Tavuk hastalıkları ve belirtileri

Tavuk Hastalıkları Ve Belirtileri

tavuk hastalıkları ve belirtileri

kaynağı değiştir]

Yalancı veba hastalığı insanlarda tedavi edilebilir ve kanatlılar kadar etkili olmamaktadır, insanlarda hastalık belirtileri, uykusuzluk, gözlerin kızarması ve sulanması, ve baş dönme olmaktadır.

Bu hastalık insanlara hasta tavuk eti, yumurtası, ve hasta tavuğun karkasına temas etme yolu ile bulaşması mümkün olmaktadır.

Kaynakça[değiştir kaynağı değiştir]

Hastalığın isminden belli olduğu gibi bu hastalık ilk olarak yılında ve ingiltere'nin newcastle kentinde ve endonezya’da bulundu, o dönemde ingiltere'de hastalığa yakalanan kümeslerin hayvanları tamamen imha edildi ve tüm salonlar ve kümesler dezenfekte edilerek hastalığın yayılmasına önlemler alındı, lakin bu hastalığın kontrolü için endonezya'da gereken önlemler alınmadı ve göçmen kuşlar yolu ile tüm dünyaya yayılmasına neden oldu.

Yalancı veba hastalığı hızlı bulaşan ve ölümcül bir hastalık olması nedeni ile aşı yapılmadığı takdirde kümes hayvanlarının % ölümüne neden olacaktır.

Newcastle hastalığının farklı suşları[değiştir kaynağı değiştir]

Bu hastalığın belirtileri 3 şekilde ortaya çıkar hafif ve şiddetli olarak, bu belirtiler aşağıdakilerden ibarettir&#;:

Hastalık belirtileri kuşun yaşı ve bağışıklık sistemi ile değişmektedir ve bazen teşhislerde solunum sistemi hastalığı olarak belirlenirse de çoğu zaman sindirim sistemi ve sinir sistemlerinde hedef almaktadır.

Tavuklarda bu hastalığın yaygın belirtileri aşağıdakilerden ibarettir&#;:

Diğer belirtiler&#;: göz ve boğazda şişme, yetersiz beslenme, yumurtlama oranında düşük performans veya bazı zamanlarda tamamen yumurta yapmasının son bulması, newcastle hastalığının belirtilerinden olmaktadır.

Newcastle hastalığına yakalanan tavukların yumurtalarında kabuğun rengi, şekli veya kabuğun yüzeyinde değişiklikler bulunmaktadır. Ve hatta bazen yumurtanın beyazı daha sıvı olmaktadır.

İnsanlarda[değiştir kaynağı değiştir]

VİRAL HASTALIKLAR

Avian influenza - kuş gribi

Tanım:kantlıların solunum ve sinir sistemine ait belirtilerle birlikte yüksek bir morbidite ve mortalite ile karakterize akut enfeksiyöz,kontagiyöz viral hastalığıdır.

Etken:İnfluenza tip A virusunun birçok alt tipleri hastalığı oluşturur.

Duyarlı hayvanlar:Tavuk,hindi ve diğer yabani hayvanlar duyarlıdıwebgrid.co.uk kuşları önemli bir enfeksiyon kaynağıdıwebgrid.co.uk temas,aeresol yolla ve yumurta ile bulaşma olabilir.

Belirtiler:Duyarlı tavuklarda günlük inkubasyon süresini takiben hastalık belirtileri aniden ortaya çıwebgrid.co.ukığın seyri genellikle kısadır ve hızla yayılır. Öksürük, tıksırma,gözde ve burunda akıntı (grimsi,kanlı) yaygın semptomlardır.Yüksek virülent form kafada şişlik ve siyanoz oluşturur,ishal ve ani ölümlerde artış göwebgrid.co.uk dönemi atlatan hayvanlarda inkordinasyon,dönme gibi sinirsel belirtiler görülür.

Lezyonlar:İbik ve deride konjesyon ve hemorajik lesyonlar gelişwebgrid.co.ukm sistemi bölgesi yangılıdıwebgrid.co.uk peynirimsi tabakanın kalbi ve akciğeri sardığı görüwebgrid.co.ukıca kalbin etrafındaki yağlarda ve proventrikülüste hemorajiler görüwebgrid.co.ukn kastan sıyrılması ile deri altı dokularda sarı bir sıvıya rastlanır.

Teşhis ve korunma:Kesin tanı için kanda virüs ve antikor izolasyonu webgrid.co.ukülent formun teşhisinde klinik belirtiler yaygın olarak kullanılır.Aşı uygulamaları kesin koruma sağlamamaktadır .Enfekte hayvanlar imha edilir. İbikte şişme ve siyanoz

Çiçek ve Difteri Hastalığı(Fowl-pox)

Etken:pox grubundan bir virüstüwebgrid.co.ukn kanatlılarda hastalık yapan ve immunolojik yönden bir birine yakın 4 suşu vardıwebgrid.co.uk çiçek virüsü,hindi çiçek virüsü,kanarya çiçek virüsü, güvercin çiçek virüsü.Kanarya çiçek virüsü hariç diğerleri tavuk,hindi ve güvercinler de patojendir. •

Hastalık oluşumu ve semptomlar:Hastalık yavaş yayılır .Sivrisinekler önemli bir bulaşma kaynağıdıwebgrid.co.ukığın iki formu vardır;

a- Çiçek :Deride nodüler lezyonlar yapar
b- Difteri: Göz, burun ve ağızda ve boğazda sarımtırak pseudo-membranlı olan formudur.

Hastalık kanatlı hayvanlarda her yaşta görülebilir. Hastalığın çiçek şeklinde özellikle derinin tüysüz bölgelerinde, başta, gaga ve göz kenarları ile ibik ve sakallarda çiçek lezyonlarına rastlanılır. Difteri şekli daha ziyada ağız mukozasında görülür. Tavuklarda lezyonlar larinks ve trachea’ya kadar uzanır, hindilerde kursakta da vardıwebgrid.co.uka veriminde düşme görülür. Hastalığın ayrıca nezlevi (okonazal) ve dahili şekilleri de vardır. Nezlevi formda hayvanın burun ve gözleri kapalıdır. Göz ve burun akıntısı mevcuttur. Çiçek formunda ibik lezyonları Difteri formunda ağız boşluğunda pseudomembranlar Tanı Ağızda ve başta çiçek lezyonları karakteristiktir. Difteri formu mycotoxicozis ve laringotrahitis ile karışwebgrid.co.uk tanı için LT aşısından önce laboratuara doku örneği alınır. Korunma Koruyucu amaçla tavuk ve güvercin virüslerinden hazırlanan aşılar kullanılır. Tavuk çiçek virüsü aşısı, yalnız haftalıktan büyük olan hayvanlara uygulanır, çünkü piliçlerde enfeksiyona neden olur. Hastalık çıkan kümeslerde tavuk çiçek aşısı tehlikelidir. Patojenitesi daha az olan güvercin çiçek aşısı tercih edilir. Ancak kazanılan bağışıklık kuvvetli değildir. Aşılar ya tüy folliküllerine fırça ile sürülür veya kanat zarına iğne ile batırılarak uygulanıwebgrid.co.ukçlar 20 haftalığa gelmeden önce 2 defa aşılanmalıdıwebgrid.co.ukıca sivrisineklerle mücadele yürütülmelidir. Difteri formunda trahyada ki lezyonlar Çiçek hastalığında yüz,sakal ve ibikte lezyonlar

Egg Drop Syndrom(EDS)

Etken:EDS virüsü üreme özellikleri ve kimyasal yapısı bakımından Adenoviridae grubuna ait DNA yapısında bir virüstür. Virüs vertikal yolla bulaşır. Ayrıca dışkı ile de bulaşma olur.

Hastalığın oluşumu ve semptomlar EDS, özellikle tavuklarda yumurta veriminde düşmeler, yumurtanın iç ve dış kalitesinde bozukluklar ve salpingitisle ile beliren bulaşıcı bir hastalıktır. Hastalıkta ilk bulgular renkli yumurtalarda renk kaybıdır. Bunu süratle ince kabuklu, yumuşak kabuklu veya kabuksuz yumurtalar izler. Yumurta veriminde düşüş vardır. Enfeksiyon genellikle hafta sürer ve yumurta verimi % 4 e kadar düşer. Pik öncesi meydana gelen enfeksiyonlarda verim hiç bir zaman beklenen düzeye ulaşamaz. Bazı olaylarda sindirim ve solunum sistemine ait bozukluklarda rastlanılır. Korunma Korunma için EDS inaktif aşılar kullanılır. Aşı genellikle yumurta periyoduna girmeden önce ( haftalıkken) kullanılmaktadır. Yumurtlayan hayvanlara da zorunlu hallerde aşı yapılabilir. Aşılama hastalığa karşı yeterli bir koruma sağlar. Yumurtalarda oluşan şekil bozuklukları

Diyatez(deri altında Jelatin sıvı toplanması)

İmmunosupresyon yani bağışıklık sistemi baskılanması hastalıkta en önemli problemdir. Erken yaşta IBD geçiren hayvanlar ciddi ve uzun süreli bir immunosupresyona uğrarlar. Hayvanlar antikor üretemedikleri için bir çok hastalığa karşı açık durumdadır. Oluşum ve seyir: Enfeksiyondan, daha ziyade, genç hayvanlar ( haftalık) etkilenir ve özellikle , hastalık daha çok haftalık hayvanlarda görülüwebgrid.co.uküs horizontal yolla bulaşıwebgrid.co.ukıca kontamine yiyecekler,altlık ve ekipman da önemli kontaminasyon kaynağıdıwebgrid.co.ukığın inkübasyon periyodu gündür.Ölümler genellikle 2. günde başlar ve 7. günde durur. Hastalığın şiddeti, hayvanın yaşı, virusun virulansı ve hayvanlardaki antikor seviyesine göre değişir. Bursa fabrisius tahribatı nedeniyle bağışıklık sistemi çalışamaz.

Gumboro(Infectious Bursal Disease)

Etkeni bir Birnavirus türüdür. IBD virüsünün antijenik yönden farklı iki serotipi vardır. Serotip I ve Serotip II. Tavuklar için patojenik olanlar Serotip I’de yer alırlar. Serotip II tavuklar için patojen değwebgrid.co.ukp I içindeki suşlara standart suşlar denilir. Ayrıca bunlardan başka ABD’de variant suşlar mevcuttur. Türkiye’de Gumboro virusu very (çok) virulent bir virustur.

Hastalığın tanımı: Civciv ve piliçlerin akut seyirli, çok bulaşıcı bir hastalığı olup, sulu ishal ve Bursa Fabricius (BF)’un büyümesi ile webgrid.co.uker duyarlı olmasına karşın klinik semptomlar çok az görülüwebgrid.co.ukite,genellikle % arasındadır, ancak very virülent IBD virüsü enfeksiyonunda %60’a ulaşır. IBD’li bir civciv

Klinik semptomlar ve tanı: Gomboro’nun klasik semptomları ateş,kendi kuyruklarını gagalama,ishal ve bursa fabrisius’da büyüme ve öwebgrid.co.uk ishal nedeniyle hayvanın arkası webgrid.co.uk tüyleri karışık bir webgrid.co.uk normalden iki kat büyümüştüwebgrid.co.uk ile beraber thymüs ve dalakta etkilenir. 7’inci günden sonra iyileşenler yavaş yavaş eski halini alır.

Hastalığın seyrinde BF’de şu gelişmeler yaşanır.Önce beyazımsı bursa büyür, sonra kanlanmaya başlar,daha sonra sarı jelatin bir yapı kaplar ve bir müddet sonra renksiz beyaz bir görünüş alarak atrofiye olur.2 haftalık civcivlerde görülen subklinik gumboro,atrofiye bursa ile karakterizedir.

Otopside ki diğer bulgular ise ;ölenlerin göğüs kasları koyu renktedir, bacak ve göğüs kaslarında kanamalar vardır. Ön midede kanamalar görülür. Barsaklar mukoz bir içerikle doludur. Karaciğer soluk renktedir. Kesin teşhis laboratuvar testleriyle yapılır. Enfeksiyonun erken döneminde bursayı örten sarı jelatin yapı. Normal ve abnormal bursalar

Gumboro’da bağışıklık: Maternal antikorların miktarının bilinmesi aktif bağıklık için şarttır. Maternal antikorlar Agar jel presipitasyon testi (AGPT), Virüs nötralizasyon (VN) ve ELİSA ile ölçülmektedir. Ancak en hassas test VN testidir. ELİSA testi pratik ve rutin kullanılabilirliğine karşın sonuçları korunma için kesin gösterge olamaz. Çünkü yüksek titreleri bazen korumadığı gibi, antikor varlığını yok gösterdiği durumlarda da hayvanlar hastalığa karşı dirençli olabilmektedir. ELİSA testi serotip 1 ve 2 ye karşı oluşan antikorları ayırt edemez.

Aktif bağışıklık için canlı ve inaktif aşılar kullanılır. Pratikte kullanılan aşı suşları patojenitelerine göre 3 kısma ayrılmaktadır; Mild (hafif) suşlar,İntermediate(orta şiddetli)suşlar,Hot (şiddetli) suşlar Bugün canlı aşılamada intermediate suşlar tercih edilmektedir. İnaktif aşılardan bursal kökenli olanlar embriyo ve doku kültürü kökenlilere göre daha uzun süreli ve homojen bir bağışıklık oluştururlar.

Gumboro aşılamalarında başarısızlık nedenleri: Damızlık sürülerde antikor titresinin bireysel olarak büyük farklılıklar göstermesi(variasyonu) Farklı kümeslerdeki sürüler arasındaki titre varyasyonu nedeniyle civcivlerin antikor titreleri arasındaki değişkenlik *Aşılama zamanının doğru ayarlanamaması *İntermediate aşıyla aşılamaya rağmen sahada çok güçlü patojen etkenin varlığı halinde aşı virusunda daha önce etkiyip maternal antikorları kırarak hastalanmaya yol açması. Gumboroda vucutta Kanamlar,böbrekler ve webgrid.co.ukiusta büyümeler

İnfeksiyöz anemi(Chicken anaemia)

?Etken: Hastalığın etkenine Chicken anaemia agent (CAA) adı verilmiştir. Parvoviruslardan olduğu kabul edilir. Sebepler ve semptomlar: Bulaşma büyük ölçüde vertikaldir. Horizantal bulaşma önemsizdir. Hastalık iki haftalıktan büyük hayvanlarda herhangi bir bozukluğa neden olmaz. Günlük SPF civcivlerde patojendir. Mortalite %’dir. Şiddetli yaygın hemoraji, kemik iliğinin plazesi ve lenfoid organların atrofisi ile karakterizedir. Anemi tablosu hakimdir.

Korunma:Genel hijyenik önlemlere dikkat edilir. Henüz aşısı yoktur.

İnfeksiyöz Laringotrahitis(ILT)

Etken:Etkeni Herpes grubundan Laringotracheitis webgrid.co.uk tavuk ve sülünlerin çoğunlukla larinks ve üst solunum yollarında değişik derecede belirti gösteren çok bulaşıcı viral bir hastalığıdır.

Hastalığın seyri ve semptomlar: LT genellikle 5 haftalıktan büyük tavuklarda görülür,fakat 3 haftalıklarda da görüldüğü olmuşwebgrid.co.uk belirtiler genellikle erişkinlerde görülüwebgrid.co.ukık perakut,akut,subakut ve kronik formda seyredebilir. Perakut formda mortalite %50 - 70 arasında değişir. Nefes alıp vermede zorluk vardır. Nefes almada hırıltı görülür. Ağız ve burunla kanlı eksudat çıkarılıwebgrid.co.ukşkin tavuklarda gözde akıntı vardır.Ölüm boğulmadan olur. Otopside en önemli bulgu hemorajik tacheitistir. Trachea’nın içi kanlı bir eksudatla doludur. Daha hafif formlarda trahyada şiddetli fakat kansız bir yangı vardıwebgrid.co.ukğer organlarda anemi tablosu webgrid.co.uk yumurta veriminde de azalmaya sebep olur. • Trahya’da görülen kan ayırıcı bir tanıdıwebgrid.co.uk tanı için virüs izolasyonu yapılır.

Korunma:Hastalığa karşı en etkili korunma yöntemi aşılamadır. Aşılama uygulamaları kloakal, follikül ,içme suyu,aerosol,intraokuler yolla yapılabilmektedir. Aşılama ile haftalık bir bağışıklık elde edilir. Trahya’da aşırı miktarda kan Hafif formda gözde akıntı

İnfeksiyöz Bronşitis - Bronşit

Etkeni Corona virüs grubuna dahil avian enfeksiyöz bronşitis virüsüdüwebgrid.co.uküsün 20 değişik serotipi her yaştaki tavuklarda hastalık yapabilir.

Hastalığın oluşumu ve semptomlar İnfeksiyöz bronşitis tavukların akut ve kontagiyöz seyirli bir solunum sistemi enfeksiyonudur. Bu enfeksiyon tavuklarda tracheal sesler, öksürük ve aksırma ile karakterizedir. Özellikle civcivlerde çok daha şiddetli seyreder ve ilave olarak burun akıntısı ile yüzde şişme de görülür. Hastalık uterusu da etkiler ve yumurtadaki tavuklarda verim düşüklüğü yapar. Yumurta kalitesi çok düşmüştüwebgrid.co.ukığın bazı suşlarının böbrek dokularına afinitesi vardır. Hastalığın bu şekline ‘uraemia’ denilir. Kış aylarında çok şiddetli seyreder. 6 haftalıktan küçük olanlar daha hassastırlar. Mortalite %’webgrid.co.uk hayvanlarda su içme isteği fazladır. Trahya’da kazeöz tabaka •

Tanı:Otopside solunum sistemi bölgesinde köpüklü airsacculitis vardıwebgrid.co.uk,burun boşlukları ve sinüslerde seröz ,kazeöz veya kataral bir exudat vardırYumurtlayan tavuklarda karın boşluğunda sulu bir yumurta sarısı dikkati çeker fakat bu tipik değildir..Böbrekler büyümüştüwebgrid.co.uk tanı için vücuttaki IB antikor seviyesi’ne bakılır ve virüsün identifikasyonu yapılır. •

Korunma:Aşılama ile hayvanları tamamen kontrol altına almak çok sayıda serotipinin olması dolayısı yüzünden imkansızdır. Aşılama inaktif ve canlı aşılarla olabilmektedir. Maternal antikor durumuna bağlı olarak 1. günden itibaren aşı yapılabilir. Canlı aşıları genellikle içme suyu, aerosol ve intraokuler olarak uygulanmaktadır. Bronşitis nedeniyle oluşan anormal yumurtalar webgrid.co.ukşitiste böbreklerde akut nefritis tablosu •

Leukosis

Etken:Leukosis/Sarkoma grubu virüslerdir. Yumurta ile de bulaşırlar. Tümörlerle karakterize hastalıklar yaparlar. Bu çeşit hastalıkların başında lenfoid leukosis gelir. Doğal koşullarda tavuk ve hindiler için patojendirler. Eritroblastosis ve hemangioma da ülkemiz için önem arzeder.

a- Lenfoid leukosis Virüs yatay ve dikey olarak bulaşır. Başlıca karaciğer, dalak ve böbrek gibi iç organlarda tümöral bozukluklar yapar. Hastalık daima BF’da tümör yaparak başlar ve tavuk yumurtlama çağına girdiği zaman tümör metastaz yapar. Lenfoid leukozis genel olarak ‘Büyük Karaciğer Hastalığı’ olarak bilinmektedir. Sürüde salgın olarak seyretmez (Nadiren damızlıklarda %23 e varan kayıp oluşur). Bireylerde tümöral bozukluklar olarak çıkar. Nodüler tümörler başlıca karaciğer, böbrek te görülür. Ayrıca bu nodüller BF’ta da görülür. Tümörleri marek tümörlerine benzer. Lenfoid leukozlu bir tavukta Karaciğer ve webgrid.co.ukius’da tümörler Lenfoid leukozlu bir tavukta webgrid.co.ukius ve böbreklerde tümörler

b- Eritroblastosis Proliferatif ve anemik olmak üzere iki şekilde seyreder. Proliferatif şekil daha çok görülür ve kanda çok sayıda eritroblast görülmesi ile karakterizedir. Anemik şekilde, kanda olgunlaşmamış kan hücreleri ve çok belirgin bir anemi tablosu görülür. Doğal koşullarda 3 aylıktan büyük tavuklarda rastlanılır. Fakat 5 haftalık olanlarda da bildirilmiştir. Anemik şekilde hastalar kısa sürede ölür. Proliferatif şekilde ise hastalar bir süre yaşayabilir. Otopside her ikisinde de anemik tablo görülür. Proliferatif şeklin en belirgin otopsi bulgusu karaciğer, dalak ve böbrekteki büyümedir ve renk kiraz kırmızısıdır.

c-Hemangioma Hemangiomalar damar sisteminin tümörleridir. Leukotik tümörler hariç diğer tümörlerin broiler ve yumurtacılarda sırasıyla % 25 ve %19 unu hemangiomalar oluşturur. Değişik yaşlarda görülebilir. Tabii salgınlarda ölümler ay arasında meydana gelir. Ancak deneysel inokulasyonlarda 3 haftadan 4 aylığa kadar olanlarda da hemangiyomlar oluşmuştur. Hayvanlar soluk renktedir ve kansızlıktan ölürler. Hemangiyomlar çoğunlukla deride meydana gelir fakat iç organların üzerlerinde de şekillenirler. Hastalığa karşı Leukosis/Sarkoma virüslerinin inaktive edilmesi sırasında antikor oluşturma güçlerinin de tahrip edilmesi neticesi iyi bir aşı elde edilememektedir. Bu nedenle dirençli hatların yetiştirilmesi ile kontrolünün mümkün olduğu görülmektedir.

Marek

Etkeni Herpesviradae grubuna ait bir virüstür. 3 serolojik tipi bildirilmektedir. Tavuk Herpes virüsü (THV), ancak hücre ile beraber kaldığı sürece canlı kalabilir. Hindilerden, tavuklar için nonpatojenik, fakat THV ile antijenik yakınlığı olan ve bu nedenle aşı olarak kullanılan hindi herpes virüsü (HHV) izole edilmiştir. Virüs, hücrelerin çekirdekleri içinde yaşar.

Tanım:Marek hastalığı tavukların çeşitli organlarında, dokularında, periferal ve optik sinirlerde mononukleer lenfositlerin (genellikle T lenfositleri) üremesi ve birikmesi ile kendini belli eden, tümoral, bulaşıcı ve öldürücü bir hastalığıdır. Hastalık doğal koşullarda sadece tavuklarda görülmektedir. Özellikle gençlerde immun sistemi baskılayıcı (immunsupresif) bir etkiye sahiptir. Hastalık her yaşta görülebilirse de, gençler () haftalık daha duyarlıdır, 30 haftalık hayvanlarda da görülür. •

Hastalığın seyri ve semptomlar: • Enfeksiyonun inkubasyon süresi 3 hafta veya daha webgrid.co.ukık iki şekilde seyreder. •

1- Klasik marek (hafif enfeksiyon): Genellikle gençler arasında seyreder, hafif ve uzun seyirlidir. Durgunluk ve zayıflama mevcuttur. Kanat ve/veya bacaklarda tek veya çift taraflı felçler sonu bacaklarda biri ilerde, diğeri geride bulunma durumu, kanatlarda düşmeler, bazen parmaklarda içeri doğru bükülme vardır. Gözde iris tabakasında asimetri vardır. Klasik Marekte ölümler % arasıdır. Ayaklarda ve kantlarda felç. Ayakların biri ilerde biri geridedir. Felçli başka bir piliç

2-Akut marek:Daha çabuk yayılmaya ve ölümlere (%50) neden olur. Klınık tablo aynen klasik marekteki gibidir. •

Tanı :Otopside değişik organ ve dokularda değişik büyüklükte lenfoid karakterde tümörlere rastlanılır.Özellikle deride(tüy diplerinde),dalak,karaciğer, akciğer ve üreme organlarında tümoral oluşumlara rastlanıwebgrid.co.ukk sinirlerin kendileri ve kökleri kalınlaşmıştır ve asimetri söz webgrid.co.uk lezyonlardan dolayı Amerika’da Marek hastalığı Leukosis’in altında webgrid.co.uk tanı için laboratuvar testleri kullanılır. Tüy köklerinde oluşan Marek tümörleri İç organlardaki Marek lezyonları Karaciğerde büyüme ve çok sayıda tümörler •

Marek (MD), Lenfoid leukosis (LL) ve Nonbursal reticuloendotheliosis (RE)’in epizootiyolojik ve patolojik özelliklerinin karşılaştırılması Koruma • Koruyucu amaçla hayvanlar 1. günden itbaren aşılanırlar. Sadece bir kez yapılır. Aşılamada yaygın olarak HHV kullanılır. Virüs ya hücresizdir ve hücre içindedir ki bu saklanması için sıvı azot gerektirir. Her iki aşı türüde inokülasyonla yapılır. Aşılı hayvanlar, sonradan patojen bir virusla enfekte olduklarında kendileri hastalanmamalarına karşın, onlarla birlikte veya direkt temasta bulunanlara aktarabilir ve enfekte olmalarına neden olabilirler.

Newcastle Hastalığı - Yalancı Veba

Etkeni Paramixoviridae grubuna ait ve RNA karakterinde bir webgrid.co.ukşlıca 3 patojenik tipi vardır.

1-Lentojenik suşlar:HB1,La sota,F,webgrid.co.uk çok hafif enfeksiyonlara yol açarlar.

2-Mezojenik suşlar: Rokain,Komarov,Mukteswar,M vs. orta derecede virulense sahiptirler ve hayvanların solunum ve sindirim sistemlerinde tahribata yol açarlar.

3-Velojenik suşlar:Milano,Herts,GB,İsrail,Çorum webgrid.co.uk çok bulaşıcı ve öldürücüdürler.

Reovirüs Enfeksiyonları(viral artritis ve malabsorption syndrom)

Tanım: Kanatlı hayvanların solunum ve sindirim sistemin de problem oluşturan büyümenin durması,tüylenmenin gecikmesi,ters ve kaba tüylenme,ayak ve gagada renk açılması,kemikleşmeme ile karakterize reovirüsler’in meydana getirdiği bir hastalıktır. Hindi ve tavuklar hastalığa karşı duyarlıdır.

Hastalık belirtileri:

Viral artritis; Reovirüsler’in topuk ekleminden ayaklara uzanan tendolarda oluşturdukları bir yangıdıwebgrid.co.uk ekleminin altında ve üzerindeki tendolarda şişme ve hemorajiler yaygın olarak görülüwebgrid.co.uk durumlarda tendolar eriyerek birleşirler veya koparlar.

Malabsorpsiyon sendromunun yaygın belirtileri ise gelişme geriliği, zayıf bacaklar, özellikle kanatlarda kırılmış tüyler (helikopter hastalığı), depigmentasyon (solgun tavuk sendromu)femur başında nekroz,diyare ve altlıkta sindirilmemiş yem parçalarıdıwebgrid.co.ukite % 40 ,mortalite ,sekonder enfeksiyon yok ise %’dur. Soldaki bacak viral artritis nedeniyle şişmiştir

Tanı:Klinik semptomların birçoğu diğer hastalıklar ile karışwebgrid.co.uk tavuk laboratuvarda serolojik testlere tabi tutulmalı veya virüs izole edilmelidir. Tavukların ayak problemlerinde çoğu zaman Stafilokok webgrid.co.uk webgrid.co.uk suşları bulunmuştur.

Korunma:En iyi korunma all in-all out kuralının sıkı bir şekilde uygulanmasıdır. Anaçlara uygulanan inaktive edilmiş aşı yeterli olmasa da yavrularda koruma sağwebgrid.co.uk artritiste vertical bulaşma yaygın olduğu için kümes kontamine olmadan hastalığın erken teşhisi önemlidir. Önemli lezyonlar faklılaşabilir. Bunlardan birtanesi pankreatik lezyonlardır.

Şişkin Baş sendromu(Swallen Head Syndrome) SHS

Etken: Paramyxovirus grubuna dahil bir Pneumovirustur. Zarflı bir virustur.

Semptomlar: Özellikle haftalık broilerlerde olmak üzere damızlık ve yumurtacı tavuklarda görülür. Peri ve infraorbital sinüslerde şişkinlik, tortikollis, opistotonus ve inkoordinasyonla karakterize, akut seyirli bir hastalıktır. Her yaştaki damızlık ve yumurtacı tavuklarda görülebilen bu hastalık, özellikle yumurtlama döneminin başlangıcında ve haftalık broilerlerde görülür. Hastalıkta ilk semptom burun akıntısı ve aksırıktır. Kafada ödem vardır. Tortikollis gibi sinirsel bozukluklar görülür. Bakteriyel komplikasyonlar olursa mortalite %20 ya kadar çıkabilir.

Korunma: Etçi damızlık ve yumurtacı tavuklara canlı aşı haftalık iken yapılır. Yumurtlama periyodunda iken ikinci aşı olarak inaktif aşı uygulanır.

BAKTARİYEL HASTALIKLAR

CRD (Kronik solunum sistemi enf.)

Etken:Mycoplazma gallisepticum’dur. Mycoplazmalar da hücre duvarı yoktur.

Hastalığın oluşması ve seyir Her yaştaki hayvanlar duyarlı olmasına rağmen ,özellikle büyüme çağındaki hayvanlar daha çok yakalanıwebgrid.co.uker enfeksiyonlarla beraber olunca daha şiddetli webgrid.co.ukşma leteral veya vertical webgrid.co.ukl bulaşmada hayvanların hastalar ile teması öwebgrid.co.ukıca damlacık enfeksiyonu tarzında da bulaşma webgrid.co.uk tür bulaşmada kümesteki hayvanların hepsi hastalanıwebgrid.co.ukme ve havalandırma yetersizliği ,ısıtma noksanlığı ,hayvanların sıklığı ve diğer stres faktörleri hayvanları CRD’ye karşı duyarlı hale webgrid.co.uk pozitif damızlık sürüler hastalığın oluşmasında önemli kaynaklardan webgrid.co.uk çoğunlukla seconder webgrid.co.uk gibi enfeksiyonlar la beraber webgrid.co.uk da CRD complex olarak adlandırılır. •

Hastalık semptomları CRD üçüncü haftadan sonra ortaya çıwebgrid.co.ukal sesler ,hırıltılar,burun akıntısı,öksürük,solunum güçlüğü,yem tüketimi azalışına bağlı kilo kaybı,yumurta tavuklarında verim düşüklüğü ve dölsüz yumurta (%10) çokluğu göwebgrid.co.ukrde en önemli belirti karkas ağırlığının önemli ölçüde azalmasıdır. Hindilerde sinusların şişmesi nedeni ile yüzler şişer ve gözleri kapanıwebgrid.co.uklopati şekillenir. Mikoplasmozis’de gözde Şişlik ve akıntı . •

Lezyonlar ve Teşhis : Otopside hava keselerinde açık sarı veya şeffaf sümüksü bir mukus vardır .Ayrıca her iki akciğerde yarı katı exudat tabakaları mevcuttur . Teşhis klinik semptomlar ve laboratuar tanıları ile yapılır . •

CRD’de sağıtım : Enrofloksasin, tylosin, spectinomisin, lincomysin, eritromycin etkilidir . Seconder enfeksiyonların da önlenmesi açısından geniş spektrumlu antibiyotik kullanımında fayda vardır . •

Korunma : Korunma üç aşamada ele alınabilir .

1 -Koruyucu ve hijyenik önlemler .

2 -Aşılama

3 -Mycoplazmadan ari kümesler oluşturmak Aşılamada canlı ve inaktif aşılardan yaralanılabilir . İnaktif aşıların immuniteleri düşüktür .Canlı aşılarda aşı içersindeki suşun virülensi önemlidir ve kümese hastalığın girmesi açısından tehlikelidir .Aşılar,göz damlası,içme suyu,sprey ve intranazal inokülasyon şeklinde uygulanabilir . M .gallisepticum’dan ari kümesler oluşturmak için serolojik muayeneler ile portörler ayrılır .Program grandparentler den başlar . webgrid.co.ukepticum dan dolayı oluşan air sacculitis •

İnfeksiyöz synovitis

Tanım:İnfeksiyöz synovitis; Mycoplasma synoviae(Gr negatif) tarafından oluşturulan ,hindi ve tavuklarda akut ve kronik seyirli ,eklemleri, tendoları ve solunum sistemini etkileyen bir hastalıktır. •

Hastalığın oluşması ve seyir: İnfeksiyöz synovitis de webgrid.co.ukae ile beraber webgrid.co.uk veya staphyloccocus sp’den dolayı gelişen seconder enfeksyonlar da görüwebgrid.co.uk genellikle vertikal yolla bulaşır.(MS pozitif damızlık sürülerden elde edilen civcivlere bulaşır). Mortalite % arasındadır. •

Belirtiler ve teşhis: Enfeksiyon genellikle haftalık tavuklarda ve haftalık hindilerde görülüwebgrid.co.ukık ve eklemlerde şişlik oluşwebgrid.co.uk hayvanların %10’unda semptoplar görüwebgrid.co.uk ayrıca hava keselerini,ovariumları, ve sinüsleri de enfekte edebilir. Otopside kanat ve ayak eklemlerinde gri-beyaz irin görülüwebgrid.co.uk kesesinde Sarı peynirimsi bri tabaka vardıwebgrid.co.ukşhis için anaç sürülerde MS taraması yapılıwebgrid.co.uk teşhis bakteri kültürü ile yapılır. •

Korunma ve tedavi: CRD’de olduğu gibidir. webgrid.co.ukae’nin eklemlerde Oluşturduğu lezyonlar İnfeksiyöz synovitisli bir hindide Göğüs kaslarındaki lezyonlar

Klostridyal Enfeksiyonlar

Klostridium’lar kanatlılarda botulismus,nekrotik enteritis,gangrenli dermatitis,göbek ve yumurta sarısı enfeksiyonlarına sebep webgrid.co.ukidiumlar webgrid.co.ukf,sporlu bakterilerdir. •

1-Botulismus

webgrid.co.uknum’un C tipinin toksinlerinden ileri gelen bir hastalıktır. •

Hastalığın oluşumu ve semptomlar Toprakta ve barsakta normal olarak bulunan bu etkenin kendisi patojen değildir.Üreyip toksin oluşturarak enfeksiyona neden webgrid.co.uk,yabani ördek,insan ve diğer birçok hayvan ve kuş hastalığa duyarlıdıwebgrid.co.uk sinir sistemini etkiler ve kasları felç webgrid.co.ukikle 21 günden büyük piliçlerde görülür. Toksin seviyesine bağlı olarak boynun ,bacakların ve kanatların kontrolü webgrid.co.ukığın inkubasyon periyodu alınan bakterinin miktarına göre birkaç saatten birkaç güne kadar değişwebgrid.co.ukite %30,mortalite %10’dur. • Teşhis için klinik belirtiler öwebgrid.co.ukıktan etkilenmiş tavuklardan alınan serum farelere verilerek toxin tanımlanmaya çalışılır. •

Tedavi ve korunma Tedavi bu hastalıkta sonuç webgrid.co.uk olaylar gün içinde iyileşwebgrid.co.uka için hasta hayvanlar ve diğer bakteri kaynakları uzaklaştırılıwebgrid.co.uk kenarından alınan kum veya çakıl altlık olarak kullanılmamalıdır. Sinirsel kontrolünü kaybetmiş ve boynu düşmüş şekilde yatan botilismuslu bir hayvan •

2-Gangrenli Dermatitis

Etkeni webgrid.co.ukngens tip A,Cl septicum ,webgrid.co.uk,Cl sporogenes’webgrid.co.uk zaman webgrid.co.uk bu etkenlerle birlikte enfeksiyona neden olur.

Hastalığın oluşumu ve semptomlar:Genellikle haftalık hayvanlar daha duyarlıdıwebgrid.co.ukki fiziksel yaralanmalar sonucu etkenler bulaşır ve enfeksiyon başwebgrid.co.uk ve hindilerde deri altında ödem ,çıtırtı ve bazı hallerde septisemi ile webgrid.co.ukn çeşitli yerlerinde görülebildiği gibi en çok bacakların derin dokularında gazlı ödemler tarzındadıwebgrid.co.ukrler de kanatta,bagette,but ve göğüs arasındaki bölgede çürümüş,bozulmuş dokular vardıwebgrid.co.ukrdan kan sızar.Hızlı bir şekilde kokuşma başlar ve tüyler kolayca ayrılıwebgrid.co.uk gün içinde ölüm gerçekleşir. Mortalite %50’ye ulaşabilir. •

Teşhis:Gangrenli dermatitisin klinik semptomları webgrid.co.ukeştirmek laboratuvarda enfekte doku kültürlerinde clostridium webgrid.co.uk stafilokok sp. aranıwebgrid.co.ukde karaciğer ve şişmişwebgrid.co.uke bölgelerde gaz kabarcıkları vardır ve etin görüntüsü koyu kahverengi yeşildir. •

Tedavi ve korunma:Penisilin gurupları kullanılır.Düzenli gumboro aşılamasının hastalık insidensini düşürdüğü gözlenmiştir.Kümeslerde veya nakillerde fiziksel yaralanmaların önüne geçilmelidir. Broilerde bacakta gangrenli dermatitis Gangrenli dermatitisli bir broilerde göğüs derisinin altında oluşan hava kabarcıkları ve seröz akıntı •

3-Ülseratif Enteritis

Etkeni clostridium colinum’dur. •

Hastalığın oluşumu ve semptomlar Ülseratif enteritis daha çok bıldırcınlarda olmakla birlikte genç tavuklar ve hindilerde de görülen akut bir webgrid.co.uk hayvanlar da kabarmış tüyler,halsizlik,diyare,kanlı dışkı ve biraraya toplanma görülüwebgrid.co.ukiyoz hayvanları bu hastalığa predispoze kıwebgrid.co.ukite bıldırcınlarda %, tavuklarda %10 ‘webgrid.co.ukmlar cocsidioz ve internal parazit’lerin semptomlarıyla benzeşir. • Otopside barsak çeperinde ülserler görülür,karaciğer sarı-açık kahverengi webgrid.co.uk şişmiş ve hemorajiktir. •

Tedavi ve korunma En etkili antibiyotik streptomisin webgrid.co.uk in-all out kuralı korunmada önemlidir. Ülseratif enteritis mukozada ülseler mevcuttur. •

4-Nekrotik Enteritis

Etken webgrid.co.uknges tip C’webgrid.co.uk kanalında bu etkenin sayıca artması sonucu oluşan fazla miktarda toksin hastalığı oluşwebgrid.co.uklarda yangıya bazende kanlı ishale neden webgrid.co.uklik ve koyu renkli dışkı mevcuttur. • Otopside barsak yüzeyinde pürüzlü ,kabarcıklı bir görüntü vardır ve barsak duvarı kalınlaşmıştıwebgrid.co.uk lümeni webgrid.co.uk karaciğer yüzeyinde mm’lik nekrotik alanlara rastlanıwebgrid.co.ukikle haftalık piliçlerde görülüwebgrid.co.ukite % arasındadır. • Tedavide penisilinler etkindir. Nekrotik enteritiste barsak Pürüzlü ve havlu görüntüsündedir.(üst) •

Kolera(fowl cholera)

Etken: Pastorella multocida’dır.(webgrid.co.ukf)Aerob veya fakültatif anaerob’webgrid.co.ukül (K) ve somatik O olmak üzere iki antijenik yapıya sahiptir.

Hastalığın seyri Perakut,akut,septisemik,kronik seyirli,bulaşıcı ve öldürücüdür. Etken sağlam hayvanların yutak,larinks,ve sindirim sistemlerinde fakültatif patojen olarak webgrid.co.ukç kırılınca hayvanlar hastalanıwebgrid.co.ukımsız özellikle A vitamini eksikliği olanlar telef olur. •

Hastalığın formları ve Semptomlar Akut ve subakut formda yeşil ishal ile ibik ve sakallarda morarma gibi tipik belirtiler görülüwebgrid.co.ukite % arasındadıwebgrid.co.ukığın kronik formunun 5 değişik şekli vardır. a)nezle şekli: yüz şiş ağız ve burunda akıntı. b)otitis şekli:boyun çarpıklığı ve denge bozukluğu c)deri şekli:sakallarda ödem d)artritis şekli:eklemlerde şişlik ve topallık e)peritonitis şekli:zayıflik ve verim düşüklüğü •

Teşhis Klinik belirtiler,akut ölümlerde post mortem lezyonlar hastalığın teşhisinde öwebgrid.co.uk yanında bakteri kültüründe pastöralla multocida aranır. Koleralı Bir tavukda ödemli ve şişmiş sakal •

Kolerada tedavi ve korunma • Sağıtımda sulfa-tmp kombinasyonları ve enrofloksasin endikedir.A vitamini takviyesi yapılıwebgrid.co.ukak için çok iyi bir dezenfeksiyon webgrid.co.uk,köpek fare ve yabani hayvanlar kümeslerden uzak tutulmalıdıwebgrid.co.ukar hemen ayrılmalıdıwebgrid.co.uk değişikliklerinde hayvanlara iyi bakılmalıdıwebgrid.co.uk hindi ve tavuklar aşılanmalıdır. Koleralı bir hayvanda septisemi dolayısı ile büyümüş bir karaciğer Normal akciğere göre sert ve koyu kırmızı renkte olan koleralı bir hayvan akciğeri

Koli enfeksiyonları (Colibacillosis) - koli

Etken:Etken webgrid.co.uk’dir(GR negatif)webgrid.co.uk bağırsağın normal mikroflorasında en fazla bulunan türdüwebgrid.co.ukültatif aneorobik,sporsuz bir webgrid.co.ukk O,flagellalar H ve mikrokapsüle ait K antijenlere sahiptir.Çok sayıda serotipi vardır. •

Tanım:webgrid.co.uk primer ve seconder enfeksiyonları ile kanatlılarda sıkça rastlanılmakta ve büyük ekonomik kayıplara sebep olmaktadıwebgrid.co.ukşta viral hastalıklar olmak üzere bakteriyel ,paraziter hastalıklar ve toksikasyonlar sırasında webgrid.co.uk ölüm oranını artıran ikincil etkendir. •

Oluşum:Sıcak,soğuk,ışık,havalandırma,yem değişikliği , gibi stres faktörleri ve vücudun direncini düşüren her türlü hastalık halinde barsakda doğal olarak bulunan webgrid.co.uk’nin çoğalmasıyla ortaya çıwebgrid.co.ukpatojenik webgrid.co.uk’ler biyokimyasal testler ile patojen olmayanlardan ayrılamazlar.

Teşhis ve tedavi:webgrid.co.uk’nin kesin teşhisi ancak laboratuvar testleri ile webgrid.co.ukğıtım da başta enrofloksasinler olmak üzere,sulfa-tmp kombinasyonları ve neomisin sülfat kullanılıwebgrid.co.uk bir aşısı yoktur. Secumda Koli granüloma (hjarres disaese). Bu semptom tuberkulozla Karıştırılmamalıdır. •

webgrid.co.ukn primer ve seconder etken olarak katıldığı hastalıklar. Koliseptisemi embriyonal ölümler, koligranüloma, enteritis, salpingitis, sinovitis (artritis,perikarditis, hava kesesi yangısı(air sacculitis),sarı kesesi yangısı(yolk sac infection),omfalitis.

1-Air sacculitis(hava kesesi yangısı): Tavuklarda hava kesesi yangılanmaları webgrid.co.uk enfeksiyonları yanısıra CRD, Newcastle, IB,Aspegilozis, İnfeksiyöz laringotrahitis’te de rastlanıwebgrid.co.uk keseleri kalınlaşmış ve dumanlıdır,ilerlemiş durumlarda peynirimsi sarı tabakalar görülüwebgrid.co.ukiyonun durumuna göre öksürük,tıksırık ve burunda akıntı görüwebgrid.co.uk kesesi yangısından orijin alan perikarditis, miyokarditis, perihepatitis, gibi enfeksiyonlarda bildirilmiştir.

2-Synovitis Synovitis, eklemlerde oluşan yangıdır. Eklemlerde iltihaplı ve cerehatli bir görüntü vardıwebgrid.co.uke eklemlerde webgrid.co.uk ile beraber başka bakteri ve virüslerde izole edilmişwebgrid.co.ukın olarak aşırı zayıflık ve dehidrasyon gelişir. Air sacculitisin erken dönemlerinde oluşan bulutlu ve köpüklü görünüm

3-Perikarditis ve Perihepatitis(kalp ve karaciğer zarının yangısı) webgrid.co.uk’nin kalp ve karaciğer zarına yerleşmesiyle meydana gelen bir webgrid.co.ukı peynirimsi tabakalar kalbi ve karaciğeri kaplar. Enfeksiyon bazen air sacculitisle beraber seyredebilir. Genel enfeksiyon belirtileri vardır.

4-Omphalitis(Civcivlerin göbek yangısı) Hijyenik koşullarda çıkmamış civcivlerde ,henüz açıkta bulunan göbeklerinden webgrid.co.uk başta olmak üzere diğer bakteriler girerler. Göbek kırmızımtrak olur. Genellikle keskin kötü bir koku webgrid.co.ukın boşluğu mısır unu gibi hissedilir ve şişmişwebgrid.co.uk üç gün ölümleri %5’ekadar çıkabilir. Dehidrasyon , aşırı zayıflık, kloaka’nın etrafında yapışık dışkı,ve bir araya toplanma yaygın olarak görülüwebgrid.co.uk civcivler septisemi ve toksemiden ölür. Perikarditis de kalp üzerinde ki Sarı peynirimsi tabaka Soldaki bir günlük broiler civcivde oluşan omphalitis görülmektedir.

5-Enteritis Diyare ve dehidrasyon en belirgin semptomdur. Bağırsak yüzeyinde hemorajiler görülür ve mukus tabakasıyla kaplanmıştıwebgrid.co.ukiyonun şiddetine bağlı olarak barsak epitel dokusunda soyulmalar webgrid.co.ukite genç hayvanlarda yaşlılara göre çok daha fazladır.

6-Salpingitis Oviduct’un bir solunum sistemi enfeksiyonu ,Peritonitis(karın zarının yangısı)veya suni tohumlama işlemi sırasında enfekte olmasıyla oluşwebgrid.co.ukt mukoid,kazeöz bir exudat ile webgrid.co.uklayan tavuklar için öldürücü’dür.

7-Sarı kesesi enfeksiyonları (Yolk sac infection): Kuluçkalanma sırasında veya yumurta dan henüz çıkmış civcivlerin yumurta sarı kesesin de oluşan mikrobiyal ve yangısal bir webgrid.co.ukçka hijyenine dikkat etmeyen ve kötü bakım ve besleme koşulları altında bulunan işletmelerde sıkça görülüwebgrid.co.ukı kesesi yangısı genellikle kuluçkalanma safhasında meydana webgrid.co.ukonal ölümlere ,hastalıklı ve portör civcivlerin çıkmasına neden webgrid.co.uktisle beraber webgrid.co.ukde sarı kesesi genişlemiş,damarları dolgun içinde sulu ve pıhtılı yumurta sarısı bulunur. webgrid.co.uk enfeksiyonunda enfekte olmuş yumurta kesesi •

Koriza

Etken:Etken Haemophilus paragallinarium’dur(webgrid.co.ukf). Dayanıksız olup konakçı dışında kısa sürede ölür.Üç serotipi vardır ve bunlar A,B,C diye adlandırılır. •

Bulaşma Koriza akut seyirli bir üst solunum yolu hastalığıdıwebgrid.co.ukşma hastalar ve portörler ile webgrid.co.ukm ve sindirim sistemi ile bulaşır.Çoğunlukla kış aylarında çıwebgrid.co.ukık özellikle gençlerde ve yumurtlama dönemindeki hayvanlarda sıkça görülür. •

Hastalığın seyri ve semptomlar Yüzde şişlik ve konjiktivitis (gözlerin kapanması),seröz veya prulent burun akıntısı ile webgrid.co.uklama döneminde ki tavuklarda verim düşüklüğü ve solunum güçlüğü şwebgrid.co.ukerde sakallarda ödem sıklıkla görülüwebgrid.co.uk hayvanlarda yem ve su tüketiminde azalma vardıwebgrid.co.ukite %10 morbidite ise %80 civarındadıwebgrid.co.ukığın seyri 2 hafta kadardıwebgrid.co.ukığı atlatanlar ay bağışıklık kazanırlar. •

Teşhis klinik bulgular ve laboratuvar muayeneleri sonucu yapılır. •

Sağıtım ve korunma Sülfa-tmp ve enrofloksasin başarı ile kullanılmaktadır. Korunmaya kümese hastalıktan ari hayvan koymakla başlanır ve dezenfeksiyona dikkat webgrid.co.ukya karşı serotip içeren inaktif adjuvanlı aşılar kullanılır haftalı hayvanlara deri altı verilince uygun bağışıklık kazanılır. İnfeksiyöz koriza’da yüzde ve gözde meydana gelen şişlikler •

ORT enfeksiyonu

Etken Hastalığın etkeni ornithobacterium rhintracheale(ORT)’dir(webgrid.co.ukf).Tavuklarda daha çok serotip A,hindilerde ise A,B,C ve D saptanmıştır.

Hastalığın oluşumu ve semptomlar Solunum yolu ile bulaşmaktadıwebgrid.co.uk hindi hem de broilerler de vakaların % 80’nin de webgrid.co.uk ile birlikte bulunmuşwebgrid.co.ukal yolla bulaşma da mümkün olabilmektedir. Klinik olarak solumada güçlük ,başta ödemler görülür.Kış aylarında hastalığın insidensi webgrid.co.ukr de klinik belirtiler haftalık iken ortaya çıwebgrid.co.ukızlıklarda ,hastalığın öncelikle pikte olan yada üretime geçiş devresinde ki hayvanları ()haftalık iken etkilediği belirtilmişwebgrid.co.ukite değişkendir. Hindilerde daha büyük önemi olan hastalık haftalık gençlerde görülmekle beraber 14 haftalıktan büyükler ve erkekler de ağırlıktadıwebgrid.co.ukık gün etkisini sürdürür ve mortalite % ‘dur.Ağır yapılı hindilerde seyir daha etkindir. •

Teşhis Otopside hava kesesi yangısı ve pneumonie tablosu tipik kabul webgrid.co.uk’nin kesin teşhisi etken izolasyonu ve identifikasyonu ile yapılır.

Tedavi ve korunma ORT,antibiyotiklerin bir çoğuna duyarlı olmakla birlikte direnç gelişimi çok yaygın olduğundan duyarlılık testi yapmakta fayda vardıwebgrid.co.ukoksasin etkili bir antibiyotikdir. Korunmada biyosecuritiye önem verilir.Aşı uygulamaları sonuç vermektedir.

Paratifo enfeksiyonları

Tanım ve Etken: Diğer salmonella türlerinden ileri gelen hastalığın adıdıwebgrid.co.uk webgrid.co.ukarium ve webgrid.co.ukum dışındaki webgrid.co.ukurium ve webgrid.co.ukdis(webgrid.co.ukf) gibi diğer salmonellalardır. •

Semptomlar: Gençler daha fazla duyarlıdıwebgrid.co.ukiyonun çıkış ve yayılışı pullorum ve tifo’ya benzer.Ölümler %20’ye webgrid.co.ukşta salmonella enteridis olmak üzere paratifo özellikle insan sağlığı açısından önemlidir.Öldürücü gıda zehirlenmelerine sebep webgrid.co.ukiyonun çıkış,bulaşma ve yayılması pullorum ve tifoda olduğu webgrid.co.ukarda tüylerin kabarması ,iştahsızlık ,durgunluk ve titreme vardıwebgrid.co.ukt vakalarda yukarıdaki semptomlar görüwebgrid.co.uklar kısa bir süre içinde ölüwebgrid.co.ukmlar birçok hastalıkla karışwebgrid.co.uk tanı için laboratuvar tetkikleri gerekir. •

Sağıtım ve korunma: Pullorum ve Tifo için geçerli mücadele metodları uygulanır.

Pullorum

Etken:Salmonella pullorum’dur(webgrid.co.ukf).Sporsuz bir webgrid.co.ukk O antijenine sahiptir. Etken kontamine materyallerde ve dış ortamda 14 ay ,kümeste ay, yemlerde 2 ay canlı kalabilir. •

Tanım: Pullorum genç kanatlılarda genellikle septisemik ve öldürücü ,erginlerde kronik ve lokalize formlarla seyreden bulaşıcı bir hastalıktıwebgrid.co.ukığa tavuk hindi ve diğer kanatlılar duyarlıdıwebgrid.co.ukçler erginlerden dişiler erkeklerden daha duyarlıdıwebgrid.co.uksyon süresi gençlerde gündüwebgrid.co.uk ve portör hayvanlar % arasında mikroplu yumurta çıkarırlar(vertikal bulaşma).Yumurta ile enfekte olanlar septisemiden ölür. Akciğerde Grimsi-beyaz necrotik odaklar •

Belirtiler ve teşhis: Gençlerde ölüm yüksek oranda seyreder, hayvanlarda beyazımsı yeşil bir ishal vardıwebgrid.co.uk etrafı webgrid.co.ukerde ölüm çok düşük orandadır,hayvanların bazılarında ishal,durgunluk ve verim düşüklüğü webgrid.co.uka erginler portör olarak yaşamlarına devam ederler. •

Teşhis için klinik bulgular yeterli değwebgrid.co.ukiyoskopi,kültür ve serolojik testler(aglünitasyon testi);hayvan deneyi ve bakteriyofaj deneyi yapılır. •

Sağaltım: Sulfonamid,nitrofuran,gentamisin ve enrofloksasin’lerden yaralanılıwebgrid.co.uk antibiyotikler sadece geçici bir baskı sağlarlar. • Korunma sağaltımdan öwebgrid.co.ukşalan kümesler özellikle aldehitli dezenfektanlar ile dezenfekte edilmeli,yem salmonalladen ari olmalı ve risk altındaki kümeslerde tüm hijyen kurallarına eksiksiz uyulmalıdır.

Selülitis

Tanım:Tavukların deri , deri altı ve kaslarında meydana gelen bir enfeksiyona karşı oluşan yangısel bir reksiyodur. •

Hastalık sebepleri:Bakteri veya küfle kontamine yumurta ,kafes ve diğer kümes ekipmanları hastalık kaynağını oluşturur.Tüm kanatlılar duyarlıdır. •

Belirtiler gün içinde karın derisinde kalınlaşma olduğu görülüwebgrid.co.ukşka bir harici semptom görülmeyebilir. •

Lezyonlar:Göbeğin çevresinde veya göğüsle but’un arasında sarı peynirimsi kazeöz exudat görülür. Kanat ,bacak ve göğüs bölgesinde de aynı lezyonlar oluşabilir. •

Teşhis:Otopsi de görülen lezyonlar en önemli bulgulardır. •

Korunma:Tavukların fiziksel olarak zarar görmeleri engellenmelidir. Keskin kenarlı ekipmanlar azaltılmalı,hayvanlar hoyratça ellenmemeli, tırnaklarla deride olabilecek yaralanmaların önüne geçilmelidir.Üretilen yumurtlar olabildiğince temiz olmalıdıwebgrid.co.uk kümes sanitasyonuna dikkat edilmelidir. Karın derisi altında kazeöz exudat •

Stafilokok enfeksiyonları(Staphyloccal Synovitis artritis)

Etken:Etken olarak en çok deri ve burun boşluğu florasında normal olarak bulunan bir mikroorganizma olan stafilokok aureus’webgrid.co.uk(+) dir. •

Hastalığın oluşumu ve seyri Tavuk ve hindiler başta olmak üzere tüm kanatlı türlerinde görülen akut ve kronik seyirli enfeksiyonlardır.

a-Septisemi şekli ;daha çok yetişkinlerde görülür ve hastalar toksemiden ölüwebgrid.co.ukite %’a ulaşabilir.

b-Artritis ve Synoviti şekli; haftalık piliçler ile 18 haftalığa kadar olan hindi palazları daha çok duyarlıdıwebgrid.co.ukal membranların ve tendoların yangılanması en belirgin webgrid.co.ukık ve eklemlerde şişme vardıwebgrid.co.uk ,eklem, tendo ve kemik iliğine yerleşen stafilokoklar apse ve çıban oluşumuna sebep olurlar.

c-Spondilit(omurga yangısı)olgularıda genellikle 6 haftalık piliçlerde görülüwebgrid.co.ukarda torticollis oluşur.

d-Stafilokoklar ayrıca taban ve sternum sinovitleri ile deride yara şeklinde enfeksiyonlara da sebep webgrid.co.uka lokal yaralar broilerlerde sıkça görülür.

Tedavi ve korunma:Tedavide sulfa-tmp kombinasyonları ve enrofloksasinler kullanıwebgrid.co.ukcu tedbir olarak öenmli bakteri kaynakları olan kümes çalışanları ve aşı ekipmanları çok iyi sanitize edilmelidir. Topuk ekleminde oluşan webgrid.co.uk Ayağı kaplayan webgrid.co.uk

Streptokok enfeksiyonları

Zaman zaman ortaya çıkan streptokok enfeksiyonlarında daha çok webgrid.co.ukis ve webgrid.co.ukdemicus (webgrid.co.ukf) izole edilmişwebgrid.co.uk ve kronik enfeksiyonlara neden webgrid.co.ukıplar %50’lere ulaşwebgrid.co.uklarda genel webgrid.co.ukmları ve yüksek ateş vardıwebgrid.co.ukşhis laboratuvarda doku materyalinden streptococ izolasyonu ile yapılıwebgrid.co.ukğıtımda sulfa-tmp,enrofloksasin gibi Gr pozitif bakterilere etkin geniş spektrumlu antibiyotikler kullanılır.

Listeriozis

Etken listeria monocytogenes’tir(webgrid.co.ukf).Her yaştaki hayvanlar bu enfeksiyona duyarlıdıwebgrid.co.ukiozis özellikle sıcak bölgelerde görülüwebgrid.co.uklarda düşkünlük ve septisemi tablosu şwebgrid.co.uk merkezi sinir sistemi bozukluklarına rastlanıwebgrid.co.ukollis ce ishal vardıwebgrid.co.ukite %’a ulaşwebgrid.co.ukde septisemi tablosu yanında karaciğer şişmiş ve yeşil bir renk almıştıwebgrid.co.uk tanı laboratuvarda yapılıwebgrid.co.ukde yüksek dozda teterasiklin kullanılır.

Tifo (fowl typhoid)

Etkeni Salmonella gallinarium(webgrid.co.ukf).Etken somatik O antijeni (1,9,12)’ne sahiptir. •

Tanım: Kanatlı tifosu,başta tavuk olmak üzere diğer evcil kanatlıların perakut,akut,subakut ve kronik seyirli ,bulaşıcı ve öldürücü bir Etkenhastalığıdıwebgrid.co.ukşma gaita ve yumurta ile webgrid.co.ukübasyon süresi gün arasındadıwebgrid.co.ukengi ırk hayvanlar daha fazla duyarlıdıwebgrid.co.ukemik olgularda ölümler %80’e ulaşabilir. •

Belirtiler: Akut ve subakut olgularda genel enfeksiyon tablosu ve sarımsı yeşil ishal görülüwebgrid.co.ukde karaciğer,dalak ve böbrekler büyümüş ve kanlıdıwebgrid.co.ukciğer yeşilimsi renkte ve kolay parçalanabilir kıvamdadıwebgrid.co.uk ve otopsi bulguları ile kesin teşhis webgrid.co.uk tanı için laboratuvar teşhislerine ihtiyaç vardır. webgrid.co.ukarium’un yumurtalıklarda yaptığı bozukluklar (kahverengi ve kirli görünümdeki yumurtalar •

Sağıtım: Kanatlı tifosunun kemoterapiklerle kesin bir sağıtımı yapıwebgrid.co.ukğıtım yalnızca ticari yumurtacılar da akut enfeksiyonu hafifletmekte yararlı webgrid.co.ukoksasinler,gentamisin ve sülfa-tmp kombinasyonları hastalığı bir müddet baskılar. Hastalık antibiyotiği kestikten bir süre sonra tekrar akut hale geçwebgrid.co.uk nedenle koruyucu önlemler ve dezenfeksiyon çok önemlidir.Kümese sokulacak hayvanların salmonelladan ari olmasına dikkat edilmelidir. Hayvanlar belli aralıklarda salmonella testine tabi tutulmalıdır.Aşı uygulaması yapılabilir .Fakat kısa süreli bağışıklık verir. Ölü hayvanın karaciğeri (sağdaki) havayla karşılaşınca karakteristik olarak bronzlaşır.

Tüberkülozis

Etken: Mycobacterium avium’dur. Asit ve alkole dirençli bir bakteridir. İnsanlardan da zaman zaman bu bakteri (sadece akciğer tuberkülozu olgularından) izole edilmiştir . Bulaşmada en önemli rolü portör tavuklar oynarlar. Genellikle bulaşma sindirim yolu iledir. Yumurta ile de bulaşma söz konusu olabilir. •

Oluşum ve Seyir: Kanatlı tüberkülozuna başta tavuk ve hindiler olmak üzere diğer kanatlı hayvanlarda duyarlıdıwebgrid.co.uk seyir, verim düşüklüğü ve zayıflama ile karakterizedir. Hayvanların iştahları normaldir fakat zayıflama devam eder. Yeşilimsi bir ishal mevcuttur. •

Otopside:çeşitli organlarda (karaciğer, dalak, barsak, kemik ilği, barsak vs) değişik büyüklükte düzensiz grimsi sarı veya grimsi beyaz nodüller hastalığın teşhisini kolaylaştırır. Tanı için, klınik ve otopsi bulguları ile laboratuvar muayeneleri (bakterioskopi, kültür, seroloji) hayvan deneyi yapılır.

Tüberküloz sağıtımı yapılmaz. Hastalığın girmemesi için korunma tedbirleri alınır. Hastalık çıkan kümeslerde bilinçli bir dezenfeksiyon yapılmalı ve uzun bir süre (1 yıl) hayvan konulmamalıdır. Karaciğerde irili ufaklı tüberkiller Dalakta meydana gelen lezyonlar •

Tavuk Hastalıkları

Tavuk Hastalıkları
Tavuk hastalıkları, tavukların yumurtlama verimlerini, büyümelerini ya da onların üzerinden tüketimlerini sağlayan insanları etkileyen rahatsızlıklardır. Tavuk hastalıkları sebebiyle dünyada milyonlarca kanatlı yok olmaktadır. Hastalıklar hayvan sağlığına uygun olmayan yetiştirme çiftliklerinden ya da dışarıdan etkenlerle bulaşabilmektedir. Mesela tavukların yedikleri yemler onların besin ihtiyaçlarını karşılamıyor ise bu da onları zayıf düşürerek hastalanmasına sebep olmaktadır. Tavuk hastalıklarını genellikle mantarlar, virüsler ve parazitler oluşturmaktadır. Tavuk hastalıkları ile mücadelede ilk adım hastalık başlamadan önce tedbir almaktır. Çünkü sonrasında büyük oranda canlı kaybı olabilmektedir. Tabi bu da büyük üreticiler için ekonomik kayıp demektir. Aşağıda bazı önemli tavuk hastalıklarında bahsedeceğiz.
Tavuk hastalıklarının bazıları
Solunum yolları rahatsızlıkları: Daha çok genç hayvanlarda görülmekte olan bu hastalık ülkemizde yaygındır. Hasta tavuklar ötecekmiş gibi nefes alırlar ve nefes alacağı zaman başını öne doğru uzatır. Hasta tavukların yavrularında da bu rahatsızlık görülmektedir. Dolayısıyla bu civcivlerin satıldığı bölgelere de hastalık yayılabilir. Bu hastalık özellikle büyük üretim yapan ve kasaplara piliç veren çiftliklere büyük zarar vermektedir. Korunma yolu ise çiftliklerde hayvanların yaşam koşullarına uygun havalandırma sistemi olmalı ve hayvanlar yeterli ve düzgün yemlerle beslenmeli.
Kanlı ishal: Çok sayıda hayvanın ölümüne neden olan bu rahatsızlığa neden olan şey parazitlerdir. Özellikle genç tavuklarda görülen kanlı ishal hayvanda halsizlik ve solgunluğa neden olur. Kanlı dışkı bırakırlar. Hastalığın yayılma şekli çok hızlıdır. Dışkı ile yemlere ve yerlere bulaşan parazitler çok kısa sürede bütün kümesi etkisi altına alır. Bu hastalığı engellemek için çiftliğin hayvan kapasitesinden küçük olmaması gerekir. Tavukların altına serilen altlığında kuru olması yayılmayı engelleyecektir. Hastalığı önleyici ilaçlar kullanmakta önceden alınacak tedbirlerdendir.
Yalancı veba: Dünyada çok sık görülen bu rahatsızlık sebebi virüslerdir. Bulaşma olduğunda tavukların neredeyse tamamı yok olur. En etkili korunma yolu aşılamadır. Bu sayede hayvan dirençli hale gelir. Bulaşma olsa dahi virüs zarar veremez. Bu hastalıkta hayvanlar yem yiyemeyecek kadar bitki düşer ve vücutlarında felç görülür. Bu hastalık için alınacak tedbirler kümesin temiz tutulması, çiftliğe gelen malzeme ya da tavuklar için kullanılacak ekipmanları temiz olması gerekir.
Tavuk tifosu: Çok tehlikeli olan bu rahatsızlık bulaştığı hayvanda yeşil renkli ishale neden olmaktadır. Yumurtadan da bulaştığı için yeni çıkan yavrularda etkilenir. Hastalık başladıktan sonra tedavi mümkün çok iyi sonuç vermeyebilir. Bulaşmadan önce çiftliği temiz tutmak ve çiftiliğe yabancı hayvan sokmamak en iyi tedbirlerdir.
Bu hastalıkların dışında parazitler, kanibalizm ve beyaz ishalde tavuk hastalıklarındandır.
Tavuk hastalıkları ile mücadelede en önemli tedbir temizliktir. Çiftlikler belirli periyotlarla boşaltılarak temizlenmeli, boya ve badanası yapılmalı, kireçleme gerekiyorsa yapılmalıdır. Çiftlikteki bütün ekipmanlar dezenfekte edilmelidir.
Son Güncelleme :
Tavuk Hastalıkları ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

1 Yorum Yapılmış "Tavuk Hastalıkları"
Tavuklarımın yedikleri kursağında duruyor hazm edemiyor neyapmam lazım
Mustafa Naci .
Sussex Tavuk
Sussex Tavuk
Sussex Tavuk, Anavatanı Roma olan bu tavuk türünün kökeni İngiltere de MS. 43 yılına dayanmaktadır. Bu tavuk türü beslenme amacıyla iki türü bulunmaktadır. Bu iki türün birinde yumurta tavuğu olarak üretimi yapılırken diğerinde et tavuğu olarak
Brahma Tavuk
Brahma Tavuk
Brahma tavuğu, Malay ve Cochin ırklarının çiftleştirilmesiyle oluşturulmuş bir Asya ırkıdır. Tavuk yetiştiricilerinin bu tavuk ırkı üzerinde yaptıkları çalışmalarda açık ve koyu renkli türleri elde edilmiş, 'te bu türler standartlar sınıfıyla bir
Tavuk Biti
Tavuk Biti
Tavuk biti, daha çok tavuklar gibi evcil kümes hayvanlarında görülmektedir. Tavuk bitleri onların üzerlerine yapışarak kanları ile beslenen parazitlerdir. Dışarılara çıkıp gezebilen tavuklar toprak banyosu yaparak bitlerden kendilerini bir nebze koru
Australorp Tavuk
Australorp Tavuk
Australorp tavuk, anavatanı Avusturya olan bir tavuk ırkıdır. Bu ırktaki tavuklar yumurta üretimi için geliştirilmiştir. Bu tavuklar li yıllarda tanınmaya başlamış, yumurta üretiminde iyi verim alınınca, batıda tanınmaya başlamıştır. Anavatanı o
İran Tavuğu
İran Tavuğu
İran tavuğu, ülkemizde beç tavuğu, tokat tavuğu gibi isimlerle de bilinir. Evcilleştirilmesi ilk defa Mısırlılar tarafından olmuştur. Güney Afrika bölgesinde avlanan hayvanlar arasında en popüler olanlar arasında İran tavuğu da yer almaktadır. Anavat
Rüyada Pişmiş Tavuk Görmek
Rüyada Pişmiş Tavuk Görmek
Rüyada Pişmiş Tavuk Görmek, Rüya tabircileri tarafından hem iyi hem de sıkıntılı olarak tabir edilen rüyada pişmiş tavuk görmek pek iyiye işaret değildir. Rüyasında bunu gören kimse sıkıntılı bir işe gireceğine işarettir. Rüya sahibi iş ve aile hayat
Rüyada Beyaz Tavuk Görmek
Rüyada Beyaz Tavuk Görmek
Rüyada beyaz tavuk görmek, hayırlı olarak yorumlanır ve oluşacak olan hayırlı olaylara işarettir. Bu rüya sahibinin önemli bir hayır işleyeceğine ve bu işlediği hayır yardımıyla eline yoğun miktarda ücret geçeceğine deyim edilir. Bu rüya sahibinin do
Fizan Tavuğu
Fizan Tavuğu
Fizan Tavuğu: sülüngiller familyasında evcilleştirilebilir kuş türüdür. Tavuk çoğunlukla çiftliklerde ve büyük parklarda ve hayvanat bahçelerinde yetiştirilir. Fizan tavukların ana vatanı Avrupa, polonya’dır. Fizan tavukları özellikle kafasında bu
Habeş Tavuğu
Habeş Tavuğu
Habeş Tavuğu: Her ne kadar Habeş ismiyle anılsa da Çin kökenli bir tavuk türüdür. Dünyada Silkie olarak çağrılan Habeş tavuğu ilk olarak yılında Çin'e yaptığı geziyle Marco Polo'nun Batı ülkelerine Habeş tavuğunu tanıttığı düşünülmektedir. Marco
Pleymut Tavuk
Pleymut Tavuk
Pleymut tavuk, normal ve batmam olarak iki sınıfa ayrılırlar. Pleymut tavukları kombine hayvanlardır. Bu yüzden orta ağırlıkta hayvanlardır. Horozları ,5 tavukları ise ,5 kilogram civarındalardır. Et tutma özellikleri iyidir. Deri rengi ve baca
Tavuk Göğsü Haşlama
Tavuk Göğsü Haşlama
Tavuk Göğsü Haşlama, Tavuk göğsünü ister sote şeklinde doğrayarak, ister dilimleyerek ister de bütün olarak haşlamak mümkündür. Tavuk göğsü haşlaması kalsiyum, fosfor ve protein açısından oldukça zengin bir besindir. Bu yüzden vücut direnci ve kemik
Tokat Tavuğu
Tokat Tavuğu
Tokat tavuğu, Beç tavuğu ya da İran tavuğu olarak da isimlendirilir. İlk olarak mısırlılar tarafından evcilleşen tokat tavuğu, Güney Afrika'da avlanma amaçlı olarak ilk sıralarda yer alır. Anavatanı Afrika olan tokat tavuğunun yaşam alanları sahralar

 

Sussex Tavuk
Brahma Tavuk
Tavuk Biti
Australorp Tavuk
İran Tavuğu
Rüyada Pişmiş Tavuk Görmek
Rüyada Beyaz Tavuk Görmek
Fizan Tavuğu
Habeş Tavuğu
Pleymut Tavuk
Tavuk Göğsü Haşlama
Tokat Tavuğu
Hint Tavuğu
Tavuk Gübresi
Gurk Tavuk
Paçalı Tavuk
Kremalı Köri Soslu Tavuk
Tavuk Sosları
Tavuk Bonfile
Zibrit Tavuk
Tavuk Döner Kaç Kalori
Sultan Tavuğu
Rüyada Tavuk Yemek
Kelebek Tavuk
Tavuk Bakımı
Süs Tavukları
Tavuk Göğsü Kızartması
Ligorin Tavuk
Et Tavuğu
Beç Tavuğu

Newcastle hastalığı

Newcastle hastalığı, etkeni Avian Paramiksovirüs - 1 (APMV-1) olan, kuş hastalığıdır.

Tavuklarada newcastle hastalığı

Newcastle hastalığı son derece bulaşıcı ve viral bir hastalıktır ve genel olarak kümes hayvanları ve yabani kuşlar da etkili olmaktadır.

Tavuk, hindi, güvercin ve papağanlar bu hastalık karşısında oldukça hassastır, ama ördek, kaz, ve sülünler genel olarak bu hastalıklar karşısında dayanıklı olmaktadırlar ve hastalığa yakalandığı zaman, hafif olarak etkilenirler.

Türkiyede yalancı veba hastalığı olarak bilinen newcastle kanatlıların vücudunda solunum sorunları (nefes darlığı), sindirim sistemi ve organların da sorunlar ve en önemlisi sinir sistemini hedef almaktadır.

Yalancı veba hastalığı belirtileri, nefes darlığı, depresyon ve halsizlik, yumurtlama performansının düşmesi, hızlı solunum, yeşil renkte ishal, felç olma ve kanatlarının sallanması olmaktadır.

Ama newcastle hastalığında en bariz belirti kanatlı nın kafasının geriye dönük olması veya sallanması olmaktadır.

Tarihçe[değiştir

nest...

gelişim planı örnekleri 2022 doğum borçlanmasi ne kadar uzaktaki birini kendine aşık etme duası 2021 hac son dakika allahümme salli allahümme barik duası caycuma hava durumu elle kuyu açma burgusu dinimizde sünnet düğünü nasil olmali başak ikizler aşk uyumu yht öğrenci bilet fiyatları antalya inşaat mühendisliği puanları malta adası haritada nerede