html arkaplan ortalama / CSS3 Transparent - Saydam Arkaplan Rengi Uygulama

Html Arkaplan Ortalama

html arkaplan ortalama

auto ]

CSS Dersleri 6 - Background (Arka Plan)

Merhaba değerli Kodlama Vakti takipçileri, bu dersimizde CSS Backgrounds (Arka Plan) konusunu öğreneceğiz.

CSS'de arka plan özelliği, HTML etiketleri için arka plan efektlerini tanımlamak için kullanılır. 

background-color : Arka Plan Rengi

CSS'de background-color özelliği ile etiketlerimizin arka plan renklerini belirleyebiliriz.

body { background-color: blue; }

CSS ile renk genellikle şu şekilde belirtilir:

  • Renk adlarıyla
  • HEX kodlarıyla
  • RGB kodlarıyla

CSS'de renkleri detaylı öğrenmek için "CSS Dersleri 5 - Renkler" tıklayınız.

opacity : Şeffaflık 

CSS'de opacity özelliği , bir etiketin opaklığını / şeffaflığını belirtir. - arasında bir değer alır. Opaklık değeri ne kadar düşükse, arka plan rengi o kadar şeffaftır.

CSS opacity kullanımı :

div { background-color: blue; opacity: ; }

Not : Bir etiket için "opacity" özelliği kullandığımız zaman, o etikete ait tüm alt etiketlerinde arka planları şeffaf olacaktır ve bu durumdan etkilenecektir.

RGBA Değerlerinde Şeffaflık

CSS'de bir etiket için "opacity" özelliği kullandığımızda, alt etiketlerinde bu durumdan etkilendiğinden bahsetmiştik. Eğer sadece ilgili etiketin şeffaflığını ayarlamak istiyorsanız "RGBA" kullanabilirsiniz.

Önceki derslerimizde CSS'de Renkler konusunda RGB değerlerini kullanmayı öğrenmiştik. RGB'ye ek olarak, bir rengin opaklığını belirleyen alfa kanallı olan (RGBA) bir RGB renk değeri de kullanabilirsiniz.

CSS RGBA Kullanımı

RGBA renk değeri şununla belirtilir: rgba (kırmızı, yeşil, mavi, alfa). Alfa parametresi 0,0 (tamamen şeffaf) ile 1,0 (tamamen opak) arasında bir sayıyı belirtir.

div { background: rgba(0, , 0, ) /* Arka plan rengi yeşil ve %20 oranında şeffalık mevcut */ }

background-image : Arka Plan Resmi

CSS "background-image" özelliği, bir etiketin arka plan resmi eklememizi olanak sağseafoodplus.infoılan olarak arka plan resmi tüm alanı kaplayacak şekilde tekrarlanır. Background-image özelliğine değer olarak, görselin url adresi yazılır. Url adresi yazılırken url() deyimi kullanılır ve bu deyim içerisine görsel adresi yazılır.

CSS background-image kullanımı :

body { background-image: url("seafoodplus.info"); }

background-repeat : Arka Plan Tekrarı

CSS "background-repeat" özelliği, görselin arka plandaki tekrar sayısını belirtir. Varsayılan olarak, background-image özelliği bir görüntüyü hem yatay hem de dikey olarak tekrarlar.

  • Bir görselin sadece yatay olarak tekrarlanmasını istiyorsak : background-repeat : repeat-x;
  • Bir görselin sadece dikey olarak tekrarlanmasını istiyorsak : background-repeat : repeat-y;
  • Bir görselin bir sefer kullanılıp tekrarlanmasını istemiyorsak : background-repeat : no-repeat;

özellikleri kullanılır.

CSS background-repeat kullanımı :

seafoodplus.info { background-image: url("seafoodplus.info"); background-repeat: repeat-x; } seafoodplus.info{ background-image: url("seafoodplus.info"); background-repeat: repeat-y; } p { background-image: url("seafoodplus.info"); background-repeat: no-repeat; }

background-position : Arka Plan Konumu

CSS "background-position" özelliği , arka plan görselinin konumu belirlemek için kullanılır. 

CSS background-position kullanımı :

body { background-image: url("seafoodplus.info"); background-repeat: no-repeat; background-position: left top; }

Örnekte görüldüğü üzere, arka plan görseli sol üst köşeye konumlandırılmıştır. Konumlandırma olarak kullanabileceğimiz değeler :

  • left (sol),
  • right (sağ),
  • top (üst),
  • bottom (alt),
  • left top (sol üst)
  • left bottom (sol alt)
  • right top (sağ üst)
  • right bottom (sağ alt)

background-attachment : Arka Plan Ekleri

CSS "background-attachment" özelliği, arka plan görselinin ekranda kaydırılıp kaydırılmayacağını veya sabitleneceğini belirtir. Bu özelliğin iki değeri vardır  :

  • fixed : görselin ekranda hep sabit kalmasını belirtir.
  • scroll : görselin sayfanın geri kalanıyla birlikte kaydırılması gerektiğini belirtir.

CSS background-attachment kullanımı :

body { background-image: url("seafoodplus.info"); background-repeat: no-repeat; background-position: right top; background-attachment: fixed; }

CSS Background Kısa Kullanımı 

CSS'de background özelliklerini ayrı ayrı yazmak yerine tek bir satırda seafoodplus.info için sadece "background" özelliğini kullanmak yeterlidir. Bu özelliğin değerlerine sırasıyla :

  • background-color
  • background-image
  • background-repeat
  • background-attachment
  • background-position

şeklinde tanımlanabilir.

body { background-color: #ffffff; background-image: url("seafoodplus.info"); background-repeat: no-repeat; background-position: left top; }

Bu örnekteki background özelliklerini tek bir satırda yazabiliriz :

body { background: #ffffff url("seafoodplus.info") no-repeat left top; }

Bu içeriği beğendiyseniz paylaşarak destek olabilirsiniz!


cover
Başlangıç değeri: auto
Uygulanabilen elementler: tüm elementler
Kalıtsallık: Yok

İki değer tanımlandığında ilk değer genişlik için ikinci değer yükseklik için uygulanır, tek değer atanmış ise hem genişlik hemde yükseklik için bu değer geçerlidir demektir.

Uzunluk olarak standart değerleri alabilir. Yüzde değerler tanımlandığında kapsayıcı elemana göre konumlanır, ardalan resmine göre değil. Örneğin genişlik ve yükseklik tanımı olarak % tanımlandığında ardalan resmi kapsayıcı elemanın zeminini dolduracak şekilde yayılır. Resmi gerçek boyutlarında kullanmak için auto değeri atanır.

Standart değerlerden başka iki farklı değer daha alır:  cover ve container değerleri. Her ikiside tarayıcı boyutuna göre orantılı olarak ardalan resmini boyutlandırır.

cover: Resmin genişlik veya yükseklik değerinden en küçük olanına göre kapsayıcı elemanın ardalanını tamamen kaplar. Ardalan resmi tüm kapsayıcı elemanın zeminini kaplayacak şekilde ayarlanır ve resmin kalan kısmı kesik görünür.

contain: Ardalan resminin genişlik veya yüksekliğinden en büyük olanına göre ardalan alanın içine uydurur. Resmi herhangi bir yerini kesmeden tamamını gösterir, ancak bazı bölgeler ardalan resmi olmadan görünür.

Yukarıdaki grafikte görüldüğü gibi gerçek resmin genişliği büyük, yüksekliği küçüktür. contain tanımlandığında genişlik ve yükseklikten büyük olanı yani burada genişliğin uzunluğu kapsayıcı genişliğine sığıncaya kadar orantılı şekilde küçültülerek atanmış. Kapsayıcı elemanın üst ve at kısmı boş kaldı.  

cover tanımlandığında genişlik ve yükseklikten küçük olanı yani burada yüksekliğin uzunluğu kapsayıcı genişliğine sığıncaya kadar orantılı şekilde büyütülerek atanmış. Ardalan resminin sağ ve soldan taşan kısımları kesik görünecektir.

gif, jpeg ve png gibi resim formatları yeniden boyutlandırıldığında pek hoş görüntüler ortaya çıkmıyor. Vektörel resimler(svg) desteği ile daha güzel görüntüler elde edeceğiz. Negatif değerlere izin vermemektedir. background-size:0 değeri resmin görünmemesini sağlar.

CSS3 diğer özelliklerinde olduğu gibi background-size özelliğini destekleyen farklı tarayıcılar kendi öneklerini kullanmaktadır.

Tarayıcı Desteği

ChromeexplorerFirefox
+ (-webkit)9++

Mobil Tarayıcılar

AndroidMobil SafariChrome
+ (-webkit)+ (-webkit)36+

Daha detaylı örnekler için seafoodplus.info sitesine bakınız.

Sonuç

Birçok yerde kullanabileceğimiz bu özellik yardımı ile ardalandaki resimlerimizi daha iyi organize edebileceğiz. Sayfa zeminini tam kaplayan alanlar oluşturmak için, css sprite resimlerini daha iyi kullanabilme imkanı, esnek yapılı sayfa planlarında ardalan resimlerini yayma konularında vd. konularda bizlerin elini sağlamlaştıran güzel bir özellik.  IE9 ve sonrasında desteklediği için şimdi uygulamak zor gibi, ancak mobil araçlar için hazırlanan sayfalarda uygulanabilir.

Sayfa Zeminini Tamamen Kaplayan Resimler Tanımlamak diye bir makale yazmak şart oldu.

Kalın sağlıcakla

Kaynaklar

ardalan boyutubackground-sizecontaincovercss3CSS3 background-size özelliği was published on Fatih Hayrioğlu

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir