hamilelikte neu yüksekliği / Tam kan sayimi hamilelikte neu yuksek.cikmasi yardimci olurmusunuz | Kadınlar Kulübü - Kadın Sitesi

Hamilelikte Neu Yüksekliği

hamilelikte neu yüksekliği

Gebelikte tam kan sayımı (hemogram) sonuçları nasıl yorumlanır?

6.9.2018

Hamilelikte yapılan tam kan sayımı ölçüm sonuçlarının yorumlanması 

(Hemoglobin, lökosit, trombosit sayısı)

Anne adayları kan sayımı sonuçlarına eline Aldıkları zaman, otomatik yapılan kan sayımı sonuçları, ki sıklıkla zaten artık otomatik yapılıyor, özel aletlerle kan bu aletin içinden geçirildiği zaman otomatik olarak sonuçları çıkartıyor, birçok sonuç işte koyu renk gözüküyor, işte koyu renk demek patolojik demek. Ondan sonra işte anne adayı bunu gördüğü zaman endişelenmeye başlıyor, 7-8 tane birden koyu renk çıkartılmış, yani anormal çıkmış diye gerçekte öyle mi? Tabii ki değil. Biz özellikle birkaç tane parametreye önem veriyoruz kan sayımında.

Bunlardan bir tanesi Hemoglobin değeri hb veya hgb diye geçiyor. Bir tanesi hct hematokrit değeri, bir tanesi de eritrosit değeri bunların üçü kan sayımı yani kandaki eritrositlerin, alyuvarların durumunu gösteriyor. Bunlarda eğer düşme varsa o zaman kansızlık var demektir. Ona göre ekstra bir takviye vermek gerekir. ,

İkinci baktığımız şey WBC yani Akyuvarlar. Kanda enfeksiyon olup olmadığını gösteren parametre. Bu da hamilelik döneminde 12 bine kadar normal kabul edilebiliyor. Halbuki hamilelik dönemi dışında 12.000 nispeten yüksek kabul edilebilir. Hatta hamilelikte 16 bine kadar bile normal kabul ettiğimiz oluyor.

Üçüncü baktığımız parametre trombositler. PLT diye geçiyor veya trombosit diye direkt olarak geçebiliyor. Bunda da hamileler için alt sınır 100.000. Tabii ki biz 150 bin üzerinde olmasını tercih ederiz ama 100.000'e kadar düşebiliyor, hatta hamileliğin ilerleyen haftalarında 100.000 altına bile düşebiliyor. 

Onun dışında diğer baktığınız parametreler MCV, MCH ve MCHC. Bunlar alyuvarların büyüklüğünü gösteriyor. Eğer alyuvarlarda aşırı bir büyüme varsa bu B12 vitamini eksikliğine bağlı bir kansızlık olabilir. Eğer bu parametrelerde bir azalma varsa MCV özellikle az ise o zaman demir eksikliğine bağlı bir kansızlık söz konusu demektir. Veya bazen, Türkiye'de bu yüzde bir oranında gözüküyor, Akdeniz anemisi (Talasemi) taşıyıcılığı da MCV değerlerinde düşmeye neden olabilir. 

Onun dışında işte otomatik olarak çıkartılan diğer parametreleri de tabii ki dikkate alıyoruz ama onlar bu saydığım parametreler kadar çok fazla bizim için önem taşımıyor.



Nötrofil (NEU) nedir? Nötrofil yüksekliği veya düşüklüğünün sebebi nedir? Nötrofil yüzdesi nedir, kaç olmalı?

Nötrofiller, vücudunuzdaki beyaz kan hücrelerinin yaklaşık % 40 - 60'ını oluştururlar. Vücudunuza giren bulaşıcı organizmalara karşı ilk savunma hattını oluşturan “ilk müdahaleciler”'dir.

Nötrofil nedir?

Kemik iliğinde yapılan, kan dolaşımına girerek, içerdikleri enzimlerle bakteri ve mantarlarla savaşan beyaz kan hücrelerine nötrofil denir. Bağışıklık sisteminin olumlu çalışması için çok önemli role sahiptirler. Bir enfeksiyonun varlığında mikropları öldürmek için ilk harekete geçen hücrelerdir. İltihaplanma, yaralanma veya enfeksiyon durumunda uyarılar yoluyla o bölgeye yöneliyorlar.

Nötrofillerin çoğunluğu kemik iliğinde dolaşıyor. Diğer kısmı da dokularda ve kan damarlarında bulunuyorlar. Yetişkin bir insanda her gün 100 milyar nötrofil üretiliyor. Bu nötrofiller kemik iliğinde yaklaşık 3-7 gün, dolaşımda ise 6 saatlik ömürleri bulunuyor.

Çoğunluğu kemik iliğinde dolaşan nötrofillerin diğer kısmı dokularda ve kan damarlarındadır. Erişkin bir insanda her gün 100 milyar nötrofil üretilir; kemik iliğinde yaklaşık 3-7 gün, dolaşımda 6 saat ömürleri vardır.

Nötrofilin yüksekliği veya düşüklüğü ciddi bir hastalığın veya enfeksiyonu habercisi olabilir. Düşük nötrofil seviyeleri daha ziyade lösemi hastalarda ve kemoterapi alan kanserli kişilerde görülüyor. Vitamin eksiklikleri, sigara kullanımı, aşırı stres ve yetersiz beslenme nötrofil üretiminizi olumsuz etkileyebilir.

Nötrofil yüksekliği veya düşüklüğünün sebebi nedir?

Nötrofilin düşüklüğü veya yüksekliği, vücudunuzda belirli sorunların habercisi olabilir. Nötrofil yüzdesini tam kan sayımı testiyle öğrenebilirsiniz.

Nötrofil (Nötropeni)düşüklüğü; Mikrolitre başına 1500’den az nötrofil sayımı, nötropeni olarak kabul ediliyor. 1000-1500mcL aralığı hafif, 500-1000mcL orta, 500mcL’nin altı ağır nötropeni olarak sınıflandırılıyor.

Nötropeni nedenleri nelerdir?

1-Kemik iliğinde nötrofil üretimi problemi, kemik iliği dışında nötrofillerin yok edilmesi, kemik iliği yetmezliği, doğuştan kemik iliği fonksiyon bozuklukları

2-Kemoterapi, radyasyon tedavisi

3-Lösemi, lenfoma, multipl miyelom gibi kemik iliğini etkileyen kanserler

4-Antibiyotikler, tansiyon, epilepsi, psikiyatri ilaçları

5-Beslenme yetersizliği, vitamin eksiklikleri

6-Lyme hastalığı, tüberküloz, dang humması, Epstein-Barr virüsü, HIV, Hepatit A, B, C, salmonella, sıtma

7-Kansızlık, kan zehirlenmesi

8-Romatoid artrit, Crohn, lupus gibi otoimmün hastalıklar

Nötropeni Belirtileri; Ağız içi ve deri gibi mukoza zarlarında enfeksiyonlar, ateş, cilt apsesi, ağız yaraları, şişmiş diş etleri, yorgunluk, terleme, boğaz ve karın ağrısı, ağrılı idrar yapma, olağandışı vajinal akıntı, kaşıntı

Nötrofil ((Nötrofili) yüksekliği; Mikrolitre başına 8000’den çok nötrofil sayımı, nötrofili olarak kabul ediliyor. Nötrofili olması vücudunuzda enfeksiyon olduğuna işarettir. Bu durum kanser, hemolitik anemi, böbrek yetmezliği, tiroid iltihabı, romatoid artrit, hepatit gibi hastalıkların göstergesi olabilir.

Nötofili nedenleri; Bakteriyel, viral, mantar enfeksiyonları, iltihap, yaralanma, sigara, stres, kalp krizi, cerrahi müdahale ve kan nakli

Nötrofili belirtileri; Nötrofilide hastalığa bağlı olarak semptomlar değişebiliyor. Altta yatan nedene göre nefes darlığı, halsizlik, çarpıntı, göğüs-eklem ağrısı, ateş, kabızlık gibi belirtiler görülebilir.

Kanda NEU değer aralığı kaç olmalı?

Nötrofil sayısı normal şartlarda;

- Yetişkinlerde 1500-8000;

- Çocuklarda 1000-8000

- Yenidoğan bebeklerde 6000-26.000

- 1 haftalık bebeklerde 1000-10.000

- 6 aylık bebeklerde 1000-8500 mcL değerleri arasında olması gerekiyor.

Düşürmek veya yükseltmek için ne yapılmalı?

Nötrofili yükseltmek için; Enfeksiyonun neden olduğu ateş için antibiyotik, beyaz kan hücresi üretmek için Granülosit koloni uyarıcı faktör (G-CSF) tedavisi uygulanıyor. Bağışıklık yetmezliği vakalarında da kortikosteroid tedavisi uygulanıyor.

Bağışıklık sistemini desteklemek ve nötrofil sayısını artırmak için A,B, C, E vitaminleri, karotenler, demir, çinko, selenyum, omega3 ve antiosidan içeren besinler tüketebilirsiniz.

Nötrofili düşürmek için; Stres ve enfeksiyon genellikle nötrofil yükselmesini tetikliyor. Bunun dışında yapılacak testlerle alt nedenler bulunup, uygun tedavi yöntemi uygulanıyor.

Enfeksiyon için, antibiyotik ve viral ilaçlar, iltihap durumunda iltihap gidericiler, kanser durumunda kemoterapi, radyoterapi tedavi yöntemleri uygulanıyor.

Alkol, sigara kullanmayın. Çok sıcak banyo yapmayın. Az pişmiş et, çiğ sebze yemeyin. Tüm çiğ gıdaları sirkeli suda yarım saat beklettikten sonra yiyin. Kabuğu soyulabilen meyveleri tercih edin. Bol bol egzersiz yapın ve stresten uzak durun.

Tam kan sayımı testi olan Hemogram, kan hücrelerin çeşitleri ve sayıları hakkında önemli bilgiler veren bir kan testidir. Her biri vücutta belirli ve önemli işlevleri yerine getiren beyaz kan hücreleri (WBC), kırmızı kan hücresi (RBC) ve trombositler hakkında bilgiler Hemogram ile alınabilir.

Hemogram testi nasıl yapılır?

Hemogram testi için kişinin kolundan kan örneği alınır. Bunun için kişinin aç ya da tok olması önemli değildir. Kan örneği günün her saatinde verilebilir. Hemogram (tam kan sayımı) testi kandaki çeşitli bileşenleri ölçer. Bu test ile anemi, enfeksiyon, kanser ve bir çok hastalığın teşhisi için veri elde edilir. Hemogram testinde “normal” olarak değerlendirilen değerler hastanın yaşına ve cinsiyetine göre değişir. Testin laboratuar raporunda sonuç ve  normal referans aralığı gösterilmektedir.

Hemogram testi normal değerleri

WBC                 10.06       3.0 – 12.0

NE                     76.8         35 – 80

RBC                   3.8          3,2 – 6

HGB                   11           10 – 18

HCT                    33,6        30 – 55

MCHC                32.9         30 – 36

MCH                   29.3         25- 33

MCV                   89.1         78 – 105

LYM                    12.8         15 – 50

RDW                   14.5         9 – 18

PLT                      203         150 – 500

MPV                     9.5           0 – 15

Hemogram testinde RBC (Kırmızı Kan Hücreleri)

Vücuttaki kırmızı kan hücreleri, vücut içinde oksijen ve karbondioksit taşıyan kan parçalarıdır. Bu kırmızı kan hücreleri; kendi yapısının bir parçası olarak demir içermekte ve hemoglobinden oluşmaktadır. Hemoglobin testinde kanda eritrosit değerlerinin düşük olması genellikle demir eksikliği ya da kansızlık, anemi işaretidir. Bu değerlerin olduğundan yüksek çıkması ise akciğer, bronşit, astım ve böbrek gibi hastalıkların habercisi olabilir.

Hemogram testinde WBC (Beyaz Kan Hücresi) 

Vücuttaki beyaz kan hücreleri, kişinin vücudunun enfeksiyonlarla savaşmasına yardım eder.  Hemogram testinde vücuttaki beyaz kan hücrelerinin sayısı ve türleri ölçülür. Test sonucuna göre beyaz kan hücrelerinin anormal bir şekilde yüksek ya da düşük çıkması enfeksiyon, iltihap veya kanser belirtisi olabilir. Bu bağlamda WBC bağışıklık sistemi ile ilgili de önemli bilgiler verir.

Hemogram testinde HGB (Hemoglobin) 

Hemoglobin kişinin vücudunun akciğerlerinden dokularına oksijen taşır ve karbondioksiti dokulardan akciğere verir, kırmızı kan hücrelerinde protein molekülüdür. Hemoglobin, birbirine bağlı dört protein molekülünden oluşmaktadır. Normal sağlık koşullarına sahip olan bir yetişkinde hemoglobin molekülü iki alfa-globulin zinciri ve iki beta-globulin zincirlerinden oluşur. Kişinin hemoglobin yapısının anormal olması, kırmızı kan hücrelerinin şeklini bozabilir, fonksiyonlarını engelleyebilir.

Hemogram testinde HCT (Hematokrit)

Hemogram testinde HCT, insan kanındaki kırmızı kan hücrelerinin yüzdesini gösteriyor. HCT testi kişide anemi ya da dehidratasyon düzeyini ölçmek için uygulanan hızlı ve kolay bir testtir. HCT, genellikle cerrahi bir hastanın durumunu kontrol etmek ya da şüpheli bir kan kaybının varlığını tespit etmek, olası travmaları önlemek için uygulanmaktadır. Düşük HCT değeri; kemik iliği hastalıkları, kronik enflamatuar hastalık, demir, B12 vitamini, besin eksiklikleri, iç kanama, anemi, böbrek yetmezliği, lösemi, lenfoma gibi hastalıkların habercisi olabiliyor.  Yüksek HCT değeri ise; kalp hastalığı, böbrek tümörü ve akciğer gibi hastalıkların göstergesi olabilir. HCT değeri yetişkin erkeklerde; % 38.8- 50, yetişkin kadınlarda ise; % 34- 44.5 oranında olmalıdır.

Hemogram testinde MCV (Mean Corpuscular Volume) 

Hemogram testinde MCV değeri, kanda kırmızı kan hücrelerinin ortalama büyüklüğünü göstermektedir. MCV yüksekse, kırmızı kan hücreleri normalden daha büyüktür ve B12 vitamin eksikliği vardır. Bu sorun kansızlık, anemi olarak adlandırılmaktadır. MCV düşük çıktığında ise kırmızı kan hücreleri normalden daha küçüktür, demir eksikliği, anemi değeri düşüktür. MCV için normal karşılanan değer aralığı; 80-100 µ3 olarak bilinmektedir.

Hemogram testinde MCH (Mean Corpuscular Hemoglobine)  

Kan akışı yoluyla akciğerlerden oksijen taşınması için gerekli olan hemoglobin, kırmızı kan hücrelerinin içinde bulunur. Kandaki eritrosit hücresinde bulunan hemoglobin konsantrasyonunun hesaplanması testte MCH değeridir. Bu değer eritrosit olarak tanımlanan hemoglobin miktarının bir tahmini bir değeridir. MCH değeri yüksekse; kansızlık, yani anemi, folik Asit veya B12 vitaminin eksikliği varlığından bahsedilir. MCH değeri düşükse; demir eksikliği anemisi, idiyopatik hipokrom anemi, kronik hastalık anemisi var olabilir. MCH için normal değer 30-35 pg civarıdır.

Hemogram testinde MCHC (Mean Corpuscular Hemoglobin Concentration) 

Eritrosit denilen kırmızı kan hücreleri kandaki ortalama hemoglobin konsantrasyonun tahmini bir oranıdır. MCHC değeri, kandaki hemoglobin bölünmesiyle hesaplanmaktadır. MCHC değerinin yüksek olduğu kişilerde kusma ve ishal görülürken, düşük olması durumunda ise  demir eksikliği anemileri, kronik hastalık anemileri, vücuda aşırı sıvı yüklenmesi gibi sorunlar yaşanabilir. Normal bir yetişkinde MCHC değeri 31-37 gram/dL civarındadır.

Gebelikte hemogramın önemi

hamilelik

Gebelik döneminde anne adayınınkan değerleri hem bebeğin hem de anne adayının sağlığı için çok önemlidir. Bu bağlamda hemogram, tam kan sayımı sonucu önem taşır. Bu sebeple de gebeliğin ilk döneminde doktorlar rutin olarak hemogram testi isterler. Tam kan sayımında anne adayında kansızlık olup olmadığı kontrol edilir, olumsuz bir değer çıkması durumunda en uygun tedavi planlanır.

Gebeliğin başında yapılan tam kan sayımı, gebeliğin son dönemlerine doğru tekrarlanır. Hemogram sadece kansızlık değil, anne adayında enfeksiyon ve kanda pıhtılaşma gibi problemler olup olmadığı konusunda da genel bir bilgi verir. Gebelikteki kan sayımında WBC, Hemoglobin (Hb), Hemotokrit (Hct), Trombosit (plt) parametreleri incelenir. Bu bağlamda incelenen kan sayımında hamile olan ve olmayan kişiler arasında bazı farklılıklar gözlemlenebilir.

Hemogram testi kişinin;

  • Sebepsiz yorgunluk, cildin sık sık morarması, odaklanma problemleri ve depresyon gibi birçok farklı şikayetinin nedeni hakkında fikir sahibi olmak mümkün olur.
  • Kansızlık (anemi), kanama sorunları, iltihaplı hastalıklar başta olmak üzere pek çok farklı sağlık sorunun teşhisi ve takibini olanaklı kılar.
  • Bu rahatsızlıklar için uygulanan tedavilerin ne kadar etkili olduğu tespit edilebilir.

Hemogram ile ilgili bilinmesi gerekenler

Her kan laboratuarı kişinin ihtiyacı olan hemogram değerlerini verebilecek donanımda olmayabilir. Bu bağlamda doktorun veya sağlık uzmanının önerilerini uygulamak faydalı olur.

Test öncesinde açlık tokluk durumu

Hemogram tahlili için kişinin aç veya tok olmasının hiç bir önemi yoktur, günün her saatinde kan verilebilir. Ancak bazı laboratuarlar hemogram testi öncesinde yağlı besinlerin tüketmesini önermez.

Değerler değişken olur!

Kanda hemogram sonuçları ve normal değer aralıkları kişiden kişiye değişir ve kişiye özeldir. Normal değerler hakkında yaklaşık bir aralık verilebilse de kişinin yaşına, cinsiyetine, genel sağlık durumuna, yaşadığı bölgenin rakımına ve diğer pek çok etkene göre değişkenlik gösterir. Bu bağlamda hastalar kendileri için en sağlıklı yorumlamayı takip eden doktordan öğrenebilirler.

Gebelik varlığı

Kandaki hemogram değeri yaşamın her anında, her döneminde çok önemlidir. Ancak hemogram gebelikte çok daha fazla önem taşır. Hastanın kanındaki pıhtılaşma sorunları, iltihap, kansızlık gibi olası problemler hemogram sayesinde önceden görülebilir, olası sorunlar için önlem alınabilir. Bu bağlamda hemogram hamilelik öncesinde, esnasında ve sonrasında önemlidir, sonuçlar yakından takip edilmelidir.

Neu (Nötrofil) Nedir? Neu Kaç Olmalı? Yüksekliği Ve Düşüklüğü Nedenleri

Nötrofil (NEU) bağışıklık sisteminin en önemli parçalarından biri olan akyuvarların bir türüdür.

NEU (nötrofil) Nedir?

Kemik iliğinde üretilen nötrofiller, kan dolaşımına girerler ve içerdikleri özel enzimler ile mantar ve bakteriler ile savaşırlar. Vücudun herhangi bir bölgesinde meydana gelen enfeksiyonlarda, enfeksiyonun olduğu bölgeye ilk giden hücreler nötrofilleridir.

Nötrofil Değerleri Kaç Olmalıdır?

Kanda bulunan nötrofilin değeri çocuk ve yetişkinlerde farklılık gösterir. Kanda bulunan referans aralığı nötrofil için mikrolitre cinsinden ölçülür. Mikrolitre “mcL” sembolü ile gösterilir. Yetişkinlerde normal şartlarda kanda bulunması gereken nötrofil değeri 1500 ila 8000 mcL arasındadır. Çocuklarda normal şartlarda kanda bulunması gereken nötrofil değeri ise 1000 ila 8000 mcL arasındadır.

Nötropeni (nötrofil Düşüklüğü) Nedir?

Nötropeni kanda nötrofilin anormal derecede düşük olmasıdır. Kronik, akut, şiddetli, az şiddetli veya düşük şiddetli olabileceği gibi kalıtsalda olabilmektedir. Nötropeni kişinin bağışıklık sisteminin düşük olduğu ve hastalıklara karşı yeterli savunmayı gerçekleştiremediği anlamına gelmektedir. Yaşamı tehdit eden bu durum vücutta meydana gelecek enfeksiyon riskini arttırır. Kanda bulunan nötrofilin 1500 mcL altında olması nötropeni olarak adlandırılır.

Nötropeni Nedenleri

-Kemik iliğinin nötrofil üretememesi ya da kemik iliğinden üretilen nötrofillerin kemik iliği dışına yok edilmeleri veya kemik iliği yetmezlikleri

 -Kostmann sendromu, lyme hastalığı

 -Radyasyon ve kemoterapi tedavileri

- Kemik iliğini hedef alan kanser çeşitleri

- Vitamin eksikliği, yetersiz beslenme

 -Kan zehirlenmesi, anemi

 -Crohn, lupus, romatoid artrit gibi otoimmün hastalıklar

- Psikiyatri, epilepsi, tansiyon ilaçları ve antibiyotikler

 -Çeşitli bakteriyal ve viral enfeksiyonlar

Nötropenili Olan Kişilerde Beslenme

 Nötrofil sayısının düşük olması bağışıklığın düştüğü ve kişinin her türlü hastalığa daha açık olduğu anlamına gelmektedir. Nötropenili bir kişi bağışıklık sistemini destekleyecek gıdalar tüketmelidir. Antioksidanlar, Omega 3 içeren gıdaların tüketmek oldukça önemlidir. E, C, B A vitaminleri, demir, selenyum ve çinko içerene besinler tüketilmelidir.

Nötrofili (nötrofil yüksekliiği) Nedir?

 Kandaki nötrofil seviyesinin 8000 mcL’nin üzerine çıkmasına nötrofili denilmektedir. Vücutta bir enfeksiyon olduğunun göstergesidir.

Nötrofili Nedenleri

 Kalp Krizi

 İltihaplanma

 Mantar, viral ve bakteriyel enfeksiyonlar

 Yaralanma, stres, aşırı egzersiz

 Steroid kullanımı

 Kan nakli, cerrahi müdahaleler

 Sigara ve tütün kullanımı

 Lösemi

Nötrofilili Hastalar Neye Dikkat Etmelidir?

 Hayatlarındaki stres seviyesini en aza indirmeliler. İltihap yada herhangi bir enfeksiyon kaynaklı nötrofili oluşmuşsa iltihap veya enfeksiyonu giderecek ilaçlar kullanılmalıdır.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır