safra kesesi çamuru ağrısı nasıl geçer / Safra Kesesi Ağrısına Ne İyi Gelir? Nasıl Geçer? - Nefis Yemek Tarifleri

Safra Kesesi Çamuru Ağrısı Nasıl Geçer

safra kesesi çamuru ağrısı nasıl geçer

Safra Kesesi Taşı Belirtileri, Ameliyatı ve Ağrısı İ&#;in Tedavi Y&#;ntemleri

Yağların sindiriminde aktif rol oynayan ve herhangi bir rahatsızlıkta çeşitli sindirim sistemi problemlerine neden olan safra kesesi karaciğere yapışık bir organdır. Bazı nedenlere bağlı olarak gelişen ve günümüzde sık görülen safra kesesi hastalığı olan safra taşları şişkinlik ve hazımsızlık gibi hafif belirtiler ya da iltihaplar ve karın ağrısı gibi daha şiddetli semptomlara neden olabilmektedir. Yaygın olarak görülen bu hastalıktan muzdarip olanlar safra kesesi taşı nasıl düşer şeklinde araştırma yapsa da genel tedavi yöntemi cerrahi operasyonlardır.

Safra kesesinde taşların yanı sıra kanser gibi daha nadir görülen hastalıklar da görülmektedir. Safra kesesi belirtileri ve tedavisi uzman doktorlar tarafından hastalığın seyrine göre yapılmaktadır.

Safra Kesesi Nedir?

Safra kesesi; karaciğer tarafından üretilen bir sıvı olan ve sindirimde görev alan safranın depolandığı, armut ya da su damlası şeklinde küçük bir keseyi andıran karaciğere bağlı organdır. İçi boş olan safra kesesi, depoladığı safrayı ana safra kanalı yardımıyla oniki parmak bağırsağına ulaştırmaktadır. Bu anlamda, kese içinde bulunan safra bağırsaklara ulaşmış olmaktadır.

Bazı nedenlere bağlı olarak safra kesesinde hastalıklar meydana gelebilmektedir. Safra kesesi polip ve taş oluşumu en sık görülen rahatsızlıklardır. Safra kesesi taşı çoğu zaman herhangi bir semptoma neden olmazken ilerleyen dönemlerde tedavi edilmediklerinde farklı hastalıklara da neden olabilmektedir.

Safra kesesi polipleri ise safra kesesinde ortaya çıkan küçük ve anormal dokulardır. Yaygın olarak görülen polipler genellikle iyi huylu olsa da %5 oranında kötü huylu da olabilmektedir. İyi huylu poliplerde genel olarak tedaviye gerek duyulmazken kötü huylu polipler daha ciddi hastalıklar görülmemesi için uygun yöntemlerle tedavi edilmektedir.

Safra Kesesi Taşı Nedir?

Karaciğerin salgıladığı safra içinde belli oranlarda bileşenler bulunmaktadır. Safra kesesinde depolanan sıvı bu bileşenler sayesinde akışkan bir yapıya sahiptir. Bu bileşenler enfeksiyonlar, kan hastalıkları ya da safra kesesini etkileyecek diğer hastalıklar gibi nedenlerle değişime uğramakta ve safranın akışkanlığı etkilenmektedir. Bu durumda safra içinde tortular birikerek zaman içinde safra taşını meydana getirmektedir.

Taşlar, safra kesesinin çıkışını engellemeye başladığı zaman hastalar oldukça ağrılı bir sürece girmektedir. Bu nedenle çoğu kişi ağrıların yerini ve nedenini saptamak amacıyla safra kesesi nerede şeklinde araştırma yapmaktadır. Karın bölgesinin üst kısmında yer alan safra kesesi genellikle karnın orta ve üst kısımlarında ağrıya neden olmaktadır.

Safra Kesesi Ne İşe Yarar?

Safra kesesi, yağların sindiriminde görev alan safranın depolandığı yerdir. Safra kesesi görevi safra salgılamak değildir; yalnızca karaciğerin salgıladığı sıvıyı biriktirme işlevini üstlenir. Gıda tüketildiği zaman içinde biriken safrayı oniki parmak bağırsağına ileterek sindirimde görev almaktadır.

Safra Kesesi Kanseri

Safra kesesi çeperinde çeşitli nedenlerle oluşan kötü huylu tümörler safra kesesi kanseri olarak adlandırılmaktadır. Herhangi bir bilimsel veri bulunmasa da safra taşları ve polipler safra kesesi kanseri nedeni olabilmektedir. Özellikle taşlar nedeniyle meydana gelen enfeksiyonlar zaman içinde hücre bozulmalarına neden olmakta ve bu da kanserli hücreleri oluşturmaktadır.

Genellikle 60 yaş üstü bireylerde görülen safra kesesi kanserinin çoğu vakada geç teşhis edilmesinde, safranın işlevini yerine getiremediği durumlarda da hastaların hayatını sürdürebilmesi ve hastalığın çok hızlı bir şekilde ilerlemesi rol oynamaktadır.

Safra Kesesi Kanseri Belirtileri

Karın ağrısı ve sarılık safra kesesi kanserinin en önemli belirtileri arasında bulunmaktadır. Çoğu zaman ileri evrelere kadar belirti göstermeyen safra kesesi kanserinin bilinen belirtileri şunlardır:

  • Sarılık,
  • Karın ağrısı,
  • Mide bulantısı ve kusma,
  • İştahsızlık ve zayıflama,
  • Koyu renkli idrar.

Safra Kesesi Taşı Ne Gibi Rahatsızlıklar Verir?

Bazen kum şeklinde küçük parçacıklar bazen de daha büyük boyutlu çakıl taşları şeklinde olan safra kesesi taşları çoğu zaman herhangi bir semptoma neden olmamaktadır. Ultrason gibi yöntemlerle tesadüfen fark edilen asemptomatik taşlar, vakaların yaklaşık yarısında hastaların hayatını etkilememektedir. Taşların safra kanalına düştüğü, safra kesesi yollarını tıkadığı ve safranın çıkışını kestiği durumlarda ise bazı safra kesesi taşı belirtileri ortaya çıkmaktadır:

  • Karnın orta üst bölümünde başlayarak sağ sırt ve omza doğru ilerleyen ağrı,
  • Mide bulantısı ve kusma,
  • Yemek sonrasında kürek kemiğinde ağrı,
  • Hazımsızlık,
  • Karında şişlik,

Safra Kesesi Hastalıkları Nelerdir?

Genellikle safra kesesi taşlarından kaynaklanan safra kesesi hastalıkları bazı durumlarda hafif semptomlar ortaya çıkarırken bazı durumlarda ciddi komplikasyonlara neden olabilmektedir.

Safra Kesesi İltihabı (Kolesistit)

Karaciğerin tıkanması ile bu bölgede de enfeksiyon görülmesine neden olabilen safra kesesi iltihabı taşa göre daha ciddi sonuçlar doğurabilmektedir. Genellikle taşların neden olduğu bu hastalıkta safra kesesi çeperi enfeksiyon nedeniyle kalınlaşmaktadır. Bu da ödeme neden olmaktadır. Safra kesesi taşı ile benzer belirtilere sahip olan safra kesesi iltihabında şiddetli karın ağrısı, bulantı ve kusma ve yüksek ateş gibi semptomlar görülmektedir. Bazı vakalarda nadiren de olsa sarılık görülmektedir.

Pankreas İltihaplanması (Akut Pankreatit)

Safra taşlarının ölümcül sonuçlar doğurabileceği pankreatitte safra yollarını tıkayan taşlar pankreası da etkilemektedir. %10 oranında çok şiddetli seyreden hastalıkta birikmiş safranın temizlenmesi ve safra yollarının açılması amacıyla cerrahi operasyon uygulanmaktadır.

Tıkanma Sarılığı

Tıkanma sarılığı, ana safra kanalının taşlar nedeniyle tıkanması sonucu ortaya çıkmaktadır. Karaciğerde bulunan safranın bağırsaklara akmaması sonucunda hastaların cildinde sararma görülmektedir. Tıkanma sarılığına safra taşlarının yanı sıra pankreas, karaciğer ve safra kanallarında bulunan tümörler de neden olabilmektedir. Hastalığın ilerlemesi ve tedavi edilmemesi durumunda karaciğer dokusu ve işlevinde bozulmalar görülmektedir.

Safra Kesesi Ağrısı

Safra kesesi taşının en belirgin semptomu olan safra kesesi ağrısı, taşın safra yollarını tıkadığı durumlarda ortaya çıkmaktadır. Karın ağrısı, aynı zamanda safra taşının yanı sıra diğer safra kesesi hastalıklarında da en çok görülen semptomlar arasında bulunmaktadır.

Safra Kesesi Ağrısı Nerelere Vurur?

Karnın sağ üst ve üst orta bölümünde yoğun şekilde hissedilen ağrı sağ kürek kemiğine, iki kürek kemiğinin ortasına ve sırta doğru yayılım gösterebilmektedir.

Safra Kesesi Taşı Nasıl Düşürülür?

Ultrasonik yöntemlerle safra taşı olduğu ortaya çıkan hastalar genellikle ameliyatsız safra kesesi taşı nasıl düşürülür şeklinde araştırma yapmaktadır.

Bu anlamda, ilaç kullanarak safra taşlarını düşürmek ya da taşları tamamen yok etmek mümkün değildir. Safra kesesi taşının tek tedavisi cerrahi operasyonlardır.

Safra Kesesi Ameliyatı

Safra kesesi taşlarını ve bu taşların neden olabileceği diğer hastalıkları tedavi etmenin yolu cerrahi operasyondur. En sık tercih edilen safra kesesi ameliyatı yöntemi kolesistektomidir. Açık ya da kapalı olarak gerçekleştirilen bu operasyon genel anestezi altında gerçekleştirilerek safra kesesinin çıkarılması amaçlamaktadır.

Günümüzde, safra kesesi ameliyatlarında öncelikle kapalı yani laparoskopik kolesistektomi yöntemi tercih edilmektedir. Açık ameliyata göre çok daha avantajlı olan laparoskopik kolesistektomi karında büyük kesiler açılmadan, dört küçük delik oluşturarak yapılmaktadır. Video kamera yardımıyla gerçekleştirilen safra kesesi ameliyatı sonrası kese tamamen çıkarılmaktadır. Bu sayede safra kesesinde ve safra kanallarında bulunan taşlar, safra kesesi iltihapları, polipler ve pankreas iltihapları tedavi edilmektedir.

Safra Kesesi Ameliyatı Riskleri

Her ameliyatta olduğu gibi safra kesesi ameliyatlarında da bazı riskler bulunmaktadır. Bununla birlikte, safra kesesi tedavi edilmediği durumlarda çok daha ciddi komplikasyonlara neden olabilmektedir. Bu anlamda safra kesesi ameliyatı riskleri hastalıkların yol açabileceği enfeksiyonlar ve kanser gibi hastalıklardan çok daha azdır. Ameliyatlarda nadiren de olsa yara bölgelerinde ve akciğerde enfeksiyon, safra yolu ve karaciğerde damar deformasyonları ve pıhtı görülebilmektedir.

Safra kesesi ameliyatı ölüm riski de günümüzde modern tekniklerle gerçekleştirilen kolesistektomi yöntemleri ile oldukça düşüktür. Ölüm riski, taşların neden olduğu hastalıklarla daha fazladır.

Safra Kesesi Ameliyatı Öncesi

Safra kesesi taşı ameliyatı öncesinde hastaların yaş aralığı da göz önünde bulundurularak çeşitli tetkikler uygulanmaktadır. Kan ve idrar tahlilleri ile göğüs ve kalp grafisinin yanı sıra çeşitli kronik hastalıklardan muzdarip olan hastalara farklı tetkikler de gerekmektedir. Özellikle astım, diyabet ve tansiyon hastaları ameliyat olup olamayacaklarına dair ilgili bölümlere yönlendirilmektedir. Anestezi uzmanları tarafından yapılacak kontrol de büyük önem taşımaktadır. Kan sulandırıcı ilaçların ise en az 7 gün önceden kesilmesi ve ameliyattan önceki gece yarısından sonra hastaların gıda ve su tüketmemesi gerekmektedir.

Safra Kesesi Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Günümüzde laparoskopik kolesistektomi ameliyatları oldukça kısa sürmektedir. Ortalama 45 dakika süren ameliyatlar hastaların yaşına ve kilosuna bağlı olarak uzayabilmektedir. Bununla birlikte geleneksel açık ameliyatlarda ya da çok geciktirilmiş operasyonlarda bu süre 1 saatten fazla olabilmektedir.

Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası

Laparoskopik kolesistektomi ameliyatlarının ardından hastalar saat içinde anestezinin etkisinden tamamen çıkmakta ve 1 günlük istirahatin ardından günlük hayatına geri dönebilmektedir. İyileşme süresi oldukça kısa olan kapalı ameliyatlar sonrasında ilk birkaç gün ağrı görülmesi normaldir. Safra kesesi ameliyatı sonrası sağ kaburga altında ağrı en sık rastlanan semptomlardan biridir. Bununla birlikte, safra kesesi ameliyatlarının yaklaşık %95’ini oluşturan kapalı ameliyatlar büyük kesilerin açıldığı açık ameliyata göre çok daha az ağrılıdır. Safra kesesi ameliyatı sonrası ağrılar için doktorun önerdiği ağrı kesiciler kullanılabilmektedir.

Laparoskopik kolesistektomi yönteminin sağladığı avantajlardan biri de ameliyat sonrasında karın bölgesinde ya belli belirsiz ya da tamamen gizli yara izi kalmasıdır. Dört delik ve göbek deliğini içeren operasyonlarda küçük kesi izleri kalabilirken yalnızca göbek deliğinden yapılan ameliyatlarda yara izi kalmamaktadır.

Safra kesesi ameliyatı sonrası beslenme de hastaların dikkat etmesi gereken noktalardan biridir. Ameliyattan birkaç saat sonra sıvı gıdalarla, ertesi günü ise katı gıdalarla beslenebilen hastaların hazımsızlık gibi sorunlar yaşamamak için en az 1 ay boyunca diyet yapması gerekmektedir. Bu süre içinde aşırı yağlı ya da gaz yapıcı gıdalar tüketmemek, sindirimi kolaylaştırıcı lifli gıdalara öncelik vermek, günde en az 2 litre su tüketmek, çikolata, yumurta ve asitli içeceklerden uzak durmak önemlidir.

Safra kesesi ameliyatlarının ardından hastaların günlük hayatında değişiklik olmamaktadır. Safranın karaciğer ve bağırsaklar arasındaki hareketi için safra kesesine ihtiyaç yoktur. Bu anlamda, hastalar safra keseleri çıkarıldıktan sonra herhangi bir besin kısıtlaması olmadan ya da diyet uygulamadan hayatına devam edebilmektedir.

Safra Kesesi Taşları Neden Oluşur? Tedavisi Nedir?

Safra Kesesi Taşları Neden Oluşur? Tedavisi Nedir?

Safra kesesi taşları neden oluşur? Tedavisi nedir?

Safra, karaciğerimizin altında bulunan ve armuda benzeyen bir sindirim organıdır. Safra kesesinin rolü, karaciğerin ürettiği safra sıvısını depolamaktır. Safra sıvısı ise; bağırsağa dökülerek, yağların ve yağda eriyen vitaminlerin emilimini yapan bir sıvıdır. Bazı durumlarda kişilerin safra kesesi içerisinde, taş oluşumu meydana gelmektedir. Genellikle; şiddetli karın ağrısı ve mide bulantısı şikayetleri ile kendisini göstere safra kesesi taşları, kişilerin hayatını olumsuz etkileyebilmektedir.

Safra kesesi taşı nedir?

Safra kesesi veya safra kanalları içerisinde; safra pigmentleri, kolesterol ve kalsiyum tuzlarından meydana gelen sert kristal yapıda olan kitlelere safra kesesi taşı denir. Bu taşlar, 3 mm veya daha büyükse safra kesesi taşı, 3mm’den küçükse safra çamuru olarak adlandırılır. Bu taş veya safra çamuru, kişilerde şiddetli ağrılara sebep olabilmektedir.

Safra kesesi taşları neden oluşur?

Genellikle; fazla kilo veya obezite, beslenmeyle ilgili problemler, genetik özellikler veya safra kesesinin içerisindeki bir takım sorunlar nedeniyle oluşmaktadır. Toplumumuzda yağlı ve kızartma türü yiyecekler çok fazla tüketildiği için, safra kesesi taşları da bir o kadar çok görülmektedir. Safra kesesi, safra sıvısını yaparken bu sıvı içerisinde çok fazla kolesterol olursa bu durum da, safra taşlarına sebebiyet verir. Bir diğer önemli nedeniyse, safra kesesi doğru şekilde boşaltılamazsa safra kesesi taşları yine oluşabilmektedir. Sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz yapmak, safra taşı oluşumunu engellemek için oldukça önemlidir.

Risk grupları kimlerdir?

  • 40 yaş üzeri kişiler
  • Aile öyküsünde bu tarz problemler olanlar
  • Sağlıksız beslenen kişiler
  • Kolesterolü yüksek olanlar
  • Fazla kilolu veya obez olanlar
  • Diyabeti olanlar
  • Kontrolsüz diyet yapanlar
  • Ani kilo kaybı yaşayanlar

Belirtileri nelerdir?

Safra kesesi taşları, her zaman belirti vermezler. En yaygın belirtileri ise mide bulantısı, kusma, karın ve sırta vuran ağrılardır. Hazımsızlık, şişkinlik ve mide ekşimesi ise diğer belirtileri arasında yer almaktadır.

Nasıl tedavi edilir?

Öncelikle; asemptomatik taş dediğimiz belirti ve şikayet vermeyen safra kesesi taşlarında, bazı durumlar haricinde herhangi bir işlem yapmaya gerek yoktur. Ancak bunun haricindeki safra kesesi taşlarının kesin tedavisi, safra kesesinin alınmasıdır. İlaçla taşların eritilmesi gibi tedavi yöntemleri de denenmektedir ancak tekrarlama riski çok yüksektir. Safra kesesinin alınması en kesin, çözümdür. Günümüz tıbbının gelişmiş özellikleri sayesinde, safra kesesi ameliyatı laparoskopik olarak kapalı bir biçimde, sadece cm’lik kesilerle yapılabilmektedir. Hastanın günlük yaşamına dönüşü de, laparoskopik yöntem sebebiyle daha hızlı olabilmektedir.

Safra Kesesi Hakk&#;nda Herkesin Bilmesi Gereken Bilgiler

Bir sabah vücudunuzda bir a&#;r&#; ile uyanabilirsiniz. Bu a&#;r&#;lar e&#;er karaci&#;erinizin çok yak&#;nlar&#;nda hissedilen bir a&#;r&#; ise; safra kesenizde bir problem olu&#;uyor demektir. Sa&#;l&#;k programlar&#;nda s&#;kça bilgisi verilen safra kesesi ve safra kesesi ta&#;&#; konusunu, bugün bizler de gündeme getiriyoruz. Zira ihmale gelmeyecek kadar mühim bir iç organ&#;d&#;r kendisi.

Safra Kesesi A&#;r&#;s&#;na Ne &#;yi Gelir?

  • Limon ve karbonat
  • Nane
  • Karahindiba
  • Pancar
  • Elma sirkesi

Vücudunuzu daha iyi tan&#;man&#;za yard&#;m edecek bu yaz&#;m&#;zda; “Safra kesesi nerede bulunur? Safra kesesi görevi nelerdir?” Ve safra kesesi ameliyat&#; nas&#;l gerçekle&#;ir? gibi en çok merak edilen sorular&#; inceleyece&#;iz. En büyük servetiniz sa&#;l&#;&#;&#;n&#;z her daim yerinde olsun…

safra kesesi belirtileri

Safra Kesesi Nedir? Nerede Yer Al&#;r? Görevi Nedir?

  • Safra kesesi sorunu oldu&#;undan ne gibi olumsuzluklar ya&#;anabilece&#;ini anlamak için önce safra kesesi ne i&#;e yarar sorusunun cevaplanmas&#; gerekir.
  • Safra kesesi bo&#;alt&#;m ve sindirim görevleri olan bir iç organ&#;d&#;r.
  • Kar&#;n bölgesinde sa&#; üst k&#;s&#;mda, karaci&#;erin alt yüzeyine temas halinde bulunur.
  • Ortalama 8 cm uzunlu&#;unda bir boyuta sahiptir. Kabaca tabir etmek gerekirse bir armut &#;ekline benzer.
  • Küçük bir kanal deste&#;i ile safra kanal&#;na ba&#;lan&#;r.
  • Safra kesesinin hacmi yakla&#;&#;k olarak 50 ml civar&#;ndad&#;r.
  • Salg&#;lanan safray&#; 10 kat&#;na kadar yo&#;unla&#;t&#;rmaktad&#;r.
  • Vücut gerekli görüyorsa sahip oldu&#;u hacmini 6 kat&#;na kadar geni&#;letebilir.
  • Safra nedir dedi&#;inizde, karaci&#;erde üretilen ve ba&#;&#;rsaklara dökülen bir salg&#; oldu&#;unu ifade edebiliriz.
  • Gün içinde yenilen yiyeceklerin içeri&#;inin epey fazlas&#;n&#;, ba&#;&#;rsa&#;a bo&#;alt&#;r ve ortalama 1 saat içinde yeniden toplar.
  • Bu demek oluyor ki; karaci&#;erde ayr&#;&#;an maddeleri vücuttan atar ve ya&#;da eriyen vitaminlerin emiliminde rol oynar.
  • Kanda bulunan önemli at&#;klar&#;n vücut taraf&#;ndan at&#;lmas&#;, safra kesesi taraf&#;ndan gerçekle&#;tirilir.
  • E&#;er safra kesesi düzenli ve sa&#;l&#;kl&#; çal&#;&#;&#;rsa; temiz ve sa&#;l&#;kl&#; bir karaci&#;er meydana gelir.
  • Safra yolunun bas&#;nc&#;n&#; da düzenleyerek vücudun bir disiplin içinde çal&#;&#;mas&#;n&#; sa&#;lar.
safra kesesi ta&#;&#;

Safra Kesesi Belirtileri Nelerdir?

  • Biyolojik ve çevresel faktörlerin etkisi ile pek çok ki&#;inin safra kesesinde ta&#; olu&#;umu gerçekle&#;ir.
  • Ta&#; olu&#;umu oldu&#;u gibi safra yollar&#;n&#;n iltihaplanmas&#; da yayg&#;n görülen bir rahats&#;zl&#;kt&#;r.
  • Safra kesesi C vitamini, D vitamini ve E vitamini ile birlikte verimli çal&#;&#;&#;r.
  • Bu yüzden safra kesesi sorunlar&#; ya&#;amamak için beslenmede özellikle bu vitaminler önemsenmelidir.
  • Safra kesesi iltihab&#; nedeni safra kesesi ta&#;&#; olabildi&#;i gibi safra kanal&#;ndaki problemler ve farkl&#; enfeksiyonlar da olabilmektedir.
  • Bu yüzden ta&#; ve iltihab&#;n mutlaka ayn&#; anda olmas&#; beklenmez.
  • Safra kesesi ta&#;la t&#;kanma ve iltihaplanma durumunda &#;i&#;ebilir bu durum da saf kesesi büyümesi sonucunu do&#;urabilir.
  • Safra kesesi iltihab&#; ve ta&#;&#;n&#;n belirtileri incelendi&#;inde &#;u uyar&#;c&#;lar dikkat çeker:
  • Genellikle safra kesesi ta&#;&#; ve iltihab&#; kendini çok belli etmez.
  • Fakat zaman zaman gelen &#;iddetli a&#;r&#;lar ve bu a&#;r&#;lar&#;n s&#;rt k&#;sm&#;na yay&#;lmas&#;, bu hastal&#;&#;&#;n bir habercisi olabilir.
  • Safra kesesi ta&#;&#; belirtileri aras&#;nda olan a&#;r&#; daha çok karn&#;n sa&#; üstünde hissedilir. Baz&#; ki&#;iler bu a&#;r&#;n&#;n s&#;rta da yay&#;ld&#;&#;&#;n&#; söylemektedir.
  • Safra kesesi ta&#;&#;, safra yolunu t&#;kad&#;&#;&#; anda ki&#;ide ate&#; ve titreme meydana gelir.
  • Bu belirtiler genel olarak yemek sonras&#; kendini gösterir.
  • Ya&#;anan kar&#;n a&#;r&#;s&#;n&#;n pe&#;inde kusma da olu&#;uyorsa, safra kesesinde ta&#; ve iltihaplanma söz konusudur.
  • Belirtiler ihmal edildi&#;inde en ufak boyuta sahip olan safra kesesi ta&#;&#;, zaman içinde safra kesesi kanseri hastal&#;&#;&#;na neden olabilir.
  • Bu nedenle nedenini bir türlü anlayamad&#;&#;&#;n&#;z a&#;r&#; ve bulant&#;lar için en k&#;sa zamanda doktora görünmeniz gerekir.
  • Bir di&#;er belirti de yemeklere kar&#;&#; tahammülsüzlük olacakt&#;r.
  • Yemeklerden ve kokusundan rahats&#;z olmaya ba&#;lad&#;&#;&#;n&#;z anda di&#;er belirtilerle beraber safra kesesi ta&#;&#; veya iltihab&#; &#;üphesinde olabilirsiniz.

Safra Kesesi A&#;r&#;s&#;na Ne &#;yi Gelir? Nas&#;l Geçer?

  • Safra kesesinde bir a&#;r&#; olu&#;tu&#;unda öncelikle bu a&#;r&#;y&#; giderecek besinler veya içecekler tüketilir.
  • Doktor onayl&#; ilaçlar da a&#;r&#;n&#;n &#;iddetini dindirecektir.
  • Evinizde bitkisel yöntemler ile safra kesesi a&#;r&#;s&#;n&#; yok etmek için &#;u önerilerimize kulak verebilirsiniz:

1) Limon ve Karbonat

  • Alkali bir s&#;v&#; olan safray&#;, limon ile sa&#;l&#;kl&#; bir konuma getirebilirsiniz.
  • Bunun için; 1 adet limonu bir barda&#;a s&#;k&#;n ve içerisine bir tutam karbonat ilave edin.
  • Karbonat ekledikten sonra bir kabarma meydana gelir.
  • Kabarma söndükten sonra &#;iddetli a&#;r&#;larda günde 2 defa, hafif a&#;r&#;larda günde 1 defa içebilirsiniz.

Karbonatl&#; Su Faydalar&#; Nelerdir?

safra kesesi a&#;r&#;s&#; nas&#;l geçer?

2) Nane

  • Midede olu&#;an a&#;r&#; ve sanc&#;lar&#; nane giderecektir.
  • Ferahlat&#;c&#; ve antioksidan etkisi ile, safra kesesi a&#;r&#;lar&#;n&#; da yok edebilirsiniz.
  • Çi&#; &#;ekilde tüketece&#;iniz naneyi, demleyip çay olarak da içebilirsiniz.

Nanenin Faydalar&#;, Neye &#;yi Gelir?

safra kesesi a&#;r&#;s&#; nas&#;l geçer?

3) Karahindiba

  • Karahindiba karaci&#;er hastal&#;klar&#;n&#;n tedavisinde tercih edilen bir bitkidir.
  • Karahindiba çay&#; içerek hem karaci&#;er hem de safra kesesinin i&#;levini sa&#;l&#;kl&#; hale getirebilirsiniz.
  • A&#;r&#;lar&#; dindirecek özelli&#;e sahiptir.

Karahindiba Nedir? Bilmedi&#;iniz 7 Faydas&#;

safra kesesi a&#;r&#;s&#; nas&#;l geçer?

4) Pancar

  • Pancar, safray&#; incelten bir içeri&#;e sahiptir.
  • Pancar&#;n suyu ve kendisi safra kesesi a&#;r&#;s&#; için oldukça etkilidir. Safra kesesi diyeti yapanlar için mucize bir bitkidir.

Tarif: Pancar Tur&#;usu

5) Elma Sirkesi

  • Elma sirkesinden bir ka&#;&#;k alarak, içece&#;iniz bir meyve suyuna ilave ederseniz; mide asitlerini düzenleyecek ve sanc&#;, a&#;r&#; gibi &#;ikayetlerinizi sonland&#;racakt&#;r.

Elma Sirkesi &#;çmenin 10 Mucizevi Faydas&#;

safra kesesi a&#;r&#;s&#;

Ayr&#;ca:

  • Bel bölgesine s&#;cak kompres uygulayarak
  • Bol sebze tüketerek ve sebze suyu içerek
  • C vitamini a&#;&#;rl&#;kl&#; beslenerek
  • Doktor tavsiyelerine uyarak
  • Bol su içerek safra kesesi a&#;r&#;s&#;n&#; ortadan kald&#;rabilirsiniz.
safra kesesi ta&#;&#; tedavisi

Safra Kesesi Ta&#;&#; Neden Olu&#;ur?

  • Halk aras&#;nda %10’luk bir kesimde safra kesesi ta&#;&#; hastal&#;&#;&#; görülmektedir.
  • Genellikle 40 ya&#;&#;ndan sonraki dönemlerde ve yo&#;un olarak do&#;um yapm&#;&#; kad&#;nlarda bu durum ya&#;an&#;r.
  • En aç&#;klay&#;c&#; haliyle; safra kesesi ta&#;&#; safray&#; olu&#;turan maddelerin dengesinin bozulmas&#; ile meydana gelir diyebiliriz.
  • Biraz daha derinine inersek; safra içindeki çözünürlük zaman içinde azal&#;r ve s&#;v&#; içerik yo&#;un hale gelir.
  • Vücut taraf&#;ndan at&#;lmas&#; gereken maddeler kristalle&#;meye ba&#;lar.
  • Kristal hale gelen maddeler, safra kesesin duvar&#;nda bulunan salg&#;lar ile temas halinde olur.
  • Birle&#;ti&#;inde safra kesesi çamuru olu&#;ur. E&#;er uzun süre aç kal&#;n&#;rsa, bu çamurla&#;ma daha da artar.
  • Çamur ise çok geçmeden kat&#;la&#;&#;r ve bu evre sonucunda safra kesesi ta&#;&#; olu&#;ur.
  • Safra kesesinde, son y&#;llarda s&#;kça duyulan “safra kesesinde polip” durumu ciddi bir boyut ald&#;&#;&#;nda kanser riski ta&#;&#;r.
  • &#;ltihaba neden olan polipler, hasta sa&#;l&#;&#;&#;n&#; daha fazla etkilememesi için cerrahi müdahale ile al&#;nmal&#;d&#;r.

Safra Kesesi Ta&#;&#;na &#;yi Gelen 10 Bitkisel Tedavi

safra kesesi ameliyat&#;

Safra Kesesi Ameliyat&#;: Nas&#;l Yap&#;l&#;r, Ne Kadar Sürer? Ameliyat Edilmezse Ne Olur?

  • Safra kesesi i&#;levinde bir aksama geldi&#;inde, doktor hastaya uygun görüyorsa safra kesesi ameliyat&#; yap&#;l&#;r.
  • Ameliyatta safra kesesi hastadan al&#;n&#;r. Bir insan safra kesesi olmadan da hayat&#;na devam edebilir.
  • Bu nedenle safra kesesinin al&#;nmas&#; çok büyük bir sa&#;l&#;k sorunu de&#;ildir.
  • Cerrahi olarak safra kesesi ç&#;kar&#;lacak hasta iki &#;ekilde ameliyat olabilir:
  • Aç&#;k ameliyat
  • Kapal&#; ameliyat (laparoskopik kolesistektomi)
  • Safra kesesi cerrahisi t&#;p ilerledikçe daha da kolayla&#;maktad&#;r.
  • Birçok rahats&#;zl&#;kta oldu&#;u gibi safra kesesi ta&#;lar&#; için de kapal&#; ameliyat yap&#;labilmektedir hatta kapal&#; ameliyat türü en çok tercih edilen bir cerrahi ameliyatt&#;r.
  • Hasta daha rahat &#;ekilde ve h&#;zl&#; bir süreçte iyile&#;ir.
  • Ameliyat edilmedi&#;i durumda, safra kesesi içindeki ta&#; gittikçe büyür ve ki&#;iye hayat&#; boyunca zarar verir.
  • Çok ciddi boyuta ula&#;t&#;&#;&#;nda ise kansere kadar yol açabilir.
  • Ameliyat, kar&#;n deli&#;inden aç&#;lan küçük delikler ile ba&#;lar.
  • Bu deliklerden minik çubuklar safra kesesine ula&#;&#;r.
  • Öncelikle safra kesesinin damar&#; bulunur ve titanyum z&#;mbalarla kapat&#;l&#;r. Safra kesesi karaci&#;erden ayr&#;l&#;r.
  • Kesilen deliklerden safra kesesi d&#;&#;ar&#; al&#;n&#;r ve bu &#;ekilde safra kesesi al&#;nmas&#; gerçekle&#;mi&#; olur.
  • Operasyonlar 15 dakika ile 45 dakika aras&#;nda gerçekle&#;ir.
  • &#;ltihap oran&#;na göre ameliyat süresi uzayabilir.

Safra Kesesi Ta&#;&#; Belirtileri, Neden Olu&#;ur? Ameliyat&#; ve Tedavisi

safra kesesi ne iyi gelir

Safra Kesesi Ta&#;&#; Olanlar Ne Yemeli? Ne Yememeli?

Ne Yemeli?

  • Safra kesesi beslenme ile desteklenecekse bol s&#;v&#; tüketimi ihmal edilmemelidir.
  • Safra kesesinde ta&#; olan hastalar elma, elma suyu, limon veya elma sirkesi gibi asidik etkili g&#;dalar ile beslenmelidir.
  • Tam tah&#;ll&#; ekmekler ve ürünler tercih edilmelidir.
  • Bakliyat ürünleri de safra kesesi ta&#;&#; &#;ikayetinde olan ki&#;iler için sa&#;l&#;kl&#; ve etkili olacakt&#;r.
  • Ö&#;ünlerinde sebzeye a&#;&#;rl&#;k vermeleri de do&#;ru bir seçim olacakt&#;r.
  • Safra kesesi &#;spanak ile dosttur çünkü bu sebzenin içindeki vitaminler safra kesesine faydal&#;d&#;r ancak sindiriminin kolay olabilmesi için iyi pi&#;irilmesi önemlidir.

Ne Yememeli?

  • Safra kesesi ta&#;&#; olanlar ne yememeli denildi&#;inde ise liste biraz uzun olacak.
  • Mideyi yoran tüm yiyecekler bu ki&#;iler için yasakl&#;. Asitli, ya&#;l&#; ve a&#;&#;r yemekler yasak!

Yedi&#;iniz takdirde uzun bir süre safra kesesi a&#;r&#;s&#; ya&#;ayabilirsiniz. Uzak durulmas&#; ve dikkat edilmesi gereken besinler ise:

  • Tam ya&#;l&#; süt ürünleri s&#;n&#;rl&#; tüketilmelidir. Tad&#;ml&#;k olabilir.
  • K&#;zartmalar ya&#;l&#; olaca&#;&#; için yasakl&#; listededir.
  • Paketli ve haz&#;r g&#;dalar safra kesesini bir hayli yoracakt&#;r.
  • Hamur i&#;i yiyecekleri safra kesesi zararl&#; yiyecekler listesinde.
  • Kremal&#; soslar, mayonez gibi fast food ürünleri de yasakl&#;.
  • &#;&#;lenmi&#; sucuk, salam ve sosis gibi ürünler de bu ki&#;iler için tehlikeli. Pizza m&#;? Tabi ki tehlikeli!
  • Hayvansal ya&#;lar da safra kesesini uzun bir süre a&#;r&#;tan g&#;dalar aras&#;nda yer al&#;r.
  • Safra kesesi diyeti içinde yumurta da uzak durulmas&#; gereken g&#;dalar aras&#;ndad&#;r.
  • Kahve ve alkol safra kesesi hastal&#;klar&#; için durumu kötüye götürebilecek etkilere sahiptir.

Mide A&#;r&#;s&#;na &#;yi Gelen Evde 10 Çözüm

Mide F&#;t&#;&#;&#; Bitkisel Tedavisi, &#;yi Gelen 5 Çözüm

Safra Kesesi Ameliyat&#; Sonras&#; Nas&#;l Beslenmeli?

Kar&#;n A&#;r&#;s&#;na Ne &#;yi Gelir? A&#;r&#;y&#; An&#;nda Kesen 5 Bitki Çay&#;

Kar&#;n &#;i&#;li&#;i Neden Olu&#;ur? Ne &#;yi Gelir? Nas&#;l Geçer? 

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir