sabah namazından sonra çekilecek zikir / Sabah Namazından Sonra Okunacak Dualar ve Ayetlerin Anlamları Nelerdir?

Sabah Namazından Sonra Çekilecek Zikir

sabah namazından sonra çekilecek zikir

Sabah Namazından Sonra Okunacak Dualar

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır.Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.

Her sabah okunması faziletli olan dualar! Sabah namazından sonra okunacak dualar

Her sabah okunması faziletli olan dualar! Sabah namazından sonra okunacak dualar

Sabah namazıyla nurlandırdığımız evlerimizde günümüzün hayırla geçmesi için okunması tavsiye edilen bazı duaları sizlere derledik. Sabah uyanınca okunması önerilen faziletli dualar haberimizde

Sabah namazını kılan bir kimsenin Allah (c.c)'un himayesi altında olduğunu müjdeleyen Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV), bu namazı hayırlı bir güne başlangıcın ilk ibadetleri olarak bizlere tanımlamaktadır. Allah (c.c)'ûn rızasını hoşnut ederek geçireceğimiz bir gün bizleri ahirette cennete bir adım daha yaklaştırırken fani dünya hayatının da daha da huzurlu geçmesini sağlar. Çünkü Dünyada iken Allah'ı unutmayıp (haşa) Onun yolunda giden Mümin kimselere Allah da hem dünyasını hem ahirette cennete girmesini kolaylaştırır. ''Yatsı namazını cemaatle kılan kimse, gece yarısına kadar namaz kılmış gibidir. Sabah namazını cemaatle kılan kimse ise bütün gece namaz kılmış gibidir”(Müslim, Mesâcid ) buyuran Peygamber Efendimiz (SAV) sabah namazını cemaatle kılmanın faziletine değinmiştir. Peki sabah  duası nedir, sabah namazından sonra hangi dualar okunabilir?

Sabah okunacak en faziletli dua! Sabah namazı saat kaça kadar kılınır? Sabah namazı kılınışıİLİŞKİLİ HABERSabah okunacak en faziletli dua! Sabah namazı saat kaça kadar kılınır? Sabah namazı kılınışı

SABAH DUASI NEDİR? SABAHLEYİN YAPILACAK İBADETLER

sabah namazı duası

sabah namazı duası

Sabahleyin uyandığımızda yapacağımız ilk dua, elbette ki Allah'ın adını anarak söyleyebileceğimiz söz yani Besmeledir. Her işe başlarken söylememiz gereken besmele olduğu gibi sabahları okunacak ilk dua da Bismillahirrahmanirrahim’dir. Kelime anlamı; 'Allah'ım senin isminle uyanıyorum' diyerek Allah'a sığınmış ve himayesi altına girmiş oluruz. Her hayırlı işin başında olan Besmele için Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV) şöyle buyurmaktadır: “Besmeleyle başlanmayan her mühim işin sonu eksiktir.” (Ali el-Müttekî, Kenzu’l-ummâl, I, , No: )

Besmelenin dışında Müslüman bir kimsenin sabahleyin güne tefekkür ile başlaması önerilebilir. Günün başlangıcında ömründen yeni bir sayfa açıldığı düşünülmeli ve bu sayfayı hayırla doldurmak için tefekküre dalınabilir. Güne bu tefekkür ile giriş yapmak, günü şuur ve vecd ile tamamlamaya yardımcı olabilir.

GÜNE BAŞLAMA DUASI! SABAH UYANINCA OKUNACAK DUA

Peygamber Efendimiz (SAV) uyanınca okunulmasını önerdiği duada şöyle buyurmaktadır: “Sizden biriniz uykudan uyandığı zaman şöyle desin: “Bana ruhumu geri veren, vücûdumu afiyette kılan ve kendisini zikretmeye müsaade eden, Allah’a hamd olsun.” (Nevevî, el-Ezkâr, 21)

PEYGAMBER EFENDİMİZ (SAV)'İN KIZINA ÖĞRETTİĞİ DUA

Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV), kızı Hz. Fâtıma (r.a)'a sabah-akşam okumasını tavsiye ettiği duada Allah'a nasıl sığınmamız gerektiği üzerinde durulmaktadır: “Ey Hayy ve Kayyûm olan Allah’ım! Sen’in rahmetine iltica ediyor ve Sen’den yardım diliyorum. Benim bütün işlerimi düzelt ve beni göz açıp kapayıncaya kadar bir an bile olsa nefsimle baş başa bırakma!” (Hâkim, I, )

SABAH VE AKŞAM KAZALARDAN KORUNMAK İÇİN OKUNAN DUA

Türkçesi:“Bismillahillezî lâ yedurru mea’smihî şey’ün fi’l-ardı velâ fi’s-semâ’ ve hüve’s-semîu’l-alîm.”

Manası:İsmini zikredince yerde ve gökte hiçbir şeyin zarar veremeyeceği Allah’ın isminden yardım talep eder, onunla korunurum. O her şeyi işitir ve bilir derse, sabaha kadar ona ânî bir belâ isâbet etmez. Kim de bunu sabah üç kere okursa, akşama kadar ona ânî bir belâ isâbet etmez.” (Ebû Dâvûd Edeb /; Tirmizî, Deavât 13)

SABAH NAMAZI VAKTİNDE OKUNACAK DUA VE ZİKİRLER

Ebu Zerr'in rivayetine göre, Peygamber Efendimiz (SAV),sabah namazını kıldıktan sonra şu duanın okunabileceğini şöyle beyan etmektedir: Kim sabah namazından sonra diz çökmüş durumunda hiçbir şey konuşmadan 10 kere, "Lâ ilâhe illallâhu vahdehu lâşerîke leh, lehu'l mülkü ve lehu'l hamdü ve hüve alâ külli şey'in kadîr." derse kendisine 10 sevap yazılır 10 günahı silinir. 10 derece yükseltilir. O gün boyunca her türlü kötülüklerden korunur. Şeytandan korunur. Allah'a şirk koşmaz ise işleyeceği hiçbir günah ona zarar vermez; günahları silinmiş olur.''

Akşam Ve Sabah Namazından Sonra Okunacak Dua, Sure Ve Ayetler &#;

Haberin Devamı

Namaz ilk farz kılındığı dönem de günde iki vakit olacak şekilde kılınıyordu. Bu vakitlerden birisi sabah namazı, diğeri ise akşam namazı olarak bilinmektedir. Miraç olayı gerçekleştikten sonra ise namaz kılınması sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı olmak üzere beş vakit olarak farz kılınmıştır.

Akşam ve Sabah Namazından Sonra Okunması Gerekenler

Allah'ın kesin olarak kılınmasını istediği namazlar, farz namazlar olarak bilinmektedir. Farz namazlar günde beş vakit olmak üzere günün belirli zamanlarında kılınırlar. Farz namazlarının kılınması ergenlik çağına girmiş olan tüm Müslümanlara farz kılınmıştır. Sabah ve akşam namazı da farz namazları arasında yer alan namazlardır.

Namaz kılındıktan sonra kişinin okuması gereken bir takım dualar, sureler ve ayetler bulunmaktadır. Bu duaların namazdan sonra okunmasının oldukça faziletli olduğunu söylemek mümkündür. Namazı bitirerek selam verdikten sonra kişinin istiğfar duasını okuması gerekir. İstiğfar duasını okuduktan sonra ise “münciye” ve “seyyidü’l-istiğfar” duaları da okunabilecek dualar arasında yer almaktadır.

Haberin Devamı

Seyyidü’l-İstiğfar duası ise Peygamber Efendimiz tarafından duaların en üstünü olarak ifade edilmiştir. Aynı zamanda duaların en üstünü olarak da bilinen Seyyidü’l-İstiğfar duası oldukça faziletli bir dua olarak ifade edilebilir.

Namazını bitiren ve sonrasında İstiğfar duasını okuyan kişinin hemen arkasından okuyabileceği bir dua da Allahümme Ente’s-selâm duası olarak bilinmektedir. Selam duasını okuduktan sonra isteyen kişiler bu duayı da okuyabilir.

Lâ ilâhe illallâhü vahdehû lâ şerîke leh. Lehü’l-mülkü ve lehü’l-hamdü yuhyî ve yümît ve hüve ‘alâ külli şey’in kadîr. Allâhümme lâ mâni’a limâ a’tayte ve lâ mu’tıye limâ mena’te ve lâ yenfe’u ze’l-ceddi minke’lceddi.

Akşam ve Sabah Namazından Sonra Okunacak Dua, Sure ve Ayetler

Akşam ve sabah namazını kıldıktan sonra okunması gereken bir takım dua, sure ve ayetler bulunmaktadır. . Namaz sonrasında okunması gerekenler arasında; tesbih, tahmîd, tehlil ve tekbir duası da bulunmaktadır. Günahların bağışlanmasına sebep olan ve bu duayı okuyan kişilerin her bir harfi için on sevap kazanacağı bir dua olarak bildirilmiştir.

Haberin Devamı

Okunduktan sonra da “e’ûzü-besmele” çekilir ve hemen ardından da “Ayetü’l-Kürsî” okunur. Kuran'ın en büyük ayeti olarak bilinen “Ayetü’l-Kürsî” okumanın birçok fazileti bulunmaktadır. Sabah namazlarından sonra ve akşam namazlarından sonra da “Ayetü’l-Kürsî” okunması gerekmektedir. “Ayetü’l-Kürsî” okunduktan sonra ise tesbihat yapılması gerekmektedir.

Sadece sabah ve akşam namazından sonra değil, kılınacak olan tüm vakit namazlarından sonra tesbihat yapılması gerekir. Namaz kılındıktan sonra ve selam verildikten sonra 33, defa Sübhânellah, 33 defa el-Hamdü lillâh ve 33 defa: Allâhü ekber denmesi gerekir. Peygamber Efendimiz tarafından namazlardan sonra tesbihat yapmanın önemi şu şekilde ifade edilmiştir.

Haberin Devamı

“Namazları kıldığınız zaman 33 defa sübhânellah, 33 defa el-hamdü lillâh, 33 defa Allâhü ekber deyiniz, böylece siz bununla sizden öncekilere yetişir, sizden sonrakileri geçersiniz.”

Sonrasında ise kelime-i şehadet duasını okumak gerekmektedir. Akşam ve sabah namazlarından sonra kişinin İhlas, Felak ve Nas surelerini üçer defa okuması gerekmektedir. Bu üç surenin her birini üçer defa okumak her şeye karşı yeter. Namazlar da okuyabileceğiniz gibi namazlardan sonra da bu üç sureyi okumayı alışkanlık haline getirebilirsiniz.

Kaynak: Diyanet

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir