geçmeyen boğaz ağrısı neden olur / 3 Aydır Geçmeyen Boğaz Ağrısının Sebepleri Nelerdir? - Sağlık Haberleri

Geçmeyen Boğaz Ağrısı Neden Olur

geçmeyen boğaz ağrısı neden olur

Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir?

 

Boğaz ağrısı, vücudun bakteriyel ya da viral enfeksiyon yaşaması durumunda bağışıklık tepkisinin bir parçası olarak oluşur. Bunun sonucunda da boğazda bulunan mukoza zarı iltihaplanır ve şişer. Bu iltihaplanma, kaşınma, ağrı, şişme ve rahatsızlık gibi yaygın boğaz ağrısı semptomları yaratır. İlk belirti veren sızlama veya sancıyı fark ettiğinizde hızlı davranmanız boğaz ağrısı semptomlarınızı minimumda tutmanıza yardımcı olabilir. Boğaz ağrısı için kullanabileceğiniz reçetesiz ilaçların çoğu mutfağınızda olanlardır. Mutfağınızda bulunan ev yapımı çözümlerle ağrıyı hafifletebilirsiniz. Ancak geçmemesi ve daha da şiddetlenmesi durumunda mutlaka tıbbi yardım almalısınız. Peki, boğaz ağrısına ne iyi gelir? İşte boğaz ağrısı için evde bulabileceğiniz çözümler:

Boğaz Ağrısı Nedir?

Yutkunurken boğaz ağrısı gitgide kötüleşen kaşıntı, ağrı, tahriş ve yanma hissini ifade eder. Boğaz ağrılarının çoğun çevresel faktör ve enfeksiyon nedeniyle yaşanır. Bu nedenle tedavi, boğaz ağrısının nedeni ve türüne göre uygulanmalıdır. Boğaz ağrıları yaşandığı bölgeye göre şu şekilde adlandırılır:

  • Ağzın arkasında ise farenjit
  • Bademcikleri şişirmesi durumunda bademcik iltihabı
  • Gırtlakta şişme ve kızarıklık yarattıysa larenjit

 

Boğaz Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

“Boğaz ağrısı nasıl geçer?” sorusunun yanıtını bulmak adına bu ağrıların nedenleri araştırılmalı ve bilinmelidir. Peki, boğaz ağrısı neden olur? İşte bu sorunun yanıtı:

  • Alerji
  • Bakteriyel enfeksiyonlar
  • Çevre kirliliği
  • Gastroözofageal reflü hastalığı
  • Kuru hava
  • Soğuk algınlığı, grip ve diğer viral enfeksiyonlar
  • Travma

Geçmeyen Boğaz Ağrısı ve Öksürük Nedenleri

Geçmeyen boğaz ağrısı, her yaşta görülebilir. Geçmeyen boğaz ağrısı nedenleri grip, hemofilus, soğuk algınlığı ve virüs kaynaklı enfeksiyonlardır. Ağrı, yutkunamama, yanma ve boğazda şişlik gibi belirtilere neden olur. Bu bulgulara ek olarak burunda tıkanıklık, sinüslerde ağrı, sesin derinden gelmesi, boğazda kuruluk ve hırıltı gibi belirtiler de görülebilir. “Geçmeyen boğaz ağrısına ne iyi gelir yutkunamıyorum?” sorusu da şu şekilde yanıtlanabilir: Yaşanan ağrı 3 haftayı geçtiyse ve bu duruma boğazda ağrı, şiddetli yorgunluk, soluk alıp vermekte güçlük, balgamda kan, yanma hissi, bademciğin şişmesi ve lenf düğümlerinin şişmesi eşlik ediyorsa mutlaka tıbbi yardım alınmalıdır.

Boğaz Ağrısına Neden Olan Faktörler Nelerdir?

“Boğaz ağrısını nasıl geçirebilirim?” sorusuna yanıt arıyorsanız bu ağrıya neden olan risk faktörlerinin neler olduğunu bilmelisiniz. Bu faktörlerden ilk yaştır. 3 ile 15 yaş arası bireylerde boğaz ağrıları enfeksiyona bağlı olarak sık yaşanır. Kişinin sigara dumanına maruz kalması da bu ağrılara neden olan faktörler arasındadır. Bakteriyel ve viral enfeksiyonların rahatlıkla yayıldığı toplu taşıma, okul ve ofis gibi alanlarda bulunma da bu ağrılara sebebiyet verecek hastalıklara maruziyeti artırır. Ek olarak kişinin zayıf bir bağışıklık sistemine sahip olması da önemli risk faktörleri arasındadır.

Boğaz Ağrısını Önlemek İçin Neler Yapılmalıdır?

Boğaz ağrısına 2 dakikada çözüm arıyorsanız bazı önlemler almanız gerektiğini bilmelisiniz. Bu önlemlerin en önemlisi el hijyenidir. El hijyeninin dışarıda da sağlamak adına yanınızda mutlaka dezenfektan taşıyın. Enfeksiyon yaşayan kişilerden bir süre uzak durmak da alınabilecek önlemler arasında. Bağışıklık sistemini güçlü tutacak besinler tüketmeye özen göstermeniz de oldukça önemli.

Boğaz Ağrısında Ne Zaman Doktora Başvurulmalı?

Yutkunmada yaşadığınız zorluk devam ediyor ve “Yutkunurken boğaz ağrısına ne iyi gelir?” diye merak ediyorsanız, evde uyguladığınız tedavi gün içinde etki göstermediyse mutlaka tıbbi yardım almalısınız. Bunun yanında kızarıklık, nefes almada güçlük, yutkunamama, ağzı açarken zorlanma, eklemlerde ağrı, tükürükte kan olması, kulağın şiddetli ağrıması, boyun ve yüzde şişlikler, uzun süre ses kısıklığının yaşanması ve 38°C üzeri ateş gibi belirtilerde de tıbbi yardım alınmalıdır.

Boğaz Ağrısı Tanısı Nasıldır?

“Boğaz ağrısı ve öksürüğe ne iyi gelir?” sorusunun yanıtı tıbbi olarak bir tanıyı gerekli kılar. Kulak burun boğaz uzmanı tarafından yapılan bu tanıda semptom ve şikayetler tüm detaylarıyla dinlenir ve boğaz incelenir. Ardından ağrıya neden olan streptokok bakterileri tespit etmek için salgı örneği ile test uygulanır. Test sonuçlarına göre de boğaz ağrısı için ilaçlar verilerek tedavi süreci başlatılır.

Boğaz Ağrısının Tedavisi Nasıldır?

Boğaz ağrısına iyi gelen ilaçlar ve antibiyotiklerden oluşan bir tedavi süreci planlanır. Ancak yaşanan viral bir enfeksiyon ise antibiyotikler virüsler üzerinde etki sağlayamaz ve bu durumda tıbbi tedavi gerekmez. Bunun yanında uzun süren ve şiddetli olan boğaz ağrısı için ilaç ile altta yatan neden tedavi edilmek ve semptomlar hafifletilmek istenir.

Boğaz Ağrısı İçin Evde Uygulanabilecekler

Şimdi “Boğaz ağrısına ne iyi gelir evde?” sorusunun yanıtını verelim. Boğaz ağrısına ne iyi gelir ilaç dışında evde yapılabilecek uygulamaları da kapsar. Siz de bu durumlarda boğaz ağrısını anında kesen pratik yöntemler arıyorsanız aşağıdakileri uygulayabilirsiniz:

  • Tuzlu su ile gargara
  • Bal tüketimi
  • Ortamı nemlendirme (Kuruyan sinüslerde etkilidir.)
  • Nefes açıcı uçucu yağlar ile buhar banyosu

Covid Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir?

Covid 19 pandemi döneminde genel olarak daha hafif olgularda yaşanan semptomlardan biri de boğaz ağrısı. Covid ile yaşanan boğaz ağrısı için dikkat edilmesi gerekenler ek belirtilerdir. Peki, Covid boğaz ağrısına ne iyi gelir? Yaşanan boğaz ağrısı durumunda Covid 19’dan için eşlik eden ek belirtiler de yakından takip edilmelidir. Bu ağrıya baş ağrısı, şiddetli öksürük, koku almada bozukluk ve nefes darlığı eşlik ediyorsa bunlar koronavirüs belirtileri olabilir. Bu nedenle tıbbi yardım alınması gerekir.

Hamilelikte Boğaz Ağrısı ve Öksürük

“Hamilelikte boğaz ağrısına ne iyi gelir?” sorusu da merak edilenler arasında. Bu dönemde bağışıklık sisteminde bazı değişimler yaşanır ve bu süreçte anne adayları sık sık hastalanabilir. Boğaz ağrısı öksürük de bu hastalıklar arasındadır. Hamilelik döneminde bitkisel çayların kullanımında çok dikkatli olunması gerektiğinden durumun tedavisi için mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Çocuklarda Boğaz Ağrısı ve Öksürük

“Çocuğun boğaz ağrısına ne iyi gelir?” sorusu da şu şekilde yanıtlanabilir:

Çocukların yaşadığı boğaz ağrıları genellikle virüs kaynaklıdır ancak zaman zaman bakteriyel de olabilir. Durum virüs kaynaklıysa ilaç kullanımı gerekmeyebilir. Bu türden bir ağrı durumunda evde bitkisel tedavi uygulanabilir. Ancak yaşanan ağrı bakteriyel enfeksiyonlarından kaynaklanıyorsa uygun antibiyotikle tedavi başlatılmalıdır. “Çocuklarda ve bebeklerde boğaz ağrısına ne iyi gelir?” diye merak ediyorsanız ve bu ağrıya 3 gün boyunca düşmeyen ateş eşlik ediyorsa uzman yardımı almalısınız.

Evde yapılabilecekler ise şöyle:

  • Çocuğunuzun odasını nemlendirin. Havadaki nem boğaz ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir.
  • Çocuğun bol bol su içmesini sağlayın. Asidik olduklarından ve tahrişe neden olabileceğinden, çok fazla narenciye içeren meyve sularından da kaçının.
  • 1 yaşından küçük çocuklar için bal ve ballı karışımlardan uzak durulmalı.

Boğaz Ağrısının Bitkisel Tedavisi Var mıdır?

Boğaz ağrısına ne iyi gelir bitki çayı etkili midir?” sorusu da merak edilenler arasında. Boğaz ağrısını evde tedavi etmede bol sıvı tüketmek oldukça önemli. Bu nedenle su dışında bitki çaylarından da destek alınmalıdır. Bu dönemde tüketilebilecek bitki çayları da adaçayı, kekik çayı, yeşil çay, limon ve ballı ılık su, çemen otu, zencefil çayı, sarımsak çayı, meyan kökü, hatmi kökü ve ekinezya çayıdır.

Yapılan bazı çalışmalar özellikle ekinezya çiçeği özleri, karanfil ve zencefilin boğaz ağrısından kaynaklı yaşanan iltihabı azaltabileceğini göstermekte. Ancak bitkiler her birey üzerinden farklı etkiler yaratabilir. Bu nedenle bu türden bitkileri tüketmeden önce mutlaka bir uzman görüşü alınmalıdır.

Bunun yanında evde yapılabilecekler şöyledir:

  • Bal, öksürük ve boğaz ağrısını dindirmede etkilidir. Bu nedenle çay ya da ılık suya karıştırılarak içilebilir.
  • Tuzlu su da bu dönemde ağız salgılarının azaltılmasında etkili olabilir. 1 su bardağı ılık suya 1 çay kaşığı tuz eklenerek iyice karıştırılabilir ve bu su ile gargara yapılabilir. Her 3 saatte bir yeniden yapılarak boğazdaki mikropların ölmesi ve ağrıların azaltılması sağlanabilir.
  • Papatya çayı iltihap çözücü özelliği ile bu dönemde tüketilmelidir. Ayrıca boğazın nemlenmesinde de etkilidir.
  • Antiviral, anti-inflamatuar ve antibakteriyel etki sunan nane çayı da bu dönemde tüketilerek semptomların giderilmesi sağlanabilir.
  • Boğaz ağrısı ve öksürük durumunda adaçayı hem gargara olarak hem de çay olarak tüketilerek belirtilerin iyileştirilmesi sağlanabilir.
  • Gargara yöntemlerinden bir diğeri de 1 su bardağı ılık suya 1/4 çay kaşığı kabartma tozu eklemek ve iyice karıştırmaktır. Bu karışımla gargara yapmak ağrıların hafiflemesini sağlar.
  • Boğaz ağrısına doğal antibiyotik olan sarımsak, bu dönemde enfeksiyonla mücadele etmenize yardım eder. Bu nedenle yemeklerde kullanılmalıdır. Bunun dışında sarımsağı emmek de ağrıların yatışmasında etkilidir. Ancak reflü gibi şikayetler olması durumunda uygulanmamalıdır.

Kaçınılması Gerekenler

Boğaz ağrınız varsa, belirli yiyeceklere veya çevresel faktörlere maruz kalmak semptomlarınızı kötüleştirebilir. İyileşirken aşağıdaki şeylerden kaçınmaya çalışın:

  • Kuru hava
  • Sigara veya ikinci el duman
  • Hava kirliliği
  • Polen , küf veya evcil hayvan tüyü gibi potansiyel alerjenler
  • Ev temizleyicilerinden çıkanlar gibi kimyasal dumanlar
  • Alkol
  • Turunçgiller, domatesler veya gazlı içecekler gibi asitli yiyecekler veya içecekler
  • Simit, cips veya patlamış mısır gibi kuru veya sert yiyecekler
  • Baharatlı yiyecekler

Boğaz Ağrısı Ne Kadar Sürer?

Boğaz ağrısının tam olarak ne kadar süreceği buna neyin sebep olduğuna bağlı olabilir. Çoğu boğaz ağrısı 1 hafta içinde kendi kendine geçer. Boğaz ağrınız 1 hafta sonra düzelmezse bir doktora görünmeniz önemlidir.

Tek Taraflı Boğaz Ağrısı Neden Olur?

“Tek taraflı boğaz ağrısı neden olur?” sorusu da merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir:

Bazı durumlarda boynun her iki tarafında da bulunan lenf düğümlerinden yalnızca biri şişer ve bunun bir sonucu olarak da tek taraflı boğaz ağrısı yaşanır. Bu duruma soğuk algınlığı, kulak enfeksiyonu, HIV, grip ve mononükleoz neden olabilir.

Yorum Ekle

Gecmeyen-bogaz-agrisi-neden-olur-nasil-gecer

Boğaz ağrısı çoğunlukla viral ve bakteriyel enfeksiyonlar sonucu ortaya çıkan bir belirtidir. Yetişkinlerde görülen boğaz ağrılarının %85 ila %95’inden virüsler sorumludur. [1]

Uzun süren boğaz ağrısına neden olan tipik faktörler arasında alerjiler, reflü, çevresel tahriş edici maddeler ve kuru hava bulunur.

Geçmeyen Boğaz Ağrısı Nedenleri

Geçmeyen boğaz ağrısı sebepleri şunlar olabilir: 

  • Alerjiler: Alerjiye sahip kişilerin bağışıklık sistemi maddelere karşı aşırı tepki gösterir. Nefes yoluyla alınan polen, toz, sentetik koku veya küf gibi alerjenler hassas bünyelerde boğaz ağrısına sebep olabilir. Boğaz ağrılarına eşlik eden belirtiler arasında burun akıntısı, öksürük, hapşırma, göz kaşıntısı ve sulanması yer alır.
  • Geniz akıntısı: Sinüs iltihabı sonucu burunda üretilen fazla mukusun boğazda birikmesine geniz akıntısı denir. Hava değişiklikleri, bazı ilaçlar, baharatlı yiyecekler, alerjiler ve kuru havadan kaynaklanan geniz akıntısı boğaz yollarını tahriş ederek ağrıya sebep olabilir.
  • Ağızdan solumak: Özellikle uykudayken sürekli olarak ağızdan nefes almak uzun süren boğaz ağrılarına yol açabilir. Ağızdan solumanın sebep olduğu diğer rahatsızlıklar arasında ağız ve boğaz kuruluğu, ses kısıklığı, yorgunluk ve göz altında koyu halkalar yer almaktadır.
  • Reflü: Yemek borusu ve mide arasındaki kasların gevşemesi sonucu mide içeriğinin yemek borusuna ulaşmasıdır. Mide asidinin yemek borusunu tahriş etmesi geçmeyen boğaz ağrısına sebep olabilir. Ağızda ekşi tat, yutma zorluğu ve göğüste ağrılı yanma hissi reflünün diğer belirtileridir.
  • Bademcik iltihabı: Virüs ve bakteri kaynaklı enfeksiyonlar sonucu ortaya çıkar. Çoğunlukla çocuklarda ortaya çıkan bu rahatsızlık her yaşta görülebilir. Geçmeyen boğaz ve kulak ağrısı bademcik iltihabının yaygın belirtileri arasındadır.
  • Enfeksiyöz mononükleoz: Öpücük hastalığı olarak da bilinen mono hastalığı viral bir enfeksiyondur. Bazı durumlarda boğaz ağrısı, yorgunluk, gece terlemesi ve ateş gibi belirtiler iki aya kadar sürebilir.
  • Bademcik apsesi: Şiddetli boğaz ağrısına sebep olan bakteriyel bir enfeksiyondur. Bademcik iltihabı tedavi edilmediğinde ortaya çıkan bu hastalık, genellikle bir tarafta daha kötü olan geçmeyen boğaz ağrısına sebep olur.
  • Sigara kullanımı: Sigara kullanmak ve ikinci el dumana maruz kalmak astım, bronşit ve amfizemin yanı sıra kronik boğaz ağrılarına neden olabilir. Sigara dumanındaki toksinlerin sebep olduğu geçmeyen boğaz ağrısı kanser riskini de beraberinde getirir.

yılında Exeter Üniversitesi’nde [2] yapılan ve gırtlak kanserine sahip ’den fazla hastayı içeren bir çalışmada; nefes darlığı, yutkunma zorluğu ve kulak ağrısı problemleriyle birlikte kalıcı boğaz ağrısı şikayetine sahip olanların oranı %5’ten fazladır. 

Uzun Süren Boğaz Ağrısı Nasıl Geçer?

Uzun süren boğaz ağrısı nedenine ve tedavisine bağlı olarak genellikle birkaç gün ila bir hafta içinde geçer. Ağrının tedavisi ise altta yatan sebebe göre farklılık gösterir.

  • Enfeksiyondan kaynaklanan boğaz ağrıları doktorların önerdiği ilaçlarla tedavi edilir.
  • Bademcik apsesi veya şiddetli iltihaplanma kaynaklı rahatsızlıklarda tedavi süreci bademcik ameliyatını içerebilir.
  • Pastil kullanmak geçmeyen boğaz ağrısı ve öksürük şikayetlerinin azalmasına yardımcı olabilir.
  • Bol sıvı tüketmek, ortamı nemlendirmek, sigara kullanımından kaçınmak ve tuzlu suyla gargara yapmak boğaz ağrısını hafifletmenin en bilinen yollarıdır.

Geçmeyen Boğaz Ağrısı ve Halsizlik

Geçmeyen boğaz ağrısı ve halsizlik bazı hastalıkların ortak belirtileridir. Aylardır geçmeyen boğaz ağrısına eşlik eden halsizlik çoğunlukla mononükleoz hastalığına bağlı olarak gelişir. Ağız salgılarından bulaşan Epstein-Barr virüsünün sebep olduğu bu hastalığın belirtileri yavaş yavaş ortaya çıkar ve uzun sürebilir. Halsizlikle birlikte görülen uzun süreli boğaz ağrıları kronik yorgunluk ve gripten de kaynaklanabilir.

Geçmeyen Boğaz Ağrısı ve Yutkunma Zorluğu

Yutkunma zorluğu kronik boğaz ağrısı şikayetlerinde yaygın bir belirtidir. Boğazda yanma hissiyle birlikte yemek yemeyi zorlaştıran bu durum genellikle soğuk algınlığı, grip, kronik öksürük, boğaz enfeksiyonu, reflü ve bademcik iltihabından kaynaklanır.

Geçmeyen boğaz ağrısı ve yutkunma zorluğu bir haftadan fazla sürer ve bunlara nefes darlığı, eklem ağrısı ve boğaz şişmesi gibi şikayetler eşlik ederse mutlaka bir kulak burun boğaz doktoruna başvurulmalıdır.

KAYNAKLAR:

  1. seafoodplus.info
  2. seafoodplus.info

Boğaz Ağrılarının Nedenleri Nelerdir?

Boğaz Ağrılarının Nedenleri Nelerdir? başlıklı yazımızda, konuya dair detaylara değineceğiz. Boğaz ağrısı en sık rastlanan tıbbi şikayetlerden biridir. Türkiye’de çok fazla kişi bu şikayetle doktora başvurmaktadır.

Medicabil Randevu Al

Boğaz Ağrısına Neden Olan Etkenler

Boğaz ağrısı başta enfeksiyonlar olmak üzere çeşitli hastalıklarda ortaya çıkan bir şikayettir. Enfeksiyonlar ya virüsler (soğuk algınlığı, grip gibi) ya da bakterilerden kaynaklanır. Virüsler ve bakteriler arasındaki en önemli fark, bakterilerin antibiyotiğe cevap vermesine rağmen virüslerin cevap vermemesidir.

  • Virüsler: Virüslerin en sık sebep olduğu boğaz ağrısı, soğuk algınlığı sırasında görülen burun akıntısı, kaşıntı, hapşırık, vücutta kırgınlık ve ağrı ile birlikte olan boğaz ağrısıdır ve bilinen yüzlerce çeşit virüsün biri hastalığın sebebidir. Vücut virüslere karşı antikor üreterek yaklaşık bir hafta içinde hastalığı yener. Boğaz ağrısı, kızamık, suçiçeği, boğmaca ve kurp gibi başka viral hastalıklara da eşlik edebilir. Boğazdaki aftlar ve ateş kabarcıkları da oldukça ağrılı olabilir. Enfesiyöz mononükleozis denilen özel bir viral enfeksiyonunun iyileşmesi bir haftadan uzun sürebilir. Virüs lenf sistemi içine yerleşerek bademciklerde, boyunda, koltuk altında ve kasıkta şişlikler oluşturur. Bu hastalık boğazda şiddetli ağrı ile birlikte bazen solunum güçlüğü, karaciğer rahatsızlığı ve buna bağlı sarılığa sebep olabilir. Ayrıca 6 hafta ve daha uzun sürebilen şiddetli yorgunluğa sebep olur. Bu hastalık buluğ çağı veya genç erişkin dönemindeki kişileri etkiler. Hastalık tükürük ile bulaştığı için öpüşme hastalığı olarak ta isimlendirilmiştir. Hastalık ayrıca ağız-el, el-ağız yoluyla veya aynı havlu veya çatal bıçak kullanması yolu ile de bulaşabilir.
  • Bakteriler: Boğaz ağrısı çeşitli tip streptokoklar tarafından da oluşturulabilen bir rahatsızlıktır. Bu hastalık aynı zamanda kalp kapakçıkları ve böbrekleri de etkileyebilir. Streptokoklar ayrıca bademcik enfeksiyonu, zatürre, sinüzit ve kulak hastalıklarına da yol açabilir.

Streptokokların Yol Açtığı Boğaz Ağrısı

Tüm bu ciddi komplikasyonlar nedeni ile streptokokların yol açtığı boğaz ağrısı antibiyotik ile tedavi edilmelidir. Bakteriyel boğaz ağrıları genellikle soğuk algınlığından daha uzun süren hastalık yaparlar. Streptokokların yaptığı hastalık muayene ile tanınamıyorsa boğaz kültürü yapılması gerekebilir. Son zamanlarda kullanılmaya başlayan ‘’strep testi’’ 24 saatlik kültürde üreme süresine kıyasla 15 dakika içinde streptokok enfeksiyonu varlığını gösterebilir. Bu testlerin pozitifliği doktorun antibiyotik yazmasına sebep olur. Ancak strep testi veya kültür antibiyotiği hak eden pek çok bakterinin gözden kaçmasına sebep olabilir. Tonsollit boğazın her iki tarafında yer alan bademciklerin iltihabıdır. Yaşamın ilk yılında bu dokular enfeksiyonu yakalar ve çocuğun kendi savunma sistemini yaratmasına yardımcı olur.

Sürekli İltihaplanan Bademcikler Alınmalı mıdır?

Sağlıklı bademcikler enfekte kalmaz ve tonsillit sebebi ile sık sık boğaz ağrısı geçirme bademcikteki iltihabın tam olarak tedavi edilmediğini gösterir. Son yıllarda yapılan bir çalışma sık sık tonsillit atağı geçirmekte olan çocukların (birkaç yıl boyunca senede tonsillit atağı) bademciklerinin cerrahi bir operasyonla çıkartılmasından sonra daha sağlıklı olduklarını göstermiştir. Burun veya sinüslerdeki enfeksiyonlar da boğaz ağrısına sebep olabilir, çünkü içeride bakteri olan hastalıklı akıntı boğaza doğru gittiği için hastalık buraya taşır.

Boğazdaki Tahriş Ağrıya Sebep Olur mu?

Soğuk kış aylarında kuru ısı özellikle sabahları, tekrarlayıcı ve yanıcı bir şekilde bir boğaz ağrısına sebep olur. Bu durum odanın nemlendirilmesi ve sıvı alımının artırılması ile düzelir.

Burun tıkanıklığı olan ve sürekli ağzından nefes alan hastalarda da boğaz kuruluğu oluşur. Bu hastalarda burun muayenesi ve tedavisi gerekmektedir. Sabahları oluşan seyrek bir boğaz ağrısı nedeni de mide asit salgısının ağız ve boğaza geri gelmesi ve buna bağlı tahriş ağrısıdır. Bunun tedavisi ise yatarken başın yatak hizasından biraz daha yüksek olmasına dikkat etmektir. Ayrıca yatmadan saat öncesinde bir şey yememeye dikkat etmek gerekir. Böyle bir durumda doktorunuza görünmenizde yarar vardır.

Kulağa Yayılan Boğaz Ağrısı Tümörü İşaret Edebilir

Endüstriyel kirlilik ve kimyasal maddeler boğaz ve burnu tahriş ederler ancak en sık tahriş edici hava kirliliği sebebi sigaradır. Alerjik veya içindeki maddelere duyarlı olan insanları rahatsız eder. Sesini çok fazla zorlayan bir insanda (örneğin bir spor karşılaşmasında) boğaz ağrısına yakınır ve bu ağrının sebebi ses tellerinin zorlanması ve ses tellerine kötü muameledir. İyi eğitilmiş ve deneyimli spikerler ve şarkıcılar seslerini ve boğazlarını bu şekilde zorlamamasını öğrenirler. Yüksek sesleri boğaz kaslarını zorlamadan derin nefes alıp karın ve göğüs kafesi kullanarak çıkarırlar. Boğaz, dil ve gırtlak tümörleri de genellikle uzun süre sigara ve alkol içimi ile ilgilidir. Bazen kulağa yayılabilen boğaz ağrısı ve yutkunma zorluğu böyle bir tümörün semptomları olabilir. Sıklıkla boğaz ağrısı hafif ve kroniktir ve hasta tarafından fark edilmeyebilir. Diğer önemli semptomlar arasında ses kısıklığı, boyunda kitle, açıklanamayan kilo kaybı ve/veya tükürükte kan olması sayılabilir. Bu hastalıkta tanı kulak burun boğaz üzerinde uzmanlaşmış doktorların şüpheli bölgeleri gösteren özel aynalar ve teleskopik aletlerle yapacağı muayene ile konulabilir.

Boğaz Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?

Soğuk algınlığının sebebi ile oluşan boğaz ağrısı şu önlemlerle rahatlatılabilir:

  • Aldığınız sıvı miktarını arttırın.
  • Yatak odanızın havası nemli olsun.
  • Tuzlu su ile günde birkaç kez gargara yapın.
  • Asetaminofen gibi hafif ağrı kesiciler kullanın.

Ne Zaman Doktora Gidilmelidir?

Soğuk algınlığız normalde günde geçmesi gerekirken geçmemişse, alerji ve tahriş edici maddeye bağlı değilse tıbbi yardım almalısınız. Aşağıda yer alan semptomlar varsa doktorunuzu görmeniz gerekmektedir.

  • Ciddi ve uzamış boğaz ağrısı
  • Soluk almada ve yutkunmada güçlük
  • Ağzı açmada güçlük
  • Kulak ağrısı, eklem ağrıları
  • Döküntü, ateş
  • Tükürükte kan
  • Sık tekrarlayan boğaz ağrısı
  • Boyunda kitle
  • 2 haftadan uzun süren ses kısıklığı

Geçmeyen boğaz ağrısına veda edin! Bu tavsiyeler size şifa olacak!

Değerli seafoodplus.info okurları.

seafoodplus.info ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.

Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak seafoodplus.info yorum sayfalarında yer almayacaktır.

Ayrıca seafoodplus.info yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.

Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler seafoodplus.info yorum sayfalarında paylaşılamaz.

seafoodplus.info yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve seafoodplus.info bunlardan sorumlu tutulamaz.

seafoodplus.info yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.

Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir