louis pasteur un hayatı / Louis Pasteur Kimdir Ve Neyi İcat Etmiştir? - En Son Haberler - Milliyet

Louis Pasteur Un Hayatı

louis pasteur un hayatı

kaynağı değiştir]

1822'de Fransa'nın Dole kentinde doğdu. 1846'da École Normale Supérieure'ün fen fakültesini bitirdi. 1847'de fizik ve kimya dalında doktora derecesini aldı. Pasteur, bu yıllarda izomerlik, kristal yapı ve optik etkinlik konularındaki çalışmalarıyla tanınmaya başladı. 1848'de Strasbourg Fen Bilimleri Fakültesi yardımcı kimya profesörü oldu. 1854'te Lille Fen Fakültesi'nde kimya profesörlüğüne yükseldi. Ecole Normale'de kurulmasını istediği araştırma laboratuvarının yöneticisi tayin edildi ve 1871'de çalışmaya başladı. Bu laboratuvarda şarbon, tavukkolerası ve kuduz gibi virütik hastalıklar; bağışıklık mekanizması ve aşı hazırlama teknikleri üzerinde çalıştı. Pasteur, kuduz köpekler üzerine yaptığı çalışmaları daha güvenli hale getirmek için 1885'te eski bir imparatorluk şatosunu gereğine uygun olarak düzenleyerek,kuduz aşısı adına yapılan ilk adımı attı.

Pasteur, Strasbourg Üniversitesindeki görevi sırasında tanıştığı Marie Laurent ile 29 Mayıs 1849 tarihinde evlendi. Bakteriyolog olarak görev yaptığı süre boyunca, tıbbın ilerlemesine büyük katkılarda bulundu. Tıp doktoru olmadığı için, doktorlardan tepki gördü. Pasteur, tepkilere rağmen çalışmalarını devam ettirdi. Pasteur, bakterilerin var olduklarına ve bunların hastalıklara yol açabileceği yolundaki düşüncesini sürdürdü. Louis Pasteur, 28 Eylül 1895 yılında Fransa'nın Saint-Cloud kentinde öldü.[2]

Pastörizasyon yöntemi[değiştir kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir kaynağı değiştir]

Pasteur'ün hastalıkların önlenmesi için Pierre Paul Émile Roux ile yaptığı çalışmalar sonucu aşı yöntemi geliştirildi. Pasteur, bu yöntemi tavşanlar üzerinde denedi. Daha sonra aşının kuduz hastalığı üzerindeki etkisini araştırmak için 11 köpek ile deney yaptı. 6 Temmuz 1885 tarihinde kuduz bir köpek tarafından ısırılmış olan 9 yaşındaki Joseph Meister'a kuduz aşısını uyguladı. Bu aşıyı hiç kullanmadan önce tıbbi doktor olmadığı için Pasteur tereddütte kalmıştı ve danıştığı kişilerin desteğiyle uygulama kararını almıştı. Çocuğun sağlık durumu iyiye gitmeye başladı ve 3 ay sonra olumlu sonuç alındı. Bu başarı sayesinde Pasteur kahraman ilan edildi. Olumlu sonuçlar sayesinde Pasteur; 1887 yılında Pasteur Enstitüsü'nü kurdu.[3]

Ayrıca bakınız[değiştir

Louis PASTEUR (1822 – 1895)

Fransız kimya ve biyoloji bilginidir. Mayalanma olayından ve bulaşıcı hastalıklardan mikroorganizmaların sorumlu olduğunu kanıtlamış, “kendiliğinden üreme” kuramını çürütmüş, pastörizasyon yöntemini ve kuduz aşısını bulmuştur.
Fransa’da ufak bir kasabada doğdu. Kimya eğitimi gördü, 1847’de kimya dalında doktora derecesini aldı. 1852’de profesör oldu. 1854 yılında Lille şehrinde yeni kurulan Fen Fakültesinin kimya profesörlüğü ve dekanlığı görevini üstlendi.
1861 yılında organik solüsyonlardaki fermantasyonun zannedildiği gibi kimyasal bir olay olmadığını, canlı organizmaların çoğalması ile ilgili olduğunu ispatladı. Bu canlı organizmaların fermantasyon sonucu
değil, havadaki canlılar olduğunu kanıtlayarak kendi adıyla anılan pastörizasyon (kaynatıp hızla soğutma) metodu ile istenmeyen canlılarda uzaklaştırma usulünü buldu.

Sığır şarbonu hastalığını araştırmaya başladı. Bu hastalığa sebep olan bakterinin saf kültürünü elde etti, bunların hayvanlarda sığır şarbon hastalığını meydana getirdiğini ispat etti ve böylece “Mikrop Teorisi”nin esaslarını buldu.
1880’de tavuk kolerası üzerinde çalıştı. Hastalığa sebep olan mikrobu izole etti ve zamanla mikrobun eskidiğini ve etkisinin hafiflediğini gördü. Bayatlamış kültürle aşılanan hayvanların hafifçe hastalandığını, tekrar mikrop verildiğinde ise bağışıklık kazandığını gözlemledi. Aşı ile hastalıklardan korumanın yolunu açtı. Şarbon basilini 42 derecede işlemden geçirerek şarbon aşısını hazırladı.
Hayvanların hastalıktan korunması için aşılanmalarını sağlayarak tıp tarihinde çok önemli bir buluşu gerçekleştirdi. Kuduz hastalığının mikrobunu araştırmaya başladı ve 1885 yılında kuduz etkeninin zayıflatılmış solüsyonunu, kuduz köpek tarafından ısırılmış bir çocuğa 14 defa aşılayarak iyileşmesini sağladı. Bu olay, tıp dünyasının çok önemli bir zaferi olarak tarihe geçti.
 

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır