hacca tek başına gidilir mi / KADININ TEK BAŞINA HACCA GİTMESİ | Sorularla İslamiyet

Hacca Tek Başına Gidilir Mi

hacca tek başına gidilir mi

Bir kadın mahremi olmaksızın hacca-umreye gidebilir mi? Bir kimseye haccın edasının farz olmasının şartlarından biri de şer’an seferi bir mesafede ikamet eden kadınlar, ister genç, ister yaşlı olsunlar, yanlarında eşleri veya fâsık olmayan akıllı, bülûğ çağına ermiş veya yaklaşmış mahremlerinden yani aralarında evlenme caiz olmayan babası, oğlu, kardeşi, amcası, dayısı, yeğeni, sütoğlu, damadı gibi yakınlarından birinin bulunmasıdır. Şer’an seferi bir mesafede ikamet eden bir kadın, yanında eşi ya da mahremi olmadan hacca gidemez. Çünkü Abdullah b. Abbas (R.A.)den rivayete göre seafoodplus.infober (S.A.V.) Efendimiz:

“Beraberinde bir mahremi olmadıkça, hiçbir kadın sakın hacca gitmesin.”1 buyurdu.

Günümüzde yaygın fesad sebebiyle, kadın süt erkek kardeşiyle yolculuk yapamaz. Çünkü genç sıhrî hısımlarda olduğu gibi, süt hısımıyla halvet yani baş başa kalmak mekruhtur.

Esasen kadın, yanında mahremi olmadıkça, ne olursa olsun şer’an seferi olan bir mesafeye gidemez.

Kadınların mahremsiz şer’an seferi olan bir mesafeye veya hacca gidememesi, kadına karşı bir suizan değil, kadının itibarını korumaya yönelik ihtiyatî bir hükümdür. Abdullah b. Ömer (R.A.)den rivayete göre seafoodplus.infober (S.A.V.) Efendimiz:

“ALLAH Teâlâ’ya ve ahiret gününe iman eden hiç bir kadına, yanında mahremi olmaksızın üç gecelik yani seferi olan bir yere sefer etmek helâl değildir.”2 buyurmuşlardır.

Ebu Saidi’l-Hudri (R.A.)den rivayete göre seafoodplus.infober (S.A.V.) Efendimiz:
“ALLAH Teâlâ’ya ve ahiret gününe iman eden hiç bir kadına yanında babası, oğlu, kocası, erkek kardeşi veya başka bir mahremi olmaksızın üç günlük veya daha fazla yani seferi olan bir yere sefer etmek helâl değildir.”3 buyurmuşlardır.

Abdullah b. Abbas (R.A.)den rivayete göre seafoodplus.infober (S.A.V.) Efendimiz okuduğu bir hutbesinde:

“Sakın bir adam, yanında mahremi bulunmayan bir kadınla baş başa kalmasın! Ve bir kadın da yanında mahremi bulunmadıkça sakın sefere çıkmasın!” buyurdu. Bunun üzerine bir adam ayağa kalkarak:

– Ya Resûlellah! Benim hanımım hac için yola çıktı. Kendim de filan savaşa gitmek üzere yazıldım, dedi. Bunun üzerine Resûlullah (S.A.V.) Efendimiz:
“Öyleyse git hanımına yetiş, onunla hac yap!”4 diye emretti.

Şimdi bu hadis-i şerifler varken ve zaruri bir sebep yokken: “Kadının yanında mahremi veya eşinin bulunmasının şart koşulması da kadının güvenliğinin sağlanması amacına yöneliktir.” gibi bir değerlendirme yaparak “Bu itibarla diğer şartları taşıyan Müslüman bir kadın; can, mal ve namus güvenliği sağlandığı takdirde yanında eşi veya mahremi bulunma şartı aranmadan hacca gidebilir.” görüşünü kabullenmek mümkün değildir. Hele hele zamanımızda…

Çünkü yolculuğun her devirde kendine mahsus sıkıntı ve tehlikeleri bulunmaktadır. Bu nedenle kadınların uzun yolculuklara yanlarında mahremleriyle birlikte çıkmaları gerekir. Hac, uzun bir yolculuğu gerektiren meşakkatli bir ibadettir. Kadının tek başına bu yolculuğa çıkması bazı olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bunlar da zaman zaman görülmektedir.

Kadını hacca götürecek olan mahremin yol ve nafaka masrafları kadın tarafından ödenir. Mahremi bulunup masraflarını karşılayabilecek durumda olan kadına hac farz olur, kocası izin vermese bile. Kendisine hac farz olan bir kadını, yanında böyle bir mahremi bulunduğu takdirde hacca gitmekten kocası men edemez.

Zengin de olsa, kadının yanında kocası veya bir mahremi olmaksızın, tek başına veya diğer kadınlar arasına katılıp Mekke’ye sefer mesafesi veya daha uzak yerden gelerek hac yapması caiz değildir, tahrîmen mekruhtur. Kadın ne kadar yaşlı olursa olsun, hüküm değişmez.

Kadının yanında kocası veya bir mahreminin bulunması şartı, haccın sahih olma şartlarından olmadığı için, kadının yanında kocası veya bir mahremi olmaksızın, tek başına veya diğer kadınlar arasına katılıp yaptığı hac, tahrîmen mekruh olmakla birlikte sahih olur.

Bir kadının kocası veya bir mahremi yoksa hac için evlenmesi vacip olmaz.

Şer’an seferi olmayan bir mesafede ikamet eden bir kadının hacca gidebilmesi için yanında eşinin veya mahreminin bulunması şart değildir.5

Önemli not: Yukarıda da belirtildiği üzere, Hanefî ve Hanbeli mezhebinde, yanında eşi veya bir mahremi olmaksızın kadınların, dinen seferilik sayılan bir mesafeye yolculuk etmeleri caiz değildir. Hammâd, İbnî Sirîn, Evzâî, Şafii ve Maliki mezhebinde ise bir kadın, kafilede haram helal konusunda titiz olan salih insanlarla veya güvenilir kadınlarla birlikte farz haccı yapabilir. Ancak bu ruhsat sadece farz haccın edası için geçerlidir. Sayıları çok da olsa, yanında eşi veya mahremi olmadan, kadınların nafile hac veya umre için yolculuk yapmaları, Şafii ve Maliki mezhebinde de caiz görülmemiştir.6
dipnot

(1) Darakutni; Hac: No; 2/, İbn Ebi Şeybe; Hac; No:7; 4/, Taberani, el-Mu’cemül-Kebir; No; 11/
(2) Müslim; Hac: ; No: ; 2/, Buhari, Taksiru’s-Salat:4, Mescid-ü Mekke:6, Sayd, Savm, Ebû Davud, Menasik Tirmizi, Reda, İbn Mace, Menasik:7, Muvatta, İsti’zan, Darimi, İsti’zan, Ahmed b. Hanbel: 1/, , 2/13, , , , ,
(3) Müslim; Hac: ; No; 2/, Ebu Davud; Menasik:2; No;1/, İbn Hıbban;Salat: No; 6/, Süneni Beyhekî, Kübra; Salat: No; 4/
(4) Müslim; Hac; No; 2/, Buhari; Nikah; No; 5/, Beyhekî,, Süneni Kübra; Hac: No: ; 7/
(5) Semerkandî, 2/ İbn Hümâm, 2/
(6) Kâsânî, 2/ İbn Kudâme, 4/, İbn Rüşd, 1/; İrşâdüs-Sârî, 37, el-Muğnî, 3/

Bir kadın kocası olmadan umreye gidebilir mi?

İçindekiler:

  1. Bir kadın kocası olmadan umreye gidebilir mi?
  2. Hanefi mezhebine göre kadın tek başına hacca gidebilir mi?
  3. Umreye kaç yaşında gidilir?
  4. Kadınların hacca gitmesi farz mıdır?
  5. Kadın eşi olmadan kaç km gider?
  6. Kadın tek başına kaç km gidebilir?
  7. Umreye gidip gelmek ne kadara mal olur?
  8. 18 Yaş Altı hacca gidebilir mi?
  9. Bir kadın tek başına kaç km gidebilir?
  10. Mahremi olmadan ne demek?
  11. Kadının 90 km den fazla araba kullanması haram mıdır?
  12. Ümreye ne kadar para gider ?

Bir kadın kocası olmadan umreye gidebilir mi?

Bu itibarla, evlibir bayanın kendisiyle birlikte gideceği bir mahremi yoksa hacca gitmesi uygun olmadığı gibi, Şafii ve Maliki mezheplerini taklid ederek gidecekse kocasınıniznini alması gerekir. Umrefarz olmadığı için, yanında mahremi olsa bile kocasınınizni olmadanbir kadın umreye gidemez." denildi.

Hanefi mezhebine göre kadın tek başına hacca gidebilir mi?

Hadis-i Şerif'te şöyle denilmiştir. Kadınyanında bir mahremi olmadan hacca gidemez. Ancak şafi mezhebinde kadınlar hacca tek başınagidebiliyorlar. Burada Hanefimezhebindeki bir kadınında şafi mezhebindeki bir kadınıörnek alarak haccagitmesi caiz değildir.

Umreye kaç yaşında gidilir?

Suudi Arabistan Hac ve UmreBakanlığı, 12 Haziran'da hac ibadeti için yurt dışından kimsenin kabul edilmeyeceğini, yalnız ülke içinden kronik rahatsızlığı bulunmayan, yaşarasında ve aşı olmuşlardan 60 bin kişinin hac farizasını yerine getirebileceğini açıklamıştı.

Kadınların hacca gitmesi farz mıdır?

HACCA GİTMEK FARZ MIDIR? Haccın şartları; erkekleri ve kadınlarıiçine alan genel veya yalnız kadınlarla ilgili özel şartlar olmak üzere ikiye ayrılır. Bunlar tam olarak bulununca hacve edası farzolur. Aksi halde farzolmaz.

Kadın eşi olmadan kaç km gider?

Çünkü Peygamber Efendimiz kadının90 km'den fazla bir yere bir tane iki tane üç tane kadında olsa yanında mahremiolmadığı sürece gitmesini yasaklamıştır.

Kadın tek başına kaç km gidebilir?

Allah Rasûlü (s.) şöyle buyurdu: “Bir kadının, yanında mahremi olmadan üç günlük bir mesafeye yolculuk yapması helâl olmaz."!!

Umreye gidip gelmek ne kadara mal olur?

Servisli 35 günlük umreprogramına katılmak isteyenler, 4 kişilik odada kişi başı için , 3 kişilik odada , 2 kişilik odada , 30 günlük turda ise 4 kişilik odada , 3 kişilik odada ve 2 kişilik odada SAR ödeyecek.

18 Yaş Altı hacca gidebilir mi?

Suudi Arabistan'ın HacBakanlığı yetkililerinin, Müslüman ülkeler ile yılında sınırlı ve mesafeli bir hacorganizasyonu için görüşmelere başladığını anlatan Başkan Ali Erbaş, “İlk belirlenen yaşve aşı şartları oldu. Buna göre 18ile 60 yaşarası hacı adaylarımız kabul edilebilecek.

Bir kadın tek başına kaç km gidebilir?

Çünkü Peygamber Efendimiz kadının90 km'den fazla biryere birtane iki tane üç tane kadında olsa yanında mahremi olmadığı sürece gitmesini yasaklamıştır. Mesela İstanbul'dan Bolu'ya tek başına birhanımefendi araç kullanarak veya başka birbayanın aracına binerek gidemez” ifadelerini kullandı.

Mahremi olmadan ne demek?

Mahrem, İslâm'da evlenilmesi haram olan (nikâh düşmeyen) kişi. Mahremsözcüğü Arapça haram (yasaklanmış) kökünden gelir. Mahremolmayan kimselere (evlenilebilen kimselere) nâmahrem denir.

Kadının 90 km den fazla araba kullanması haram mıdır?

90 KM'den fazla kadınınaraç kullanması caizdeğil -Fıkıh açısından yani dinimizin hükümleri açısından tek sorun kadınındireksiyonun başında yanında mahremi yokken 90 km'den fazlaaraç kullanmasıdır.

Ümreye ne kadar para gider ?

Servisli 35 günlük umreprogramına katılmak isteyenler, 4 kişilik odada kişi başı için , 3 kişilik odada , 2 kişilik odada , 30 günlük turda ise 4 kişilik odada , 3 kişilik odada ve 2 kişilik odada SAR ödeyecek.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir