alkol içen sinek / Sinekler Hakkında Muhtemelen İlk Kez Duyacağınız 13 Hayret Verici Bilgi

Alkol Içen Sinek

alkol içen sinek

Arşiv Bağlantısı

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

seafoodplus.info

Sinekler neden bazı insanları daha fazla ısırır?

Özellikle yaz aylarında bahçede otururken, gece sahilde yürürken ya da arkadaşlarınızla balkonda keyif çatarken birinin sürekli ‘Of yine sinek ısırdı!’ serzenişlerini dinliyor musunuz? Ya da sineklerden dert yanan genellikle siz mi oluyorsunuz? Öyleyse, neden sineklerin ‘bazı’ kişileri daha fazla ısırdığını merak ediyor olabilirsiniz. Gelin, merakınızı giderelim ve sineklerin kimleri daha çok sevdiğini öğrenelim.

Dişi sivrisinekler, yumurtalarını düzgün bir şekilde geliştirebilmek için ihtiyaç duydukları besinleri elde edebilecekleri omurgalıları ararlar ve yiyecek kaynaklarını bulmak için hareket ve rengi kullanırlar; ayrıca laktik asit, CO2 ve diğer maddeleri tespit ederek hedeflerine yaklaşırlar. Tüm bu değişkenler, bazı insanları sivrisinekler için daha çekici hale getirir. Sivrisinekler için adeta bir mıknatıs olduğunuzu düşünüyorsanız belki sebebinin ‘tatlı kanınız’ olduğuna inanıyor olabilirsiniz ama bu pek de doğru sayılmaz. Kıyafetleriniz, nefesiniz, kan grubunuz ve hatta cildinizde yaşayan bakteriler, sivrisineklerin sizi çok sevmesinin nedeni olabilir:

Giyim

Sivrisinekler kurbanlarını hedef almak için gözlerini kullanırlar. Araştırmalar, siyah, kırmızı gibi koyu renkleri giyinmenin sivrisinekler tarafından fark edilmeyi kolaylaştırdığına dikkat çekiyor. Bu nedenle, sineklerden kaçmak istiyorsanız pastel tonları, bej ve beyaz gibi açık renkleri tercih edebilirsiniz.

Kan grubu

Yetişkin sivrisinekler beslenmek için nektarlardan faydalanır; ancak dişiler yumurta üretimi için insan kanındaki proteine ​​​​bağlı olarak yaşarlar. Bu da bazı kan gruplarını onlar için daha çekici kılar. Araştırmalar, farklı sinek türlerinin farklı kan gruplarını daha çekici bulduğuna dikkat çekse de; genel kanı O kan grubunun sinekler arasında daha popüler olduğu yönünde.

Isı ve ter

Çiçeklerin hoş kokusu hemen hemen tüm canlıların algılayabildiği çekici bir koku olabilir; ancak sivrisineklerin burunları terle yayılan laktik asit, amonyak ve benzeri bileşenleri de algılayabilir. Vücutta bulunan glikozun birtakım kimyasal tepkimeler sonucunda enerjiye dönüşmesiyle ortaya çıkan laktik asit, kasların yoğun çalışması ile oluşur. Spor yapmak, koşmak, egzersizlerinizi gerçekleştirmek gibi kaslarınızı yoğun çalıştırdığınız zamanlarda vücudunuzdaki laktik asit artar ve terlemeye başlarsınız. Bu nedenle terlediğinizde ortaya çıkan sıcaklıkla birleşen laktik asit sivrisineklerin sizi bulmasını kolaylaştırabilir. Ter ve laktik asit varlığını azaltmak için egzersiz yaptıktan sonra duş alarak sivrisinekleri kendinizden uzak tutmaya çalışabilirsiniz.

Bazı moleküller

Tıpkı laktik asit gibi sivrisineklere çekici gelen farklı moleküller de var. Miami Uluslararası Üniversitesi&#;nde yapılan bir araştırma, indol (köklendirme hormonu), nonanol (limon ve portakal yağından doğal olarak bulunan bir molekül) ve oktenol (insan terinde bulunan bir bileşen) moleküllerinin neden olduğu kokuların sivrisineklerin hedefini belirmede etkili olduğuna dikkat çekiyor. Öte yandan, benzer araştırmalar Dang ve Zika gibi farklı virüslerin insanların kokusunu değiştirmeye neden olduğunu ve değişiklik gösteren bu kokunun sinekleri cezbettiğini ortaya çıkarıyor. Aynı zamanda reçine ve kokuların hammaddesi olarak kullanılan Asetofenon&#;un kokusunun da sinekleri çektiği biliniyor. Kokuları nedeniyle sineklerin ilgisini çekebilecek daha birçok molekül, bakteri, virüs ve benzeri mikro canlı olduğu tahmin ediliyor olsa da uzmanlar bu konuda daha fazla araştırma yapılması gerektiğini söylüyorlar.

Nefes

Evet, nefes alışverişleriniz sinekleri çağırabilir. Ne yapalım yani, nefes mi almayalım diye düşünüyor olabilirsiniz; haklısınız elbette ki bu mümkün değil. Ancak belki sineklerin çok olabileceği ortamlarda ‘derin derin’ nefes almayı erteleyebilirsiniz. Şöyle ki; sivrisinekler karbondioksiti uzak sayılabilecek bir mesafeden bile algılayabilir. Bu nedenle ne kadar çok derin nefesler alıp verirseniz onlar için o kadar çekici hale gelebilirsiniz.

Hamilelik

Nedenleri tartışılıyor olsa da, yapılan bazı araştırmalar sineklerin hamileleri hamile olmayanlara kıyasla iki kat daha fazla tercih ettiğini ortaya çıkarıyor. Bazı uzmanlara göre bunun nedeni hamilelerin hamile olmayanlara göre daha fazla nefes almaları ve karın bölgelerinin daha sıcak olmaları olabilir. Ancak, henüz yeterli araştırma bulunmadığını da belirtmek gerek. Yani, her hamile kişi sivrisineklerin favorisi olmayabilir.

Cilt yapısı

Cilt, doğal olarak mikroskobik yaşamlarla doludur; diğer bir deyişle farklı türdeki bakterilerle. Bu bakteriler ter ile karıştığında oluşan koku, yapılan araştırmalara göre sineklere çekici geliyor. Bir çalışmada, daha fazla sineğin tercih ettiği kişilerin ciltlerinde daha geniş mikrop, bakteri, mikroskobik yaşam olduğu tespit ediliyor. Yani, anlaşılan o ki cilt yapısındaki bakteriler ne kadar çeşitliyse ortaya çıkan koku da sinekler için o kadar dayanılmaz oluyor.

Bonus: Alkol

Sivrisineklerin içkiden hoşlanacağını kim tahmin edebilirdi ama görünen o ki, doğru. Yapılan bir araştırmaya göre, sinekler bir litre bira içen kişileri bir litre su içen kişilere tercih ediyorlar. Bu ilişkinin kurulamadığı araştırmalar olsa da yine de alkol tüketirken sivrisineklere karşı dikkatli olmakta fayda var.

İlginizi çekebilir:Sivrisinek ve böceklerin hedefi olmadan mutlu bir yaz geçirmenin sırrı: Aromaterapi yağları

Reddedilen sinekler 'alkole sığınıyor'

Araştırma, haz alma arayışıyla sosyal etkileşim arasındaki bağlantıyı inceliyor

Kaynak, Other

Dişileri tarafından reddedilen erkek meyve sinekleri, çiftleşebilen hemcinslerine kıyasla daha fazla alkol tüketiyor.

Bilim dergisi Science'da yayınlanan bir makalede araştırmacılar, alkolün meyve sineklerinin beyninde, cinsel tatmine ulaşmanın verdiği hazza benzer bir 'ödül' duygusu yarattığını belirtti.

Araştırma, meyve sineklerinin davranışlarına göre etkileşime giren nöropeptid F adlı bir kimyasala dikkat çekiyor. İnsanlarda da bulunan bu kimyasalın, insan beyninde de benzer bir etki yaratıyor olabileceği belirtiliyor.

İnsan beynindeki türevi nöropeptid Y olarak bilinen kimyasalla alkol arasındaki bağlantı, daha önce, yoğun alkol verilen fareler üzerinde yapılan deneylerde ortaya konmuştu.

Araştırmacılar yapılan yeni çalışmanın, haz alma arayışıyla sosyal etkileşim arasındaki bağlantıyı incelediğini belirtiyorlar.

Howard Hughes Tıp Enstitüsü'nden Dr. Galit Shohat-Ophir "Beyindeki ödül sisteminin, hem bireylerin hem türlerin varlığını sürdürebilmesi için önemli olan yemek yeme ya da çiftleşme gibi davranışları desteklemek üzere geliştiği düşünülüyor" dedi.

Bazı uyarıcıların, beyindeki doğal ödül sisteminin kontrolünü ele geçirdiklerini belirten Dr. Shohat-Ophir, bu araştırmada, uyarıcı olarak alkolü tercih seçtiklerini ve hayvanlarda sosyal etkileşimin beyinde neden ödül olarak algılandığını incelediklerini söyledi.

Dr. Shohat-Ophir ve diğer bilim adamları, California Üniversitesi'nde farklı deneyler yaptı.

Bu deneylerden birinde, daha önce çiftleşmemiş dişi meyve sineklerinin bulunduğu bir kutuya erkek sinekler konuldu. Bu deneyde, dişilerin erkek sineklerin çiftleşme taleplerine karşılık verdikleri belirlendi.

Bir başka deneyde ise çiftlemiş dişilerin, erkek sineklerin isteklerini reddettikleri kaydedildi.

Deneylerin bir başka aşamasında erkek sineklere normal tükettikleri gıdanın yanısıra içine yüzde 15 alkol ilave edilmiş yiyecekler de verildi.

Bu deneyde çiftleşmiş erkek meyve sinekleri alkolden uzak dururken dişi sinekler tarafından reddedilen sineklerin yoğun alkollü gıdaları tercih ettikleri görüldü.

Bunun ardından meyve sineklerindeki nöropeptid F (NPF) oranları incelendi. Araştırmacılar, dişiler tarafından reddedilen ve yoğun alkol tüketen sineklerde bu kimyasalın azaldığını, çiftleşen sineklerde ise arttığını belirledi.

seafoodplus.info-Ophir, "Nöropeptid F oranlarının, yaşadıkları farklı deneyimleri yansıtan bir moleküler imza olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Bu kimyasalının davranış değişimiyle ne kadar doğrudan ilişkili olduğunu belirlemek için bilim adamları, beyindeki NPF oranlarında değişiklikler yaptı.

Beyinlerinde NPF oranı azaltılan sinekler, dişileri tarafından reddedilen erkekler, NPF oranı arttırılanlar ise çiftleşmiş erkeklerle benzer davranışlar sergiledi.

"Bu veriler bize, sineklerin ve muhtemelen diğer hayvanların ve insanların beynindeki bir sistemin, NPF oranını kontrol edebildiğini düşündürüyor" diyen seafoodplus.info-Ophir, "NPF oranı azaldığında, bu sistem devreye giriyor ve beyindeki kimyasalın oranını yükseltecek bir davranış sergiliyor" görüşünü ifade etti.

Nöropeptidin insan beyninde de bulunması, bu kimyasalın insan davranışlarını da kontrol edebildiği düşüncesini gündeme getiriyor. Ancak bilim adamlar, benzetme ne kadar cazip görünse de, bu kimyasalın meyve sineklerinin beyninde yaptıkları etkiyle insan beyninin işleyişi arasında herhangi bir bağlantının henüz ortaya konmadığına dikkat çekiyor.

Aklımdan Geçen

Komünite Seç

Aklımdan Geçen

Fark Ettim ki

Bugün Öğrendim ki

İşe Yarar İpucu

Bilim Haberleri

Hikaye Fikri

Video Konu Önerisi

Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?

yılında da Evrim Ağacı'nın yanında olacak mısınız?

Bu yıl sayfamızda gezdiniz.

Evrim Ağacı, Türkiye'nin en büyük, en çok ziyaret edilen, en güvenilir popüler bilim sitesi. Ancak bulunduğumuz noktaya oturduğumuz yerden gelmedik: yılından beri gece gündüz demeden çalışıyoruz. yılı sitemizi ve diğer tüm iletişim araçlarımızı baştan yarattığımız müthiş bir yıl olacak. Ancak bunu sürdürülebilir kılmamız için sizlerin desteğine ihtiyacımız var. Çünkü biz bu işi hobi olarak yapmıyoruz; Evrim Ağacı bizim yegane mesleğimiz, tek görevimiz. yılında da bunu yapmaya devam edebilmek için bize yardımcı olabilirsiniz. Tek seferlik destek olun veya daha iyisi, aylık destekçilerimiz arasına şimdi katılın.

Evrim Ağacı Logo

Kreosus (₺)YoutubePatreonDiğer Yöntemler

Geri Bildirim Gönder
Evrim Ağacı

Evrim Ağacı

Türkiye'deki bilimseverlerin buluşma noktasına hoşgeldiniz!

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close

“ Hayvanların insanlar gibi duyguları olduğunu düşünmek uzunca bir süre bilimsel bir tabu olmuştur. Ancak bunu yapmazsak, hem onlarda, hem de kendimizde olan temel gerçekleri kaçırabiliriz.”
Frans de Waal

Bilim İçin 30 Saniyeniz Var mı?

Evrim Ağacı, tamamen okur ve izleyen desteğiyle sürdürülen, bağımsız bir bilim oluşumu. Ücretsiz bir Evrim Ağacı üyeliği oluşturmanın çok sayıda avantajından biri, sitedeki reklamları %50 oranında azaltmak (destekçilerimiz arasına katılarak reklamların %'ünü kapatabilirsiniz). Evrim Ağacı'nda geçirdiğiniz zamanı zenginleştirmek için, sadece 30 saniyenizi ayırarak üye olun (üyeyseniz, giriş yapmanızı tavsiye ederiz).

Üye Ol

Giriş Yap

Üyeliğin Avantajları

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir