kalorifer kazanı seçimi / Kazan kapasite hesabı nasıl yapılır?

Kalorifer Kazanı Seçimi

kalorifer kazanı seçimi

Kazan kapasite hesabı nasıl yapılır?

İçindekiler:

  1. Kazan kapasite hesabı nasıl yapılır?
  2. Kazan işletme basıncı nasıl hesaplanır?
  3. Kazan çalışma basıncı nedir?
  4. 1 metre radyatör kaç kcal?
  5. Bir dairenin ısı kaybı hesabı nasıl yapılır?
  6. Kalorifer Kazani alirken nelere dikkat edilmeli?
  7. Kazan su basıncı kaç bar olmalı?
  8. Kazan karşı basıncı ne demek?
  9. 1 metre radyatör kaç kw?
  10. Isı kaybı nasıl bulunur?
  11. Isı kaybı neden hesaplanır?
  12. Kat kaloriferi ne kadar elektrik harcar?
  13. 60 lik kalorifer kazan kaç metre petek ısıtır?
  14. Kalorifer kaç bar olmalı?
  15. Merkezi sistem kaç bar olmalı?

Kazan kapasite hesabı nasıl yapılır?

Kazankapasiteniz yetkili mühendislik firmaları tarafından ısı kaybı hesabıyapılarak belirlenir. Bu kapasitenin belirlenmesi için binanın bulunduğu şartlar çok ekstrem değil ise ortalama m2 lik bir daire başına – kcal/h dir.

Kazan işletme basıncı nasıl hesaplanır?

Kazan işletme basıncı, denge deposu veya genleşme üst noktasından kazanalt noktasına kadar olan yükseklik farkına, sirkülasyon pompası basıncınıilave ederek bulunur, kömürlü kalorifer kazanlarında sirkülasyon pompasının çalışmaması durumunda ortaya çıkacak sıcaklık yükselmelerine bağlı etkileri göz önüne almak üzere,

Kazan çalışma basıncı nedir?

Bir kazanınişletme basıncı, o kazanınçalışacağı basınçtır. Konstrüksiyon basıncıise işletme basıncınınyaklaşık % 10 daha üstü olup, kazanmukavemet hesaplarında esas alınan basınçtır. Bu basınçdeğerleri kazansiparişinde belirtilmelidir.

1 metre radyatör kaç kcal?

Panel radyatör kaçkalori ısı verir? 1 metreboyunda 60cm yüksekliğinde 22 tipi bir petek Kcal/saat ısı vermektedir.

Bir dairenin ısı kaybı hesabı nasıl yapılır?

Örneğin İstanbul'da bulunan 3 metre tavan yüksekliğine sahip 20 m² oda için, ara kat ve izolasyonsuz-korunmalı birodanın yaklaşık ısı kaybı: 20x3x32= 1, kcal/h'dir. Aynı şekilde m² ev için yaklaşık ısı kaybı: x3x32= 14, kcal/h'dir.

Kalorifer Kazani alirken nelere dikkat edilmeli?

Otomatik tutuşturma özelliğinin olup olmamasına bakılmalıdır. Plakalı mı yoksa duman borulu mu olduğuna bakılmalıdır. Tehlike olmaması için kat kaloriferi kazanı alırkengaz sıkışması, patlama sorunu olup olmadığına bakabilirsiniz. Kazandakül çuvallama özelliği olup olmadığına bakılmalıdır.

Kazan su basıncı kaç bar olmalı?

80°C ye kadar akışkan sıcaklıklarında ve 25 bargiriş basınçlarına kadar kullanılabilir. Besi basıncı ile 6 bararasında ayarlanabilir. Tesisat suyunun şebekeye geri akışını engelleyen çekvalfi vardır.

Kazan karşı basıncı ne demek?

İki geçişli (Karşı basınçlı) kazançalışma prensibi olarak; Brülör namlusundan çıkan alev külhan (yanma odası) içerisinde ilerleyerek karşıaynaya (yüzeye) çarpar. Bu karşılaşma ile içerisinde bulunan yanmamış veya yarı yanmış gaz partikülleri tekrar yanarak enerjilerini bırakır ve ısıya dönüşür.

1 metre radyatör kaç kw?

1 metreboyunda 60cm yüksekliğinde 22 tipi birpetek Kcal/saat ısı vermektedir. Kaloriferpeteklerinin verdiği ısı modellerine göre değişebilir. Metreküp hesabı ile petek seçimi: Ortalama 1m³ başına 45 Kcal/saat enerji tüketimi ile ısınma sağlanabilmektedir.

Isı kaybı nasıl bulunur?

Örneğin İstanbul'da bulunan3 metre tavan yüksekliğine sahip 20 m² oda için, ara kat ve izolasyonsuz-korunmalı bir odanın yaklaşık ısı kaybı: 20x3x32= 1, kcal/h'dir. Aynı şekilde m² ev için yaklaşık ısı kaybı: x3x32= 14, kcal/h'dir.

Isı kaybı neden hesaplanır?

Bir binanın ısıihtiyacının belirlenmesi için, binadaki ısıtılması istenen her mahalin ısı kaybıhesabı yapılır. Odaya konulacak ısıtıcının kapasitesi belirlenirken odanın kaybettiği ısıesas alınır. Daha sonra bu kayıplar toplanarak binanın ısı kaybı hesaplanır.

Kat kaloriferi ne kadar elektrik harcar?

Elektriklibir kombi ortalama bir saatte kendi kapasitesinin %%50 arası güç tüketir. Bu da 10 kW'lık bir kombinin saatte kWh, 30 kW'lık bir kombinin enerji tüketimi ise kWh olacaktır.

60 lik kalorifer kazan kaç metre petek ısıtır?

Genel olarak en pratik şekilde 1 mtboyunda 60cm yükseklikte 22 tipi panel radyatör 10 m² alan ısıtır.

Kalorifer kaç bar olmalı?

Kombinin ideal bir şekilde çalışması için kombinin basıncı bir buçuk (1,5) barseviyesinde olması gerekir.

Merkezi sistem kaç bar olmalı?

Duvar tipi kazanlarda ise çalışma basıncı genellikle 4 barbazı firmalarda ise 6 bara kadar çıkabilmektedir.

gürkankalafat

Isıtma amacı ile kullanılan kalorifer kazanlarının kapasitelerinin belirlenmesinde, söz konusu binanın ısı kaybı esas alınır. Isı kaybı hesapları standartlaştırılmıştır. Bu standart hesap tarzı Türkiye’de TS ‘e Almanya’da ise DIN ’in baskısına dayanmaktadır. DIN yılında tekrar revize edilmiştir.

Gündüz koşullarında gereğinden daha bürür kazan seçilmesi sadece ilk yatırım maliyeti, yani satın alma bedelinin yüksek olması açısından değerlendirilemez. Dur-kalk biçiminde (on-off) çalışan otomatik kontrollü kazanlarda, satın alma maliyetinden daha önemli olan, bürür seçilen kazanların yakıt giderlerindeki artıştır. Kazanların yakıt tüketimlerini etkileyen ana parametre kazan plakasında yazan yanma ısıl verimi değildir.

Yakıt üretimini esas etkileyen verim değeri, kısmi yüklerdeki verim olup, Alman literatüründe buna kullanma verimi adı verilmektedir. Anma ısıl verimi kazanın tam yükte sürekli çalışması sırasında ölçülen verim değeridir. Halbuki kazan durma konumunda iken ısı kaybetmeye devam eder. Ayrıca devreye girerken ilave kayıplar söz konusudur. Bu kayıplar anma veriminde yoktur. Sadece kısmi yükte çalışma halinde ortaya çıkar ve kullanma verimi tarifi içinde yer alırlar.

Kısmi yüklerde çalışma halinde meydana gelen bu ilave kayıpların boyutları kazan cinsine ve brülör cinsine bağlıdır. En bürür kayıplar tek kademeli ve on-off kontrollu kazanlarda meydana gelir. Çok kademeli kazanlarda ve modülasyonlu (oransal) brülörlü kazanlarda bu kayıplar daha azdır veya hi yoktur. Ayrıca kazan cinsi kısmi yüklerdeki verim düşmesi açısından önemlidir.

Düşük sıcaklık kazanlarında, kazandaki ortalama su sıcaklığı düşük olduğundan durma kayıpları ve baca kayıpları daha azdır. Bu açıdan en gelişmiş kazanlar yoğuşmalı tip olanlardır. Dolayısı ile, brülörlü bir düşük sıcaklık kazanını kısmi yüklerde çalıştırmanın, verim düşük açısından hiçbir pratik sakıncası yoktur. Buna karşılık, tek kademeli on-off kontrollu bir kazan mümkün olduğu kadar kısmi yüklerde çalıştırılmamalıdır. Bu yükte alınabilecek önlemlerden biri de, tek bürür kazan kullanmak yerine, iki veya daha fazla kürür kazan kullanmaktır.

Buderus kazanların plakalarında, bu kazanların verebileceği maksimum kapasite değil, optimum kapasite değeri verilmektedir. Bu nedenle Buderus kazanların kapasiteleri belirlenirken verdiğimiz bazı kurallar aşağıda numaralanarak aktarılmıştır.

1. Buderus kazanların kapasitesi, radyatör ile ısıtılan binalarda aşağıdaki bağıntı ile belirlenebilir:

QK = QN

QN = hesaplanan ısı kaybıdır. (Mevcut binada, bina radyatörle ısınıyorsa, pratik olarak radyatörlerin

toplam kapasitesidir.)

2. Konutlarda eğer ısıtma için gerekli gür (ısı kaybı) 20 kW değerini aşıyor ise, boylerde kullanma sıcak suyunu ısıtmak için Buderus kazanda ilave bir almaya gerek yoktur.

3. Isıtma dışında pişirme tenceresi, yüzme havuzu ısıtması, havalandırma santralı gibi ısı ihtiyacı olan yerler de ısıtma kazanından besleniyorsa, bunların hepsi alt alta toplanarak kazan kapasitesi belirlenmemelidir. Diversite (eş zamanlı çalışma faktörü) göz önüne alınmalıdır. Bunun için 24 saat boyunca söz konusu ısı ihtiyaçları ve diğer ısı kazanları dağılımı bir şema ürerine işlenir. Bu şemada görülen en yüksek ısı ihtiyacı kazan kapasitesini belirlemede esas alınır. Yukarıda anlatılanların ışığı altında, görünürde kazan kapasitesi belirlenmesinde bazı kurallar kendiliğinden ortaya çıkmaktadır. Bu kurallar özetle sıralanırsa,

- Kazan kapasitesi binanın tam ihtiyaç duyduğu kadar olmalı, gereksiz yere emniyet kaygısı ile büyük kazan seçilmemelidir.

- Özellikle tek kademeli brülör kullanılan kazanlarda, mümkünse birden fazla sayıda kazan kullanılmalıdır.

- İki kademeli brülörlü kazan kullanılması halinde 1. Kademe deki kazan kapasitesi sıcak su ısıtma ihtiyacını karşılıyorsa, boyler için ayrıca bir kalorifer kazanına ihtiyaç duyulmayabilir.

- Oransal kontrollü veya ek kademeli brülörlü kazanlar ile, düşük sıcaklık kazanları veya yoğuşmalı tip kazanlar tercih edilmelidir.

#ISITMA#KAZAN#SEÇİM#HESAP

Benzer belgeler

TESİSAT BİLGİSİ DERSİ DERS NOTLARI

TESİSAT BİLGİSİ DERSİ DERS NOTLARI TESİSAT BİLGİSİ DERSİ DERS NOTLARI seafoodplus.info Hazırlayan: Öğr. Gör. Tuğberk ÖNAL MALATYA 1. POMPA SEÇİMİ Kapalı ısıtma devresinin pompa seçimi için iki farklı parametrenin belirlenmesine ihtiyaç vardır:

Detaylı

I S I T M A S T A N D A R T L A R I

I S I T M A S T A N D A R T L A R I I S I T M A S T A N D A R T L A R I TS Çıkış Suyu Sıcaklığı C'den Daha Yüksek Kızgın Sulu Isıtma Tesisleri TS Gemi Isıtma, Havalandırma ve İklimlendirme Tesisat Projeleri

Detaylı

MEKSİS KAZAN KONTROL PANELLERİ

MEKSİS KAZAN KONTROL PANELLERİ MEKSİS KAZAN KONTROL PANELLERİ 1-ÇİFT TERMOSTATLI KAZAN PANELİ Brülör 1. ve 2. kademeye kumanda eder. Kazan suyu sıcaklığını gösterir. Kazan basıncını gösterir. Ayarlanan limit sıcaklıkta sistemi kitler.

Detaylı

Paket Tip Isı Pompaları

Paket Tip Isı Pompaları Paket Tip Isı Pompaları Daire, villa, yazlık, ofis, mağaza gibi bireysel kullanımlar için Tesisat ekipmanları aynı gövdenin içine yerleştirilmiş Yüksek verim değerleri ile elektrik tüketimi düşük Isıtma,

Detaylı

TESİSAT BİLGİSİ DERSİ DERS NOTLARI

TESİSAT BİLGİSİ DERSİ DERS NOTLARI TESİSAT BİLGİSİ DERSİ DERS NOTLARI seafoodplus.info Hazırlayan: Öğr. Gör. Tuğberk ÖNAL MALATYA seafoodplus.infoı sıcak sulu ısıtma sistemlerinde emniyet donanımı Isıtma sistemleri, maksimum işletme sıcaklığını ve maksimum

Detaylı

Prof. Dr. Berna KENDİRLİ

Prof. Dr. Berna KENDİRLİ Prof. Dr. Berna KENDİRLİ Seracılıkta ortam sıcaklığının kontrol altında tutulması bitki büyümesi ve gelişmesi ile verim ve kalitesi üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Seralarda yetiştirilen ürünlerden

Detaylı

Gazlı şofben Elektrikli şofben Termosifon

Gazlı şofben Elektrikli şofben Termosifon 3. SICAK SU TESİSATI Binalarda yaşayanlar yıkanma, bulaşık, çamaşır gibi kullanma amaçlı sıcak suya gereksinim duyarlar. Sıcak su istenilen konfor koşullarına, mevcut ısıtma kaynaklarına, kullanma miktarına

Detaylı

ENERJİ YÖNETİMİ VE POLİTİKALARI

ENERJİ YÖNETİMİ VE POLİTİKALARI ENERJİ YÖNETİMİ VE POLİTİKALARI KAZANLARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ ÖĞRENCİNİN ADI:KUBİLAY SOY ADI:KOÇ NUMARASI KAZANLAR Yakıtın kimyasal enerjisini yanma yoluyla ısı enerjisine dönüştüren ve bu ısı

Detaylı

KMPT-Montaj-Bakım Kılavuzu

KMPT-Montaj-Bakım Kılavuzu KMPT-Montaj-Bakım Kılavuzu İÇİNDEKİLER 1. Genel Bilgi 2. Çalışma Prensibi 3. Sistem Bileşenleri 4. Montaj 5. Resimlerle Kolektör Montajı 6. Teknik Detaylar 7. Teknik Bilgi 8. Bakım 9. Tesisat Şeması Genel

Detaylı

Şeniz DEDEAĞAÇ Mak. Müh.

Şeniz DEDEAĞAÇ Mak. Müh. Şeniz DEDEAĞAÇ Mak. Müh. ISITMA TEKNİĞİ 1. Tarihsel gelişim 2. Günümüz ısıtma teknikleri Bir ısıtma tesisatının uygun olabilmesi için gerekli koşullar: Isıtılan ortamın sıcaklığı ± 1 C hassasiyetle kararlı

Detaylı

KAZANLARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ

KAZANLARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ KAZANLARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ BİRSEN BAKIR ELEKTRİK MÜH. ENERJİ YÖNETİCİSİ EVD ENERJİ YÖNETİMİ Kazanlar Yakıtın kimyasal enerjisini yanma yoluyla ısı enerjisine dönüştüren ve bu ısı enerjisini taşıyıcı

Detaylı

GÜNEŞ ENERJİSİ İLE SU ISITILMASI

GÜNEŞ ENERJİSİ İLE SU ISITILMASI PROJE GÜNEŞ ENERJİSİ İLE SU ISITILMASI 1 GÜNEŞLİ SU ISITICILARININ TASARIMI Edirne de 84 kişilik 21 dairenin su ihtiyacını tüm yıl karşılayacak sistemin hesabı. Sıcak su sıcaklığı, güneşli su ısıtıcılarda

Detaylı

TESİSAT MAHAL LİSTESİ

TESİSAT MAHAL LİSTESİ İşin Adı : A.K.Ü A.N.S. KAMPÜSÜ KAPALI VE AÇIK SPOR TESİSLERİ İNŞAATI İŞİ Sayfa: 1 1 2 3 4 5 6 7 8 kcal/h) kcal/h)

Detaylı

KATI YAKITLI KAZANLAR

KATI YAKITLI KAZANLAR KATI YAKITLI KAZANLA seafoodplus.info KATI YAKITLI KAT KALİFE SİSTEMLEİ Vessen VN-F Yüksek Verimli, Katı Yakıtlı Kat Kalorifer Sistemi - kapasite aralığı Elle yükleme Kül boşaltma sistemli Yanma haznesi

Detaylı

ISITMA HAVALANDIRMA SICAK SU HAZIRLAMA

ISITMA HAVALANDIRMA SICAK SU HAZIRLAMA ISITMA HAVALANDIRMA SICAK SU HAZIRLAMA DURAN TÜRK 17 4 tarihinde Denizli-Çemeli' de doğdu. Đlk ve orta öğrenimini Almanya' da, yüksek öğrenimini Đ.T.Ü. Makine Fakültesi, Enerji Bölümü' nde tamamladı.

Detaylı

ISITMA & BUHAR SİSTEMLERİ

ISITMA & BUHAR SİSTEMLERİ ISITMA & BUHAR SİSTEMLERİ ÖNSÖZ Enorpa buhar, sıcak su, sıcak hava, kızgın yağ sistemlerinin yanı sıra; akaryakıt tankları, yatay ve dikey basınçlı kaplar konusunda üretim, projelendirme ve taahhüt işleri

Detaylı

SICAK SU HAZIRLAYICISI (BOYLER)

SICAK SU HAZIRLAYICISI (BOYLER) SICAK SU HAZIRLAYICISI (BOYLER) Sıcak su hazırlayıcısı ; sıcak su, kaynar su veya buhardan faydalanarak sıcak su hazırlayan cihazdıseafoodplus.info cihazlar soğuk ve sıcak ortamların akış yönlerine, cidar sayısına

Detaylı

Enerji Verimlilik Kanunu

Enerji Verimlilik Kanunu Enerji Verimlilik Kanunu yılı itibariyle yürürlükte olan Enerji Verimliliği Kanunu sonucu, toplam inşaat alanı m 2 ve üzeri olan binalarda merkezi ısıtma sistemi kullanımı zorunlu hale gelmiştir.

Detaylı

ROTATERM HIZLI PRATİK ve SORUNSUZ

ROTATERM HIZLI PRATİK ve SORUNSUZ RT HIZLI PRATİK ve SORUNSUZ Özköseoğlu Döner Arabalı Ekmek Fırınları endirekt ısıtmalı, cebri hava sirkülasyon sistemiyle çalışan ve buhar sistemi ile donatılmış, unlu mamul için en iyi pişirme şartlarını

Detaylı

AirHome Serisi Paket Tip Isı Pompaları

AirHome Serisi Paket Tip Isı Pompaları AirHome Serisi Paket Tip Isı Pompaları Apartman, siteler gibi toplu konut projelerinde ve Daire, villa, yazlık, ofis, mağaza gibi bireysel kullanımlar için 20 kw'a kadar performans aralığında Tesisat ekipmanları

Detaylı

BRİNELL SERTLİK YÖNTEMİ

BRİNELL SERTLİK YÖNTEMİ seafoodplus.info 1 BRİNELL SERTLİK YÖNTEMİ Belli çaptaki sert bir bilya malzeme yüzeyine belli bir yükü uygulanarak 30 saniye süre ile bastırılır. Deneye uygulanan yükün meyana gelen izin alana bölünmesiyle

Detaylı

AirPool Serisi Havuz Suyu Isı Pompaları

AirPool Serisi Havuz Suyu Isı Pompaları Havuz ve akvaryum sularının ısıtılması ve soğutulması için kw performans aralığı seçeneklerinde Havadan havuz suyuna, havuz suyundan havaya enerji transfer edebilen Yüksek verim değerleri ile elektrik

Detaylı

Kapalı Genleşme Sistemleri:

Kapalı Genleşme Sistemleri: Kapalı Genleşme Sistemleri: Kapalı Genleşme Depoları Isıtma veya soğutma devrelerindeki basınç değişimlerinden ileri gelen (ısınma ne?cesinde veya bir devrenin kapaalmasında vs. gibi) suyun hacimsel değişimlerini

Detaylı

Isı Pompalı Boylerler

Isı Pompalı Boylerler Isı Pompalı Boylerler Kafeler, lokantalar, berberler, kuaförler, güzellik salonları Daire, villa, yazlık, ofis, mağaza gibi bireysel kullanımlar Spor salonu, atölyeler ve fabrikalar gibi tesisler için

Detaylı

Paket Tip Isı Pompaları

Paket Tip Isı Pompaları Paket Tip Isı Pompaları Daire, villa, yazlık, ofis, mağaza gibi bireysel kullanımlar için Tesisat ekipmanları entegrasyonlu Yüksek verim değerleri ile elektrik tüketimi düşük Isıtma, soğutma, kullanım

Detaylı

TEKNOLOJİDE ÖNDE seafoodplus.info

TEKNOLOJİDE ÖNDE seafoodplus.info TEKNOLOJİDE ÖNDE seafoodplus.info RİFADE ısı sistemleri her türlü ısınma ve ısıtma ihtiyacınızı karşılayacak çözümler üretmektedir. Eğer siz özel bir çözüm ve size özel bir hizmeti istiyorsanız doğru

Detaylı

İçindekiler. Kombiler

İçindekiler. Kombiler Kombi Kataloğu 1 İçindekiler Kombiler Kombilerin Artısı Çok! Kombi Faydalı Bilgiler Premix Yoğuşmalı Kombiler Yoğuşmalı Elektronik Kombiler Konvansiyonel Kombiler Şofben 3 Arçelik Kombilerin Artısı Çok

Detaylı

Sulu Split Tip Isı Pompaları

Sulu Split Tip Isı Pompaları Sulu Split Tip Isı Pompaları Daire, villa, yazlık, ofis, mağaza gibi bireysel kullanımlar için Boyler ve tesisat ekipmanlarını içeren estetik iç ünitesiyle Yüksek verim değerleri ile elektrik tüketimi

Detaylı

DİYAFRAMLI EMNİYET VENTİLİ (DEV)

DİYAFRAMLI EMNİYET VENTİLİ (DEV) DİYAFRAMLI EMNİYET VENTİLİ (DEV) SABİT AYARLI Aralık 01 TANITIM Diyaframlı emniyet ventilleri kapalı devre ısıtma sistemlerinde oluşan basıncı tahliye ederek, önceden belirlenmiş bir değere sınırlamak

Detaylı

doğru ısınmak için

doğru ısınmak için T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tarafından Yetkilendirilmiş Isınma ve Sıhhi Sıcak Su Giderlerinin Paylaştırılmasına Yönelik Ölçüm Şirketi doğru ısınmak için ULTRA KALORİMETRELER SONiK Ultrasonik

Detaylı

ISITICILARIN BELİRLENMESİ VE YERLEŞTİRİLMESİ

ISITICILARIN BELİRLENMESİ VE YERLEŞTİRİLMESİ Bölüm III ISITICILARIN BELİRLENMESİ VE YERLEŞTİRİLMESİ Doç. Dr. Selahattin Çelik Makine Mühendisliği Bölümü ISITICILARIN BELİRLENMESİ VE YERLEŞTİRİLMESİ Odanın ısı yükünün belirlenmesinden sonra,

Detaylı

KMM KİMYA MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI I

KMM KİMYA MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI I SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KMM KİMYA MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI I DOĞAL ve ZORLANMIŞ ISI TAŞINIMI Danışman seafoodplus.infoç.Dr. Banu ESENCAN TÜRKASLAN ISPARTA,

Detaylı

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir