atsız ın hayatı / Hüseyin Nihal Atsız kimdir? Biyografisi ve eserleri - Yaşam Haberleri

Atsız In Hayatı

atsız ın hayatı

Nihal Atsız kimdir? Nihal Atsız ölüm tarihi ne zaman?

Nihat Atsız, 12 Ocak tarihinde doğdu. Yazar ve öğretmen olan Hüseyin Nihal Atsız Türkçülük akımını destekleyen isimlerin arasında yer alıyor. Peki, Nihal Atsız kimdir, kaç yaşında hayatını kaybetti?

Yayınlanma:

Nihal Atsız kimdir? Nihal Atsız ölüm tarihi ne zaman?

Çok sayıdaki eserinin yanı sıra benimsediği Türkçülük akımı ile de tanınan Nihal Atsız kimdir merak ediliyor. İşte Nihal Atsız’ın hayatı…

NİHAL ATSIZ KİMDİR?

Nihal Atsız, 12 Ocak ’de İstanbul’da doğdu. Annesi Fatma Zehra Hanım, babası binbaşı Mehmet Nail Bey olan Atsız’ın iki kardeşi vardı. Atsız, ilk ve ortaöğrenimini Kadıköy’de tamamladı. Ardından Askeri Tıbbiye’ye girdi. Atsız, Askeri Tıbbiye döneminde Türkçülük akımının etkisine girmeye başladı. Bu nedenle yaşadığı sorunlarla ’de Askeri Tıbbiye’den atıldı. Sonra Kabataş Erkek Lisesi’ne yardımcı öğretmen oldu.

Şehirlerarası vapurlarda kaptan olarak çalışmaya başlayan Nihal Atsız, yılında yatılı olarak İstanbul Darülfünunu Edebiyat Bölümü’ne girdi. Askerliği nedeniyle okula 1 yıl ara vermek durumunda kaldı. Üniversiteye geri döndüğünde ise bir arkadaşıyla “Anadolu’da Türklere Ait Yer İsimleri” isimli bir makale yazdı ve bu makale Türkiyat Mecmuası’nda yayınlandı. yılında bu okuldan mezun oldu.

Yazdığı makaleyle hocası Mehmet Fuat Köprülü’nün dikkatini çekmeyi başardı. Köprülü, Atsız’a yardımcı olmaya ve onu yanına almaya çalıştı. Mezun olduktan sonra 8 yıllık mecburi hizmeti affettiren Köprülü, yılında Atsız’ı üniversiteye yanına asistanı olarak aldı. Atsız, Fuat Köprülü, Zeki Velidi Togan, Abdülkadir İnan gibi isimlerle birlikte “Atsız Mecmua” isimli Türkçülük yanlısı dergi çıkartmaya başladı. Ancak dergide yer alan “Dârülfünûn’un Kara, Daha Doğru Bir Tabirle, Yüz Kızartacak Listesi” makalesi nedeniyle yılında asistanlıktan uzaklaştırıldı.

Öğretmenlik yapmaya karar veren Atsız’ın Malatya’ya tayini çıktı. Burada bir süre Türkçe öğretmenliği yaptıktan sonra Edirne’ye gitti. Bu sırada “Türkçü Dergi” sıfatıyla “Orhun” adında bir dergi çıkartmaya başladı. Ders kitaplarında okutulan tarihi, açık ve ağır şekilde eleştirdiği için bakanlar kurulu derginin yayınına yasak koydu.

Nihal Atsız, ’de İstanbul’daki Deniz Gedikli Hazırlama Okulu’na atandı. 4 yılın ardından yılında görevden alındı. Öğretmenlik görevine ’a kadar Özel Yüce-Ülkü Lisesi’nde devam etti. yılları arasında Boğaziçi Lisesi’nde görev yaptı. Bu arada Orhun dergisini tekrar yayınlamaya başladı. İkinci Dünya Savaşı’nın sonuna gelindiği ve Türkiye’nin de ideolojik çatışmalara sahne olduğu bu yıllarda Atsız, Orhun Dergisi’nin bir sayısında dönemin başbakanı Şükrü Saracoğlu’na bir çağrı yayınladı. Tepki uyandıran bu mektubun ardından Nihal Atsız, Boğaziçi Lisesi’ndeki görevinden alındı ve Orhun Dergisi tekrar kapatıldı.

Sabahattin Ali’nin Atsız’a bir hakaret davası açması üzerine Nihal Atsız 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. yılında dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, Nihal Atsız ve 34 arkadaşı aleyhine yaptığı konuşma nedeniyle grup yargılanmaya başlandı. yıllık hapis cezası temyize gidince bu süre seneye indirildi. 2 yıl işsiz kalan Atsız, yılında milli eğitim bakanı olan arkadaşı aracılığıyla bir kütüphanede çalışmaya başladı. Ardından Demokrat Parti’nin iktidara gelmesiyle Haydarpaşa Lisesi’ne atandı ve öğretmenlik yapmaya başladı.

’de “Türkiye’nin Kurtuluşu” adlı konferansı sebebiyle bazı gazeteler Atsız’ın aleyhinde yazılar yazdı. Böylelikle Haydarpaşa Lisesi’ndeki görevinden alınarak tekrar kütüphaneye tayin edildi. yılına kadar Süleymaniye Kütüphanesi’nde çalıştı. yılında “Orkun” isimli dergide yazarlığa başladı. Aynı zamanda “Ötüken” isimli dergiyi de yayınladı. Bu dergilerde yazdığı yazılar yüzünden büyük tepki topladı. “Ötüken”deki yazıları gerekçe gösterilerek Atsız ve bir arkadaşı açılan davayla 15 ay hapse mahkum edildi. Çalıştığı üniversitedeki öğretmen ve öğrencilerinin dönemin Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk’ten Atsız’ın affını istemesi üzerine, Nihal Atsız serbest bırakıldı.

11 ARALIK ’TE HAYATINI KAYBETTİ

Nihal Atsız, ’da Mehpare Hanım’la evlendi. yılında da Bedriye Hanım ile evlendi ve senesinde boşandı. Bu evlilikten, yılında Yağmur Atsız ve yılında Buğra Atsız dünyaya geldi. Şair Atsız, geçirdiği kalp krizi sonucu 11 Aralık ’de hayatını kaybetti.

Bakanlar KuruluCumhurbaşkanıDünyaEdirneistanbulKabataşKadıköyKalp kriziKimdirMalatyaMilli Eğitim BakanıÖlümSabahattin AliTÜRKÇETürkiyeyağmur

H&#;seyin Nihal Atsız kimdir, ne zaman &#;ld&#;? H&#;seyin Nihal Atsız'ın kitaplarından s&#;zler

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Aralık 11,

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Hüseyin Nihal Atsız ölüm yıl dönümünde unutulmadı. Vefatının üzerinden 46 yıl geçen Hüseyin Nihal Atsız, kitaplarından alıntılar ve söylediği sözlerle anılıyor. Yazar ve öğretmen olan Hüseyin Nihal Atsız Türkçülük akımının önemli isimleri arasında yer alıyor. İşte Hüseyin Nihal Atsız sözleri

Haberin Devamı

Türk yazar, şair, düşünür ve öğretmen Hüseyin Nihâl Atsız, 12 Ocak tarihinde dünyaya geldi. Türklerin tarihini konu edindiği edebî eserleri ve tarih araştırmaları bulunmaktadır.

Atsız, yılında Askerî Tıbbiye'ye kaydolduğu çağlarda Türkçülük fikrinin etkisi altına girmeye başladı.

Bu olaydan sonra üç ay kadar Kabataş Erkek Lisesi'nde yardımcı öğretmenlik yapan Atsız, daha sonraları Deniz Yolları'nın Mahmut Şevket Paşa adlı vapurunda kâtip muavini olarak çalıştı ve bu vapurla İstanbul-Mersin arasında birkaç sefer yaptı.

yılında İstanbul Dârülfünûnu'nun Edebiyat Fakültesi'nin Edebiyat Bölümüne ve İstanbul Dârülfünûnu'nun yatılı kısmı olan Yüksek Muallim Mektebi'ne kaydolan Atsız, bir hafta sonra askere çağrıldı ve askerliğini 28 Ekim ile 28 Temmuz tarihleri arasında İstanbul'da Taşkışla'da 5. piyade alayında er olarak yaptı.

Haberin Devamı

Ahmet Naci adlı arkadaşı ile birlikte hazırladığı "Anadolu'da Türklere Ait Yer İsimleri" adlı makalenin Türkiyat Mecmuası'nın ikinci cildinde yayınlanması üzerine hocası Mehmet Fuad Köprülü'nün dikkatini çeken Atsız, yılında Edirneli Nazmî'nin divanı üzerinde mezuniyet çalışması yaptı ('Divân-ı Türkî-i Basit, Gramer ve Lügati', , s. Türkiyat Enstitüsü Mezuniyet Tezi, no 82). Aynı yıl Edebiyat Fakültesi'nden mezun oldu.

Atsız, yine yılında Dârülfünûnun felsefe bölümünden mezun olan ilk eşi Mehpare Hanım ile evlenmiş, ancak yılında ayrılmıştır.

Atsız, 15 Mayıs 'den 25 Eylül tarihine kadar Atsız Mecmua'yı çıkarmaya başladı. Mehmet Fuad Köprülü, Zeki Velidi Togan, Abdülkadir İnan gibi edebiyat ve tarih bilginlerinin de içinde bulunduğu bir kadro ile yayın hayatına atılan bu Türkçü ve Köycü dergi, devrinde ilim, fikir ve sanat alanında çok tesir yaratan Türkçü bir çığır açmış, âdetâ Cumhuriyet devri Türkçülüğünün öncüsü olmuştur.
Atsız, kendini tanıtmaya başlayan ilk yazılarını "H. Nihâl" imzasıyla, hikâyelerini de "Y.D." imzasıyla, bu dergide yayınlamaya başlamıştır.
19 Eylül 'de Reşid Galib, Maarif Vekili olmuştu. Kısa bir süre sonra da Mehmet Fuad Köprülü'nün dekanlıktan ayrılması üzerine Edebiyat Fakültesi Dekanlığı'na vekâleten bakan Ali Muzaffer Bey asâleten tâyin edilmiştir.

Haberin Devamı

Üniversite asistanlığından çıkarılan Atsız, Malatya Ortaokulu'na Türkçe öğretmeni olarak tayin edilmiştir, Malatya'da kısa bir süre (8 Nisan Temmuz ) Türkçe öğretmenliği yapan Atsız, Edirne Lisesi edebiyat öğretmenliğine tayin edilmiştir. Atsız'ın Edirne'deki edebiyat öğretmenliği de ay kadar kısa bir süre devam etmiştir. (11 Eylül Aralık ).
9 Eylül tarihinde Kasımpaşa'daki Deniz Gedikli Hazırlama Okulu'na Türkçe öğretmeni olarak tayin olunmuştur.

Şubat tarihinde ikinci eşi olan Bedriye Hanım ile evlenen Atsız'ın bu evlilikten 4 Kasım tarihinde Yağmur Atsız ve 14 Temmuz tarihinde de Buğra Atsız adlı iki oğlu olmuştur. Atsız, ikinci eşi Bedriye Atsız'dan da Mart tarihinde ayrılmıştır.

Haberin Devamı

Atsız, Kasımpaşa'daki Deniz Gedikli Hazırlama Okulu'nda Türkçe öğretmeni olarak 4 yıl kadar çalışmış ve 1 Temmuz tarihinde bu görevinden ihraç edilmiştir.

Bunun üzerine Özel Yüce-Ülkü Lisesi'ne geçen Atsız, burada yılından yılının Haziranının sonuna kadar edebiyat öğretmenliği yapmıştır. Atsız, 19 Mayıs ile 7 Nisan tarihleri arasında yine özel bir lise olan Boğaziçi Lisesi'nde edebiyat öğretmenliğinde bulunmuştur.

Atsız, Boğaziçi Lisesi'nin Türkçe öğretmeni iken Basın ve Yayın Genel Müdürü Selim Sarper'in de teşvikiyle Orhun dergisini (1 Ekim Nisan , sayı ile 16 arası, 7 sayı) yeniden yayınlamaya başlamıştır.

Haberin Devamı

Hüseyin Nihal Atsız Ne Zaman Öldü?

Atsız, yılının Kasım ayının ortalarında hasta olduğundan şüphelenmiş, ancak yapılan muayene ve testler sonucunda bir hastalık bulunamamıştır. 10 Aralık Çarşamba akşamı kalp krizi geçirmiş, gelen doktor infarkt olduğunu anlayamamıştır. Nihal Atsız, 11 Aralık Perşembe akşamı saat 'de geçirdiği kalp krizi sonucu ölmüştür.

Hüseyin Nihal Atsız Sözleri

"Bir başka hayat, başka cihan özlüyorum ben"

"Bana insanlardan mı bahsediyorsun? İnsanlar mazide ve tarihin yaprakları arasında kaldılar. Bu gördüklerin birer karikatürden başka bir şey değildir."

"İnsanlar okunmamış birer kitaptır. En basitleri hakkındaki hükmü bile tamamının okunmasına bırakmalı. Biraz derince olanların ise iyice okunduktan sonra üzerinde az veya çok düşünmek lazım."

Haberin Devamı

“Hangisini seviyorsunuz?”
“En vahşisini”
"Izdırabınız bundan mı?”
“Hayır!”
"Ya neden?”
“Anlatılmaz bir şey İçimde onu çok eskiden tanıyormuşum gibi bir duygu var.”

"“ Bazen sözle ifade edilemeyen şeyler gözlerle ifade edilir. “

"Ruhun mu ateş, yoksa o gözler mi alevden?
Bilmem, bu yanardağ ne biçim korla tutuştu?""

"Unutulan yara daha çabuk iyileşir."

"Hasret türkü olsa, ben onu çalsam, kırılıp giderdi nice sazlarım"

Nihal Atsız kimdir, ne zaman &#;ld&#;? H&#;seyin Nihal Atsız şiirlerinden derlemeler

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Aralık 11,

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Türk yazar, şair, düşünür ve öğretmen Hüseyin Nihal Atsız, ölüm yıl dönümünde anılıyor. Çok sayıdaki eserinin yanı sıra benimsediği Türkçülük akımı ile de tanınan Nihal Atsız'ın Türklerin tarihini konu edindiği edebî eserleri, tarih araştırmaları var. Peki, Hüseyin Nihal Atsız kimdir, ne zaman öld Hüseyin Nihal Atsız şiirlerinden derlemeler…

Haberin Devamı

Bugün edebiyat dünyasında tanınan Hüseyin Nihal Atsız'ın ölüm yıl dönümü. Ölüm yıl dönümü nedeniyle Hüseyin Nihal Atsız'ın hayatı ve şiirlerine yönelik araştırmalar başladı. Peki, Hüseyin Nihal Atsız kimdir? İşte Hüseyin Nihal Atsız şiirlerinden derlemeler

Hüseyin Nihal Atsız, 12 Ocak 'te İstanbul Kadıköy'de dünyaya geldi. Atsız'ın babası Gümüşhane'nin Torul kazasının Midi köyünün Çiftçioğulları ailesinden Deniz Güverte Binbaşısı Mehmet Nail Bey, annesi Trabzon'un Kadıoğulları ailesinden Deniz Yarbayı Osman Fevzi Bey'in kızı Fatma Zehra Hanım'dır.

Çiftçioğulları ailesinin tespit edilen ceddi asrın başlarında yaşadığı tahmin edilen Ahmed Ağa'dır. Ahmet Ağa'nın İsmail, Süleyman, Hüseyin ve Şakir adlı dört oğlu olmuştur. İsmail Ağa'nın çocukları Midi'den, Yozgat'ın Akdağmadeni ilçesinin Dayılı köyüne göçmüşlerdir. Şakir Ağa'nın evladı olup olmadığı bilinmemektedir.

Haberin Devamı

Ahmet Ağa'nın üçüncü çocuğu olan Hüseyin Ağa ( - ) ise şıralarında Deniz eri olarak Istanbul'a gelmiş, okumayı ve yazmayı asker ocağında öğrenmiş, askerliğinin nihayetinde de teskere bırakarak Donanma-yı Hümayun'da kalmış ve makine önyüzbaşlığına Çarkçı Kolağalığı'na terfi etmiştir.

Hüseyin Ağa'nın eşi Emine Hayriye Hanım'dır. İki çocukları olmuştur. Nevber Hanım ile Mehmet Nail Bey ( ). Mehmet Nail Bey de Osmanlı Donanması'na girmiş ve Deniz Kuvvetlerinde Deniz Güverte Binbaşılığı'ndan emekli olmuştur.

Mehmet Nail Bey'in ilk eşi yılında Yüzbaşı iken evlendiği Fatma Zehra Hanım ( - )'dır. Fatma Zehra Hanım, Deniz Yarbayı (Bahriye Kaymakamı) Osman Fevzi Bey ile Tevfika Hanım'ın kızıdır. Osman Fevzi Bey, Trabzon'lu olup ailesi Kadıoğulları namı ile maruftur.

Mehmet Nail Bey'in ilk eşinden üç çocuğu olmuştur. 12 Ocak 'te Hüseyin Nihal (Atsız), 1 Mayıs 'da Ahmet Nejdet (Sançar) ve Aralık 'de Fatma Nezihe (Çiftçioğlu) dünyaya geldi.

yılında ilk eşinin damar sertliğinden vefatı üzerine Mehmet Nail Bey, yılında yeniden evlenmiştir. İkinci eşinin adı da Fatma Zehra'dır. İkinci eşinden yılında Necla (Çiftçioğlu) adlı bir kızı olan Mehmet Nail Bey ikinci eşiyle geçinememiş ve iki yıl sonra ayrılmıştır.

Haberin Devamı

Nejdet Sançar'ın ağabeyidir[10], Yağmur Atsız ve Buğra Atsız'ın babasıdır. Tarihçi, Türkolog Rıza Nur'un manevi evladıdır

Hüseyin Nihal Atsız şiirlerinden derlemeler 

MUTLAK SEVECEKSİN

Sevda gibi bir gizli emel ruhuna sinmiş;
Bir haz ki hayalden bile üstün ve derinmiş.
Gökten gelerek gönlüne rüzgar gibi inmiş,
Bir sır ki bu,ölsen bile açamazsın

Anlatması imkansız olan öyle bir an ki,
Hülyadaki ses varlığının gayesi sanki
Bak emrediyor:Daldığın alemden uyan ki,
Mutlak seveceksin beni, bundan kaçamazsın

Kalbin benim olsun diyorum,çünkü mukadder
Cismin sana yetmez mi? Çabuk kalbini sök,ver!
Yoktur öte alemde de kurtulmaya bir yer!
Mutlak seveceksin beni,bundan kaçamazsın

Haberin Devamı

Ram ol bana,ruhun yeni bir aleme girsin
Yazmış kaderin:Aşkıma ömrünce esirsin!
Aklınla,şuurunla,hayalinle bilirsin.
Mutlak seveceksin beni,bundan kaçamazsın

KAHRAMANLIK

Kahramanlık ne yalnız bir yükseliş demektir,
Ne de yıldızlar gibi parlayıp sönmektir.
Ölmezliği düşünmek boşuna bir emektir;
Kahramanlık; saldırıp bir daha dönmemektir.

Sızlasa da gönüller düşenlerin yasından
Koşar adım gitmeli onların arkasından.
Kahramanlık; içerek acı ölüm tasından
İleriye atılmak ve sonra dönmemektir.

Yırtıcılar az yaşar Uzun sürmez doğanlık
Her ışığın ardında gizlidir bir karanlık.
Adsız sansız olsa da, en büyük kahramanlık;
Göz kırpmadan saldırıp bir daha dönmemektir.

Haberin Devamı

Kahramanlık ne yalnız bir yükseliş demektir,
Ne de yıldızlar gibi parlayıp sönmektir.
Bunun için ölüme bir atılış gerekir.
Atıldıktan sonra bir daha dönmemektir

ADSIZ

Ey gözlerinin rengi,bütün ruhumu sarsın
Kalbimde bugün açtı siyah renkli çiçekler
Bir gün beni rüzgarlara kalbinle sorarsan
''Can verdi senin ruhuna çoktaan''diyecekler!

Taa kalbe giren gözlerinin şulelerinden
Gel sevgili gel,sen bana bir semli kadeh sun
Hiç titrememiş kalbimi tiretti yerinden
Oynattı evet,sendeki baş döndüren efsun.

Ey gözleri hançer gibi keskin,dişi kaplan
İster bana aşkın bütün alamını çektir
İster beni öldürmek için sineme saplan
Ölsem bile aşkım seni takib edecektir

KADER

Haberin Devamı

Dünyada gerçi olmadı bir şeyde kârımız
Ukbâda belki olsa gerek itibârımız.
Ağyâr gül kopardı dikenden demet demet,
Hâr oldu bağrımızda çiçek yüzlü yârımız.
Yükseldi arşa neşvesi dünun, esâfilin;
Toprakta gizli kaldı bizim âh ü zârımız.
Baş eğmedik edâniye ikbâl ü câh için;
Mâziye, ırka, sancağadır iftihârımız.
Şâd olmamak olur mu, Kızıl Elma semtine
Bir gün dönerse râyet-i âli-tebârımız.
Hiçbir emel gönülde karâr etmiyor bugün,
Ermektedir, şitâya hazin sonbahârımız.
Hakanların dikilmeli Altay’da tuğları,
Varsın cihanda olmayagörsün mezârımız.

EBEDİ YİĞİT

Adı yok,şehit!
Kefenin; Vatan,
Tabutun; Cihan,
Düşünüp övün,
Yaşıyor ünün

Damarında kan,
Bir alev midir?
Yaşaman; roman,
Ölümün; şiir.
Sana yok ne taş,
Nede bir mezar,
Bu hayat; savaş,
Ebedi uzar

Eşit olduğun,
Şu güneş; Tuğun,
Tabutum; Vatan,
Mezarın; Cihan
Adı yok yiğit,
Ebedi şehit

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir