iki aylık bebeğin öksürüğü nasıl geçer / Bebeklerde Öksürük Neden Olur? Nasıl Geçer? | Grintuss

Iki Aylık Bebeğin Öksürüğü Nasıl Geçer

iki aylık bebeğin öksürüğü nasıl geçer

Bebeklerde Öksürük Neden Olur? Nasıl Geçer?

Bebeklerde Öksürük Çeşitleri

Bebeklerde öksürük şikayeti birkaç farklı şekilde kendini gösterebilir. Bebeklerin yaşadığı ortamın sıcaklığı ya da herhangi bir alerjen öksürük yapabileceği gibi geçirilen bir enfeksiyon da buna sebep olabilir. Bebeklerde öksürük ne zaman başladığı, ne kadar sürdüğü, başka şikayetlerin eşlik edip etmediği gibi verilere göre gruplara ayrılabilir. Bebeklerde öksürük çeşitlerinin bazıları ise aşağıdaki gibidir:

Bebeklerde Öksürük Çeşitleri

Kuru Öksürük

Bebeklerde kuru öksürük, genellikle bakteri kaynaklı hastalıklardan, yaşadığı ortamdaki havanın kuru olmasından ya da bebeğin yeterli sıvı almadığı zaman da görülebilir. Bebeğin yaşadığı evin rutubetli, nemli, çok sıcak ya da yeterli ısıda olmaması kuru öksürüğe sebep olabilir. Birkaç günden uzun süren kuru öksürükte, çocuk hastalıkları uzmanına gidilmesi hastalığın ilerlemesine engel olabilir. Aniden başlayan kuru öksürük ise bebeğin nefes yoluna kaçan yabancı bir cisim yüzünden olabilir. Bu durumda vakit kaybetmeden bebeğin ağız ve boğazını kontrol etmek gerekir.

Balgamlı Öksürük

Bebeklerde balgamlı öksürük, altta yatan bir hastalık olduğunu düşündürebilir. Bebeklerde balgamlı öksürük, bebeklerin akciğerleri henüz tam olarak gelişmediğinden veya bebek, toz ya da çeşitli enfeksiyonlara maruz kaldığı için de olabilir. Balgamlı öksürük, enfeksiyon hastalıklarında, astım-bronşit hastalıklarında veya bağışıklık sistemi zayıfladığında da gelişebilir. Balgamlı öksürük kronikleşmişse, iyileşme eğilimi göstermiyorsa, ateş olmuyor ya da ilaç tedavisine cevap vermiyorsa, altta yatan sağlık sorunlarını düşündürebilir ve araştırılması gerekebilir.

Gece Öksürüğü

Bebeklerde gece öksürüğü, genellikle solunum yolları hastalıklarında, alerji varlığında ve astım hastalığı sırasında olabilir. Bebeklerde uykuda öksürük gündüz olmuyorsa, uykuda terleme oluyorsa, halsizlik, beslenme reddi varsa bu durum alerjik öksürüğün de habercisi olabilir. Bazı durumlarda gece öksürüğü, sabaha karşı oluyorsa, burun akıntısı ve balgam kusması görülüyorsa bu, astım hastalığının da belirtisi olabilir. Gece öksürüğü nedenleri hakkında daha detaylı bilgi almak için ilgili içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

Hırıltılı Öksürük

Bebeklerde hırıltılı öksürük, genellikle hırıltılı nefes alıp vermeyle birlikte seyredebilir. Hırıltılı öksürükte, bebeklerin sırtı dinlendiğinde bile kolaylıkla hırıltı sesi anlaşılabilir. Bu tip öksürük ve solunum, daha çok bronşiolit hastalıkları düşündürebilir. Bu hastalıklar, krup, larenjit veya pnömoni gibi akciğerleri etkileyen ciddi rahatsızlıklar olabilir. Bu tarz hastalıklar 6 aydan daha büyük bebeklerde daha sık görülebilir. 

Bebeklerde Öksürük Neden Olur?

Bebeklerde öksürük, birçok faktöre bağlı meydana gelebilir. Buna sebep olabilecek etmenler incelendiğinde en çok, özellikle 6 aydan küçük bebeklerde yetersiz anne sütü alımına bağlı bağışıklık sisteminin düşüklüğü olabilir. Bağışıklık direnci düşük olan bebeklerde öksürük de daha sık olabilir. Buna ek olarak sigara dumanına maruz kalan bebeklerde de öksürük sıklıkla görülebilir. Sigara dumanı, akciğerin gelişimini yavaşlatabilir ve akciğerlerde balgam ya da bakterilerin tutunması kolaylaşabilir. Pasif içiciliğe maruz kalan bebeklerde ayrıca akciğer kapasitesinde azalma olabilir ve ani bebek ölümü sendromu (SIDS) için daha yüksek risk altındadır. (1) Genel olarak bebeklerde öksürüğe sebep olan bazı faktörler ise şöyledir:

  • Enfeksiyon kaynaklı hastalıklar,
  • Astım hastalığı,
  • Reflü hastalığı,
  • Konjenital kalp hastalığı (doğuştan olan kalp anomalileri),
  • Ailede astım-bronşit öyküsü,
  • Çevresel faktörler.

Bebeklerde Öksürük Nasıl Geçer?

Bebeklerde Öksürük Nasıl Geçer?

Bebeklerde öksürük, eğer viral (virüs kaynaklı) değilse veya başka hastalıklar tetiklemiyorsa ilk önce, buna sebep olan etkenlerin ortadan kaldırılmasıyla geçebilir. Bu etkenler evde yapılacak bazı yöntemler ya da alınacak tedbirlerle ortadan kalkabilir. Aşağıda belirtilen maddelerde, “Bebeklerde öksürüğe ne iyi gelir?” sorusuna cevaplar bulabilirsiniz:

  • Bebeğin yaşadığı ortamın sıcaklığının ve nem oranının olması gereken değerlerde olması, hava kuruluğuna bağlı öksürüğün iyileşmesini sağlayabilir. Buna ek olarak bebeğin odasında hava nemlendirici cihazlar kullanmak da bebeğin burnunun ve nefes yollarının kurumasını engelleyebilir.
  • Bebeğe düzenli burun temizliği yapmak, rahat nefes alıp vermesini sağlayabilir. Doğal tuzlu su olarak bilinen serum fizyolojik ile bebeğin burnunu temizlemek, öksürüğün ilerlemesine engel olabilir.
  • Özellikle 3 aydan büyük bebeklerin yastığını biraz yükseltmek, geniz akıntısına bağlı olan öksürüğün azalmasına fayda sağlayabilir.
  • Bebek 6. ayına gelmişse ya da doktor kontrolünde ek gıdaya geçilmişse bebeğe sık sık su verilmesi ve bazı bitki çaylarının (ıhlamur, papatya, rezene çayı) kullanılması boğazı yumuşatabilir. Sıvılar, mukusun ince olmasına yardımcı olur ve bu da temizlenmesini kolaylaştırır.

Bebeklerde Öksürük Krizi Nasıl Geçer?

Bebeklerde öksürük şikayeti, bazen hem onları hem de ebeveynleri yıpratacak boyuta gelebilir. Sürekli öksüren bebekler, genel huzursuzluk halinde olabilir ve bu durum onların uyku düzenini, beslenmesini, genel halini etkileyebilir. Sürekli tekrar eden, kriz şeklinde gelen öksürükte, hava soğuk dahi olsa bebeği hemen açık havaya çıkarmak öksürüğü rahatlatabilir. Yine yoğun öksürükte, çocuğunuzun odasındaki serin buharlı nemlendirici, tıkanıklığı gidermek ve küçük çocuğunuzun daha kolay nefes almasına yardımcı olmak için havaya nem katar. (2)

Bebeklerde Öksürük Kaç Gün Sürer?

Bebeklerde Öksürük Kaç Gün Sürer?

Bebeklerde öksürük kaynaklandığı nedene veya enfeksiyon durumuna bağlı değişebilir. Soğuk algınlığına bağlı öksürük gün içinde azalma eğilimi gösterebilir. Herhangi bir virüs kaynaklı öksürük ise yaklaşık günde geçebilir. (3) İyileşme süresi, altta yatan sebeplere ve uygulanan tedaviye bağlı değişebilir.

Bebeklerde Öksürük Şikayetinde Ne Zaman Doktora Gidilmeli?

Bebeklerde öksürük şikayeti, 2 haftadan uzun süreleri geçiyorsa kronik öksürükten bahsedilebilir ve mutlaka doktor kontrolü gerekir. Bebeklerde öksürük onun ellerini ya da yabancı bir cismi ağzına götürmeye başladığı dönemlerde, özellikle 6 aydan büyük bebeklerde görülebilir. Yemek borusuna kaçan küçük bir parça, öksürük refleksine sebep olabilir. Bu durumda bebeğin geç kalmadan doktora götürülmesi ve bir an önce gerekli müdahalenin yapılması sağlanmalıdır. Doktora gitmeyi gerektirecek diğer belirtilerin bazıları ise şunlardır:

  • Nefes almakta zorlanma olması, (4)
  • Gece terlemesi, açıklanamayan ateş, kilo kaybı.
  • Yemek yerken zorlanma olması,
  • Bebeğin cildinde, dilinde ya da dudağında morarma olması,
  • Bebekte genel halsizlik durumu olması.

Bebeklerde öksürük nedenleriyle ilgili detayları sizin için bir araya getirdik. Dilerseniz öksürük çeşitleri ile ilgili daha geniş bir okuma yapabilirsiniz. 

Not: Bu metin tüketicileri konu özelinde objektif bir şekilde bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.

Kaynakça

seafoodplus.info
seafoodplus.info
seafoodplus.info
seafoodplus.info

Bebeklerde &#;ks&#;r&#;k Neden Olur, Nasıl Ge&#;er? Bebeklerde &#;ks&#;r&#;ğe Ne İyi Gelir?

Bebeklerde Öksürük Neden Olur?

Bebeklerin hasta olması ve bu rahatsızlıkların seyri sırasında öksürük gibi türlü belirtileri göstermeleri, aileler adına çok üzücü bir durumdur. Bebeklerde pek çok hastalıkla beraber öksürük belirtisi görülebilir. Bununla birlikte hem altta yatan sebebin oraya konulması hem de tedavinin planlanması adına bebeklerin en yakın sağlık kurumuna götürülmeleri oldukça önemlidir. 

Nefes almada zorluk çeken bebeklerin, nefes darlığının ortaya çıkmasıyla 3 aydan ufak bebekler adına 38 derecenin ve üstündeki ateşin varlığı, yutkunma zorluğu, öksürükle beraber belli bir miktar kan gelmesi, fazla büyük bademcikler, öksürükle beraber belli miktarda kan gelmesi, ağzın açılmasında zorluk çekme gibi durumlar, doktora gidilmesine ve acil bir durumun varlığına işarettir. 

Bebeklerde Öksürük Nasıl Geçer?

Bebeklerde öksürük tedavisi adına antibiyotik tavsiye edilememektedir. Öksürük şuruplarının da bebekler adına zararlı olmasından ötürü kullanılmaması tavsiye edilir. Bunun dışında evde doğal olarak uygulanacak metotlar ve bitkisel yöntemler mevcuttur. Bu metotlar deneyerek bebeklerin öksürük belirtileri hafifletilebilir ya da tam olarak geçirilebilir. 

- Sıcak duş sonrasında bebekler beraber belli bir sürede banyoda kalınmalıdır. Banyoda oluşan buharın etkisi sayesinde solunum yolları açılır.

 - Kuru öksürük adına solunum yollarının nemli tutulması önemlidir. Bunun adına sıvı tüketimi, öksürüğün semptomlarını hafifletecektir. 

 - Bebeğin bulunduğu ortam çok kuruysa, nemlendirici cihazlar kullanılarak ortam nemlendirilebilir.

 - Bebeklerde, gece öksürük olmaması adına yatmış olduğu yastık biraz yükseltilmelidir. Akıntının aşağı yönlü olması sayesinde bebeğin nefes alması kolaylaştırılır.

 - Balgamın bulunmasıyla bebek yüzüstü yatırılarak hafif hafif sırtına vurulabilir. Bu balgamın dışarı atılarak, öksürüğü azaltır. 

Bebeklerde Öksürük Neden Olur, Nasıl Geçer Bebeklerde Öksürüğe Ne İyi Gelir

Bebeklerde Öksürüğe Ne İyi Gelir?

Bebeklerde genel şekilde her besin ya da bitkisel doğal yöntemler öksürüğe iyi gelmeyebilir. Genel olarak öksürük adına kullanılan öksürük şurubu veya antibiyotikler kullanılmamakta ve doğal çözümler tercih edilmektedir. Doğal çözümlerin tercih edilmesi, her zaman daha mantıklıdır. Öksürüğün kronik olmamasıyla belli bir süre sonra kendi kendine geçmesi mümkün olabilir. Bebeklerde öksürüğe iyi gelen çözümlerden bazıları; 

- Ayva Yaprağıyla Ihlamur Yaprağı: 1 adet ıhlamur yaprağıyla, 1 adet ayva yaprağı bir bardak su içerisinde kaynatılarak, ılık hale getirilir. Ilınan bu karışım süzülerek bebeğe içirilmelidir. 

 - Pekmez ile Karabiber: Öksürüğü geçiren bu metotta iki tatlı kaşığıyla bir çay kaşığı karabiber bir kap içerisine alınarak karıştırılır. Daha sonra bebeğe verilir. Ancak dikkat edilmesi gereken, bu karışımın 1 yaş üstündeki bebeklere verilmesi gerektiğidir.

 - Bitkisel Çay: Bu metotta, ufak dilimlenmiş limon, iki adet karanfil, bir adet ıhlamur yaprağı, bir adet tarçın kabuğu ve elma kabukları bir kap içerisine atılır. Daha önceden hazırlanmış olan sıcak su kap içerisine atılır. Ardından hazırlanmış sıcak suyun ılınması beklenerek, karışım süzülüp bebeklere içirilir. 1 yaştan daha büyük bebeklere içirilmesi gereken bir çaydır. 

Bütün bu karışımların tüketilmeden önce hekime danışılmasında yarar bulunur. Hekim kontrolü altında bebeklere bu karışımların verilmesi yanlış olabilir. Bununla beraber bebeğin herhangi bir besine karşı alerjisi bulunuyorsa, bu durum bebeğin sağlığı açısından zararlı olabilir. Bu yüzden hekime danışmadan önce karışımların verilmemesi, bebeğin sağlığı açısından yararlı olacaktır.

Bebeklerde öksürüğe ne iyi gelir ve neden olur? Bebeklerde öksürük nasıl geçer?

Bir hastalık belirtisi olarak görülen öksürme farklı nedenlerden dolayı da ortaya çıkabilir. Bebeklerde de öksürük sık rastlanan bir durumdur. Yemek yeme sırasında, emzirmede bebeğin boğazına süt kaçması gibi basit nedenler de öksürüğe yol açabilir. Bu gibi durumlarda eğer boğaza bir cisim kaçmadığından eminseniz doğal yöntemlerle öksürüğün geçmesini sağlayabilirsiniz. Ancak bronşit, Nezle gibi solunum yollarında meydana gelen öksürmelerde doktor kontrolü ihmal edilmemelidir. Bu yazımızda bebeklerde öksürük nasıl geçer ve neler yapılmalıdır? sorularının cevabını sizler için derledik.

BEBEKLERDE ÖKSÜRÜK NASIL GEÇER?

Bebeklerde meydana gelen öksürük durumlarında antibiyotik kullanılmamalıdır. Kimi ebeveynler öksürük şurubu tercih etse de doktor onayı olmadan bebeğe içirilmemelidir. Bebeklerde öksürük olması durumunda evde doğal yöntemleri tercih edebilirsiniz. Bu yöntemler arasında eğer kuru bir öksürük var ise bebeğin solunum yollarını nemlendirmelisiniz. Bebeğin tutulduğu ortamın hava kalitesi de temiz ve ferah olmalıdır. Aynı zamanda öksürük için bebeği buhar banyosunda tutabilirsiniz. Bu buhar solunum yollarının açılmasına yardımcı olacaktır. Ek olarak öksüren bebeği yatırmamalı, dik tutmalısınız.

  • Kuru öksürük için solunum yollarını nemli tutmak önemlidir. Bunun için sıvı tüketimi bu süreçte iyi gelecektir.
  • Bulunduğunuz ortam çok kuru ise nemlendirici cihazları kullanarak ortamı nemlendirebilirsiniz.
  • Sıcak duştan sonra çocuğunuzla birlikte bir müddet banyoda kalın. Buharın etkisiyle solunum yolları açılacaktır.
  • Balgam varsa bebeği yüzüstü yatırarak hafifçe sırtına vurabilirsiniz. Balgamın dışarı atılmasını sağlar.
  • Bebeklerde gece öksürüğü için yattığı yastığı biraz yükseltin. Akıntıların aşağı yönlü olmasını sağlayarak nefes almasını kolaylaştırırsınız.

BEBEKLERDE ÖKSÜRÜĞE NE İYİ GELİR?

Bebeklerde öksürük tedavisi için doğal karışımlar tercih edebilir. Bebeklerde öksürüğe iyi gelen şeyler şunlardır.

  • Karabiber ve pekmezi karıştırarak bebeğe içirilir. Ancak bu karışımın kullanımı için 1 yaş altı önerilmez.
  • Pekmez tereyağı ile karıştırıldığında da öksürüğe iyi gelir. Burada tereyağı, pekmez ve suyun kaynatılarak içilmesi öksürüğün kesilmesini sağlar. Ancak 6 ay sınırına dikkat etmelisiniz.
  • Bitki çayları içerisinde karanfil, tarçın ve elma kabuğu, limon ve ıhlamur yaprağı karışımını 12 ayı geçen bebeklerde kullanabilirsiniz. Ihlamur yaprağını ayva yaprağı ile kaynatarak da tükettiğinizde sonuç alabilirsiniz. Bu karışımlar bebekler için doğal öksürük şurubu olarak kabul edilir.

BEBEKLERDE BALGAMLI ÖKSÜRÜK BİTKİSEL TEDAVİSİ

Solunum yolları henüz tam gelişmemiş ve hassa olduğu için dış etkenlerden kaynaklı kolaylıkla tahriş olunabilir. Bu da bebeklerde balgamlı öksürüğe yol açar. Balgamlı öksürük yetişkinlerde meydana geldiği takdirde yoğun öksürme ile bu balgamın çıkarılması sağlanır. Ancak bebekler için aynı durum söz konusu olmadığı için farklı uygulamalar yapılmalıdır. Bu yüzden balgamlı öksürük görüldüğünde bebeğin boğazını yumuşatacak yöntemler kullanılmalıdır. Doğal yöntemler ve bitki çayları n fazla tercih edilen yöntemler olsa da bunun için bebeklerin az 6 ayı doldurmuş olması gerekmektedir. Bu yüzden bitkisel yöntemleri kullanamadığınız durumlarda bebeğin vücudundan balgamı atması için sık sık su içirmelisiniz. Balgam sökme etkisi olan çörek otu suyu da balgamın çıkması için kolaylaştırıcı bir destek sağlar.

BEBEKLERDE ÖKSÜRÜĞE İYİ GELEN İBRAHİM SARAÇOĞLU KÜRÜ

Hatmi çiçeğini Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu çocuklarda iyi gelen yöntem olarak önermektedir.

  1. adat Hatmi çiçeği tomurcuğunu hazırlayın.
  2. Yarım bardak bir suyun içine hatmi çiçeği tomurcuğunu ekleyin.
  3. Ocağa koyarak kaynatın ve ılımaya bırakın.
  4. Daha sonra çocuğunuza içirin. (3 yaşından küçük çocuklar için uygun değildir.)

BEBEKLERDE HIRILTILI ÖKSÜRÜK

Bronşit: Bronşit soğuk algınlığından kaynaklanır ve hırıltılı öksürüğe yol açar.

Krup: Ses tellerinde meydana gelen bir enfeksiyondur. Ses tellerine zarar vererek hırıltılı öksürüklere neden olabilir.

Astım: Bebeklerde astım soğuk algınlığı ve kronik olarak meydana gelebilir. Göğüs kafesine baskı yapan bu hastalık nedeni ile zorlanan bebekler hırıltılı bir şekilde öksürür.

Reflü: Bebeklerde hırıltılı öksürüğe yol açan nedenlerden biri de reflüdür. Midede yemek birikmesinden sonra oluşan asit yemek borusuna kaçabilir. Bu da hem öksürüğe hem de hırıltıya sebebiyet verir.

BEBEKLERDE ÖKSÜRÜK NEDENLERİ

Bebeklerde öksürük nedenleri farklı sebeplere bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Bebeklik dönemi gelişim ve vücudun ortama alışma evresi olduğu için birçok neden öksürüğe neden olabilir. Özellikle kuru öksürük, balgamlı öksürük ve geçmeyen kronik öksürükler bebeklerde ortaya çıkan öksürük çeşitlerine örnektir. İşte bebeklerde öksürük sebepleri:

  • Solunum yollarının tahriş olması
  • Soğuk algınlığı hastalıkları ile beraber balgam oluşumu
  • Boğaza yabancı cisim kaçması
  • Alerjiye bağlı rahatsızlıklar

2 AYLIK BEBEKTE ÖKSÜRÜK NEDEN OLUR?

Bebeklerde ilk 6 ay içerisinde solunum yolu hastalıkları olmazsa çok öksürük görülmez. Fakat 2 veya 3 aylık bebeklerde öksürük varsa tehlikeli bir hastalığın işareti olabilir. RSV virüsü viral enfeksiyon yaparak öksürük belirtisi gösterebilir.

BEBEKLERDE GECE ÖKSÜRÜĞÜ NEDEN OLUR?

Bebeklerde ortaya çıkan gece öksürüğü çeşidi genellikle kuru öksürüktür. Bebeklerde kuru öksürük balgamsız öksürük olarak da isimlendirilir. Boğaz gıcıklanması oluyormuş gibi öksürme isteği başlar. Bebeklerde gece öksürüğünün nedeni viral üst solunum yolu hastalıkları ve alerji durumları diyebiliriz. Solunum yolu hastalıklarına bağlı olarak balgamlı öksürükte görülebilir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir