bebek biyometrik fotoğraf / Schengen Vize Fotoğraf Özellikleri, Ölçüsü ve 2023 Fiyatları

Bebek Biyometrik Fotoğraf

bebek biyometrik fotoğraf

Bebek Pasaportu

bebek pasaportu nedir

Bebek Pasaportu (Çocuk Pasaportu) Nedir? 

Bebek pasaportu, doğumdan itibaren bir gün geçmiş olsa dahi pasaport gerektiren yurt dışı seyahatlerinde kullanılan seyahat belgesine denir. Çocuk pasaportu olarak da adlandırılan bu pasaport türü yetişkin pasaportundan farksızdır. 

Bebek Pasaportu Nereden, Nasıl Alınır?

Yaşadığınız ilin ya da ilçenin nüfus müdürlüğüne başvurarak bebek pasaportu alabilirsiniz. Ancak öncesinde online olarak randevu oluşturmanız gerekir.

Randevu Oluşturmak

Bebek pasaportu ya da çocuk pasaportu alabilmek için ilk olarak https://randevu.nvi.gov.tr/ web sayfasına giderek pasaport başvurusu seçeneğini tercih etmeniz gerekiyor. 

Sonrasında çocuğunuza almak istediğiniz pasaport türünü seçip başvuru formunu doldurmalısınız. Ardından başvuru yapacağınız ilçe nüfus müdürlüğünü ve size uyan tarih ve saati seçmelisiniz. Bu şekilde başvuru randevunuzu oluşturabilirsiniz. 

Harç Bedeli Ödemek

“Bebeklere Pasaport Ücreti 2022” tablomuzda pasaport alacağınız süreye uygun gerekli ödeme miktarını bulabilirsiniz. Ödemenizi başvuru merkezine gitmeden önce vergi dairesi müdürlüklerine, PTT şubelerine, anlaşmalı bankalara yapabilirsiniz. Dilerseniz Gelir İdaresi Başkanlığına ait https://ivd.gib.gov.tr internet adresi üzerinden de ödeme işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

Sonrasında aşağıda belirtilen evraklarla birlikte randevu tarihinde başvuruda bulunduğunuz il ya da ilçe nüfus müdürlüğüne giderek başvurunuzu tamamlayabilirsiniz.

Bebek Pasaportu İçin Gerekli Evraklar

Online randevu oluşturduktan sonra bebeğe pasaport almak için gerekli belgeleri hazırlayarak pasaport randevusuna gidebilirsiniz. 

  • Bebeğin son altı ayda çekilmiş ICAO standartlarına uygun 2 adet biyometrik fotoğrafı
  • Annenin T.C. kimlik kartı veya geçici kimlik belgesi
  • Babanın T.C. kimlik kartı veya geçici kimlik belgesi
  • Bebeğin T.C. kimlik kartı veya geçici kimlik belgesi
  • Başvuru öncesinde pasaport defter bedeli ve harç bedelinin ödenmesi (Ödeme bilgileri sistem üzerinden görüntülenir, başvuru esnasında ayrıca makbuz/dekont talep edilmez.)
  • Varsa eski pasaport

Bebeklere Pasaport Ücreti 2022

SüreHarç BedeliDefter BedeliToplam
6 Ay309,40 TL225 TL534 TL
1 Yıl452,30 TL225 TL677,30 TL
2 Yıl738,40 TL225 TL963,40 TL
3 Yıl1.049,00 TL225 TL1.274,00 TL
3 Yıl üzeri1.478,30 TL225 TL1.703,30 TL

Hususi ve Hizmet Damgalı Pasaportlar harç bedelinden muaftır. 18 yaşından küçük kişilere en fazla 5 yıl süreli pasaport verilir. 

Not: Güncel çocuk pasaport ücretlerini öğrenmek için Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğü resmi sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Bebek Pasaportu Neden Gerekli?

Çipli kimlik kartıyla pasaportsuz gidilen ülkeler için bebeklerin pasaportunun olması gerekmiyor.  Ancak pasaport isteyen tüm ülkelere giriş yapmak için bebeklerin de pasaporta ihtiyacı var. Eski düzenlemede anne veya baba pasaportunu kullanabilen bebekler, artık seyahat edebilmek için kendi pasaportlarına sahip olmak zorunda. 

Bebek Pasaportu Kaç Günde Çıkar?

Başvurudan sonra 2 iş gününde basılan pasaportlar, 56 il merkezine 1 gün, diğer il merkezlerine 2 gün, ilçe merkezlerine 4 iş günü içinde PTT kargo tarafından teslim edilir. Ayrıca adrese gelen pasaport, sadece başvuru sırasında belirtilen kişi veya kişilere teslim edilir. Adreste değilseniz 10 gün içerisinde kargoyu dağıtıma çıkaran PTT şubesinden alabilirsiniz.

Başvuru takibinizi Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün web sayfası, e-Devlet ya da ALO 199 (Çağrı Merkezi) üzerinden yapabilirsiniz.

Bebek Pasaportu Hakkında Bilinmesi Gerekenler

  • Pasaport başvurusunda mutlaka anne ve babanın da bulunması gerekir.
  • Ebeveynlerden biri gelemiyorsa noter onaylı muvafakat belgesi gerekir. (Ergin olmayanlar ve kısıtlıların pasaport başvurularında yasal temsilcilerinin vermiş oldukları izindir. Yasal temsilcilerin başvuruda hazır bulunmaları halinde başvuru merkezince muvafakatları alınabilir.)
  • Eğer anne ve baba boşanmışsa, velayet kimde ise o kişin muvafakatı yeterli kabul edilir.
  • Mahkemece velayete dair ara karar verilmiş ise; geçici velayetin verildiği ebeveyn tarafından başvuru yapılır. Mahkemece velayete ilişkin ara karar verilmemiş ise; ebeveynlerin birlikte başvuru yapmaları gerekir.
  • Çocuk pasaport başvurusu sırasında, başvuru merkezlerine çocuğunuzu da götürmeniz gerekir.
  • Eğer ebeveyn yabancı uyruklu ise noter tarafından düzenlenen muvafakatname ibraz etmesi gerekir.
  • Eğer ebeveynlerden biri hüküm giymişse diğer ebeveyn tarafından çocuğun pasaport başvurusu yapılır. Hükümlü olan ebeveynin cezaevi savcılığından durumunu belirtir yazı getirilmesi gerekmektedir.
  • 25 yaş altı ve öğrenci ise “Öğrenci Belgesi” (Başvuru esnasında sistemde öğrencilik durumunun doğrulanması halinde belge talep edilmez.) ile öğrenci pasaportu alınabilir. Öğrenci Pasaportu için “Harçsız Öğrenci Pasaportu Nedir Nereden Alınır?” yazımızdan detaylı bilgi edinebilirsiniz.
  • Ebeveynlerde bulunan yeşil pasaport ve gri pasaport gibi özel pasaportlardan çocukların yararlanma hakkı 0-25 yaş arası geçerliliğini korurken, evlilik durumunda geçerliliğini yitirir.

Çocukla Uçak Seyahati Sırasında İhtiyaç Duyulacak Bilgiler

Pasaport işlemini tamamladınız. Ancak bebekle seyahat etmek her zaman kolay olmayabilir. Çocuğunuzla rahat ve güvenli bir yolculuk yapabilmeniz için daha önce hazırladığımız yazılardan destek alabilirsiniz. Yolculuğunuzdan önce bir göz atmanızı öneririz:

Uçakta Bebek Yolcu: Bebekle Uçak Yolculuğu Yapmak

Uçakta Çocuk Yolcu: Çocukla Uçak Seyahati Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bebekle Uçak Yolculuğu

İLÇE NÜFUS VE VATANDAŞLIK MÜDÜRLÜĞÜNÜN GÖREVLERİ

T.C. KİMLİK KARTI BAŞVURUSU:

 Gerekli Belgeler: 

- Nüfus Cüzdanı, Uluslararası Aile Cüzdanı, Pasaport, Sürücü Belgesi, Memur Cüzdanı, Avukat Kimlik Kartı, Askeri Kimlik Kartı, Basın Kartı gibi kimlik belgesi yerine geçen fotoğraflı belge 

- 1 adet biyometrik fotoğraf

ile başvuru yapılır.

Kimlik kartında kan grubu bilgisinin yer almasını talep eden vatandaşların, kimlik kartlarındaki kan grubu alanının sürücü belgesinde veya mevcut nüfus cüzdanında bulunan kan grubu bilgisine ya da sağlık kuruluşlarından alınan kan grubu belgesine göre düzenlenmektedir.

15 yaşını tamamlamış kişilerin biyometrik verisi alınacağından şahsen başvuruları esastır. Nüfus cüzdanında fotoğrafı bulunmayan veya nüfus cüzdanını kaybeden kişilere kimlik kartı düzenlenmesinde ilgililerden yerleşim yeri veya diğer adresin bulunduğu yer muhtarlığı ya da kurum yetkilisi tarafından düzenlenen nüfus cüzdanı talep belgesi istenmeyecektir.

15 yaşını tamamlamış kişilerin kimlik kartı müracaatlarında kimliğini kanıtlayan fotoğraflı pasaport, okulunca verilmiş kimlik belgesi, fotoğraflı bir belge ibraz edilememesi durumunda, anne veya baba, anne veya babanın bulunmaması durumunda ise vasinin beyanı yeterli sayılacaktır. Kişilerin bu yönde beyanı da Kimlik Kartı Talep Belgesinde "Başvuran Kişinin İmzası" alanında kayıt altına alınacaktır.

15 yaşını tamamlamış kişilerin fotoğraflı kimlik belgesi ibraz edememesi ya da anne, baba veya vasinin bulunmaması durumunda ise mülki idare amirinin emri ile kolluk kuvvetlerince soruşturma yaptırılır.

15 yaşını tamamlamamış çocukların kimlik kartlarında fotoğraf yer almaz. Ancak başvuran tarafından talep edilmesi veya T.C. Kimlik Kartını seyahat belgesi olarak kullanacağının beyan edilmesi halinde her yaş grubundaki çocukların T.C. Kimlik Kartı fotoğraflı olarak düzenlenir.

15 yaşını tamamlamamış çocukların veli, vasi veya vekâletname ibraz edenler tarafından T.C. Kimlik Kartı başvurusu yapılır.

EVLENME CÜZDANI:

 Gerekli Belgeler:

1- Eşlere ait 2'şer adet fotoğraf (Son altı ay içinde çekilmiş ve birbirinin aynısı)

2- İkamet edilen mahalle muhtarlığından alınacak olan Uluslararası Aile Cüzdanı Talep Belgesi.

Müracaat Şekli:

Gerekli belgedeki fotoğrafın aynısından her iki eşe ait birer fotoğrafla eşlerden birinin müracaat etmesi halinde işlem sonuçlandırılır. 

Evlenme akdinin herhangi bir nedenle sona ermesi halinde uluslararası aile cüzdanı talepleri kabul edilmez.

 DOĞUM : (Yeni doğan bebek için kimlik çıkarma)

 Gerekli Belgeler:

1- Anne veya Babanın Nüfus Cüzdanı (Müracaat edene ait)

2- Doğum Raporu (Doğum evde olmuş ise gerek yok)

Müracaat Şekli: Doğum olayını anne veya baba Nüfus Müdürlüğüne bizzat bildirir. Resmi nikâhtan önce doğan çocukların bildirimini anne ve baba birlikte yapar. Altı yaşını dolduran çocukların Nüfus Müdürlüğüne getirilmesi zorunludur.

Anne ve babanın resmi nikâhı yoksa,

a) Annenin müracaatı halinde 4721 Sayılı Türk Medeni Kanununun 321. maddesine göre anne üzerine annenin kızlık soyadı ile tescil edilir.

b) 5490 sayılı Kanunun 28. maddesi gereğince babanın tanıma senedi tanzim ettirmesi halinde tanımaya göre babanın üzerine baba soyadı ile tescil edilir.

ÖLÜM :

a- (Köyde meydana gelen ölüm olayı) Köylerimiz Mahalle olduğundan dolayı meydana gelen Ölüm olaylarında ilçenin en yakın sağlık kuruluşlarına müracaat edilerek ölüm gömme izin belgesi alındıktan sonra defin işlemi gerçekleştirilir.

b- (Şehir ve Kasabalarda Meydana gelen Ölümler)

Ölüm olayı hastanede meydana gelmiş ise yukarıda belirtilen ölü yakınları ölenin nüfus cüzdanını hastanede görevli personele vererek ölüm tutanağının düzenlenmesini sağlar. Düzenlenen ölüm tutanağı hastane tarafından Nüfus Müdürlüğüne gönderilerek tescil edilmesi sağlanır.

Ölüm olayı şehir ve kasabalarda evde meydana gelmiş ise muhakkak sağlık kuruluşuna müracaat edilerek ölüm olayı tespit ettirilir. Alınacak ölüm raporu ile ölümü tespit eden sağlık kuruluşu veya Belediye Tabipliği tarafından yukarıda belirtildiği şekilde ölüm tutanağı düzenlenerek Nüfus Müdürlüğüne gönderilir.

c- (Adli olay sonucunda meydana gelen ölümler) Cinayet, trafik kazası, intihar gibi adli olay sonucunda meydana gelen ölümlere Cumhuriyet Savcılığı müdahale ettiğinden, olay Cumhuriyet Savcılığı tarafından Nüfus Müdürlüğüne bildirilir.

Ölüm olaylarında bildirim süresi 10 gündür.

 YAPILAN İŞ VE İŞLEMLERE AİT AÇIKLAMALAR

Nüfus Bilgisi

5429 sayılı Türkiye İstatistik Kanunu ile il ve ilçeye göre nüfus sayım sonuçlarını yayınlama yetkisi Türkiye İstatistik Kurumuna verilmiştir. Adres Kayıt Sistemi ile Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü sadece yerleşim yeri adreslerini birey bazında tutmakta olup, sistem üzerinden yerleşim yerlerinin toplam nüfuslarının verilmesi mümkün değildir.

Bu bağlamda söz konusu istatistikî bilgileri İlçemiz Nüfus Müdürlüğünün verme yetkisi yoktur.

Mevcut nüfus verilerine Türkiye İstatistik Kurumu'na ait http://tuikapp.tuik.gov.tr/adnksdagitapp/adnks.zul linkinden ulaşabilirsiniz.

 ADRES KAYIT SİSTEMİ

1- Adres Beyanı Nasıl Yapılır?

Kişilerin yerleşim yeri (ikamet) ve diğer adreslerini yazılı olarak bildirmeleri esastır. Bu bildirimler şahsen,

• İlçe Nüfus Müdürlüklerine

• Dış temsilciliklere

• Adrese dayalı hizmet alınacak kuruma

20 iş günü içinde yapılır. Bildirme işlemi posta (kargo ve iadeli taahhütlü mektup) veya elektronik ortamla yapılabilir.

(Adrese dayalı hizmet veren kurumlar kendilerine yapılan bildirimleri 10 iş günü içerisinde bulundukları yerin İlçe Nüfus Müdürlüğüne gönderirler.)

 DİĞER ADRESLERİN SİSTEME GİRİLMESİ

Diğer adreslerin bildirilmesi, adres beyan formu doldurularak ilgili yerlere verilerek gerçekleştirilir.

Yerleşim yeri dışında kalan ve geçici süre ile oturulan yazlık, kışlık, ikinci veya üçüncü konutlar diğer adres kapsamında olup bunların bildirilmesi kişilerin talebi üzerine yapılır.

Ayrıca kişinin kimlik paylaşım sisteminde diğer adreslerinin bulunmaması kurumlarca verilecek hizmetlerin yerine getirilmesine engel teşkil etmez.

2- Adres Kayıt Sisteminin cezaya ilişkin hükümleri nedir?

Kanunda gerçeğe aykırı yerleşim yeri ve diğer adres belgesi veren köy veya mahalle muhtarları ile herhangi bir işlem sebebiyle nüfus müdürlüğüne gerçek dışı beyanda bulunanlar ve bunlara tanıklık edenlerin 6 aydan 4 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmaları öngörülmüştür.

 Doğum İşlemleri

1- Yeni doğan çocukları nüfus kütüğüne kimler kayıt ettirebilir?

Doğumları ana, baba, vasi veya kayyım, bunların bulunmaması halinde, çocuğun büyük ana, büyük baba veya ergin kardeşleri ya da çocuğu yanında bulunduranlar bildirerek nüfus kütüğüne kaydettirmekle yükümlüdür.

2- Çocuk yazdırmak için hangi belgeler gerekir?

Doğum olayı nüfus memuruna sözlü olarak bildirilir. Bildirim sırasında çocuğun baba ve anasının nüfus cüzdanı ile varsa doğuma ait resmi belge ve raporlar memura verilir.

3- Çocuk doğum tarihinden itibaren ne kadar sürede kütüklere kayıt ettirilmelidir?

Her doğum olayının, doğumun olduğu tarihten başlayarak yurt içinde 30 gün içinde nüfus memuruna, yurt dışında atmış gün içinde başkonsolosluklara bildirilmesi zorunludur.

4- Çocuğum evde doğdu ve doğum raporu yok. Ne yapmam gerekiyor?

Sözlü olarak bildirimde bulunulması gerekir.

5- Çocuğuma isim verirken, ailemde olan başka birisinin ismini verebilir miyim?

Verilebilir.

6- Çocuğumun dini alanı boş olmasını istiyorum. Ne yapmam gerekiyor?

4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 341 inci maddesi gereğince çocuğun dini eğitimini belirleme hakkı ana ve babaya ait olduğundan, anne ve babanın bu yönde tasarrufta bulunmaları halinde çocuğun dini sütunu boş bırakılır.

7- Nüfus cüzdanıma kan grubumu yazdırmak için ne yapmam gerekiyor?

Nüfus Cüzdanını almadan önce Nüfus Müdürlüğü görevlilerine yazılı olarak beyan etmeniz yeterlidir.

8- Yeni doğan çocuğum kimlik numarasını ne zaman alacak?

Yeni doğan çocuklara aile kütüklerine tescil edilir edilmez Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası verilmektedir.

9- Yeni doğan çocuğumun nüfus cüzdanını ne zaman alacağım?

Yeni doğan çocuk aile kütüklerine tescil edilir edilmez nüfus cüzdanı tanzim edilir.

10- Yurtdışında doğan çocuğumu nüfus kütüklerine tescil ettirmek için ne yapmam gerekiyor?

Yurt dışında en yakın Türk Başkonsolosluklarına, yurt içinde nüfus idarelerine başvurmaları gerekir.

11- 6 yaşını geçen çocuğumu nüfus kütüklerine nasıl tescil ettirebilirim?

Altı yaşından büyük (72 ay + 1 gün) ve on sekiz yaşından küçük (216 ay) çocuklara ait bildirim yapılırken yaş tespiti için çocuğun bildirim yapılan nüfus idaresine getirilmesi zorunludur.

Evlilik Dışı Doğum İşlemleri

 1- Evli olmadığım bir erkekten/kadından çocuğum var, çocuğu kendi haneme kayıt ettirmek için ne yapmam gerekiyor?

Evlilik dışında doğan çocuklar annesinin bekârlık hanesine annesinin bekârlık soyadıyla annenin bildireceği baba adıyla yazılmaktadır. Bu çocuklar babaları tarafından tanındıkları veya babalık hükmü kararı alınması halinde, bu çocuklar baba hanesine baba soyadıyla taşınmakta anne haneleri ile soy bağı kurulmaktadır.

2- Evli olmadığım bir erkekten bir çocuğum var, çocuğun benim haneme değil de babasının hanesine tescil edilmesini istiyorum. Bunun için ne yapmalıyım?

Evlilik dışında doğan çocukların baba hanesine tescil edilebilmesi için tanınması ya da babalık hükmü kararının alınması gerekmektedir.

Evlat Edinme İşlemleri

1- Evlat edinmek için evli olmak gerekiyor mu?

Evli olmayan kişi otuz yaşını doldurmuş ise tek başına evlat edinebilir.

2- Bekâr bir bayanım ve bir çocuğu evlat edinmek istiyorum. Ne yapmam gerekiyor?

Yetkili mahkeme olan asliye hukuk mahkemesinden evlat edinme kararı alınması gereklidir.

3- Bekâr bir bayım ve bir çocuğu evlat edinmek istiyorum. Ne yapmam gerekiyor?

Yetkili mahkeme olan asliye hukuk mahkemesinden evlat edinme kararı alınması gereklidir.

 Evlilik İşlemleri

 1- Evlenmek için hangi belgeler gerekiyor?

a) İki örnek olarak düzenlenen evlenme beyannamesi

b) Fotoğraflı nüfus cüzdanı örneği

c) Resmî veya özel sağlık kurum ve kuruluşlarından alınacak sağlık raporu/resmi sağlık kurulu raporu

ç) Rıza belgesi

d) Vesikalık fotoğraf

e) Nüfus kayıt örneği veya evlenme ehliyet belgesi

2- Evlenme müracaatı nerelere yapılır?

Birbiri ile evlenmeye karar vermiş olan kadın ve erkeğin, oturdukları yer evlendirme memurluğuna müracaatları esastır. Ancak, evleneceklerin ayrı illerde bulunması veya birinin yurt dışında olması gibi hallerde ayrı ayrı müracaat da mümkündür.

3- Evlenme için sağlık raporu nerelerden alınır?

Evlenmeye engel hastalık bulunmadığına dair sağlık raporları, sağlık ocakları, ana çocuk sağlığı ve aile planlaması merkezlerinden alınmalıdır.

4- Evlendikten sonra bekâr nüfus cüzdanlarımız ne kadar geçerlidir?

Evlenme nüfus kütüklerine tescil edilir edilmez, nüfus cüzdanlarının değiştirilmesi gerekmektedir.

5- Yurtdışında yabancı veya Türk ile evlendiğim zaman, Türkiye’deki kayıtlarıma nasıl ve ne zaman tescil ettirmem gerekiyor?

Yurt dışında yabancı yetkili makam önünde yapılan evlenme, o yerdeki Türkiye Cumhuriyeti Dış temsilciliklerine eşlerden biri tarafından bildirilir. Bildirim evlenmeyi yapan yetkili makamlardan alınacak evlenme belgesinin o yerdeki konsolosluğa verilmesiyle yapılır. Evlenmenin yapıldığı yerde Türkiye Cumhuriyeti Temsilciliği bulunmadığı takdirde yabancı makamlardan alınan belge, yurt içinde her hangi bir ilçe nüfus müdürlüğüne verilmek suretiyle de evlenme bildirimi yapılabilir. Bu belgeye dayanılarak evlenme bildirimi düzenlenmek suretiyle evlenme aile kütüklerine tescil edilir.

6- Yurt dışında yabancı birisi ile evleneceğim, benden evlenme ehliyet belgesi istiyorlar. Nasıl alabilirim?

Nüfusta kayıtlı olduğu nüfus idaresinden ya da bulunduğu yerdeki nüfus idaresinden evlenme ehliyet belgesi alınabilir.

7- Evlenme belgeleri ne kadar süre geçerlidir?

Evlenme yapılmasına ilişkin olarak tanzim edilen belgeler Ülkemizde altı ay süre ile geçerlidir. Yabancı ülkelerdeki geçerlilik süresi o ülkenin milli kanunlarını ilgilendirmektedir.

8- 15 yaşında birisi evlenebilir mi? Evlenme yaşını kim neye göre tayin eder?

Medeni Kanunun 124’üncü maddesine göre; on beş yaşındaki küçüğün evlenmesi mümkün değildir.

9- Evlenme cüzdanı sadece evlenme sırasında mı verilir?

Evlenme töreni biter bitmez evlendirme memurluğunca verilmesi gerekmekte ise de, evlenmenin nüfus kütüklerine tescilinden sonra da ilgililerin müracaatları halinde nüfus müdürlüğünce de verilmektedir.

10- Çocuklarımı evlenme cüzdanıma kayıt ettirmek istiyorum. Bunun için neler gereklidir?

Eşlerin çocukları olması veya eş ve çocukların bilgilerinde değişiklik olması halinde; nüfus müdürlüğüne yapılan müracaat üzerine uluslararası aile cüzdanında gerekli düzeltmeler ve eklemeler yapılır.

11- Kızlık Soyadımı kullanmak istiyorum ne yapmalıyım?

Evlenen kadın evlenme sırasında evlendirme memurluklarına veya evlendikten sonra ilçe nüfus müdürlüklerine müracaat ederek kızlık soyadı evlilik soyadının önünde taşıyabilir.

Kızlık Soyadı Dilekçesi

12-Eşimden boşandım, hemen evlenebilir miyim?

Boşanmış bir kadının tekrar evlenebilmesi için 300 günlük bekleme süresi vardır. Ancak bu süre aile mahkemelerine müracaatları halinde kısaltılabilir veya kaldırabilir.

 Boşanma İşlemleri

1- Boşanma için hangi mahkemeye müracaat edeceğim?

Aile mahkemesine, aile mahkemesi bulunmayan yerlerde ise asliye hukuk mahkemesine müracaat edilmesi gerekir.

2- Boşanma kararımı elden aldım. Nüfusa tescil ettirmek için neler yapmalıyım?

Boşanma kararının verildiği yerdeki nüfus müdürlüğüne müracaat edilmesi gerekir.

3- Boşandıktan sonra eşimin soyadını kullanmak istiyorum. Ne yapmam gerekiyor?

Boşanan kadın boşandığı kocasının soyadını kullanabilmesi için bu konuda hâkimden karar alması gerekir.

4- Boşandıktan sonra evlenmek istiyorum. Ne yapmam gerekiyor?

Boşanan erkek boşanma kararının kesinleşmesinden sonra hemen evlenebilir, kadın ise 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 132’nci maddesinde belirtilen 300 günlük bekleme süresini doldurmadan evlenemez. Ancak, kadının önceki evliliğinden gebe olmadığının anlaşılması veya evliliği sona eren eşlerin yeniden birbirleriyle evlenmek istemeleri hallerinde mahkeme bu süreyi kaldırır.

5- Türk Vatandaşlığımı kaybettim ama boşanmamın Türkiye’deki kayıtlarıma tescil edilmesini istiyorum. Ne yapmam gerekiyor?

Türk vatandaşlığını kaybeden kişilerin, kayıp tarihinden sonraki nüfus olayları aile kütüklerine işlenmemektedir.

6- Türk vatandaşlığını sonradan kazanan bayan, eşinden ayrıldıktan sonra nüfus kütüklerine tescili nasıl yapılır?

Türk vatandaşlığını sonradan kazanan kadının boşanması halinde; kayıtlı bulunduğu idari birimdeki aile kütüğüne bağımsız bir kütük sıra numarası altında, evlenmeden önceki soyadıyla tescil edilir.

7- Dul olarak evlenen bayan boşandıktan sonra hangi haneye döner?

Dul olarak evlenen kadının boşanması halinde; evlenmeden önceki kayıtlı bulunduğu haneye, evlenmeden önceki soyadıyla döner. Bekârlık soyadını taşıyabilmesi için hâkimden izin alması gerekmektedir.

 Ölüm İşlemleri

1- Hastanede ölen birisinin ölümü nüfus kayıtlarına nasıl tescil edilir?

Hastanelerde ölen kişilere ait ölüm tutanakları o kurumlarda görevli memurlarca düzenlenerek hastanenin bulunduğu yerdeki nüfus idaresine gönderilmek suretiyle ölüm aile kütüklerine işlenir.

2- Ölüm evrakı bende ve nüfus kütüklerine tescil edilmesini istiyorum. Ne yapmam gerekiyor?

Ölüm belgesi ile birlikte yerleşim yerindeki nüfus idaresine başvurulması gerekir.

3- Çok eski tarihte ölmüş bir kişi nüfus kütüklerinde sağ görünüyor. Ölümü nüfus kütüklerine tescil ettirmek için ne yapmak gerekiyor?

Ölmüş olduğu halde aile kütüklerinde sağ görülenlere ait ölüm tutanakları, ölüm olayını gösterir belge ile başvurulması halinde nüfus müdürlüklerince düzenlenir ve gerekli işlem yapılır. Herhangi bir belge ibraz edilememesi durumunda ölüm beyanının doğruluğu nüfus müdürlüklerince tahkik ettirildikten sonra düzenlenecek ölüm tutanağı, mülkî idare amirinin emri ile işleme konulur.

4-Ölüm olayını bildirmekle yükümlü olanlar kimlerdir?

Ölüm olayın bildirilmesi; Ölüm olayının haber alındığı tarihten itibaren 10 gün içinde nüfus müdürlüklerine yetkililerce bildirilmesi gerekmektedir.

Ölüm olayını bildirmekle yükümlü olanlar;

a) Köylerde muhtarlar(Sağlık ocağı bulunmayan köylerde)

b) Hastanelerde hastane baştabipliği

c) Şehir, kasaba ve sağlık kuruluşu bulunan yerlerde Umumi  Hıfzıssıhha Kanunu gereğince gömme izni verenler.

 Nüfus Kayıt Örneği İle İlgili Sorular

1- Nüfus kayıt örneğimi nasıl ve nereden alabilirim?

Nüfus kayıt örneği, kişilerin bulundukları yer nüfus idaresine Kimlik Belgeleri ile şahsi müracaatları veya yazılı müracaatları üzerine kendilerine verilmektedir.

2- Kimlerin nüfus kayıt örneklerini alabilirim?

Kaydın sahipleri veya bunların eşleri ile veli, vasi, alt ve üst soyları ya da bu kişilere ait vekillik belgesini ibraz edenler, nüfus müdürlüklerinden doğrudan almaya yetkilidirler.

Nakil İşlemleri

1- Bağlı bulunduğum ilçeden başka bir ilçeye kaydımı taşıyabilir miyim?

5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununda yer değiştirme işlemine yer verilmediğinden başka bir ilçeye kaydınızın taşınması söz konusu değildir.

Kayıt Düzeltme İşlemleri

1- Nüfus bilgilerimde (Örneğin ad, soyad, doğum tarihi) değişiklik yapmak istiyorum. Ne yapmam gerekiyor?

Mahkeme kararı olmadıkça, kişisel durum sicilinin hiçbir kaydında düzeltme yapılamaz. Bu nedenle nüfus kayıtlarında değişiklik yaptırmak isteyen kişilerin kayıt düzeltme davası açmak üzere bulundukları yerdeki Asliye Hukuk Mahkemelerine müracaat etmeleri gerekmektedir.

 Vatandaşlık İşlemleri

1- Vatandaşlıkla ilgili başvurular hangi makamlara yapılır?

Yurt içinde ikamet ediyorsanız bulunduğunuz ilin Valiliğine, yurt dışında ise dış temsilciliklerimize müracaat etmeniz gerekmektedir.

2- Vatandaşlık başvurularına ilişkin evrakların Genel Müdürlüğe intikal edip etmediği öğrenilebilir mi?

Genel Müdürlüğümüz Yayın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğünden doğrudan veya telefon ile bilgi alabilirsiniz.

3- Vatandaşlık başvuru dosya numarası öğrenilebilir mi?

Genel Müdürlüğümüz Yayın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğünden doğrudan veya telefon ile bilgi alabilirsiniz.

4- Vatandaşlık işlemleri hakkında bilgi edinilebilmesi mümkün müdür?

Genel Müdürlüğümüz Yayın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğünden doğrudan veya telefon ile bilgi alabilirsiniz.

5- Vatandaşlığı kazanma işlemleri ne kadar sürede sonuçlandırılır?

Vatandaşlık başvurularında aranılan belgelerin eksiksiz olması durumunda makul bir süre içerisinde işlem tamamlanmaktadır. Aksi takdirde eksik olan bilgi ve belgelerin kurum ve kuruluşlardan temin edilmekte olup işlemin sonuçlandırılması temin süresine göre değişmektedir.

6- Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünden vatandaşlık işlemlerinin sonuçlanmasına ilişkin tebligatı elden alabilir miyim?

İşlemleriniz sonuçlandığında başvuru makamlarınca tarafınıza duyuru yapılmaktadır.

7- Kanun yoluyla Türk vatandaşlığının kazanılması ve kaybı ile seçme hakkı ile Türk Vatandaşlığının kazanılması ya da kaybına ilişkin başvurularda gerekli belgeler nelerdir?

Vatandaşlık Hizmetleri ile ilgili bölümlerden gerekli bilgileri alabilirsiniz.

8- Türk vatandaşı ana ya da babaya bağlı olarak Türk vatandaşlığı kazanılması mümkün müdür?

5901 sayılı Türk Vatandaşlık Kanununun uyarınca Türk vatandaşı ana veya babadan doğanlar Türk vatandaşlığını kazanma hakkına sahiptirler. Bu yolda yapılacak başvuru üzerine gösterilen ana ya da babanın Türk vatandaşı olduğu ilgilinin de bu ailenin çocuğu olduğu tespiti halinde Türk vatandaşlığını kazanırlar. Bu yolla vatandaşlığın kazanılmasına ilişkin bilgi ve belgelerin eksiksiz olması halinde işlemleri makul bir süre içerisinde tamamlanmaktadır. Aksi takdirde eksik bilgi ve belgeler ilgili kurum ve kuruluşlardan temin edilmekte olup işlemin sonuçlandırılması belgelerin temin süresine göre değişmektedir.

9- Bir Türk vatandaşı ile evlilik yoluyla Türk vatandaşlığının kazanılması mümkün müdür?

3 yıldan beri Türk vatandaşı ile evli olan ve halen evliliği devam eden yabancılar Türk vatandaşlığını kazanmak üzere başvuruda bulunabilirler. Başvuru üzerine yapılacak inceleme ve soruşturma sonucunda durumu uygun görülenler Türk vatandaşlığını kazanırlar, durumları uygun görülmeyenlerin ise talepleri reddedilir.

10- Türk vatandaşlığını muhafaza ederek yabancı bir devlet vatandaşlığına geçilebilmesi mümkün müdür?

Yabancı bir devlet vatandaşlığına geçmek üzere başvuruda bulunmanız ve bu izin verilmesine ilişkin gerekli şartları taşımanız halinde Türk vatandaşlığınızı muhafaza kaydıyla yabancı bir devlet vatandaşlığına geçmenize izin verilebilir.

11- Türk Vatandaşlığını kazanma başvurusu sırasında yaşı küçük olmakla birlikte işlemlerin devamı sırasında reşit yaşa gelen çocuklar için ne yapılmalıdır?

Anne ve babalarına bağlı olarak vatandaşlık durumları incelenen küçük çocukların, vatandaşlık işlemleri sonuçlanmadan reşit yaşa gelmeleri halinde, müracaat makamlarına bilgi verilerek adlarına vatandaşlık dosyasının düzenlenmesi gerekir.

12- Vatandaşlık işlemlerimin makul sürede sonuçlandırılabilmesi için ne yapılabilir?

Başvuru tarihinden sonra yapılan adres değişikliklerinizi bildirmeniz, İkamet sürelerinizin yenilenmesi halinde ikamet tezkerenizin noter tasdikli bir örneğinin, medeni halinizde değişiklik olduğu takdirde buna ilişkin belgelerin, çocuğunuzun doğması halinde doğum belgesinin tasdikli birer örneklerini dilekçeniz ekinde Genel Müdürlüğümüze göndermeniz gerekmektedir.

13- Türk vatandaşlığını kazanma talebinin reddi halinde tekrar müracaat edilmesi mümkün müdür?

Red sebeplerinizle ilgili olarak, durumunuzda herhangi bir değişiklik olduğu takdirde, müracaatınızı yenileyebilirsiniz.

14- Yeniden Vatandaşlığa Alınmaya ilişkin başvurularda gerekli belgeler nelerdir?

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Yayın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü’ne şahsen müracaat edilebilir veya http://www.nvi.gov.tr adresinden bilgi alabilirsiniz.

 

 

 

Bebekler için pasaport fotoğrafı nasıl yapılır?

Bebek Pasaport Fotoğrafı için Önerilen 7 Uygulama

Apowersoft Background Eraser (iOS & Android)

  • Kullanıcı oyu: 4.6
  • Sistem gereksinimleri: Android 4.1 ve üstü & İOS 9.1 veya üstü
  • Boyut: Android 16M & İOS 57.5 MB

Apowersoft Background Eraser, yüksek kalitede bir bebek biyometrik fotoğrafı saniyeler içinde üretir. Fırça aracı ile arka plan değiştirme ve fotoğrafı kesme gibi düzenleme araçlarını kullanarak fotoğrafı manuel olarak kendiniz de düzenleyebileceğiniz gibi otomatik kaldırma özelliğini de kullanabilirsiniz.

Ana Özellikler:

  • Kimlik/Pasaport/Ehliyet için kullanıma hazır en boy oranında fotoğraflar üretir.
  • Görselin arka planını otomatik ve Manuel olarak kaldırır.
  • Arka planı istediğiniz şekilde değiştirmeye/eklemeye izin verir.
  • Programın içeriğinde bir arka plan kataloğu bulunur.

bebek pasaport fotoğrafı apowersoft

Artıları:

  • Orijinal kaliteyi korur.
  • İyi sonuç alabilmek için akıllı yapay zekaya sahiptir.
  • Hiçbir ön çalışma gerektirmeksizin kolay kullanımı sağlar.

Eksiler:

  • Ücretsiz sürümde filigran bırakır.

Telefon için Diğer Çözümler

iVisa Passport Photo (iOS)

  • Kullanıcı oyu: 4.7
  • Sistem gereksinimleri: İOS 13.0 ve üstü
  • Boyut: 27.2 MB

iVisa Passport Photo iOS cihazlarda kullanılabilen ücretsiz ve güvenilir bir bebek biyometrik fotoğraf oluşturma uygulamasıdır. Cihazın kamerasını kullanarak bebeğinizin fotoğrafını çektikten sonra iyi bir biyometrik bebek fotoğrafı oluşturması için bu uygulamaya sırtınızı yaslayabilirsiniz. Basit ara yüzü sayesinde yardım almanızı da gerektirmez.

Ana Özellikler:

  • Arka plan kaldırma aracı
  • Yüksek Kalite Kamera

bebek pasaport fotoğrafı iVisa

ID Photo – Passport Photos (iOS)

  • Kullanıcı oyu: 4.7
  • Sistem gereksinimleri: İOS 10.3 ve üstü
  • Boyut: 81.2 MB

Bebeğinize pasaport fotoğrafı oluşturmak için güvenle kullanabileceğiniz bir diğer uygulama Passport Photos’dır. Uygulama, kendi içinde yaygın kullanılan pasaport fotoğraf boyutları ve ülkelere özgün ayarları barındırır. Dahası, seçtiğiniz fotoğrafı düzenleyebilir, parlaklık, kontrast ve keskinliğini ayarlayabilirsiniz.

Ana Özellikler:

  • Otomatik boyutlandırma seçeneği
  • Basıma hazır pasaport baskıları

bebek pasaport fotoğrafı passport photos

Passport Photo – ID Photo App (iOS)

  • Kullanıcı oyu: 4.7
  • Sistem gereksinimleri: İOS 9.0 ve üstü
  • Boyut: 65.4 MB

Hala, bebeğinizin biyometrik fotoğrafını oluşturmak için İOS’da bir uygulama arayışındaysanız ID Photo App aradığınız cevap olabilir. Muhteşem özellikleriyle, kolaylıkla yüksek kalitede bir biyometrik bebek fotoğrafı oluşturabilirsiniz. Bunun yanı sıra, temel özellikleri ücretsiz kullanıma açık. Düzenlemek istediğiniz fotoğrafı uygulamaya aktarın ve istediğiniz boyuta getirerek ayarlayın.

Ana Özellikler:

  • Arka planı anında kaldırır.
  • Birçok fotoğraf boyutu seçeneği.

bebek pasaport fotoğrafı id photo

US 2X2″ Photo Editor (Android)

  • Kullanıcı oyu: 4.6
  • Sistem gereksinimleri: Android 4.2 ve üstü
  • Boyut: 6.9M

US 2X2″ Photo Editor, Android kullanıcılarına özel bebek pasaport fotoğrafı oluşturmak için önerilebilecek kullanımı en kolay ve hızlı uygulama. Arka plan kaldırma gibi ana özelliklerini kullanarak, uygulama içi satın almadan kaçınarak ihtiyacınızı giderebilirsiniz. Bunun yanında, bütün standart kâğıt baskı boyutları da uygulamanın içinde ücretsiz olarak kullanıma açık. Dahası, kullanıcı ara yüzü çok basit ve kullanıcı dostu.

Ana Özellikler:

  • Arka plan kaldırma araçları
  • Uygulama içi kullanımı kolay

bebek pasaport fotoğrafı us photo editor

Passport Size Photo Maker (Android)

  • Kullanıcı oyu: 4.8
  • Sistem gereksinimleri: Android 4.1 ve üstü
  • Boyut: 7.2M

Passport Size Photo Maker, bebeğinizin pasaport fotoğrafı için kolaylıkla kullanabileceğiniz bir başka Android uygulamasıdır. Pasaport boyutu konusuna gelince, uygulama yüzden fazla ülkenin pasaport standartlarını destekliyor. Bunlara ek olarak, arka plan değiştirme, beyaz dengesi, parlaklık, kontrast ve dahası gibi temel düzenleme araçlarını kullanabilirsiniz.

Ana Özellikler:

  • Arka plan değişimi için Otomatik düzenleyici
  • Kolay paylaşma seçeneği

bebek pasaport fotoğrafı passport size photo maker

ID Photo Editor (Android)

  • Kullanıcı oyu: 4.5
  • Sistem gereksinimleri: Android 4.2 ve üstü
  • Boyut: 7M

Son olarak ID Photo Editor uygulamasını kullanarak, bebeğinizin pasaport fotoğrafını başarıyla yapabilirsiniz. Bu uygulama yüzlerce ülkede geçerli olan boyutları kullanıma sunmaktadır. Kullanıcı dostu ara yüzü ve kullanışlı düzenleme araçları sayesinde, stüdyoya gitmeden düzgün bir biyometrik bebek fotoğrafı oluşturabilirsiniz.

Ana Özellikleri:

  • Arka plan kaldırma
  • Birçok standart pasaport boyutu

bebek pasaport fotoğrafı id photo editor

Sonuç

Yukarıda bahsedilen tüm araçlar bebek pasaport fotoğrafı oluşturmak için kullanışlı ve pratik uygulamalardır. Aralarından Apowersoft Background Eraser, kolaylığı ve eşsizliği sayesinde fotoğrafınızı profesyonel ellerden çıkmış gibi göstereceğinden uygulamalar arasında en başta gelir.

Değerlendirme:4.3 /5( 14 değerlendirmeye göre)Değerlendirmeniz için teşekkür ederiz!

Gönderen:Ayşe Viilup30-11-2020şuraya:Arka Planı Kaldırın.Son güncelleme: 30-11-2020

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.