işerken penis ucu yanması / işerken penisin yanması - uludağ sözlük

Işerken Penis Ucu Yanması

işerken penis ucu yanması

İDRAR YAPARKEN AĞRI (DİSÜRİ) NEDİR? NEDEN OLUR?

İdrar Yaparken Ağrı (Disüri) Nedir?

Ağrılı idrara çıkma (disüri), genellikle idrarı mesanenizden (üretra) veya cinsel organlarınızı (perineum) çevreleyen bölgeden dışarı taşıyan tüpte idrar yaparken hissedilen rahatsızlık veya yanmadır.

İdrar Yaparken Ağrı (Disüri) Neden Olur?

Bir takım koşullar ağrılı idrara çıkmaya (disüri) neden olabilir. Kadınlarda idrar yolu enfeksiyonları idrar sırasında ağrının yaygın bir nedenidir. Erkeklerde üretrit ve bazı prostat rahatsızlıkları ağrılı idrara çıkmanın sık görülen nedenleridir.

İdrar yaparken ağrıya neden olabilecek tıbbi durumlar ve dış faktörler şunları içerir:

Ne zaman doktora görünmeli?

Aşağıdaki durumlarda doktorunuzla iletişime geçin veya randevu alın:

  • İdrar yaparken ağrınız devam ediyor
  • Penisinizden veya vajinanızdan akıntınız var
  • İdrarınız kötü kokulu veya bulanık ise
  • İdrarınızda kan görüyorsanız
  • Ateşiniz varsa
  • Sırt ağrınız veya yan bölgenizde ağrınız varsa
  • Böbrek veya mesane taşınız varsa

Hamileyseniz, idrar yaparken yaşadığınız ağrıları doktorunuza bildirin.

İdrar Yaparken Ağrı (Disüri) Nedir? Neden Olur? Hakkında Bizimle İletişime Geçin

Peniste Yanma

Peniste Yanma Nedir?

Peniste yanma; çoğunlukla enfeksiyon etkenlerine bağlı olarak oluşan, erkek dış genital (üreme) organı olan peniste yaşanan bir semptomdur. 

Penis erkekte hem idrar yollarını barındıran hem ejekülatın (meninin) çıktığı yer olan, hem de cinsel birleşme sırasında vajinayla temas halinde olan bir organdır. Penisin bu kadar çok yönlü görevlerinin olması; penis bölgesinde gelişecek hastalıkların sayısının artmasına ve hasta için ciddi problemlere yol açmasına neden olur. 

Penis bölgesinde çoğunlukla enfeksiyon etkenlerine bağlı olarak oluşan damar genişlemesi (vazodilatasyon), ağrı, ısı artışı, kızarıklık hastada peniste yanma hissi oluşumuna yol açabilir.

Enfeksiyon etkenleri dışında pek çok hastalık penis yanmasına yol açabilir. Burada penis yanmasına yol açan etkenin bilinmesi, tanı ve tedavi anlamında kolaylık sağlar.

Peniste Yanmaya Eşlik Eden Belirtiler Nelerdir?

Penis yanması; peniste gelişebilecek birçok hastalığın belirtisi olarak yaşanabilen bir semptomdur. Penis yanmasına eşlik eden belirtiler arasında en sık şu semptomlar görülür:

  • Peniste Ağrı: Penis ağrısı; penis yanmasına en sık eşlik eden semptomdur. Penis yanmasına yol açan etken; penis bölgesinde belli başlı bazı kimyasalların (prostoglandin gibi kimyasal maddelerin) salınmasına ve bunun sonucunda da ağrı oluşumuna neden olur. Ağrı insan için uyarıcı bir semptomdur. Hastayı tedavi arayışına sokar.
  • Peniste Kızarıklık: Peniste kızarıklık; peniste yanmaya yol açan etkenin penis damarlarında genişlemeye yol açar. Bunun sonucunda penis bölgesine daha fazla kan gider ve kızarıklık semptomu oluşur.
  • Peniste Şişlik: Peniste şişlik çoğunlukla peniste bir enfeksiyon gelişmesi sonucu oluşur. Enfeksiyon etkeninin peniste bazı tepkimelere yol açması; bu bölgede ödem gelişimine ve şişlik oluşumuna yol açar.
  • Cinsel İlişki Sırasında Ağrı: Özellikle penisin yüzeyinde gelişen herhangi bir hastalık sonucu oluşan penis yanmasında; penis bölgesinin cinsel ilişki sırasında vajinaya temas etmesi, peniste ağrı oluşumuna yol açar. Bu durum cinsel ilişkiden sonra peniste yanma hissi de yaratabilir.
  • Ereksiyon Bozukluğu: Ereksiyon; penisin kanla dolarak sertleşmesine denir. Hastada penis yanması; peniste ağrı oluşumuna, bunun sonucunda da ereksiyon bozukluğuna yol açabilir.
  • Peniste Akıntı: Peniste yanma ve akıntı penis hastalıklarının çoğunda birliktelik gösteren semptomlardandır. Özellikle penis bölgesinde gelişen enfeksiyonlarda peniste akıntı sık görülen bir semptomdur. Enfeksiyon kaynaklı penis akıntısı genellikle köyü kokulu ve sarı-yeşil renklidir.
  • Menide Kan Görülmesi: Penis bölgesinde yaşanan enfeksiyonlar, penis bölgesindeki kılcal damarların yırtılmasına, bu kılcal damarlardan sızan kanın meniye geçmesine ve menide kan görülmesine yol açabilir. Bu kişilerde boşaldıktan sonra peniste yanma semptomu sa menideki kanamaya eşlik edebilir.
  • İdrar Yaparken Peniste Yanma: İdrar yaparken peniste yanma penis yanmasının en sık görülen belirtileri arasındadır. Özellikle idrar yolu enfeksiyonlarından kaynaklanan penis yanmasında idrar çıkışı esnasında yanma görülebilir.
  • Penis ve Testis Derisinde Kaşıntı: Penisin yüzeysel enfeksiyonlarında penis yüzeyinde ve testis derisinde kaşıntı, buna bağlı kaşıma hissi sık görülen bir belirtidir.
  • Penis Derisinde Döküntü Oluşumu: Peniste görülen hastalıkların bir kısmı; penis derisinde kuru ve kabuklu döküntü oluşumuna yol açabilir.
  • Testislerde Ağrı ve Isı Artışı: Penisin ya da idrar yollarının enfeksiyonlarında; enfeksiyonun testislere yayılımı görülebilir. Bu durumda hastada testislerde ağrı ve ısı artışı gibi semptomlar görülebilir.

Peniste Yanma Nedenleri ve Risk Faktörleri Nelerdir?

Penis pek çok görevi bünyesinde barındırdığı için; penisin hastalıkları da toplumda çok sık görülen hastalıklardır. Bu hastalığa yol açan etkenlerin ve risk faktörlerinin bilinmesi; hastalığın tedavisinde ve hastalıktan korunmada özel önem taşır. Peniste yanmaya yol açan etkenler ve risk faktörleri;

  • Penis Derisinde Enfeksiyon: Penis derisinde enfeksiyon, penis yanmasına en sık yol açan nedenler arasındadır. Deride gelişen enfeksiyon hastada yanma, ağrı, cinsel ilişkide problem oluşturma, kaşıntı gibi pek çok semptoma yol açabilir.
  • İdrar Yolu Enfeksiyonları: Penis erkekte idrar yollarının son kısmı olan üretrayı içerisinde barındıran bir organdır. İdrar yollarında gelişen herhangi bir enfeksiyon sonucu hastada peniste yanma, kaşıntı, renkli ve kötü kokulu akıntı gibi semptomlar görülebilir.
  • Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar: Cinsel yolla bulaşan hastalıklar peniste yanmaya çok sık yol açan etkenler arasındadır. Özellikle seks işçileri ile beraberlik yaşandığı durumlarda bel soğukluğu(gonore), frengi(sfiliz), klamidya, genital herpes, AIDS gibi hastalıkların bulaş riski yüksektir. Bu gibi hastalıklar cinsel ilişki sonrası peniste yanmaya yol açabilir.
  • İrritan (Uyarıcı) Maddeler: Sık kullanılan prezervatifler, seks oyuncakları, naylon içerikli iç çamaşırları, kayganlaştırıcı jel gibi maddeler penis derisinde reaksiyon (tepkime) gelişmesine, bu bölgede yanma, kızarıklık, kaşıntı gibi semptomların oluşmasına neden olabilir.
  • Oral Seks: Oral seks peniste yanmaya yol açan, sık görülen belirtiler arasındadır. Oral seks sırasında partner penisi ağzına alır. Bu durum partnerin ağız bölgesinde bulunan en ufak mikrobun bile penise geçmesine, peniste enfeksiyon oluşturmasına neden olabilir.
  • Deri Hastalıkları: Deri hastalıklarının bir kısmı penis derisinde görülebilir, bu hastalıklar penis derisinde yanma, kaşıntı, kızarıklık, akıntı gibi semptomlara yol açabilir.
  • Stres: Stres pek çok hastalıkta olduğu gibi penis kaşıntısına da yol açtığı suçlanan bir durumdur. Stres zamanında bağışıklık sistemi zayıflayabilir, bu durum cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların bulaş riskini arttırabilir. Stres aynı zamanda deri hastalıklarının gelişmesi konusunda da bir risk faktörüdür.

Peniste Yanmanın Teşhisi

Peniste yanma hastanın dile getirdiği bir semptomdur. Bu yüzden bu hastalıkta Anamnez ve Fizik Muayene teşhisin esas kısmıdır. Anamnez hastanın hastalığından dolayı yaşadığı sıkıntıları dile getirmesidir.

Peniste yanma yaşayan hastalar sıklıkla peniste kötü kokulu akıntı, penis derisinde kızarıklık ve kabuklu döküntü oluşumu, penis ağrısı, ağrılı cinsel ilişki, idrar yaparken yanma, menide kan görülmesi gibi semptomlardan yakınırlar. Hekim hastanın şikayetlerini dinler, şikayetlerin gerçekleşme zamanını, şikayetleri arttırıp azaltan etkenleri, hastanın günlük yaşamındaki stres durumunu, hastanın cinsel partner sayısını, hastanın seks işçisi ile beraberlik yaşayıp yaşamadığını, prezervatif ya da kayganlaştırıcı jel gibi kimyasalları kullanıp kullanmadığını sorgular. Ardından fizik muayene yapar.

Fizik muayenede hekim hastanın penis derisini, testis derisini, kasık bölgelerini, penis ve testisin boyutlarını inceler. Hastada döküntü varlığında döküntüleri inceler, döküntüleri kaldırıp kanama olup olmadığını kontrol eder (bu işlem bazı deri Hastalıkları için ayırt edicidir). Bu muayeneden sonra hekim çoğunlukla tanıyı koymuş olur. 

Bazı durumlarda hastalığa kesin olarak tanı konulamaz. Bu durumda hastadan İdrar Tahlili ve Semen Analizi yapılabilir. Bu işlemlerde hastanın belli bir miktar idrar veya menisi laboratuvara gönderilip incelenir. Bu inceleme sonucunda hastada var olan enfeksiyon veya kanama gibi durumlar tespit edilebilir.

Peniste Yanmanın Tedavisi

Penis yanmasının esas tedavisi medikal tedavi yöntemi ile yapılır. Hastada yanmaya yol açan etken tespit edilir ve tedavi edilir. Penis yanması çoğunlukla enfeksiyon etkenlerinden dolayı geliştiği için hastada temel olarak medikal tedavi uygulamaları yapılır. Hastada yanmaya ek var olan semptomlarda da bu semptomları geçirmeye yönelik medikal tedavi uygulamaları yapılabilir.

Hastada deri hastalıklarına bağlı oluşan penis yanması ve buna ek olarak görülebilen semptomlarda hastaya yine medikal tedavi uygulamaları yapılabilir.

Peniste Yanma Tedavi Edilmezse Ne Gibi Komplikasyonlara Yol Açar?

Penis yanması; altta yatan nedenin bulunup tedavi edilmesi gereken hastalıklardandır. Hastada yanmaya yol açan etkenin bilinmesi hem tedavi açısından hem de hastalıktan korunma açısından büyük önem arz eder.

Penis yanması enfeksiyondan dolayı oluşmuşsa ve bu enfeksiyon tedavi edilmezse; hastada penis derisinde bulunan enfeksiyon kasık bölgelerine ve testislere yayılıp bu bölgede de enfeksiyon gelişimine yol açabilir.

İdrar yollarında bulunan enfeksiyondan kaynaklı penis yanmasında tedavi uygulanmazsa; idrar yollarında bulunan enfeksiyon mesaneye, mesaneden de böbreklere ilerleyip bu bölgelerde hasar yaratabilir.

Penis yanması hastada cinsel yolla bulaşan hastalıklardan kaynaklı oluşmuşsa ve bu durum düzeltilmezse; hastada bulunan bulaşıcı hastalık hastada bağışıklık sistemini çökertebilir, hastanın partnerinde de cinsel yolla bulaşan hastalık gelişimine neden olabilir.

Hastada penis yanması deri hastalıklarından dolayı oluşuyorsa ve bu durum tedavi edilmezse; hastada bulunan deri hastalığı ilerleyebilir, hastada başka bölgelere bulaşı gerçekleşebilir.

Peniste Yanmaya Ne İyi Gelir? Ne İyi Gelmez?

Penis yanmasına yol açabilecek nedenlerin ortadan kaldırılması, penis yanmasından korunmada ve tedavi sürecinde en etkili yöntemlerdendir. Hastalarda başvurulabilecek bazı uygulamalar; hastada hastalığın gelişmesini önleyebilir, var olan hastalığın iyileşme hızını arttırabilir. Bu uygulamalar;

  • Hastalar genital bölge temizliğine özen göstermeli, bu bölgedeki kıl yapılarını temizlemelidir.
  • Hastalar naylon içerikli iç çamaşırlarından kaçınmalıdır.
  • Hastalar seks oyuncağı, kayganlaştırıcı jel gibi kimyasal içerikli ürünlerden kaçınmalıdır.
  • Hastalar seks işçileri ile yapılan cinsel ilişkilerden kaçınmalı, böyle bir cinsel ilişki yapılacaksa prezervatif önlemini almalıdır.
  • Hastalar oral seksten uzak durmalıdır. Eğer oral seks yapılacaksa partnerin ağız temizliğine ve penisin temizliğine özen gösterilmelidir.
  • Hastalar idrar yolu enfeksiyonundan kaçınmak için idrarını fazla tutmamalıdır.
  • Hastalar iç çamaşırlarını sık sık değiştirmeli ve pamuklu iç çamaşırı tercih etmelidir.

Peniste Yanma Oluşumunda Kullanılan İlaçlar

Penis yanmasının esas tedavisi penis yanmasına yol açan etkenin bulunması ve bu etkene yönelik uygulanacak tedavi girişimi ile yapılır. Penis yanması çoğunlukla enfeksiyona yada deri hastalığına bağlı oluşur. Bu durumda hastaya medikal tedavi uygulanır. Penis yanmasında kullanılan ilaçlar;

  • Antibiyotik İlaçlar: Bu İlaçlar hastada yanmaya yol açan penis enfeksiyonu yada testislerden kaynaklı enfeksiyonda kullanılabilir. Bu ilaçlar ayrıca idrar yollarında bulunan enfeksiyonun tedavisinde de tercih edilebilir. Bu ilaçlar içerik olarak amoksisilin, penisilin, siprofloksasin, ofloksasin, moksifloksasin klavulanik asit gibi maddeler barındırır. Bu ilaçların yan etkileri arasında en sık bulantı, kusma, kabızlık, ishal, baş dönmesi ve baş ağrısı gibi şikayetler görülür. İlaçların nadir yan etkisi arasında mide kanaması, bağırsaklarda gelişen kanama, gastrit gibi semptomlar da görülebilir. Bu semptomlar hastayı ciddi düzeyde etkiliyorsa hekime müracaat edilmelidir.
  • Ağrı Kesici İlaçlar: Bu ilaçlar hastada penis yanmasına ek olarak görülen penis ağrısında kullanılan ilaçlardandır. Bu ilaçlar içerik olarak parasetamol, ibuprofen, naproksen gibi maddeleri barındırır. Bu ilaçların en sık görülen yan etkileri hazımsızlık, bulantı ve kusma, deride kaşıntı ve kızarıklık, mide yanması gibi semptomlardır. Bu ilaçların nadiren bazı hastalarda mide ülseri yaptığı da bildirilmiştir. Bu ilaçların yan etkileri hastayı rahatsız edici düzeyde ise hekimle iletişime geçilmelidir.
  • Kortizon: Kortizon deri hastalıklarının çoğunda kullanılan oldukça etkili bir antiinflamatuar(enfeksiyon karşıtı) ilaçtır. Bu ilaç hastaların penis derisinde oluşan yaraların iyileştirilmesinde oldukça etkilidir. Kortizonun en sık görülen yan etkileri kilo artışı, kıllanma artışı, vücut kas kütlesinde azalma, bağışıklık sisteminin baskılanmasın bağlı görülen sık enfeksiyon geçirme gibi semptomlardır. Bu semptomlar hastaya kar-zarar ilişkisi içerisinde reçete edilir ve belli bir dönem kullanıldıktan sonra ilaca ara verilir.

Çocuklarda Peniste Yanma

Çocukluk dönemi bedenin keşfedildiği ve farklılıklarının öğrenildiği bir dönemdir. Bu dönemde erkek çocukları dış genital (üreme) organlarıyla sık sık oynar. Bu durum çocukta enfeksiyon gelişimi için risk oluşturur.

Çocuklar aynı zamanda bu dönemde tuvalet alışkanlıklarını edindiği için; kendini temizleme konusunda yetersizdirler. Bu durum çocuklarda penis enfeksiyonu gelişimine ve peniste yanma hissi oluşumuna neden olabilir.

Çocuklarda penis yanması ile esas olarak ilgilenen bölüm Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları bölümüdür. Çocuklarda penis yanmasına yol açan etken çoğunlukla idrar yolu enfeksiyonu olduğu için; tedavide de antibiyotik ilaçlara başvurulur. 

Peniste Yanma Oluşumunda Hangi Doktora Gidilir?

Peniste yanma semptomu ile ilgilenen esas bölüm Üroloji bölümüdür. Ancak penis derisinde gelişen bazı hastalıklardan kaynaklanan penis yanması ile Deri ve Zührevi Hastalıkları bölümü de ilgilenebilir.

Üroloji ya da Deri ve Zührevi Hastalıkları uzmanı hastanın şikayetlerini dinler, gerekli sorgulamaları yapar. Hastayı muayene eder. Gerçek gördüğünde bazı tetkikler uygular ve hastalığa tanı koyar.

Hastalar penis derisinde kaşıntı, kızarıklık, peniste yanma, peniste kötü kokulu ve renkli akıntı, penis derisinde kabuklanma, testislerde ağrı, idrar yaparken yanma gibi semptomlar yaşadığında mutlaka hekime başvurmalı ve gerekli önlemleri almalıdır.

 Son Güncelleme:

Erkeklerde idrar yapamama ya da idrar yaparken yanma neden olur? Hangi bölüm bakar?

Erkeklerde idrar yaparken yanma hissi ve ağrı durumu en yaygın neden olarak idrar yolu iltihabına bağlıdır. İdrar yolu iltihabı, iltihabi bir hastalık olmasının yanı sıra hem kadında hem de erkekte görülebilen bir hastalıktır. Genel olarak kadınlar arasında, idrar kanalının kısa olmasına sebep olarak daha fazla görülse de bu oran erkeklerde de oldukça fazladır. Her iki cinste te idrar yaparken yanma hissi idrar yolu iltihabı gibi enfeksiyonlara bağlı olarak gelişmektedir. Tüm hastalık türlerinde olduğu gibi idrar yolu enfeksiyonunu da erkenden fark etmek tedaviyi kolay bir hale getirir. Tedavi edilmediği zaman böbrekleri riske sokabilir. Peki erkeklerde idrar yapamama ya da idrar yaparken yanma hissetmek neden olur ? İdrar yaparken yanma hissi için hangi doktora gidilmelidir merak edilen ayrıntıları ile sizler için derledik.

Erkeklerde idrarı tam olarak yapamama ya da yaparken ağrı, sızı hissetmek çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişebilir. Bu durum genel olarak vücuda giren mikroplar ile ilgilidir.

Erkeklerde İdrar Yapamama Neden Olur?

Erkeklerde görülen idrar yapamama durumu idrar tutukluğu olarak adlandırılır. Bu rahatsızlığın nedeni olarak ilaç kullanımı, enfeksiyon kapmak, psikolojik sebepler, prostat, mesane ve üretrada oluşan hastalıklar, prostatın yaş ile orantılı olarak büyümesi sayılabilir. İdrar kesesi ağzında yer alan prostat bezi erkeklerde 50 yaş ve sonrasında genel olarak büyüme gösterir. Bu büyüme hem iyi hem de kötü huylu olabilir. Yaşça büyük olan erkeklerde idrar yapamama gençlere göre çok daha sık görülen bir durumdur.

Erkeklerde İdrar Yaparken Yanma Neden Olur?

Erkeklerde ve kadınlarda sık sık görülen bir rahatsızlık olan idrar yaparken yanma hissi, üst solunum yol hastalıklarından sonra en fazla görülen enfeksiyon hastalığıdır. İdrar örneklerinde belli miktarda bakteri üremesi sonucunda kendini göstermektedir. İdrar yollarında yanmanın diğer nedenleri ise aşağıdaki gibidir:
1. Mesane taşları olması,
2. Prostatın iltihaplanması,
3. İdrar yolu enfeksiyonu,
4. Cinsel yolla geçen hastalıklar,
5. Böbrek enfeksiyonu,
6. Böbrek hastalıkları,
7. Bazı kanser ilaçları,
8. Üretranın iltihap alması,
9. Klamidya adı verilen idrar yolu iltihabı sonucunda penisten akıntı gelmesi,
10. Mesanenin enfeksiyon alması olarak sıralanabilir.

Erkeklerde İdrar Yaparken Yanma Durumu İçin Hangi Doktora Gidilmelidir?

Erkeklerde görülen yanma ve ağrı hissi eğer uzun süreli devam ettiyse mutlaka doktora gidilmeli ve bir tedavi yoluna girilmelidir. Bilindiği üzere idrar yaparken yanma hissinin olması idrar yoluna ait olan en net belirtilerden biridir. Bu belirtinin yanı sıra sık idrar gitme ve ağrılı ya da kokulu idrara sahip olmak iltihabın nedenleri arasındadır. Eğer kişi 24 saatten daha fazla süre idrar yaparken yanma durumu içindeyse mutlaka doktora gitmelidir. Yanmanın yanı sıra idrara sık çıkıyor ve ateş, titreme gibi durumlar yaşıyorsa uzman doktora başvurulmalıdır. Erkeklerde idrar yaparken yanma hissiyatı için Üroloji doktoruna gidilmelidir. Üroloji idrar yolu ile ilgili olan, üreme ile ilgili her türlü konuya bakan bir alandır.

Prostat, penis büyümesi, idrarda tutukluluk durumu, sık sık idrara gitme, idrar yaparken yanma, testiste sertlik hissi, mesane, kısırlık gibi pek çok hastalığa Üroloji bakmaktadır. Üroloji doktoru hastanın yaşam ve aile öyküsüne baktıktan sonra, hastanın metabolik ve fizyolojik olaylarını da göz önünde bulundurarak bir tedavi yöntemi uygular. Bu tedavi yönteminde gerek ilaçla gerek ise cerrahi müdahaleler ile işlemler uygulanır. Bu süreçte hasta doktorun kontrolünde olmalı ve önerdiği şeyleri dikkate alarak ilerlemesi gerekmektedir.

False

İYİ HUYLU PROSTAT BÜYÜMESİ BELİRTİLERİ VE TEDAVİSİ

Prostat nedir?

Prostat, alt idrar yolunda, mesanenin altında ve üretranın çevresinde bulunan bir bezdir. Sadece erkeklerde prostat vardır. Prostat meniyi taşıyan sıvıyı üretir. Prostatın, boşalma sırasında meniyi dışarı itmeye yardımcı olan düz kasları vardır.

Sağlıklı bir prostat, yaklaşık olarak büyük bir ceviz boyutunda ve 15-25 mililitre (ml) hacmindedir. Erkekler yaşlandıkça prostat da yavaş yavaş büyür.


İyi huylu prostat büyümesi

Prostat hastalıkları genellikle ileri yaşla ilişkilidir ve 50 yaşın üzerindeki erkeklerde alt idrar yolunda rahatsız edici semptomlara neden olabilirler. Bu semptomlar, iyi huylu prostat büyümesi (BPE) olarak bilinen bir durum olan prostat büyümesinden kaynaklanabilir. 

İyi huylu prostat büyümesi erkekler yaşlandıkça meydana gelen hormonal değişiklikler sonucunda sık görülen bir durumdur. İyi huylu prostat büyümesi prostat kanseri değildir. İyi huylu prostat büyümesi tedavi edilmese bile prostat kanserine dönüşmez. Ancak yaşla birlikte hem iyi huylu prostat büyümesi hem de prostat kanseri gelişebilir. 


İyi huylu prostat büyümesinin belirtileri

İyi huylu prostat büyümesi (BPE) genişlemiş prostatın mesanenin çıkışında üretraya baskı yapması sebebiyle idrar yapma şeklinizi etkileyebilir. 

Bazen semptomlar hafiftir. Örneğin, daha sık idrara çıkmanız gerekebilir veya mesanenizi tamamen boşaltmanız daha zor olabilir. Bu hafif semptomlar, yaşlanma sürecinin normal bir parçasıdır. Hafif semptomlar için doktorunuzun tedavi önermeyebilir.

Bazen ise semptomlar çok rahatsız edicidir ve yaşam kalitenizi olumsuz yönde etkileyebilir. Bu durumda tedaviye ihtiyaç duyabilirsiniz.

Genellikle alt üriner sistem belirtileri olarak adlandırılan semptomlar, iyi huylu prostat büyümesinden ve üriner sistemi etkileyen diğer problemlerden kaynaklanabilir.

Belirtilerin Türleri

İyi huylu prostat büyümesi gözlenen erkeklerde semptomlar aşağıdakileri etkileyebilir:

İdrar depolama ile ilgili belirtiler şunları içerir:

İşeme sırasında görülebilecek belirtiler şunları içerir:

İşeme sonrası görülebilecek belirtiler şunları içerir:


İyi huylu prostat büyümesinin tanısı

Doktorunuz iyi huylu prostat büyümesi belirtilerine neyin sebep olduğunu anlamak için bir dizi test yapacaktır. 

Bir önceki bölümde listelenen semptomlar sadece iyi huylu prostat büyümesinin değil birçok hastalığın belirtisi olabilir. Bu nedenle, doktorunuz teşhis koymadan önce birkaç test yaptırmanızı isteyecektir.

İlk olarak, doktorunuz tıbbi geçmişinizi alacak ve fizik muayene gerçekleştirecektir. Daha sonra idrar ve kan testleri yapabilir, mesanenizin ve prostatınızın görüntülenmesi gerçekleştirilebilir ve gerekirse diğer testleri de uygulanabilir.

Bu bölüm tanı hakkında genel bilgiler sunar, durum hastanede değişiklik gösterebilir.

Tıbbi geçmiş

Doktorunuz ayrıntılı bir tıbbi öykü alabilir ve belirtileriniz hakkında sorular sorabilir. Doktorunuz ayrıca sertleşme fonksiyonunuz hakkında sorular sorabilir. Aşağıdakilere hazırlanarak doktorunuza yardımcı olabilirsiniz:

Fiziksel Muayene

Doktorunuz genel bir fizik muayene gerçekleştirecektir.

Bu muayenede doktorunuz aşağıdakileri araştıracaktır:

Ek olarak, doktorunuz prostatın boyutunu, şeklini ve yoğunluğunu hissetmek için parmak ile rektal muayene yapabilir. Bu test, dijital rektal muayene olarak bilinmektedir.

İdrar günlüğü

Doktorunuz sizden bir mesane günlüğü tutmanızı isteyebilir. Burada ne kadar sıvı tükettiğinizi, ne sıklıkta idrar yaptığınızı ve ne miktarda idrar ürettiğinizi not edeceksiniz. Mesane günlüğü önemlidir çünkü doktorunuzun semptomlarınızı daha iyi anlamasına yardımcı olur.

Bir ölçü kabı yardımıyla evde idrar hacmini kolayca ölçebilirsiniz. İdrar yaparken geçen süreyi kaydetmek için bir kronometre kullanabilirsiniz. İdrar miktarını (mililitre olarak) ve idrara çıkma süresini (saniye cinsinden) not edin.

İdrar tahlili

Test için idrarınızın bir kısmını laboratuvara vermeniz gerekecek. Test, idrar yolu enfeksiyonunuz olup olmadığını ve idrarda kan izleri olup olmadığını araştıracaktır. Aynı zamanda şeker hastalığı belirtisi olabilecek glikoz da bu testte gözlenilebilir.

Üroflovmetri

Üroflovmetri, idrar akışını elektronik olarak kaydeden basit bir testtir.

Kan testi

Tanının bir parçası olarak, doktorunuz böbrek fonksiyonunuzu kontrol etmek için bir kan testi yapabilir. Doktor ayrıca kanınızda daha yüksek prostat spesifik antijen (PSA) seviyeleri olup olmadığını kontrol etmenizi önerebilir. PSA, prostat tarafından üretilen bir proteindir ve iyi huylu prostat büyümesi, prostat iltihabı veya prostat kanseri olan erkeklerde miktarı artabilir. Doktor bu tavsiyeyi yapmadan önce bu testin olası sonuçlarını size açıklayacaktır.

İdrar yolunun görüntülenmesi

Mesanenizin ve prostatınızın görüntüsünü oluşturmak için yüksek frekanslı sesler kullanan ultrason testi kullanılır.

Doktorunuz, idrar yaptıktan sonra mesanede ne kadar idrar kaldığını kontrol etmek için ultrason kullanarak mesanenizi tarayacaktır. Bu bilgi, semptomlarınızın iyi huylu prostat büyümesi olan erkeklerde ortaya çıkabilen kronik üriner retansiyondan kaynaklanıp kaynaklanmadığını keşfetmeye yardımcı olur.

Prostat hacminin boyutunu ölçmek için de ultrason kullanılabilir. Bu, sizin için en iyi tedavi seçeneğini seçmenize yardımcı olacaktır.

Ürodinamik değerlendirme

İdrar döngünüz ve mesane kaslarınızın nasıl çalıştığı hakkında daha fazla bilgi almak için bir ürodinamik test yapılır. Test sırasında, doktorunuz veya hemşireniz, mesanenizdeki ve karnınızdaki basıncı ölçmek için üretra ve rektumunuza kateterler yerleştirir.

Mesane, üretradaki kateter yoluyla yavaşça steril sıvı ile doldurulur. Bu şekilde mesanenin idrarla dolması simüle edilir. Mesane dolduğunda, bir üroflovmetreye idrar yapacaksınız.

Test sonuçları, kateterlere bağlı bir ekranda gösterilir. Bazen doğru sonuçlar elde etmek için testin tekrarlanması gerekir, ancak kateterler ikinci test için zaten yerinde olacaktır.

Aşağıdaki durumlarda doktorunuz ürodinamik değerlendirmeye ihtiyacınız olduğuna karar verebilir:


İyi huylu prostat büyümesinin tedavisi

İlaç ve ameliyatsız gözlem

Hafif / orta derecede rahatsız edici alt idrar yolu belirtileri gösteren iyi huylu prostat büyümeniz varsa, durumunuzun tedavisi için ilaç veya ameliyata ihtiyacınız olmayabilir. Bunun yerine, doktorunuz size durumunuzu, durumunuzun nasıl gelişebileceğini ve semptomlarınızı azaltmak, onlarla başa çıkmak için yaşam tarzınızı nasıl düzenleyebileceğinizi açıklayacaktır. Üroloğunuz sonraki aylar veya yıllar boyunca durumunuzu yakından izleyecek ve gerektiğinde aktif tedaviye başlayacaktır. Buna ilaç ve ameliyatsız gözlem denir.

Semptomlarınız hafif / orta seviyelerde ise ve yaşam kalitenizin düşmediğini düşünüyorsanız, gözlem iyi bir seçenektir. Bu pasif bir yaklaşım değildir çünkü durumunuzun kötüleşmediğinden emin olmak için düzenli kontroller içerir.

İyi huylu prostat büyümesi olan çoğu erkeğe, herhangi bir tedaviye başlamadan önce bir gözlem süresi sunulur. Bu dönemde ciddi komplikasyonlar çok nadir görüldüğü için gözlem dönemi yaygın olarak tavsiye edilmektedir. 

İlaç ve ameliyatsız gözlem programı şunları içerir:

Yaşam tarzı tavsiyeleri

Diğer tavsiyeler

Genel yaşam tarzı tavsiyelerini takip etmenin yanı sıra, İyi huylu prostat büyümesinin neden olduğu belirtileri günlük yaşamınızda aktif bir şekilde yönetebilirsiniz. Aşağıdaki tavsiyeleri uygulamak belirtileri azaltabilir ve durumunuzu sabit tutabilir.

İyi huylu prostat büyümesi olan erkeklerde alt üriner sistem belirtileri için ilaç tedavisi

Size iyi huylu prostat büyümesi (BPE) teşhisi konulduysa ve doktorunuz semptomlar rahatsız edici olduğunda ve yaşam kalitenizi etkilediğinde ilaç tedavisi önerebilir. Bu bölüm, doktorunuzla görüşmeniz gereken farklı ilaç tedavilerini açıklamaktadır. Sizin için en iyi yaklaşımın hangisi olduğuna birlikte karar verebilirsiniz.

Hangi ilaç tedavisinin kullanılacağı kararını etkileyen faktörler şunlardır:

BPE'nin neden olduğu semptomları tedavi etmek için kullanılan birkaç ilaç grubu:

Her ilaç grubu farklı bir şekilde çalışır ve farklı sonuçları, yan etkileri olabilir.

İyi huylu prostat büyümesinde ameliyat

İyi huylu prostat büyümesi (BPE) teşhisi konulan bazı hastalarda doktor ameliyatı önerebilir. Bu bölüm, doktorunuzla görüşmeniz gereken farklı tedavi seçeneklerini açıklamaktadır. Sizin için en iyi yaklaşımın hangisi olduğuna birlikte karar verebilirsiniz.

Ameliyat kararını etkileyen faktörler şunları içerir:

Ameliyatı ne zaman düşünmeliyim?

- İlaç tedavisi görseniz bile belirtileriniz kötüleştiğinde

- İyi huylu prostat büyümesi komplikasyonları yaşadığınızda veya bunlara yakalanma riskiniz doğduğunda. Olası komplikasyonlar şunları içerir:

- İlaç tedavisini çok iyi tolere edemediğinizde

- İlaç tedavisine göre ameliyatı tercih ettiğinizde


Ameliyatı sırasında, doktor prostatınızın genişlemiş kısmını (adenom olarak da bilinir) çıkaracaktır.

Farklı ameliyat türleri vardır, ancak hepsi belirtilerinizi gidermeyi ve idrar akışını iyileştirmeyi amaçlamaktadır.

Ana prosedürler:


İyi huylu prostat büyümesi hakkında genel bilgiler

İyi huylu prostat büyümesi ile yaşamak

İyi huylu prostat büyümesi olan birçok erkek, yaşlandıkça alt idrar yolu semptomları ile uğraşmak zorundadır. Bazıları için bu, çok fazla mutsuzluğa ve rahatsızlığa neden olurken, diğerleri yalnızca hafif bir rahatsızlık hisseder.

Dahası, farklı insanlar aynı semptomları farklı şekilde yaşayabilir. Örneğin, bir adam gece idrar yapmak için uyanmaktan çok acı çekebilirken, diğeri bundan neredeyse hiç etkilenmeyebilir. 

Yaşam kalitesi hem fiziksel hem de psikolojik sağlığı içerir. Sadece sağlıklı hissetmek değil, aynı zamanda iyi huylu prostat büyümesi ile yaşamanın psikolojik baskısından da kurtulmak önemlidir. Semptomları kontrol altında tutmanın birçok yolu vardır. İlişkilerinizde mutlu olmanızı ve hayatınızın her alanına katılmanızı engellememelidirler. Belirtileriniz sizi rahatsız ediyorsa yardım isteyin: aile hekiminize veya bir üroloğa danışın.

Sosyal yaşamınız üzerindeki etkileri

İyi huylu prostat büyümesi ile ilişkili sık sık idrara çıkma ihtiyacı gibi semptomlar sosyal yaşamınızı olumsuz etkileyebilir. Bazı erkekler bu semptomlardan o kadar rahatsızlık çekerler ki tüm sosyal aktivitelerden kaçınırlar. Kendilerini yakınlarda tuvalet olmayan bir durumda bulmaya korkarlar. Ayrıca gece idrara çıkma ihtiyacı nedeniyle uykuyu kaybetmek enerji seviyelerini düşürebilir ve günlük aktiviteleri sürdürmeyi zorlaştırabilir.

Sosyal aktivitelerden kaçınmak, problemle baş etmenin en kolay yolu gibi görünebilir, ancak izolasyona yol açabilir ve sosyal hayatınızdan tam anlamıyla zevk almanızı engelleyebilir. Belirtilerinizle başa çıkmanıza yardımcı olabilecek üroloğunuzdan profesyonel tavsiye alın.

Kişisel ilişkiler ve cinsellik

İyi huylu prostat büyümesinin neden olduğu belirtiler kişisel ilişkileriniz ve cinsel yaşamınız üzerinde olumsuz bir etki yapabilir. Vücudunuzun kontrolünü her zaman elinizde hissetmediğinizde, kendinizi çekici ve kendinden emin hissetmek veya partnerinizle yakın olmak zor olabilir. İdrar tutamama, kaçırma dönemleri utanç verici olabilir ve özgüveninizi düşürebilir. İlaç tedavisinin cinsel istek eksikliği veya sertleşme bozukluğu gibi yan etkileri de bu duyguları artırabilir.

Cinsel yaşamınızı bir ürologla tartışmak rahatsız edici olabilir, ancak endişelerinizi gidermenin en etkili yoludur. Partneriniz ve üroloğunuzla birlikte cinsel yaşamınızda neyin önemli olduğunu belirleyebilir ve en iyi tedavi seçeneğini seçebilirsiniz. Belirtilerinizi gidermenin ve cinsel yaşamınızı iyileştirmenin birçok yolu vardır, bu da iyi huylu prostat büyümesi ile yaşamayı kolaylaştırır.

İyi Huylu Prostat Büyümesi Belirtileri ve Tedavisi Hakkında Bizimle İletişime Geçin

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır