ilk dönem burs kesilir mi / Sıkça Sorulan Sorular | Burskoop

Ilk Dönem Burs Kesilir Mi

ilk dönem burs kesilir mi

KYK bursu hangi durumlarda kesilir? KYK bursu neden kesilir?

KYK bursu hangi durumlarda kesilir? sorusu burslu okuyan öğrenciler tarafından merak konusu oldu. Her yıl binlerce öğrenci KYK bursuna başvurmaktadır. Her yıl olduğu gibi bu yılda aynı oranda artış gösteren KYK bursları 50 TL'lik bir artışla TL'ye yükseldi. KYK bursu adı altında her ay düzenli olarak 4 yıl boyunca verilen para, bazı durumlarda kesiliyor. Parası yatmayan veya kesintiye uğrayan üniversite öğrencileri KYK bursunun neden kesildiğini araştırıyor. Peki KYK bursu hangi durumlarda kesilir?

KYK bursu ile ilgili merak edilenleri bu haberimiz üzerinde derledik. KYK bursu adı altında her ay düzenli olarak 4 yıl boyunca verilen ücret bazı sebepler neticesinde kesilecektir. eğitim öğretim yılında aylık TL olarak belirlendiği Kredi Yurtlar Kurumu bursu karşılıksız verilen bir burs olup kredi gibi mezun olunduktan 2 yıl sonra geri ödemesi başlamamaktadır. Buna göre; KYK bursu hangi durumlarda kesilir?

KYK BURSU HANGİ DURUMLARDA KESİLİR?

Bir öğrencinin vefat etmesi neticesinde aylık düzenli olarak aldığı KYK bursu varislerine veya ailesine kalmayacak olup vefat ettiği ay itibariyle öğrencilikle ilişiği kesildiği gibi bursu da kesilmektedir.

Bir öğrencinin 4 yıl tamamladıktan sonra mezun olmadığı durumlarda, okulu 5 veya 6.yıla uzasa da 4. yıl sonunda bursu kesilmektedir. Yani bir öğrencinin alacağı burs süresi okulun normal süresi ile ilişkilidir. Bir tıp öğrencisi en fazla 60 ay burs alırken 4 yıllık okuyan bir mühendislik öğrencisi 48 ay almaktadır.

Eylül &#;de KYK burs yönetmeliğinde yapılan değişikliğe göre not ortalaması 4&#;lük sistemde &#;nin altında olan öğrencilerin bursu kesilir.

Almakta olduğunuz bursun devam edebilmesi için not ortalamanızın ekim ayındaki YÖKSİS kayıtlarında ve üzeri olması gerekmektedir. Bursun kesilmesinde yıl sonu ortalaması dikkate alınmaktadır.

Not ortalaması &#;lük sistemde &#;ün altında olan öğrencilerin bursu kesilir.

Hazırlık sınıfında da sınıfı geçemeyenlerin bursu kesilir. Bunun yanında hazırlık sınıfını geçseniz dahi yukarıda bahsedilen ortalamaların altında sınıfı geçmeniz halinde bursunuz yine kesilir.

Bir öğrencinin disiplin suçu işlemesi ve bunu tekrarlaması sonrasında okul ile ilişiği kesildiği durumlarda KYK bursu da kesilmektedir.

Bir öğrencinin okulu bırakması sonucu KYK bursu kesilmektedir. Örneğin 2 dönem üst üste ders kaydı yaptırmayan öğrencinin 2. Dönem itibariyle Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) bursu kesilmektedir.

2 yıl okuduktan sonra başka bir bölüme geçen ve 2 yıl da orada okuyun öğrencinin mezuniyetine 1 yıl kalsa dahi 4. Yılını doldurduğu için öğrenim kredisi ve KYK bursu kesilecektir.

Değerli arkadaşlar yılı sonu itibariyle yayımlanan Kredi ve Yurtlar Kurumu Yönetmeliğinde burs verilmeyecek kişiler başlığındaki &#;asgari ücret düzeyinde aylık veya ücretle sürekli bir işte çalışan veya gelire sahip olan öğrenciler&#; ibaresi kaldırıldı. Yani artık asgari ücret düzeyinde çalışan öğrencilerin bursları kesilmeyecektir. Ancak asgari ücret düzeyinde sigortalı bir işte çalışan ve ilk defa burs başvurusu yapacak öğrencilerin başvuru sonrasın sosyal durumları göz önüne alındığı için burs çıkma olasılığı çok azdır. Ancak burs alan öğrenciler asgari ücret düzeyinde bir işte çalışırsa bursları kesilmez.

KYK BURSUNU NEDİR? KİMLER ALABİLİR?

Yüksek öğrenim gören başarılı ve ihtiyaç sahibi öğrencilere sayılı Yüksek Öğrenim Öğrencilerine Burs/Kredi Verilmesine İlişkin Kanun hükümlerine göre karşılıksız verilen paradır.

Ön lisans öğrencileri,

Lisans öğrencileri,

İki yıllık okullardan mezun olup, dört yıllık okulların üçüncü sınıfına dikey geçiş sınavı ile ara vermeden kayıt yapan öğrenciler, ( intibak veya hazırlık sınıfında burs verilmez.

Yüksek Lisans (Master ve Doktora) öğrencileri,(hazırlık sınıfında burs verilmez)

ÖSYM sınav sonucunda ham puan bazında herhangi bir puan türünde ilk &#;e giren öğrenciler,

Kurum Kuruluş Kanunu gereği, Yönetim Kurulu tarafından belirlenen, kıstaslara göre Amatör milli sporcu olan öğrenciler burstan yararlanabilmektedir.

KYK Burs kredi taahhütnamesi nasıl onaylanır? E devlet KYK burs kredi taahhütname onay işlemi

KYK burs sonuçları açıklandı! KYK burs sonuç sorgulama sayfası (sonuç kyk gsb gov tr)

ÖĞRENİM KREDİSİ NEDİR?

Yüksek öğrenim gören T.C. vatandaşı öğrencileri maddi yönden desteklemek, sosyal ve kültürel gelişmelerini kolaylaştırmak amacıyla devam ettikleri yüksek öğretim kurumlarının normal öğrenimi süresince verilen, zorunlu hizmet yükümlülüğü bulunmayan borç paradır.

Öğrenim kredisi borcu; öğrenciye normal öğrenimi süresince verilen miktarlara Türkiye İstatistik Kurumu Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksindeki artışlar uygulanarak, hesaplanacak miktarın ilave edilmesi ile tespit edilir.

BURSTAN YARARLANAMAYACAK OLAN ÖĞRENCİLER

Kurumdan burs ya da öğrenim kredisi alan öğrenciler,

sayılı Yükseköğretim Kanununun 10 uncu maddesine göre burs verilen öğrenciler hariç olmak üzere, sayılı Kanunun 2 nci maddesi kapsamında yer alan kamu kurum ve kuruluşlarından burs almakta olan öğrenciler

- Kurumdan daha önce burs veya öğrenim kredisi almış olan öğrenciler,

- Öğretim kurumuna kayıt tarihi itibari ile bir öğretim yılı kaybı olan öğrenciler,

- Yabancı uyruklu öğrenciler,

- Polis akademisi ile askeri okul öğrencileri,

- Normal öğrenim süresinden fazla ek süre öğrenim gören öğrenciler,

- Yüksek lisans öğrencilerinden hazırlık sınıfında öğrenim gören öğrenciler,

- Açık öğretim ve uzaktan eğitim öğrencileri,

- Gerçeğe aykırı beyanda bulunan öğrenciler,

- Burs Yönetmeliği hükümlerine göre burs almaya yeterli bulunmayan öğrenciler, burstan yararlanamazlar.

KYK burs taahhütname 1 TL ne demek? KYK burs taahhütname metni

Kredi ve Yurtlar Kurumu Burs-Kredi Yönetmeliği

YÜKSEK ÖĞRENİM KREDİ VE YURTLAR KURUMU BURS-KREDİ YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

Madde 1 — Bu Yönetmeliğin amacı, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından yüksek öğrenim öğrencilerine burs-kredi verilmesine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

Madde 2 — Bu Yönetmelik, sayılı Yüksek Öğrenim Öğrencilerine Burs, Kredi Verilmesine İlişkin Kanunun 2 nci maddesinde belirtilen kamu kurum ve kuruluşlarının (Vakıf üniversiteleri hariç) kendi mevzuatlarındaki kriterlere göre belirleyecekleri öğrenciler ile Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından belirlenecek öğrencilere hangi şartlarla burs-kredi verileceği ile bunların kesilmesi ve lüzumu halinde tahsiline ilişkin hak ve yükümlülükleri kapsar.

Dayanak

Madde 3 — Bu Yönetmelik, sayılı Yüksek Öğrenim Öğrencilerine Burs, Kredi Verilmesine İlişkin Kanunun 6 ncı maddesi hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

Madde 4 — Bu Yönetmelikte geçen;

Kurum                                         :Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunu,

Genel Kurul                                  :Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Kurulunu,

Yönetim Kurulu                             :Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Yönetim Kurulunu,

Genel Müdürlük                            : Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğünü,

Öğretim Kurumu                           :Öğrencinin öğrenim gördüğü yüksek öğretim kurumunu,

Öğrenci                                        :Yurt içinde öğrenim gören yüksek öğrenim öğrencisini,

Burs                                             :Bu Yönetmelik hükümlerine göre, öğrenciye karşılıksız verilen parayı,

Kredi                                           :Burs aldıktan sonra başarısızlığı sebebiyle bursu kesilen öğrencilere, sayılı   Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Kanunu çerçevesinde uygulanan Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Öğrenim Kredisi Yönetmeliği hükümlerine göre verilen borç parayı,

Burs Tahsis Kontenjanı            :Her yıl ilk defa burs verilecek öğrenci sayısını,

İhtiyaç                                          : Öğrenci ve ailesinin sosyal ve ekonomik durumunu,

Başarı (Yeterlik)                         :Öğrencinin burs isteğinde bulunduğu tarihte, yüksek öğretim kurumuna girişte aldığı puan ve puan türünü, ara sınıfta ise yıl sonu başarı durumunu, burs aldığı süre içerisinde ise öğretim kurumlarının kendi mevzuatları gereği belirledikleri başarı durumunu,

Normal Öğrenim Süresi            :Öğrencinin öğrenim gördüğü öğretim kurumunun hazırlık sınıfı dahil öğrenim süresini, ara sınıf öğrencilerinin ise öğretim kurumuna giriş tarihi itibariyle kalan öğrenim süresini,

Ek Süre                                         : Öğrencinin öğretim kurumuna giriş yılı itibariyle normal öğrenim süresini aşan süreyi,

Öğretim Yılı                                   :1 Ekim tarihi ile müteakip yılın 30 Eylül tarihine kadar olan süreyi,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Kamu Kurum ve Kuruluşları ile İlgili İş ve İşlemler

Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca Yapılacak İşlemler

Madde 5 — sayılı Kanun’un 2 nci maddesinde belirtilen kamu kurum ve kuruluşları (Vakıf üniversiteleri hariç) yüksek öğrenim öğrencilerine burs, kredi ve nakdi yardım adı altında herhangi bir ödeme yapamazlar. Ancak; mevzuatlarındaki kriterlere göre burs verilmesini öngördükleri öğrencileri her yıl en geç Ekim ayı sonuna kadar Kuruma bildirirler.

Genel Bütçeli Daireler ve Katma Bütçeli İdareler ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu Dışında Kalan Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca Yapılacak İşlemler

Madde 6 — Genel bütçeli daireler ve katma bütçeli idareler ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu dışında kalan kamu kurum ve kuruluşlarının mevzuatlarındaki kriterlere göre belirleyecekleri öğrencilere, öngördükleri miktarda ödeme yapılabilmesi aşağıdaki şartlara bağlıdır.

a) Gerekli meblağı Kurumca belirlenen ödeme tarihinden en geç 30 gün öncesine kadar Kurum hesabına yatırmak zorundadırlar. Bu süreden sonra yatırılan meblağ ilgili kuruluşlara iade edilmeyip, öğrenciye takip eden ödeme döneminde ödenir.

b) Aktarılan meblağ Kurumca herhangi bir kesintiye tabi tutulmaksızın, bildirilen öğrencilerin hesabına yatırılır.

c) Öğrencilere verilecek burs-kredinin süresi ve kesilmesine ilişkin işlemler ilgili kuruluşlarca yapılarak, Kuruma bildirilir.

Belediyeler Tarafından Yapılacak İşlemler

Madde 7 — Belediyeler tarafından yüksek öğrenim öğrencilerine burs, kredi verilmesi veya nakdî yardım yapılması halinde yapılan yardımların türü, miktarı ve kaç öğrenciye ne kadar süre ile verileceğine ilişkin bilgiler Kurumca belirlenen formata uygun olarak Kasım, Şubat, Mayıs, Ağustos aylarında Kuruma bildirilir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Burs Tahsis Kontenjanı, Burs Miktarı ve Ödeme Zamanları

Burs Tahsis Kontenjanı, Burs Miktarı ve Ödeme Zamanlarının Tespiti

Madde 8 —(Mülga birinci fıkra:R.G/10/)

(Değişik ikinci fıkra:R.G/10/) Kurum bütçesi dikkate alınarak ilk defa burs verilecek öğrenci sayısını, aylık burs miktarlarını, ödeme zamanını ve öğrencilerin Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi sınavı sonucundaki başarılarına göre burs kontenjanlarını belirlemeye Yönetim Kurulu yetkilidir.

Yönetim Kurulu;

a) Üniversitelere Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Kılavuzundaki öğrenci kontenjanlarını dikkate alarak, burs kontenjanı ayırır. (Vakıf üniversiteleri hariç)

Üniversiteler; kendilerine ayrılan sayıda burs verilmesini uygun buldukları öğrencileri, Yönetim Kurulunca belirlenecek aylık taban ve tavan burs miktarı içerisinde kalmak ve yıllık toplam burs tutarını aşmamak şartıyla tespit ederek her yıl en geç Ekim ayı sonuna kadar Kuruma bildirirler.

b) Genel bütçeli daireler ve üniversiteler dışında kalan katma bütçeli idarelerden sayılı Kanunun yayımı tarihinden önce ilgili mevzuatlarında burs verilmesine ilişkin hüküm bulunanların bildirdikleri öğrencilere, uygun sayıda burs kontenjanı ayırır.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Burs Verilmeyecek Öğrenciler

Burs Verilmeyecek Öğrenciler

Madde 9 — a) Kurumdan öğrenim kredisi veya burs almış olan öğrencilere,

b) (Değişik:RG-6/2/)(1) sayılı Yükseköğretim Kanununun 10 uncu maddesine  göre burs verilen öğrenciler  hariç  olmak üzere, sayılı Kanunun 2 nci maddesi kapsamında yer alan kamu kurum ve kuruluşlarından burs almakta olan öğrencilere,

c) Yetim maaşı ve nafaka alanlar dışında, asgari ücret düzeyinde aylık veya ücretle sürekli bir işte çalışan veya gelire sahip olan öğrencilere,

d) Burs isteğinde bulunduğu tarihte okula giriş tarihi itibariyle bir öğretim yılı kaybı olan öğrencilere,

e) Yabancı uyruklu öğrencilere,

f) Polis akademisi öğrencileri ile askeri okul öğrencilerine,

g) Ek süre öğrenim gören öğrencilere,

h)Yüksek lisans öğrencilerinden hazırlık sınıfında öğrenim gören öğrencilere,

k) Bu Yönetmelik hükümlerine göre burs almaya yeterli bulunmayan öğrencilere,

burs verilmez.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Burs Tahsis İşlemleri

Burs Başvurusu

Madde 10 — Burs almak isteyen öğrenciler, Genel Müdürlükçe belirlenen usûl ve esaslara göre müracaatta bulunurlar.

Başvuru Beyanındaki Durum Değişikliği

Madde 11 — Öğrencinin Kuruma başvurusundan sonra beyanında meydana gelen değişiklikleri o öğretim yılına ait tahsis sonuçları açıklanıncaya kadar Genel Müdürlüğe yazılı olarak bildirmesi ve belgelendirmesi halinde bu durumu dikkate alınır.

Belge İsteme

Madde 12 — Kuruma burs almak için başvuruda bulunan öğrencilerden istenilen belgeler öğrenim gördükleri öğretim kurumlarında ilan edilir.

Öğrenci, kendisinden istenen belgeleri beyanına uygun olarak süresi içerisinde belge kabul merkezlerinden herhangi birine vermekle yükümlüdür.

Belge İncelemesi

Madde 13 — Öğrencilerden alınan belgeler Genel Müdürlükçe belirlenen esaslara göre incelenerek uygun bulunanlar işleme konulur.

Kurumca Burs Verileceklerin Değerlendirilmesi

MADDE 14 – (Değişik:RG/6/)

Kurumca burs verilecek öğrenciler; öğrenci ve ailesinin sosyal, ekonomik durumu ile öğrencinin burs isteğinde bulunduğu tarihte yüksek öğretim kurumuna girişte aldığı puan ve puan türü, ara sınıfta ise yılsonu başarı durumu dikkate alınarak her yıl Yönetim Kurulunca belirlenen kıstaslar doğrultusunda değerlendirilir.

Öğrenim kredisi almakta iken durumunda sonradan değişiklik olanlardan; değişikliğin meydana geldiği öğretim yılında Yönetim Kurulunca belirlenen öncelikle burs verilecek öğrenciler kapsamına girenlerin öğrenim kredileri öğrencinin durumunda meydana gelen değişikliği izleyen ödeme döneminden itibaren bursa dönüştürülür.

Taahhütname İsteme

Madde 15 — Burs tahsisi yapılan öğrenci, metni Genel Müdürlükçe hazırlanan taahhütnameyi noterde tanzim ve tasdik ettirerek, Kuruma vermekle yükümlüdür.

Tahsis ile İlgili İtirazların İncelenmesi

Madde 16 — Burs isteği yerine getirilmeyen öğrenci, burs almaya hak kazanan öğrencilerin listesinin öğretim kurumlarında ilan edildiği tarihten itibaren 30 gün içinde, durumunun yeniden incelenmesini isteyebilir.

Burs Dosyası ve Numara Verilmesi

Madde 17 — Burs almaya hak kazanan her öğrenci için bir dosya açılır ve burs numarası verilir.

Belge ve Durum Araştırması

MADDE 18 – (Değişik:RG/6/)

Kurum gerekli gördüğü takdirde burs alan öğrencilerin belge veya durumlarını araştırabilir. Araştırma sonucunda öğrencinin belgelerinde veya durumunda gerçeğe aykırı bir hususun tespit edilmesi hâlinde bursu kesilir. Ödenen bursların tamamı öğrenim kredisi borcuna dönüştürülerek, 18/1/ tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Öğrenim Kredisi Yönetmeliğinde belirlenen esaslara göre tahsil edilir.

ALTINCI BÖLÜM

Burs Verilmesi ve Süresi ile Başarı Durumu

Burs Verilmesi ve Süresi

Madde 19 — Öğrenciye; öğrencilik halinin devam etmesi ve burs almasına engel bir durumunun olmaması koşuluyla, öğrenim gördüğü öğretim kurumunun normal öğrenim süresi kadar burs verilir.

Başarı Durumunun Bildirilmesi

Madde 20 — Kurumdan burs alan öğrencilerin başarı durumları her yıl Eylül ayı sonuna kadar öğretim kurumlarından istenir. Öğretim kurumları yetkili kurullarının belirleyecekleri esaslara göre başarısız olarak tespit ettikleri öğrencileri her yıl en geç Ekim ayı sonuna kadar Kuruma bildirirler.

Öğretim Kurumunu Değiştirme Halinde Burs Verilmesi ve Süresi

Madde 21 — Öğretim kurumundan ayrılıp başka bir öğretim kurumuna kaydolan öğrencilerin, önceki öğretim kurumunda başarılı olmaları kaydı ile burslarının ödenmesine devam olunur. Ancak, öğretim kurumunu değiştiren öğrencinin önceki aldığı burs süresi ile yeni öğretim kurumunda verilecek burs süresi toplamı, yeni öğretim kurumunun normal öğrenim süresinden fazla olamaz.

Dikey Geçiş Halinde Bursun Verilmesi

Madde 22 — Kurumdan burs alan ön lisans mezunu öğrencilerden öğrenimine ara vermemek kaydıyla üçüncü sınıfa başlayanların burslarının ödenmesine devam edilir. Ancak, intibak programı süresince burs verilmez ve öğrenime ara vermiş sayılmazlar.

Zamanında Ödenemeyen Burslar

Madde 23 — Öğrenciye; öğretim kurumlarının, diğer kamu kurum ve kuruluşlarının veya Kurumun işlemlerinden dolayı süresi içerisinde ödenemeyen bursları, geriye dönük ödenir.

YEDİNCİ BÖLÜM

Bursun Kesilme Durumları

Başarısızlık Sebebiyle Bursun Kesilmesi

Madde 24 —(Değişik:RG/6/) Öğretim kurumunca başarısız olduğu bildirilen öğrencilerin bursu kesilir.

Bursu kesilen öğrencilere, burslarının kesildiği tarihten itibaren Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Öğrenim Kredisi Yönetmeliğinde belirlenecek esaslara göre kredi verilebilir.

Öğretim Kurumundan Ayrılma, İzin Alma veya Kayıt Dondurma Halinde Bursun Kesilmesi

Madde 25 — Burs almakta olan öğrenci, öğretim kurumundan ayrıldığında bursu kesilir. Öğretim kurumundan en az bir yarı yıl izin alan veya kayıt donduran öğrencinin bursu, Kuruma durumunun bildirildiği tarihi takip eden ödeme döneminden itibaren kalan süre kadar kesilir. Öğrencinin yeniden öğrenimine başladığını belgelendirmesi halinde bursun ödenmesine devam edilir. Öğrencinin alamadığı bursu normal öğrenim süresinden sonra verilir.

Öğretim Kurumunun Kapatılması Halinde Bursun Kesilmesi

Madde 26 — Çeşitli nedenlerle en az bir yarı yıl ve daha fazla süre ile öğretime kapalı tutulan öğretim kurumlarındaki öğrencilerin bursları kapatılan süre kadar kesilir. Öğretim kurumunun yeniden öğretime açılması halinde burslarının ödenmesine devam edilir. Öğrencinin alamadığı bursu normal öğrenim süresinden sonra verilir.

Vazgeçme Halinde Bursun Kesilmesi

Madde 27 — Burs almaktan vazgeçen öğrencinin bursu, vazgeçtiği tarihten itibaren kesilir ve bir daha burs verilmez.

Ancak, bursunun kesildiği tarihte öğrenim kredisi almak isterse Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Öğrenim Kredisi Yönetmeliği hükümlerine göre kredi verilebilir.

Kurum Yurtlarından Çıkarılma Halinde Bursun Kesilmesi

Madde 28 — Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Yurt İdare ve İşletme Yönetmeliği hükümlerine göre Kurum yurtlarından süresiz çıkarma cezası alan öğrencilerin bursları kesilir.

Kesin Hükümle Mahkum Olma Halinde Bursun Kesilmesi

Madde 29 — Herhangi bir suçtan dolayı haklarında altı ay ve daha fazla hapis, ağır hapis cezası ile kesinleşmiş mahkumiyeti bulunanların (cezası tecil edilenler hariç) bursları kesilir. (Mülga son cümle:RG/6/)

Öğretim kurumlarınca disiplin cezası verilenlerin burslarının kesilmesi       

MADDE 30 – (Başlığıyla birlikte değişik:RG/6/)

Öğrenim görmekte olduğu öğretim kurumundan en az bir yarıyıl uzaklaştırma cezası alanların bursları, ceza aldığı tarih itibarıyla kesilir. Verilen disiplin cezasının öğretim kurumunca geç bildirilmesi hâlinde ise cezanın verildiği tarihten sonra yapılan ödemeler, bu Yönetmeliğin 31 inci maddesi hükmüne göre tahsil edilir.

SEKİZİNCİ BÖLÜM

Bursun Tahsili

Bursun Tahsili

Madde 31 — Bu Yönetmeliğin 18 inci maddesi uyarınca tespit edilen öğrencilerin bursu kesilir. Ödenen burs miktarı yasal faizi ile birlikte Kurumca geri alınır.

(Değişik:RG/6/) Öğrenciye burs verilmekte iken, bursun kesilmesini gerektirecek bir durum ortaya çıktığında, bursun kesilmesini gerektiren durumun gerçekleştiği tarih itibarıyla bursu kesilir. Bu tarihten sonra ödenen burs miktarları öğrenim kredisi borcuna dönüştürülerek, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Öğrenim Kredisi Yönetmeliği hükümlerine göre tahsil edilir.

Öğrencinin vefatından sonra hesabına yatan burslar Kurum hesabına aktarılır ve öğrenci hesabı kapatılır.

Burs alan öğrencinin normal öğrenim süresinin bitiminden itibaren bir yıllık bekleme süresinden sonra almadığı bursları Kurum hesabına aktarılır ve öğrenci hesabı kapatılır.

DOKUZUNCU BÖLÜM

Öğretim Kurumlarına Ait İşler

Bilgi Verme

Madde 32 — Öğretim kurumları, burs verilmesi işlemleri ile ilgili olarak, gerek öğrenciler hakkında, gerekse diğer konularda Kurumun istediği bilgileri belirlenen süre içerisinde bildirirler.

Duyurma

Madde 33 — Öğretim kurumları, Kurumun öğrenciye duyurmak istediği bilgileri zamanında ve Kurumca belirlenen süre kadar ilan ederler.

ONUNCU BÖLÜM

Diğer Hükümler

Hüküm Bulunmayan Haller

Madde 34 —(Mülga:RG/6/)

Yürürlük

Madde 35 — Bu Yönetmelik 1/1/ tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

Madde 36 — Bu Yönetmelik hükümlerini Maliye Bakanı ile Milli Eğitim Bakanı birlikte yürütür.

_________

(1) Bu değişiklik 25/6/ tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

KYK kesilmesi

  • Yüzbaşı
    Mesaj
    Konu Sahibi
    ikinci sinifi bitirdim bu donem. kyk burs aliyorum. genel not ortalamam olarak yaziyor okulun sisteminde fakat bu donemki ortalamam geldi.

    kyk destek hattini aradim, yalnizca o yil icerisindeki iki donemin ortalamasi hesaplaniyor gibi karisik bir sey dediler. nasil oluyor yani? ikinci sinifta ilk donem ortalamam , ikinci donem ortalamam bu durumda bursum kesilir mi?



  • Yüzbaşı
    Mesaj
  • Yüzbaşı
    Mesaj
    Konu Sahibi
    quote:

    Orijinalden alıntı: Muhafız.

    kesilmez
    hocam neye gore hesaplaniyor bu? kyk gorevlileri ekim sonu itibariyle diyip duruyorlar ama neyin olacagi hakkinda kimsenin cevap verdigi yok. donem ortalamasi mi, iki donemin ortalamasi mi, genel ortalama mi, nedir bu?
  • Yarbay
    Mesaj
    Almakta olduğunuz bursun devam edebilmesi i&#;in not ortalamanızın ekim ayındaki Y&#;KSİS kayıtlarında ve &#;zeri olması gerekmektedir. Bursun kesilmesinde yıl sonu ortalaması dikkate alınmaktadır.

    Genel Not Ortalaman &#;st&#; olmalı.
  • Yüzbaşı
    Mesaj
    Konu Sahibi
    quote:

    Orijinalden alıntı: Reborned

    Almakta olduğunuz bursun devam edebilmesi i&#;in not ortalamanızın ekim ayındaki Y&#;KSİS kayıtlarında ve &#;zeri olması gerekmektedir. Bursun kesilmesinde yıl sonu ortalaması dikkate alınmaktadır.

    Genel Not Ortalaman &#;st&#; olmalı.
    hocam iste ben de buradaki yil sonu ortalamasi olarak bahsedilen sey genel not ortalamasi mi onu soruyordum. kyk'yi aradim, gorevli kadina ben ikinci sinifim diyince yalnizca bu yilki iki donem onemli gibi bir sey dedi.

    okulun sisteminde genel not ortalamam yaziyor. bu yil icin guz donemi ortalamam , bahar donemi ortalamam



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Zeiden -- 11 Haziran ; >
  • Yüzbaşı
    Mesaj
    alttan ders alıyor musun ? Alttan ders almıyorsan kolay kolay kesilmez burs. Bende zamanında burs aldım. seafoodplus.info sınıf g&#;z d&#;nemi idi ortalamam ama t&#;m dersleri vermiştim. Bahar d&#;neminde ise 3 ff bırakmıştım, ortalamayı hatırlamıyorum. Hatta seafoodplus.info sınıf g&#;z d&#;neminde 1 ff daha bırakmıştım. &#;nemli olan bahar d&#;nemi sonunda 4 tane alttan dersinin olmaması. Genel not ortalaması mezun olma durumunu etkiler diye biliyorum. D&#;nem ortalamasının 2 altında olması kıstas olsaydı zamanında benim bursum kesilirdi.
  • Yüzbaşı
    Mesaj
  • Yüzbaşı
    Mesaj
    quote:

    Orijinalden alıntı: Zeiden

    hocam yil sonu ortalamanin ve uzeri olmasi gerekiyor artik, istersen alttan 5 dersin olsun onemi yok. benim agno denilen genel not ortalamam fakat bu bahar doneminde geldi donem ortalamam. o yuzden bu bahsettikleri yil sonu ortalamasi nasil hesaplaniyor, nereden bakiyoruz onu merak ettim.

    yani ben su an ikinci sinif olduguma gore, toplam dort donemin ortalamasi mi yil sonu ortalamasi oluyor, yalnizca bahar ve guz donemlerinin ortalamasi mi yoksa sadece bahar donemi ortalamasi mi?

    Alıntıları Göster
    Benim bildiğim yıl sonu ortalaması, ( şu an seafoodplus.info sınıfı bitirdiğini varsayıyorum.) seafoodplus.info ve seafoodplus.info sınıfta ki her g&#;z ve bahar d&#;neminin ayrı ayrı kredileri toplanarak bulunur. yani d&#;rt d&#;nemin ortalaması senin genel not ortalamanı verir. O da zaten senin transkript'inde otomatik olarak hesaplanmış oluyor.

    KYK kesilmesi


    &#;rnek olarak 1 ve seafoodplus.info sınıfta ki transkriptimi ekledim buraya.

    mavi yuvarlak i&#;ine aldıklarım g&#;z ve bahar d&#;neminin ortalamaları. kırmızı yuvarlak i&#;ine aldıklarım ise genel not ortalamamdı. Fikir vermiştir umarım.




  • Yüzbaşı
    Mesaj
  • Yüzbaşı
    Mesaj
    quote:

    Orijinalden alıntı: Zeiden

    cok tesekkur ederim ugrasip da acikladigin icin.

    yani bu kirmizi icine aldigin genel not ortalamasini mi baz almamiz gerekiyor yil sonu ortalama derken, dogru mu anladim?

    Alıntıları Göster
    Rica ederim dostum, yardımcı olduysam ne mutlu.

    Aynen &#;yle doğrudur, kırmızı i&#;ine aldığım genel not ortalaması olduğu s&#;rece sıkıntı yok.
  • Teğmen
    Mesaj
    * o d&#;nem aldığın kredi + * o d&#;nem aldığın kredi / bu 2 d&#;nemde aldığın kredi toplam >

    Kesilmez.
  • Binbaşı
    Mesaj
  • Yarbay
    Mesaj
  • Binbaşı
    Mesaj
    quote:

    Orijinalden alıntı: Moueson

    Derslerine daha &#;ok &#;alışmalıydın.

    Alıntıları Göster
    --



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eüzerixinintegrali -- 21 Ocak ; >
  • yeni mesaja gitYeni mesaj
    Bilgi ikonYeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme

Benzer içerikler

&#;niversitede B&#;l&#;m Değiştirme Nasıl Ve Ne Zaman Yapılır? Burs Kesilir Mi Ve Şartları Neler

Haberin Devamı

Üniversite kazanıp okumaya başlayan kişiler bir süre sonra üniversite veya bölüm değiştirme isteğine sahip olabilir. Bunun birçok nedeni olduğu bilinmektedir. Tabi üniversitede bölüm değiştirmenin nasıl yapıldığı sıkça merak edilen bir soru olarak karşımıza çıkmaktadır.

Üniversitede Bölüm Değiştirme Nasıl ve Ne Zaman Yapılır?

Üniversitede bölüm değiştirme şansı olduğu bilinmektedir. Bu bölüm değiştirme işlemini yapmak için gereken şartları taşımanız gerekmektedir. Yani her isteyen kişi üniversitede bölüm değiştirme şansına sahip değildir. Bu yüzden değişiklik hakkının nasıl elde edildiğini bilmek oldukça önemlidir.

Her öğrencinin belirli hedefler doğrultusunda üniversite okuduğu görülmektedir. Ancak zaman zaman kararsızlık veya başka nedenlerden dolayı bölüm değiştirmek gerekebilir. Bunu yapmak için öğrencilere hak tanındığı bilinmektedir.

Üniversitede bölüm değişikliği yapmak için taban puan kullanılmaktadır. Yani geçmek istediğiniz bölümün taban puanını elde etmiş olmalısınız. Aksi halde bölüm değişikliği yapma şansı bulunmamaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta geçmek istediğiniz bölümün öğrenci kabul ettiği puan türüdür. Sizin de o puan türünüzün hesaplanmış olması gerekir. Bunun yanında o bölüme son giren öğrencinin puanına veya daha yüksek puana sahip olmalısınız.

Üniversitede bölüm değiştirmek istediğiniz zaman geçeceğiniz bölümün puan türü baz alınmaktadır. Taban puanı ve şartları uyan öğrenciler bölüm değişikliği için talepte bulunabilirler. Buna kurumlar arası yatay geçiş denilmektedir. Tabi geçmek istediğiniz bölümde kontenjan olması da gerekir. Yani puan şartını taşıdığınız halde o bölümde kontenjan doluysa eğer geçiş yapamazsınız.

Üniversitede bölüm değiştirme işlemi genellikle birinci dönemin sonunda yapılmaktadır. Ancak bazı üniversiteler ara dönemde öğrenci kabulü yapmamaktadırlar. Bunun için bölüm değişikliği için dönem sonunu beklemek gerekebilir. Bundan dolayı bölüm değişikliği yapılacak olan üniversitenin öğrenci kabul ettiği tarihleri bilmek gerekir. Bunun yanında bölüm değişikliği yapan öğrenci pişman olursa eğer eski bölümüne bir kerelik geri dönme hakkı da bulunmaktadır.

Burs Kesilir mi ve Şartları Neler?

Üniversite okuyan kişilerin hepsi burs başvurusunda bulunmaktadırlar. Bazıları bu bursu almaya hak kazanırken bazıları ise kredi alabilirler. Tabi burs alan kişiler daha olmak zorundadırlar. Çünkü burs almak için belirli şartlar bulunmaktadır. Aksi halde bursun kesilmesi söz konusu olacaktır.

Not ortalaması düşük olan ve üniversiteyi bırakan kişilerin aldıkları burslar kesilir. Bunlar gibi bazı şartlar daha bulunmaktadır. Burada merak edilen ise üniversitede bölüm değişikliği yapıldığı zaman bursun kesilip kesilmediği ile alakalı olan konudur.

Burs almaya hak kazanan kişiler bölüme veya üniversiteye göre değil şahsi olarak hak kazanırlar. Doğal olarak öğrenci bölüm değişikliği yapsa bile bursu almaya devam eder. Yani bölüm değişikliği yapınca bursun kesilmesi söz konusu değildir. Ancak burs almaya engel bir durumu olan kişiler veya bölüm değişikliği yapmadan önce çeşitli nedenlerden dolayı bursu kesilenler yeni geçtiği bölümde de burs alamazlar.

Bölüm değişikliği yapınca bursun kesileceğini söyleyen kişiler bulunmaktadır. Ancak buna inanmamak gerekir. Çünkü böyle bir durum söz konusu değildir. Burs şahıslara verilen bir yardımdır. Kişi burs almaya hak kazanmışsa eğer olumsuz bir durum yaşamadığı sürece burs almaya devam eder. Yani öğrenci bölüm değiştirdi diye bursu kesilmez. Yeni geçilen bölümde de öğrencinin burs yardımı alma süreci devam etmektedir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir