şirin tatlı dilleri var / İlk Öğretmen - Yaramaz Çocuk () - Ali Rıza Binboğa | seafoodplus.info

Şirin Tatlı Dilleri Var

şirin tatlı dilleri var

Şarkı Sözleri

Ana SayfaaAli Rıza Binboğaİlk Öğretmen


Ali Rıza Binboğa - İlk Öğretmen

Bu sayfada Ali Rıza Binboğa adlı şarkıcıya/gruba ait İlk Öğretmen şarkısının sözleri bulunmaktadır.

Şarkı Sözü

Öğretmen kutsaldır ana gibi
Öğretmen kutsaldır baba gibi
Öpülesi elleri var
Şirin tatlı dilleri var
Öğretmen öğretir A, B, C
Öğretmen öğretir K, L, M
İlk öğretmenin kim senin

Kim öğretti alfabeyi
Bir hak için kırk yıl
Köle olunuyorsa
Yirmi dokuz kere kırk yıl
Kölesiyiz öğretmenin

Sayfa Bilgisi

Sayfa Gösterimi:

Oylama:

(2 kişi oyladı)

Oy Ver:

Yorum Yaz

Tüm Şarkıları

  • Ararsın Beni, ziyaret
  • Baharım Sensin, ziyaret
  • Bebek, ziyaret
  • Birgün Sende Kalırsın Bensiz, ziyaret
  • Birlik İçin Elele, ziyaret
  • Bize Lokman Hekim Gerek, ziyaret
  • Çünkü Ben Dostum, ziyaret
  • Dost Kazanmak Kolay Değil, ziyaret
  • Göçmen Kuşlar, ziyaret
  • Haber Saldım Dostuma, ziyaret
  • Neyleyim, ziyaret
  • Öğretmen Öğretir, ziyaret
  • Senin Derdin Benim Derdim, ziyaret
  • Sevgilimin Derdi, ziyaret
  • Türkiye'min Kızları, ziyaret
  • Ve Sen Ağlarken, ziyaret
  • Yarınlar Bizim, ziyaret

Daha Fazla Şarkı Sözü

Şarkıya Göre

A, B, C-Ç, D, E, F, G, H, I-İ, J, K, L, M, N, O-Ö, P, Q, R, S, T, U-Ü, V, W, X, Y, Z

Şarkıcıya Göre

A, B, C-Ç, D, E, F, G, H, I-İ, J, K, L, M, N, O-Ö, P, Q, R, S, T, U-Ü, V, W, X, Y, Z

Öğretmenim, canım benim

Bugün 24 Kas&#;m. Ö&#;retmenler Günü. Okul takviminde yer alan “belirli gün ve haftalar” içinde en özellerden biri. Ba&#;ta annem, tan&#;d&#;&#;&#;m bütün ö&#;retmenlerin çok sevdi&#;i gün. Bunu vesile ederek ö&#;retmenler için yap&#;lan bir k&#;s&#;m &#;ark&#;lar&#; anmak isterim ama öncesinde, onlarla özde&#;le&#;mi&#; mar&#;&#; anay&#;m. Ö&#;rendi&#;im ilk mar&#;lardan biri bu: “Ö&#;retmen Mar&#;&#;”. 12 Eylül sonras&#;na denk gelen ö&#;renim hayat&#;mda ders kitaplar&#;n&#;n son sayfas&#;nda kar&#;&#;m&#;za ç&#;kard&#; ve o dönemde okullarda ö&#;retilir, hep bir a&#;&#;zdan söyletilirdi. Hâlâ ö&#;retiliyor mu, bilmiyorum ama akl&#;ma m&#;h gibi kaz&#;nan dizelerini hiçbir zaman unutmayaca&#;&#;m muhakkak: “Aln&#;m&#;zda bilgilerden bir çelenk / Nura do&#;ru can atan Türk genciyiz / Yeryüzünde yoktur olmaz Türk’e denk / Korku bilmez soyumuz…” Mar&#;&#;n sözleri, &#;smail Hikmet Ertaylan’a ait. &#;lk hâlinde “genciyiz” yerine “o&#;luyuz” denmi&#;, sonradan bu de&#;i&#;tirilmi&#;. Bestecisi (Cumhuriyetin ilk y&#;llar&#;nda yap&#;lan ekonomi at&#;l&#;m&#;n&#; desteklemek amac&#;yla “Türk çocuklar&#; el ele verdi / &#;ktisat birlik yolu bizimdir” diye ba&#;layan “&#;ktisat Mar&#;&#;”n&#; da besteleyen) Cevat Memduh Altar. Ba&#;ta ö&#;retmen liselerinde okutulmu&#; bu mar&#;; sonras&#;nda bütün okullara yay&#;lm&#;&#;. Çok bilinir, yayg&#;nd&#;r ama san&#;lan&#;n aksine ö&#;retmenlerden söz eden tek mar&#; bu de&#;il. Öncesinde, Kaz&#;m Uz ve (“Galatasaray Lisesi Mar&#;&#;”n&#;n da bestecisi) Zati Arca’n&#;n yazd&#;&#;&#; iki farkl&#; “Darülmuallimin Mar&#;&#;” var. Bunlar, dönem dönem ö&#;retmen okullar&#;nda düzenlenen bayrak törenlerinde okutulmu&#; ancak yurt sath&#;na yay&#;lmam&#;&#;. “Ö&#;retmen Mar&#;&#;”, biraz da 12 Eylül yönetiminin dayatmas&#;yla bütün okullarda söylenir olmu&#;.

24 Kas&#;m’da kutlanan Ö&#;retmenler Günü, asl&#;nda 12 Eylül yönetiminin bir icras&#;. ’de Atatürk’e ba&#;ö&#;retmenlik unvan&#;n&#;n verildi&#;i gün bu. ’de, Atatürk’ün do&#;umunun yüzüncü y&#;l&#; kutlan&#;rken, Kenan Evren ve arkada&#;lar&#;n&#;n (ya da resmî ad&#;yla Milli Güvenlik Konseyi’nin) iste&#;iyle bu güne Ö&#;retmenler Günü denmi&#; ve ilk kez o y&#;l kutlanm&#;&#;. Sonras&#;nda gelenekselle&#;mi&#;. Çok uzun y&#;llard&#;r kutluyor gibi görünüyoruz ama Türkiye’de asl&#;nda sadece 38 y&#;ld&#;r Ö&#;retmenler Günü kutlan&#;yor. Gün boyu yap&#;lacaklar&#;n çerçevesinin belirlenmesi ise çok daha yeni bir tarihte gerçekle&#;mi&#;: “Ö&#;retmenler Günü Kutlama Program&#;”, 26 Kas&#;m ’da Resmî Gazete’de yay&#;mlanarak yürürlü&#;e girmi&#;.

Ö&#;retmen denince akla gelen ilk &#;ark&#;lardan biri, Ali R&#;za Binbo&#;a’n&#;n “&#;lk Ö&#;retmen” adl&#; &#;ark&#;s&#;. y&#;l&#;nda plak olarak yay&#;mlanan bu &#;ark&#;, bilhassa nakarat&#;nda geçen dizelerle akl&#;m&#;zda: “Bir harf için k&#;rk y&#;l köle olunuyorsa / Yirmi dokuz kere k&#;rk y&#;l kölesiyiz ö&#;retmenin…” Hz. Ali’ye atfedilen bu söz, &#;ark&#;n&#;n vurucu noktas&#; belki ama di&#;er sözler de göz ard&#; edilebilir gibi de&#;il: “Ö&#;retmen kutsald&#;r ana gibi / Ö&#;retmen kutsald&#;r baba gibi / Öpülesi elleri var / &#;irin tatl&#; dilleri var // Ö&#;retmen ö&#;retir: A-B-C / Ö&#;retmen ö&#;retir: K-L-M / &#;lk ö&#;retmenin kim senin? / Kim ö&#;retti alfabeyi?” Ali R&#;za Binbo&#;a (“Yar&#;nlar bizim” dedi&#;i için) yasakl&#; oldu&#;u y&#;llarda bile TRT’ye ç&#;kar, bu &#;ark&#;y&#; bir s&#;n&#;f mizanseninde söylerdi. Bir tür dokunulmazl&#;&#;a sebep olmas&#;n&#;n sebebi, muhtemelen yukar&#;daki “zarars&#;z” sözler. Pla&#;&#;n ba&#;&#;nda, yak&#;n dönemde kald&#;r&#;lan ve hâlâ tart&#;&#;&#;lan “And&#;m&#;z”&#;n giri&#;ine de rastlad&#;&#;&#;m&#;z&#;, bir bilgi olarak buraya b&#;rakay&#;m.

&#;ark&#;lar aras&#;nda dolan&#;rken kar&#;&#;m&#;za ç&#;kanlardan biri, bir Derdiyoklar &#;ark&#;s&#;: “Dilimizden dü&#;mez ad&#; / Verir ana baba tad&#; // Kurucusu yar&#;nlar&#;n / Dedelerin, torunlar&#;n / ustas&#; Derdiyoklar’&#;n / Ö&#;retmenler…” ’te Almanya’da yay&#;nlanan “Arif Do&#;up Arif Ölen” albümünde yay&#;mlanm&#;&#; ve bu &#;ark&#; arac&#;l&#;&#;&#;yla ö&#;retmenlerimize Almanya’dan bir selam çak&#;lm&#;&#;.

Ö&#;retmenler için Türkçede yaz&#;lm&#;&#; en güzel &#;iirlerden biri, Ceyhun Atuf Kansu imzal&#; “Dünyan&#;n Bütün Çiçekleri”. Selda Ba&#;can taraf&#;ndan sözleri biraz de&#;i&#;tirilerek bestelenen ve dilden dile dola&#;arak yay&#;lan bu &#;iir, ’da, görev yapt&#;&#;&#; okulun, üzerine y&#;k&#;lmas&#; sonucu ölen &#;efik S&#;n&#;&#;’&#;n an&#;s&#;na yaz&#;lm&#;&#;: “Dünyan&#;n bütün çiçeklerini / Kaya çi&#;demlerini, ö&#;rencilerimi, getirin bana // Bütün köy çocuklar&#;n&#;, getirin bana // Son bir ders verece&#;im onlara / Ve son &#;ark&#;m&#; söyleyece&#;im / Ve sonra ölece&#;im…” S&#;n&#;&#;’&#;n son sözleri, Kansu’ya ilham vermi&#;: “Bana çiçek getirin, dünyan&#;n bütün çiçeklerini buraya getirin.”

Bildik &#;ark&#;lar bir yana, kenarda k&#;y&#;da çok ö&#;retmen &#;ark&#;s&#; var. Bunlardan biri, Habib Mert’in “Adem Ö&#;retmen”i. &#;ark&#;, “nice cumhurba&#;kanlar&#; ve ba&#;bakanlar yeti&#;tiren” ama sonras&#;nda unutulan bir ö&#;retmenin hikâyesini anlat&#;yor. Mehmet Karakoç’un “Arar Arar Beni Bulur” albümünde yer alan “Ö&#;retmen Geliyor”, ayn&#; minvalde k&#;sa ama naif bir &#;ark&#;: “Ö&#;retmen geliyor elinde kalem / A&#;z&#; bal ak&#;yor, dilinde kelam / Tahtay&#; boyam&#;&#;, defteri dizmi&#; / Kitab&#; kendine rehber edinmi&#; // Aman yaman can&#;m gülüm ö&#;retmen / Senden alaca&#;&#;z ilim ö&#;retmen” Ad&#; “Ö&#;retmenim” olan nice &#;ark&#; var: Mahzun K&#;rm&#;z&#;gül, Osman Öztunç, Musa Has, Ali Do&#;an ve Korkmaz Akifo&#;lu’nunkileri burada anay&#;m, ba&#;ka bir hatta geçeyim

Kimi &#;ark&#;lar, mesle&#;i ö&#;retmenlik olan ki&#;ilere duyulan a&#;k&#; anlat&#;yor. Malatyal&#; &#;brahim’in k&#;vrak &#;ark&#;s&#; “A&#;&#;&#;&#;m Ö&#;retmene”, bunlardan biri: “Evimizin solunda / Her gün okul yolunda / Â&#;&#;k oldum sonunda o güzel ö&#;retmene” Mihrican Bahar taraf&#;ndan yorumlanan “Ö&#;retmene Varamad&#;m”, onun yan&#;na ili&#;tirebilece&#;im bir di&#;er örnek: “Ö&#;retmene varamad&#;m / Naylon çorap giyemedim / Murad&#;ma eremedim” Sözlerini yazmayay&#;m ama bu iki &#;ark&#;y&#; tamamlayan Â&#;&#;k Erol Ergüro&#;lu imzal&#; “Ö&#;retmen K&#;z”&#; burada anay&#;m.

Yaz&#;n&#;n sonuna, hepimizin bildi&#;ini dü&#;ündü&#;üm bir çocuk &#;ark&#;s&#;yla varay&#;m: “Ö&#;retmenim, can&#;m benim / Seni ben pek çok severim / Sen bir ana, sen bir baba / Her &#;ey oldun art&#;k bana // Okut, ö&#;ret ve nihayet / Yurda yarar bir insan et…”

Gün vesilesiyle bir mar&#;tan yola ç&#;kt&#;m, bir çocuk &#;ark&#;s&#;yla yaz&#;y&#; tamamlad&#;m. Arada kimi &#;ark&#;lar&#; and&#;m ama elbette ö&#;retmenler için yaz&#;lan &#;ark&#;lar bu kadar de&#;il. Daha nice ö&#;retmen &#;ark&#;s&#; var. Okuldan söz edenler, cabas&#;. Benimki küçük bir hat&#;rlatma.

Bu vesileyle, ba&#;ta annem, bana katk&#;da bulunan, bugüne gelmemi sa&#;layan bütün ö&#;retmenlerin gününü kutlar, ellerinden öperim.


Murat Meriç Kimdir?

’de doğdu. Çanakkale ve İzmit’te okudu. Ankara’da kimya mühendisliği eğitimi alırken, dinlediği müziğin tarihine merak saldı ve oradan ilerledi. Kendini bildi bileli plak topluyor; okuyor, dinliyor, dinlediklerini yazıyor, sevdiklerini çalıyor. Kedi gibi meraklı. Rakı, roka, bamya, erik seviyor. Çanakkale - İstanbul arasında yaşıyor ama Ankaracı. ’da Müzük adlı dergiyi çıkartan ekipten. Sonrasında Roll mürettebatına katıldı. Mürekkep, Birikim, Milliyet Sanat, Virgül, Bant gibi dergilerde yazıları yayınlandı. Yeni Binyıl, Radikal ve BirGün&#;ün yazarlarındandı. Ankara’da Radyo Arkadaş’ın kuruluşuna katıldı, radyo programları başta TRT, pek çok radyoda yayımlandı; kimi televizyon programlarının danışmanlığını yaptı, metnini yazdı. - yıllarında TRT için Kırkbeşlik adlı televizyon programını hazırladı ve sundu. Kalan Müzik için bir Tülay German albümü (Burçak Tarlası 64 – 87, ) derledi, pek çok albüme yazar ve danışman olarak katkıda bulundu. Pop Dedik / Türkçe Sözlü Hafif Batı Müziği (İletişim Yayınları, ), Şarkıda Memleket Tarihi (Ağaçkakan Yayınları, ), Yerli Müzik (bi&#;bak Berlin, ) ve Hayat Dudaklarda Mey / Memleketin Anason Kokan Şarkıları (Anason İşleri Kitapları, ) adlı dört kitabı, üzerinde çalıştığı pek çok projesi var. Üniversitelerde ve kültür merkezlerinde müzik tarihi üzerine seminerler verdi, veriyor. Düzenli olarak Gazete Duvar&#;da, arada bir Kafa’da yazıyor; Açık Radyo için hazırladığı Harici Bellek başlıklı program salı günleri &#;da yayımlanıyor.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir