plakayi nasil degistirebilirim / Plaka Değiştirme ve Plaka Yenileme Nasıl Yapılır? - seafoodplus.info

Plakayi Nasil Degistirebilirim

plakayi nasil degistirebilirim

Plaka Değişimi Nas&#x;l Yap&#x;l&#x;r?

Plaka Değişimi Nas&#x;l Yap&#x;l&#x;r?

Ä°kinci el araba almak isteyenler arasında en çok araÅŸtırılan konulardan biri, plaka deÄŸiÅŸtirme konusudur. Kullanılmış arabaların alım satım süreçlerinden sonra uygulanan prosedürlerden biri de plaka deÄŸiÅŸimidir. Plaka yenilenmesi ile karıştırılan plaka deÄŸiÅŸimi, farklı bir süreçtir. Kullanılmış bir araba satın aldığınızda ya da baÅŸka bir ÅŸehre taşındığınızda aracınızın plakasını deÄŸiÅŸtirmek isteyebilirsiniz. Bunun yanında plakanız hasar almış ya da okunamıyorsa deÄŸiÅŸtirme deÄŸil, plaka yenileme iÅŸlemi yapmanız gerekir. Plaka yenileme iÅŸlemleri, hasarlı plaka yenileme delik plaka deÄŸiÅŸtirme veya silik plaka yenileme gibi iÅŸlemleri kapsar.

 

Araç Plaka DeÄŸiÅŸimi Ä°ÅŸlemi Nasıl Yapılır?

 

Araç satın alımında en sık sorulan sorulardan biri de araç plaka deÄŸiÅŸimi sorusudur. Bir aracın plakası deÄŸiÅŸtirilmek isteniyorsa satış aÅŸamasında plaka deÄŸiÅŸtirme talebi ilk olarak notere gönderilir. Satış sırasında bu ÅŸart belirtilmezse plaka deÄŸiÅŸimi yapılmaz. Ä°stenen evrakları hazırladıktan sonra Emniyet Genel MüdürlüÄŸü Trafik Sicil Dairesine baÅŸvurulur. Ünite, ikamet adresinizle aynı yerde olmalıdır.

Araç plaka deÄŸiÅŸtirme iÅŸlemleri için gerekli belgeler ÅŸöyle sıralanır:

  • Üzerinde T.C. Kimlik numarası yazan nüfus cüzdanı ya da yeni kimlik kartı,
  • Zorunlu sigortaya ait poliçe,
  • Aracın eski trafik belgeleri ve plakası,
  • Şoförler odasından alınan nakil dosyası,
  • Geçici tescil belgesi ya da noter satışı ile ilgili belgenin aslı ve fotokopisi,
  • MTV borcunun ödenmiÅŸ olduÄŸuna dair evrak.

Araç plaka deÄŸiÅŸtirme iÅŸlemleri tamamlandıktan sonra araç plakası Şoförler Odası Plaka Baskı Merkezinde basılarak teslim edilir. Plaka fiyatı her yıl deÄŸiÅŸir, bu nedenle sabit fiyattan söz etmek mümkün deÄŸildir. Bunun yanında plaka deÄŸiÅŸimi için de ayrıca bir ücret ödenir. Bunların dışında trafik siciline ayrıca bir ödeme yapılma zorunluluÄŸu yoktur ve tüm iÅŸlemler noter üzerinden yapıldığı için eskisi gibi randevu alma iÅŸlemine de gerek yoktur. Böylece iÅŸlemler çok daha hızlı ÅŸekilde yapılabilir. Plaka deÄŸiÅŸtirme iÅŸlemlerinin tamamlanması için gereken resmi süre 1 aydır. Ä°ÅŸlemlerin bu süre boyunca tamamlanıp ilgili yerlere iletilmesi gerekir.

 

Araç Plakaları Neye Göre Hazırlanır?

 

Yapılan yönetmelik deÄŸiÅŸikliÄŸine göre yeni pano, 10x10 mm'yi barındıracak ÅŸekilde sırasıyla mm ve 50 mm yatay ve dikey aralıklarla kare bir kutu içinde hilal, yıldız iÅŸareti ve TR güvenlik iÅŸaretleri içeren folyo ile kaplanmıştır. Bunun yapılmasındaki amaç, güvenlik iÅŸaretlerini kaldırmak için kimyasal veya fiziksel araçlar kullanmamaktır. Hırsızlıkların önüne geçilebilmesi için orijinal plakalar kullanmak oldukça önemli olduÄŸu için bu ÅŸekilde yapıldığında baskı kalıbının kopyasını çıkarmak imkânsız olmaktadır. Kurallara göre hazırlanan plakaları kullanmak, yasal sınırlarda kalmak için önemlidir.

 

Araç Plaka DeÄŸiÅŸimi Zorunlu Mudur?

 

Bir aracın plakasını deÄŸiÅŸtirmek için yasal bir zorunluluk mevcut deÄŸildir. Yeni taşındığınız ÅŸehirde diÄŸer ÅŸehirlerdeki araçların plakalarını kullanarak aracınızı sürmeye devam edebilirsiniz. Kanunen zorunlu olmadığı için birçok sürücünün araba satın aldıktan sonra plakasını deÄŸiÅŸtirmesine gerek yoktur fakat araba hırsızlığı veya resmi iÅŸlem durumunda ikamet adresine göre plakanın deÄŸiÅŸtirilmesi önem taşır. Araç plaka deÄŸiÅŸtirme iÅŸlemleri oldukça basit adımları içerdiÄŸi için çoÄŸu sürücü zorunlu olmamasına raÄŸmen bu iÅŸlemi kolayca yapar.

 

Araçlar Ä°çin Özel Plaka Nasıl Alınır?

 

Özel plaka alım sürecinde plakayı nerden almak istiyorsanız, orada yaÅŸayıp yaÅŸamadığınıza bakılıyor. Yani plakanızın 06 ile baÅŸlamasını istiyorsanız, Ankara’da yaÅŸayıp, yaÅŸamadığınız kontrol ediliyor. Bunun yanında kulüp, isim, siyasi parti vb. kısaltmalar için ücret de deÄŸiÅŸiyor. Sıradan bir plaka alacaksanız normal deÄŸiÅŸiklik ücretini ödemeniz yeterli olacaktır

Plaka Değişimi Nasıl Yapılır?

İkinci el araç alımlarında ya da araç kullanıcısının ikamet adresi farklı bir şehre taşındığında plaka değişiminin yapılması gerekir. Yasal bir zorunluluk olan plaka değişimi süreci, plaka yenileme işleminden farklıdır. Hasar görmüş, okunmasını engelleyecek derecede yıpranmış plakalar, yenilenme işlemine tabi tutulurken, plaka değişimini zorunlu kılan unsur, bilgi değişimleridir. yılının güncel verilerine göre süreç, satış işlemi sırasında noterde plaka değişimi talebinde bulunulmasını, ardından gerekli evrakların tamamlanarak Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Tescil Birimi’ne başvuru yapılmasını içerir. Değişim işlemleri sırasında araç sahibine verilen yasal sürede ise aracın muayenelerinin yapılması ve borç ödeme işlemlerinin eksiksiz yapılması gerekir. Tüm bu işlemler için başvuracağınız birimlerin online olarak birbirine bağlanması, veri akışını hızlandırdığı için günümüzde plaka değişimi işlemlerini kısa sürede yapmanız mümkün.

Araç satışı nedeniyle plaka değişimi nasıl yapılır, plaka değişikliği randevusu nereden alınır?

İkinci el bir araç satın alma nedeniyle plaka değişimi işlemi yaptırıyorsanız, noterde yapılan satış ve devir işlemleri sırasında bildirimde bulunmanız ve plaka değişikliği talebinizi iletmeniz gerekir. Bu başvuru için gereken ödemeyi yaptıktan sonra ikinci başvurunuzu yapmanız gereken yer ise Emniyet Genel Müdürlüğü’dür. Bu birime başvuruda bulunmak için araç sahiplerine tanınan süre 1 aydır. Satış işlemleriniz ve başvuru talebiniz tamamlandığında artık gerekli belgeleri hazırlayabilirsiniz. Ayrıca bu süreçte gerekiyorsa, aracınızın muayenesini ve zorunlu trafik sigortası işlemlerini yapmanız gerekir. Tüm belgelerinizi hazırlayıp aracınızın muayene ve ödemelerini yaptığınızda bir sonraki aşama için Trafik Tescil Şube Müdürlüğü’ne başvuruda bulunmalısınız. Plaka değişimi başvurusu yapacağınız Trafik Tescil Müdürlüğü’nün ikamet ettiğiniz şehir sınırları içinde olması gerekmektedir. Büyük şehirlerde genellikle bu birim randevu sistemiyle çalışır ancak bazı illerde randevu almanıza gerek olmadan aynı gün içinde işlemlerinizi yaptırabilirsiniz. Online platformda sürdürülen plaka değişimi işlemleri, Emniyet Müdürlüğü’nün adınıza gönderdiği bir onay kağıdı ile devam eder. Onay kağıdınız size ulaştığında, bulunduğunuz bölgenin Şoförler Odası’na giderek plakanızı çıkarabilirsiniz.

İkamet değişikliği nedeniyle plaka değişimi için nereye başvuru yapılması gerekir?

Tıpkı araç satış ve devir işlemlerinde olduğu gibi ikamet değişikliği nedeniyle yapılan plaka değişimi başvurusunu da araç sahibinin şahsen yapması gerekir. Bu durumda ihtiyacınız olan ilk belge ikamet belgesidir. Bulunduğunuz şehirdeki Nüfus Müdürlüğü’nden ikamet belgenizi aldıktan sonra aracınızın vergi borcu olmadığına dair belgeyi Vergi Dairesi’nden alabilirsiniz. Şoförler Odası sizin için plaka değişimi talebinizi içeren bir dosya hazırlayacaktır. Bu dosyayı Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Tescil Şubesi’ne şahsen götürerek başvuruda bulunabilirsiniz. Nüfus yoğunluğunun yüksek olduğu şehirlerde bu işlem için randevu almanız zorunludur. Randevu almak için Trafik Tescil İşlemleri Online Randevu sayfasını kullanabilirsiniz. İstenilen evrakları tamamladıktan sonra Trafik Tescil Şubesi’nde verilen plaka talep fişiniz ile plakanızı teslim alabilirsiniz.

Plaka değiştirme işlemleri nelerdir?

Araç satışı ya da ikamet değişikliği nedeniyle plaka değişimi işlemi yaptırmanız gerekiyorsa tüm başvuru sıralamalarını doğru takip etmeniz ve gereken evrakları eksiksiz tamamlamanız gerekir. Böylece değişim sürecinin sorunsuz geçmesini sağlayabilir, yeni plakanızı kısa sürede alabilirsiniz. Plaka değişimi için araç sahiplerinin hazırlaması gereken belgeler:

  • Araç sahibine ait kimlik belgesi
  • Zorunlu trafik sigortasının ödendiğini gösteren poliçe
  • Aracınızın geçmiş trafik belgeleri ile eski plakası
  • Noter satışı belgeleri ile geçici tescil belgesi
  • Şoförler Odası’ndan alınan nakil dosyası
  • Motorlu Taşıtlar Vergisi borcu bulunmadığına dair belgedir.

aşvurunuzu yapmadan önce aracınızın muayenesinin yapılmış olması da zorunludur. İstenen evrakların eksiksiz olarak sunulmaması durumunda sizden belgelerinizi yenilemeniz istenir. Başvuru için gereken 1 aylık süreyi doğru kullanmanız, zaman aşımından dolayı başvurunuzun geçersiz sayılmaması için önemlidir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir