moli balığı / Moli Balığı Özellikleri, Bakımı, Türleri, Cinsiyeti ve Üretimi

Moli Balığı

moli balığı

Moli Balığı

Bu yazımızda moli balığı özellikleri nelerdir, bakımı nasıl olur, cinsiyet ayrımı nasıl yapılır, çeşitleri nelerdir, akvaryumu nasıl olmalıdır gibi sorularınıza cevap bulacaksınız. Kendi tecrübelerinizi paylaşmak isterseniz yazımıza yorum yapabilirsiniz. Hazırsanız moli balığını anlatmaya başlayalım.

Moli balığı bakıma fazla ihtiyaç duymayan, parlak renkli ve barışçıl bir canlıdır. Çevresini keşfetmeyi ve yüzmeyi sever. Yeni başlayanlar tarafından beslenebilir. Birkaç detaya dikkat edildiği sürece üretimi kolaydır. Dişi moliler, lepistes balıkları gibi çiftleşme sonrası tekrar çiftleşmeden birkaç doğum yapabilir. Plati, lepistes ve kılıçkuyruk gibi canlı doğuran balıklara mensuptur.

Kısa yüzgeçli türlerinin yanında yelken yüzgeçli türleri de vardır. Kavuniçi, pas, gümüş, siyah, yeşil ya da altın renginde veya bunların kombinasyonlarında moli balıklarını edinmek mümkündür. En çok tercih edilen moli belki de simsiyah rengi sayesinde siyah molidir. Oldukça basık vücutlu bir balık olan balon moli de çokça tercih edilir.

Balon Moli Balığı
Balon Moli Balığı
Siyah Moli Balığı
Siyah Moli Balığı

Molinin doğal yaşam alanı Amerika kıtası, özellikle de Orta Amerika&#;dır. Küçük derelerden mağaraların içindeki göletlere kadar birçok farklı ortamda yaşam sürer. Yine de bitki örtüsünün çok yoğun olmadığı kıyıya yakın derelerde daha çok görülür. Denizde küçük gezintilere çıktığı da görülebilir.

Bitkiler, algler, kurtçuklar, kabuklular ve böceklerle beslenir. Kendi türünden balıklarla sürü halinde yüzmekten hoşlanır. Dişileri genellikle daha büyüktür. Erkek balık yetişkinliğe ulaştığında, anal yüzgeci sivrilir ve gonopodium isimli üreme organına dönüşür.

Moli Balığı Türleri

Kısa Yüzgeçli Moli Balığı: Moli balıkları arasında en küçük olanıdır. Erkekleri genellikle daha renklidir.  Dişilere göre daha narin ve küçük olurlar. Erkeklerin boyu en fazla 8 santimetre olabilirken, dişilerin boyu santimetredir. Birçok alt türü vardır ancak en yaygın görüleni sarı ya da kırmızı yüzgeçleri olan mavi molidir. Siyah moli de bu türe mensuptur.

Kısa Yüzgeçli Moli Balığı

Kısa Yüzgeçli Moli Balığı

Yelken Yüzgeçli Moli Balığı (Velifera): En çekici akvaryum balıklarındandır. Hobide velifera olarak da adlandırılır. Vücudu kısa yüzgeçlilere benzer ancak daha tıknazdır. Yelkene benzetilen sırt yüzgeci oldukça büyüktür. Akvaryumda en fazla 12 santimetreye ulaşır. Meksika yelken yüzgeçlisi ise 15 santimetre boya ulaşabilir.

Yelken Yüzgeçli Moli Balığı

Yelken Yüzgeçli Moli Balığı

Akvaryum hobisi için yetiştirilen moli balıkları genellikle farklı türlerin çiftleştirilmesiyle elde edilir. Çok farklı türlerin özelliklerine sahip oldukları için, bu balıklara tür ismi koymak mümkün değildir.

Moli Balığı Özellikleri

Bilimsel ismi: Poecilia sphenops

Doğal yaşam alanı: Kuzey Karolina ile Yukatan Yarımadası arasında kalan coğrafya.

Bakım zorluğu: Bakımı kolaydır. Ancak su kirliliğine karşı hassas, beyaz benek ve mantar gibi  hastalıklara yatkın olduğunun bilinmesi gerekir.

Boyu: En büyük türü 15 santimetredir.

Moli balığı karakteri: Yelken yüzgeçli olanları daha barışçıldır. Erkekler dişileri sürekli kovaladığından, her 1 erkek moli için tane dişi bulundurulmalıdır.

pH: ile arası

Sıcaklık:  santigrat derece arası olmalıdır. Üreme için gereken sıcaklık 26 santigrat derecedir.

Su sertliği: dGH

Akvaryum hacmi:  tane moli bulundurulacaksa en azından 80 litrelik akvaryum gerekir.

Ortalama ömrü: 3 ile 5 sene arası. Ortalama 3 sene yaşar, ancak iyi bir bakımla 5 sene yaşayabilir. Balon molilerin ömrü daha kısadır.

Yüzdüğü seviye: Akvaryumun tamamında yüzer, ancak daha çok orta ve üst kısmını tercih eder.

Moli Balığı Cinsiyeti

Balıklarınız üç aylık olduğunda cinsiyetleri belirginleşmeye başlar. Erkek balıklar daha zayıf ve narindir. Gonopodyum isimli anal yüzgeçleri sivridir. Dişiler daha iri ve şişmandır. Anal yüzgeçleri üçgen şeklinde kalır.

Moli Balığı ile Uyumlu Balıklar

Barışçıl bir balıktır ve yüzmeyi sever. Diğer canlı doğuran balıklar ile aynı akvaryumda bulundurulabilir. Erkekler dalaşmayı sever ancak birbirine zarar vermezler. Aralarında belirgin bir hiyerarşi vardır. Küçük balıklarla aynı akvaryuma koyulmamaları gerekir. Aksi halde kovalamacalar eksik olmaz.

Moli yüzgeç ısıran balıklar arasındadır. Uzun yüzgeçleri nedeniyle tetrazon gibi balıkların saldırısına maruz kalabilir. Yüzgeç ısıran veya uzun yüzgeçli balıklarla aynı akvaryuma koyulmamalıdır. Çöpçü balığı ve bazı gökkuşağı balıkları ile aynı akvaryumda bulundurulabilir. Barb ve diğer sazangiller, tetralar ve diğer characinler ile beraber yaşayabilir. Çünkü bu balıklar sert suya adapte olabilir.

Moli Balığı Bakımı

Moliler küçük ve kalabalık akvaryumlar için uygun değildir. Kirlilik sebebiyle pH değerinin sürekli değişmesi balıklarınızı çok rahatsız eder. Her hafta % oranında su değişimi yapın. Akvaryum tuzu kullanmak balıklarınızı güçlendirir. Her 5 litre su için 1 çay kaşığı akvaryum tuzu kullanabilirsiniz. Buharlaşan suyu tamamladığınızda tekrar tuz eklemeyin.

Hastalıkları

Diğer balıklarla karşılaştırıldığında mantar ve beyaz benek hastalıklarına daha çok maruz kaldığı görülür. Titremesine neden olan bir hastalığa da maruz kalabilir. Akvaryuma tuz ekleyerek bunların hepsini önlemek mümkündür.

Diğer tropik akvaryum balıkları ile benzer hastalıklara maruz kalır. Hastalıkların ortaya çıkmaması için akvaryum kurulumunun doğru yapılması, bakımının aksatılmaması ve kaliteli yem kullanılması gerekir. Doğal ortamın taklit edilmesi balıkların yaşadığı stresi azaltır. Zira stres balıkların daha kolay hastalanmasına sebep olur.

Akvaryuma sonradan koyulan her şey hastalık getirebilir. Bu yeni bir balık olabileceği gibi; bakteri barındıran akvaryum bitkisi, dekor ya da akvaryum ekipmanı olabilir. Yeni canlıların ya da malzemelerin bir süre karantina akvaryumunda bekletilmesi kötü sürprizlerin önünü alacaktır.

Beslenme

Hepçil olarak bilinse de daha çok bitkisel beslenmelidir. Doğal ortamında yosunlar, rotiferler, kabuklular ve su böcekleri ile beslenir. Ancak esas besin kaynağı yosunlardır.

Yem seçmez, çoğu hazır ve canlı yemi yer. Haşlanmış ıspanak, salatalık, akvaryum bitkileri ve bazı alg türlerinden hoşlanır. Bitkisel ağırlıklı pul yem kullanın. Günde birkaç defa küçük miktarlarda yem verin. Artık yemlerin suyu kirletmemesi için sudan çıkarılması gerekir. Besinlerinde çeşitlilik sağlamaya çalışın.

Protein içerikli yemleri de sever moli balığı, ancak besinlerinin çoğu protein esaslı olmamalıdır. Artemia, tubifex kurdu ya da kan kurdu ile beslenebilir. Vitamin zengini besinler kullanmak moli balığınızın daha canlı renkli olmasını sağlayacaktır.

Tank Kurulumu

Akvaryum kalabalık olmamalı ve bitkiler bulundurulmalıdır. Yüzmek için geniş alanlar oluşturmalısınız. Moliler için minimum akvaryum büyüklüğü 80 litredir. Sadece birkaç moli balığı bulunduracaksanız 60 litrelik akvaryum da yeterli olur. Her 1 erkek moli için tane dişi bulundurulmalıdır. Bu sayede erkekler arasındaki problemler daha az olur. Dişilerle erkekleri aynı akvaryumda bulunduracaksanız her ay yavru almaya hazırlıklı olun.

Moli balığı mineral zengini suda yaşayabilir. Yalnız suyun çok yumuşak ve asidik olmaması gerekir. Akvaryum suyu sert ve alkali olmalıdır. Yumuşak yapraklı bitkileri parçalayabilir. Ağaç köklerinden sakınılmalıdır, çünkü asidik sudan hoşlanmaz. Akvaryum aydınlatması güçlü olmamalıdır. Akvaryumda biraz akıntı oluşturmakta fayda vardır.

Moli Balığı Üretimi

Moli balıkları kendiliğinden üreyen balıklardır. Akvaryumda sayıları çabucak artar. Genç moliler kısa zamanda ergenliğe ulaşır. Erkek moliler üremek için dişileri kovalayıp strese neden olduğundan, her 1 erkek için dişi bulundurulmalıdır. Üreme için ideal su sıcaklığı 26 santigrat derecedir. Su iyi filtrelenmeli ve yosun gelişimi desteklenmelidir. Gebelik dönemi ortalama 28 gündür.

Moli Balığı yazısının sonuna gelmiş bulunuyoruz. Kendi tecrübelerinizi aktarmak ya da eksik gördüklerinizi tamamlamak isterseniz yazımıza yorum yapabilirsiniz. Canlı Doğum Yapan Balıklar Forumu‘nda merak ettiklerinizi sorabilir, Tropik Akvaryum grubunda paylaşımda bulunabilirsiniz. Akvaryum malzemeleri arıyorsanız sizi internet mağazamıza bekliyoruz. Yazımızı sosyal medyada paylaşan tüm okurlarımıza buradan teşekkürlerimizi iletiyoruz.

Sık Sorulan Sorular

Hamile moli balığı nasıl anlaşılır ?

Hamile moli balığının karnı irileşir ve doğuma yaklaştığında köşeli hal alır. Karnının arka kısmında siyah bir leke vardır. Bu leke doğacak yavruların gözleridir.

Moli balığı kaç günde doğurur ? Moli balığı doğumu ne kadar sürer ?

Moli balığının hamilelik süresi ortalama gündür. Dişi balık bir batında 20 ile 60 arasında yavru verir. Yavruların yetişkin balıklara yem olmaması için ayrı beslenmesi gerekir.

Moli balığı doğum belirtileri nelerdir?

Dişi moli balığı doğuma yaklaştığında daha az yüzmeye ve bir noktada uzun süre kalmaya başlar. Akvaryumdaki bitkilerin ve dekorların arkasına saklanır. Hamilelik döneminde daha fazla yem yerken, doğuma yaklaştığında iştahı azalır.

Moli balığı yavruları kaç günde büyür ?

Yavru moli balıkları en fazla 6 ay içinde yetişkin balıklarla aynı boya ulaşır. Akvaryum suyu temiz tutulup, kaliteli yem kullanılırsa bu süre aydır. Yavruların yetişkin balıklara yem olmaması için ağızlarına sığmayacak boya ulaşmaları gerekir. Bu süre 4 ile 6 hafta arasında değişiklik gösterir.

Moli yavruları nasıl hızlı büyür ?

Akvaryum suyunu temiz tutmak ve protein zengini kaliteli yem kullanmak moli yavrularının hızlı büyümesini sağlayacaktır. Günde defa azar azar yem vermek yavruların hızlı gelişim göstermesine katkıda bulunur. Artık yem kalmamasına dikkat etmek gerekir. Bu sayede akvaryum suyu temiz kalmış olur.

Moli yavrusunu yer mi ?

Hem erkek hem de dişi moli balığı kendi yavrularını yer. Bu yüzden yavru moli balıklarının yaklaşık 2,5 santimetre boya erişene kadar yavrulukta ya da ayrı bir akvaryumda tutulması gerekir.

Moli yavruları ne zaman renklenir ?

Doğumdan bir ay sonra moli yavrularında renklenme başlar. Ancak iki hafta sonra da renklenme başlayabilir.

Moli yavruları ne zaman ana tanka alınır ?

Yavru moli balıklarının ana tanka alınmadan önce akvaryumdaki diğer balıkların ağzına sığmayacak kadar büyümeleri gerekir. Akvaryumunuzda moli balığından farklı balık türleri de olabilir. Onlardan en büyüğünün ağzına sığmayacak kadar büyümüş olmalarını beklemelisiniz.

Moli balığı kaç tane yavru doğurur ?

Dişi moliler her doğumda 20 ile 60 arasında yavru verir. Genç dişilerin ilk birkaç doğumdaki yavru sayısı az olur.

Etiketler:canlı doğuranlarmoli

Poecilia sphenops (Siyah Moli - Black Molly)

Hobici Köşesi

Plaket ve ödüllü Yarışma'ya katılıp canlı veya akvaryumunuzu taçlandırabilir, geçmiş dereceleri ve katılımları görebilirsiniz.

Akvaryum kültürü bölümünde akvaryum hobisi ile ilgili dergilere, belgesellere, kitaplara ve web sitelerine ulaşabilirsiniz.

Sitemizdeki Makaleler ve Üye Bloglarını gezerek istediğiniz konu hakkınca bilgi edinebilir, seafoodplus.info adresine sahip olan kendi bloğunuzu oluşturabilirsiniz.

Canlı Veritabanı'nda bilgi ve canlı edinebilmek için kimde hangi balıkların olduğunu görebilir, kendi canlılarınızı da veritabanına ekleyebilirsiniz..

Üye akvaryumları bölümünden üyelerin akvaryumlarına bakıp yorum bırakabilir, siz de kendi akvaryumlarınızı da görebilirsiniz.

Akvaryumcular bölümünden akvaryumcuların adres telefon ve harita koordinatlarına ulaşabilir, akvaryumcular hakkındaki yorumları okuyup yorum yapabilirsiniz.

Tatlı Su, Bitki, Deniz ve Sürüngenler bölümünden toplam binden fazla türün detaylı bilgilerine, fotoğraflarına ve beseyenlerin yorumlarına ulaşabilir, sizler de yorum bırakabilirsiniz.

Ürünler bölümünde akvaryum piyasasında olan ürünlerin özelliklerine bakıp yorum yapıp, yorumları okuyabilirsiniz.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir