anti tpoanti tiroid peroksidaz / Tek seferlik sigara içiminin tiroid fonksiyonlarına ve tiroid antikorlarına etkisi | TRDizin

Anti Tpoanti Tiroid Peroksidaz

anti tpoanti tiroid peroksidaz

Anti Tiroglobulin - Anti TPO nedir? Normal değeri ka&#; olmalıdır? Anti TPO y&#;ksekliği belirtileri

Sağlık

Fotoğraf: iStock

Haber Giriş: -  

Anti Tiroglubulin - Anti Tpo Nedir? Anti Tpo Y&#;ksekliği Neden Olur, Belirtileri Nelerdir?

 Tiroit bezinin, kendi mekanizmasının, tiroit bezinin bir yabancı gibi tanımasıyla ortaya çıkan tiroit bezi hastalığının ürettiği antikora anti tpo adı verilir. Bu durum tiroit hormon yetmezliğine de sebep olabilir. Bu hastalıkta vücut çok miktarda anti tiroglubulin üretir. Bu antikorlar vücuttaki tiroit bezine bağlanarak tahribata yol açar.

Anti-TPO Yüksekliği Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?

 Bu yükseklik nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

 1. Noduler guatr

 2. Romatoid Artrit

 3. Eklem iltihabı

 4. Genetik faktörler

 5. Tiroit kanseri

 6. Başarısız tüm bebek tedavisi

 7. Gebelik zehirlenmesi anti tiroglubulin yükselmesine neden olan sebepler arasında yer almaktadır.

 Bu hastalığın belirtileri ise şu şekilde sıralanabilir:

 1. Ciltte kuruluk hissetme

 2. Kramplar

 3. Ses değişiklikleri

 4. Sık sık kilo alma

 5. Kolay ve sık üşüme

 6. Cilt kurulukları

 7. Hazımsızlık ve kabızlık anti tiroglubulin belirtileri arasında en yaygın görülen nedenlerdir.

 Bu hastalığın belirtileri arasında; regl dönemi düzensizlikleri, nabız sayısının normalden altına inmesi, saç dökülmeleri, sinirlilik ve depresyon hali, unutkanlık, hareketsizlik, odaklanma problemleri, göz altlarında şiş ve kızarıklık, yavaş konuşma, soluk alıp vermede güçlük, dilde büyüme gibi belirtiler de bu hastalığı yaşayan kişilerde çok görülür.

 Akciğer zarında ve kalp zarında sıvı toplanması, cinsel istekte azalma, uyku apnesi, memelerden süt gelmesi, karpal tünel sendromu, kanda sodyum düşüklükleri gibi belirtilere de çok sık olmamakla birlikte rastlanmaktadır. Bu hastalığı yaşayan kişilerde, kolesterol seviyesi çoğunlukla yüksek seviyededir. Bu nedenle kalp ve damar hastalıkları da ortaya çıkabilir.

Anti-TPO Neden Olur?

 Bu hastalığın temel nedeni, vücuttaki bağışıklığın kendisine ait olan dokuları yabancı bir madde gibi algılaması sonucunda o dokulara karşı bir savunma sistemi oluşturmasıdır. Buradaki hedef organ tiroit bezi olduğundan en fazla hastalık haşimato olarak görülmektedir.

 Bu tahribatta öncelikle sağlam olan tiroit dokuları parçalanmakta ve daha sonrasında tiroit hormonu boşalmaktadır. Hastalığın başlangıcında tiroit fazlalığı sonrasında ilerleyen zamanlarda ise tiroit yetmezliği oluşur. Kadınlarda daha sık ortaya çıkabilir. Her yaş grubunda ortaya çıkabilir. Bu hastalığın tedavisi testler sonucunda ortaya çıkan değerlerle saptanır ve kişinin tedavisi yapılır.

 Son Güncelleme:

Anti Tiroglobulin - Anti TPO nedir? Normal değeri ka&#; olmalıdır? Anti TPO y&#;ksekliği belirtileri

Anti Tiroglobulin ve Anti TPO bağışıklık sistemini önemli derecede etkileyen antikorlardır. Kanda veya idrarda çıkan Anti TPO, Tiroid bezi hastalıklarının tespit edilmesinde önemli rol oynarlar. Peki, Anti TPO nedir? Normal değeri kaç olmalıdır? İşte Anti TPO yüksekliği ve düşüklüğü belirtileri

Tiroglobulin, tiroid bezi hücreleri tarafından salgılanan bir proteindir. Tiroid hormonlarının sentezinde görevlidir. Bu proteinin yüksek çıkması sonucunda hastalık kendini gösteriyor. En sık görülen hastalık da halk arasında “anne-kız hastalığı” olarak bilinen Haşhimoto hastalığıdır. Anti Tiroglobulin ve Anti TPO testleri yaptırarak kanınızdaki tiroglobulin değerlerini ölçtürebilirsiniz.

Anti Tiroglobulin - Anti TPO Nedir?

Tiroglobulin, tiroid bezi tarafından üretilen bir proteindir. Bağışıklık sisteminin çeşitli nedenlerle bozulması sonucu, tiroid bezi tiroglobulinleri zararlı görerek anti-trioglobin ve anti TPO (anti mikrozomal antikor) antikorlarını üretiyor. Vücudun kendi hücrelerini zararlı görüp, onlarla savaşmasına otoimmün hastalığı deniliyor.

Anti Tiroglobulin ve Anti TPO antikorlarının yüksek olması tiroid hastalığının işareti olarak kabul ediliyor. Bu antikorlar en çok otoimmün hastalığı olan Haşhimoto hastalığında yükseliyorlar. Bu hastalık troid bezi yetmezliğine neden oluyor. Tedavi edilmezse vücudun bağışıklık sistemi çöküp, daha ağır hastalıklara ve kansere neden olabiliyor.

En sık ve özellikle kadınlarda görülen Haşhimoto hastalığı hipotiroide yol açabiliyor. Bunun sonucunda da kalp-damar hastalıkları görülme riski artıyor. Otoimmün hastalıkları olan diyabet, romatizmal, psikiyatrik hastalıklara da yol açabiliyor. Haşhimoto hastalığına bağlı olarak tiroid bezinin yapısal bozuklukları sonucunda tiroid nodülleri oluşabiliyor.

Bu antikorlar, tiroid bezini zararlı bir patojen olarak görüp, saldırıyorlar. Zamanla tiroid bezi küçülüp, görevini yapamaz hale geliyor. Sürekli küçülerek, görünmez bir hal alıyor.

Klinik olarak en önemli test anti TPO testidir. Bu testte, T3, T4 ve TSH hormon değerlerine bakılıyor. TSH hormonu yüksek, T3 ve T4 hormonları normal/düşükse tiroid bezi yetmezliği tanısı konuluyor.

Tiroid HormonTedavisi; Tiroid bezini normal işlevine döndürecek kesin bir tedavi bulunmuyor. Yapılan tedavi tamamen eksiği yerine koyma tedavisidir. Levotiroksin (Tefor, Levotiron, Euthyrox) tedavisiyle ömür boyu süren bir uygulama yapılıyor. Dolayısıyla size verilen hormon ilaçlarını ömür boyu almalısınız.

Anti Tiroglobulin - Anti TPO değeri kaç olmalıdır?

Anti tiroglobulin testinin normal değer aralığı IU/ml, Anti TPO testinin normal değer aralığı ise IU/ml ‘dir.

Anti Tiroglobulin – Anti TPO düşüklüğü nedenleri;

- Tiroid kanseri,

- Tip 1 diyabet, bağışıklık sistemi hastalığı, Romatoid artrit (iltihaplı romatizma),

- Yaşlanma,

- Pernisiyöz anemi anti tiroglobulin ve anti TPO düşüklüğüne yol açabiliyorlar.

Anti Tiroglobulin - Anti TPO düşüklüğü belirtileri;

- Çok yorgun hissetme, anksiyete veya huzursuzluk, işe odaklanamama,

- Soğuğa/sıcağa karşı hassasiyet,

- Kilo alma/ açıklanamayan kilo kaybı, iştahsızlık,

- Vücut veya eklem ağrıları, el veya parmakların titremesi,

- Depresyon, sinirlilik halleri,

- Hızlı ve düzensiz kalp atışları,

- Cilt kuruluğu,

- Üşüme hissi,

- Kramplar,

- Seste değişiklik,

- Kabızlık,

- Yavaş konuşma,

- Gözaltlarında ve yüzde şişme, saç dökülmesi, dilde büyüme,

- Adet düzensizlikleri.

İleri düzey hastalarda görülen belirtiler;

- Akciğer ve kalp zarlarında sıvı toplanması,

- Karpal tünel sendromu,

- Uyku apnesi,

- Göğüslerden süt gelmesi veya prolaktin hormonunda yükselme,

- Cinsel istekte azalma,

- Kan sodyum düşüklükleri.

Anti Tiroglobulin - Anti TPO yüksekliği nedenleri;

- Genetik faktörler,

- Troid kanseri,

- Nodüler guatr, romatoid artrit, eklem iltihabı, Lupus,

- Gebelik zehirlenmesi, başarısız tüp bebek çalışmaları, anne karnındaki bebek ölümleri antikorların yükselmesine yol açabiliyor.

Anti Tiroglobulin – Anti TPO yüksekliği belirtileri;

- Aşırı yorgunluk, hareketlilik, kas problemleri,

- Açıklanamayan kilo artışı/kaybı,

- Depresyon, sık değişen duygular,

- Cilt, adet, kısırlık sorunları,

- Sıcağa/soğuğa dayanamama,

- Tuvalet alışkanlıklarında değişkenlik.

False

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir