yetişkinlerde kalça çıkıklığı tedavisi / Yetişkinlerde Kalça Çıkığı, Belirtileri ve Tedavisi | Kayhan Turan

Yetişkinlerde Kalça Çıkıklığı Tedavisi

yetişkinlerde kalça çıkıklığı tedavisi

Doğumsal Kalça Çıkığı

Doğumsal kalça çıkıklığı nedir?

Doğumsal kalça çıkıklığı yeni adı ile “Gelişimsel kalça displazisi” kalçadaki uyluk kemiğinin yuvarlak olan baş kısmının pelvis kemiğindeki yuvadan dışarı çıkmasına verilen isimdir.

Bebeklerde zamanında fark edilmesi çok önemlidir. Yeni doğan bebeklerde kalça çıkıklığı %0,1 oranındadır. Kız bebeklerde erkeklere oranla 5 kattan biraz daha fazla görülür.

Erken fark edilip tedavi edilmezse kalıcı kalça hasarları ve sakatlıklara yol açabilen ciddi bir sağlık sorunudur.

Doğumsal kalça çıkıklığı nedenleri?

Doğumsal kalça çıkıklığının net bir nedeni yoktur ama bilinen nedenleri şöyle açıklayabiliriz

  • Genetik ve hormonal sebepler
  • Doğumda bebeğin ters gelmesi
  • Doğumdan itibaren bebeğin kundağa sarılması
  • Bebeğin boyu uzasın diye bebeğe yapılan bacağı zorlayıcı hareketler
  • Doğum esnasında ebe ya da doktorun bebeğin kalçasını zorlamasına bağlı travmalar

Doğumsal kalça çıkıklığı tedavisi belirtileri?

Doğumsal kalça çıkıklığının hafif seviyelerde olduğu bebeklerde yürüme dönemine kadar fark etmek oldukça zordur. Doğumsal kalça çıkıklığı olan bebeklerde kalça ve bacakların konumlarının eşitliği aynı olmayacaktır.

Yürüme çağında ise kalça çıkıklığı olan bebeklerde topallama, bir bacağın diğerinden kısa görünmesi gibi belirgin belirtiler görülür. Çocuğunuzda bunun gibi belirtiler görüyorsanız erken teşhis ve tedavi için ortopedi doktoruna başvurmanızı öneririz.

Doğumsal kalça çıkıklığı nasıl teşhis edilir?

Doğumsal kalça çıkıklığı bebeğinizin doktoru tarafından rutin kontrollerde şüphelendiyse ortopedi doktoruna yönlendirecektir.
Ortopedi doktoru fiziki muayene ile kalça çıkığını tespit edebilir buna ek olarak 6 aydan küçük bebeklerde ise ultrason yardımıyla kalça eklemi görülüp kalça çıkıklığı tespit edilebilir.
6 aylık olan bebeklerde ise röntgen çekilerek kalça eklemleri görüntülenip kalçanın durumu görülebilir.

Doğumsal kalça çıkıklığı Tedavisi

Kalça ekleminin gelişmesi doğumdan sonra da devam eder bu nedenle kalça gelişimine zarar verecek hareketlere dikkat etmek gerekir. Bebeklerin kucağa alındığında bacakları ayrı kalacak şekilde tutulmalı, bol kıyafetler giydirilmeli, hafif örtülerle örtülüp rahat hareket edebilmesine imkan verilmelidir. Kundağa sarmak kalça eklemleri açısından sağlıklı değildir.

Erken teşhis edildiğinde 6 aylığa kadar olan bebeklerde “pavlik bandajı” ile kalça kemiğinin kalça eklemine oturması sağlanabilir.

Erken teşhis edilememiş ve kalça eklemi normal pozisyonunda olmayan kişilerde ise diğer yaşıtlarına göre sürtünme ve aşınmaya bağlı kireçlenme ve kalça hasarları çok erken bağlayacaktır.

Özellikle doğumsal kalça çıkıklığı ya da gelişimsel kalça displazisi olan kişilerde 35 yaşından itibaren kireçlenmeye bağlı hareket kısıtlığı, kalça ağrısı şiddetlenmeye başlar ve hasta 40 yaşına gelmeden kalça protezi tedavisine mecbur kalır.

En önemli sebebi kalça kemiğinin yuvarlak başının normal konumunda olmadığından dolayı kalça sürekli aşınır ve 60 lı yaşlarda oluşması beklenen ameliyatlık seviyedeki kireçlenme 35 li yaşlarda olur. Hasta kalça protezi tedavisi yaptırmadığı sürece ağrılı ve hareket kısıtlığının çok fazla olduğu bir kalça eklemiyle yaşamak zorunda kalır.

Kalça protezi tedavisi genel anestezi altında ameliyathanede hastanın kalçasına, kalçaya kesi yapılarak kalça eklemi açılır. Deforme olmuş kemik ve eklemlerden bir miktar kesilip çıkarılarak kişiye uygun olarak önceden temin edilmiş kalça protezi hastanın kalçasına monte edilir. Kalça eklemi tekrar kapatılarak operasyona son verilir.

Doğumsal kalça çıkıklığı tedavi Öncesi Hazırlık Süreci

Kalça protezi ameliyatı da diğer birçok ortopedi ameliyatı gibi operasyon öncesi en az 8 saatlik açlık gerektiren bir operasyondur. Hastaya önce anestezi muayenesi yapılarak hastanın anestezi almasında herhangi bir risk olup olmadığı öğrenilir devamında rutin kan tahlilleri yapılır, hasta için kan temin edilir, hastanın kalça eklemine uygun kalça protezi ürünü temin edilir ve ihtiyaç dahilinde diğer hazırlıklar yapılıp tüm önlemler alındıktan sonra operasyona başlanır.

Doğumsal kalça çıkıklığı tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kalça protezi ameliyatı olan kişiler artık kalçalarında bir metal olduğunu unutmamalıdır ve yaşam şekillerini buna dikkat ederek sürdürmelidir. Kalçayı zorlayıcı hareketlerden kaçınmak, gerekmedikçe koşmamak, mümkünse kilo almamak kalça protezi sonrası kalça sağlığı açısından önemlidir.

Doğumsal kalça çıkıklığı Sık Sorulan Sorular

  • Kalça kireçlenmesinin tek tedavisi kalça protezi midir?
    Cevap: Kireçlenmenin seviyesine göre protez öncesi tedaviler bulunur protez tedavisi zorunlu olduğunda yapılır.
  • Kalça protezi kaç yaşına kadar yapılabilir?
    Cevap: Kalça protezi tedavisi için bir üst yaş sınırı olmasa da 80 yaş ve üzerinde pek tercih edilmemektedir. Bunda ileri yaştaki hastaların ameliyat olmak istememesi ve isteyenlerin bir kısmında ise anestezi açısından risk taşımaları etkilidir.
  • Doktorum bana Kalça protezi tedavisi önerdi ve ben ameliyat olmak istemiyorum ne yapabilirim?
    Cevap: Kalça protezi tedavisi zorunlu hastalarda ameliyat olmak istemiyorlarsa şikayetlerini tamamen ortadan kaldırmak mümkün değildir fakat prp tedavisi ile şikayetler azaltılabilir daha rahat hareket etmeleri sağlanabilir. Bu tam bir tedavi değildir ve etkisi geçicidir. Tedavinin etki süresi hastanın kilosu, yaşam şekli ve kalçasındaki hasarın seviyesine göre değişiklik gösterir. Ameliyat olmak istemeyen ameliyat hastalarının beklentileri bu ölçüde sınırlı olmalıdır.
  • Kalça protezi ameliyatını sigortalar karşılıyor mu?
    Cevap: 55 yaş ve bazı endikasyonları karşılayan hastalar kalça protezi ameliyatında sigortalarını kullanabilirler.

Kalça çıkığı nedir, neden olur ve nasıl geçer? Yetişkinlerde kalça çıkığı belirtileri ve tedavisi

Kalça çıkığı ya da kalça displazisi ismi verilen hastalık, kalça ekleminde meydana gelen bir sorundur. Kalça çıkığı kişilerin yürüme ve hareket kabiliyetlerini olumsuz etkiler. Kaçla çıkığının meydana gelmesinde farklı nedenler bulunur. Sizler için hazırladığımız yazımızda ise kalça çıkığı, nedenleri ve tedavisi hakkında tüm detaylara ulaşabilirsiniz.

Kalça Çıkığı Nedir?

Gelişimsel kalça displazisi olarak da bilinen kaçla çıkığı hastalığı özellikle bebeklerde ve küçük yaştaki çocuklarda ortaya çıkan bir hastalıktır. Kalça ekleminin doğru bir şekilde gelişmemesi nedeniyle meydana gelen kalça çıkıklığı ilerleyen dönemlerde de kişiler için olumsuz sonuçlara yol açar.

Kalça Çıkığı Neden Olur?

Kalça çıkığının meydana gelmesinde farklı nedenler bulunur. İşte kalça çıkıklığına yol açabilecek nedenler:

  • Tekil gebelikten ziyade çoğul gebelik durumlarında meydana gelebilir.
  • Doğum esnasında bebek makat pozisyonunda gelirse kalça çıkıklığı oluşabilir.
  • Genetik kalça çıkıklığı öyküsünün bulunması sebebiyet verebilir.
  • Bebeğin kundaklanması sırasında hatalı davranılması.

Yetişkinlerde Kalça Çıkığı Belirtileri

  • Kalça çıkıklığı belirtileri genel olarak bebeklerde meydana gelse de yetişkinlerde de kalça çıkıklığı oluşabilir. Yetişkinlerde kalça çıkıklığının belirtileri ise şunlardır:
  • Kasık bölgesinde sebebi bilinmeyen bir ağrının oluşması.
  • Kalça bölgesinde deformenin meydana gelmesi.
  • Yürüyüş sırasında ağrı şiddetinin artması ve uzun yürüyüşlerin yapılamaması.
  • Bacak boyunda farklılık meydana gelmesi.
  • Hastanın temel eğilme ve kalkma hareketlerinde sorunlar yaşanması.
  • Kalça kaslarını çalıştığı egzersizlerde aşırı ağrı ve yorulma.

Kalça Çıkığı Ameliyatı Riskli Mi?

Kalça çıkığı hastalığı ile birlikte kalça protezi ameliyatı yapılabilir. Bu ameliyatın riskleri ise kişiler tarafından merak edilmektedir. Kalça protezi ameliyatının geneline bakıldığında herhangi bir komplikasyonun meydana gelme riski oldukça düşüktür. Sadece yüzde 1 oranında kalça eklemi enfeksiyonu meydana gelebilir. Bunun yanı sıra kalp krizi ve felç gibi sorunlar da kalça protezi ameliyatı riskleri arasında yer alabilir. Ancak burada dikkat etmesi gereken kesim kronik hastalıkları olan kişilerdir. Bu kişilerin ameliyat öncesi doktorları ile görüşmeleri ve tüm riskler hakkında bilgi almaları gerekir.

Kalça Çıkığı Tedavisi

Kalça çıkığı tedavisi bebeklerde ve yetişkinlerde farklı şekilde gerçekleşir. Eğer kalça çıkığı tedavisi erken teşhis edilirse ameliyat gerekmeden halledilir. Bu yüzden ilk 6 ay içerisinde hastalığın teşhis edilmesi ve kontrol altına alınması çok önemlidir. 6 ay içerisinde teşhisi konulan hastalıklarda kalça çıkığı tedavisi kolaylıkla yerine getirilebilir. Eğer kalça çıkığı tedavisi 6 aydan büyük bebeklerde meydana gelmiş ise genel anestezi ile birlikte cerrahi bir operasyon uygulanır. Burada çıkı olan femur başı yerine takılır. Ardından da alçı ile iyileşme süresi takip edilir. Yetişkinlerde ise kalça protezi ameliyatı uygulanır.

Yetişkinlerde Kalça Çıkığı Nasıl Anlaşılır?

Yetişkinlerde meydana gelen kalça çıkığını anlamak için kişinin şikayetleri doğru takip etmesi gerekir. Kalça çıkığı meydana geldiğinde kasıklarda ağrı, bacak boyunda farklılık ve günlük hareketlerde zorlanma meydana gelir. Kalça bölgesinde bazı deformeler meydana gelebilir. Özellikle kişi öne ya da arkaya doğru eğildiğinde ağrı seviyesi artar. Bu şikayetlerden biri görülürse kişi uzman hekime başvurmalıdır.

Kalça Gelişim Eksikliği

Kalça Gelişim Eksikliği

Kalça displazisi olarak da bilinen kalça gelişim eksikliği, tedavi edilmediğinde kalça bölgesindeki dokularda ciddi kireçlenmeye neden olabilen bir rahatsızlıktır. Kalça çıkıklığına göre daha geç fark edilebilir.  Belirtiler 40’lı yaşlarda bile kendini gösterebilir. MRI ve diğer görüntüleme yöntemleriyle teşhis edilen rahatsızlık, uygun cerrahi yöntemlerle tamamen tedavi edilebilmektedir. Erken teşhisin tedavi sürecinde önemi büyüktür. Kalça gelişim eksikliği ne kadar erken teşhis edilirse tedavi de o kadar etkili olur ve hastanın yaşam kalitesi büyük ölçüde artar. Yazımızda, kalça gelişim eksikliğinin nedenleri, tanısı ve tedavisi ile ilgili bilgilere yer vereceğiz. Kalça displazisi ve diğer eklem problemleri için Ankara’daki kliniğimizle iletişime geçebilir ve Prof. Dr. Murat Bozkurt’tan randevu alabilirsiniz.

Kalça Gelişim Geriliği (Kalça Displazisi) Nedir?

Sağlıklı bir insanda uyluk kemiği olarak bildiğimiz femurun başı, leğen kemiğindeki yuva (asetabulum) tarafından örtülür. Eğer asetabulum bölgesi yeterince derin değilse femurun başı tam olarak kapanamaz ve kalça kemiğine binen yük dengesiz olur. Bu durumda ağır yüke maruz kalan eklemlerde kireçlenme ve aşınma görülebilir. Bu durum, ortopedide “kalça displazisi” yani kalça gelişim geriliği olarak adlandırılır.

Kalça Dizplazisi Nasıl Anlaşılır?

Kalça displazisi, kalça çıkıklığı gibi erken dönemde belirti veren bir rahatsızlık değildir. Nadir durumlarda, gelişim geriliği çok ileri düzeyde ise çocuğun yürümeye başlamasıyla kendini gösterebilir. Fark edilmediğinde ya da tedavinin yetersiz kaldığı durumlarda, ilerleyen yaşla birlikte kireçlenme artar ve ağrı olarak kendini gösterebilir. Bu durumda doktor taradından yapılan detaylı muayene ile kalça displazisi tanısı konur. Öncelikle fıtık gibi ihtimaller değerlendirilir. Genellikle basit röntgen tetkikleriyle bile tanı konulabilen bir rahatsızlıktır. Ancak tedavinin planlanması ve kalça gelişim geriliğinin derecesinin anlaşılması için BT (bilgisayarlı tomografi) ya da MRI gibi gelişmiş görüntüleme teknikleri kullanılabilir.

Kalça Gelişim Eksikliğinde Tedaviye Ne Zaman Başlanmalıdır?

Kalça gelişim geriliği tedavisi her yaşta yapılabilir. Çocukken kıkırdak ve dokular gelişimini sürdürdüğü için daha etkin sonuçlar alınabilir. Ancak tedavinin çocuk yaşta yapılması bir gereklilik değildir. Bazı hastalarımız, hiçbir ağrı ya da acı hissetmeden 30’lu yaşlarına gelmektedir. Doğru tedavi yöntemi uygulandığı sürece her yaş grubundaki hastamız etkin sonuçlar alabilir.

Kalça gelişim geriliğinde tanı konduğu andan itibaren tedaviye başlanabilir. Tedaviye ne kadar erken başlanırsa o kadar etkili sonuçlar alınır.

Kalça Displazisi Tedavisi Nasıl Olur?

Doktor tarafından yapılan detaylı incelemelerle, kalça displazisinde tedavi süreci belirlenir. Eğer gelişim geriliğinden kaynaklanan kireçlenme çok ilerlememişse kalça osteotomisi yapılabilir. Kalça gelişim geriliği geç fark edildiğinde ve kıkırdak dokusunu yok etmeye başladığında ise total kalça protezi yapılarak kalça displazisi tedavi edilebilir.

Kalça Gelişim Geriliği Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Uygulanan tedaviye göre ameliyat sonrası süreç şekillenir. Genel olarak hastanın 8 hafta süreyle hareketlerine dikkat etmesi tavsiye edilir. Ameliyat sonrası pıhtı oluşumunu engellemek için düzenli egzersizler yapılabilir. Hastalar genelde 6 ay sonrasında en etkili sonuçları gördüğünü ve ağrı hissinin %90 oranında azaldığını ifade etmektedir.

Ankara Kalça Gelişim Eksikliği

Kalça gelişim eksikliği, Ankara’daki birçok hastane ve klinikte teşhisi koyulabilen ve tedavisi yapılabilen bir rahatsızlıktır. Bu noktada önemli olan tüm aşamalarda doğru karar verecek, uzmanlığını eklem ve kıkırdak rahatsızlıkları üzerine tamamlamış bir doktora danışmaktır. Prof. Dr. Murat Bozkurt, hem yurt içinde hem de yurt dışında kazandığı deneyimle, kalça gelişim eksikliği olan hastalarımıza güvenilir hizmet sunmaktadır. Eğer siz de Ankara’da kalça displazisi için başvurabileceğiniz bir doktor arıyorsanız kliniğimizle iletişime geçebilir ve Prof. Dr. Murat Bozkurt’tan randevu alabilirsiniz.

Ailenizde kalça çıkığı öyküsü varsa veya bazı risk faktörlerine sahipseniz kalça çıkığı riskiniz yüksek olabilir… Kalça çıkığı (kalça displazisi) genellikle doğuştan olan ve her yıl binlerce çocuğu etkileyen kalça eklemi sorunlarından biridir. Ancak, yalnızca bebeklik ve çocukluk döneminde görülmez. Doğuştan kalça çıkığı tedavi edilmezse yetişkinlerde kalça çıkığı sorunlarına neden olur. Bununla birlikte doğuştan olan kalça çıkıkları bazı durumlarda ergenlik ve yetişkinliğe kadar fark edilmeyebilir.

Çocukluktan gelen kalça çıkığı sorununuz varsa ve tedavi edilmediyse, zamanla kalça kireçlenmesi, gelişebileceği gibi labrum, kapsül gibi çevre dokularda hasar gibi ciddi sorunlar yaşayabilirsiniz. Bu nedenle belirtileri takip etmek ve nasıl bir yol izleyeceğinizi bilmek atacağınız ilk önemli adımdır. Yetişkinlerde kalça çıkığı belirtileri nelerdir, kalça çıkığı nasıl anlaşılır, tedavisi nasıl yapılır ve daha fazlası hakkında bilgileri yazımızın devamında bulabilirsiniz.

İçindekiler:

Yetişkinlerde Kalça Çıkığı Nedir?

Kalça eklemi vücut ağırlığımızın büyük kısmını taşımaktadır. Ayrıca çömelmek, koşmak ve oturmak gibi birçok hareketi yapmamızda rol oynayan bir eklemdir. Tıpkı bir topun yuvaya yerleşimine benzeyen anatomik yapısı nedeni kalça eklemi ‘’top-yuva eklemi’’ olarak bilinmektedir.

Kalça eklemi; uyluk kemiği (femur) ve leğen kemiğinin (pelvis) birleşimiyle meydana gelmektedir. Uyluk kemiğinin baş kısmı, leğen kemiğinde asetebulum denilen yuva bölgesine yerleşerek kalça eklemini oluşturmakta ve eklemin dönerek hareket etmesini sağlamaktadır. Top-yuva uyumuna benzeyen bu eklemin hem güçlü hem de esnek yapısı sayesinde birçok bacak hareketini rahatlıkla gerçekleştiririz.

Kalça eklemindeki bu uyumun bozulması, özellikle asetabular yuva bölgesinin iyi gelişmeyip sığ kaldığı durumlarda, femur başının buraya tam olarak ve sıkıca oturamaması sonucu kalça çıkığı olarak bilinen durum meydana gelmektedir (Resim 1.).

Sağlıklı kalça eklemi ve kalça çıkığı.

Doğuştan veya erken bebeklik dönemindeki kalça ekleminin gelişimsel yetersizliği sonucunda uyluk kemiğinin baş kısmı leğen kemiğindeki yuvaya tam oturmamakta hatta bazen eklemin dış kenarında tam çıkık pozisyonda durmaktadır. Gelişimsel kalça çıkığı tek taraflı veya iki taraflı olabilmektedir. Kalça çıkığı yetişkinlerde, genellikle yaralanma ve travmalar sonrasında birden ortaya çıkabilmektedir. Ancak en sık görülen durum doğuştan olan gelişimsel kalça çıkığının çocukken ihmal edilmesi veya yeterince tedavi edilememesi nedeniyle yetişkinlik döneminde de kalça çıkığı sorunlarına yol açmasıdır.

Yetişkinlerde kalça çıkığı varlığında ise, kalça eklem başının yuva ile ilişkisinin bozukluğunun sürmesi sonucunda yürüyüş bozukluğu ve topallamanın yanı sıra zamanla eklem kıkırdağında aşınma ve ilerleyen dönemlerde de kireçlenme gelişmesine bağlı olarak ağrı, hareket ve yürüyüş zorluğuna neden olmaktadır.

Kalça çıkığı olan yetişkinlerde; o taraf bacaktaki kısalık ve kalça çevresi kasların zayıflığına bağlı aksak yürüyüş orta çıkar. Bu durum sağlıklı olan bacağa daha fazla yük bineceği için diz eklemi de ağrı sorunlarına neden olmaktadır. 

Yetişkinlerde Kalça Çıkığı Belirtileri Nelerdir?

Kalça ağrısı ve topallama yetişkinlerde kalça çıkığı belirtileri arasında en yaygın görülen belirtilerdir (Resim 2.). Bu ağrı genellikle kasık bölgesinde veya kalçanın yan tarafında hissedilmektedir. Hareketle birlikte ağrı artmakta ve dinlenme ile azalmaktadır. Kalça çıkığı belirtilerihafiften şiddetliye kadar değişebilmektedir.

Yetişkinlerde kalça çıkığıbelirtileri şunları içerir:

  • Bacaklarda, kalçada ve kasık bölgesinde ağrı,
  • Kalçanın hareket açıklığının azalması sonucu hareket kısıtlılığı,
  • Kalça çıkığı olan bacak tarafının daha kısa olması,
  • Bir kalça eklemi etkilendiğinde topallama veya her iki kalça eklemi de etkilenmişse dengesiz, yalpalayarak yürüme.

Bu belirtilere sahipseniz tedavi için geç kalmadan bu alanda uzman bir ortopedi doktoruna danışmayı ihmal etmeyiniz. Tedavide geç kalınması zamanla artan sorunlara ve tedavinin zorlaşmasına neden olabilmektedir.

Yetişkinlerde kalça çıkığı belirtileri

Yetişkinlerde Kalça Çıkığı Neden Olur?

Yetişkinlerde görülenkalça çıkığı genellikle doğuştan veya erken bebeklik dönemin meydana gelmektedir. Burada genetik faktörlerin de rol oynadığı düşünülmektedir. Bebeklikte kalça gelişiminin olumsuz etkilenmemesi için, bacakların yanyana bitişik tutulmaması gerekmektedir. Bu nedenle bebeklere kundak yapılmaması ve kalın arabezi kullanılması önerilmektedir.

Trafik kazası, iş kazası ve yüksekten düşme gibi yaralanmalar sonucunda da travmatik kalça çıkığı meydana gelebilir. Şiddetli kalça ve kasık ağrısına neden olan kuvvetli darbe alınan durumlarda veya kazalarda, kalça çıkığı olup olmadığını belirlemek için hastanın mutlaka ortopedi uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir. Yetişkinlerde kalça çıkığı doğru tedavi edilmediğinde uzun vadede ağrı ve hareket kısıtlılığı sorunlarına yol açmaktadır.

Yetişkinlerde çeşitli nedenler ile yapılan kalça protezi ameliyatından sonrasında protezin yerinden çıkmasına bağlı olarak farklı bir kalça çıkığı durumu görülebilmektedir. Kalça protezinin baş kısmının yuvadan çıkması sonucu kalça protezi çıkması meydana gelir. Kalçada şiddetli ağrı, protez olan bacakta kısalık, yürüyememe gibi belirtiler görülmektedir.

Kalça Çıkığı İçin Risk Faktörleri Nelerdir?

Gelişimsel kalça çıkığı; kız bebeklerde, annenin ilk çocuğunda veya ters pozisyonda doğum gibi durumlarda daha fazla görülmektedir. Ailede kalça çıkığı öyküsü olanların kişilerin çocukları da daha büyük risk altındadır. Ayrıca, bebeklerde sıkıca kundaklama yapmak da kalça çıkığı riskini artıran faktörlerden biridir. Bu nedenle, bebeklere sıkı kundak uygulaması günümüzde bırakılmış olup, yapılmaması önerilmektedir.

Yetişkinlerde Kalça Çıkığı Nasıl Anlaşılır?

Kalça ağrısı ve topallama kalça çıkığının en sık görülen belirtileridir. Ancak, bu semptomlar diğer kalça rahatsızlıklarından da kaynaklanabilmektedir. Bu nedenle, yetişkinlerde kalça çıkığı nasıl anlaşılır konusu önem taşımaktadır.

Yetişkinlerde kalça çıkığının anlaşılması içinkişinin  öncelikle ortopedi doktoru tarafından muayene edilmesi, belirtilerin değerlendirilmesi ve röntgen sonuçlarının incelenmesi gerekmektedir.

Fizik muayene sırasında doktorunuz bacak uzunluk farkı ve kalça ekleminin hareketleri, yürüyüş şeklinizi değerlendirecektir. Kalça çıkığının kesin teşhisi kalça röntgeni, kalça manyetik rezonanas görüntüleme (MR) veya bilgisayarlı tomografi (BT) gibi radyolojik tetkikler ile yapılmaktadır (resim 3). Yetişkinlerde kalça çıkığının anlaşılması ve vakit kaybetmeden tedavinin uygulanması, labrum yırtığı ve kireçlenme gibi ciddi sorunların önlenmesi için son derece önemlidir.

Kalça Çıkığı Nasıl Anlaşılır

Yetişkinlerde Kalça Çıkığı Nasıl Tedavi Edilir?

Kalça çıkığı tedavisi yetişkinlerde hastanın yaşına, yakınmaların şiddetine, kemik sağlığına ve kalça eklemindeki aşınmaya bağlıdır.

Kalça çıkığı saptanan bebeklerde, özellikle ilk 6 ayda kalça ortez kullanımı gibi cerrahi dışı tedaviler oldukça başarılı sonuçlar vermektedir. Gelişimsel kalça çıkığı olan bebeklerde erken dönemde yapılan tedaviler ile ileride ortaya çıkabilecek problemlerin engellenmesi için önemlidir.

Gelişimsel kalça çıkığı olan yetişkinlerde ise fizik tedavi, ağrı kesici ilaçlar, eklem içi enjeksiyonlar gibi yöntemler ağrıyı hafifletmek için uygulanmaktadır. Ancak, bu yöntemler genellikle kalıcı çözüm sağlamamaktadır.

Yetişkinlerde Kalça Çıkığı Ameliyatı

Kalçaya daha iyi destek sağlamak ve eklemi yeniden hizalamak için yetişkinlerde çoğu zaman cerrahi tedaviye ihtiyaç duyulmaktadır. Yetişkinlerde kalça çıkığı ameliyatı farklı yöntemlerle yapılmaktadır. Doktorunuz, kalçanızdaki eklem hasarının şiddetine, yaşınıza ve eklemdeki kireçlenme durumuna göre ameliyatın türüne karar verecektir.

Ağrıyı uzun süre görmezden gelmek ve tedaviyi ertelemek kalça ekleminize daha fazla zarar verecektir. Bu da, yetişkinlerde kalça çıkığı ameliyatının başarı oranını azaltabilmektedir.

Kalça çıkığı eklem yuvasını çember gibi saran labrum denilen yumuşak dokuda yırtılmaya yol açabilmektedir. Bu gibi durumlarda labrum yırtığı kapalı ameliyat yöntemi olan artroskopik cerrahi ile onarılabilmektedir. Kalça artroskopisi hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayın.

Periasetabular osteotomi, yetişkinlerde kalça ameliyatı türleri arasında yaygın uygulanan yöntemlerden biridir. Bu yöntemde, kalça çevresindeki kemikler kesilip, doğru açılarda biraya getirilip eklemin yeniden doru açı ile konumlandırılması yapılmaktadır (Resim 4).

Yetişkinlerde kalça çıkığı ameliyatı “periasetabular osteotomi” yöntemi

Kalça çıkığı nedeniyle zamanla kalça eklemindeki aşınmaya bağlı olarak kireçlenme meydana gelebilmektedir. Eklem yüzeylerinin tamamen bozulduğu kireçlenmenin ileri dönemlerinde ise tek çözüm kalça protezi ameliyatıdır.  

Kalça Çıkığı Tedavisinde Kalça Protezi Ameliyatı

Kalça çıkığı için yapılan kalça protezi ameliyatı, diğer kalça problemleri için uygulanan protez ameliyatlarından daha karmaşıktır. Kalça çıkığı nedeniyle uyluk kemiğinin baş kısmı normal şeklini ve yapısını kaybetmiş olabilir, kalçada yuvayı oluşturacak yeterli kemik doku bulunmayabilir, ayrıca belirgin bacak uzunluk farkı olması da cerrahi tekniği zorlaştırabilir. Bazı durumlarda kalçaya yeterli desteği sağlamak için özel protezler gerekebilmektedir.
Çocukluk çağında geçirilmiş kalça ameliyatları da yetişkinlikte kalça protezinin planlanması ve gerçekleştirilmesinde zorluklara neden olabilir. Yine de günümüzde kalça çıkığı zemininde gelişen kireçlenme durumlarında yaygın uygulanan kalça protezi ameliyatları güvenli bir tedavi yöntemi olarak kabul görmektedir (Resim 5).

Kalça Çıkığı Tedavisinde Kalça Protezi Ameliyatı

Kalça Çıkığı İçin Cerrahi Olmayan Tedaviler

Yetişkinlerde kalça çıkığı ameliyatı dışında uygulanan tedavilerin kalça çıkığına kalıcı bir çözüm sağlamadığını söyleyebiliriz. Ancak bu yöntemler ile kalça ağrısısını hafifletmek, kalça eklem hareketlerinin kısıtlanmasını kısmen engellemek mümkündür. Kalça çıkığının neden olduğu ağrıyı hafifletmek ve böylece hareket seviyesini artırmak için uygulanabilecek bazı yöntemler şunlardır;

  • Yaşam tarzınızda değişiklikler yaparak ağrıya neden olacak hareket ve aktivitelerden kaçınabilirsiniz.
  • Yürürken baston ya da destek kullanmak veya kilo vermek kalça ekleminiz üzerindeki baskıyı azaltmanın en iyi yoludur.
  • Fizik tedavi, kalça çevresindeki kasları güçlendirmekte ve eklem hareketkiliğini arttırarak daha rahat yürümenizi sağlayacaktır.
  • Kalça çıkığı için cerrahi olmayan tedavilerden biri de enjeksiyon uygulamalarıdır. Kalça eklemine yapılan enjeksiyonlar genellikle ağrıyı hafifletmekte, ve özellikle ameliyattan kaçınan hastalar için kullanılmaktadır.

Trombositten zengin plazma (TZP, PRP), kök hücre veya kortizon enjeksiyonu gibi tedaviler kireçlenme nedeniyle meydana gelen ağrılar için faydalı olabilmektedir. Kişiye ameliyat için biraz daha zaman kazandırabilir.

Ancak, kalça çıkığına bağlı eklem kireçlenmesi olan kişilerin bu tedavi yöntemleriyle kesin çözüm bulma olasılığı yoktur. Çünkü bu enjeksiyonlar, top ve yuva şeklindeki kalça ekleminin fonksiyonlarını güçlendirmeye yetmemektedir. Yetişkinlerde kalça çıkığı için uygulanan enjeksiyon tedavileri ile ilgili günümüzde hala çalışmalar devam etmektedir.

Kalça Çıkığı Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Kalça ağrısı genellikle yaşlanmayla ilişkilendirilse de yetişkinlerde kalça çıkığı belirtilerinden biri olabilir. Bazen yaşadığınız kalça ağrısını görmezden gelebilirsiniz. Ancak ağrı hissi genellikle vücudumuzda yolunda gitmeyen ve düzeltilmesi gereken bir şeyler olduğunun işaretidir.

Kalça çıkığı tedavi edilmezse eklemdeki hasar zamanla kötüleşebilmektedir. Sonuç olarak kalça protezi ameliyatı gerekli hale gelebilir. Egzersizler ve ilaçlar ağrıyı geçici olarak gidermeye yardımcı olmaktadır. Ancak, çoğunlukla gereken tedavi kalça protezi ameliyatı ile kalça ekleminin yeniden yapılandırılmasıdır.

Ayrıca, doğuştan olan gelişimsel kalça çıkıklarının ihmal edilmesi ve zamanında tedavi edilmemesi de erken yaşlarda kalça ekleminde kireçlenmeye ve şiddetli kalça ağrılarına neden olabilmektedir.

Eğer siz de kalça çıkığı belirtileri yaşıyorsanız sorun daha da artmadan tedaviye başlamak için vakit kaybetmemenizi öneririz. Doğru tedavinin doğru zamanda uygulanması yakınmalarınızın şiddetlenmesini ve ilerleyen zamanlarda daha ciddi kalça problemleri yaşamanızı önleyebilmektedir. Kalça sağlığınızla ilgili problemlerde uzman görüşü almak için yakın zamanda çektirdiğiniz röntgen veya MR görüntülerini bize gönderebilir, sorularınızı yorumlarda paylaşabilirsiniz.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır