patates ne zaman yetişir / Patates Yetiştiriciliği ve Yetiştirme Koşulları [Rehber] | hortiturkey

Patates Ne Zaman Yetişir

patates ne zaman yetişir

Patates ne zaman hasat edilir? Hasat ne zaman yapılır?

Patates ne zaman hasat edilir? Hasat ne zaman yapılır? sorusu tarım ile iç içe olanlar tarafından merak ediliyor. Peki hangi tarım ürünü ne zaman hasat edilir?

Hasat zamanı ne demektir? Hasat ne zaman yapılır?

Hasat, kelime anlamı itibari ile tarım ürünlerinin biçilmesi, toplanması ve kaldırılması olarak ifade edilmektedir. Hasat mevsimi, tahıl grubunda genelde tanelerin olgunlaşması ve kuruması ile görülen dönemi kapsamaktadır. Ülkemizin güney kısmında Haziran döneminde başlamakta, yazlık buğdaylarda ise, özellik ile kuzey ve doğu Anadolu’da bu dönem Eylül başına kadar uzamaktadır. Hasat zamanında hasat işlemlerine başlanılması için, tohumların iyice olgunlaşmasını beklemek göz ardı edilmemesi gereken bir gerçektir.

Arpa hangi ayda hasat edilir?

Arpa yıllık bir bitki olup uzun saatler güneş isteyen yani uzun gün bitkisidir. Ancak toprak yapısı, iklim tipi, bölgenin verimliliği gibi durumlar dahilinde arpa ekimi ilkbahar dönemi ve sonbahar dönemi olarak iki kere ekilebilmektedir.

Kuşburnu ne zaman hasat edilir?

Bitkinin toplanma zamanı, önemli ve atlanmaması gereken bir detaydır. Türkiye'de kuşburnunun toplanma zamanı, ağustos ayının son haftası ile ekim ayının ortasındaki dönemdir.

Burçak ne zaman hasat edilir?

Bu nedenle burçak hasadı çok güçtür. Yeşil ot elde etmek amacıyla burçak hasadı %25 çiçeklenme döneminde yapılır. Kuru ot veya silaj için yapılacak hasat ilk baklaların tam dane doldurma dönemine kadar yapılabilir.

Buğday ne zaman hasat edilir?

Türkiye’de buğday hasadı bölgelere göre değişmekle birlikte mayıs-ağustos ayları arasında yapılıyor. Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz bölgelerinde hasat mayıs aylarında yapılırken, Marmara ve İç Anadolu bölgelerinde ise haziran-temmuz aylarını bulabiliyor.

Ayçiçeği ne zaman hasat edilir?

Zamanında yapılmayan hasat özellikle bazı çeşitlerde tane dökmeye sebep olacağından, ayçiçeği hasadı fazla geciktirilmemelidir. Ülkemizde Nisan başı, Mayıs ortasında ekilen ayçiçeği genelde Ağustos sonu ve Eylül ayında hasat edilir.

Salep ne zaman hasat edilir?

Genel olarak salep bitkisi adını hasat zamanı nisan sonu ile beraber haziran başı gibi gerçekleşir. Bu sebepten dolayı belli bir süre beklemek ve sabırlı olmak önemlidir.

Pamuk ne zaman hasat edilir?

Pamuk ekim devresi 20 Nisan - 15 Mayıs arasıdır. Pamukta ekim genellikle mibzerle sıraya ekim yapılır. Bölgemizde genellikle sıra arası cm bırakılır.

Patates ne zaman hasat edilir?

Ekimden 2,5 ila 4 ay sonra patates hasadı yapılır. Patatesler traktörler aracılığı ile modern patates hasat makineleri ile toplanır. Makineler patates bitkilerini kazarak imha ederken, aynı zamanda elek arıcılığı ile yumrular toplanır. Toprak, kayalar ve patatesler elekten geçerek patatesin diğer maddelerden ayrılmasına da yardımcı olur.

Enginar ne zaman hasat edilir?

Çok lezzetli yemeklerin bitkisi olan enginar, Yerli Akdeniz bölgelerinde halen oldukça popüler olan enginarları en iyi ekim mevsimi Mart ayından mayıs ayına kadardır ancak yaz boyunca bahçenizde enginar olgunlaşabilir. Enginar, ila arasında nötr ila hafifçe asidik bir toprak pH'sında iyi yetişir.

Mısır ne zaman hasat edilir?

Mısır hangi ayda ekilir? Mısırın ideal ekim zamanı ise toprak ısısının 10 derece olduğu zamanlardır. Mısırın çimlenme süresi 10 gündür. Hasat zamanı ise Ağustos, Eylül, Ekim aylarıdır.

Nohut ne zaman hasat edilir?

Ilıman iklimlerde soğanlar sonbaharda dikilir, bir sonraki yıl olgunlaşır ve toplanır ve hemen tekrar ekilir. Daha soğuk bölgelerde ilkbaharın başında ekilir, sonbaharda olgunlaşınca toplanır ve derece arasındaki sıcaklıkta, kuru bir ortamda saklanır.

Tarım nedir?

Çiftlik, sebzecilik, meyvecilik, tütüncülük faaliyetlerinin hepsi tarım faaliyetleri olarak isimlendirilir. Tarih öncesi zamanlardan beri insanların beslenme gereksinimi karşılaması için tarım ve hayvancılık faaliyetleri önemle sürdürmektedir. Son zamanlarda ise sağlıklı ve doğal beslenme önem kazandığı için organik beslenme, tarım faaliyetleri tekrar önem kazanmıştır. Tarım nedir? Neden yapılır? soruları ise herkes tarafından merak edilir hale geldi.

Tarım neden yapılır?

Tarım, ürün almak için toprağı sürüp ekme ve hayvan yetiştirme işidir. Bahçecilik, çiftçilik, meyvecilik, hayvancılık, sebzecilik, bağcılık, tütüncülük tarımın başlıca kollarını meydana getirir. Özellikle bahçe ve çiftlik faaliyetleri ülkemizde tarımın en sık yapıldığı dallardan biridir. Aynı zamanda Türkiye iklim koşulları nedeni ile tarıma elverişli olduğu için ülkemizde çeşitli tarımcılık faaliyetleri yapılmaktadır. Bir ülke endüstri alanında ne kadar ilerlemiş olursa olsun, tarımla uğraşmak zorundadır. Bir ülkede tarımın ilerlemiş olması, endüstri halini alması ile belli olur. Endüstri faaliyetleri ile tarım faaliyetleri birbiri ile orantılı olarak ilerleme kaydetmektedir. Kalabalık ülkelerde tarım faaliyetleri daha fazla olmak zorundadır, bu durumda tarımın gelişmesine katkı sağlamıştır.

Tarım faaliyetleri dendiği zaman akla sadece sebze, meyve yetiştiriciliği gelen ülkemizde tarımın çok farklı kollarının olduğu ve hayvancılık faaliyetlerinin de tarım hareketlerinin içine girdiği bilinmelidir. Hayvancılık ise Bakara Farm gibi işinin uzmanı kişiler tarafından yapılmalı ve yanlış hayvan yetiştiriciliğinin önüne geçilmelidir.

Tarım faaliyetleri nelerdir?

Tarım, kısaca kişilerin toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla topraktan ürün elde edilmesidir. Tarım ile ilgili yapılan işlere ise tarım faaliyeti denir.

Tarımsal üretim insanların belirli ihtiyaçlarını karşılar. Bu ihtiyaçlar;

  • Beslenme
  • Ekonomik faaliyetler ( Yani tarım yaparak para kazanma)
  • Giyinme
  • Sağlık
  • Barınma

gibi ihtiyaçlarını karşılamaktadır.

#patates, hasat

Patates ekim zamanı hangi aylar, patates ekildikten sonra ne zaman çıkar? Patates ekimi nasıl yapılır, bahçeye patates ekimi nasıl yapılır?

Güney Amerika kökenli patatesin tüketilmesi 8 bin y&#;l öncesine kadar dayand&#;&#;&#; bilinir. Günümüzde birçok patates türü yeti&#;tirilir ve tüketilir. &#;çerisinde yer alan karbonhidrat, potasyum ve proteinle birlikte A, C, K, B1, B6 ve E vitaminleri sayesinde oldukça besleyici bir üründür. Türkiye’de üretilmeye ba&#;lanmas&#; çok uzak olmamakla birlikte Nev&#;ehir ve Ni&#;de gibi bölgelerde yeti&#;tiricili&#;i çok yayg&#;nd&#;r. Pirinç, bu&#;day ve m&#;s&#;rla birlikte patates yeti&#;tiricili&#;i en fazla yap&#;lan besinler aras&#;nda yer al&#;r. Birçok ülke mutfa&#;&#;n&#;n ana besin maddesi patatestir. Patatesin tüketim &#;ekilleri çok fazlad&#;r. Evlerde yemekleri yap&#;lan patatesin, fast-food olarak tüketilmesi de oldukça popüler hale gelmi&#;tir.

Bahçede patates ekimi nas&#;l yap&#;l&#;r?

Her bitkinin bir yeti&#;tirme prati&#;i oldu&#;u gibi patates ekiminde de dikkat edilmesi gereken ve uygun ko&#;ullar&#;n yerine getirilmesi önemli hususlar bulunur. Patates ekiminde önemli olan unsurlar&#;n mutlaka bilinmesi gerekir. Patates ekerken tepelerin veya yamaçlar&#;n güne&#;li k&#;s&#;mlar&#; tercih edilmelidir. Patates ekiminde ilk ad&#;m patates tohumu almakt&#;r. Bunlar tohum satan yerlerden sat&#;n al&#;nabilir. Patates tohumlar&#; genelde tüketilen patatese benzer. Ancak ekim için uygun özellikleri bar&#;nd&#;rd&#;&#;&#; için daha uygun maliyetlidir. Ayr&#;ca bu tohumlar çe&#;itli bitkisel hastal&#;klara kar&#;&#; korunakl&#; ve sterilize edilmi&#; hâldedir.

Tohum olarak ekilen patatesler iri ise küçük parçalar hâlinde kesilip bölünebilir. Kesilen patates parçalar&#; 2 gün kuru yerde bekletilmelidir. Tarla pullukla derince sürülür ve patates ekimine haz&#;rlan&#;r. Daha sonra cm derinli&#;inde oluklar aç&#;l&#;r. Aç&#;kl&#;&#;&#;n uzunlu&#;u patates tohumlar&#;n&#;n say&#;s&#;na ba&#;l&#;d&#;r. Oluklar aras&#;nda en az 70 cm mesafe olmal&#;d&#;r. Patates tohumlar&#; birbirinden en az 25 cm mesafede oluklara yerle&#;tirilir. Bu i&#;lemden sonra patateslerin üzeri toprakla kapat&#;l&#;r.

Patates ekimi nas&#;l yap&#;l&#;r?

&#;lkbaharda toprak s&#;cakl&#;&#;&#;n&#;n derece oldu&#;u ve geç donlar&#;n bitti&#;i dönemde patates ekimine ba&#;lan&#;r. Ekim aylar&#; bölgeye göre de&#;i&#;iklik gösterebilir. Ekim mesafeleri ise kullan&#;lacak patates tohumlar&#;n&#;n say&#;s&#;na göre planlanmal&#;d&#;r. Öncelikle güvenilir bir yerden sertifikal&#; ve sa&#;l&#;kl&#; tohumlar edinilmelidir. Tohumluk patateslere ek olarak ma&#;azadan sat&#;n al&#;nan patatesler de ekilebilir ancak seçimleri deneyim gerektirir.

Patates bak&#;m&#; önemli hususlar içerir. Bu yüzden ekim i&#;lemi ve bak&#;m&#; hakk&#;nda bilgi edinilerek özenle yap&#;lmal&#;d&#;r. Patates ekimi yapmadan önce yeti&#;tiricili&#;i yap&#;lan topra&#;&#;n haz&#;rlanmas&#; gerekir. Haz&#;rlanm&#;&#; bir toprak tohum köklerinin büyümesinde ve patates yumrular&#;n&#;n ortaya ç&#;kmas&#;nda önemli rol oynar. Sonbahar aylar&#;nda patates ekimi yaparken topra&#;&#;n haz&#;rlanmas&#; için cm derinli&#;e uygun bir sürüm yap&#;lmas&#; gerekir. Daha s&#;cak aylarda ise ise t&#;rm&#;k gibi benzeri el aletleriyle sürüm yap&#;labilir.

Patates ekimi ve bak&#;m&#; nas&#;l olmal&#;d&#;r?

Birçok ki&#;i ekonomik üretimin haricinde de evinde veya bahçesinde kendi sebzelerini yeti&#;tirmekten oldukça keyif al&#;r. Ekim i&#;lemi için gerekli bilgilere sahip olmak gerekir. Aksi takdirde ot, küflenme ve böceklenme gibi bitki geli&#;imini etkileyecek sorunlar ortaya ç&#;kabilir. Patates çimlendirilerek yeti&#;tirilen bir sebzedir. Ekilecek patateslerin veya tohumlar&#;n daha h&#;zl&#; çimlendirilmesi için delik açma yöntemi uygulanabilir. Patateslere kürdan yard&#;m&#;yla 1 cm kadar delikler aç&#;l&#;r ve suda bekletilir. Çimlendirme i&#;lemi s&#;ras&#;nda patateslerin güne&#;li bir alanda bekletilmesi önemlidir. gün su içerisinde bekleyen patatesler kök vermeye ba&#;layacakt&#;r.

Tarlada ekim yapmayanlar için genelde çuvalda yeti&#;tirme önerilir. 50 litrelik bir çuval&#;n içerisine gübreli bir toprak koyulur. Patatesler, çimlenen yüzeyleri üstte kalacak &#;ekilde topra&#;a yerle&#;tirilir. Üzerleri çok kal&#;n olmayacak &#;ekilde toprakla kapat&#;l&#;r. Toprak hep nemli kalmal&#; ve güne&#; görmelidir. Havan&#;n s&#;cakl&#;&#;&#;na göre haftada defa sulanmas&#; uygun olacakt&#;r. Filizler büyüyüp topraktan görünmeye ba&#;lad&#;&#;&#; zaman tekrar gübreli toprak ilave edilir. Patatesler geli&#;irken üzerindeki yabani otlar&#;n temizlenmesi gerekir. Yakla&#;&#;k 3 ay&#;n sonunda yapraklar serpilmeye ba&#;lay&#;nca hasat edilmeye uygun hale gelir.

Patates ekimi ne zaman yap&#;l&#;r?

Patates ekim zaman&#; bölgesel iklime göre farkl&#;l&#;k gösterebilir. Yeti&#;tirilecek alan&#;n e&#;imli, tepe ve güne&#; alan bir yerde bulunmas&#; gerekir. Ekim zamanlar&#; a&#;a&#;&#;daki gibidir:

  • K&#;&#; mevsimi: &#;ubat
  • &#;lkbahar mevsimi: Nisan
  • Yaz mevsimi: Temmuz ve A&#;ustos

Patates ekildikten kaç gün sonra ç&#;kar?

Patates ekiminden sonra 2, ay aral&#;&#;&#;nda hasada haz&#;r hâle gelir. Bu zaman gün aras&#; sürebilir. Özenli bir ekim ve bak&#;m i&#;lemi yap&#;ld&#;ysa en fazla gün sonra patatesler toplanabilir.

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

Patates ne zaman toplanır? Patates hangi ayda ekilir ve hangi ayda toplanır?

Patates, dünyada pirinç, buğday ve mısırdan sonra en çok üretilen besindir. Her evin mutfağında olmazsa olmaz bir besin varsa o da patatestir. Yemeği, kızartması, salatası ve haşlamasıyla her türlü tüketilen patates, patlıcangiller ailesinden olup yumruları yenen bir kök sebzesidir. Yumru olarak isimlendirilen kısım ise tükettiğimiz kısımdır. Anavatanı Güney Amerika olan bu muhteşem besinin tarihi 8 bin yıl öncesine kadar uzanmaktadır. Günümüzde yaklaşık 4 bin çeşit patates bulunmaktadır. Patates içeriğinde karbonhidrat, potasyum ve birçok proteini barındırmasının yanında A, C, K, B1, B6 ve E vitaminlerine de sahiptir. Türkiye’de Niğde ve Nevşehir illerinde üretimi yoğun olarak yapılır. Başta sindirim sistemi olmak üzere sayısız faydası olan patates ne zaman toplanır? Hangi ayda ekilir? Patates yetiştirmenin püf noktaları nelerdir? İşte mutfakların vazgeçilmezi patates hakkında her şey…

Patates Ne Zaman Toplanır?

Patatesler, bebek veya yeni patates (ilk erkenci); ikinci erkenci ve ana mahsul çeşitleri olarak farklı birkaç türe ayrılır. Bu çeşitlerden her biri kademeli olarak ilk bahar boyunca ekilir ve donlar gelmeden haziran ayından sonbahar ayına kadar toplanır. Patatesleri toplamak için bitkinin çiçek kısmının iyi gözlenmesi gerekmektedir. Çünkü bu kısım hasadın ne zaman olacağını bize söyler. Patatesleri toplamak için doğru zaman üst kısımlar kuruduktan yaklaşık iki hafta sonra olmalıdır.

Patates Hangi Ayda Ekilir?

Patates, baharda toprağın °C ‘yi bulduğu ve geç ilkbahar donlarının sona erdiği zaman ekilir. Şubat ayından nisan ayına kadar ekilebilen patates tepe veya eğimli tarlaların güneşli bölümlerine ekilmelidir. Patates gevşek ve kumlu yapılı toprakları sever. Bunun yanında toprağın verimliliğini arttırmanın yolları da ardır. Bunlardan ilki patates ekimi yapmadan yaklaşık iki ay önce toprağa iyi yanmış organik gübre eklemektir. Diğeri ise sonbaharda buğday ya da baklagiller ekip, bunlarla birlikte toprağı sürmektedir.

Patates Hangi Ayda Toplanır?

Patates ekimden yaklaşık 2,5 ile 4 ay sonra hasadı yapılır. Patatesler şubat ve mart aylarında ekilen patates nisan ayı ile temmuz ayı arasında toplanır. Patates toplamamın birkaç yöntemi vardır. İlki geleneksel olarak çatala benzer bir bahçe aletiyle patatese zarar vermeden yapılan hasattır. Diğeri ise traktörler aracılığıyla modern patates hasat makineleri ile yapılan toplamadır. Makineler patates bitkilerini hem imha eder hem de makinede bulunan elek aracılığıyla yumruları toplar.

Patates Yetiştirmenin Püf Noktaları

Patates herkesin evde kolaylıkla yetiştirebileceği sebzelerden biridir. Patates yetiştirmenin püf noktaları şöyledir:

  • Patatesleri yetiştireceğiniz toprağın iyi drenajlı, nemli ve iyi bir besin kaynağına sahip olmasına dikkat edin.
  • Patatesleri doğru zamanda ekmeli ve ekimden sonra düzenli olarak sulamalısınız.
  • Patateslerin aralığı cm olmalıdır. Toprağın nem dengesini korumak için malçlama yapmalısınız.
  • Patatesleri yetiştirirken toprağın pH düzeyini ve nem seviyesini kontrol edin.
  • Patateslerinizi zararlı böceklerden ve hastalıklardan koruyun. Bunun için çaprazlama ekim yöntemini kullanabilirsiniz. Örneğin kadife çiçeği bitkinizi zararlı böceklerden koruyacaktır.
  • Son olarak patateslerinizi ekimden hasat dönemine düzenli olarak kontrol edin. Bitki ne istediğini size söyleyecektir.

Patates Çiçek Açınca Ne Olur?

Patates bir kök sebzesidir. Toprağın altında yumrular büyürken, toprağın üstünde çiçek açar. Patates çiçeği bize hasadın ne zaman olacağı ile ilgili bilgi verir. En uygun zaman çiçeklerin kuruduktan iki hafta sonra hasat yapmaktır.

Patates Nasıl Sulanır?

Patates yetiştiriciliğinde bitkinin ilk aşamalarında genellikle su ihtiyacı daha azdır. Olgunlaşma döneminde ve daha sonraki yumrunun gelişme aşamasında yavaş yavaş artar. Burada önemli olan toprağın nem dengesini gözlemlemektir. Toprağın her zaman ıslak ve nemli olması önemlidir. Aşırı sulama bitkinin hasta olmasına, azot süzülmesine ve verimin düşmesine neden olacaktır.

Patates Kaç Günde Yetişir?

Patates ekilen bölgenin iklim ve toprak yapısına bağlı olarak 2,5 ila 4 ay arasında yetişir.

Patates  yetiştiriciliği nasıl yapılır, patates  yetiştirme  koşulları nedir, nasıl olmalıdır. Tohumluk patates  yetiştiriciliği, sofralık patates  yetiştiriciliği hakkında  bilgi. Toprak dışında az da olsa   suda  patates  yetiştirmek ve  topraksız  tarımda  patates  yetiştiriciliği, topraksız  patates  yetiştirmek gibi  konularda  bilgi. Patates  ne zaman ve  nasıl ekilir, ekim yapılırken toprak hazırlığı nasıl yapılır. Patates  için en ideal toprak isteği nedir. Patatesin iklim isteği nedir. Patates yetiştiriciliği, Patates  tarımı - ziraatı karlı mıdır. 1 dönüm patates verimi ve  maliyeti nedir ? Kışlık patates  ne  zaman ekilir. Tarlaya  patates  nasıl ekilir. 

Patates Yetiştirme Koşulları

Patates  yetiştirme  koşulları nedir, patates iklim isteği nedir, patates  hangi çeşit toprakta  yetişir, patates  toprağı nasıl olmalı. Patates bitkisi serin iklim bitkisidir. En ideal yetişme  sıcaklığı 18 °C dir. Ortam °C gibi  sıcaklıklara  ulaştığında  bitki gelişimi yavaşlar, patates  strese girer. Aşağıda  patates  ekim zamanı bölümünde  yazlık patates  ve  kışlık patates  ekim zamanları hakkında  detaylı bilgi  verilmiştir. Patates  nasıl toprak sever ? dersek eğer; süzek, kabarmış toprak yapısını sever. Kökleri derine  giden bir  bitki olduğu için derin sürüm yapılmış olmalıdır. Yani yüzeysel olarak işlenmiş yada  sadece  10 cm yüzeyinde  toprak olan tarlalarda  yetiştirilmez.

Patates Ekiminde Toprak Hazırlığı

Patates ekiminde  toprak hazırlığı işlemi toprağın yapısına ve patatesten önce yetiştirilen ön bitkiye göre değişir. Süratli bir çıkış, kuvvetli kök gelişimi için iyi bir toprak hazırlığı gerekir. Bu  yüzden ekim öncesinde  Rekor Gelişim gübresi  kullanarak toprak hazırlığı yapmak en iyi sonucu verir. Patates Gübreleme sayfasından   ilgili videoları izlediğiniz de    Rekor Gelişimin bu  konuda mükemmel  sonuçlar verdiğini  görebilirsiniz. Toprak hazırlığı için kullanılan ve  toprağın fiziksel yapısını patates yetiştiriciliği için en ideal hale getiren Rekor Gelişim gübresi toprak seçmez ve her çeşit  toprak yapısında  kullanılır. Patates tarlasında Rekor Gelişim gübresinin tarla tipi kullanılır. Rekor Gelişim Sipariş

Tarlaya Patates Nasıl Ekilir

Tarlaya  Patates  ekimi için kullanılan  tohumluk yumruların çoğu istenilenin üzerinde iriliğe sahiptir. Bu da maliyeti arttırdığından gr veya 60 mm den daha büyük yumrular kesilmektedir. Yumrular ekimden en az bir gün önce kesilmeli ve bol rutubetli ve ışıklı bir yerde bekletilerek “Süberin” dokusunun oluşumu sağlanmalıdır. Yumruların kesimi iç kısımdan, göbeğe doğru yapılmalı ve bıçaklar sık sık alkole batırılmalıdır. Turfanda patateste, erkenciliği sağlamak için, yumrular ön çimlendirmeye tabi tutulmalıdır. Ön çimlendirme ile gün erkencilik sağlanmaktadır. Soğuk ortamda depolanan patates yumruları, depodan çıkarılarak tarlaya dikilmemelidir. Bu yumrular C civarında belli bir süre bekletilerek, gözlerin çabucak uyanması ve yumrunun apikal dominansı safasından çıkması sağlanmalıdır.

Patates ekimi  ilkbaharın son donlarından sonra toprak sıcaklığı ºC yi bulduğunda ekilmelidir. Patates ekim zamanı bölgelere göre değişmektedir. Yazlık patates ekimleri, nisan-mayıs aylarında yapılmaktadır. Kışlık patates ekimi ise; kıyı bölgelerimizde 15 aralık ocak tarihleri arasında yapılmaktadır. Aslında  bu dönemde  ve bu yörelerde ekilen patates için turfanda  tabirini de  kullanabiliriz. Ülkemizde patates ekimi en erken Akdeniz bölgesinde yapılmakta (Aralık-Ocak), burayı İzmir-Aydın (Ocak-Şubat), Bursa-İnegöl (Mart), Bolu-Adapazarı (Mart-Nisan), Niğde-Nevşehir (Nisan-Mayıs) ve Erzurum-Kars (Mayıs) bölgeleri izlemektedir. Ege  bölgesinin bazı yörelerinde  ağustos ayı sonunda  ekimi yapılıp aralık-ocak ayı gibi hasadı yapılan patates  için yazlık patates mi kışlık patates mi tabiri doğrudur dersek aslında yazlık  patates daha uyuyor çünkü  sadece son 1 ayının soğukta  yetiştiği bir durum söz  konusudur.  Ülkemizde genellikle  kışlık patates  ekiminden ziyade  yazlık patates  ekimi yapılmaktadır. Her  çeşit patates  kışlık ekime  uygun olmayabilir. 

Patates Ekim Sıklığı ve Tohumluk Miktarı

Tohumluk üretiminde ve turfanda patates yetiştiriciliğinde sık ekim (70×), normal patates tarımında ise nispeten; daha seyrek ekim öngörülmektedir (70× cm). Dikim sıklığının belirlenmesinde kullanılacak tohumluk yumrunun iriliği göz önünde bulundurulmalıdır.

Toprak yapısı, ekim zamanı, yumru iriliği, hastalık durumu, toprak rutubeti ve yumrunun fizyolojik yaşına göre değişmekle birlikte genelde dikim derinliği cm arasında değişmektedir.

Patates  Ekim Yöntemleri Nelerdir

Patates tarımında en çok uygulanan başlıca patates  ekim yöntemleri şunlardır;

–      Ocak Usulü Patates Ekimi;

–     Karık Usulü Patates  Ekimi;

–     Makina ile Patates Ekimi


Patates yetiştiriciliginde, patates  tarımında   patates  hasadı  bölgelere  göre ve  çeşitlere  göre  değişiklik gösterir.  Bir  bölgede hasat başladığın 1 aya  yakın sürer. ilk Patatesin hasadında yumrular kesilip zedelenmemeli, toprakta yumru bırakılmamalı, söküm sırasında toprak yaş olmamalı tavında bulunmalıdır. Rekor Gelişim kullandıysanız zaten her daim tavlıdır. Bel çatal bel yada çapa ile patates sökülüp elle toplanır. Pullukla sökülüp el ile bitkiden ayrılarak toplanır

1 dönüm patates  verimi nedir, 1 dönüm araziden ne  kadar  patates  çıkar, dönümünden kaç ton,  kaç kg  patates  çıkar, hasat edilir. Patates  tarlasının dekarından ne  kadar verim elde edilir. Bu soruların cevaplarını verirken dönüm ve dekarı aynı büyüklük olarak kabul ederek cevap verdiğimiz bilinmelidir. Patates  tarlasının dönümünden yada  dekarından çıkacak miktar  tamamen gübrelemeye, toprak yapısına, iklim şartlarına  ve  çeşide  bağlı olarak değişir. İlle de  bir  rakam verilecek olursa 1 dönüm patates  tarlasından ton arasında  patates  hasadı kaldırılabilir. Ancak burada  sadece  tonajın önemi yoktur. İdeal irilik ölçüsüne göre  patates  yetiştirmek önemlidir. Yani dönümünden en irisinden 4 ton hasat yapmak, dönümünden içerisinde sadece 2  ton irisi gerisi elek altı toplam  8 ton patates  kaldırmak pek tercih edilen bir durum değildir. Bu yüzden patates  bitkisinde  doğru gübreleme  çok önemlidir. Patates  Gübreleme sayasında  patates  yumrularının irileştirilmesi konusunda  gerekli bilgi verilmiştir. 

1  patatesten kaç patates çıkar

1 patatesten kaç patates  çıkar dediğimizde, bir  patatesten adetten bile  fazla  patates  çıkabilir. Şöyle ki;  patates sadece  tek bir  patatesin ekimi şeklinde  yapılsaydı arasında  yumru verebilirdi ancak bazen 1  patates bünyesindeki göz  sayısına  göre  parçalarına  doğru şekilde  kesilip ekilmesi halinde 1  patatesten 5 ocak  patates  ekilebilir. Bu durumda da  yukarıdaki   arasındaki yumru sayısını 5  ile  çarpabilirsiniz. Yani toplam 5  ocakta arasında patates elde edilebilir. Yukarıda da  bahsettiğimiz gibi yumru sayısının fazla  olması yumruların küçük kalmasına  sebep olabilir ancak doğru gübreleme  ile  tüm bunlar  ideal seviyelere  çekilebilir. 

1  Dönüm Patates  Maliyeti

1 dönüm patates maliyeti nedir dediğimizde  1 dekar  tarlada  yapılan patates  üretiminin, patates  ziraatının, patates  tarımının maliyetini konuşmaktayız. Patates  yetiştiriciliği bir çok bitkiden çok daha  masraflı bir iştir. Çünkü en başta  patates  tohumu ciddi bir  maliyet tutmaktadır. Patates  bitkisi en fazla  gübreleme  yapılan tarla  bitkilerinden birisidir. Patates  yetiştiriciliğinde  yapılan gübreleme işleminde  ne  kadar  gübre  kullanılır  sorusunun cevabı için patates  gübreleme sayfasına  bakınız. Yine  diğer  tarla  bitkilerine  göre  en fazla  sulama  gerektiren bir  bitkidir. Burada  tek bir sabit fiyat veremeyiz çünkü suyu kuyudan çektiğinize göre, barajdan almanıza göre, kanaldan almanıza göre, sulama  sistemlerinize göre  maliyetler değişmektedir. Patates  bitkisi yine  diğer  tarla  bitkilerine  göre  çok kolay hasta  olabilen bir bitkidir. Bu yüzden patates  ilaçlama  maliyetleri de  hem masraflıdır  hem de  doğru ilaçları kullanmak gerekir. Tüm bunlardan dolayı patates  üretimi her zaman karlı bir iş olmayıp bazı zamanlarda  patates  üreticisi çiftçilerimizi zarara  sokabilmektedir. Patates  yetiştiriciliği yapmayı düşüyorsanız eğer, bu konuda  tecrübeli olmanızı öneriyoruz, ayrıca  bölgenizde belirli bir  piyasası olmalı,   hasat sonrası istenilen fiyata  satamayıp saklamanız  gerekirse  eğer uygun koşullarda  depolar da  olmalıdır. Özellikle  son yıllarda  patates  soğan gibi bu tür  saklanabilen tarım ürünlerinde  fiyatlar çok ani değişebilmektedir. 

Patateste Yüksek Verim Almak için Ne Yapmalı ?

Patateste  yüksek verim almak için ne  yapmalı dediğimizde yukarıda  bahsettiğimiz patates  yetiştirme  koşullarına  uymak gereklidir. Doğru gübrelemek gereklidir. Sitemizin Patates  gübreleme  sayfasında  detaylı bilgi verilmiştir. Patates   yetiştiriciliği konusunda  tecrübeli olmak gereklidir. Patates  nasıl sulanır, ne  zaman ne  kadar su verilmelidir, hangi dönemlerde  hangi zirai ilaçlar  uygulanır gibi konularda  bilgili ve  tecrübeli olmak gerekir yada  bu işi bilen  personeller  ile  çalışılmalıdır. Patates  hasadını doğru zamanda  yapmak yine  verimi artıran bir  unsurdur. 

Tohumluk Patates Yetiştiriciliği

Tohumluk patates  yetiştiriciliği zor bir iştir. Çünkü  patates  tohumu yetiştirmek, tohum ile  yetiştirilen diğer  bitkilere göre  farklıdır. Tarladan hasat edilen patates yumruları  vejetatif yolla üretildiği için hastalık etmenlerinin, virüslerin  kolay  taşınmasına  sebep olmaktadır. Bu yüzden  en sağlıklı patates  tohumu  üretimi, doku kültürü ile  yapılmaktadır. Bu sayede  tohum ile  hastalıkların taşınmasının önüne geçilebilmektedir. Doku kültürü yöntemi ile önce  mikro yumru sonra  mini yumrular  üretilir. Mini yumru üretimi genelde  topraksız  sera alanlarında  (hidroponik )  olarak  yapılmaktadır. Yani suda  patates  yetiştirme diye  en başta  bahsettiğimiz şeydir. 


Organik Patates Yetiştiriciliği

Organik patates  yetiştiriciliği yapılırken en belirleyici unsur  gübreleme  unsurudur. Patates  üretiminde  ülkemizde  kimyasal gübre  kullanımı oldukça  fazladır. Bunun sebebi patates bitkisinin özellikleri itibariyle  topraktan çektiği mineral miktarının fazla  olmasıdır. Eğer  kullanılan kimyasal gübreler  yerine  organik gübre  verilebiliyorsa kimyasal gübre kullanımı yapılmıyorsa  organik patates  üretiminin en önemli kısmı yapılmış sayılır. Organik patates  üretiminde  diğer unsurlar  ise  patates  yetiştiriciliğinin - tarımının  yapıldığı bölgenin alanın havadan ve  doğadan kimyasal atık vb. şeyler ile  kirletilmemesi gereklidir. Organik patates  ziraatı için belki uygun ortam bulmak zor  olmasa da  yeterli miktarda  bitkinin gelişimini sağlayacak organik gübre  bulmak kolay değildir. Yani  sadece organik gübreleme  yapıldığında  muhakkak verim unsurundan ciddi oranda faragat edilmek zorunda  kalınacaktır. 

Page updated

Google Sites

Report abuse

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır