mhp af önerisi / SON DAKİKA: MHP'nin af teklifi Meclis'te - Son Dakika Türkiye Haberleri | NTV Haber

Mhp Af Önerisi

mhp af önerisi

MHP lideri Devlet Bahçeli'den af önerisi

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, sosyal medya hesabı Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "Çocuk istismarcıları, tecavüzcüler, kadın katilleri, PKK’lılar, FETÖ’cüler hariç olmak üzere, demir parmaklıkların gerisinde özgürlük düşü kuran,zindanda gün sayan, dama düşüp sevdiklerinin ve sevenlerinin hasretini çeken kader kurbanlarını afla taltif etmek niye akıllara gelmez?" ifadesini kullandı. 

Sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden yaptığı paylaşımlarda Cumhur İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayının Recep Tayyip Erdoğan olduğunu belirten Bahçeli şunları kaydetti: 

"Yusuf Has Hacib şöyle seslenir: “Seçkin ve ender olan değerlidir, onu gerçekleştirmek kolay değildir. Kötülük ucuzdur ve onu yapacak çok ve boldur.” Cumhur İttifakı mümtaz olanı, münasip olanı, müstesna olanı Allah’ın izniyle yerine getirecektir."

"Cumhur İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı herkesin bildiği ve gördüğü gibi Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dır."

"Ismarlama ve icazetli Cumhurbaşkanı adayları belli olmaya başladı. Muhtemel adayların kesin listesi 13 Mayıs’ta netleşecektir. CHP’nin hem milletvekili pazarı kurup hem de imza kampanyasında aktif rol oynaması uzun süre hafızalardan çıkmayacak bir çarpıklık olarak anılacaktır"

"İP’inden Perinçekgillere kadar imzayı toplayan topladı,parsayı kapan kaptı. CHP hışımla,hınçla,hırsla hem vekillerini hem de imzalarını kullanıma açtı. Kayış tam koptu. Ana muhalefet bilye dağıttı. Şemsiyesi altına topladıklarıyla dağılmanın,dağınıklığın markası oldu. Yazık etti!"

"PKK’nın siyasi acentesi de cezaevindeki şahsı Cumhurbaşkanı adayı gösterdi. Vatan hainlerinin, Ülkücü katillerinin Cumhurbaşkanı adayı olması bile demokrasi tarihimize, milli ruh ve ahlaka kategorik bir darbe olarak akıllara kazındı. Millet bu gelişmeleri elbette kaydına aldı."

"FETÖ ve PKK faaldir! Öyle ki, tescilli ve sabıkalı PKK’lı Demirtaş’ın serbest kalması için yoğun bir kampanya söz konusudur.Yusuf Has Hacib der ki: “Ev almak istersen komşusunu sor, yer almak istersen suyunu sor.” Cumhurbaşkanı adayı çıkarmak için kimlere sorulduğu ise ortadadır."

"HDP imza toplamaya gerek duymadı, çünkü TBMM’de grubu vardır. Diğerleri ise CHP ve FETÖ’nün çağrı ve çabalarıyla imzalarına kavuştu. Yani 100 bin imzayı toplayan adayım diye sahneye çıktı. Millet ittifakıymış, bunlardan çıksa çıksa ihtilaf ve ihanet çıkacaktır."

"Peki, ülkü ve ülke sevdalısı olan, davalarının gözü kara yiğitleri olarak bilinen mesela Alaattin Çakıcı, mesela Kürşat Yılmaz, 100 bin ülkücünün imzasıyla aday gösterilseydi, bu kahramanlarımız için de cezaevinden çıkarılmaları için bir kampanya yapılacak mıydı?"

"Bu kardeşlerimizi taş duvarların ardında çürümeye terk etmek ne kadar adil ve adaletlidir?"

"Hain el üstünde, vatan ve millete sadakat duyanlar geri planda! Böyle bir yanlış sürdürülebilir mi? Peki, teröristler için methiye düzenler, PKK/FETÖ müdafaası yapanlar kader kurbanlarına ne diyecekler? Onların yüzlerine nasıl bakacaklar?"

"Çocuk istismarcıları, tecavüzcüler, kadın katilleri, PKK’lılar, FETÖ’cüler hariç olmak üzere, demir parmaklıkların gerisinde özgürlük düşü kuran,zindanda gün sayan, dama düşüp sevdiklerinin ve sevenlerinin hasretini çeken kader kurbanlarını afla taltif etmek niye akıllara gelmez?"

"PKK’lı alçaklar, FETÖ’cü caniler, vatan ve millet düşmanları demokrasi ve özgürlük adına sahiplenilirken, kaderlerinin kurbanı olmuş mağdurlarla ilgili lehlerinde hukuki ve ahlaki bir düzenleme yapılması, onların aydınlığa kavuşturulmaları tez elden sağlanmalıdır."

"PKK’lı Cumhurbaşkanı adayının serbest bırakılmasını canla, başla destekleyen karanlık ittifak tarafları ve holigan taraftarları, sesi çıkmıyor diye kader kurbanlarının sahipsiz olduğunu falan mı düşünüyorlar? Eğer böyleyse halt ediyorlar, kesinlikle yanlışa düşüyorlar."

"Kader çizgimiz bellidir. Bunun değiştirmek harcımız değildir. Ancak kader mahkumlarının talihini değiştirebilir, onların elinden tutabilir, zincirlerinden ve zindanlardan onları çekip çıkarabiliriz. Tartışma ve konuşmaya değmez mi? Hadi buyurun…"

"Yusuf Has Hacib isabetle söylemiş: “Sözünü düşünerek söyleyen üzülmez, gününü boşa geçirmeyen pişman olmaz.” Sabahlara kadar düşündük, sonunda söyledik, sabırla duruş gösterip sonuç itibariyle dileğimizi paylaştık…"

MHP’nin Af Teklifinden Beklentiler Ve Riskler

Devlet Bahçeli’nin 24 Haziran seçimleri öncesi bir seçim vaadi şeklinde önerdiği ceza affıyla ilgili tartışmalar MHP’nin 22 Eylül’de somut bir teklifle kamuoyu önüne çıkması ve kanun teklifini TBMM’ye sunmasıyla alevlenmiştir. Genel olarak tüm af düzenlemeleri ama özellikle ceza affı siyasetin ve hukuk sistemimizin her zaman önemli tartışma konularından birisi olmuştur. Affın bazı dönemlerde bir ihtiyaç olduğu ve gerektiğinde başvurulması gerektiğini belirtenler olduğu gibi tamamen karşı çıkanlar da mevcuttur.
AK Parti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın afkonusundaki temel yaklaşımı ise devletin kişilerekarşı suçları değil ancak kendisine karşıişlenen suçları affedebileceğidir.
Öncelikle MHP’nin önerisinin niteliğinin ne olduğunu, gerçekten bir af teklifi mi yoksa başka bir infaz rejimi uygulaması mı olduğunu tespit etmek gerekir.
Çünkü af kanunlarının Meclis’te kabulü için beşte üç çoğunluk aranırken diğer düzenlemeler için basit çoğunluk yeterlidir. MHP temsilcileri bunun bir af değil koşullu salıverme ile ceza indirimi sağlayan bir düzenleme olduğunu söylüyorlar. Nitekim TBMM’ye sunulan kanun teklifinin ismi de “Bazı Suçlarla İlgili Ceza Sürelerinden Şartlı İndirim ile Tutuklu ve Hükümlülerin Salıverilmesine Dair Kanun Teklifi”dir.
Teklifin özü istisnalar hariç olmak üzere 19 Mayıs 2018 ve o tarihten önce işlenen suçlar yönünden kişilerin çekmesi gereken cezalarından beş yıl indirim yapılması ve cezası kalmamışsa salıverilmesidir.
Genel olarak belirtecek olursak devlet aleyhine işlenen suçlar, terör suçları, casusluk, işkence, tecavüz, kasten adam öldürme, soykırım, insanlığa karşı işlenen suçlar, Atatürk aleyhine işlenen suçlar ve Orman Kanunu’ndaki suçlar istisna tutulmuştur. DolayısıylaPKK, FETÖ ve darbe davalarından yargılananlarve mahkûm olanlar teklifin kapsamındadeğil. Ayrıca salıverilen kişinin bihakkın tahliyetarihine kadar bir suç işlemesi durumundaindirim geri alınacaktır.
Af ve affa benzetilen infaz kurumlarına yakından baktığımızda şartla salıverilmeyi, mahkûm edildiği hapis cezasından bir kısmını iyi hal ve kurallara uyarak geçirmiş bulunan hükümlünün hükümlülük süresini tamamıyla bitirmeden salıverilmesini sağlayan bir kurum şeklinde tanımlayabiliriz. Af ise kamu davasının düşmesi veya ceza mahkûmiyetinin tüm neticeleriyle birlikte ortadan kalkması sonucunu doğuran bir ceza hukuku kurumudur. MHP’nin teklifi şartlı salıverme adını taşıyor ve içeriği de benzer şekilde düzenlenmiş.
Ancak şartlı salıvermede olduğu gibi cezaevinde iyi hal koşulunun aranmadığı görülüyor.

Rahşan affının hukuki sorunları
MHP’nin önerdiği teklifin risklerini işaret edenönemli bir tecrübe 2000’de kamuoyunda Rahşanaffı olarak bilinen Kanun ile ilgili yaşanmıştı. AnayasaMahkemesi o dönemde MHP’nin önerisiyle benzerliklertaşıyan düzenlemeyle ilgili iki ayrı iptal kararıvermişti. Mahkeme ilk kararında istisnaların adaletsizsonuçlar doğurması, haklı bir nedene dayanmaması,benzer durumda olanlar için farklı sonuçlara sebepolması ve koruduğu hukuki yarar bakımından farklılıklarolmaması gibi gerekçelerle Kanun’daki on birayrı hükmü hukuk devleti ve eşitlik ilkelerine aykırıbulup iptal etmiştir (Esas sayısı: 2001/4). Bir yıl sonrakibir kararında ise Kanun’un isminin af değil şartlısalıverilme olmasına atıfla çıkarılan kanuna yasakoyucunun verdiği isimle bağlı olmadığını içeriğinebakarak düzenlemenin af olup olmadığına kararvereceğini belirtmiş ve düzenlemenin ismi farklı olsada içeriği itibarıyla bir özel af olduğuna karar vererekiptal etmiştir (Esas sayısı: 2002/99). Bu kararlaragöre MHP’nin teklif ettiği düzenlemenin de AnayasaMahkemesi’nin iptal kararları ile kapsamının genişleyebileceğiveya kanunun tamamen iptali halindeönemli hukuki sorunlar çıkacağını bilmek gerekir.
Teklifin gerekçesinde iki hususun öne çıktığı göze çarpıyor. FETÖ/PDY mensubu hâkim ve savcıların yargıyı kullanarak haksız cezalara karar vermiş olmaları ve cezaevlerinin kapasitelerinin üzerinde dolu olması sebebiyle ıslah işlevini yerine getirmemesi.
Bunların yanında sosyal barış, ekonomik krizler, adli hatalar, taksirli suçlardan ceza alanlar, yaşlı hükümlüler ve çocukları yanında olan anne mahkûmlar gibi sebepler af veya benzeri düzenlemelerin gerekçesi olarak ifade ediliyor. FETÖ’nün yargı aracılığıyla gerçekleştirdiği eylemler ve cezaevlerinin doluluğu bir gerçek olsa da geniş kapsamlı bir af düzenlemesi ceza adaleti sisteminde başka sorunlara sebep olabilir.
FETÖ mensubu hâkimlerin aldığı haksız kararlara karşı yeni bilgi ve belgelerin elde edilmesi durumunda yargı sistemimizde zaten birtakım başvuru yolları mevcuttur. Bunlardan sonuç alınmayacağı düşünülüyorsa özel komisyonlar gibi yöntemler geliştirilebilir.
Toplumda suçlara verilen cezaların düşükolduğu ve kanunların etkili bir şekilde uygulanmadığıgörüşü hâkim ve bu sebeple sık sıkcezaların artırılması, hadım ve idam cezasınıngetirilmesi talep ediliyor. Böyle bir ortamdaçok sayıda mahkûmun salıverilmesine sebep olacakbir düzenlemenin hem hukuki hem soysal sonuçlarınıetraflıca düşünmek gerekir. Anayasa Mahkemesi’ninkararlarıyla genişleyebilecek bir af yasası adalet sistemineve dolayısıyla devlete olan güveni sarsacaktır.
Suçla etkili bir mücadelenin yapılmadığı ve suçluların cezasını çekmediği algısı suç oranlarını artırabileceği gibi cezaevlerinin tekrardan kısa sürede dolmasına sebep olacaktır. Bu sebeple kapsamlı bir af yerine toplum vicdanını sarsmayacak farklı düzenlemeler üzerinde çalışmak yerinde olacaktır. Adalet Bakanlığı’nın da böyle bir düzenleme üzerinde çalıştığı medyaya yansımış durumda.

[Sabah, 20 Ekim 2018]

Rahşan Affı

Rahşan Affı veya Şartla Salıverme ve Erteleme Yasası, Rahşan Ecevit'in önerisiyle 22 Aralık 2000'de çıkarılan af yasasıdır. Yasayı Bülent Ecevit başbakanlığındaki DSP-MHP-ANAP koalisyon hükûmeti çıkardı. 70 bin kişilik kapasitesi dolan cezaevlerinin nüfusu 40 bine kadar düştü. Ancak mahkûm sayısı 3 yılda 20 binden fazla artarak yeniden 64 bine çıktı.

Af önerisi[değiştir

SALT ÇOĞUNLUK YETERLİ

Düzenlemenin genel af kapsamında sayılmayacağı ve pandeminin başında yapılan infaz düzenlemesi ile benzer nitelikte olduğu görüşüyle yola çıkan iktidar partisi, Meclis’te nitelikli değil salt çoğunlukla teklifin kabul edilmesinde yeterli olacağı görüşünde. İktidar, bu nedenle muhalefetle tam mutabakat arayışında olmayacak.

AKP ve MHP’nin infaz düzenlemesinin ayrıntılı olarak ele alınması gerektiğini bildiren CHP Hukuk Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, “Kişilere karşı işlenen suçları nasıl affedelim? Ayrıca kasıtlı suçlar dışında bir de uyuşturucu suçları var. MHP istiyor diye baronları mı affedelim?” diye konuştu. Erkek ayrıca, “Af konusu çok hassas ve özel bir dengedir. Toplum olarak çok ciddi bir katılım sağlamadan, mutabakata varılmadan af çıkarmak hiçbir işe yaramıyor. Düşüncesini açıkladığı için cezaevinde olanları içerde bırakıp adli suçluları salamazsınız” ifadelerini kullandı.

HASTA TUTSAKLARA ÖNCELİK

TBMM Adalet Komisyonu Üyesi, HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm de yalnızca adli suçluları kapsayacak infaz düzenlemesine karşı çıktı. Siyasi tutsaklar, hasta mahkûmlar ve siyasetçilerin durumuna dikkati çeken Gülüm, şunları söyledi:

“Seçim öncesi yine bilindik, kendilerini iktidarda tutacak mekanizmaları devreye koymak istiyorlar. Dertleri gerçek anlamda adaleti sağlamak değil. Her zaman olduğu gibi siyasileri içine alan bir af çalışması yok. Yargının bağımsız olmadığı, iktidardan beslendiği bir ortamda binlerce insan düşüncelerinden dolayı içeride. Hasta tutsakların öncelikle dışarı çıkması gerekiyor. Tüm bu koşullar mevcutken mafya başta olmak üzere çok sayıda tartışmalı kesimin tahliyesine yeşil ışık yakamayız.”

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.