karaciğer konturları / Karaciğer Hastalıkları ve Tedavileri Nelerdir? - Medicana

Karaciğer Konturları

karaciğer konturları

ONLINE RANDEVU

UZMANINIZA SORUNUZ << Soruları Görüntüle

CEVAPLANMIŞ SORULAR

  • Soru :

    Mehmet Emin Baransel

    Karaciğer sağ lobu kraniokaudal uzunluğu mm'dir. Konturları düzgün, parankim dansitesi normaldir. Karaciğer parankiminde dansite farkı oluşturan fokal kitle lezyonu saptanmamıştır. Hepatik ve portal venöz yapılar normal genişliktedir. İntrahepatik safra yolları normal genişliktedir. Common hepatic duct (CHD) ve Common bile duct (CBD, choledochus) normal kalibrededir. Safra kesesi normal konum ve boyuttadır. Lümen içi patoloji izlenmedi. Dalak normal konum ve boyuttadır. Parankimi homojendir. Pankreas normal konum ve boyuttadır. Parankimi homojendir. Bilateral sürrenal bezlerde patoloji saptanmamıştır. Her iki böbrek normal lokalizasyondadır. Her iki böbreğin boyutları normal, konturları lobuledir. Sol böbreğin toplayıcı sistemleri tabiidir. Sağ böbreğin pelvisi geniş izlendi. Sağ böbrek infindibulası tüm pollerde kistler nedeniyle basılıdır. Sol böbrekte:Üst polde 38 mm çaplı, native +21 HU, IVKM sonrası kontrastlanmayan (+33 HU) komponent içerisinde kontrast tutan (+54 HU) yaklaşık 3 mm kalınlıkta, posterior duvarda yoğunlaşan septal komponentler içeren (Bosniak tip 2F), Orta ve alt polde büyüğü 15 mm çaplı, native 20 HU'den düşük dansiteli, kontrastlanmayan, birkaç adet (Bosniak tip 1),Alt polde 13 mm çaplı,native +37 HU, IVKM sonrası +45 HU (kontrastlanmayan), eksofitik (Bosniak tip 2; kist içi kanama), kistler izlendi. Sağ böbrekte:Orta ve alt polü domine eden büyüğü 63 mm çaplı, native +3 HU, IVKM sonrası +3 HU (kontrastlanmayan) kistler (Bosniak tip 1) seafoodplus.inforin basıladığı infindibulumların gerisinde, kalikslerde büyüğü interpolar kesimde 11 mm çaplı taşlar oluşmuştur. Abdominal ana vasküler yapıların çapları normal sınırlar içerisindedir. Abdomende patolojik boyut artımı gösteren lenf nodülü izlenmemiştir. Mesane konturları düzgün, duvar kalınlığı normaldir. Mesane lümeninde patoloji saptanmamıştır. Prostat gland 63x55 mm boyutlarda olup mesane tabanına indatedir. Prostatik üretrada TUR-P defekti izlendi. . Vertebralarda dejeneratif değişiklikler mevcuttur.

    Cevap :

    Uzman Hekim Halil Alper &#;zkan

    Herhangi bir klinik bilgi vs. vermemişsiniz. Görüntülemenin hangi amaçla istendiği belirsiz. Ancak yoruma göre önemli bir bulguya rastlanmamış.

FİBROSCAN (KARACİĞER HASAR ÖLÇÜMÜ)

GENEL BAKIŞ

Fibroscan nedir?

FibroScan® karaciğerin sertliğini (esnekliğini) hızlı, ağrısız, zahmetsiz ve zararsız bir şekilde ultrason dalgaları kullanarak ölçen ileri teknolojili yeni bir tıbbi cihazdır. Sağlıklı karaciğer yumuşak ve esnektir, ancak karaciğer hasarında karaciğer sertleşir ve esnekliğini kaybeder. Eğer karaciğeriniz sert ise hasarlı demektir. Fibroscan 5 dk gibi kısa sürede karaciğer sertliğinizi ölçerek karaciğer hasarının evresini (özellikle ileri evre fibrozisi) yüksek bir doğrulukla tahmin eder. FibroScan cihazı karaciğer biyopsisi ile alınabilen dokunun en az katı büyüklüğünde bir karaciğer alanını inceler. 

Fibroscan niçin istenir?

Fibroscan karaciğerinizdeki hasar durumunu daha iyi anlamak için doktorunuz tarafından tavsiye edilebilir. Fibroscan yaptırarak karaciğer yağlanmasının düzeyini ve karaciğer sertliğini ölçerek hasar düzeyini tahmin edebiliriz. Böylece hasar yok veya çok hafif ise doktorunuz büyük ihtimal karaciğer biyopsisi yapmayacaktır. Fibroscan karaciğer biyopsisi yapılması kararının alınmasına yardımcı olabilir. Ayrıca tedavi planınız Fibroscan sonucuna göre de yapılabilir.

Karaciğer sertliği (liver stiffness) ne anlama gelir?

Kronik karaciğer hastalıkları (Hepatit B, Hepatit C,  yağlı karaciğer hastalıkları, ilaç kullanımına bağlı hepatitler ve diğer karaciğer hastalıkları) karaciğerde zamanla hasara yol açabilirler, hasar zamanla karaciğer dokusunda nedbeler bırakır (fibrozis). Fibrozis ilerledikçe karaciğer daha çok sertleşir. Fibrozisin son evrede olması siroz anlamına gelir. Fibroscan karaciğer sertliğini ölçerek karaciğerin fibrozis evresini tahmin eder.

FibroScan karaciğer yağlanmasını ölçer mi?

CAP özelliği bulunan cihazlar karaciğer içindeki yağlanma miktarını ultrasondan çok daha hassas bir biçimde ve sayısal olarak saptar. CAP tercihe bağlı bir özelliktir, her cihazda bulunmayabilir. Biz  CAP özelliği olan bir cihaz kullanıyoruz. Eğer CAP sonucu db/m üzerinde ise ciddi oranda karaciğer yağlanmanız var demektir.

FAYDALARI

FibroScan’in faydaları nelerdir?

Karaciğerin durumunu en doğru biçimde değerlendiren yöntem karaciğer biyopsisidir. Ancak ağrılı olması ve zaman zaman ciddi komplikasyonlara (kanama gibi) yol açabilmesi nedeniyle hastalarda çekince yaratabilmektedir.   Fibroscan birçok hastalıkta  gereksiz biyopsi yapılmasını engelleyebilir, pek çok hastalıkta tedavi etkinliğini izlemede kullanılabilir. Karaciğer hastalığının  seyri hekimce belirlenen  aralıklarla Fibroscan yapılarak ağrısız, sızısız bir şekilde takip edilebilir (tekrarlı biyopsiler ile takip akılcı ve uygun değildir). Ancak Fibroscan yapılmış olması biyopsi gerekliliğini her zaman ortadan kaldırmaz.

Fibroscan kullanımının en yararlı olduğu hastalıklardan biri de nonalkolik  karaciğer yağlanması (NAFLD)’dır. NAFLD oldukça sık görülen (toplumda ortalama %25)  bir karaciğer hastalığıdır.  Genellikle tesadüfen ultrasonda  yağlanma saptanmasıyla karşımıza çıkar.  NAFLD’ın ilerleyici şekli olan steatohepatit (NASH)’de ise genellikle karaciğer enzimleri (AST, ALT) hafifçe yükselmiştir.   NASH’e  fibrozis eşlik edebilir ve bu hastaların   % ’sinde 10 yıllık süre içinde fibrozisdeki ilerlemeyle siroz gelişebilir. Normal görüntüleme yöntemleri (ultrason, tomografi, MR)  yağlı karaciğer hastalarındaki fibrozisi saptayamaz. Oysa fibrozisin erken dönemde saptanması siroz riski taşıyan kimselerin belirlenmesi ve diyet, eksersiz gibi gerekli önlemlerin alınması bakımından önem taşır.  Fibrozisin kesin tanısı ancak karaciğer biyopsisi ile konur, işte bu nedenle oldukça sık görülen  karaciğer yağlanmasında  siroz öncüsü olabilecek ileri evredeki fibrozisin saptamak için hastaların Fibroscan ile taranması büyük önem taşımaktadır. Bu yöntem karaciğer yağlanmasının diyet, egzersiz ve diğer tedavilerle ne kadar düzeldiğini de göstermede de faydalıdır.

KULLANILDIĞI HASTALIKLAR

Fibroscan hangi karaciğer hastalıklarında kullanılabilir? 

Karaciğere kronik hasar verebilen tüm karaciğer hastalıklarında Fibroscan kullanılabilir. Bunlardan başlıcaları:

•Kronik hepatit B
•Kronik hepatit C
•Kronik hepatit D(delta hepatiti)
•Yağlı karaciğer hastalıkları (NASH, alkole bağlı yağlı karaciğer hastalığı)
•Siroz
•Otoimmün hepatit
•İlaca bağlı kronik karaciğer hasarı (methotreksat vb)
•Primer biliyer kolanjiopati
•Diğer kronik karaciğer hastalıkları
•Ameliyat öncesi karaciğer açısından risk değerlendirilmesi
•Nonsirotik portal hipertansiyon
•Wilson hastalığı
•Sedef hastalığı (karaciğer yağlanması ve metotrexate kullanımı nedeniyle)
•Karaciğer enzim yükseklikleri
•Hepatit B taşıyıcı

Sedef(Psöriasis) hastalığım var. Fibroscan yaptırabilir miyim?

Sedef hastalığında karaciğer yağlanması sıklıkla görülebilmektedir. Yağlı karaciğer hastalığı da karaciğerde hasara yol açabilmektedir. Ayrıca sedef hastalığının tedavisinde kullanılabilen methotrexate adlı ilaç da karaciğer hasarına katkıda bulunabilir. Bu yüzden sedef hastalığı olan bireylerde Fibroscan gereksiz karaciğer biyopsilerini önlemeye yardımcı olabilir veya ne zaman karaciğer biyopsisi yapalım sorusuna cevap olabilir.

Hepatit B taşıyıcı hastasıyım. HBVDNA yüksek çıktı. Biyopsi yaptırmak istemiyorum. Fibroscan yaptırabilir miyim?

Kronik hepatit B inaktif taşıyıcı hastalarında bazen HBVDNA IU/ml üzerinde çıkabilir. Bu durumda bazı doktorlar karaciğer biyopsisi isteyebilir. Özellikle HBVDNA IU/ml- IU/ml arasında olanlarda Fibroscan eğer karaciğer hasarı yok diyor ve karaciğer enzimleri normal çıkıyorsa karaciğer biyopsisine çok büyük ihtimalle gerek yoktur.

Hepatit nedeniyle ilaç tedavisi almaktayım. Biyopsi yaptırmadan karaciğerimde ne kadar iyileşme olduğunu Fibroscan ile anlayabilir miyim?

Fibroscan gerek hepatit B, gerekse hepatit C hastalarında tedavi ile karaciğerde ne kadar iyileşme olduğunu göstermede de kullanılabilir.

Siroz hastasıyım, hastalığım daha da mı kötüye gidiyor? Fibroscan ile anlayabilir miyiz?

Siroz hastalığının seyri Fibroscan ile tahmin edilebilir. Zamanla karaciğer sertliğinin Fibroscan ile azaldığının gösterilmesi iyiye işaret edebilir.

FibroScan’in herhangi bir riski var mıdır?

Fibroscan muayenesi ağrısız  ve vücuda herhangi bir müdahale gerektirmeyen ultrason gibi bir işlemdir. Ölçüm esnasında sadece ses dalgalarının titreşimi hissedilebilir.  Fibroscan hastalar tarafından yaptırılması çok kolay bir işlem olarak tariflenmektedir.

KİME YAPILMAZ?

FibroScan her hastaya yapılabilir mi?

İşlemin gebelerde, asiti (karnında sıvı) olanlarda, vücudunda tıbbi cihaz taşıyanlarda (kalp pili, elektroşok cihazı gibi) yapılması tavsiye edilmez. Fibroscan ile ölçüm bazı kişilerde (kaburga aralıklarında darlık, şişmanlık gibi) her şeye rağmen başarısız olabilir (%5). Üretici firmanın geliştirdiği yeni bir tarayıcı uçla (XL prob ) şişman kimselerdeki ölçümün başarısı artmıştır.   Kurumumuzda XL prob bulunmaktadır.

YAPILIŞI

FibroScan işlemi nasıl yapılır? Hazırlık gerektirir mi?

İnceleme yapılacak kimse sağ eli başının arkasına gelecek şekilde sırtüstü yatırılır. Cihazın tarayıcı ucu bir jel ile sıvanıp  göğüs kafesinin sağ alt kısmındaki kaburgaların arasından cilde  temas ettirilerek çeşitli sayıda ölçümler alınır.  Bu sırada hiçbir şekilde ağrı hissedilmez, sadece ses dalgalarının titreşimi anlaşılabilir. İşlem süresi ortalama 5 dakikadır.  İşlemden sonra  sonuç hemen verilir. İşlemden önce herhangi bir hazırlığa gerek yoktur , ancak 2 saat öncesinden itibaren yemek yememeniz önerilir, çok az miktarda su içebilirsiniz. Reçeteli ilaçlarınızı içmeye devam edebilirsiniz. Fibroscan öncesinde boy ve kilonuz ölçülecek, eğer varsa mevcut hastalık ve tahlillerinize ilişkin bilgiler kaydedilecektir.

Fibroscan ne sıklıkla yaptırmalıyım?

Fibroscan’in yılda bir yapılması tavsiye edilir. Bu sayede karaciğer hastalığınızın nasıl seyrettiği anlaşılabilir. Bir önceki ölçümünüz ile karşılaştırma yapılarak hastalığınızın daha iyiye mi gittiği yoksa daha kötüye mi gittiği anlaşılabilir.

FibroScan rapor sonucu nasıl yorumlanır?

Raporda karaciğer sertliği ölçümü 1, kPa arasında, CAP ölçümü ise (yağlanmayı gösterir) dB/m arasında değişen bir değer olarak bildirilecektir.   Elde edilen değerler mutlaka karaciğer hastalıklarında tecrübeli bir hekim tarafından hastanın tıbbi hikayesi, laboratuar bulguları,  ölçüm işleminin kalitesi (geçerli ölçüm sayısı, başarı oranı, IQR/M oranı) ve karaciğer sertliğini etkilediği bilinen diğer faktörlerin potansiyel varlığı dikkate alınarak yorumlanmalıdır. Fibroscan sonucu yapan doktorun deneyimine de bağlıdır. 

RANDEVU

Fibroscan nerede var?

Marmara Üniversitesi Gastroenteroloji Enstitüsü en gelişmiş modeldeki Fibroscan cihazına (FibroScan® touch) tüm ekipmanlarıyla birlikte (CAP, S-prob, M prob, XL prob) sahip Türkiye'deki ilk ve tek sağlık kuruluşudur. Gastroenteroloji Enstitüsü, Başıbüyük Mahallesi, Maltepe İlçesinde bulunmaktadır. Fibroscan konusunda  gerek akademik gerekse hasta sayısı bakımından en deneyimli merkez Gastroenteroloji Enstitüsüdür. Fibroscan Prof. Dr. Yusuf Yılmaz tarafından yapılmaktadır.

FibroScan için nasıl randevu alabilirim?

Marmara Üniversitesi Gastroenteroloji Enstitüsü Fibroscan randevusu için 0 11 65 numaralı telefondan randevu alabilirsiniz. Randevunuza elinizde bulunan tüm tetkik sonuçlarıyla gelmeniz önerilir.
 


Karaciğer Hastalıkları

Vücutta birçok görevi bulunan karaciğerin hasar görmesi durumunda çeşitli hastalıklar ortaya çıkabilir. Ancak, bu hastalıkların belirtileri ilk aşamada kendini göstermez. Siroz, karaciğer yağlanması, hepatit ve karaciğer kanseri gibi yaygın olarak görülen karaciğer hastalıklarının aşısı olabileceği gibi farklı tedavi yöntemleri de bulunmaktadır. Bu hastalıklara neden olan etmenlerin yanı sıra sağlıklı bir yaşam için yapılması gerekenleri “Karaciğer Hastalıkları” başlıklı bu makalede okuyabilirsiniz.

Karaciğerin Görevi Nedir?

Karın boşluğunun sağ üst tarafında yer alan karaciğer, vücutta bulunan en büyük organdır. Karaciğer, aynı zamanda bir salgı bezidir. Hem genişleyebilen hem de kendini yenileme özelliği bulunan karaciğer birçok önemli yaşamsal fonksiyonu üstlenir. Oldukça önemli bir organ olan karaciğerin başlıca görevleri şu şekilde sıralanabilir.

    • Protein sentezlemek
    • Yağları sentezlemek ve depolamak
    • Karbonhidrat depolamak ve salmak
    • Safra yapmak
    • Üre yapmak
    • Bazı ilaç ve maddeleri vücuttan uzaklaştırmak
    • Pıhtılaşma faktörlerini sentezlemek

Karaciğer Hastalıklarının Belirtileri

Hastalığın türüne ve şiddetine göre vücutta görülen belirtiler değişse de sıkça görülen belirtiler şu şekildedir:

    • Sarılık
    • Karın ağrısı ve şişliği
    • Ayak bilekleri ve bacaklarda ödem
    • Kaşıntı
    • Koyu renkte idrar
    • Soluk renkte dışkı
    • İshal ve hazımsızlık
    • Dışkıda kan
    • Kronik yorgunluk
    • Mide bulantısı
    • Kusma
    • Ateş
    • İştah kaybı ve hızlı kilo kaybı
    • Çürük ve morarma
    • Uyku bozuklukları

Karaciğer Hastalıklarının Çeşitleri

Hepatit

Hepatit, karaciğer hastalıkları arasında en sık rastlanan hastalıklarından biridir. Karaciğer iltihabı olarak da bilinen hepatitin A, B, C, D ve E olmak üzere beş farklı türü bulunur. Kan, cinsel temas ve kirlenmiş sulardan bulaşabilen hepatit türlerinin görülme sıklıkları farklıdır ve her Hepatit türü için aşı bulunmaz.

Halk arasında sarılık olarak adlandırılan Hepatit A, çoğu zaman belirti göstermeden gelişen bir hastalıktır. Enfekte olmuş kişilerin dışkısına temas ile bulaşan Hepatit A’nın aşısı 18 ay ve 2 yaş dönemindeki çocuklara rutin aşı takvimi içerisinde yapılmaktadır. Yapılan bu aşıyla, kişi ömür boyu Hepatit A hastalığından korunmuş olur.

Hepatit B de çocuk aşı takviminde bulunan bir diğer Hepatit türüdür. Kan ve cinsel yolla bulaşan Hepatit B virüsüne yakalananların neredeyse tamamının kendiliğinden iyileştiği söylenebilir. Ancak, nadir de olsa, bazı durumlarda hastaların hastanede tedavi edilmesi gerekebilir. Bunun sebebi de tedavi edilmeyen Hepatit B’nin karaciğer sirozu ve karaciğer kanseri gibi başka karaciğer hastalıklarını tetikleme ihtimalidir.

Diğer virüslerle aynı şekilde bulaşabilen Hepatit C’nin ise aşısı bulunmamaktadır. Büyük oranda kronikleşen bu hastalığın mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Bunun sebebi de Hepatit B’de olduğu gibi, tedavi edilmeyen Hepatit C hastalığının kanser ve sirozu tetikleme ihtimalidir.

Aşısı olmayan diğer Hepatit türleri ise D ve E’dir. Hepatit D nadir olarak görülürken, Hepatit E virüsüne sağlıklı içme sularının yetersiz olduğu ülkelerde sıkça rastlanmaktadır. 

Karaciğer Yağlanması

Karaciğer hücrelerinde normalden daha fazla yağ birikmesi karaciğer yağlanması olarak adlandırılır. Karaciğerin ağırlığının en az %5’inin yağdan oluşması sonucu ortaya çıkan bu hastalık, alkol tüketen kişilerde daha yaygın olarak görülür. Ancak, hastalık, az alkol tüketen veya hiç tüketmeyen kişilerde de görülebilir.

Alkole Bağlı Olmayan Karaciğer Yağlanması

Alkolü az kullanan ya da hiç kullanmayan kişilerdeki karaciğer yağlanması tıpta NAYKH (Non‐Alkolik Yağlı Karaciğer Hastalığı) olarak tanımlanır. Erişkinlerde görülme oranı %30 olan bu hastalığın karaciğerde iltihaba neden olması ise NASH (Non-Alkolik SteatoHepatit) olarak adlandırılır. Şişmanlık, Tip 2 diyabet, insülin direnci, yüksek kalorili diyet, doymuş yağ tüketimi, hareketsiz (sedanter) yaşam ve hazır gıdalarla beslenme gibi faktörlerin sebep olabileceği NASH, genellikle belirti göstermeden ilerleyen bir hastalıktır. Zamanında müdahale edilmezse hem siroza hem de karaciğer kanserine neden olabilecek bu rahatsızlığın tanısı için AST ve ALT değerlerine bakılması ve ultrasonla karaciğerde yağlanma olup olmadığının incelenmesi gerekmektedir.

Egzersiz, düzenli ve sağlıklı beslenme ve ideal kiloya ulaşma karaciğer yağlanmasının tedavisinde karşımıza çıkan önemli faktörlerdir. Hastanın sağlığına dikkat etmemesi durumunda hem karaciğerde hem de vücudun farklı bölgelerinde kanser oluşumu görülebilir. Böbrek hastalıklarını da tetikleyen NASH, kalp krizi ve beyin felcine de sebebiyet verebilir.

Alkole Bağlı Karaciğer Yağlanması

Karaciğer yağlanmasının sebeplerinden biri de fazla alkol tüketimidir. Obezite ve doymuş yağlı gıdalarla beslenme de karaciğer yağlanmasını tetikleyen faktörler arasında yer alır. Altta yatan başka bir hastalık, genetik faktörler, cinsiyet ve yaş da alınan alkol miktarı önemli olmaksızın alkole bağlı karaciğer yağlanmasına neden olabilir. Diğer pek çok karaciğer hastalığında olduğu gibi, alkole bağlı karaciğer yağlanması da genellikle hiçbir belirti göstermeden ilerleyen bir rahatsızlıktır. Gerekli kan tahlilleri ve görüntüleme cihazlarıyla karaciğerin durumu değerlendirildikten sonra hastanın alkolü tamamen bırakması gerekir. Hastanın alkolü bırakmasını takip eden süreçte hafta gibi bir sürede eski sağlığına kavuşması mümkündür. Uygun beslenme planı çıkarılması ve kullanılacak bazı ilaçlarla bu rahatsızlığın önüne geçilebilir.

Siroz

Hepatit B, C ve D, alkole bağlı ve bağlı olmayan karaciğer yağlanmaları gibi hastalıklar karaciğerde hasara neden olur. Hücrelerde bozulmaların meydana gelmesi sonucunda da karaciğer birçok fonksiyonunu yerine getiremeyecek hale gelir. Bu süreç, aslında siroz hastalığının ilk aşamasıdır ve genellikle belirti göstermeden ilerler. Karaciğer hasarının artması durumunda, hastalık daha da ilerler ve karaciğer sertleşip küçülür. Hastalığın son evrelerinde ise karaciğer yetmezliği görülme ihtimali oldukça yüksektir. Bu yüzden, bazı durumlarda siroz, karaciğer yetmezliği olarak da adlandırılır.

Birçok hastada siroz olduğu genel kontroller sırasında ya da hastanın bazı şikayetleri sonucu yapılan testlerde ortaya çıkar. İlk aşamada belirtisiz seyreden sirozun ileriki evrelerdeki belirtileri arasında halsizlik, kilo kaybı, sarılık, kas kütlesinde azalma, karın şişliği, tırnak değişiklikleri, bacaklarda şişkinlik, kanlı kusma, kas krampları, adet düzensizliği, cinsel fonksiyon bozuklukları, siyah dışkılama gibi belirtiler yer alır.

Uygun ilaç tedavisiyle sirozun tedavisi mümkündür. Tedavi sürecinde alkolün de tamamen bırakılması gerekir. Ancak, sirozun ilerlediği ve ilaç tedavisinin yeterli olmadığı durumlarda uygulanabilecek tek tedavi yöntemi, karaciğer naklidir. Bu nedenle, diğer pek çok hastalıkta olduğu gibi, sirozun erken teşhis edilmesi de kritik önem taşımaktadır.

Karaciğer Kanseri

Dünyada en sık görülen beşinci kanser türü olan karaciğer kanserinin erkeklerde kadınlara göre daha sık görüldüğü söylenebilir. Hepatit B, Hepatit C, siroz, fazla alkol tüketimi ve karaciğer yağlanması kanseri tetikleyebilecek başlıca unsurlar arasında yer alır. Aynı zamanda, sigara kullanımı, düzensiz beslenme, kullanılan bazı ilaçlar ve genetik yolla aktarılan karaciğer rahatsızlıkları da karaciğer kanserine neden olabilir.

Genellikle siroz hastalarında görülen karaciğer kanseri, diğer karaciğer hastalıkları gibi erken evrelerde belirti göstermez. MR, ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi ve laparoskopi gibi yöntemlerle tanısı konulan karaciğer kanserinin farklı tedavi yöntemleri bulunur. Uygun tedavi planının belirlenebilmesi için ilk olarak kanserin karaciğerden mi yoksa diğer organlardan mı kaynaklandığı sorusuna yanıt aranmalıdır.

Karaciğer kanseri tedavisinde, cerrahi müdahale sıkça kullanılan bir yöntemdir. Ancak, bu durumun siroz hastası olmayan ya da sirozun sadece ilk evrelerde olduğu hastalarda geçerli olduğunu unutmamakta fayda vardır. Bunun sebebi de sirozun ilerleyen evrelerinde karaciğer yetmezliğinin görülmesi ve bunun da ameliyat seçeneğini imkânsız hale getirmesidir. Kemoterapi ve radyoterapi de diğer kanser türlerinde olduğu gibi karaciğer kanserinde de kullanılan yaygın tedavi yöntemleri arasında yer alır.

Böbrek, meme, kolorektal, akciğer, cilt, over gibi kanser türleri de metastaz yaparak karaciğer kanserine sebep olabilir. Metastatik karaciğer kanserleri, siroz ya da yağlanmadan ortaya çıkan kanserlere oranla 30 kat daha fazla görülür.

Karaciğer Kistleri

Karaciğerde iyi huylu kistler oluşabilir. Bu kistlere neden olan etmenler farklı olduğu gibi tedavi yöntemleri de kistin türüne göre değişiklik gösterir.

Basit Kist

Genellikle 40 yaşından sonra görülen basit kistler, adından da anlaşılacağı üzere çoğu durumda herhangi bir tehlike teşkil etmeyen kistlerdir. Doğuştan gelen veya geçirilen enfeksiyon kaynaklı hastalıklardan kalan basit kistlerin boyutu 3 cm’in altındadır.  Sessiz seyreden ve büyümeyen kistler için herhangi bir tedavi uygulanmaz. Ancak, kistlerin sayısı fazlaysa, büyüyorsa ve içe kanama oluşturuyorsa, bu durumda, kistlerin içerisindeki sıvı boşaltılır ve bu kistler cerrahi müdahaleyle alınır.

Kist Hidatik

Halk arasında köpek kisti olarak da bilinen kist hidatik karaciğerde en sık görülen kist türüdür. Parazitten kaynaklı oluşan kist hidatik, hayvandan insana bulaşan bir kist türüdür. Özellikle köpeklerin dışkısında bulunan parazitin yumurtasının bulaştığı su ve gıdaların ağız yoluyla alınması sonucunda parazit bağırsaklardan kan yolu aracılığıyla karaciğere yerleşebilir. Bu nedenle, içme suyunun temiz olduğundan emin olunmalı ve yiyecekler tüketilmeden önce iyice yıkanmalıdır. Kist hidatik tedavisinde laparoskopi ile kist boşaltılabileceği gibi bazı kistlerin ameliyatla alınması gerekebilir.

Hemanjiom

Kansere dönüşmeyen hemanjiom kisti kadınlarda daha sık görülen bir karaciğer kisti türüdür. Genellikle aynı boyutta kalan kistler gebelik ve doğum kontrol ilaçları gibi faktörlerle büyüyebilir. Büyüyen ve boyutu 10 cm’i geçen kistlerin ameliyatla alınması gerekir. En sık rastlanan karaciğer kistlerinden biri olan hemanjiom kistleri çok fazla belirti göstermedikleri için MR gibi görüntüleme yöntemleriyle tespit edilebilir.

Karaciğer Hastalıklarında Beslenme

Karaciğer hastalığının çeşidi, şiddeti ve hastanın durumu gibi faktörler, beslenme planının her hasta için farklı olmasını neredeyse zorunlu kılar. Ancak, sağlıklı bir beslenme planına uymak, düzenli egzersiz yapmak ve ideal kiloya ulaşmak bütün karaciğer hastalıklarında dikkat edilmesi gereken unsurlar arasında yer alır.

Alkole bağlı karaciğer yağlanmasında veya alkol tüketiminden kaynaklanan siroz vakalarında, hastaların alkolü tamamen bırakması gerekir. Siroz hastalarında kas kaybı oldukça fazla olduğunda, beslenme planı da kas kaybının daha fazla ilerlemesini önlemeye yönelik olmalıdır. Bu sebeple, hastaların protein kaynaklı besinler tüketmesi ve uzun süreler boyunca aç kalmamaya özen göstermesi gerekir. Siroz hastalarında bazı vitamin değerlerinde düşüş görülebileceği için, bu hastaların doktor kontrolünde B12 ve folik asit gibi takviyeler alması gerekebilir.

Alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanmasında ise hastalar, mümkün olduğunca hazır gıdalardan uzak durmalı, kan şekerini yükselten besinlerden kaçınmalı, doymuş yağdan mümkün olduğunca uzak durmalı, düzenli egzersiz yapmalı ve ideal kilosuna ulaşmalıdır.

Karaciğer hastalıklarını tedavi ettiği düşünülen bazı bitkisel ürünler ya da ilaçların karaciğere daha fazla hasar verdiği gözlemlenmiştir. Bu nedenle, doktora danışmadan hiçbir ilaç ya da destekleyici tedavi ürünü kullanılmamalıdır.

Soru:

Karaciğer

Sağ tarafıma, karın bölgesinde ağrı vardı, acile gittim, safra kesesinden şüphelendiler, genel cerrahiye gitmemi söylediler, genel cerrahide kan testi ve ultrason istediler, bugün ultrasona girdim, karaciğer konturları düzenli olup kk boyutu mm. ölçülmüştür, parankim ekosu grade II hepatosteatoz ile uyumlu artmıştır. KC gaz obezite nedeni ile net değerlendirilemedi, safra kesesi boyutları ve duvar kalınlığı normaldir, ıntraluminal safra, safra çamuru, taş ya da kitle lezyonu izlenmemiştir, intrahepatik safra yolları ve koledok normal genişliktedir, dalak uzun, boyutu normal sınırlarda, parankimi homojendir, sağ böbrek normal, anatomik lokalizasyonda ve uzun boyutu normaldir, parankim kalınlığı ve ekosu doğaldır, toplayıcı sistemlerinde hidronefroz taş ya da kitle lezyonu saptanmamıştır, sol böbrek normal anatomik lokalizasyonda ve uzun boyutu normaldir, parankim kalınlığı ve ekosu doğaldır, toplayıcı sistemlerinde hidronefroz taş ya da kitle lezyonu saptanmamıştır, konturları ileri derecede lobüledir, her iki sürrenal lojda sonopatoloji saptanmamıştır, mesane lümeni ve duvar kalınlığı normaldir, batın orta hat gaz nedeniyle değerlendirilemedi, prostat volümü 52 seafoodplus.info

Bu Soruya Doktor Cevabı Gönder

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir