büyümeyen köpek cinsleri / Büyümeyen Köpek Cinsleri ve Bakımları - Vetrium Çayyolu Veteriner Kliniği

Büyümeyen Köpek Cinsleri

büyümeyen köpek cinsleri

Süs köpeği her anlamda dost canlısı hayvan türleri arasında yer alıyor. Sevimli hareketleri, şirin görünümleri ile bulundukları ortamda mutlaka dikkat çekiyorlar. Süs köpeklerinin, şirin görünümlerinin yanında bakımının da oldukça zor ve masraflı olduğunu söylemeliyiz. Eğer siz de bir süs köpeği sahiplenmeyi düşünüyorsanız, bu şirin canlıların bakımı ile yakından ilgilenmeli ve sorumluluk alabilmelisiniz. Bu sevimli canlıların bakım aşamaları benzerlik gösterse de tür ve ırkına göre, tüy bakımı ve beslenme rutinleri değişkenlik gösterebilir. Dilerseniz tüm bu detaylara yakından bakalım. Küçük süs köpekleri, büyümeyen köpek cinsleri ve daha fazlası… İşte birbirinden sevimli 31 süs köpeği cinsi ve kendine has özellikleri.

1. American Cocker

Amerikan Cocker Spaniel, İngiltere kökenli Amerikalı köpek cinsi. 1800’lü yıllar içinde İngiliz Cocker Spaniel İngiltere’den Amerika’ya getirildi. İngiliz Cocker’ların Amerika’da av ve iklim şartlarından dolayı tüylerinde kısalma gözlemlenir. Bu nedenden dolayı büyük bir fark ortaya çıkınca Amerikan ve İngiliz Cocker’lar iki ülkede de tescil edilmiştir.

2. Beagle

Beagle, kelimesi Keltce bir sözcük olan ve “küçük” anlamına gelen “beag”‘den türetilmiş. Bu köpek cinsi özellikle çocuklara karşı oldukça hoşgörülüdür. Aynı zamanda iyi bir ev arkadaşıdır. Diğer köpek türleriyle de arası oldukça iyidir. Beagle cinsi saldırgan değildir. Ancak kedi gibi ev hayvanlarıyla pek iyi geçindiği söylenemez. Bu cinsin meraklı, kararlı ve gözlemci bir köpek olduğunu not düşelim.

3. Dachshund

Süs köpekleri arasında yer alan Dakhund, daksund, porsuk köpeği ya da sosis adı verilen bir av köpeği ırkı olarak listemize dahil oluyor. İlk kez Almanya sınırlarında porsuk avı için yetiştirilmesi nedeniyle bu adı alıyor. Uygun vücut yapısı ve toprağı sürekli kazma alışkanlığı ile porsuk yuvalarını dağıtmasıyla bilinir. Çocuklarla iyi anlaşan bir süs köpeği cinsi olduğunu hatırlatalım.

4. Toy Poodle

süs köpeği

Toy Kaniş, kaniş cinsinin en minik versiyonudur. Fakat diğer muadilleriyle aynı mizaç ve fiziksel özellikleri taşır. Toy Poodles cinsi, düzenli bakım gerektiren akıllı ve sosyal bir türdür. ABD, İngiltere ve Avustralya’da kaniş üç şekilde ortaya çıkar: Minyatür Kanişler, Standart Kanişler, ve Oyuncak Kanişler. Bu üç boyut, bağımsız farklı ırklardan ziyade aynı cinsin kategorileri. Minyatür ve oyuncak kanişler, standart kanişin kademeli olarak daha küçük hali. Bu iki cins, ilk olarak belirli av görevleri için yetiştirilmiş. Kanişler, tarih boyunca karşılaştıkları kişiler tarafından çok sevildiler. Üstelik popüler isimler ve kraliyet ailesi tarafından sahiplenildiler. Hatta Elvis Presley’de bu ünlü kaniş severlerden biri.

5. Pomeranian Köpek

süs köpeği

Süs köpeği listemizde yer alan bir diğer köpek cinsi Pomeranian köpek ırkı. Bu ırk minimal boyutu ve sevimliliği ile ün yakalamış en çok tercih edilen köpek cinsleri arasında. Bu şirin canlılar en küçük köpek cinsleri arasında adından söz ettiriyor. Bu köpekler Pom olarak da anılıyor. Pomeranian köpekler isimlerini Pomeranya’dan yani Polonya ve Almanya’dan almışlar. Süs köpekleri arasında yer alan Pomeranian köpek ırkının ortalama yaşam süresi 12 ile 16 yıl arasında değişiyor. Yetişkinlik dönemlerinde ise ortalama 20 santimetre civarında büyüme gösteriyorlar. Yetişkinlik döneminde pomeranian köpeklerin ortalama ağırlıkları 1,9 ile 3,5 kilogram arasında farklılık gösterebiliyor.

6. Maltese

Maltese cinsinin küçük olması ırkın en büyük avantajı. Ancak inatçılığı ve zekiliği bazen sahipleri için zorluk oluşturabiliyor. Hatta Maltese cinsi bir süs köpeği sahiplenirseniz bakımı ve eğitimi hakkında biraz yardım almanız destekleyici olabilir. Ancak Maltese cinsi fazlasıyla sevimli bir ırk olduğu için tüm dezavantajları size unutturacaktır.

7. Chihuahua

süs köpeği

Chihuahua köpek ırkı dünya üzerinde en ama en küçük köpekler arasında ilk sıra yer alır. Bu minik ve sevimli ırk adını Meksika’nın en büyük eyaleti olan Chihuahua’dan almış. Chihuahua köpeklerin kökeninin oldukça eskiye dayandığı bilinmekte. Meksika’da vahşi doğada yaşadığı ve ilk insan topluluklarından olan Toltekler tarafından evcilleştirildiği de ulaşılan bilgiler arasında. Chihuahua köpeklerin ortalama yaşam süreleri 12 ile 16 yıl arasında değişkenlik gösterir. Ancak beslenmesine ve sağlığına gereken özen gösterildiğinde 20 yıl rahatlıkla yaşamlarına devam edebilirler. Boyutları en fazla 13 ile 25 cm uzayan chihuahua köpek ırkının ortalama ağırlıkları 500 gram ile 3,5 kilogram arasında değişiyor. Chihuahua köpeklerin en belirgin özellikleri küçük köpek ırkı olmaları olduğundan bahsetmiştik. Elma biçiminde kafaları ve küçük çıkık burunlarıyla dikkat çekmeyi başarıyorlar.

8. Minyatür Schnauzer

Listemizde yer alan Schnauzer cinsi köpekler de süs köpekleri arasında yer alıyor. Üç türlü farklı ırkı olan bu tür oldukça sosyal bir köpek cinsi. Özellikle evde kolayca bakılabilir ve diğer evcil hayvanlar ile de oldukça iyi geçindiklerini söyleyebiliriz. Minyatür Schnauzer cinsi bir köpek sahiplenmeyi düşünüyorsanız ırkına dikkat etmenizi öneriyoruz. Çünkü uyumlu olan bu köpeklerin genellikle nadir de olsa inatçı olanları ile geçinmek zor olabilir. Hatta boyun eğmeyen yapıları nedeniyle, sert tepkiye oldukça sert bir karşılık verebilirler. Minyatür Schnauzer’ler fazla tüy dökmeyen bir cinstir. Kokusuz olmaları nedeniyle evde rahatlıkla bakılabilir. Tüylerinin düzenli olarak taranması uzaması durumunda ise bakımının yapılması önemlidir.

9. Cavalier King Charles 

Oldukça zeki ve hareketli bir tür olan Cavalier King Charles cinsi köpekler, dost canlısı ve oldukça sabırlıdır. Bu mutlu süs köpeği cinsi oyun oynamaktan da oldukça keyif alır. Başka ırk köpek türleri ile de iyi anlaşabildikleri gibi her yaştan insanla da iyi iletişim kurmayı başarırlar. Bir süs köpeği olan Cavalier King Charles ırkı sevilmeye ve ilgi görmeye bayılır. Cavalier cinsi köpeklerin eğitimleri de oldukça pratik ve kolaydır. Cavalier King Charles cinsi köpeklerin tüylerinin düzenli taranması ve fırçalanması önemlidir. Süs köpeği kategorisinde yer alan Cavalier cinsi köpeklerin kulaklarında bulunan tüyler çoğu zaman birbirine karıştığı için banyo sırasında tüylerin açılmasını sağlamak ve banyo sonrasında ise tüylerini kurutma işlemini de mutlaka yapmak gerekir. Ortalama ömürleri 15 yıl civarı süren bu köpekler sık sık gözlerinden rahatsızlık duyarlar. Bu nedenle gözlerinin enfeksiyon kapmaması için düzenli muayene edilmesi hayvanın sağlığı açısından oldukça önem arz eder.

10. Tibetan Spaniel

Tibetan Spaniel cinsi süs köpeği Antik Tibet’te kutsal hayvanlar olarak bilinmektedir. Yüksek mekanlarda yaşayan bu canlılar olası riskli durumları insanlara haber vermeleri ile de tanınırlar. Kafası ve yüzü yuvarlak olan Tibetan Spaniel’in kulak kısımları ise tamamen tüylerle kaplıdır. Spaniel cinsi köpekler biraz çekingen bir yapıya sahiptir. Farklı seslere karşı ise oldukça temkinlidirler. Ev ortamında aile bireylerine karşı sempatik ve sevecen hareketler gösterirler. 16 yıl civarı ömür süren Tibetan Spaniel cinsi köpeklerin eğitimleri ise oldukça meşakkatlidir. Çünkü biraz bağımsız bir yapıda olduklarını söylemeliyiz. Az derece tüy dökerler ve sağlıklı bir kürke sahiptirler. Tüylerinin taranmasından ise keyif alırlar.

11. Malta Teriyeri

süs köpeği

Tüy dökmeyen süs köpeği çeşitleri arasında yer alan Malta Teriyerleri, yüksek enerjili ve arkadaş canlısı köpeklerdir. Bu noktada küçük, tüy dökmeyen ve aynı zamanda dost canlısı bir köpek sahiplenmek istiyorsanız bu ırk tam da size göre desek yanlış olmaz.

12. Basenji

süs köpeği

Tüy dökmeyen süs köpeği cinsleri arasında yer alan bir diğer canlı dostumuz Basenji cinsi köpekler, özellikle tüye karşı alerjisi olanlar için oldukça ideal bir seçim. Kısa tüyleri ve sevimli tavırları ile evde beslenmeye uygun olan bu sevimli köpekler, evi dağıtmazlar. Üstelik bakımları ve eğitimleri ise oldukça pratiktir.

13. Boston Terrier

Küçük süs köpeği türleri arasında yer alan Boston Terrier, apartman yaşamı için oldukça uygun bir seçenektir. Siyah ve beyaz renk tonlarında tüylere sahip bu güzel köpekler, oldukça uysal ve sakin bir yapıya sahip. Bu nedenle çocuklu aileler de Boston Tettier cinsini rahatlıkla tercih edebilirler.

14. Papillon Köpek

Papillon köpek ırkı bilinen en eski oyuncak boy köpekler arasında yer alıyor. İsmini keleğe benzeyen kulaklarından alan bu sevimli Papillon ırkı köpekler oldukça popüler. Papillon köpek ırkının ortalama yaşam süresi 13 ile 15 yıl arasında değişkenlik gösterir. Yetişkin papillon köpeklerde erkeklerin boyu 20 ile 28 santimetre arasında uzarken, dişi papillon köpeklerin boyu yetişkin zamanlarında 18 ile 26 santimetre arasında uzama gösterir. Ortalama ağırlıkları erkeklerde 3,6 ile 4,5 kilogram arasında değişirken, dişilerde 3,2 ile 4,1 kilogram arasında olduğunu söyleyebiliriz.

Papillon zeki ve sevgi dolu bir köpektir. Dengeli ve itaatkar olduğu gibi sahibine de fazlasıyla düşkündür. Hatta bu nedenle yabancılara karşı sahibini korumacı bir tavır gösterebilir. Bu cinsin bazıları huysuz olabiliyor. Tuvalet eğitimi konusunda biraz zorluk çeker ancak genel olarak kolay eğitim verilir. Diğer köpeklere karşı bazen saldırgan tutum sergileyebildiğini hatırlatalım. Bölgesini koruma konusunda oldukça disiplinli olduğundan bazen fazlaca havlayabilir ve bu da apartman yaşamı için sorun yaratabilir. Genellikle temiz ve kokusuz olsalar da günlük tüy bakımına dikkat etmek gerekiyor.

15. West Highland White Terrier

süs köpeği

Etkileyici bir simaya sahip bu köpekler, hem süs hem de av köpeği olmalarına rağmen evde beslenmeye de oldukça uygun bir cinstir. Özellikle çoğunlukla seyahat eden ve gittiği yere köpeğini de götürmek isteyenler için en ideal türdür. West Highland White Terrier cinsi köpekler, oldukça az tüy dökmesiyle bilinirler.

16. Portekiz Su Köpeği

Süs köpeği listemizde yer alan ve kolay eğitilebilir, dost canlısı bir cins olan Portekiz Su Köpeği, çok az tüy döktüğü için alerjisi olan bireylere önerilebilecek bir ırktır.

17. Bedlington Terrier

süs köpeği

Tüy dökmeyen köpek cinsleri arasında yer alan bu karakteristik köpekler; küçük, nazik ve oldukça enerji dolu canlılardır. Bedlington Terrierler, az tüy dökmelerinin yanında ara sıra fırçalanmak isterler ve tüyleri çok hızlı uzamaz.

18. Yorkshire Terrier

Yorkshire Terrier köpekler, boyutu oldukça küçük kişiliği ise ilginç olarak tanımlanırlar. Ülkemizde ve dünyada fazlasıyla popüler olan bu köpek ırkı “Yorkie” olarak da adlandırılıyorlar. En küçük süs köpeği ırkları arasında ilk sıralarda yer alan Yorkshire Terrier cinsi köpekler insanlarla da oldukça iyi anlaşırlar. Ortalama ömürleri 12 ile 15 yıl arasında süren Yorkie cinsi köpeklerin ortalama boyu ise 15 ile 18 cm arasında değişir. Yetişkin bir Yorkshire Terrier köpek ortalama 3 ile 4 kilogram arasında bir ağırlığa sahip. Yorkshire Teriyeri cinsi köpeklerin en dikkat çeken fiziksel özelliği tabii ki küçük köpek ırkları arasından göz kırpması. Bu küçük ırk köpeklerin tüyleri uzun ve ipek gibidir. Tüyleri gövde ve kuyrukta çelik mavisi tonlarında iken diğer bölgelerinde ten rengine dönüşür. Bu köpek ırkında tüy rengi pek değişiklik göstermez, tüm Yorkshire Terrier köpeklerde tüylerdeki renk dağılımı aynıdır diyebiliriz.

Yorkshire Terrier cinsi köpekler apartman hayatına kolaylıkla uyum sağlarlar. Bu minik köpekler sahibine bağlığıyla ün salmışlardır. İnsanlarla birlikte zaman geçirmekten oldukça keyif alan bir köpek cinsi olduğunu söylemeliyiz. Ev hayatında oldukça hareketli olan Yorkie’lerin enerjileri kolay kolay bitmez ve bütün gün evde enerjik şekilde dolaşabilirler. Yorkshire köpekler yalnız kalmaktan pek hoşlanmazlar ve evde uzun süre yalnız kaldıklarında havlama ile karşılık verirler. Bu küçük köpekler boyutlarının asla farkında olmadan başlarını sürekli belaya sokabiliyorlar. Minimal boyutlarına rağmen gördükleri her köpeğe kafa tutmalarıyla bilinirler. Bu nedenle Yorkshire Terrier köpekleri gezdirirken mutlaka tasma kullanmanızı tavsiye ediyoruz.

19. Minyatür Pinscher

süs köpeği

Listemizde 19. sırada yer alan ve oldukça zorlayıcı bir ırk olan Minyatür Pincher cinsi köpeklerle geçinmek biraz güçtür. En ufak ters ve ani hareketlere karşı sinirlenebilirler. Kendilerine karşı bir tehdit hissettikleri an hızlıca saldırabilen bir cinstir. Minyatür Pincher ırkı bir köpek beslemeyi düşünüyorsanız biraz daha düşünmeniz gerektiğini hatırlatmak isteriz. Diğer taraftan, Pinscher cinsi köpeğin küçüklükten itibaren iyi bir eğitim alması durumunda ise bu ırk gerek evcil hayvanlarla gerekse yaramaz çocuklarla oldukça iyi anlaşabilir. Bu ırkın başka hayvanlara karşı saldırgan olduğunu ise tekrar hatırlatalım. Pinscher cinsi köpeklerin ayda iki kez tüylerinin taranması ve düzenli olarak fırçalanması gerektiğini hatırlatalım.

20. Tüysüz Çin Köpeği

süs köpeği

Süs köpeği kategorisinde yer alan ve Tüysüz Çin Köpeği adı verilen köpekler aslında tam olarak tüysüz değil. Ayaklarında ve başında düzenli olarak bakım gerektiren tüylere sahipler. Ancak bu tüyler çok fazla dökülmediği için alerjisi olan kişiler için sorun yaratmaz ve apartmanda kolaylıkla bakılabilirler. İster tüylü ister tüysüz olsun tüm köpeklerin tüy dökebileceğini ve bundan tamamen kurtulmanın imkansız olduğunu hatırlatalım.

21. Shih Tzu

Shih tzu köpek ırkı birçok hayvan sever tarafından ilgi gören küçük süs köpeği ırkları arasında bulunuyor. Boyutu oldukça minimal olan shih tzu köpek ırkı, boyuna göre fazlasıyla dayanıklı bir cins. Birçok insanın ilk gördüğünde bir kez daha dönüp baktığı, görünümüyle oldukça dikkat çeken shih tzu köpekler ülkemizde ve dünyada oldukça popüler süs köpekleri arasında. Shih tzu ırkı köpeklerin ortalama yaşam süresi 11 ile 14 yıl arasında değişiyor. Yetişkin shih tzu köpeklerin ortalama ağırlıkları 4 ile 7 kilogram arasında değişkenlik gösterirken, yetişkin boyutları ise 20 ile 28 santimetre arasında.

22. Fransız Bulldog

süs köpeği

Süs köpeği listemizde yer alan küçük köpek cinsleri arasında en sevilenlerden biri Fransız Buldogu ya da farklı adıyla bildiğimiz French Bulldog. Karakteristik görünümüyle dikkat çeken bu köpekler sahiplerine oldukça düşkün olmasıyla biliniyor.

23. Pekinez

süs köpeği

Pekinez köpek ırkı ya da Pekingese köpekler boyutunun küçüklüğü ve sevimliliğiyle popülerdir. Küçük ırk köpekler arasında yer alan pekinez köpek cinsi uzun tüyleri ile dikkat çeker. Pekinez köpeklerin ortalama yaşam süresi 12 ile 15 yıl arasında değişkenlik gösterebilir. Yetişkinlik dönemlerinde pekinez köpeklerin ortalama ağırlıkları 3,2 ile 6,4 kilogram arasında değişir. Yetişkin bir pekinez köpek 15 ile 23 santimetre arasında büyüme kaydeder.

24. Pug

Süs köpekleri listemizde yer alan hem hareketli, hem oyuncu yapısı ile herkes tarafından sevilen Pug cinsi süs köpeklerini mutlu etmek için tek yapmanız gereken onu sevmektir. Oldukça zeki yapısı sık tekrarlanan eğitimlere pek uygun olmayacaktır. Pug cinsi köpekler bekçi köpeği olabilirler. Gereksiz yere havlamayan bu köpekler, evde başka hayvanlarınız varsa onlarla da iyi geçinirler. Apartman yaşamı için idealdirler. Bu köpekler çocuklarla da gayet iyi iletişim kurarlar ve geçinirler. Ancak çok fazla ilgi bekleyen bu köpeğe gereken ilgiyi vermezseniz size küsebilirler. Pug ırkı çok hareketli bir ırk değildir. Bu sebeple de bahçe ihtiyacı çok sık olmaz. Tüylerinin kısa olması nedeniyle bakımları da oldukça pratiktir. Bu köpekler her mevsim geçişlerinde oldukça fazla tüy dökerler. Beslenmesine dikkat edilmediği zaman ise hızlı kilo artışı gösterebilirler.

25. Bichon Frise

süs köpeği

Süs köpeği listemizi oldukça sevimli ve asil bir köpek olan Bichon Frise ile tamamlıyoruz. Tam bir apartman köpeği olan Bichon Frise cinsi köpekler sık havlamaz, tüy dökmez ve keyifli bir ırktır. Zeki, oyuncu ve sempatik bir kişiliğe sahip olan Bichon Frise cinsi köpeklerin tek mutluluk kaynağı sahiplerinin ilgileridir desek yanlış olmaz. Bu sevimli sosyal canlıların eğitimi ise oldukça pratiktir. Evde başka hayvanlar var ise onlarla da çok iyi anlaşırlar. Diğer süs köpeklerinde olduğu gibi Bichon Frise cinsinin tüylerinin de düzenli olarak ayda bir kez taranması önemlidir. Köpeğin göz çevrelerinde oluşacak lekelenmeyi önlemek adına göz kenarının düzenli temizlenmesi de sağlığı açısından dikkat edilmesi gereken bir nokta.

26. Affenpinscher

Almancada maymun köpek anlamına gelen affenpinscher, en sevilen süs köpeği cinsleri arasında bulunmaktadır. Genellikle küçük kemiricileri avlamak için kullanılan bu köpek cinsi, apartman hayatına uyumlu bir süs köpeğidir. Yaşam süresi 12 ila 14 yıldır ve gri, siyah ve gümüş renklere sahiptir. Yaklaşık olarak 3-4 kilo ağırlığındadır ve boyu 23 ila 29 cm arasında değişmektedir. Cinsi gereği cesur, meraklı, inatçı ve hareketlidir. Aynı zamanda çok atik ve kıvraktır.

Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “En Yaşlısından En Hızlısına: Köpekler Hakkında Muhtemelen İlk Defa Duyacağınız 25 Bilgi”

27. Brüksel griffonu

Büyümeyen köpek cinsleri arasında bulunan Brüksel griffonu, sevimli yüz ifadesi ve dalgalı tüy yapısı ile bilinir. Kısa bir suratı vardır, gözleri iridir ve koyu bir renge sahiptir. Yüzünde bulunan uzun tüyler ona bambaşka bir hava katar. Brüksel griffonunun yerden omuza yüksekliği 20 santimdir. Yaklaşık olarak 3,5 ila 4,5 kilo ağırlığındadır. Kafasının yukarısında bulunan kulakları yarı diktir. Ayrıca küçük ve dik bir kuyruğa sahiptir.

28. Havanese

En popüler süs köpeği cinsleri arasında bulunan havanese, eğlenceli ve oyuncu yapısı, meraklı bakışları ve yoğun tüyleri ile öne çıkan bir köpek cinsidir. Çift katmanlı ve yumuşak bir kürk yapısına sahip olan bu köpek cinsinin oldukça canlı ve esnek bir yürüyüşü vardır. Mutlu halleri, canlılığı ve enerjisi ile insanlar üzerinde olumlu etki bırakır. Yaklaşık olarak 3-6 kilo ağırlığındadır ve yerden yüksekliği 21 ila 30 santim arasında değişmektedir. Yaşam süresi ise 12 ila 16 yıldır.

Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Hem Özgür Hem Eğlenceli: Husky Köpekler Hakkında Bilmeniz Gereken 12 Şey”

29. Bichon Bolognese

Bichon bolognese, 11. yüzyılda İtalya’da ortaya çıkmış bir köpek cinsidir. Sağlam bir vücut yapısına sahiptir, karnı içe doğrudur ve dişleri güçlüdür. Genellikle beyaz renkte olan bu köpek cinsinin erkeklerde yüksekliği ortalama 26-30 santimdir. Dişilerin ortalama yüksekliği ise 23-28 santim arasındadır. Dişilerin ağırlığı 2 ila 4 kg, erkeklerin ağırlığı ise 3 ila 5 kg arasında değişmektedir. Bu cinsin kulakları çok iyi işitmektedir ve keskin bir görüş alanı vardır. Ortalama yaşam süresi ise 14 yıldır.

Çok sevilen süs köpeği cinsleri arasında yer alan bichon bolognese, sahibine oldukça düşkün, duygulu, canlı ve neşelidir. Oldukça akıllıdır, çocuklarla arası iyidir ve çok ilgi ister.

30. Lhasa Apso

Adını kutsal kent Lhasa’dan alan Lhasa apso, sahibine karşı duygulu, inatçı ve güvenli bir köpek cinsidir. Ağırlığı yaklaşık olarak 5-8 kilodur, yerden yüksekliği ise 25 ila 28 santim arasında değişmektedir. Çok küçük olmasına rağmen oldukça dayanıklıdır. Saçları, sakalları ve bıyıkları ise oldukça tüylüdür. İyi eğitildiği zaman çok uyumlu ve uysal olur. Bu köpek cinsinin yaşam süresi ise 12 ile 15 yıl arasındadır.

31. Coton de Tulear

Oldukça küçük bir köpek olan coton de tulear, dayanıklı, sevimli ve güçlüdür. Tıpkı bir pamuk gibi yumuşak olan yoğun tüyleri vücudundan uzakta durmaktadır. Bu köpek cinsi, arkadaş canlısı, eğlenceli, uysal ve sevimlidir. Apartman ve şehir yaşamına oldukça kolay bir şekilde uyum sağlar. Coton de tulear, yaklaşık olarak 3-7 kilo ağırlığındadır. Yerden yüksekliği ise 21 ila 28 santim arasında değişmektedir. Ayrıca yaşam süresi 13 ila 19 yıldır.

Bu içeriklere de göz atabilirsiniz;

Hem Özgür Hem Eğlenceli: Husky Köpekler Hakkında Bilmeniz Gereken 12 Şey

Köpeğinizin Sağlıklı Beslenirken Keyifle Yiyeceği En İyi 7 Köpek Maması

Farklı Özelliklere Sahip, Hepsi Birbirinden Değerli 7 Türk Köpek Irkı

Kaynak: 1 2

Köpek Cinsleri

Köpek beslemek isteyip tüylere karşı alerjisi olduğu için bir türlü köpek sahiplenemeyenler için seçtiğimiz tüy dökmeyen köpek cinslerini inceleyerek siz de bir köpek edinebilirsiniz.

Köpekler ve kediler tüy dökmeleri ile bilinirler ve bu da bazı insanlar için pet beslemeye engel olur. Kedi/köpek tüyüne karşı alerjisi olanlar için tüy dökmeyen köpek cinsleri hakkında bilgi vereceğimiz bu yazımız ile köpek sahibi olmaya engel tüy dökme problemini aşabilirsiniz.

Tüy Dökmeyen Köpek Irkları

Başından söyleyelim, her ne kadar “tüy dökmeyen köpekler” dense de her köpekte tüy dökme durumu doğal olarak bulunur. Aşağıda sayacağımız köpek türleri ise diğerlerine göre daha az tüy dökmeleri ile bilinirler. İşte tüy dökmeyen (az tüy döken) köpek cinsleri…

1) Bichon Frise

Bichon FriseHem az tüy bakımına ihtiyaç duyan hem de diğer köpek türlerine nispeten çok daha az tüy döken köpek cinsleri arasında yer alan Bichon Frise cinsi köpekler, sevimli görünüşleri ile dikkat çeken cinslerdir.

Uzun tüylü olmalarına rağmen tüyleri çok az dökülen Bichon Frise ırkı köpekler, apartman dairesinde beslemeye uygun tam bir aile dostu bir ırktır.

Düzenli olarak tüy bakımlarının yapılması halinde neredeyse hiç tüy dökmeyen bu köpekler, hipoalerjenik tüy yapıları ile bilinirler.

Köpekler nasıl yıkanır?

2) Shih Tzu

Shih TzuKüçük boy köpek cinsleri arasında yer alan ve yaygın olarak apartman dairesinde en çok beslenen köpek ırkları arasında yer alan Shih Tzu cinsi köpekler de az tüy döken köpek cinsleri arasında yer alır.

Uzun ve kıvırcık tüyleri ile dikkat çekici olan Shih Tzu’lar, uzun tüylü olmalarına rağmen çok az tüy dökerler. Hipoalerjenik tüy yapısına sahip oldukları için köpek tüyüne karşı alerjisi olanlara önerilebilecek bir ırktır.

Shih Tzu, haftalık tüy bakımlarının yapılması ve banyolarının da düzenli yapılması ile tüy dökme problemini neredeyse hiç görmeyeceğiniz bir ırktır.

3) Poodle

Poodle ToySevimli duruşları ve ilgi çekmeye odaklı yönleri ile büyümeyen köpek cinsleri arasında yer alan Poodle ya da diğer adıyla kaniş köpekler de tüy dökmeyen köpek cinsleri arasında yer alır.

Düzenli tüy bakımlarının yapılması halinde tüye karşı alerjisi olanların bile rahatlıkla besleyebilecekleri kaniş köpek cinsi, farklı boyutlarda köpeklerdir.

Kıvırcık ve kısa tüy yapısına sahip olan Poodle cinsi köpekler, farklı türlerde görülseler de ortak özellikleri tüy dökmemeleridir.

4) Yorkshire Terrier

Yorkshire TerrierHipoalerjenik tüylere sahip Yorkshire Terrier cinsi köpekler de diğer akrabaları gibi tüy dökmeyen köpek cinsleri arasında yer alır.

Güzel bir tüy yapısına sahip olan ve sahibine olan düşkünlüğü ile apartman dairesinde beslenebilecek köpek ırkları arasında yer alan Yorkshire Terrier cinsi köpekler, düzenli bakım yapıldığında neredeyse hiç tüy dökmezler.

Düzenli olarak banyo yapılması ve özel şampuan kullanılması halinde çok az tüy döken bu köpeklerin tüyleri zarar vermez.

5) İskoç Terrier

Scottish TerrierGörünüşleri ile dikkatleri üzerine çeken ve sahibinin ilgisini kolay bir şekilde üzerine çekmeyi başaran İskoç Terrier cinsi köpeklerde az tüy döken köpek cinsleri arasında yer alır.

“Scottie” adı ile de bilinen bu köpek cinsine sahip olmak hipoalerjenik tüy yapısına sahip oldukları için ideal olsa da temel itaat, ileri itaat eğitiminin düzenli bir şekilde verilmesi gerekir.

İnatçı ve özgür bir ruha sahip olmalarından dolayı özellikle ilk defa köpek sahipleneceklere tavsiye edilmeyecek bir ırktır.

Köpeklerde sık görülen göz hastalıkları

6) İrlanda Su Spanieli

İrlanda Su SpanieliGörünüşlerine bakıldığında çok fazla tüy döker algısına neden olsa da İrlanda Su Spanieli, tüy dökmeyen köpek cinsleri arasında yer almaktadır.

Zeki ve kolay eğitilebilir özelliklerine sahip, sahiplerine düşkünlükleri ile bilinen İrlanda Su Spanieli ırkı köpekler, kalın bir kürke sahiptir ve buna ek olarak hipoalerjenik tüy yapısına sahip oldukları için kolay tüy dökmezler. Ancak düzenli olarak tüy bakımlarının da yapılması gerekir.

7) Schnauzer

SchnauzerSchnauzer, iyi bir bekçi köpeği ve aynı zamanda hipoalerjenik tüy yapısına sahip bir cins köpek arayışı içerisinde iseniz Schnauzer tam size göre.

Diğer köpek cinslerine nispeten çok daha az tüy döken Schnauzer köpekler, özellikle bahçe ya da çiftlik evlerinde beslenmeye elverişli köpek cinsleri arasında yer alır.

Standart ve minyatür olmak üzere iki farklı türü olan bu köpekleri ortak özellikleri uzun ve kabarık tüy yapısına sahip olsa da tüy dökmeyen köpek cinsleri arasında yer almalarıdır.

8) Basenji

BasenjiEn az tüy döken köpek cinsleri arasında yer alan Basenji, ilk defa köpek sahiplenecek kişiler için uygun bir ırk değildir.

Özel bir eğitim gerektiren ve eğitmeninin bu konuda kendinden emin olması gerekir. Başına buyruk hareket etmeyi seven ve eğitilmediğinde diğer hayvanlara karşı saldırgan olabilen Basenji cinsi köpekler, az tüy döken köpek cinsleri arasında yer alır.

Beslenmesine ve tüy bakımına özen gösterilmesi halinde neredeyse hiç tüy dökmezler.

9) Affenpinscher

AffenpinscherKendine güvenen, neşeli ve diğer hayvanlarla iyi geçinebilen köpek ırklarından biri olan Affenpinscher, Alman kökenli, tüy dökmeyen köpek ırkları arasında yer alır.

Düzenli tüy bakımı ve beslenmelerinde özel mamaların kullanılması halinde diğer köpeklere nazaran neredeyse hiç tüy dökmeyen bu köpek cinsi, wire tüy yapısı ile dikkat çekici bir ırktır.

Haftalık olarak düzenli tüy bakımının yapılması halinde tüy dökme problemi yaşanmayacak bu köpekler, hipolarjenik tüy yapısına sahiptir.

10) Afgan Tazısı

Afghan HoundSiyah, gri, kırmızı, mavi, krem, beyaz,  altın sarısı, kahverengi gibi pek çok kürk rengine sahip olan Afgan tazısı da tüy dökmeyen köpek cinsleri arasında yer almaktadır.

Tüylerinin seyrek olması ve hipoalerjenik yapıya sahip olması, bahçeli evde ya da çiftlik evinde yaşayanlara önerilebilecek köpek cinsleri arasında yer alır.

Sahibine karşı sadık, eğitime elverişli ve komutları kısa sürede gerçekleştirebilecek zekaya sahip olan Afgan tazısı, düzgün bir eğitim verildiğinde evcil hayvanlarla anlaşabilecek bir ırktır.

11) Minyatür Schnauzer

Miniature SchnauzerAlmanya kökenli olan Minyatür Schnauzer cinsi köpek de tüy dökmeyen köpek ırkları arasında yer alan bir diğer isimdir.

Sahibine karşı sempatik ve diğer evcil hayvanlarla uyum sağlayabilen bu köpek cinsi, düzenli bakım isteyen bir ırktır. Bu noktada kendinize güveniyorsanız hipoalerjenik tüy yapısına sahip olduğu için rahatlıkla besleyebilirsiniz.

İtaatkâr, zeki, spirited, korkusuz, atik, dost canlısı özelliklere sahip olan köpek cinsi, bakım ve beslenme konusunda dikkat edilmesi gereken bir ırktır.

12) Boston Terrier

Boston TerrierTüy dökmeyen köpek cinsleri arasında yer alan Boston Terrier, düzenli tüy bakımının yapılması halinde evde beslenebilecek ve köpek tüyüne karşı alerjisi olanlar tarafından bile sahiplenilebilecek bir ırktır.

Boston Terrier, tüy dökmeyen köpek ırkları arasında yer alsa da sahibinin düzenli olarak egzersiz ihtiyacını tamamlaması önemlidir.

Apartman dairesinde ya da bahçeli evlerde kolaylıkla beslenebilen bu köpek ırkı, günümüzde en çok sahiplenilen evcil köpekler arasında yer almaktadır.

13) Malta Terrier

Maltese TerrierKüçük köpek cinsleri arasında yer alan ve aynı zamanda hipoalerjenik tüy yapısına sahip olan Malta Terrierde köpek sahiplenmek isteyen ancak köpek tüyüne karşı alerjisi olanlara önerilebilecek bir cinstir.

Bakımı ve beslenmesine özen gösterildiğinde neredeyse hiç tüy dökmeyen bu köpek cinsi, uysal, sevecen, zeki, hayat dolu yapısı ile dikkat çeken bir ırktır.

Haftalık düzenli tüy bakımı yapılması gereken bu ırk köpekler, tüy dökmeme özelliği ile öne çıkarlar.

Hangi köpekler tüy dökmez?

Aslında tüm köpekler tüy dökerler ama bazı ırklar, diğerlerine göre daha az tüy dökerler ve tüyleri hipoalerjeniktir. Bunlar; Boston terrier, Malta Terrier, Boston Terrier gibi köpek cinsleridir.

Evde hangi cins köpek beslenir?

Evde birçok köpek cinsi beslenebilir. Ancak tüy alerjisi olan kişilerin tüy dökmeyen köpek cinslerini tercih etmeleri önerilir.

Terrier çok tüy döker mi?

Terrier köpekler, en az tüy döken köpek cinsleri arasında yer almaktadır. Düzenli olarak tüy bakımlarının yapılması halinde neredeyse hiç tüy dökmezler.

İlginizi Çekebilir

İlk Kez köpek Sahiplenecekler İçin En İyi 10 Köpek Irkı

Aşırı Sıcaklarda Köpeklerin Serinlemesi İçin Yapılabilecek Eğlenceli Aktiviteler

Uzmanların Tavsiye Ettiği Köpekler İçin Gerekli Malzemeler

Köpekler Ne Yer?

Profesyonel Eğitmenlere Göre Köpeklerde Sosyalizasyon Eğitimi

Köpeklerde Hastalık Belirtileri, Anlamları ve Yapmanız Gerekenler

Köpeklerin Tırnakları Nasıl Kesilir: Nereden Başlamalıyım?

Evdeyken Köpeklerle Yapılması Gereken 7 Eğlenceli Aktivite

[Toplam: 2   Ortalama: 5/5]

Post Views: 24.611

Umut Boz

Büyümeyen Köpek Cinsleri

Süs köpekleri olarak da halk arasında tanınan büyümeyen köpek cinsleri, tatlığı ve sevimlilikleriyle biz insanlara dost olmayı sürdürür. Minik ve tatlı görünümleriyle gönüllere taht kuran süs köpekleri tam apartman hayatına uygun evcil hayvanlardır. Büyük ırklı köpekler bir yana küçük ırka mensup köpeklerin tatlılığı kolay kolay inkar edilemez.

Büyük ırklardaki tüm özelliğe sahip olan büyümeyen köpek cinsleri tek fark küçük bir cüsseye sahip olmalarıdır. Evinizi paylaşmak istiyor ancak büyüklük bakımından yetersiz kalacağını düşünüyorsanız büyümeyen köpek cinslerini tercih edebilirsiniz.

Küçük ırk köpek sahiplenmeye karar vermek istiyorsanız öncelikle bazı önemli bilgilere sahip olmak isteyebilirsiniz. Köpek sahiplenmeden önce ırkın özelliklerini iyice araştırmalı ailenize ve yaşam tarzınıza uyum sağlayacağından emin olmalısınız.

Büyümeyen köpek cinsleri en büyük avantajlarından birisi de ihtiyaçları ve mutlu olmak için daha az alanlara ihtiyaç olmalarıdır. Bastırılmış enerjiye sahip olan büyümeyen köpek cinsleri egzersize ihtiyaç duyar.

Temel bakım masraflarıyla birlikte az mama tüketen bu cins köpekler oldukça hassastır. Küçük ve yaramaz çocukları olan aileler için büyümeyen köpek cinsleri pek uygun değildir. Sert sevilme, yüksek yerden veya koltuktan düşme gibi durumlarda kolaylıkla yaralanabilirler. Büyümeyen köpek cinsleri kucaklanmayı ve kucakta taşınmayı sevdiklerine dair yanlış bir algı mevcuttur. Hatta bazı büyümeyen köpek cinsleri çok fazla egzersize ihtiyacı olmakla birlikte oldukça enerjiktirler.

Küçük boyutlara sahip büyümeyen köpek cinsleri sahiplenen kişilerde evcil hayvanlarına bebek gibi davranma dürtüleri görülebilir. Ancak bu doğru bir yaklaşım değildir tıpkı diğer köpekler gibi onu eğitmeniz ve yönlendirmeniz gerekir.

Tüm patili dostlarınızın, sahipleri tarafından düzenli olarak veteriner kontrolüne ihtiyacı vardır. Sağlıklı yaşamı içim kaliteli köpek maması tüketmeleri ve egzersizlerinin düzenli olarak yapılması oldukça önemlidir.
Şayet apartmanınızda veya evde bakılabilecek büyümeyen köpek cinsleri beslemek istiyorsanız, tüy dökmeyen cinsleri tercih etmek doğru seçenek olabilir. Tüy dökmeyen ve büyümeyen köpek cinsleri bakımı oldukça kolay ve evde yaşamaya uygun olmaları sebebiyle tercih edilir.

Büyümeyen köpek cinsleri olarak Chihuahua, Shih Tzu, Pomeranian ve Yorkshire Terrier Pomeranian gibi ırklar yer almaktadır. Büyümeyen köpek cinsleri tam anlamıyla yetişkin olana kadar büyümesi daha azdır, lakin günlük egzersiz ihtiyaçları son derece önemlidir. Küçük ırk köpekler, çoğunlukla daha uzun ömürlü olmakla birlikte ve sağlık problemlerine daha az elverişlidir.

Tüy dökmeyen köpek türleri olarak, Bichon Frise, Poodle ve Maltese gibi ırklar bulunmaktadır. Bu ırklar, düzenli bakım isteseler dahi, tüy dökme sorunu pek yoktur. Alerjisi ya da astımı olan insanlar için tercih edilen ırklardır.


Büyümeyen Köpek Cinsleri ve Özellikleri


Şivava
Küçük ve enerjik küçük ırk olan Şivavalar çoğunlukla 2 ila 6 kg aralığındadır. Bakımları oldukça kolaydır ve haftada birkaç kez taramak yeterli olacaktır. Büyümeyen köpek cinsi olan bu ırk, sağlıklı bir hayat sürdürebilmesi için düzenli egzersiz ve yürüyüşleri tamamlanmalıdır.


Papillon
Zarif ve kibar görünüme sahip olan Papillonlar 3 ile 4 kg ağırlığa sahiptirler. Tüyleri düz ve parlaktır, düzenli taranmaları gerekir. Aktif büyümeyen köpek ırkları oldukları için yürüyüş ve koşu gibi ezgersizler sağlıklı yaşamları için önemlidir.


Pomeranian
Küçük ve sevimli bir ırk olan Pomeranianlar yaklaşık 1.8 ve 2.5 kg ağırlığında olmaktadır. Tüy bakımı oldukça önemli olan bu ırkın, haftalık olarak taranmaları gerekir. Yüksek enerji yapısı nedeni ile egzersize ve aktif yürüyüşlere ihtiyacı vardır.


Shih-Tzu
Aslan yavrusunu andıran minyatür Shih-Tzu'lar, genel olarak 4 ila 7 kg ağırlığına sahiptirler. Tüyleri ipeksi yumuşaklıkta ve oldukça yoğundur, sık sık taranması gerekir. Aktif olmayan küçük ırklar arasında yer aldıkları için ev içerisinde hareket ve egzersiz sağlanması yeterli olacaktır.


Cavalier King Charles Spaniel
Sadık ve sevgi dolu Cavalier King Charles spanieller, çoğunlukla 5 ve 8 kg ağırlığında olmaktadır. Tüy bakımı gerekli düzen ister ve haftada birkaç kez taranması gerekir. Egzersiz yapmaktan oldukça keyif alan bu ırk sık sık yürüyüşe çıkarılmalıdır.


Dachshund
Oldukça cesur ve eğlenceli olan Dachshundlar, genel olarak 5 ile 10 kg aralığında yer almaktadır. Tüy bakımı haftada birkaç kez olacak şekilde düzenli taranmalıdır. Yürüyüşten ve egzersiz yapmaktan mutlu olan bu ırk düzenli olarak aktiviteleri giderilmelidir.


Yorkshire Terrier
Yorkshire Terrierlar ortalama 3 kg ağırlığında olup, sevimli ve cana yakın ırklar arasındadır. Haftada birkaç kez taranarak tüy bakımı düzenli olarak yapılması gerekir. Aktif olması nedeni ile günlük egzersizlere ihtiyaç duyar.


Maltese Terrier
Sevimli ve küçük ırk olan Maltese Terrierlar genellikle 2 ve 4 kg ağırlığındadır. Maltese Terrier'ın bakımı zahmetli olsada, sıcakkanlı bir karakteri vardır. Uzun beyaz tüyleri düzenli olarak taranmalı veya tıraş edilmelidir.


Pekingese (Pekinez)
Pekinez ırkları küçük ve güçlü olarak bilinir. Yaklaşık olarak 3 ile 6 kg ağırlığındadır. Oldukça cesur bir kişiliği olan pekinezlerin tüy yapısı uzun ve kalındır. Bu yüzden düzenli bakım isterler.


Chihuahua
Chihuahua dünyanın en küçük köpek ırkları arasında yer almaktadır. 1 ila 3 kg ağırlığında olan bu ırklar, enerjik ve cesur kişiliklere sahiptir. Chihuahuaların bakımı oldukça kolaydır, lakin diğer köpeklere nazaran hassas bir yapıya sahiptir. Genel olarak soğuk havalarda korunması gerekir.


French Bulldog
Bu ırk, genel olarak kulaklarıyla tanınmaktadır ve komik bir yüz ifadesi vardır. Yaklaşık olarak 8 ile 14 kg aralığındadır. Ayrıca oyuncu bir karakteri vardır. French Bulldog'ların bakımı kolay olsada, yüksek sıcaklıktan rahatsız olurlar ve düzenli olarak egzersiz yapmak sağlıkları için önemlidir.


Pug
Karakteristik burun yapısı olan bu ırk cesur kişilikleri ile bilinmektedir. 6 ve 9 kg ağırlığındadır. Çoğunlukla ev veya apartmanda tercih edilir. Pug'ların bakımı kolay olabilir lakin burun delikleri ve kıvrımları solunumu için düzenli olarak temizlenmesi gerekir.


Beagle
Av köpeği olarak yetiştirilen bu ırkın güçlü bir koku alma duyusu vardır. Genellikle 9 ile 18 kg ağırlığındadır. Beagle'ların sosyal bir karakter yapısı vardır ve bakımı düzenli egzersiz yapmayı gerektirir. Tüy yapıları düzenli olarak taranmalıdır.


Brüksel Griffon
Bu ırkın tüy yapısı dalgalıdır ve sevimli yüz ifadeleri ile bilinirler. Ortalama 3 ve 6 kg arasında ağırlıkları vardır. Zeki bir karaktere sahip olan Brüksel Griffon'lar düzenli bakım ister ve günlük egzersiz yapmaları oldukça önemlidir.


Bichon Frise
Küçük beyaz köpek olan Bichon Frise çoğunlukla enerjik, cana yakın ve sevecen yapısı vardır. Genellikle 3 ila 5 kg arasında ağırlıkları olur. Düzenli olarak taranması gerekir.


Japanese Chin (Japon Köpeği)
Japon Köpekleri oldukça zeki, sadık ve koruyucu bir yapıya sahiptir. Ortalama ağırlıkları 2 ile 4 kg arasında değişkenlik gösterirken, düzenli egzersizlere ve tüy bakımına ihtiyaç duyarlar. Ortalama yükseklikleri 20 ve 28 cm arasında farklı olabilmektedir.


Maltipoo
Maltipoo, arkadaş canlısı küçük ırktır. Sevimli ırk olan Maltipoolar genellikle 3 ile 5 kg ağırlığındadır. Düzenli olarak tüy bakımına ihtiyaç duymaktadır.


English Cocker Spaniel
Oldukça oyuncu olan English Cocker Spaniel, enerjik ve cana yakındır. Ortalama 12 ve 16 kg ağırlığındadır. Düzenli olarak tüy bakımı ve egzersizleri yapılması gerekir.


Havanese
Havanese ırkı zeki, sevecen ve bir o kadarda enerjiktir. 3 ila 6 kg arasında değişiklik gösterirler ve düzenli taranmaya ihtiyaç duyarlar.


Dandie Dinmont Terrier
Zeki bir ırk olan Dandie Dinmont Terrierler, koruyucu ve canlı kişiliğe sahiptir. Genellikle 8 ve 11 kg arasında ağırlığındadır. Günlük enerjilerini atabilmeleri için egzersizler ve düzenli tüy bakımı gerekir.


Unutmamanız gereken konu ise, küçük ırk köpeklerin büyük köpeklerden farklı ihtiyaçları bulunmaktadır. Özellikle, bu ırkların köpeklerin ağız yapısı farklı olması nedeni ile küçük ırk köpek mamaları tüketmeleri daha doğru olurken, düzenli egzersiz ihtiyaçları için köpek tasması gerekmektedir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir