karpuz yararları ve zararları / Karpuzun Faydaları Nelerdir? - Nefis Yemek Tarifleri

Karpuz Yararları Ve Zararları

karpuz yararları ve zararları

Karpuzun faydaları nelerdir? Karpuz diyeti nasıl yapılır?

Karpuz, yaz mevsiminin en lezzetli ve faydalı meyvelerinden biridir. Kalorisi düşük, C ve A vitamini açısından zengindir. Yaklaşık %90’ı sudur ve bu sayede vücudun su ihtiyacını karşılarken içerdiği potasyum, magnezyum antioksidanlarla sindirim, kalp ve göz sağlığını korur. Ayrıca spor sonrası oluşan kas ağrılarının azalmasına yardımcı olabilir. Düşük kalorisi ve bol su içeriği ile kilo vermeye ve sağlıklı kilonun korunmasına yardımcı olabilir. Karpuz neredeyse hiç protein veya yağ içermez ve düşük kalorilidir. Bu yazımızda karpuzun faydaları ve son zamanlarda popüler olmuş karpuz diyeti hakkında detaylı bilgiler bulabilirsiniz.

Karpuz besin değeri

100 gram karpuz aşağıdaki besinleri içerir:

Karpuzda hangi vitaminler var?

Ayrıca C vitamini, A vitamini, B1, B5 ve B6 vitaminleri, potasyum ve magnezyum içerir. Beta-karoten ve likopen de dahil olmak üzere karotenoidler açısından zengindir ve önemli bir amino asit olan L-sitrülin ve antienflamatuar etkileri olan antioksidan Kukurbitasin E içerir. (1)

KaloriMetre: Kalori nasıl hesaplanır? Besinlerin kalori cetveli nedir?

1 dilim karpuz kaç kaloridir?

1 normal dilim karpuz yaklaşık 260 gramdır ve 79 kalori içerir.

Karpuzun faydaları

Karpuzun insana faydaları nelerdir?

Karpuz içerdiği bolca su ve potasyum ile harika bir yaz meyvesidir. Kolesterolü ve kan basıncını düşürerek kalp sağlığını korur. Vücutta iltihaplanmayı azaltır. Spor sonrası kas ağrılarını hafifletebilir. İdrar söktürücü olduğu için böbrek sorunları olan kişiler için faydalı olabilir.

Vücudunuzu nemlendirir

Yeterli miktarda sıvı tüketmek dolaşım, cilt sağlığı ve sindirim için gereklidir. Ayrıca vücut ısısının, organ ve eklem fonksiyonlarının ve metabolizmanın düzenlenmesine yardımcı olur. Vücutta çok az bir su kaybı bile ruh halinin bozulmasına, dikkat eksikliğine, baş ağrılarına ve yorgunluğa neden olabilir. Tıpkı su içmek gibi yüksek su içeriğine sahip yiyecekler de vücudun su ihtiyacını karşılamak için iyi bir yoldur. Karpuzun %92’si sudur ve ayrıca potasyum gibi elektrolitler de içerir. Sıcak yaz ayları için harika bir meyvedir. (2)

Kalp sağlığını destekler

Araştırmalar, karpuzun içerdiği likopenin kalp hastalığı riskini arttıran kolesterolü ve kan basıncını düşürmeye yardımcı olabileceğini göstermektedir. Ayrıca likopen arter duvarlarının sertliğini ve kalınlığını da azaltabilir. Karpuz ayrıca vücuttaki nitrik oksit seviyelerini artırabilen bir amino asit olan sitrülin açısından zengindir. Nitrik oksit, kan damarlarının genişlemesine yardımcı olarak kan basıncını düşürür. (3)

Antioksidan nedir, ne işe yarar? Hangi besinlerde bulunur?

Karpuz iltihaba iyi gelir mi?

Enflamasyon, birçok kronik hastalığın temel nedenidir. Karpuzun içerdiği likopen ve C vitamini anti-inflamatuar özellikte antioksidanlardır. İltihaplanmayı ve oksidatif hücre hasarını azaltmaya yardımcı olabilirler. (4)

Kas ağrısını azaltır

Karpuzun içerdiği bir amino asit olan sitrülin özellikle spor sonrası oluşan kas ağrısını azaltabilir. Ayrıca karpuz suyu sitrülin emilimini arttırır. Yani karpuz yemek kas ağrıları için tek başına sitrülinden daha etkilidir. (5)

Cilt ve saç sağlığını korur

Karpuzdaki A ve C vitaminleri sağlıklı cildi destekler. C vitamini, cildin esnek ve saçların güçlü olmasını ağlayan bir protein olan kolajen üretimini arttırır. A vitamini ise cilt hücrelerinin oluşmasına ve onarılmasına yardımcı olur. Ayrıca karpuzun içerdiği likopen ve beta-karoten cildinizi güneş hasarına karşı koruyabilir.

Kas ağrısı neden olur? Nasıl geçer? Belirtileri ve tedavisi

Sindirimi sağlığını destekler

Karpuz yüksek su içeriğine sahiptir. Su, sindirim sisteminin verimli bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Ayrıca lif açısından çok zengin olmasa da içerdiği lif türü bağırsak fonksiyonunu destekler ve kalın bağırsakta faydalı bakterilerin büyümesini teşvik eder. Bunun dışında içerdiği prebiyotikler kolon kanserine karşı koruma sağlayabilir. Ayrıca;

  • Karpuzdaki bir başka antioksidan olan kolin, beyin ve sinir sistemi sağlığı için faydalıdır.
  • Obezite ve metabolik sendromu olan kişiler için iyi bir atıştırmalıktır. Kilo vermeye ve sağlıklı kiloyu korumaya yardımcı olur. (6)
  • Diüretik (idrar söktürücü) etkisi böbrek sorunları, yüksek tansiyon ve diğer rahatsızlıkları olan kişiler için faydalı olabilir.
  • Karpuz, eklemleri iltihaplanmadan koruyabilen beta-kriptoksantin adı verilen doğal bir pigment içerir. Bu da zaman içinde romatoid artrite yakalanma olasılığını azaltabilir.
  • Tatlı krizinde dondurma yerine 1 dilim karpuzu tercih edin. Kalorisi ve şekeri düşüktür ve içerdiği su uzun süre tok kalmanızı sağlar.
  • Glisemik indeksi yüksek olsa bile kan şekeriüzerinde olumsuz bir etkisi yoktur.
  • Gözlerin oksidatif hasara ve iltihaplanmaya karşı korunmasına yardımcı olur ve ayrıca yaşa bağlı makula dejenerasyonunu önleyebilir.

Karpuz cinsel gücü arttırır mı?

Erektil disfonksiyon (iktidarsızlık), özellikle yaşlandıkça erkeklerde yaygın görülen bir durumdur. Karpuzdaki L-sitrülin penise kan akışını uyarabilir. L-sitrülin esansiyel olmayan bir amino asittir. Vücuda alındıktan sonra kan damarlarının genişlemesini sağlar. Sonuç olarak, kan basıncınız düşer ve kan akışı da iyileşir. Ancak L-sitrülinin etkinliğini ve genel güvenliğinin kanıtlanması için daha uzun vadeli araştırmaların yapılması gerekiyor.

Kan şekeri nedir? Nasıl ölçülür? Yüksekliği ve düşüklüğü neden olur?

Karpuz çekirdeğinin faydaları

Karpuz çekirdeği nelere iyi gelir?

Karpuz çekirdeği besleyici ve düşük kalorilidir. Magnezyum, folat, demir, potasyum ve çinko açısından zengindir, bu sayede bağışıklığı destekler, kalp ve kemik sağlığını koruyabilir. Hem tekli hem de çoklu doymamış yağ asitleri ve B vitamini kompleksi içerir.

  • Düşük kalorili olduğu için sağlıksız atıştırmalıkların yerine tercih edilebilir.
  • Yüksek oranda magnezyum içerir. Magnezyum sinir ve kas fonksiyonunun yanı sıra bağışıklık, kalp ve kemik sağlığını korumak için de gerekli bir mineraldir. 1 avuç karpuz çekirdeği günlük almanız gereken magnezyumun %5’ini karşılayabilir.
  • Hem tekli hem de çoklu doymamış yağ asitleri için iyi bir kaynaktır.
  • Bağışıklık sistemi için gerekli bir besin olan çinko içerir.

Karpuz diyeti

Karpuz yiyerek kilo verilir mi?

Karpuz kilo vermeye çalışanlar için ideal bir meyvedir. Ağırlığının yüzde 90’ından fazlası sudur. Düşük kalorilidir. Ayrıca yağ yakmayı hızlandıran bir amino asit olan arginin içerir. Karpuz yediğinizde hem vücudunuzun su ihtiyacını karşılar hem de tokluk hissedersiniz. Karpuz diyeti kilo vermeyi ve vücuttaki toksinleri temizlemeyi amaçlayan bir detoksdiyetidir. Birkaç farklı şekilde uygulanabilir:

Detoks nedir, nasıl yapılır? Detoxun faydaları ve zararları nelerdir?

Karpuz diyeti nasıl yapılır?

En katı ancak en popüler yöntemde 3 gün boyunca sadece karpuz tüketilir. Günde 1 büyük karpuz tüketilebilir. Bu 3 günlük yoksunluk ve detoks sonrası normal beslenmeye hemen ya da aşama aşama geri dönülür. Hızlı kilo vermeyi destekleyen bu tip kısa süreli diyetler insana çekici gelebilir ancak sağlıklı bir beslenme şekli takip edilmezse verilen kilolar hızla geri alınır. Ayrıca protein gibi temel bazı besinler alınamadığı için çocuklara, hamile kadınlara veya özel bir diyet gerektiren (diyabet gibi) bir sağlık sorunu olan veya bağışıklık işlevi zayıf olan kişilere önerilmez. Bir diğer karpuz diyeti yönteminde, karpuz sağlıklı bir beslenme programının içine dahil edilir. 5 günlük bir diyettir.

5 günlük karpuz diyeti programı

1. gün

Kahvaltı: 1 ince dilim tam buğday ekmeği, 1 dilim karpuz, 1 fincan şekersiz siyah veya yeşil çay (ya da kahve)
Öğle yemeği: 100 gram haşlanmış yağsız tavuk göğsü, 1 su bardağı karpuz
Akşam yemeği: 60 gram süzme peynir, 1 su bardağı karpuz

2. Gün

Kahvaltı: 1 dilim karpuz, 1 ince dilim tam tahıllı ekmek, 1 fincan şekersiz kahve veya çay (yeşil çay ya da meyve çayı da olabilir)
Öğle yemeği: 100 gram ızgara yağsız kırmızı et, 1 dilim karpuz
Akşam yemeği: 100 gram ızgara balık, 1 dilim tam tahıllı ekmek, 2 dilim karpuz

3. Gün

Kahvaltı: 1 dilim karpuz, 1 dilim tam tahıllı ekmek, 1 su bardağı yağsız süt
Öğle yemeği: 1 kâse mercimek çorbası, 3 dilim karpuz
Akşam yemeği: Yeşil salata, 2 dilim karpuz

Hurmanın faydaları nelerdir? Hurma diyeti ve sağlıklı tarifler

4. gün

Kahvaltı: 2 dilim karpuz, 1 fincan şekersiz kahve veya çay (yeşil çay ya da meyve çayı da olabilir), 1 yumurta
Öğle yemeği: 1 kâse tavuk çorbası, 1 dilim tam tahıllı ekmek, 2 dilim karpuz
Akşam yemeği: 3 orta boy haşlanmış patates, 2 dilim karpuz

5. gün

Kahvaltı: 3 dilim karpuz, 1 fincan şekersiz kahve veya çay (yeşil çay ya da meyve çayı da olabilir), 1 muz
Öğle yemeği: 150 gram haşlanmış yağsız et, İstediğiniz kadar karpuz
Akşam yemeği: 60 gram süzme peynir, 1 dilim tam tahıllı ekmek

Karpuzu kimler yiyemez?

Karpuz yüksek oranda potasyum içerir. Ciddi hiperkalemisi (kandaki potasyum miktarının fazla olması) olan kişiler, potasyum alımlarını sınırlı tutmak zorunda oldukları için günde bir fincandan fazla karpuz tüketmemelidirler. Fazlası düzensiz kalp atışlarına ve diğer kardiyovasküler problemlere neden olabilir.

Karpuz çok yenirse ne olur?

Çok fazla karpuz yemek şişkinlik, gaz, ishal gibi sindirim sorunlarına neden olabilir. Ayrıca içerdiği şeker türü olan fruktoz büyük miktarlarda tüketildiğinde şişkinliğe veya rahatsızlığa neden olabilir. Ayrıca glisemik indeksi yüksek olduğu için kan şekerinizi yükseltebilir.

Karpuzun zararları

Kararında tüketildiğinde karpuz çoğu insan için ciddi bir sağlık riski oluşturmaz, ancak alerjisi olanlar ya da içerdiği şekerden dolayı diyabet hastaları dikkatli tüketmelidir.

Diyabet hastaları karpuz yiyebilir mi?

Diyabet hastalarında kan şekeri seviyesinin ve tüketilen besinlerin glisemik indeksinin takibi son derece önemlidir.
Glisemik indeks (GI), besindeki şekerin kan dolaşımına ne kadar hızlı girdiğini gösteren bir referans değerdir. Her bir gıda maddesine 1 ile 100 arasında bir değer verilir. Düşük veya orta GI’li yiyeceklerin kan şekeri seviyesini yükseltme olasılığı daha düşük olarak kabul edilir. 70 üzeri GI olan besinler diyabet hastalarına önerilmez. Karpuzun GI’i 72 dir, yani yüksek bir orandır.

Tip 2 diyabet nedir? Neden olur? Belirtileri ve tedavisi

Ancak bir de bir yiyeceğin kan şekeri seviyelerini nasıl etkileyebileceğine dair daha gerçek bir veri sağladığı düşünülen glisemik yük (GY) vardır. Glisemik yük bir yiyeceğin glisemik indeksi ile gerçek karbonhidrat içeriğinin birleşimidir. Diyabetini karbonhidrat sayımı ile yöneten kişiler genellikle bu yaklaşımı kullanır. 10’un altındaki GY düşük kabul edilir. 100 gramlık karpuzun GY’si 2’dir,yani oldukça düşüktür. Glisemik indeksi yüksek olsa da glisemik yükü düşük olduğu için diyabet hastaları dengeli bir öğünün parçası olarak karpuzu ölçülü olarak tüketebilirler.

Karpuzun Faydaları Ve Zararları

  • Yaz sıcağında en lezzetli serinleme yollarından biri olan karpuzun birçok hastalığın deva olduğu ve iyi bir besin olduğu kesin. Bazı zararları da olan karpuzun sağlığımızı etkileyen özellikleri neler?

    Yaz sıcağında en lezzetli serinleme yollarından biri olan karpuzun birçok hastalığın deva olduğu ve iyi bir besin olduğu kesin. Bazı zararları da olan karpuzun sağlığımızı etkileyen özellikleri neler?

  • Kanser çeşitlerine karşı olan tedavi edici ve koruyucu etkisinin yanı sıra kalp fonksiyonlarının ve kan Basıncının düzenlenmesine de yardımcı olduğu biliniyor.

    Kanser çeşitlerine karşı olan tedavi edici ve koruyucu etkisinin yanı sıra kalp fonksiyonlarının ve kan Basıncının düzenlenmesine de yardımcı olduğu biliniyor.

  • Ayrıca karpuzun, bol miktarda C vitamini ve antioksidan özelliği ile çeşitli kanser türlerine karşı etkili olan beta-karoten içerdiğini belirten uzmanlara göre, içerdiği yüksek potasyumun da kalp fonksiyonlarının ve kan basıncının düzenlenmesine yardımcı oluyor.

    Ayrıca karpuzun, bol miktarda C vitamini ve antioksidan özelliği ile çeşitli kanser türlerine karşı etkili olan beta-karoten içerdiğini belirten uzmanlara göre, içerdiği yüksek potasyumun da kalp fonksiyonlarının ve kan basıncının düzenlenmesine yardımcı oluyor.

  • Uzmanlar, aynı zamanda iyi bir lif kaynağı olduğundan bağırsak hareketlerini düzenleyen ve Bağırsak Kanserini önlemede rol oynayan karpuzun çekirdeklerinin de, içinde bulunan cucurbocitrin adlı Madde ile kan basıncını düşürmeye ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı olduğunu kaydetti.

    Uzmanlar, aynı zamanda iyi bir lif kaynağı olduğundan bağırsak hareketlerini düzenleyen ve Bağırsak Kanserini önlemede rol oynayan karpuzun çekirdeklerinin de, içinde bulunan cucurbocitrin adlı Madde ile kan basıncını düşürmeye ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı olduğunu kaydetti.

  • Karpuz nasıl seçilmeli?  Yağ ve kolestrol içermediğinden ve kalorisi de düşük olduğundan yaz aylarında yapılan diyetlerde özel bir yeri bulunan karpuzun tüketilmesi için olgunlaşmış olmasına özen gösterilmesi gerekiyor.

    Karpuz nasıl seçilmeli? Yağ ve kolestrol içermediğinden ve kalorisi de düşük olduğundan yaz aylarında yapılan diyetlerde özel bir yeri bulunan karpuzun tüketilmesi için olgunlaşmış olmasına özen gösterilmesi gerekiyor.

  • Karpuzun içeriğinde bol miktarda bulunan laykopen Maddesi, vücudu kansere karşı koruyor. Laykopen maddesinin kansere karşı koruyuculuğu A vitamininden 2 kat, E vitamininden 10 kat daha fazla.

    Karpuzun içeriğinde bol miktarda bulunan laykopen Maddesi, vücudu kansere karşı koruyor. Laykopen maddesinin kansere karşı koruyuculuğu A vitamininden 2 kat, E vitamininden 10 kat daha fazla.

  • Havaların ısınmasıyla birlikte alışveriş merkezleri ve manavların reyonlarını süslemeye başlayan karpuzun, içeriğinde bol miktarda bulunan laykopen maddesi nedeniyle, kansere karşı koruyucu özelliği bulunuyor.

    Havaların ısınmasıyla birlikte alışveriş merkezleri ve manavların reyonlarını süslemeye başlayan karpuzun, içeriğinde bol miktarda bulunan laykopen maddesi nedeniyle, kansere karşı koruyucu özelliği bulunuyor.

  • Yaz mevsiminde bolca bulunan ve ucuz olmasının yanı sıra her yaştan insan tarafından sevilen bir meyve olan karpuzun, insan sağlığına faydasına dikkati çeken Çiçek, yaz mevsiminde insanlara bol miktarda karpuz tüketilmesi tavsiye ediliyor

    Yaz mevsiminde bolca bulunan ve ucuz olmasının yanı sıra her yaştan insan tarafından sevilen bir meyve olan karpuzun, insan sağlığına faydasına dikkati çeken Çiçek, yaz mevsiminde insanlara bol miktarda karpuz tüketilmesi tavsiye ediliyor

  • Karpuz, kansere karşı koruma özelliği olan laykopen maddesi bakımından oldukça zengin bir meyvedir. Kansere yol açan en büyük sebeplerden biri, doku ve organların zararlı maddeler nedeniyle hasar görmesidir.

    Karpuz, kansere karşı koruma özelliği olan laykopen maddesi bakımından oldukça zengin bir meyvedir. Kansere yol açan en büyük sebeplerden biri, doku ve organların zararlı maddeler nedeniyle hasar görmesidir.

  • Laykopen maddesi ise antioksidan özelliği sayesinde, serbest radikaller denilen zararlı toksinlerin sağlıklı doku ve organlara bağlanmasını engeller. Laykopen, doku ve organlara bağlanarak zararlı maddelere karşı koruma sağlar. Bu nedenle karpuz, kansere karşı koruma sağlayan en önemli besinlerden biridir.

    Laykopen maddesi ise antioksidan özelliği sayesinde, serbest radikaller denilen zararlı toksinlerin sağlıklı doku ve organlara bağlanmasını engeller. Laykopen, doku ve organlara bağlanarak zararlı maddelere karşı koruma sağlar. Bu nedenle karpuz, kansere karşı koruma sağlayan en önemli besinlerden biridir.

  • Vücudu kansere karşı en fazla koruduğu bilinen maddelerin başında A ve E vitaminlerinin geldiğini hatırlatan Çiçek, karpuzda bulunan laykopenin kansere karşı koruyuculuğunun A vitamininden 2 kat, E vitamininden 10 kat daha fazla olduğunu vurguladı.

    Vücudu kansere karşı en fazla koruduğu bilinen maddelerin başında A ve E vitaminlerinin geldiğini hatırlatan Çiçek, karpuzda bulunan laykopenin kansere karşı koruyuculuğunun A vitamininden 2 kat, E vitamininden 10 kat daha fazla olduğunu vurguladı.

  • Karpuzdaki potasyum, böbreklerin daha iyi çalışmasını ve böylece böbrekler tarafından vücuttan Sodyumun atılmasını hızlandırır. Fazla sodyumun vücuttan atılması sonucunda da kan Basıncı dengelenir, kalp işlevleri düzenlenir ve kalp krizi riski azaltılır.

    Karpuzdaki potasyum, böbreklerin daha iyi çalışmasını ve böylece böbrekler tarafından vücuttan Sodyumun atılmasını hızlandırır. Fazla sodyumun vücuttan atılması sonucunda da kan Basıncı dengelenir, kalp işlevleri düzenlenir ve kalp krizi riski azaltılır.

  • Karpuz, yüksek miktarda Su içerdiği ve hazmı kolay olan bir meyve olduğu için de sık tuvalete gidilmesini ve buna bağlı olarak vücuttan atık maddelerin daha sık dışarı atılmasını da sağlar.

    Karpuz, yüksek miktarda Su içerdiği ve hazmı kolay olan bir meyve olduğu için de sık tuvalete gidilmesini ve buna bağlı olarak vücuttan atık maddelerin daha sık dışarı atılmasını da sağlar.

  • Karpuz, bir yıllık ve otsu yapısı ile birlikte vücut için temizleyici bir özellik taşımaktadır. Özellikle içerisinde bulundurduğu laykopen maddesi sayesinde vücudu kansere karşı korumaktadır.

    Karpuz, bir yıllık ve otsu yapısı ile birlikte vücut için temizleyici bir özellik taşımaktadır. Özellikle içerisinde bulundurduğu laykopen maddesi sayesinde vücudu kansere karşı korumaktadır.

  • Biliyoriz ki A vitamini ve E vitamini de vücudumuzu kansere karşı korumak konusunda oldukça başarılı sayılırlar. Fakat karpuz içerisinde yer alan laykopen maddesi A vitaminine oranla 2 kat, E vitaminine oranla 5 kat daha fazla koruma sağlamaktadır

    Biliyoriz ki A vitamini ve E vitamini de vücudumuzu kansere karşı korumak konusunda oldukça başarılı sayılırlar. Fakat karpuz içerisinde yer alan laykopen maddesi A vitaminine oranla 2 kat, E vitaminine oranla 5 kat daha fazla koruma sağlamaktadır

  • Vücut açısından bu denli önemi bulunan karpuzun, vücuda olumlu yönde etki edebilmesi için tüketiminin de doğru olması gerekiyor. Eğer yemeklerden önce karpuz tüketilecek olursa vücut sağlığı açısından çok daha iyi sonuçlar alınabilecektir.

    Vücut açısından bu denli önemi bulunan karpuzun, vücuda olumlu yönde etki edebilmesi için tüketiminin de doğru olması gerekiyor. Eğer yemeklerden önce karpuz tüketilecek olursa vücut sağlığı açısından çok daha iyi sonuçlar alınabilecektir.

  • Fakat yemek sonrasında tüketilecek olursa hazmı zorlaştıracak ve vücut sağlığı açısından faydaları gözlenemeyecektir.

    Fakat yemek sonrasında tüketilecek olursa hazmı zorlaştıracak ve vücut sağlığı açısından faydaları gözlenemeyecektir.

  • Son olarak belirtmemiz gerekirse yaz aylarında karpuz tüketiminin bol seviyede olması meshane ve böbreklerdeki taşların ve kumların dökülmesi konusunda büyük kolaylık sağlayacaktır.

    Son olarak belirtmemiz gerekirse yaz aylarında karpuz tüketiminin bol seviyede olması meshane ve böbreklerdeki taşların ve kumların dökülmesi konusunda büyük kolaylık sağlayacaktır.

  • Tehlikeli ikili: Karpuz-peynir  Yaz geldiğinde Türk damak zevkleri arasında “karpuz-peynir” ikilisinin yarattığı lezzetin apayrı bir yeri var. Gerçekten de tadına doyum olmuyor. Ama tehlike de burada başlıyor. Aşırı karpuz peynir hemen kilo aldırıyor.

    Tehlikeli ikili: Karpuz-peynir Yaz geldiğinde Türk damak zevkleri arasında “karpuz-peynir” ikilisinin yarattığı lezzetin apayrı bir yeri var. Gerçekten de tadına doyum olmuyor. Ama tehlike de burada başlıyor. Aşırı karpuz peynir hemen kilo aldırıyor.

  • Yazın diyet yapanların ve öğünü hafif geçirmek isteyenlerin tercih ettiği “karpuz-peynir” ikilisinde aşırıya kaçıldığında kilo fazlası da kaçınılmaz oluyor.

    Yazın diyet yapanların ve öğünü hafif geçirmek isteyenlerin tercih ettiği “karpuz-peynir” ikilisinde aşırıya kaçıldığında kilo fazlası da kaçınılmaz oluyor.

  • Ayrıca olgunlaşmamış ya da çok beklemiş karpuzun bağırsak faaliyetlerini bozması ve mide bulantısına neden olması da bir başka şikayet konusu. Bu seçime de dikkat etmek gerekiyor.

    Ayrıca olgunlaşmamış ya da çok beklemiş karpuzun bağırsak faaliyetlerini bozması ve mide bulantısına neden olması da bir başka şikayet konusu. Bu seçime de dikkat etmek gerekiyor.

  • Düzenli karpuz tüketmenin faydaları! Karpuz yemek zayıflatır mı, faydaları neler?

    Bir porsiyon karpuzda 60 kalori vardır. Diyet listelerinin de önerisi olan karpuz günlük şeker ihtiyacımızın karşılar. Antioksidan özelliği de bulunur. İçinde birçok vitamin ve mineral barındıran bu meyve yaz aylarının vazgeçilmez meyvesidir. Düzenli Karpuz Tüketmenin Faydaları oldukça fazladır. İşte, Karpuz Yemek Zayıflatır Mı, Faydaları Neler? yazımızda cevaplarını bulabilirsiniz.

    Karpuzun Faydaları

    • İçinde C vitamini vardır, günlük vitamin ihtiyacımızı karşılar.
    • Vücudun tansiyonu kontrol etmesine yardımcı bir besindir.
    • Kanser hastalarının da tüketebileceği bir besindir.
    • Oksidatif stresi azaltır.
    • Antioksidan özelliği vardır.
    • Sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olur. Kabızlık ve hazımsızlık şikayeti olanlara iyi gelir.
    • Susuzluğu gidermeye yardımcı olur.
    • Cilt sağlı içinde faydalıdır.
    • Saçların güçlenmesini ve sağlıklı kalmasını sağlar.
    • Düzenli tüketimde kanser ve kalp hastalıklarına yakalanma riskini düşürür.
    • Afrodizyak etkisi vardır ve cinsel problemi olanlar için önerilen bir meyvedir.

    Karpuzun Zararları

    Her besinin fazla tüketilmesi sakıncalıdır. Birçok faydası olan Karpuzun Zararları da vardır. Fazla tüketildiğinde şişkinlik, gaz ve ishal gibi sindirim problemleri yaşatabilir. Meyvelerin içinde bulunan fruktoz vardır. Fruktoz çok tüketilirse şişkinliğe neden olabilir ve içinde glisemik indeks olduğu için kan şekerini yükseltme ihtimali vardır. Şeker hastaları doktora danışmadan tüketmemelidir. Ayrıca aşırı tüketimde kan basıncı seviyesini düşürebilir.

    Karpuz Yemek Cinselliğe İyi Gelir Mi?

    Uzmanlar bazı besinlerde afrodizyak etkisi olduğunu söylüyor. Karpuz Yemek Cinselliğe İyi Gelir Mi sorusu merak konusudur. Afrodizyak etkisi yaratan besinler arasında karpuz da bulunmaktadır. Karpuzun beyaz kısmında sitrülin bulunur. Sitrülin viagradan daha etkili bir ilaç görevi görebilir. Aynı zamanda karpuz çekirdeği içindeki arjinin amino asiti cinsel işlev bozuklukları tedavisi için kullanılır.

    Okul Öncesi Çocuklar İçin Karpuz Yararlı Mı?

    Annelerin merak ettiği sorular arasında Okul Öncesi Çocuklar İçin Karpuz Yararlı Mı sorusu gelir. Karpuz sekizinci ayından sonra bebeklere dahil rahatlıkla verebileceğimiz bir meyvedir. İster püre şeklinde isterseniz de çekirdeklerini ayıklayarak verebilirsiniz. İçinde likopen ve betakaroten vardır. Bunlar sayesinde düzenli tüketildiğinde çocuklarınızın bağışıklığı güçlenir. Ayrıca iştah açıcı özelliğini de unutmamak gerekir. Alerjen bünyeye sahip olma ihtimalini düşünerek çocuklara gönül rahatlığıyla verebilirsiniz.

    Karpuz Yemek Zayıflatır Mı?

    Şok diyetlerin içinde karpuz diyetini duymuşsunuzdur. Peki, Karpuz Yemek Zayıflatır Mı dediğinizi duyar gibiyiz. Bu sorunun cevabı aslında tahmin edilebilir. Karpuz diyet yapmasanız bile kilo almanıza engel olacak bir besindir. Çünkü kalorisi düşüktür ve yüksek su oranı olan bir meyvedir.

    Karpuz Fitness Sporu İçin Faydalı Mı?

    Yaz aylarının en çok tüketilen meyvesi olan karpuz spor yapanlarında tercih ettiği bir meyvedir. Kas ağrılarına iyi geldiği için ister direkt ister de suyunu spordan sonra içebilirsiniz. Spordan sonra kaslarınızın hızlıca toparlanmasını sağlayabilir ve kasların güçlenmesine katkı sağlar.

    Karpuz Hangi Hastalığa İyi Gelir?

    Antioksidan özelliği sayesinde vücutta biriken toksitleri atmamıza yardımcı olur. Düzenli tüketirsek içinde C vitamini olduğu için bağışıklımızı güçlendirir. Kan basıncını düşürür. Kanser, astım, kalp ve damar hastalıkları riskini düşürür. Lifli bir yapısı olduğu için bağırsakları çalıştırmaya yardımcı olur. Cilt sağlı açısında da önemlidir. Ölü hücreleri arındırarak pürüzsüz bir görünüme sahip olmanıza yardımcı olur.

    Karpuzun Faydaları ve Zararları

    Karpuzun faydaları denildiğinde ilk gelen şüphesiz ki serinletici özelliğidir. Aynı zamanda en iyi antioksidanlardan olan karpuz, içinde barındırdığı yüzde doksanı su oranıyla tokluk hissi verdiğinden dolayı diyet yapanlar için favori besinlerdendir.

    Sürüngen gövdeli olup mevsimlik ve otsu bir bitkidir. Ülkemizde yetişmediği yer yok gibidir. Kumlu ve killi toprakları daha çok seven karpuz, toprak üzerine yayılarak büyür. Vücudun hararetini alan karpuzun içinde bulunan vitaminler (a vitamini, c vitamini, b1 vitamini, b2 vitamini), sodyum, potasyum, kalsiyum, protein, karbonhidrat, selüloz, demir gibi minerallerde onun ne kadar besleyici olduğunu göstermektedir. Aç olarak tüketiminin tavsiye edildiği karpuzun faydalarına baktığımızda en dikkat çekici özelliği antioksidan oranı ve toksinleri temizleme özelliği olarak öne çıkıyor. Peki karpuz neye iyi gelir, diğer yararlarını maddeler halinde özetleyelim:

    karpuzun yararlari ve zararlari

    Karpuzun Faydaları

    Karpuzun hem içi, hem çekirdekleri hemde kabuğu faydalıdır.

    • İçeriğinde ki beta karoten sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur.
    • Antioksidan açısından zengin bir meyve olan karpuz kanser ve kalp hastalıklarında etkili olmaktadır.
    • Özellikle potasyum özelliği ile kalp basıncının düzenlemesine yardımcıdır.
    • Vücutta ki zehirli maddeleri atan bu meyve vücudun temizlenmesi için çok yararlıdır. Özellikle vücudun toksinlerden arınmasında karpuzla yapılan diyet çok faydalı olmaktadır. Ancak içindeki karbonhidrat oranının yüksek olduğuda unutulmamalıdır.
    • Cilde canlılık ve güzellik katar. Kozmetik ürünlerinde de kullanılmaktadır.
    • Düşük kalori özelliğinden dolayı diyet uygulayanlar için tercih edilir.
    • Kabızlık sıkıntısı çekenler için lif yoğunluğu fazla olan karpuz, iyi bir bağırsak faaliyetleri düzenleyicisidir.
    • İdrar söktürücü özelliği vardır.
    • Prostat kanseri riskini azalttığı gözlemlenmiştir.
    • İçindeki kalsiyum sayesinde çocuklarda kemiklerin gelişmesini destekler.
    • Böbrekleri çalıştırarak böbrek kumu ve böbrek taşlarının dökülmesinde önemli bir rolü vardır.
    • Üre, ürat tuzları gibi zararlı atıkların vücuttan temizlenmesini sağlar.

    Karpuz Çekirdeğinin Faydaları

    Çekirdeğinde bulunan madde, böbrek fonsiyonlarında etkilidir. Karpuzun tüm porsiyonunu çekirdeğiyle yemesenizde bir kısmını yemek faydalı olacaktır. Karpuz çekirdeği çayı, hipertansiyon ve ödem hastalıklarında etkili olurkan ve kan basıncını da azaltmaktadır.

    Karpuzun kırmızı bölümü çok tercih edilir. Öyle ki, ikiye kesilen bir karpuzu sabırsızlıkla orta kısmını bıçakla yada kaşıkla alanlarımız olmuştur. En tatlı yeri ortası olsada aslında karpuzu dilimlerken sadece kırmızı olan kısmını almamalı, yeşil kabuğun karpuzla kesiştiği beyazımsı kısmıda dilimlere dahil etmeliyiz. Karpuz kabuğunu bitkilerin neden olduğu kaşıntıyı geçirmek için sürerek kullanabilirsiniz.

    Karpuzun Zararları

    Bilinen ciddi bir yan etkisi yoktur. Ancak içeriğindeki şeker nedeniyle aşırı tüketmemek gerekir. İçindeki karbonhidrat nedeniyle aşırı yenildiğinde kan şekerini yükseltir. Tok olarak tüketilen karpuz mide şişkinliğe, hazımsızlığa sebep olduğu gibi faydalarıda büyük oranda yok olmaktadır.

    Karpuz Nasıl Yenmelidir?

    Karpuzun yararlarından daha fazla istifade etmek için aç karnına tüketmek gerekiyor. Genelde yemeklerin üzerine sofrada hazır bulunan karpuz aslında yanlış bir uygulamadır.  Karpuzun serinliğine bir de limonunda etkisini katmak isterseniz karpuzlu limonata yapabilirsiniz.

    Tweetle

    nest...

    oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır