genetik mühendisliği tıp ve endüstride uygulama alanları / Genetik Mühendisliği Nedir? | IIENSTITU

Genetik Mühendisliği Tıp Ve Endüstride Uygulama Alanları

genetik mühendisliği tıp ve endüstride uygulama alanları

kaynağı değiştir]

Genetik mühendislik ürünü buğdaylar

Islah ile ilgili ilk uygulamaların yaklaşık yıl kadar önce Nil vadisinde başladığı sanılmaktadır. Çağlar boyu süregelen, önceleri tamamen gelenek ve görgüye dayanan, sonraları da özellikle genetiğin ilerlemesiyle, bu bilim dalından elde edilen bilgiye dayanarak yapılan uygulamalar sadece doğal çeşitlenme işleyişlerini temel almış ve kontrollü döllenmeyi ardışık seçilime bağlamıştır. Bu yüzden canlılarda istenilen özelliklerin eldesi sadece tür içinde kısıtlı kalmış ve büyük ölçüde rastlantıya dayanmıştır. Bu kısıtlanmayı kırmak isteyen araştırmacılar, özellikle bitki ıslahçıları çeşitli teknikler geliştirerek doğal olarak eşleşmeyen türler arasında gen aktarımları yapmayı ve bunların sonucunda çeşitliliği oluşturmayı başarmışlardır. Bu nedenle klasik ıslahçıların dışında bu şekilde çalışan araştırmacıların ilk gen mühendisleri oldukları kabul edilebilir.

'lı yıllarda somatik hücrelerin birbirleriyle kaynaşabildiklerinin bulunmasıyla, belli bir amaca yönelik çeşitlilik çalışmalarına yön ve hız kazandırmıştır. Genetiğin bir alt dalı olarak gelişen somatik hücre genetiğine dayanarak gen aktarımı çalışmaları somatik hücre düzeyinde, eşeyli üremenin dışındaki yollarla da yapılmaya başlanmıştır.

'li yılların başında ise; temel ve teknik bilginin birikimiyle, istenilen amaca uygun gen kombinasyonu yapılası çalışmaları moleküler (nükleik asit) düzeyine indirilmiş ve günümüzde genetik mühendisliği denince akla gelen rekombinant DNA teknolojisinin temelleri atılmıştır. Bu teknoloji genetik mühendisliğindeki en etkili ve çarpıcı gelişmedir.

yılında J. Craig Venter Enstitüsü, ilk sentetik bakteriyel genomu üretip, onu DNAsı olmayan bir bakterinin içine enjekte ettiklerini duyurdu. Böylece Synthia bakterisi dünyanın ilk sentetik yaşam formu oldu..

Uygulamalar[değiştir

Genetik Mühendisliği Nedir? Ne İş Yapar?

Rekombinant DNA teknolojisi olarak da adlandırılan genetik mühendisliği, genetik materyali, özellikle farklı biyolojik türlerden DNA'yı kesmek ve bir araya getirmek ve kalıtsal genetik materyalin yeni kombinasyonlarını oluşturmak için ortaya çıkan hibrit DNA'yı bir organizmaya sokmak için kullanılan teknikler grubunu içerir.

Genetik mühendisliği, çok uzun yıllardır bitki ve hayvanlar üzerinde kontrolü sağlamak adına yapılagelmiştir. Modern biyoteknoloji, genetik mühendisliği yoluyla organizmanın daha hassas bir şekilde değiştirilmesi için belirli bir geni hedeflemeyi daha kolay ve daha hızlı hale getirdi.

"Değiştirilmiş" ve "tasarlanmış" terimleri, genellikle genetik olarak değiştirilmiş veya "GDO" gıdaların etiketlenmesi bağlamında birbirinin yerine kullanılır. Biyoteknoloji alanında GDO, genetiği değiştirilmiş organizma anlamına gelirken, gıda endüstrisinde bu terim, yalnızca kasıtlı olarak tasarlanmış ve seçici olarak yetiştirilmemiş organizmaları ifade eder. Bu tutarsızlık tüketiciler arasında kafa karışıklığına yol açar ve bu nedenle ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), gıda için genetik olarak tasarlanmış (GE) terimini tercih eder.

Genetik mühendisi olmak için üniversitelerin Genetik Mühendisliği bölümlerinden mezun olmak gerekir. Genetik mühendisliği hazırlıkta her özel ders ihtiyacınız varsa linkten sizin için en ideal öğretmeni bulabilirsiniz. 

Genetik mühendis neler yapar?

 

iş görevleri şunları içerir:

  • Organizmaların mevcut DNA yapılarını incelemek için araçlar kullanmak
     
  • Bu organizmaları laboratuar ortamında değiştirmek
     
  • En son genetik mühendisliği haberleri ve atılımlar hakkında güçlü bir bilgi birikimine sahip olmak
     
  •  Deney tasarlama ve yürütme
     
  • Gazetecilik makaleleri yazma ve yayınlama
     
  • Belirli bir genetik mühendisliği alanıyla ilgili konferanslara katılmak

İş çok şey içerir ve genellikle genetik biliminin çok niş bir alanında uzmanlaşırsınız, böylece dikkatiniz kariyeriniz boyunca yalnızca o alana odaklanır.

Genetik mühendisliği süreci
 

GDO üretimi çok aşamalı bir süreçtir ve şu şekilde özetlenebilir:

  1. 1. ilgilendiğiniz genin belirlenmesi;
     
  2. 2. ilgi konusu genin izolasyonu;
     
  3. 3. birçok kopya üretmek için geni büyütmek;
     
  4. 4. genin uygun bir destekleyici ve poli A dizisi ile birleştirilmesi ve plazmitlere sokulması;
     
  5. 5. plazmidin bakterilerde çoğaltılması ve klonlanmış yapının enjeksiyon için geri kazanılması;
     
  6. 6. Yapının alıcı dokuya, genellikle döllenmiş yumurtalara aktarılması;
     
  7. 7. genin alıcı genomuna entegrasyonu;
     
  8. 8. genin alıcı genomunda ifadesi; 
     
  9. 9. Genin sonraki nesiller boyunca kalıtımı.

 

 

Genetik mühendislik başka neler için kullanıldı?

  • İlk genetik mühendislik yılında bakteri üzerinde yapıldı.
     
  • Daha sonra yılında aynı tekniklerle farenin genetiği değiştirildi.
     
  • yılında birçok GDO’lu ürün üretilmişti.
     
  • Genetik mühendisliğin birçok uygulama alanı vardır: bilimsel araştırmalar, tarım ve teknoloji.
     
  • Bitkiler üzerinde (patates, domates ve pirinç vb.)  genetik mühendislik; dirençlerini, besin değerlerini ve büyüme oranını artırmak amacı ile uygulandı.
     
  • Sütlerindeki bir hastalığı tedavi etmek amacıyla kullanılacak bir protein üreten koyun türü geliştirildi.
     

Genetik Mühendisliğin Çevreye Etkileri
 

Bu alanın olumlu etkileri çok olsa da, yanıtlanması gereken birçok soru var. Genetik mühendisliği ile geliştirilen yeni organizmalar ekolojik bir sorun oluşturabilir. Genetiği değiştirilmiş bir türün çevrede yapacağı değişiklikleri tahmin edemezsiniz. Genetiği değiştirilmiş yeni bir türün serbest bırakılması, sadece egzotik türlerin yapacağı bir bölgenin ekolojisinde bir dengesizliğe neden olma olasılığına da sahip olacaktır. Bir kaza veya bilinmeyen bir sonuç birkaç soruna neden olabilir. Örneğin, bir virüsün veya bakterinin genetik mühendisliğinde meydana gelen bir kaza, daha güçlü bir türe neden olabilir ve bu da salındığında ciddi bir salgına neden olabilir. Bu, insan genetik mühendisliğinde ölümcül olabilir ve küçük tıbbi problemlerden ölüme kadar değişen sorunlar yaratabilir .
 

Genetik Mühendisliğin İnsan Üzerindeki Etkileri
 

Genetik mühendisliğin insan vücudunda fonksiyonel geni taşıyan viral vektörü kullanımına bakıldığında; tepkisi hala bilinmemektedir. Fonksiyonel genlerin nereye yerleştirildiğine dair hiçbir ipucu yok. Mutasyona uğramış genler yerine önemli genlerin yerini bile alabilirler. Bu nedenle, bu insan için başka bir sağlık durumuna veya hastalığa yol açabilir. Ayrıca, kusurlu genler fonksiyonel gen ile değiştirildiği için, genetik çeşitlilikte bir azalma olması ve eğer insanlar aynı genomlara sahip olacaksa, bir bütün olarak popülasyonun virüse veya herhangi bir hastalığa duyarlı olması beklenmektedir. Genetik mühendisliği, bilinmeyen yan etkiler veya sonuçlar da yaratabilir. Bir bitki veya hayvandaki belirli değişiklikler, bazı insanlarda, orijinal haliyle meydana gelmeyen, öngörülemeyen alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Diğer değişiklikler, bir organizmanın insanlara veya diğer organizmalara toksik olmasına neden olabilir. Genetik mühendisliği bölümün kazanmak isteyen öğrenciler için en önemli derslerin başında biyoloji gelmektedir. Biyoloji özel ders sayfamızdan sizin için en ideal öğretmeni bulabilirsiniz. Ayrıca TYT Biyoloji konuları başlıklı makalemizi mutlaka incelemenizi ve sınavlara hazırlıkta yön verici bilgilere göz gezdirmenizi tavsiye ederiz.
 

Genetik Mühendisi Olmalı mıyım? 
 

Bir genetik mühendisi olarak, insanların, bitkilerin ve hayvanların biyolojik yeteneklerini geliştirmek için genleri değiştireceksiniz. Bu alanda asıl amacınız insanların kaliteli yaşam sürmelerine yardımcı olmaktır. Bir gen terapisti olarak, genetik hastalıkları olan insan hastaları tedavi edeceksiniz. Aksi takdirde, tıbbi olmayan bir ortamda biyokimyacı veya biyofizikçi olarak çalışarak, bitkiler gibi besin bitkileri olarak kullanılan canlı organizmaları keşfedebilirsiniz. İşiniz zararlı organizmalar ve toksinlerle uğraşmayı içerecek. Genellikle tutarlı bir programla tam zamanlı çalışacaksınız.

Genetik Mühendisliği İş Alanları ve Kariyer Olanakları
 

Genetik mühendisliği araştırma bilim adamları, tüm araştırma programlarının proje liderleri veya yöneticileri olabilir. Profesyonel dergilerde önemli araştırma bulgularının yayınlanması ilerlemeye yol açabilir. Bazı genetik mühendisliği araştırma bilim adamları kendi danışmanlık firmalarını veya biyoteknoloji laboratuvarlarını kurabilirler. Genetik mühendisliği araştırma bilimcileri için istihdam görünümü çok iyidir. Genetik araştırmalara olan ilgi, birçok hastalığın olası tedavilerine ve tedavisine yol açan keşiflerle son birkaç yılda hızla artmıştır. Tıpta, tarımda ve özel sektörde genetik mühendisliği için gittikçe daha fazla uygulama bulunduğundan araştırma bilimcileri büyük talep görecek.

Genetik mühendisliği araştırma bilim adamlarının çoğu mikrobiyologlardır. Genetik materyali bir organizmadan izole etmek ve diğerine nakletmek için rekombinant DNA (deoksiribonükleik asit) teknikleri veya gen ekleme kullanırlar.

Genetiği değiştirilmiş ilaçlar, kimyasallar ve diğer ürünler, diğerleri arasında pirojen (sıcaklık) testi, mikrobiyal limit testi ve sterilite testi dahil olmak üzere çeşitli laboratuar testlerine tabi tutulur. Bulgularına dayanarak, genetik mühendisliği araştırma bilim adamları, geliştirdikleri ürünler için protokoller veya katı ürün standartları oluşturmalıdır. In vitro ("cam altında" veya test tüplerinde) geliştirilmelerinden sonra, bu ürünler kapsamlı in vivo ("canlı") testlere veya ürünün amaçlandığı popülasyonun temsili bir numunesi üzerinde testlere tabi tutulur. Sıklıkla bir biyoistatistikçi test verilerini ve sonuçlarını bir bilgisayar sistemine girer ve bunları analiz eder. Test tamamlandıktan sonra, bilim adamları sonuçları dikkatlice incelemeli ve ürün denemelerini detaylandıran kapsamlı bir rapor hazırlamalıdır.

kaynağı değiştir]

CRISPR teknolojisi kullanılarak, İzmir Biyotıp ve Genom Merkezin'de üretilen, Tyrosinasegen lokusu hedeflenmiş albino transgenik fareler. Tyrosinase enziminin üretilememesi kürk renginin albino olmasına neden olmaktadır.

Genetik mühendisliği, bilim insanlarının genleri bir organizmadan alıp diğerine aktarmalarına imkân veren bir teknolojidir. Bu teknoloji; nükleik asit hibridizasyon, rekombinant DNA, PCR, RNA,hücre kültürü ve monoklonal antikor tekniklerini içerir.

Genetik mühendisliği, biyoteknolojinin doğrudan bir alt dalı olmayıp, ayrı bir teknolojidir. Fakat modern biyoteknolojinin uğraşlarının hemen hepsinde, özellikle son yıllarda, biyoteknoloji gelişimine büyük katkılar sağlamaktadır.

Bunlardan en başarılı ve yaygın olan DNA tekniğinde, in vitro koşullarda; nükleik asit moleküllerinde kesme (restrüksiyon) enzimlerinin kullanılmasıyla, DNA’nın istenilen bölgesinin kesilip çıkarılması ve kesilen parçanın ligaz enzimi kullanılarak “vektör” adı verilen taşıyıcıya yapıştırılması işlemleri uygulanır. Daha sonra plazmid bakteri içine yerleştirilerek rekombinant DNA’nın normal hücresel aktivitesine devam etmesi sağlanır. Bu teknolojiyle, genlerin ait oldukları canlının genomundan yalıtılması ve çoğaltılmasına, yapı ve işlevlerinin araştırılmasına, değişik türlere ait canlılara aktarımına ve ürünlerin daha verimli şekilde eldesine olanak verilmektedir.

Genetik mühendisliğinin çalışmalarından elde edilen sonuçlar iki yönde değerlendirilebilir:

Temelde moleküler biyolojiyle doğan bu teknolojiyle, hiç bilinmeyen pek çok konu aydınlatılmıştır. Netice de moleküler biyoloji ve genetik mühendisliği karşılıklı olarak birbirlerini geliştirmektedirler.

Genetik mühendisliğinin uygulama alanlarının başında endüstri gelmektedir. Çeşitli endüstriyel ürünlerin (ilaç, besin vb.) istenilen nitelikte ve miktarda eldesi için yapılan çalışmalar bu teknolojinin daha da gelişmesine neden olmuştur. Tıpta özellikle kalıtsal hastalıklarının tanısının yapılmasında, tarım ve hayvancılıkta istenilen özelliklerdeki ürünlerin eldesinde, çevre kirliliğin önlenmesi, madencilik gibi pek çok alanda yine genetik mühendisliği kullanılmaktadır.

Bugün, genetik mühendisliğinin bitki ve hayvanlarda uygulanmasıyla daha iyi ve sağlıklı yiyecekler, daha güvenli temiz bir çevre ve sağlık alanındaki gelişmeler insanlara sunulmuştur. Günümüzde büyük bir hızla gelişen bu teknoloji, özellikle gelişmiş ülkelerde bir yarış halini almıştır. Hemen hemen tüm çevreler yüzyılın "biyoloji çağı" olacağı görüşünü, büyük ölçüde moleküler düzeyde ve biyoteknolojide genetik mühendisliği tekniklerinin gelişmeleriyle ilişkilendirmektedir.

Ayrıca bakınız[değiştir

Genetik mühendisliği

Genetik mühendisliği, canlılarınkalıtsal özelliklerini değiştirerek, onlara yeni işlevler kazandırılmasına yönelik araştırmalar yapan bilim alanıdır. Bu uygulamalarla uğraşan bilim insanlarına "genetik mühendisi" denir. Genetik mühendisleri, genlerin yalıtılması, çoğaltılması, farklı canlıların genlerinin birleştirilmesi ya da genlerin bir canlıdan başka bir canlıya aktarılması gibi çalışmalarla uğraşırlar. Genetik mühendisliği için, rekombinant DNA teknolojisi, gen klonlaması, DNA klonlaması, genetik maniplasyon/modifikasyon veya gen ekleme (splays) birçok bilim insanınca eş anlamlı olarak kullanılabilmektedir.

Genetik mühendisliği etki alanı son derece geniş bir meslek, bilim ve mühendislik dalı olup, genlerle yapılabilen uygulamalar, çalışmalar anlamına gelmektedir. Birçok bilim dalına ait bilgilerin ve çeşitli özel tekniklerin, canlılarla ilgili temele ve uygulamaya ait sorunların çözülmesi için genellenecek olursa, moleküler biyoloji hakkındaki bilgimizin artmasına yardım eden çok etkili bir araştırma aracıdır.

Gregor Mendel genetiğin ve bu bilimle ilgili yapılan çalışmaların kurucusu olarak kabul edilip, "Genetiğin Babası" olarak anılmaktadır.

Tanım ve amaç[değiştir

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.