çocuğa diş fırçalama eğitimi / Diş Fırçalama Eğitimi - Ankara - Dr. Dt. Ömer Bayar

Çocuğa Diş Fırçalama Eğitimi

çocuğa diş fırçalama eğitimi

Çocuklara Diş Fırçalama Eğitimi Ne Zaman Verilmelidir?

Bebekleriniz aylık arasındayken yani dişleri ağızlarında yeni oluşmaya başlarken temizleme alışkanlığını küçük adımlar ile aşılamanız gereklidir. Özellikle sabah kahvaltısının ardından ve geceleri yatmadan önce çiğneme yüzeylerini temiz bir tülbent yardımı ile silerek bakım ve hijyenlerini sağlayabilirsiniz.

Çocuklarda diş fırçalarının kullanımına ise çocuğunuzun arka dişlerinin çıkmasının ardından başlayabilirsiniz. Bu da ortalama 2,5 ya da 3 yaş arasında olmaktadır. Genel olarak küçük çocuklarda diş bakımı teknikleri kolay uygulanmaz. Bu yaşlarda çocuklarınıza diş fırçalama alışkanlığı kazandırmanızın ile beraber ileride ağız içi sorunlarını da önlemiş olacaksınız. Çocuklar dişlerini temizlerken genellikle ön yüzeylerini fırçalamaktadırlar. Ancak çürüklerin önlenmesi için ara yüzler ile çiğneyen yüzeylerin sağlıklı bir şekilde temizlenmesi gerekir.

Çocuklarınıza Uygun olan Ağız- Diş Bakım Ürünleri Nelerdir?

Diş macunu seçimi yaparken bileşiminde florid bulunan diş macunlarını tercih etmeniz gerekmektedir. Üretici firmanın etiketlerini de kontrol etmenizde fayda vardır. Çocuklarınızın yaşına uygun ürünlerin seçilmesine özen göstermelisiniz.

Diş fırçası seçiminde bulunurken; elle kullanılan diş fırçaları ve güçlendirilmiş diş fırçaları şeklinde bir takım ayrımlara tabi tutulan fırçalar vardır. Elle kullanılan diş fırçalarında fırça kıllarının yumuşak olmasına özen göstermelisiniz. Sert kıllı fırçalar diş eti hastalıklarına neden olabilir. Diş fırçasının baş kısmının büyüklüğü ise ağza kolaylıkla sığacak büyüklükte olması gereklidir.

Dişlerin yüzeylerini diş çürüğünü önleyen florid bileşiği kapladığından floridli gargaralar ile diş çürüğü kolaylıkla gelişebilen bireyler için uygun olur. Yedi yaşından küçük çocukların beslenmelerinde bu durum uygun görülmemektedir. ,

Sizlerde ebeveyn olarak çocuklarınıza dişlerini fırçalamanın gerekliliği nedenleri ile anlatırsanız bu alışkanlığı küçüklükten itibaren edinecekler ve ileriki yaşlarda bakım eksikliği nedeni ile ağız içi sorunlar ile karşılaşmayacaklardır. Sağlıklı gülüşler ile geçireceğiniz bir ömür dileği ile.

Çocuklarda Diş Fırçalama Eğitimi

Çocuklarda Diş Fırçalama Ne Zaman Başlamalıdır?

Bebeğinizin ilk dişleri çıkmaya başladığı zaman temizleye başlanmalıdır. Diş fırçalama alışkanlığı edindirme ise çocuğun arka dişlerinin çıkmasından sonra (ortalama 2,5 &#; 3 yaşında ) başlanması uygundur.

Diş Fırçalama Nasıl Olmalı?

  • Fırçalamaya başlamadan önce fırça tutuşunu gösteriniz.
  • Dişlerinizi kapatıp, yuvarlak hareketlerle ön dişlerinizin görünen yüzeylerini fırçalayın.
  • Yine dişleriniz kapalı iken yuvarlak hareketlerle her iki taraftaki arka dişleri de fırçalayın.
  • Ağzınızı açıp, arka dişlerinizin çiğneyici yüzeylerini ileri geri hareketlerle fırçalayın.
  • Alt ve üst arka dişlerinizin iç yüzeylerini süpürme hareketi ile fırçalayın.
  • Alt ön ve üst ön dişlerinizin arka yüzeylerini ancak diş fırçasını dik tutarak fırçalayabilirsiniz.
  • Dil yüzeyini arkadan öne doğru fırçalatın ve ağzı kez bol su ile çalkalamasını sağlayınız.

Okul öncesi çocuklar da düzgün bir diş fırçalama tekniği öğretmek zordur. Burada amaç çocuğa diş fırçalama alışkanlığı kazandırmaktır.

Çocuklar İçin Nasıl Bir Diş Fırçası Seçilmeli?

Çocuğun yaşına ve ağız büyüklüğüne uygun, naylon, yumuşak kıllardan üretilmiş fırçalar tercih edilmelidir. Sert kılları olan fırçalar dişleri ve diş etlerini tahriş eder.

Çocuğuma Dişlerini Günde Kaç Kez Fırçalatmalıyım?

Günde iki kez sabah kahvaltı sonrası ve gece yatmadan önce olacak şekilde üç dakikalık fırçalama işlemi yeterlidir. Unutulmamalıdır ki düzenli diş fırçalama çocuğunuzun ileride oluşabilecek diş çürüklerinin önlenmesinde büyük rol oynayacaktır.

Çocuklarda Hangi Diş Macununu Kullanmalıyım?

Bebeklik döneminde ve üç yaşına kadar çocuklarda diş macunu kullanımı önerilmez. Diş macunu kullanımına üç yaşından sonra başlanmalıdır. Üç yaş öncesinde diş macunu kullanacaksak içeriğindeki flor miktarına göre karar vermemiz gerekir. Genellikle bebekler ve çocuklar diş macununun tadını çok severler ve fırçalama esnasında diş macununu yutabilirler. Çocukların fazlaca yutabilecekleri Florlu diş macunu onların hem dişleri hem de genel vücut sağlığı açısından sorun yaratabilir.

Çocukların dişlerinin fırçalanması

  • Çocuğunuz 7 yaşına gelene dek dişlerinin fırçalanmasından siz sorumlu olmalısınız. Onların tekniklerini geliştirmelerine izin verebilirsiniz. Ancak, çocuğunuzun dişlerini yine de kendiniz fırçalamanız gerekir. 8 yaşına yaklaştıklarında, kendi dişlerini fırçalamalarına izin verebilirsiniz, ancak yine de başlarında bulunmalısınız.

  • Yatmadan önce yapacağı son şey dişlerini fırçalamak olmalı ve gün içerisinde bir kez daha dişlerini fırçalamış olmalıdır.

  • Dişlerini çocuklara özel, yumuşak veya orta sertlikte bir diş fırçasıyla iki dakika boyunca fırçalayın. Dişler çok sert fırçalandığında yanıp sönen bir kırmızı ışığa sahip Oral-B Junior Smart Şarj Edilebilir Diş Fırçası dahil olmak üzere Oral-B, pek çok manuel ve şarj edilebilir diş fırçası seçeneği sunmaktadır.

  • Şarj edilebilir bir diş fırçası kullanıyorsanız çocuğunuz sadece diş fırçasını sabit tutmalı ve tüm işi fırçanın yapmasına izin vermelidir. Dişlerin tüm dış ve iç yüzeylerinde aynı fırçalama hareketini kullanarak ve daha küçük ön dişlerin iç kısımlarına daha iyi ulaşmak için fırçayı eğerek bu işlemi her bir diş üzerinde birkaç saniye uygulayın.

  • Manuel bir diş fırçası kullanıyorsanız çocuğunuz diş fırçasını diş eti çizgisine 45 derece açı yapacak şekilde yerleştirmeli ve ardından dairesel bir şekilde hareket ettirirken hafif baskı uygulamalıdır.

  • Ağız bakımına erken yaşta başlamak önemlidir. Ağız hijyeni alışkanlıklarını genç yaşta öğrenmek, uzun süreli ağız sağlığı için gereklidir. Ebeveynler, çocuklarına bazı gerekli anahtar adımlar ile diş fırçalamayı ve diş ipi kullanmayı öğretebilir.

    Fırçalamaya Ne Zaman Başlanır?

    İyi ağız hijyeni erken yaşta başlamalıdır. Her beslemeden sonra bebeğin ağzı temizlenebilir. Bir elinizle bebeğinizin başını tutarken serbest elinizle bebeğin ağzını temiz bir ıslak gazlı bez, ıslak bez veya ksilitol beziyle silerek başlayın. Çocuğun dişleri ilk diş çıktıktan sonra fırçalanmalıdır.

    Genel Fırçalama İpuçları

    • Bir bebeğin dişlerini, yumuşak kıllı, yaşa uygun bir diş fırçasını suyla ıslatarak fırçalayın. Florürlü diş macununun, çocuğun ilk doğum gününden önce kullanılması düşünülüyorsa, önce bir diş hekimine veya çocuk doktoruna danışmak en iyisidir.
    • Orta veya yüksek çürüme riski olan çocuklar için florürlü diş macunu kullanılıyorsa, 2 yaşından küçükler için bezelye tanesinden daha az miktarda, yaş arası için bezelye tanesi büyüklüğünde macun alın. Ebeveynler, yürüme çağındaki bu çocukların dişlerini banyoda onlara izleterek fırçalamalıdır.
    • yaş arası çocuklar dişlerini kendi başlarına fırçalayabilirler. Ebeveynler, çocuklarının ağızlarında belirli alanların eksik kalıp kalmadığından emin değilse, çocuklarının dişlerini kontrol etmelidir.
    • Çocuğunuzu, sabah ve akşam olmak üzere en az iki kez, yumuşak kıllı bir diş fırçasıyla fırçalamaya teşvik edin. Daha sert kıllar küçük çocuklar için çok aşındırıcı olabilir.
    • Pille çalışan diş fırçaları da plak denilen yapışkan filmi dişlerden ve diş etlerinden nazikçe çıkarmak için kullanılabilir.
    • Çocuğunuzun diş fırçası her üç ila dört ayda bir veya aşınmış veya yıpranmışsa daha erken bir zamanda değiştirilmelidir. Soğuk algınlığı veya gripten sonra, bu koşullarla ilişkili mikropların tekrar ortaya çıkmasını önlemek için diş fırçasını değiştirmek de iyi bir fikirdir.
    • Yeni yürümeye başlayan çocuklar (2 yaşından küçük), bu yaşta ekspektorasyon (tükürme) sürecini öğreniyor olmalarından ve florür ilavesi, diş minesini daha güçlü hale getireceğinden diş fırçalamanın ardından ebevenylerinin rehberliğinde diş macununu en iyi şekilde tükürmelidir. Çocuklar ( yaş arası) diş fırçalamadan sonra dişlerini az miktarda su ile durulayabilir.

    Fırçalama ve Diş İpi Adımları

    Küçük çocuklar dişlerini nasıl düzgün şekilde fırçalayacaklarını bilemeyebileceğinden, ebeveynler yardım sağlamalıdır. Ebeveynler, çocuklarına aşağıdaki anahtar adımları izleyerek nasıl diş fırçalanacağını ve diş ipi kullanılacağını öğretebilir:

    Nasıl Fırçalamalı

    • Adım 1: Çocukların dişlerini uygun şekilde fırçalamak için ebeveyn veya çocuk, yumuşak kıllı bir diş fırçasını üst ve alt dişlerin diş etlerine doğru 45 derecelik bir açıda tutmalıdır.
    • Adım 2: Diş fırçası, dişler ve diş etleri boyunca kısa vuruşlarla ileri geri hareketlerle yavaşça hareket ettirilmelidir. Bu teknik, her bir dişin iç ve dış yüzeyi boyunca benzer şekilde sürdürülmelidir.
    • Adım 3: Fırçanın ucu, üst ve alt ön dişlerin arkasına ulaşmak için dik olarak yerleştirilmelidir.
    • Adım 4: Yüzeydeki bakterileri temizlemek için dili fırçalayın.

    Çocuklar Ne Zaman Diş İpi Kullanmalı

    Çocuklar, diş yüzeyleri birbirine temas ettikten sonra diş ipi kullanmaya başlamalıdır. Bakteriyel plak ve yiyecekler dişlerin arasına yerleşerek diş eti hastalığına, diş çürümesine ve ağız kokusuna neden olabilir. Bakteri plağını çıkarmak için dil de fırçalanmalıdır.

    Diş İpini Nasıl Kullanmalı

    • Adım 1: Daha iyi kontrol elde etmek için baş parmağınız ve işaret parmağınız arasında ipin kısa bir miktarını tutun ve her iki ucundan bir parmağınızın etrafında döndürün. Diş ipini çocuğun dişlerinin arasına yerleştirirken çok fazla baskı uygulamamaya dikkat edin.
    • Adım 2: Diş ipini her dişin etrafında 'C' şeklinde bir eğri oluşturun ve dişin kenarı boyunca ve diş eti çizgisinin altında hafifçe yukarı ve aşağı kaydırın.
    • Adım 3: Yiyecek ve plakların yeniden yerleşmemesi adına her diş için yeni bir parça diş ipi kullanılmalıdır.
    • Adım 4: Boşluğu olan diş yüzeyleri arasında temizlik yapmak için bir interdental fırça kullanılabilir.

    Ömür Boyu Devamlılık

    Düzenli diş hekimi ziyaretleri, ilk diş çıktıktan altı ay kadar sonra veya çocuğun ilk doğum gününden sonra başlamalıdır. Çocuğa erken yaşta yeni bir beceri öğretildiğinde, bu davranışını yetişkinlikte sürdürmesi olasıdır. Doğru fırçalama ve diş ipi kullanma tekniklerini öğretmek, iyi ağız hijyeni alışkanlıkları geliştirmek için önemlidir.

    nest...

    batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir