim geri planda, içerik ön plandadır. Dili sade ve anlaşılırdır.

EDEBİ AKIMLAR VE TEMSİLCİLERİ

Edebi akımlar ve temsilcileri şu şekildedir:

  • Hümanizm: Dante, Petrarca ve Boccacio.
  • Klasisizm: Moliere, La Bruyere, Racine, La Fontaine, Daniel Defoe, Boileau, Malherbe, Madam De La Fayette, Fenelon, Bousset, Corneille. Türk edebiyatında ise: Şinasi, Ahmet Vefik Paşa ve Direktör Ali Bey.
  • Romantizm: Victor Hugo, Goethe, Voltaire, Lord Byron, Schiller, Jean Jacques Rousseau, Chateaubriand, Aleksandre Dumas Pere, Alfred de Musset ve Puşkin. Türk edebiyatında ise: Namık Kemal, Abdülhak Hamit Tarhan ve Ahmet Mithat Efendi.
  • Realizm: Stendhal, Dostoyevski, Tolstoy, Honore de Balzac, Gustave Flaubert, Charles Dickens, Gorki, Gogol, Çehov, Hemingway, Turgenyev ve Daniel Defoe. Türk edebiyatında ise: Recaizade Mahmut Ekrem, Samipaşazade Sezai, Halit Ziya Uşaklıgil, Mehmet Akif Ersoy, Halide Edip Adıvar, Ömer Seyfettin, Mehmet Rauf, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Refik Halit Karay ve Reşat Nuri Güntekin.
  • Natüralizm: Emile Zola, Alphonse Daudet, Alphonse Daudet ve Goncourt Kardeşler. Türk edebiyatında ise: Nabizade Nazım ve Hüseyin Rahmi Gürpınar.
  • Parnasizm: Gautier, Leconte de Liste, Sully Prudhomme, J. Maria de Heredia, Theodore Banville ve Francois Coppee. Türk edebiyatında ise: Cenap Sahabettin, Yahya Kemal ve Tevfik Fikret.
  • Sembolizm: Baudelaire, Edgar Allan Poe, Mallarme, Paul Verlaine, Paul Valery ve Arthur Rimbaud. Türk edebiyatında ise: Ahmet Haşim, Ahmet Muhip Dıranas, Cahit Sıtkı Tarancı, Cenap Sahabettin ve Ahmet Hamdi Tanpınar.
  • Empresyonizm: Paul Verlaine ve Rainer Maria Rilke. Türk edebiyatında ise: Ahmet Haşim.
  • Fütürizm: Filippo Tommaso Marinetti ve Mayakovski. Türk edebiyatında ise: Nazım Hikmet Ran.
  • Dadaizm: Tristan Tzara, Richard Hülsenbeck, Jean Arp ve Marcel Janco.
  • Sürrealizm: Andre Breton, Paul Eluard ve Louis Aragon. Türk edebiyatında ise: İlhan Berk, Cemal Süreya ve Oktay Rıfat.
  • Ekspresyonizm: Franz Kafka, James Joyce ve Thomas Stearns Eliot.
  • Egzistansiyalizm: Jean Paul Sartre, Albert Camus, Andre Gide ve Samuel Beckett.

EDEBİ AKIMLAR İLE İLGİLİ ÇIKMIŞ SORULAR

Edebi akımlar konusu ile ilgili her sene üniversite sınavında en az bir soruya rastlanılmaktadır. Edebi akımlar ile ilgili çıkmış sorulara örnek olarak:

1. "Mantığın egemenliğinden kurtulamadık daha. Uygarlık, bilimsellik ve ilerleme uğruna, insan psikolojisinin ve zihninin açıklanamaz karmaşıklığı görmezden gelindi. Mantığa uygun olmayan ve belli bir amaca hizmet etmeyen tüm yöntemler aforoz edildi. Düşüncenin çıkar gözetmez oyununa, rüyanın ve çağrışımın sınırsız gücüne bugüne değin önem verilmedi; insan ruhunu ve gerçekliğini anlamak için bunlara yönelmenin zamanı geldi. Bugüne kadar şiirin görmezden geldiği bilinç dışı bütün alanları şiirin içine çekmek için buradayız."

Bu parçada dile getirilen düşünceler, aşağıdaki edebî akımlardan hangisi ile ilişkilendirilebilir? (YKS 2019)

A) Fütürizm B) Dadaizm C) Sürrealizm (Doğru Cevap) D) Sembolizm E) Egzistansiyalizm

2."Roman yazarı, bilimsel metotları uygulayan bir deneycidir. O, sadece gözlem yapılarak öğrenilebilecek şartları kaydetmez, bireyin çevre şartlarıyla mücadelesini sebep sonuç ilişkisi içinde vererek başlangıçta oluşturduğu hipotezi ispatlamak zorundadır. Onun için en önemli şey, insan tabiatını objektif bir biçimde gözlemlemek, belli biyolojik kalıtımla doğan bir kişinin belli sosyoekonomik şartlar içinde kaderinin ne olacağını incelemektir."

Bu parçada sözü edilen edebi akım aşağıdakilerden hangisidir? (YKS 2018)

A)Romantizm B)Realizm C)Natüralizm (Doğru Cevap) D)Sembolizm E)Sürrealizm

3."…………………….akımına göre doğa görünümleri, insan hareketleri ve hiçbir somut olay, kendi kendilerine var olamazlar; bunlar duyularımızla kavradığımız birtakım görünüşlerdir. …………………….akımının temsilcileri ise düşüncenin gerçek işleyişini ortaya koymak için yararlanılan saf bir ruhsal otomatizme, rüyanın sınırsız gücüne ve bugüne kadar önemsenmemiş belli çağrışım biçimlerinin üstün bir gerçekliği olduğuna inanırlar."

Bu parçada boş bırakılan yerlere aşağıdakilerden hangisi sırasıyla getirilmelidir? (YKS 2017)

A) Realizm – Natüralizm

B) Sürrealizm – Realizm

C) Sembolizm – Sürrealizm (Doğru Cevap)

D) Parnasizm – Klasisizm

E) Dadaizm – Parnasizm

ARKADAŞINA GÖNDER

Edebi Akımlar Nelerdir? Türk Edebiyatında Edebi Akımlar Özellikleri, Temsilcileri Konu Anlatımı ve YKS'de Çıkmış Sorular

SON DAKİKA

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır