haşr suresi fazileti ve sırları / Haşr suresi okumanın yararları ve faziletleri

Haşr Suresi Fazileti Ve Sırları

haşr suresi fazileti ve sırları

HAŞR süresini , hacet için üç kere okuyanın ne muradı varsa Hak teala acilen verir.
Hadîs-i şeriflerde buyuruldu ki:

&#;Kim sabahleyin üç defa &#;E&#;ûzü billâhissemîil alîmi mineş-şeytânirrâcîm&#; dedikten sonra Haşr sûresinin sonundaki üç âyeti okursa, Allah kendisine yetmiş bin melek vazifelendirir. Bunlar akşama kadar o kişiye duâ ve istiğfârederler. Eğer o gün vefât ederse şehid olarak ölür. Bu âyetleri akşamleyin okuyan da aynı şeylere kavuşur.&#;

&#;Haşr sûresinin sonunu okuyan kimsenin, geçmiş ve gelecek günahlarını (Farz ve kul borçlan hâriç) Allahü Te-âlâ affeder.&#;

Alimlerimiz buyuruyor ki:

&#;Her sabah ve akşam Haşr sûresinin sonunu okuyanlar âhiret şehidi olurlar.&#;

Son üç ayetten önce okunan ayetlerde, cennetliklerle cehennemliklerin bir olmadığı ve Kur&#;an-ı Kerim&#;in azametini anlatması açısından ve insanı tefekkür etmeye teşvik etmesinden dolayı okunmasında fayda vardır.

Enes bin Malik (Radıyallahü Anh)&#;dan rivayet edildiğine göre, Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) bir kişiye, yatağına yatacağın vakit Haşr Suresini okumayı vasiyet etmiş ve: &#;Ölürsen, şehid olarak ölürsün&#; veya &#;cennet ehlinden olursun&#; buyurmuştur.(1)

Keşfü&#;l-Esrâr isimli eserde geçtiğine göre, Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: &#;Kim Haşr Suresini okursa, cennet, cehennem, Arş, Kürsi, Hicab, gökler ve yerler, haşerat, kuşlar, rüzgar, ağaç, hayvan, dağ, güneş, ay ve melekler ne varsa hiç biri geri kalmadan hepsi onun için dua ve istiğfar ederler. O gün yada gece vefat edecek olursa, şehid olarak ölür.&#;

Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: &#;Her kim Haşr Suresini okursa, Allah geçmiş ve gelecek bütün günahlarını bağışlar.&#;(2)

Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) uyumadan önce Müsebbihat (İsra, Hadid, Haşr, Saff, Cuma, Teğabün, ve A&#;la) surelerini okurdu.(3)

Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: &#;Her kim sabahladığında üç kere [E&#;ûzü billahissemî&#;ıl alîmi mineşşeytânirracîm.] der. Sonra Besmele ile beraber Haşr Suresinin ayetlerini okursa ve o gece veya gündüz ölürse, muhakkak cenneti kendisine vacip kılmış olur.&#;(4)

Bir hadisi şerifte şöyle zikredilmiştir: &#;Her kim Haşr Suresinin sonunu okur da, o gün veya gece ölürse, yapmış olduğu bütün günahları silinir.&#;(5)

Bir Başka hadisi şerifte de şöylke zikredilmiştir: &#;Her kim sabah olduğunda Haşr suresinin sonundan 3 ayet okursa, Allah(&#;u Teala) o kişiye akşama kadar dua ve istiğfar etmek üzere melek görevlendirir. O gün ölürse, şehit olarak ölür. Akşamladığında bunları okuyana da aynı derece vardır.&#;(6)

Bir diğer hadisi şerifte şöyledir: &#;Kim sabaha ulaştığında Haşr Suresinin sonundan üç ayet okur, sonra da o gün ölürse, o şehidler mührü ile mühürlenir! (Her kim) o(nu) akşama ulaştığında okur da o gece ölürse, (yine) şehidler mühürü ile mühürlenir.&#;(7)

1 Münziri, Tergib ve Terhib, 1/
2 Kadı Beyzâvî, Beyzâvî Tefsir (Envârut-Tenzîl ve Esrârut-Te&#;vîl), 2/
3 Ebu Davud, Edeb, 17; Tirmizi, Fedailül-Kur&#;an, 21
4 Suyutî, Câmi&#;ussağir, 6/,no; Beyhaki, Şü&#;abül-İmân, 2/
5 Suyuti, Dürru&#;l-Mensûr, 8/
6 Tirmizi, Fedâilül-Kur&#;ân, 22; Ahmed bin Hanbel, Müsned, 5/26
7 Dârimi, Fedâilül-Kurân, 22,no
dua

  • Tweet
  • Paylaş
  • HAŞR SURESİNİN SON AYETLERİNİ OKUMAK

    Sabah ve akşam namazlarından sonra çeşitli "Eûzü"lerle "Lev-enzelnâ" okunuyor. Her yerde de ayrı uygulanıyor. Bunun aslı var mıdır, doğrusu nasıldır?

    Bu konuda kitaplarımızda bulunan çeşitli rivayetlere baktığımızda şu hadis-i şerife benzer çeşitli hadislerin olduğunu görürüz. "Malik b. Yesâr`dan rivayet edildiğine göre Rasûlüllah (sav) şöyle buyurmuştur: Kim sabahleyin üç defa "euzubillahis-Semî`il-Alîmi mines-şeytanirracım" der, sonra Haşr suresi`nin sonundaki üç ayeti okursa Allah kendisine yetmiş bin melek vekil kılar, bunlar akşama kadar o kişiye dua ve istigfar ederler. Eğer o gün vefat ederse şehid olarak ölür. Bunu akşamleyin okuyan da aynı derecededir" (Tirmizî, Fedâilü`l-Kur`ân, 22; Müsned, V/26; Ayrıca Darimî, Beyhakî ve Taberani`de rivayet etmişlerdir. bk. Ibn Kesîr, IV/; Tuhfetü`1-Ahvezi, VNI/; Fethu`1-Beyân, IX/).

    Rivayetlerin çoğunda son üç ayetten bahsedilmekle beraber, "Levenzelnâ`dan aşağısı" diyen rivayetler de vardır (bk. Kurtubî, XVNI/1). Bazı rivayetlerde de sadece "Haşr sûresinin sonu" denir ve ayet sayısı bildirilmez (bk. Kurtubî, XVNI/1). "Ism-i A`zam" Haşr Sûresinin son altı ayetindedir," rivayeti de vardır (bk. Kurtubî, XVNI/49; Fethu`1-Beyân, IX/ (Ibn Adıy, Ibn Merdüye, Hatip Bagdâdî, Beyhakî (Su`abu`1-Iman) rivayet etmişlerdir). Ama bu, sabah-akşam okunmasıyla alâkalı değildir. Yine "on defa e`uzü çekerek." diyen rivayet de vardır (Suyûti, Ed-Dürrü l-Mensûr, VNI/; Alûsî, XXVNI/64). Dikkat çeken bir nokta da, bu ayetlerin sabah ve akşam namazlarını müteakip okunacağına dair bir açıklığın bulunmamasıdır. Sabah ve akşam denmiş ama sabah ve akşamın neresinde okunacağı söylenmemiştir. Bunun sabah ve akşam namazlarının bitiminden sonraya alınması, alimlerimizce belli bir yer tesbitiyle düzenli okunmalarını sağlamak için olmalıdır.

    Bütün bu rivayetlerden çıkacak sonuç sudur: Rivayetler çok sahih olmamakla beraber sabah ve akşamleyin, tercihen namazların bitiminde, üç defa "Euzü billahi`s-semî`il-Alimi mine`ş-şeytânirracîm" diyerek "Lev-enzelnâ"dan aşağı dört ayeti (iki rivayetin arasını bulmuş olarak) okumak müstehaptır. Bu "Eûzü"nün değiştirilip, "Merdûdil-mekhûril-la`înirracîm" gibi ilaveler yapılması, ya da ayetlerin sonuna başka sûrelerden ayetler katılması doğru değildir.

    nest...

    batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir