kavun karpuz kilo yaparmı / Diyette doğru bilinen yanlışlar! Kavun ve karpuz kilo aldırır mı? - Sağlık Haberleri

Kavun Karpuz Kilo Yaparmı

kavun karpuz kilo yaparmı

Karpuz Kilo Aldırır Mı?

Karpuz kilo aldırır mı? Mayo Clinic'e göre bu sorunun yanıtı şöyle: "Bir kilo vücut yağı yapmak için kalori gerekiyor, bu nedenle karpuzun kilo alımına katkıda bulunması muhtemel değil. Bir fincan karpuz, bir gramdan daha az yağ içerdiğinden, az yağlı bir diyet için de uygundur. Karpuz ayrıca az miktarda lifle birlikte fincan başına gram su içerir, bu nedenle sizi doldurmaya yardımcı olabilir ve aynı öğünde yer alan diğer yüksek kalorili yiyecekleri yeme olasılığınızı azaltır."

Karpuz Kilo Aldırır Mı?

Karpuz kilo aldırır mı sorusunu Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı Yıldırım'a sorduk: İşte yanıtı: Karpuzun ağırlığının yüzde 90'ı su olduğu için, kilo vermeye çalışıyorsanız yemek için en iyi meyvelerden biridir. gramlık bir porsiyon sadece 30 kalori içerir. Aynı zamanda, hızlı bir şekilde yağ yakmaya yardımcı olan arginin adı verilen harika bir amino asit kaynağıdır. Bir bardak doğranmış karpuzda 10 gramdan az şeker vardır. Makul miktarlarda yendiğinde kilo aldırmaz.

Karpuz Yemek Kilo Ald&#;r&#;r M&#;?

Yaz aylar&#;n&#;n gözdesi olan karpuzu sevmeyenimiz yoktur diye dü&#;ünüyorum… Karpuz, dünyada ve Türkiye’de en çok üretilen ve tüketilen meyvelerden biridir. Bu besin çekirde&#;inden kabu&#;una kadar de&#;erlendirme olana&#;&#;na sahip oldu&#;u için çok önemli bir yere sahiptir. Karpuz, taze olarak tüketimi d&#;&#;&#;nda çekirde&#;i çerez olarak kullan&#;labiliyor, ilaç ve kozmetik sektöründe kabu&#;una kadar kullan&#;labiliyor.

Çin’den sonra en fazla karpuz üretimi Türkiye’de yap&#;lmaktad&#;r. Bu bak&#;mdan ülkece çok &#;ansl&#;y&#;z. Karpuz asl&#;nda Cucurbitaceae familyas&#; bitkileri içerisinde Citrullus cinsine ba&#;l&#; bir sebzedir.

Bu yaz&#;da sizler için yaz&#;n favori meyvelerinden karpuz kilo ald&#;r&#;r m&#; sorusunu detaylar&#;yla cevaplad&#;m, keyifli okumalar!

karpuz kilo ald&#;r&#;r m&#;

Karpuz Kilo Ald&#;r&#;r M&#;?

  • Karpuzun %95’i sudur ve besin de&#;eri birçok besinde oldu&#;u gibi kabu&#;unda sakl&#;d&#;r. Bu nedenle k&#;rm&#;z&#; etli bölümünün yan&#;nda k&#;rm&#;z&#; etli k&#;sm&#;n alt&#;ndaki beyaz&#;ms&#; k&#;s&#;mda tüketilmelidir. Karpuzun içeri&#;ini inceleyecek olursak ; %91 karbonhidrat, %6 protein, %3 ya&#; içerir.
  • Bol miktarda A vitamini, C vitamini, potasyum minerali içerir.
  • Ayr&#;ca bilinen domatesin yan&#;nda karpuz da likopen bak&#;m&#;ndan oldukça zengin besinlerdir. Likopen bir karotenoiddir ve genellikle kanser ya da kalp damar hastal&#;&#;&#; ile ba&#;lant&#;l&#; antienflamatuvar özellikleri için çal&#;&#;&#;lan bir antioksidand&#;r. Yani karpuz içeri&#;indeki likopen sayesinde kanser ve kalp damar hastal&#;&#;&#; ile sava&#;an bir besindir.
  • Do&#;adaki her besin bizim için çok faydal&#;d&#;r; fakat her &#;eyin bir dengesi olmal&#;. En faydal&#; olarak bildi&#;imiz, kan&#;tlanan suyun bile fazlas&#; zararl&#; hale gelebiliyor. Karpuz da besin içeri&#;i bak&#;m&#;ndan zengin olmas&#;na ra&#;men fazlas&#; maalesef zararl&#;d&#;r.
  • Tüketirken tabak tabak yemek yerine belirli porsiyonlar halinde tüketmek daha sa&#;l&#;kl&#; ve faydal&#; olur. Bir ince yar&#;m ay &#;eklindeki karpuz bir porsiyon meyve yerine geçiyor. Yakla&#;&#;k 90 kaloridir ve bu kalorinin ço&#;u karbonhidrattan geliyor.
  • Ayr&#;ca karpuz glisemik indeksi yüksek bir meyvedir. (Glisemik indeksi, karbonhidrat içeren besinlerin kan &#;ekerini etkileme h&#;zlar&#;na göre grupland&#;r&#;lmas&#;d&#;r.) Yani kan &#;ekerini h&#;zl&#; bir &#;ekilde yükseltip h&#;zl&#; bir &#;ekilde dü&#;ürür. Dolay&#;s&#;yla çabuk ac&#;kma, kan &#;ekerinin ani dü&#;mesi gibi durumlar ya&#;anabilir. Özellikle &#;eker hastalar&#;, insülin direnci, polikistikover hastal&#;&#;&#; gibi sa&#;l&#;k sorunlar&#;na sahip olan ki&#;ilerin mümkün oldu&#;unca karpuzu az tüketmeleri gerekir.
  • Her besinin fazlas&#; ya&#; olarak vücutta depolan&#;r. Özellikle meyvenin fazlas&#; abdominal ya&#;lanma dedi&#;imiz göbek ya&#;lanmas&#;na neden olur. Güne&#; batt&#;ktan sonraki ak&#;am & gece vakitlerinde tüketilmesi bu etkiyi daha çok artt&#;r&#;r.
  • K&#;sacas&#; karpuz porsiyon kontrolünde tüketilebilir.
  • Su oran&#; yüksek oldu&#;u için s&#;cak yaz aylar&#;nda kurtar&#;c&#; olabilir.
  • Ara ürünlerde tek ba&#;&#;na tüketebilirsiniz; salatalar&#;n&#;z&#;n içine ekleyebilirsiniz; yan&#;nda süt, kefir, ayran, f&#;nd&#;k, f&#;st&#;k, badem, ceviz gibi çi&#; kuru yemi&#;ler, peynir gibi protein de&#;eri yüksek besinler ekleyerek dengeli bir ö&#;ün haz&#;rlayabilirsiniz.
  • Örne&#;in; karpuz – peynir ikilisi hem karbonhidrat – protein dengesi için hem de daha uzun tokluk süresi için ideal olabilir.
karpuz kilo yapar m&#;

Karpuzla Haz&#;rlayabilece&#;iniz 4 Fit Tarif

Karpuzdan çe&#;itli tarifler yapabilirsiniz. Örne&#;in karpuz pizza, sa&#;l&#;kl&#; karpuz sorbe.. (Tariflerimde mevcut, bakabilirsiniz.)

1) Karpuz Pizza Tarifi

Tarif için: Karpuz Pizza

2) Karpuz Sorbe Tarifi

Tarif için: Sa&#;l&#;kl&#; Karpuz Sorbe

3) Karpuz Aromal&#; Su

Bir ba&#;ka örnek olarak, suyunuzun içine ekleyerek suyunuzu hem aromal&#; hem de mineralli bir &#;ekilde tüketebilirsiniz.

Tarif için: Aromal&#; Su

4) Karpuz Aromal&#; Buzlar

Hatta buzlu yap&#;p serinletici aromal&#; bir su elde edebilirsiniz. S&#;cak yaz aylar&#; için terle kaybetti&#;imiz su ve mineral dengesi için iyi gelir.

Tarif için: Aromal&#; Buzlar

Ayr&#;ca

  • Günlük bir – üç porsiyon meyve hakk&#;n&#;z&#; karpuzdan yana kullanabilirsiniz. (Bir ince yar&#;m ay karpuz dilimi = bir porsiyon meyve olarak hesaplayabilirsiniz)
  • Sa&#;l&#;kl&#; beslenirken – diyet yaparken bol vitamin, mineral ve lif içeren meyvelere ihtiyac&#;m&#;z vard&#;r.
  • Günlük belirli oranlarda meyve tüketimini ihmal etmeyin.

Sa&#;l&#;kla kal&#;n, sevgilerimle!

karpuz kilo yapar m&#;

Diyetisyen Esengül I&#;IK

Tarifleri için: Diyetisyenden Lezzetli Tarifler

Instagram: @diyetisyenesengul

Web: seafoodplus.info

&#;lginizi çekebilir: Kefir Ne Zaman &#;çilir? E&#;er Ara Ö&#;ünlerde Düzenli Kefir &#;çerseniz

Kavunun şaşırtıcı 7 &#;nemli faydası

Güzel tadı, hoş kokusu ve ağızda bıraktığı aroması ile yaz ve sonbahar aylarında en çok tüketilen meyvelerden biri olan kavun, zengin besin içeriğiyle ön plana çıkıyor. Kavun, lifli ve sulu yapısı ile kilo vermeye yardımcı olurken, pek çok sağlık sorunun önlenmesi sürecine de katkıda bulunuyor. Diyetisyen Merve Sır, kavunun faydaları ve nasıl tüketilmesi gerektiği hakkında bilgi verdi.

KALORİSİ DÜŞÜK, VİTAMİN VE MİNERAL İÇERİĞİ YÜKSEK

Kavun düşük kalorili ve oldukça lifli bir meyvedir. gramında yani bir porsiyon kavunda 1,5 gram lif bulunur. Kavunun gramı tat ve su durumuna göre kilokalori (kcal) içerir. Çok miktarda sarı ve turuncu meyve beta karoteni açısından zengindir. Lif içeriği yüksek olan kavun bağırsakların çalışmasına da yardımcı olur.

İçeriğinde türüne göre değişebilen çok sayıda önemli mineral ve vitamin vardır. A, C, B1, B2, B5 vitamini ile potasyum, sodyum, kalsiyum, magnezyum, fosfat açısından zengindir. Fitokimyasallar da içermektedir. Likopen ve beta-karoten gibi bitkisel besinler bulunmaktadır.

Bir porsiyon kavunda 11,84 karbonhidrat (g), 2,00 protein (g), 0,18 yağ(g), 1,62 lif (g), 16,20 sodyum (mg), ,60 potasyum (mg) ve 19,80 kalsiyum (mg), 0,61 vardır.

Kavun, vücut hücrelerini UV ışınlarından koruyan özellikle yüksek bir E vitamini içeriğine sahiptir. Bu fitokimyasallar serbest radikalleri yakalar ve hücre hasarını önler. A vitamini karpuzlarda ve tatlı kavunlarda bol miktarda bulunur. Cildi ve saçı esnek tutar, göz sağlığı için önemlidir.

Ayrıca kavun çekirdekleri; A, B ve C vitaminleri ile magnezyum içermektedir. İçeriğinde demir, kalsiyum ve değerli yağlar bulunmaktadır. Kavun çekirdekleri bütün olarak yutulmamalı, çiğnenmeli, öğütülmeli veya doğranarak tüketilmelidir.

Olgun tatlı bir kavunda % 10 oranında şeker vardır. Bu nedenle gram posa başına yaklaşık 55 kilokaloriyle önemli bir enerji kaynağıdır. Yüksek oranda potasyum ve provitaminin yanı sıra A vitamini ile değerli kalsiyum, C, B1 ve B2 vitamini, fosfor ve demir değerleriyle dikkat çeker. Kavunun ana kısmı yaklaşık % 85’i sudan oluşur.

Özellikle spor aktivitelerinden sonra veya aralarda harika bir susuzluk gidericidir.

Kavunun şaşırtıcı 7 önemli faydası

KAVUNUN FAYDALARI

Kavunun en çok bilinen faydaları şöyle sıralanmaktadır:

1. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Düzenli olarak tüketildiğinde içeriğindeki potasyum ve C vitamini bağışıklık sistemini destekler. Bağışıklık sistemi güçlendirdiği için hastalıklara karşı vücut direnci sağlar.

2. Damar tıkanıklığını önlemede etkilidir. Kalbe ve kansızlığa iyi gelir, tansiyonu düzenler. Kavunu aşırıya kaçmamak şartıyla kalp hastalarının tüketmesi gerekir. Zengin besin değerleri nedeniyle kansızlık sorunu olanlarda etkilidir. Ayrıca kalp krizi riskini düşürür. Kalp damar sorunu olanların özellikle yaz aylarında kavunu düzenli olarak tüketmeleri önerilir.

3. Böbrek taşları ve kumlarının düşmesine yardımcı olur.

4. Yatıştırıcı etkisi nedeniyle sinir sistemi üzerinde olumlu etkiye sahiptir. Uyku sorunu olanlara iyi gelir.

5. İdrar söktürücü özelliği vardır. Kabızlığa iyi gelir.

6. Cildi nemlendirir, romatizma ağrılarını hafifletir.

7. Sindirilmesi kolay olan meyveler arasında yer alan kavun, kilo vermek isteyen ancak metabolizma hızı yavaş olanlara önerilir. Diyet programlarında yer alan kavun hızlı bir şekilde kilo vermeyi sağlamakta ve metabolizmayı da hızlandırmaktadır.

Kavunun şaşırtıcı 7 önemli faydası

KAVUN ALIRKEN DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER

Olgunlaşması uzun süren kavunu alırken bazı kriterler göz önünde bulundurulmalıdır. Öncelikle olgun olanları tercih edilmelidir. Ancak kabuğu nedeniyle olgunluk derecesi belirlenememektedir. Ancak koku ve kabuğu olgunluğu konusunda ipuçları vermektedir. Bu nedenle kavun alırken kabuğu çok sert olmayan, kabuğunda çatlak veya ezik bulunmayan, hoş ve tatlı kokulu olanları tercih edilmelidir. Kabuğa bastırıldığında hissedilen yumuşaklık olgunluk derecesini belirtmektedir. Olgun kavunlar aromatiktir. Bu nedenle satın alırken yoğun bir koku yayanlar belirlenip alınmalıdır.

KAVUNU İKİYE BÖLÜP STREÇLEYEREK MUHAFAZA EDİN

Kabuğu sağlam olarak dilimlenmemiş kavun, serin bir yerde bir hafta saklanabilir. Dilimlenmiş kavunlar yakından incelenmeli ve küf kontrolü yapılmalıdır. Küçük ebatta dilimlenen kavunlar çok çabuk bozulur. İkiye kesilmiş kavun buzdolabında sorunsuz bir şekilde saklanabilir ancak streç film ile kaplanmalıdır. Çabuk bozulmaması için dilimleme sırasında kavunun çekirdekleri tamamen çıkarılmalıdır. Kavunlar, üretim sırasında ya da sonrasında kötü hijyen koşullarında patojenlerle temas edebilir. Ayrıca, enfekte kişiler, uygun şekilde hijyenik değillerse patojenleri doğrudan kavuna bulaştırabilir.

Patojenler eller yoluyla veya kontamine mutfak eşyaları (bıçaklar, tahtalar) yoluyla insanlara bulaşabilir. Gıda enfeksiyonu riskini en aza indirmek için, kavun dilimlerken genel mutfak hijyeni kurallarına uyulması önemlidir: Ellerin yıkanması, temiz bıçak ve kesme tahtaları kullanılması çapraz bulaşmayı önleyecektir. Bu kurallar toplu yemek yapan işletmelerde de kesinlikle uygulanmalıdır.

Kavunun şaşırtıcı 7 önemli faydası

ÇOCUKLAR İÇİN DE ÇOK YARARLI

Aşırıya kaçmamak şartıyla kavun her öğün tüketilebilir. Kavun kahvaltıda tüketilebileceği gibi yemeklerden sonra ve tokluk hissi vermesi nedeniyle ara öğün olarak tercih edilebilir.

A ve C vitamini açısından zengin olan kavun, potasyum ve kalsiyum içeriği nedeniyle çocukların kesinlikle tüketmesi gereken bir besindir. Kolay yenebilir olması, tadı ve kokusu nedeniyle çocuklar tarafından da tercih edilmektedir. aylık bebeklerde diğer meyveler gibi ezildikten sonra az miktarda verilmelidir. Çocukların kavuna karşı herhangi bir alerjisi yoksa tüketmeleri kesinlikle önerilmektedir.

ŞEKER HASTALARI DİKKAT ETMELİ

Şeker içeriği yüksek olan kavunun aşırı tüketimi bazı sorunlara neden olabilir. Şeker hastaları fazla tüketmemeli, en azından ne kadar tüketeceği uzman doktor ve diyetisyenler tarafından belirlenmelidir. Kavun alerjisi olanlar bu meyveden uzak durmalıdır. Kavuna karşı aşırı seviyede alerjisi olanlarda ‘anafilaksi’ olarak bilinen şiddetli bir reaksiyon ortaya çıkabilmektedir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir