haber kj örnekleri / Kj nedir, nasıl hesaplanır? Kj ile Kcal arasındaki farklar nelerdir?

Haber Kj Örnekleri

haber kj örnekleri

Televizyon Haberciliği Nedir?

Televizyon habere ulaşmak için en çok kullanılan kitle iletişim araçlarından biridir. Günlük reytinglerde haber bültenlerinin ilk sıralarda yer alması bunun göstergesidir. Haber bültenleri, ana haberler; büyük televizyon kanalları için itibar sebebidir. Kanalların güvenilirliği yayınladığı haberleriyle ölçülür.

Toplumda çok sayıda kişiyi etkileyen olayın, durumun ve görüşün anlaşılır biçimde halka verilmesine haber denir. Peki, televizyon haberciliği nedir? Gazeteler haberi yazı ve fotoğraflar aracılığıyla okuyucusuna taşır. Televizyonlar ise görüntü ve sesle seyirciye ulaştırır. Tanımlardan da anlaşılacağı üzere televizyon haberciliği toplumu ilgilendiren olayların, düşüncelerin ve durumların görüntü ve ses aracılığıyla ekrandan halka ulaştırılmasıdır.

Televizyona hazırlanan haberler özet haberlerdir. Gazete ile kıyaslandığında haber bülteni boyunca verilen haberler ancak bir gazete sayfasını dolduracak yazı kadardır. Haberler izleyiciye çok hızlı ulaştırılır. Canlı yayınlarla olay anı anında ekrana verilir. Daha çok olaya dayalı haberler tercih edilir. Çünkü olay görüntülerine ulaşmak da ekrana taşımak da daha kolaydır. Ve olay görüntüsü üzerinden sonraki günlerde de pek çok haber yapılabilir. Bu sebeplerden ötürü de görüntü ve ses kalitesine özellikle dikkat edilir.

İnternet haberciliğinin, dijital platformların yaygınlaşmasına rağmen televizyonun haberlerde tercih edilmesinin sebeplerinden biri kolaylığıdır. Habere ulaşmak için düğmesine basıp televizyonu açmak yeterlidir. Aynı anda binlerce kişiye ulaşabilir, seyirci arasında ayrım yapmaz. Her hangi bir ön koşul gerektirmez.

Bu sebepler de televizyon haberciliğinin önemini koruduğunun kanıtlarındandır. Muhabir habere nereden ulaşır ve nelere dikkat eder? 1 günde hatta saatler içinde haber nasıl oluşturulur? Yazının sonraki bölümünde sorulara cevaplar bulmaya çalışalım.

Televizyon Haberi Nasıl Hazırlanır?

Televizyon haberciliği ekip işidir. Haber müdüründen muhabirine, haber spikerinden kurgusuna, haber koordinatöründen seslendirme yapan sanatçısına kadar koordine içinde çalışılır. Televizyon haber merkezinde gün sabah yapılan yayın toplantısıyla başlar. Saati değişiklik gösterebilir ancak genelde sabah toplantısı 10’da yapılır.

Toplantıda gündem değerlendirilir. Cumhurbaşkanının, bakanların, siyasetçilerin ve kurumların programları, basın toplantıları gündeme alınır. Örneğin cumhurbaşkanının programı var ise, cumhurbaşkanlığı muhabiri takip için görevlendirilir. Haber ajanslarından gelen gündemler konuşulur. Akşam ana haberde değerlendirilecek olanlar muhabirlere verilir.

Muhabirlerin çalışacağı özel haberler de yayın toplantısının konusudur. Özel haber, muhabirin kendi kaynakları aracılığıyla yapacağı ve başka yayın kuruluşunda olmayan haberdir. Hem televizyonlar da hem de gazetelerde özel haberin yeri ayrıdır. Çünkü farklılık yaratır. Bazen yapılan özel haberler gündemi bile değiştirir.

Sabah toplantısının ardından muhabir kameramanla birlikte ilgili haberi takip eder. Özel haber ya da rutin gündem takibinden sonra kanala dönülür. Önce haber metni yazılır. Görüntüler bilgisayara aktarılır. Seslendirmesi yapılır ve haber kurgusu tamamlanır. 

Ajanstan gelen haberler de görüntü ve metin yeniden değerlendirilir. Yeni haber metni yazılır, görüntülerin kurgusu yapılır. Haber bantları yayına hazırlanır. 

Özel, rutin ve ajanstan gelen haberlerin hazırlanmasının ardından akşam bir yayın toplantısı daha yapılır. Bu yayın toplantısının saati genellikle 17 civarıdır. Yapılan haberler değerlendirilir. Yayına hangi haberlerin alınacağı ve girileceği sıra netleştirilir.

Haber spikerinin ya da anchormanin haberleri sunarken okuyacağı metin kararlaştırılır ve prompter yazısı hazırlanır. Ana haberde girilecek KJ’ler belirlenir. KJ haberleri açıklayan ve tamamlayan unsurlardandır. Haberde geçen olayla ilgili ekrana sığacak bilgi olabilir. Haberdeki kişilerin adları ve sıfatları yazılabilir.

Haber Spikeri Neden Önemlidir?

Televizyon haberciliğinde haber spikerinin ya da anchormanin yeri ayrıca önemlidir. Pek çok kanalda haberler sunucunun iyi ya da kötü sunmasına göre izlenir. Bu sebeple spikerin hazırlanması da haberler kadar önemlidir. Haberleri televizyon kanallarının mağazası haber spikerleri vitrindir. Bu sebeple sunucunun performansı haber bültenini reytinglerde üst sıralara taşır.

Haber bantlarının, KJ’lerin ve Promter metninin hazırlanmasından sonra ana haber saati beklenir. Haber bültenleri canlı yayınlanır. Haber spikeri rejiden gelen uyarılar doğrultusunda haberleri sunar. Jest ve mimikleri önemlidir. Haber dışında kendi yorumunu katabilir.

Televizyon Haberciliğinde Nelere Dikkat Edilir?

Televizyonun hedef kitlesi halkın tamamıdır. Bültenleri izleyenler arasında, doktorlar, ev hanımları, sanayiciler, siyasetçiler gibi farklı mesleklerden pek çok kişi olabilir. Seyircinin yaşı, eğitim durumu değişiklik gösterir. 

Televizyonlar kamusal frekansları kullanarak seyirciye ulaşır. Yapılan haberlerde kamu yararının gözetilmesi önemlidir. Denetimleri de Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından yapılır. Bu sebeplerle muhabirin hem haber anında hem de haber bandı hazırlarken dikkat etmesi gereken bazı hususlar bulunur. 

  • Basın toplantıları, haber ajansları, muhabirin özel haber kaynakları, siyasi gündem, diğer medya kuruluşları muhabirin haber kaynaklarıdır. Haber kaynaklarını iyi bilmeli ve netleştirmelidir. 

  • Haber konusuyla ilgili detaylı araştırma yapmalıdır.

  • Televizyon haberlerinde esas olan görüntüdür. Görüntü ayrıntı, kaliteli olmalıdır. Mümkünse haber yapılacak ortama önceden gidilip fiziki şartlar kontrol edilmelidir. 

  • Görüntünün ayrılmaz parçası sestir. Ses temiz ve net olarak kaydedilmelidir. 

  • Haber kurgusunda ses ve görüntünün senkronize olmasına ayrıca dikkat edilmelidir. 

  • Kurguyu muhabirin kendisi yapmalı ya da kurguyla beraber yapmalıdır. Çünkü haberi bütün detaylarıyla bilen kişi muhabirdir. 

  • Haber dilinin günlük konuşma diline yakın olması gerekir. 

  • Kısa ve anlaşılabilir cümleler kullanılır.

  • Kullanılan cümleler kelimeyi geçmemelidir. Bu sadece televizyon haberleri için değil yazılı medya için de önemlidir. 

  • Haber metinlerinde objektif olunmalıdır

  • Argo ifadeler metinlerde yer almamalıdır.

  • Bilgiler sadeleştirilerek metne yazılmalıdır. 

  • Teknik terimler yazılırken sadeleştirme yapılmalıdır. 

  • Mümkün olduğunca yabancı kelime kullanmaktan kaçınılmalıdır. 

  • Haberi yazan muhabir kendi görüş ve değerlendirmelerine yer vermemelidir.

Habercilik mesleğini seçecek kişilerin iletişim yönünün kuvvetli, diksiyonunun düzgün olması da önemlidir. Üniversite eğitiminin dışında kişisel gelişimi için farklı eğitimler de almalıdır. Enstitü bünyesinde iletişim alanında pek çok online eğitim bulunur. Televizyon haberciliği eğitimini alıp kişisel gelişiminize katkı sağlayabilirsiniz.

Televizyon haberciliği toplumu ilgilendiren olayların, düşüncelerin ve durumların görüntü ve ses aracılığıyla ekrandan halka ulaştırılmasıdır. Televizyona hazırlanan haberler özet haberlerdir. Gazete ile kıyaslandığında haber bülteni boyunca verilen haberler ancak bir gazete sayfasını dolduracak yazı kadardır. Haberler izleyiciye çok hızlı ulaştırılır. 

Pek çok kanalda haberler sunucunun iyi ya da kötü sunmasına göre izlenir. Bu sebeple spikerin hazırlanması da haberler kadar önemlidir. Haberleri mağaza olarak değerlendirirsek haber spikerleri vitrindir. Bu sebeple sunucunun performansı haber bültenini reytinglerde üst sıralara taşır. 

Basın toplantıları, haber ajansları, muhabirin özel haber kaynakları, siyasi gündem, diğer medya kuruluşları muhabirin haber kaynaklarıdır. Cumhurbaşkanının, bakanların, siyasetçilerin ve kurumların programları, basın toplantıları da haber kaynakları arasındadır.

Haberin hazırlanması süreci öncelikle iyi bir haber kaynağı bulmakla başlar. Kaynaktan aldığınız bilgileri kontrol etmeli, doğrulamalı ve özetlerken tarafsız olmalısınız. Sonra tekrar edilebilir, doğru ve anlaşılır bir şekilde haberi yazmalısınız. Yazdığınız haberi düzenleyip, gerekiyorsa resimler ve videolar eklemelisiniz. Haberinizi editörlerin, yöneticilerin ve diğer ekip arkadaşlarının önerileri doğrultusunda düzenlemelisiniz. Son olarak, haberinizin televizyonda sunulması için görüntüleri ve ses efektleri eklemelisiniz.

Muhabirlerin görevleri, genellikle televizyon haberleri hazırlamak, güncel olayları rapor etmek ve haberleri kameralara çekmek için görevlendirilmektedir. Ayrıca, muhabirler, haberleri toplamak için gazetecilik yapmak, röportajları gerçekleştirmek, dışarıda haberlerin çekimlerini yönetmek ve haberleri kameralara çekmek için görevlendirilmektedir. Muhabirler ayrıca, haberleri görüntüleyip, metinleri düzenlemek ve haberleri sunmak için görevlendirilmektedir.

1. Haberin doğruluğu ve tarafsızlığının sağlanması.
2. Haberin niteliğine uygun bir dille kaleme alınması.
3. Haberin tarafsız, karşılıksız ve kötü niyetli olmaması.
4. Kaynakların doğru ve güvenilir olması.
5. İzleyici veya kullanıcıların haklarının korunması.
6. Haberin konuyla ilgili kanunlar ve kurallara uygunluk sağlanması.
7. Haberin başlık ve içeriğinin tutarlı olması.
8. Haberin özgün ve orijinal olması.
9. Haberin ses, görüntü, görsel ve belgelere uygunluk sağlanması.
Haberin çarpıcı görüntüler, klişe cümleler ve üslup kullanımının önlenmesi.

Televizyon Haberciliği Sürecinde Ekip Koordinasyonu

Televizyon haberciliği, toplumu ilgilendiren olayların, düşüncelerin ve durumların görüntü ve ses aracılığıyla ekrandan halka ulaştırılmasıdır. Bu süreçte, haber ekibi koordineli bir şekilde çalışarak, hızlı ve verimli bir haber üretimi gerçekleştirir. Bu bağlamda, televizyon haberciliği sürecinde ekip nasıl bir koordinasyon içinde çalışır?

Yayın Toplantısı ve Görev Dağılımı

Televizyon haberciliği süreci, genellikle sabah yapılan yayın toplantısıyla başlar. Bu toplantıda, gündem değerlendirilir ve haber ekiplerine görevler dağıtılır. Toplantı sonrasında muhabirler ve kameramanlar, ilgili haberleri takip etmek üzere görevlendirilir. Özel haberler ise, muhabirin kendi kaynakları aracılığıyla yapacağı ve başka yayın kuruluşunda olmayan haberlerdir. Bu tür haberlerin yeri ayrıdır, çünkü farklılık yaratır ve bazen gündemi bile değiştirir.

Haber Takibi ve Kamera Çalışması

Muhabir ve kameramanın haber takibi sürecinde, olay, görüş ve durumlar hakkında bilgi toplanır ve görüntüler çekilir. Bu süreçte, ekip etkili bir iletişim ve işbirliği içinde çalışarak olay görüntülerine ulaşır ve ekrana taşır. Görüntü ve ses kalitesinin önemli olduğu için bu aşamada dikkatli bir şekilde hareket edilir.

Haber Kurgusu ve Seslendirme

Haber takibi sonrasında, ekibin bir sonraki aşaması haber kurgusu ve seslendirme süreçleridir. Kanalda yapılan kurgu ve montaj işlemleriyle, çekilen görüntüler ve toplanan bilgiler bir araya getirilerek haber formatına uygun hale getirilir. Bu aşamada da ekip üyeleri arasında işbirliği ve koordinasyon önemlidir. Seslendirme yapan sanatçılar, haberin anlaşılır ve etkili bir şekilde aktarılabilmesi için önemli bir role sahiptir.

Sonuç olarak, televizyon haberciliği sürecinde, ekip üyelerinin koordineli ve uyumlu bir şekilde çalışması, haber üretiminin hızlı ve kaliteli olmasında büyük önem taşır. Bu nedenle başarılı bir televizyon haberciliği, ekip çalışmasının doğru ve etkili bir şekilde yürütülmesine bağlıdır. Televizyon haberciliğinin bu dikkat çekici özelliği, günümüzde dijital platformların yaygınlaşmasına rağmen televizyonun haberlerde tercih edilmesinin sebeplerinden biri olan kolaylık sağlar.

Televizyon Haberciliği Hedef Kitlesi ve Seyirci Profili Belirleme

Televizyon haber bültenlerinin popülerliği ve itibarın önemli bir göstergesidir. Haber kanallarının güvenilirliği ve prestiji, yayınladıkları haberlerin kalitesi ve kapsamlılığı ile ölçülür. Bu bağlamda, televizyon haberciliğinin hedef kitlesini ve seyirci profilini doğru belirlemek, büyük öneme sahiptir. Peki, televizyon haberciliğinde hedef kitle ve seyirci profili nasıl belirlenir?

Hedef Kitle Belirleme ve Önemi

Televizyon haberciliğinde hedef kitle, izlenecek belirli bir demografik veya sosyo-ekonomik gruptur. Bu gruplar yaş, cinsiyet, gelir, eğitim düzeyi ve coğrafi konum gibi faktörlerle tanımlanabilir. Hedef kitle; televizyon haber bültenlerinin içeriği, yayın saatleri ve sunum şekline karar vermek için kullanılır.

Hedef kitle belirleme süreci, haber kanalının seyirci sayısını ve “rating” değerlerini artırmaya yönelik stratejilerin temelini oluşturur. Bu, aynı zamanda reklam gelirlerini artırarak, televizyon haberciliğinin finansal açıdan sürdürülebilir olmasını sağlar. Dolayısıyla, hedef kitle ve seyirci profili belirleme süreci, televizyon haberciliği için kritik bir başarı faktörüdür.

Seyirci Profili Analizi ve Uygulamaları

Seyirci profili, televizyon haberciliği için hedef kitleye yönelik bir bakış açısı sağlamayı amaçlar. Seyirci profili analizi, demografik ve sosyo-ekonomik verilerin yanı sıra, seyircilerin izleme alışkanlıkları, tercihleri ve değerleri üzerinden de yapılan bir incelemedir. Bu analiz, haber kanallarının içerik ve yayın stratejilerini optimize etmesine yardımcı olur.

Seyirci profili analizi, reyting raporlarının ve diğer izleme ölçüm tekniklerinin kullanılmasıyla gerçekleştirilir. Bu verilerin değerlendirilmesi ve yorumlanması sonucunda, televizyon haberciliğinin hedef kitlesi ve seyirci profili daha net bir şekilde belirlenebilir. Bu süreçte, dijital platformlar ve sosyal medya da önemli bir kaynak olarak kullanılabilir.

Sonuç

Televizyon haberciliği için hedef kitle ve seyirci profili belirleme süreci, büyük önem taşır. Bu süreç, televizyon haber bültenlerinin başarı ve popülerliği için kritik bir faktördür. Hedef kitle belirleme ve seyirci profili analizi ile televizyon haber kanalları, daha etkili ve kapsamlı içerik ve yayın stratejileri geliştirerek izleyici kitlesini genişletebilir ve sektördeki konumunu sağlamlaştırabilir.

Televizyon Haberciliği ve RTÜK Denetimi

Televizyon, kitle iletişim araçları içerisinde en popüler olanıdır ve haber bültenleri televizyon kanallarının prestijini artıran unsurlar arasında yer almaktadır. Haber bültenlerinin sürekli reytinglerde ön sıralarda olması ve televizyon haberciliğinin önemini koruması, işin denetimine de önem verilmesini gerektirir. Bu denetimin uygulanmasında, Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) görevlidir. Peki, RTÜK televizyon haberciliği üzerindeki denetimi nasıl gerçekleştirilmektedir?

RTÜK Denetiminin Süreci ve Kriterleri

RTÜK, televizyon yayıncılığının içerik ve teknik denetimi ile görsel ve işitsel unsurlarını düzenleyerek, yayınlanan haberlerin doğru, tarafsız ve güvenilir olması için çalışır. Bu denetimin temel amacı, toplumun haberlere doğru ve dürüst şekilde ulaşabilmesini sağlamaktır. RTÜK, özellikle belirli kriterlere dikkat eder:

1. Haberlerin doğruluğu: RTÜK, yayımlanan haberlerin doğru ve güncel bilgiler içermesini sağlar. Haberlerin kaynaklarını ve gerçeklik değerlerini kontrol eder.
2. Tarafsızlık ve objektiflik: Haberlerin siyasi, dini, ekonomik ve toplumsal ön yargılardan arınmış olarak yayımlanması esastır.
3. Şiddet, ahlaksızlık ve düşmanlık unsurlarının bulunmaması: RTÜK, haberlerin şiddet, ahlaksızlık ve düşmanlık içermemesi konusunda titizlikle denetler.
4. Çocukları ve gençleri koruma: RTÜK, haberlerin çocuk ve gençlerin psikolojik, fiziksel ve ahlaki gelişimleri üzerinde olumsuz etki yaratmaması için dikkat eder.

RTÜK'ün Kitle İletişim Araçları Üzerindeki Etkileri

RTÜK denetimi sonucunda, televizyon haberciliği daha profesyonel, güvenilir ve kaliteli hale gelmiştir. Bu denetimlerin ardından, seyircinin doğru ve güvenilir bilgilere ulaşması daha kolay hale gelirken, bir yandan da basın özgürlüğü ve haber kaynaklarının çeşitliliği konularında da önemli adımlar atılmıştır. Televizyon kanallarının, haber denetimi mekanizmasına uyum sağlayarak itibarını artırması ve güvenilirliğini olumlu yönde etkilemesi, RTÜK'ün bu alandaki çalışmalarının başarısını göstermektedir.

Sonuç olarak, RTÜK televizyon haberciliği üzerindeki denetimi, doğru ve güvenilir bilgilere ulaşmayı sağlayarak televizyon kanallarının itibarını ve toplumun bilinçlenmesini artırmaktadır. Bu denetimin devam etmesi, televizyon haberciliğinin, hızlı ve güvenilir bilgi aktarımının vazgeçilmez bir aracı olarak kalması adına önemlidir.

Televizyon Haberciliği Sürecinde Haber Kaynaklarının Değerlendirmesi ve Seçimi

Televizyon haberciliği, toplumu ilgilendiren olayları, düşünceleri ve durumları görüntü ve ses aracılığıyla ekrandan halka ulaştıran bir kitle iletişim aracıdır. Televizyon haberleri, hızlı ve kolay ulaşılabilir olması nedeniyle yaygın olarak tercih edilmektedir. Peki, televizyon haberciliği sürecinde haber kaynakları nasıl değerlendirilir ve seçilir?

Televizyon Haber Merkezinde Günün Başlangıcı ve Haber Kaynaklarının Belirlenmesi

Televizyon haberciliği, ekip işi olup, haber müdüründen muhabiri, kurgucu, haber koordinatöründen seslendirme yapan sanatçılarına kadar koordine halinde çalışılır. Gündem, sabah yapılan yayın toplantısıyla değerlendirilir ve haber kaynakları belirlenir. Toplantıda, siyasetçilerin, kurumların ve önemli olayların aktarılması planlanır.

Sabah Yayın Toplantısı ve Özel Haberlerin Önemi

Sabah yayın toplantısında, muhabirlerin çalışacağı özel haberler de değerlendirilir. Özel haber, muhabirin kendi kaynakları aracılığıyla yapacağı ve başka yayın kuruluşunda olmayan haberdir. Özel haberler, farklılık yaratıp, bazen gündemi değiştirme gücüne sahip olması nedeniyle önem taşır.

Muhabirlerin Haber Takibi ve Kaynak Değerlendirmesi

Sabah toplantısının ardından muhabirler, kameramanlarla birlikte ilgili haberi takip ederler. Bu süreçte, haber kaynaklarının güvenilirliği ve doğruluk düzeyi önemli kriterlerdir. Muhabirler, doğrulanabilir ve güvenilir kaynaklardan yola çıkarak, hızlı ve etkili şekilde haber takibi sağlarlar.

Sonuç olarak, televizyon haberciliği sürecinde haber kaynaklarının değerlendirilmesi ve seçimi, ekip çalışması, güvenilirlik, doğruluk ve hız gerektiren bir süreçtir. Bu süreçte, haber merkezinde yapılan toplantılar ve muhabirlerin özel haber takipleri büyük önem taşımaktadır.

Canlı Yayınların Önemi ve Kullanılan Teknikler

Televizyon, haber ulaşımı açısından en yaygın kitle iletişim araçlarından biridir. Günlük reyting sıralamalarında haber bültenlerinin üst sıralarda bulunması, bunun önemini gösterir. Canlı yayınların televizyon haberciliğindeki önemi büyüktür çünkü olay anının hızlı ve etkili şekilde seyirciye ulaştırılmasına imkân tanır.

Canlı yayınların gerçekleştirilmesinde bir dizi teknik kullanılır. Bu tekniklerin başında gelen uydu bağlantıları, mobil yayın araçları ve internet üzerinden yapılan canlı yayınlar sayılabilir. Uydu bağlantıları sayesinde dünyanın her noktasından anında haber ulaştırmak mümkün hale gelirken, mobil yayın araçları da haber ekiplerinin hızlı bir şekilde olay yerine giderek canlı bağlantılar yapmasına olanak sağlamaktadır. İnternet üzerinden yapılan canlı yayınlar ise daha düşük maliyetli bir çözüm olarak özellikle sosyal medya platformlarında önem kazanmıştır.

Ekip İşbirliği ve Koordinasyon

Televizyon haberciliğinde canlı yayınların başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesi, ekip işbirliği ve koordinasyonu gerektirir. Haber müdürü, muhabir, kamera ekibi, kurgu ve haber koordinatörü gibi farklı rollerde çalışan kişilerin uyumlu ve hızlı bir şekilde çalışması gereklidir. Özellikle hareketli ve değişken koşullarda yapılan canlı yayınlarda, ekip içindeki iletişim, planlama ve yedekleme belirleyici olmaktadır.

Gelişen Teknoloji ve Yayın Kalitesi

Canlı yayınların gerçekleştirilmesinde kullanılan teknoloji, sürekli gelişmektedir. Görüntü ve ses kalitesinde yaşanan ilerlemeler, haberlerin daha etkileyici ve anlaşılır şekilde ulaşmasını sağlar. Özellikle yüksek çözünürlüklü ve uydu bağlantılı kamera sistemleri, drone görüntüleri ve diğer ileri teknolojilere dayalı ekipmanlar, canlı yayınların önemini daha da artırmaktadır.

Sonuç olarak, televizyon haberlerinde canlı yayınların önemi büyüktür ve bu yayınların gerçekleştirilmesinde kullanılan teknikler haberin hızlı ve etkileyici şekilde ulaştırılmasını sağlar. Habercilikte ekip işbirliği ve uyumu, teknolojik gelişmeler ve UIy ses kalitesine özen gösterilmesi, haberlerin daha başarılı şekilde aktarılmasında önemli faktörler arasında yer alır.

Televizyon Haberciliği ve Önceliklendirme Kriterleri

Televizyon, kitle iletişim araçları içinde haber alma ve yayma açısından en çok tercih edilenlerden biridir. Günlük reyting sıralamalarında haber bültenlerinin önemli bir yer tutması, televizyon kanalları için itibar ve güvenilirlik göstergesidir. Televizyon haberciliğinde ise haber bültenlerinin hazırlanması ve yayınlanması sırasında önceliklendirme yapılması gereken kriterler vardır.

Öncelikli Gündem Değerlendirmesi

Televizyon haber merkezlerinde günlük yayın toplantıları gerçekleştirilir. Toplantıda, devlet ve siyasi yetkililerin, kurumlar ve basın toplantılarının faaliyetleri değerlendirilir. Günün öncelikli gündemi bu süreç sonucunda belirlenir ve ilgili muhabirler görevlendirilir.

Özel Haber ve Farklılık Arayışı

Televizyon haberciliğinde özel haberlerin önemi büyüktür. Özel haberler, muhabirin kendi kaynakları ve çalışmalarıyla elde ettiği, başka yayın kuruluşlarında bulunmayan haberlerdir. Bu tür haberler kanala farklılık ve prestij katar, hatta bazen gündemi tamamen değiştirebilir.

Olay Odaklı Haberler ve Görüntünün Önemi

Televizyon haberlerinde olay odaklı haberler tercih edilir, çünkü bu tür haberlerin görüntülerine ve sesine ulaşmak daha kolaydır. Aynı zamanda, olayların görüntüsü üzerinden sonraki günlerde de ilave haberler yapılabilmektedir. Bu nedenle, televizyon haberciliğinde görüntü ve ses kalitesine özen gösterilir.

Kolay Erişim ve Kitleye Ulaşma

Televizyon haberlerinin tercih edilme nedenlerinden biri, habere kolayca ulaşabilme ve hızlı yayılabilme potansiyelidir. Televizyon, seyirci arasında ayrım yapmaz ve belirli bir ön koşul gerektirmez. Haberler binlerce kişiye aynı anda eriştirilebilir ve bu durum, televizyon haberciliğinin önemini korumaktadır.

Sonuç olarak, televizyon haberciliğinde haber bültenlerinin hazırlanması ve yayınlanması sırasında önceliklendirme yapılan kriterler; güncel gündem değerlendirmesi, özel haberlere önem verme, olay odaklı haberlere ağırlık verme ve kolay erişim ile kitleye ulaşma amaçlarıdır. Bu kriterler doğrultusunda gerçekleştirilen televizyon haberciliği, toplumu ilgilendiren olaylar ve düşüncelerin anında ve etkili bir şekilde aktarılmasını sağlar.

Televizyon haberciliği haber muhabir haber bülteni haber spikeri

Neşe Polat

Neşe Polat

Blog Yazarı

Bayburt'ta doğdu. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo-Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. Medya sektöründe çalıştı. Yayınevlerinde editörlük yaptı.

İyonik Kristallerin Kristal Enerjilerinin Termodinamik Olarak Belirlenmesi

Önceki kısımdaki termodinamik verilerden, bağlar kırıldığında veya oluştuğunda meydana gelen enerji değişimlerini yorumlamak ve bağ enerjilerini anlamak için kullandık*. Benzer davranışlar basit iyonik katılar içinde verilebilir. Termodinamik veriler moleküler seviyedeki açıklamalar için uygundur. Bu kısımda iyonik bir model geliştirilecek ve deneysel sonuçlarla uygunluğu gösterilecektir. Buradaki termodinamik veriler basit iyonik kristallerin örgü enerjisinin elde edilmesi için kullanılacaktır.

Örgü enerjisi, NaCl(k) Na+(g) + Cl-(g)
tipindeki süreçlerde enerjinin absorblanmasına bağlı olarak teorik düşüncelere göre doğrudan bulunabilir.

Bu tip süreçlerin enerjisi doğrudan kullanılacak deneysel yöntemlerle bulunamaz. Ancak dolaylı yöntemler kullanarak enerji hesapları yapmak mümkün olabilir. Basit iyonik kristaller için Born-Haber Çevrimi ile hesaplama yapılabilir. Yandaki şekilde NaCl için örnek gösterilmiştir. Çevrimdeki dolaylı yolları gösteren entalpi ve enerji terimleri aşağıda gösterilmiştir.
DHfo = NaCl ün standart oluşum ısısı.
DHsüb = Na un süblimleşme ısısı.
Do = Cl2 ün dissasiyasyon enerjisi.
I = Na un iyonlaşma potansiyeli.
A = Cl ün elektron ilgisi.

A genellikle pozitif bir sayı olarak verilir. Fakat Cl + e- Cl- reaksiyonu için enerji değişimi negatif olup - A dır.

Dissosiyasyon enerjisi, iyonlaşma enerjisi ve elektron ilgisi kalorimetrik çalışmalardan ziyade spektral ve kütle-spektroskopisi çalışmalarından elde edilir. Bu değerler tablolarda genellikle entalpi olarak değil enerji olarak verilirler. Dissosiyasyon enerjisi düzeltebilmek için RT katkısını eklemek gerekir.

Bromür ve iyodür iyonlarını içeren tuzlar için, oluşum ısısı terimi, DHfo, sıvı brom ve katı iyot elementlerinden tuzun oluşumu için hesaplanır. Bu oluşum ısıları, brom için buharlaşma ısısının, 32 kJ mol-1 ve iyot için süblimleşme ısısının, 62 KJ mol-1, yarısından çıkartılması ile gaz elementlerin oluşumlarını gösterecek şekilde düzeltilir.

Bohr-Haber çevrim hesaplamları ile oluşturulmuş değerler aşağıdaki tabloda verilmiştir.

Bohr-Haber Çevrimi Hesaplamalarından Kristalleşme Entalpileri. Tüm enerjiler KJ mol-1 dir.

Kristal

DHfo

DHsüb
(Metal)

I
(Metal)

(1/2)(Do + RT)

A
(Halojen)

DH
(Born-Haber Çevrimi)

LiF

80

NaF

80

KF

89

80

LiCl

NaCl

KCl

89

NaBr

97

KBr

89

97

NaI

77

KI

89

77

 

 

 

 


E l e k t r o n i k    K a y n a k l a r


TV Haberciliği ders notları

Özel Televizyonlarda Haber Merkezi ÇalışanlarıAnchorperson (anchorman, anchorwoman): Muhabirlikten gelen ve izleyici tarafından güvenilir kabul edilen anchorperson haber merkezinin yönetiminde en üst düzeyde bulunan kişidir. Kanalın habercilik çizgisini, kanalın genel yayın politikasına uygun olarak o belirler ve bütün haber ekibinin bu çizgiye uygun olarak çalışmasını sağlar. Çalışacağı ekibi kendi seçer, başka kanala geçerse genellikle ekibini de birlikte götürür. Haber merkezi ile kanalın üst yönetimi arasındaki ilişkiyi o yürütür. Haber merkezinin nasıl yapılandırılacağını, hangi teknik olanakları kullanacağını, harcamalarını ve gereksinimlerini o belirler. Hafta içi ana haber bültenini o sunar; bu anlamda haber merkezinin ekrandaki yüzüdür. İzleyici tarafından kanalın adıyla özdeşleştirilir. Muhabirin hazırladığı haberde herhangi bir eksiklik ya da hata varsa, izleyici bunun sorumlusu olarak genellikle muhabiri değil, anchorperson’ı görür. Anchorperson haberleri sunarken yazılı metinleri okumakla yetinmez, olaylar arasındaki bağlantıları gösterebilir ve kendi yorumunu belirtebilir. Ana haber bültenini izleyen izleyicinin, genellikle prime-time boyunca o kanalda kaldığı varsayıldığı için anchorperson’dan izleyiciyi habere, dolayısıyla kanala bağlaması da umulur. Spiker: Haber VTR’lerinde haber metnini (Perfore) seslendiren üst sesin sahibi. Ayrıca anchorperson’ın sunduğu haberler dışında, özellikle ara haberleri de spikerler sunar. Bir kanalda anchorperson yoksa, bütün haberleri spikerler sunar. Spiker yayın sırasında haber metnini değiştiremez, haberi okurken kendi yorumunu katamaz. Haber direktörü: Günlük haber operasyonunu yürütür.

Haber koordinatörü: Haber direktörünün yardımcısı gibidir; haber metnine son halini verir; Ankara ekibiyle görüşür. Bazı kanallarda sadece haber direktörü ya da sadece haber koordinatörü bulunabilir.

Co-anchor: Ekranın ikinci yüzüdür. Hafta sonu haberlerini sunar, anchorperson olmadığında onun görevlerini üstlenir.

Ankara temsilcisi: Ankara haber bürosu ile İstanbul haber merkezi arasındaki ilişkiyi kurar; Ankara’da haberlerin hazırlanmasını sağlar. Genellikle siyaset bağlantıları güçlü olan muhabirlerden seçilir.

Haber müdürleri: Dış haber, yurt haber ve istihbarat haber müdürleri bulunabilir. Muhabir ve kameraman istihbarata bağlıdır. Bütün haberlere ilişkin bilgiler (fakslar, basın açıklamaları, ihbar telefonları vb.) istihbaratta toplanır ve gerekli yerlere dağıtılır. Dış haberler genellikle ajanstan takip edilir. Günümüzde bütün muhabirler olayları, haberleri internet aracılığıyla havuzda topladıkları için istihbarat eski önemini ve yoğunluğunu kaybetmiştir.

Editörler: Muhabirlerin yazdıkları haberleri ilk gözden geçirenler ve kanalın habercilik çizgisine uygun biçimde ilk değiştirenler onlardır. Aynı zamanda flash haberleri (“Son dakika”lar), canlı yayınları yönetirler.

Muhabir: Haberlerle ilgili araştırmayı yapan, haberi yerine giderek toplayan, yazan, hangi görüntülerin, seslerin haberde kullanılacağı konusundaki ilk kararları veren kişidir. Muhabirlerin belirli alanlarda uzmanlaşmış olmaları, konuya hakim olabilmeleri ve haber kaynaklarıyla güvene dayalı bir ilişki kurabilmeleri bakımından önem taşımaktadır. Ancak günümüz Türkiye’sinde bu uzmanlaşma giderek azalmaktadır.Kameraman: Muhabirle birlikte olay yerine giderek haberi görüntüler. Muhabir ve kameraman, olay anındaki gelişmeleri kaçırmamak için birbirleriyle iyi bir iletişim kurmalı ve gerektiğinde birbirlerine bilgi aktarımı yapmalıdırlar.Ulaştırma sorumlusu: Muhabir ve kameramanı olay yerine hızla götüren ve yine hızla televizyona ulaştıran kişidir.Haber ekibi: Muhabir, kameraman ve ulaştırma sorumlusundan oluşur. Olayı yerinde görüp haber için gerekli bilgiyi ve görüntüleri toplayan kişilerdir. Bazan stajyerler de haber ekibine dahil olabilirler.Kurgucu (montajcı): Haberle ilgili görüntü ve sesleri birleştirerek ekranda izlediğimiz hale getiren kişidir. Hızlı montaj yapabilmelidir. Özellikle deneyimsiz muhabirlerin görüntülerde fark edemediği ayrıntıları görebilmelidir. Ayrıca, haber için gerekli arşiv görüntüleri olduğunu biliyorsa bunu muhabire hatırlatabilir.

Her haber merkezi mutlaka aynı biçimde örgütlenmez. Çalışan sayısı, görevleri farklılıklar gösterebilir.

Haber türleri

  1. A) Haberlerin konusuna göre

Hard news: İzlerkitlenin siyasi, ekonomik, kültürel yaşamını doğrudan etkileyen olayları aktaran ciddi haberler.

Soft news: İnsanın içinde yaşadığı toplumu ve kendini daha iyi tanımasını sağlayan olayların aktarıldığı magazinel haberler.

  1. B) Haberlerin kaynağına ve işlenişine göre

Rutin haber: Her haber merkezinin bildiği, basın açıklamaları vb. yollarla önceden duyurulmuş haberlerdir.

Özel haber: Sadece bir tek muhabirin ortaya çıkardığı haberdir. İki türlü özel haber olabilir: 1. Rutin bir haberin içinde, kimsenin bakmayı düşünmediği önemli bir ayrıntıyı işleyen haber. 2. Kimsenin bilmediği bir olayı muhabirin araştırma sonucunda ortaya çıkardığı ya da haber kaynağının diğer muhabirler yerine o muhabire vermeyi tercih ettiği atlatma haber.

Sıcak haber: Beklenmeden ortaya çıkan ve hemen yakalanması, duyurulması gereken haberlerdir. Uydu teknolojisi sayesinde naklen yayınlanabilir.

Haber dosyası: Bir haberin, diğer haberlere kıyasla daha uzun ve ayrıntılı olarak ele alınmış halidir. Haber dosyasında olayın geçmişi, bugüne ilişkin uzman değerlendirmeleri ya da olayın sonrasında olabileceklere yönelik projeksiyonlar geniş biçimde yer alabilir. Rutin haber içinde de haberin geçmişine yönelik cümlelik hatırlatmalar olabilir, bir uzman görüşü yer alabilir. Haber dosyasını rutin haberden ayıran nokta, habere konu olan olayı çok yönlü ve daha bütünsel olarak izleyiciye kavratma amacı taşımasıdır. Haber dosyası, mutlaka gündemde olan bir olaya ilişkin yapılmak zorunda değildir. Gündemde olmayan bir olay da, ayrıntılı biçimde ele alınarak haber dosyası haline getirilebilir.

Bir haberin üretim süreci:

Birinci aşama: Araştırma, istihbarat aşamasıdır. Sabah yapılan gündem (akış) toplantısında muhabirlerin haber önerileri ve istihbarattan gelen bilgiler değerlendirilir. Hangi haberin kimin tarafından ve hangi yöntemle takip edileceğine karar verilir ve görev dağılımı yapılır.

İkinci aşama: Muhabir ve (isterse) kameraman gideceği haberle ilgili araştırmasını tamamlar, gerekirse randevular alınır. Daha sonra ulaştırma sorumlusu muhabiri ve kameramanı olay yerine götürür. Muhabir haberle ilgili bilgiyi, malzemeyi toplar; kameraman çekimleri yapar. Muhabir, eğer isterse, olay yerinde olduğunu göstermek, “ben oradaydım” demek için olayın başlangıcında ve bitişinde anons çekebilir (stand-up sunuş), yani olay yerinde olduğu görünecek biçimde olayın başlangıcı ve bitişi hakkında kameraya doğru konuşarak bilgi verebilir. Haber metni henüz kesinleşmediği için alternatif olarak birden fazla anons çekmekte yarar vardır.

Olay yerinden ayrılırken haberin çatısını belirler; kanala döndüğünde haberin metnini yazar. Haberlerde ilk cümle izleyiciyi çekmek için önem taşır. Son cümle ise genellikle o haberden izleyicinin aklında kalan cümledir. Bu nedenle metnin ilk ve son cümlesi ya da anonsu (stand-up) kullanılacaksa açılış ve kapanış anonsları iyi seçilmeli, haber ilginç biçimde başlayıp çarpıcı biçimde bağlanmalıdır.

Üçüncü aşama: Editörlerin ve haber koordinatörünün denetiminden sonra haberin metni kesinleşir ve kurgulanır. Eğer haber metni VTR üzerine bülten yayını sırasında okunmayacaksa, bununla ilgili görevli spiker ya da haberi yapan muhabir tarafından haber metni seslendirilir (perfore) ve bu ses üzerine görüntüler montajlanır. VTR’de gerekirse grafik, arşiv görüntüsü, görüntü üzerine yazı (KJ) vs. kullanılabilir.

Dördüncü aşama: Haberlerin bültende nasıl sıralanacağına (bülten akışına) karar verilir ve bülten yayınlanır.

İkinci aşama olan haber toplama aşamasında neler yapılabilir?

  1. Olay yerine kendi muhabirimizi ve kameramanımızı göndererek bilgi ve görüntü toplayabiliriz.
  2. Olay yerine sadece muhabirimizi gönderebilir, görüntüleri ise görüntü servisi yapan bir ajanstan alabiliriz.
  3. Rutin bir basın toplantısı vb. olaylarda, olay yerine sadece kameraman gönderebilir, haberle ilgili bilgileri ajanstan alabiliriz ya da basın toplantısında toplantıda okunan metin dağıtılıyorsa onu almakla yetinebiliriz.
  4. Birden çok televizyon kanalı, gazete ve/veya ajansa sahip bir medya grubunda, genellikle bir tek kameraman gönderilir, ancak o gruba mensup her televizyon kanalı kendi muhabirini gönderir. Çünkü (genellikle rutin haberlerde) alınabilecek görüntüler pek değişmez ama her kanalın haber politikaları/anlayışları farklıdır. Her kanalın muhabiri, yazacağı haberde, olaya ilişkin kendi bilgi birikimi doğrultusunda ve çalıştığı kanalın haber çizgisine uygun olarak farklı ayrıntıları ön plana çıkarabilir, haberi farklı kurgulayabilir.
  5. Kameraman ve muhabir gönderemiyorsak, görüntü servisi yapan bir haber ajansından “full paket” alabiliriz.

Haberin unsurları:

Sözel unsurlar: 1. Muhabirin yazdığı metin; 2. Muhabirin olay yerinde çektiği anonslar (stand-up); 3. Söyleşiler.

Görsel unsurlar: 1. Olay anında kameramanın çektiği görüntüler; 2. Arşiv görüntüleri; 3. Grafikler, yazılar.

Bazı terimler

VTR (Video Tape Recorder): Görüntü kurgusu bitmiş, genellikle metni seslendirilip kurgulanmış ve bültende yayınlanacak hale gelmiş yayın bandı. Günümüzde video bant şeklinde olmayıp bilgisayarda üretilmiş video dosyaları şeklinde olsa da, eskiden kalma bu isim de kullanılabilmektedir.

ENG (Electronic News Gathering): Elektronik Haber Toplama. ’lerden itibaren taşınabilir elektronik kameraların kullanılmaya başlanmasıyla olay yerinden daha kolay ve hızlı görüntü alarak habercilik yapabilme olanağı.

SNG (Satellite News Gathering): Uydu Aracılığıyla Haber Toplama. Genellikle naklen yayınlarda kullanılır. İçinde bir ya da birden fazla kameranın yanı sıra reji ve montaj birimi, üzerinde uyduya görüntü ve ses ileten bir çanak anten bulunan canlı yayın aracı ile yapılır. Olay yerine giden canlı yayın aracı, kameranın/kameraların görüntülerini alır ve rejiden geçirerek anında uyduya gönderir. Kanal, uydudan görüntüyü alır ve naklen yayına verir.

VTR (haber videoları) türleri

Yayına girecek videoların türü, rejiye mutlaka bildirilir.

Sesli haber: Görüntüler ve olay yerinden alınan seslerin yanı sıra haber metninin (perfore) spiker tarafından seslendirilmiş hali de kurgulanır. VTR yayına tamamlanmış olarak verilir.

DSF’li haber: Doğal Ses Fonda (DSF) olarak anılan VTR’lerde sadece görüntüler ve olay yerinden alınan sesler kurgulanmıştır. Haberin metni (perfore) ise seslendirilmemiştir. Haber bülteninde VTR yayına verilirken, izleyiciler görüntüleri izlerken haber spikeri (ya da anchorperson) metni anında seslendirir. Genellikle son anda yetişmiş haberlerde ya da gelişmeye devam eden haberlerde bu yöntem uygulanır. Görüntü ile metnin birebir örtüşmesini sağlamak zor olduğu için, zorunlu durumlar dışında tercih edilmez.

Anonslu haber: VTR’nin başında ve/veya sonunda muhabirin olay yerinde çektiği anons da yer alır. Anons dışında kalan görüntülerin üzerine metin okunmuş ve kurgulanmışsa “anonslu sesli haber”, metin bültenin yayını sırasında spiker tarafından anında okunacaksa “anonslu DSF’li haber” olarak belirtilir. “Anonslu sesli haber”ler, muhabirin görüntü ve sesiyle başladığı ve/veya bittiği için, perfore metnini spiker yerine muhabir de okuyabilir.

Röportajlı haber: Eğer haberde röportaj kullanılmışsa bu da mutlaka belirtilir.

Bir Haber Metni Nasıl Yazılır?

  1. Haber metninin biçimsel özellikleri:

Haber metninde, haberin sözel ve görsel unsurlarına ilişkin bütün bilgiler olmalıdır. Haber bülteni içinde, yazdığınız haber yayınlanmaya başlayacağı andan, biteceği ana kadar her şey belirtilmelidir. Bunlar; haber spikerinin ya da anchorperson’un okuyacağı metin; VTR’de üst sesle verilecek metin; VTR’de yer alacak görüntüler (varsa, muhabirin olay yerinde çektiği anonslar ve röportajlar dahil); VTR’de altta yazacak olan haberin flaşı (başlığı); arşiv görüntüleri; grafiklerdir. Bunların yanı sıra, haberin yazıldığı günün tarihi, kimin tarafından yazıldığı ve kaynağı da belirtilir. Haber metninde spikerlerin ya da anchorperson’un okuyacağı yerler normal cümle düzeninde yazılır. Onun dışındaki bütün yazılar büyük harflerle yer alır.

Aşağıda bir haber metni örneği vardır.

20 EYLÜL  

/ 12

ARŞİV NO: &#;&#;

FLAMENKO FESTİVALİ                                                 

SPOT / BAŞKENTTE FLAMENKO HEYECANI

KAM. SPK.:

Dünyanın dört bir yanından gelen flamenko ateşi Ankara’da yanacak. Uluslararası Flamenko Ankara Festivali 24 Eylül’de perde açacak.

&#;&#;&#;&#;&#;

VTR

SESLİ/RÖPORTAJLI

SÜRE:….

SON SÖZ: FESTİVALİ, ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ KÜLTÜR VE KONGRE MERKEZİ’NDE İZLEYEBİLİRSİNİZ.

&#;&#;&#;&#;&#;

PERFORE / Türkiye flamenkoyu, Öykü ve Berk kardeşlerin işte bu şarkısıyla tanıdı.

EFEKT / ARŞİV / 

PERFORE / Onlar, İspanya’nın Endülüs yöresinde Araplar, Yahudiler ve Çingeneler tarafından yaratılmış bu müziği bize duyurmadan önce, flamenkoya gönül verenler Türkiye’nin tek uluslararası flamenko festivalini düzenlemişti bile.

EFEKT / ARŞİV  /

PERFORE / Uluslararası Flamenko Ankara Festivali, bu yıl dördüncü kez izleyiciyle buluşuyor. Festivalin en dikkat çekici ismi, flamenkonun ana vatanı İspanya’da dans birincisi olan Patricia Guerrero. İran’dan gelen Shahab Tolouie ise festivalin en merak uyandıran gösterisini sunacak; çünkü flamenkoyu bambaşka coğrafyaların müziğiyle, Pers ve Caz esintileriyle buluşturacak. Festivale Fransa’dan Manuel Reina ve Bato Tato; Türkiye’den ise gitaristler Tarkan Çallıoğlu ve Alper Mortaş ile Mavi Siyah Flamenko Topluluğu katılıyor.

EFEKT / AA / ;    AP /

PERFORE / Festivali, Flamenko Ankara Derneği ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi Klasik Gitar Topluluğu ortaklaşa düzenliyor. Flamenko Ankara Derneği’nin kurucularından Ceyhun Güneş festivale duyulan ilginin giderek arttığını söyledi.

RÖP. / Y.Z. / (“FESTİVALİ ’DEN BU YANA DÜZENLİYORUZ”&#; “FLAMENKOYA İLGİ DUYAN HERKESİ BEKLERİZ.”)

PERFORE / Uluslararası Flamenko Ankara Festivali 24 Eylül’de başlayacak. Dört gün sürecek festivali, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kültür ve Kongre Merkezi’nde izleyebilirsiniz.

EFEKT / Y.Z. /

 

MUHABİR: A.B.

KAMERAMAN: Y.Z.

KAYNAK: AA

Haberin en başına haberin yayınlanacağı günün TARİHini atarsınız. Televizyonda haberler genellikle olayın olduğu gün yayınlanır.

Altına haberin HANGİ BÜLTENDE ve KAÇINCI SIRADA yayınlanacağını belirtirsiniz. Örneğimizde haber bülteninde sırada yayınlanacaktır.

Her haberin daha sonraki günlerde, yıllarda bulunması için bir ARŞİV NUMARASI bulunur. Bu numarayı siz vermezsiniz; ancak şablonda bulunması gerektiğini bilmelisiniz.

Altına HABERİN ADInı yazarsınız. Bu ad, haberin bitmiş videosuna verilecek addır; yayın sırasında ekranda görünmez. Bu ad sayesinde haber merkezindekiler hangi videonun hangi metne ait olduğunu bilir ve yayın sırasında bulabilirler. Bizim örneğimizde haberin adı “FLAMENKO FESTİVALİ”dir.

&#;&#;&#;&#;&#;&#;

“SPOT”, haberin başlığıdır. Haber videosu yayınlandığı sırada ekranın altında görülecek olan yazıdır. Bazı kanallar iki satır yazı kullanırlar ya da tek satırda peşpeşe iki spot yayınlarlar. Bu durumda iki spotu da numaralandırarak yazmak gerekir. Spot yerine “FLAŞ” ya da “KJ” dendiği de olur. Örneğimizde tek satır spot kullandık, ama eğer iki spot kullanacaksak şöyle yazmamız gerekir:

SPOT / 1. BAŞKENTTE FLAMENKO HEYECANI.    2. ULUSLARARASI FLAMENKO FESTİVALİ BAŞLIYOR.

 “KAM. SPK.”, “kamera spikerde” demektir. Bu metin, önceden montajlanan VTR’nin içinde yer almaz. Bülten yayınlandığı sırada spikerin izleyiciler tarafından görülürken okuduğu cümlelerdir. Haberin giriş kısmıdır. 1 ilâ 3 cümleden oluşması önerilir.

&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;

“VTR”: seafoodplus.info dışındaki tüm metnin seslendirilmiş ve haber görüntüleriyle birleştirilmiş halidir. Eskiden yayına girecek her haber ayrı bir bantta hazır olurdu. Artık, haberler bilgisayarlarda video dosyası olarak hazırlanıyor ve bilgisayar üzerinden yayınlanıyor. “Haber VTR”si ya da “Haber” olarak da adlandırılıyor. VTR yazdıktan sonra VTR’nin özelliklerini yazarız. Bu özellikler yayın sırasında rejidekileri yardımcı olur. Bu özellikler şunlardır:

VTR’NİN TÜRÜ: Sesli, DSF’li, Anonslu, Röportajlı&#; Örnek haberimizde SESLİ/RÖPORTAJLI diye yazılmıştır.

SÜRE: VTR’nin kaç dakika ve saniye sürdüğü buraya yazılır. Bu kısmı muhabir yazmaz; VTR’nin montajı bittikten sonra montajcı yazar.

SON SÖZ: VTR’nin hangi cümleyle sona erdiği yazılır. Eğer cümle çok uzunsa son birkaç sözcüğü yazılabilir. Özellikle röportajla ya da anonsla biten metinlerde çok işe yarayan bir bilgidir. Rejidekiler bu cümle söylendikten sonra haberin bittiğini ve bir sonraki habere geçebileceklerini bilirler.

&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;

Haber VTR’si kısmında haberin önceden seslendirilecek metni ve haberde kullanılacak görüntüler yer alır.

Seslendirilecek metin “PERFORE” başlığıyla yazılır.

Birkaç cümlede bir, büyük harflerle o cümlelerin altında yayınlanacak görüntüler, başlarına “EFEKT” yazılarak belirtilir. Bazı kanallarda buna “GÖRÜNTÜ” denir.

Sıralama şu şekildedir: önce görüntünün üzerine okunacak metin yazılır; altına o metnin altında verilecek görüntüler “EFEKT” denilerek yazılır.

“EFEKT” kısmında genellikle görüntüye ilişkin detay verilmez. Montajcı zaten metne uygun görüntüleri seçecektir. Sadece görüntünün kaynağı yazılır (hangi kameraman çektiyse onun adı, görüntü ajanstan alındıysa ajansın adının kısaltılmış hali, görüntü televizyon kanalının arşivinden kullanılacaksa “ARŞİV” denir). Daha sonra o haberin görüntüsünü diğer haberlerin görüntüsünden ayıran kod numarası yazılır. Eğer muhabirin özellikle kullanmak istediği görüntüler varsa timecode’u ya da görüntünün içeriğini yazarak çekim görüntüleri içinden hangilerinin kullanılacağını belirtebilir.

EFEKT / AA  / ” ne demektir?

AA: Anadolu Ajansı demektir. Yanındaki rakamlar ajanstan gelen haberin saatini ya da  kod numarasını belirtir. Böylece montajcı Anadolu Ajansı’ndan o gün gelen onlarca haber içinden hangisinin görüntülerini kullanacağını bilir. Onun yanında yer alan ise görüntünün timecode’unu belirtir; yani ajanstan gelen görüntünün 3. Dakikası ve saniyesinde başlayan görüntüyü montajda kullanacaktır.

Eğer bir perfore için birden fazla kaynaktan gelen görüntü kullanılacaksa, her biri belirtilir. Örneğimizde EFEKT / AA / ;    AP / ” ibaresi şunu belirtmektedir: Hem Anadolu Ajansı’ndan gelen kod numaralı görüntüyü hem de Associated Press’ten gelen kod numaralı görüntüyü kullan.

Eğer görüntü olarak grafikler kullanılacaksa bu da belirtilir: Örnek vermek gerekirse:

GRAFİK / Son üç festivalin izleyici oranları.

Normalde EFEKT kısmında görüntülerin içeriği belirtilmez. Ancak sınavda haberi bütün olarak zihninizde nasıl canlandırdığını anlamak için sizden görüntülerin içeriğini de yazmanızı isteyeceğim. Sözgelimi örnek haberimizin ilk görüntüsüne sadece

EFEKT / ARŞİV / 

yazmakla yetinmeyeceksiniz; onun yerine

EFEKT / ARŞİV /  (ÖYKÜ VE BERK  “EVLERİNİN ÖNÜ BOYALI DİREK” ŞARKISINDAN 8 SANİYELİK BİR BÖLÜM)

yazacaksınız.

Yine örnek haberimizde ikinci görüntüyü de

EFEKT / ARŞİV   / ( ULUSLARARASI FLAMENKO ANKARA FESTİVALİ)

biçiminde yazarsanız,   yılındaki ilk festivalden arşiv görüntüleri kullanacağınızı bilirim.

RÖP.” kısmına, yayınlanacak röportaj konur. Kimi kanallarda “RÖP.” yerine “SES” sözcüğü kullanılabilir. Burada da röportajın kaynağı (ajans ya da hangi kameraman çektiyse onun adı); röportajın çekim videosunda hangi timecode’lar (dakika ve saniyeler) arasındaki görüntü ve sesin yayına verileceği; röportajın yayınlanacak kısmının ilk cümlesi ve son cümlesi yazılır.

En alta haberi hazırlayan MUHABİR ve çeken KAMERAMANın adının kısaltması yazılır. Birden fazla muhabir ve kameraman çalışmışsa hepsinin adının kısaltması yazılır. Kişilerin adları uzun uzun yazılmaz. Her muhabir ve kameramanın (genellikle ad ve soyadlarının baş harflerinden oluşan) kısaltma isimleri vardır. Onlar kullanılır. Eğer montajcı gerek duyarsa haberin kameramanını bulup görüntülere ilişkin soru sorabilir.

Onların da altına, HABERİN KAYNAĞI yazılır.

Haber metninde adı söylenen kişilerin adları, ayrıca ekranda yazı olarak verilmez. Ancak, eğer adı söylenmemişse ya da arşiv görüntüsünün nereden alındığı belirtilmek isteniyorsa, bu bilgi ekranda yazı olarak verilir. Bu yazılar, haber metni içinde “KJ” başlığı altında verilir. (KJ, ekrandaki görüntüye yazı yazmak için kullanılan “karakter jeneratörü” cihazının adıdır. Zamanla ekrandaki yazıları belirtmek amacıyla kullanılmaya başlanmıştır.) Diyelim ki, Patricia Guerrero ve Shahab Tolouie’nin görüntüleri verilirken adları ve görüntülerin nerede çekildiği ekranda yazıyla verilsin istiyoruz. Bu durumda o kısmı şöyle yazarız:

EFEKT / AA   / (KJ: 1. PATRICIA GUERRERO – İSPANYA DANS YARIŞMASI     2. SHAHAB TOLOUIE – İSPANYA TRUJILLO ULUSLARARASI MÜZİK FESTİVALİ )

Böylece muhabir montaja giremese de, montajcı bu metni takip ederek haber görüntülerini ve seslendirilmiş metni birleştirir ve Haber VTR’sini yayına hazır hale getirir.

Günümüzde bu metinler, bilgisayarda hazır olan şablonlara yazılmaktadır. Her haber merkezi farklı bir şablon kullanabilir. Ancak her şablonda yer alan bilgiler aşağı yukarı bu şekildedir.

Televizyon ve radyo metinleri yazılırken tireleme yapılmaz. Yani hiçbir sözcük bölünmez. Yazıldığı satıra sığmıyorsa, alt satıra alınır. Eğer metin bir sayfayı aşıyorsa, sayfa sonunda cümle bölünmez. Bu, spikerin önceden görme olanağı bulamadığı metinleri de yayın sırasında şaşırmadan okumasını kolaylaştırır. Elbette metinde “de”, “ki” gibi ekler ve bağlaçlar, doğru biçimde (ek ise öncesindeki sözcüğe birleşik; bağlaç ise öncesindeki sözcükten ayrı) yazılır. Yazım kurallarına dikkat ve özen, metninizin spiker tarafından doğru değerlendirilmesini sağlar. Aksi takdirde, spikerin yanlış tonlamasına, dolayısıyla gününüzün yarısını harcadığınız haberin izleyici tarafından anlaşılmamasına yol açabilirsiniz.

Televizyon haber metinlerinde genellikle kısaltmalar kullanılmaz. Özellikle yüksek sesle okunduğunda anlaşılmayacak ya da kulağı rahatsız edecek kısaltmalar kısaltma olarak yazılmaz. Sözgelimi TBMM yerine Türkiye Büyük Millet Meclisi yazmanız gerekir. Siyasal parti adlarını ise kısaltma olarak verebilirsiniz.

  1. Haber metninin içeriksel özellikleri:

Televizyon haber metni, kısa ve yalın cümlelerden oluşmalıdır.

Metni yazmaya başlamadan önce olan biteni çok iyi anlamalısınız. Eğer haberinize kaynaklık eden olayda ya da metinde bir belirsizlik varsa, araştırma yaparak o belirsizliği çözmelisiniz.

Bütün metinlerde olduğu gibi, haber metninde de amacınız ve hedef kitleniz sizin hangi unsurları ön plana çıkaracağınızı ve haberi nasıl bir dille yazacağınızı belirler. Sözgelimi yukarıdaki örnek haberde, amaç festivale ilgi çekmektir; hedef kitle ise flamenko hakkında bilgi sahibi olmayan kişilerdir. Bu nedenle popüler bir müzikle giriş yapılmış ve flamenkonun ne olduğu kısaca açıklanmıştır. Eğer festivale ilgi çekme gibi bir amacımız olmasaydı ve flamenkoyu bilen kişilere seslenseydik, çok daha sade, standart cümlelerle yazabilirdik bu haberi.

Haberlerde spot ve spikerin söylediği ilk cümle izleyicinin dikkatini çekmek için önem taşır. Haberin son cümlesi ise genellikle o haberden izleyicinin aklında kalan cümledir, bu nedenle son cümleye de önem verilmesi gerekir.

Haberde hangi unsuru ön plana çıkarmak istiyorsak o unsura şu dört yerden en az ikisinde yer vermeliyiz: spot, seafoodplus.info, haber VTR’sinin başı ve son cümlesi.

Eğer haberi ajans vb. bir başka haber kaynağından aldıysanız, orada kullanılan cümlelerin aynılarını kullanmamaya çalışmalısınız. Haberi olabildiğince kendi cümlelerinizle yazmalısınız.

Ayrıca, haberin süresi de haberde hangi unsurlara yer vereceğinize karar vermeniz açısından önemlidir. (Haber metninin süresi hesaplanırken iki sözcük bir saniye sayılır. Ayrı yazılan “de”, “ki”, “ve” gibi bağlaçlar, “mi” soru eki de bir sözcük sayılır. Alttan, üsten ve yanlardan ikişer santimetre boşluk bırakılmış ve 2 ara verilerek yazılmış bir A4 kağıdı, yaklaşık olarak bir buçuk-iki dakikada okunur.)

Aynı cümle içinde ya da birbirini izleyen iki cümle içinde aynı sözcüğün yinelenmemesine özen göstermek gerekir.

Tarihlere dikkat etmelisiniz. Yukarıdaki haberi 23 Eylül’de yayınlayacak olsaydık, “24 Eylül’de perde açacak” yerine “yarın perde açacak” dememiz gerekirdi.

Haber metnini yazarken ve bitirdikten sonra haber VTR’sinin baştan sona nasıl olacağını zihninizde canlandırmanız; eksik bir nokta bırakmamanız açısından önemlidir.

.

İletişim Ders Notları

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir