yabanci doktorlar turkiyede calisabilirmi / Yabancı Uyruklu Doktorlar Türkiye’de Çalışabilir mi? - Sağlık Ağı

Yabanci Doktorlar Turkiyede Calisabilirmi

yabanci doktorlar turkiyede calisabilirmi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklaması Sağlık Bakanlığı’nın yabancı doktor projesini gündeme getirdi

Lütfi ERDOĞAN / HT GAZETE

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Kübalı doktorların Türkiye'de çalışmaya davet edileceği yönündeki açıklaması, Sağlık Bakanlığı'nın "devlet ve üniversite hastanelerinde yabancı doktor" projesini gündeme getirdi. Projeye göre yabancı doktorlar, şehir hastanelerinde çalışabilecek. Doktora, 1 yıl tercüman verilecek. Diplomasının denkliğini YÖK onaylayacak. Yabancı doktorlara, ilk başvuruda en çok 3 yıla kadar çalışma izni verilecek. 8 yıl kanuni çalışma izni olan yabancı doktorlar, süresiz çalışma izni için başvurabilecek.



ÖZELDE TÜRKÇE ŞART

Türkiye'de halen sadece özel hastanelerde çalışabilen yabancı uyruklu doktorların devlet hastanelerinde de çalışabilmesi için harekete geçildi. Sağlık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlıklarından gerekli izni alan, diploma denkliğini YÖK'ten onaylatan yabancı uyruklu hekimlere Türkçe bilme şartı ile özel sektörde çalışma izni veriliyor.

YABANCI VAR

Bu kapsamda özel hastanelerde yabancı doktor ve sağlıkçı görev yapıyor. Yabancılar arasında pratisyen hekim, uzman hekim, 79 hemşire, 4 sağlık memuru, 6 fizyoterapist, 2 anestezi teknikeri, 1 laboratuvar teknisyeni, 3 radyoloji teknikeri ve 1 acil tıp teknikeri bulunuyor. En çok Azerbaycan ve İran'dan sağlık çalışanı, özel hastanelerde hizmet veriyor. Devlet ve üniversite hastanelerinde yabancı sağlık çalışanı bulunmuyor.

ARANAN KOŞULLAR

Sağlık Bakanlığı, "kamuda yabancı doktor" projesiyle birlikte özellikle onkoloji, çocuk ve beyin cerrahisi, ortopedi gibi stratejik alanlarda devlet hastanelerinde de yabancı uyruklu doktorları çalıştırabilecek. Hekimliği iyi, YÖK tarafından diploma denkliği kabul edilen doktorların, bir yıl içinde Türkçe öğrenmeleri şartıyla Türkiye'de çalışmalarına izin verilecek. Yabancı doktorlar, izinsiz çalışamayacak.

BİR YIL TERCÜMANLA ÇALIŞACAKLAR

Yabancılara, olumlu bulunması durumunda ilk başvuruda, en çok 3 yıla kadar çalışma izni verilecek. 8 yıl kanuni çalışma izni olan yabancılar, süresiz çalışma izni için başvurabilecek. Yabancı sağlık personelinin yerleştirme, atama ve nakillerine ilişkin usul ve esasları Sağlık Bakanlığı belirleyecek. Yabancı doktorlar, 1 yıl boyunca tercümanla çalışacak. Şehir hastaneleri iki yıl sonra devreye girecek. Bu doktorlar, şehir hastanelerinde, sağlık turizmi kapsamında da kullanılabilecek.

“Günün manşetlerini ve en çok okunan haberlerini her sabah e-postanızdan takip etmek için Habertürk bültene üye olun.”

monash.pw internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, video ve fotoğrafların her türlü hakkı Haberturk Gazetecilik A.Ş.’ye aittir.
İzin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez.

Copyright © - Tüm hakları saklıdır. Habertürk Gazetecilik A.Ş.

Üretim ve Tasarım. Bilgi Grubu

Tahancı Hukuk Bürosu olarak bu yazımızda yabancı doktor, diş hekimi, hemşire, ebe ve diğer sağlık personellerinin Türkiye&#;de çalışıp çalışamayacakları, çalışma izni ve şartları, gerekli evraklar konularını bu yazımızda ele aldık. Yabancı doktor, diş hekimi, hemşire, ebe ve diğer sağlık personelinin Türkiye&#;de çalışma izni alma süreçleri konularında profesyonel bir şekilde hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmeti almalarını öneriyoruz. Aksi takdirde telafisi mümkün olmayan olumsuz sonuçlar ne yazık ki ortaya çıkabilmektedir.

1) Yabancı bir doktor olarak Türkiye’de mesleğimi icra edebilir miyim? Yabancı doktor çalışma izni şartları nelerdir?                    

Özel Hastaneler yönetmeliğine göre, özel hastanelerde, Sağlık Bakanlığından izin alınması kaydıyla, yabancı hekim ve hekim dışı personel çalıştırılması mümkündür. Yabancı doktorların devlet hastanelerinde çalışması mümkün değildir. Bu şekilde çalışacak kişilerin özel sağlık kuruluşlarında çalışabilmeleri için Yönetmelik uyarınca (Yabancı Sağlık Mensuplarının Türkiye’de Özel Sağlık Kuruşlarında Çalışma Usul ve Esaslarına Dair Yönetmelik) gerekli olan şartlar şunlardır:

Türkiye&#;de bulunan üniversitelerin tıp fakültelerinden mezun olan yabancı doktorlardan istenilen belgeler (GEREKLİ EVRAKLAR):

  1. yabancı doktor çalışma izni hemşire ebe diş hekimiYabancı doktorun pasaportun Türkçe&#;ye tercüme edilmiş fotokopisi,
  2. İkamet izin kartının fotokopisi,
  3. İkametgah (yerleşim yeri ) belgesi,
  4. Yabancı doktorun tıp fakültesi diplomasının fotokopisi,
  5. 2 adet vesikalık fotoğraf,
  6. Ön İzin Belgesini talep eden mesul müdür dilekçesi,
  7. Yabancı doktor tarafından yazılan başvuru dilekçesi,
  8. Özel hastane veya tıp merkezi ile yabancı doktor arasında imzalanan hizmet sözleşmesi.

Türkiye&#;de bulunan üniversitelerin tıp fakültelerinden mezun olmayan yabancı doktorlardan istenilen belgeler(GEREKLİ EVRAKLAR) :

  1. Yabancı doktorun pasaportunun Türkçe&#;ye tercüme edilmiş fotokopisi,
  2. İkamet izin kartının fotokopisi,
  3. İkametgah (yerleşim yeri ) belgesi,
  4. Yabancı doktorun tıp fakültesi diplomasının fotokopisi,
  5. 2 adet vesikalık fotoğraf,
  6. Ön İzin Belgesini talep eden mesul müdür dilekçesi,
  7. Yabancı uyruklu doktor tarafından yazılan başvuru dilekçesi;
  8. Özel hastane veya tıp merkezi ile yabancı doktor arasında imzalanan hizmet sözleşmesi,
  9. Yüksek Öğretim Kurulu tarafından verilen diploma denklik belgesi,
  10. Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER) tarafından verilen Türkçe yeterlilik belgesi,
  11. Yabancı uyruklunun geldiği ülkenin Sağlık Bakanlığı veya dış temsilciklerinden alınan mesleği yapmaya engel hallerinin olmadığına ilişkin yazı.

Yabancı doktorun Türkiye&#;de bulunan bir tıp fakültesinden mezun olmaması halinde diploma denklik işlemleri Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından gerçekleştirilirken, yabancı uzman doktorların uzmanlıklarına ilişkin belgelerin denklik işlemleri ise Sağlık Bakanlığı &#; Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilmektedir.

Türkiye&#;de Türkçe eğitim veren bir tıp fakültesinden mezun olan yabancı doktorlardan Türkçe yeterlilik dil belgesi istenmezken, Türkiye&#;den mezun olmakla birlikte Türkçe eğitim vermeyen bir tıp fakültesinden mezun olan yabancı doktorlar ile yurt dışındaki bir tıp fakültesinden mezun olan yabancı doktorlardan ise Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER) nezdinde &#;B&#; sınıfında verilmiş dil yeterlilik belgesi istenmektedir.

2) Tıp veya Diş Hekimliği mezunu yabancıların Türkiye’de uzmanlık eğitimine kabul edilme şartları nelerdir?

yabancı diş hekimi çalışma izni ve şartları gerekli evraklar nelerdirTıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Yönetmeliği’ne göre yabancı uyrukluların Türkiye’de uzmanlık eğitimi görebilmeleri mümkündür. Söz konusu yönetmeliğe göre yabancıların uzmanlık eğitimine kabul şartları;

3) Suriyeli bir sağlık meslek mensubuyum, Türkiye’de mesleğimi icra edebilir miyim?

Yabancı hekim ve hekim dışı sağlık personelinin çalışması ile ilgili genel hükümler için ‘Yabancı bir doktor olarak Türkiye’de mesleğimi icra edebilir miyim?’ başlıklı yazımıza bakınız.

Bununla birlikte yılında yapılan bir düzenleme ile Suriye uyruklu sağlık meslek mensuplarının, Suriye’de yaşanan olaylar sebebi ile Türkiye’de geçici koruma altına alınanlar için Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından kurulan barınma merkezlerinde, mesleğini icraya yetkili olduğuna dair belge ibraz etmek ve ilgili mevzuata göre Türkiye’de ikamet ve çalışma izni almak kaydıyla çalışabilecekleri düzenlenmiştir.

Bu yazımız dışında Yabancı Çalışma İzni ve Şartları Nelerdir? başlıklı yazımıza bakabilirsiniz.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır