skolastik düşünce ile modern düşüncenin temel farkları / Modern Düşünce ile Skolastik Düşüncenin Temel Farkları Nelerdir? » Felsefe hakkında her şey...

Skolastik Düşünce Ile Modern Düşüncenin Temel Farkları

skolastik düşünce ile modern düşüncenin temel farkları

kaynağı değiştir]

Johannes Scotus (bir İrlanda banknotu üzerinde)

Batı Roma İmparatorluğunun çöküşünün getirdiği kültürel yıkımdan çıkış dönemine rastlar. Yeni bir toplumsal düzenleme ve kültürel canlanma evresinde, felsefe alanında skolastik görülür. İlk skolastik düşünür olarak Johannes Scottus'u (810-887) belirtmek gerekir. Çevirileriyle ve dersleriyle Orta Çağ düşüncesine mistisizmi getirmiştir. Platon'un idea kuramına benzeyen bir kavram realizmini kullanmıştır, bir tür Yeni-Plantonculuğun geliştiricisi olmuştur. Tanrı'nın gerçekte varlığının bilinemez olduğunu öne sürmüştür, Tanrı ancak kısmen simgeler aracılığıyla bilinebilir. Simgeler ise Tanrı'nın kendisi değildir.

Filozof ve teolog Anselmus

Bu ilk döneminde yer alsa da bütün skolastik felsefenin en etkili düşünürlerinden sayılan Anselmus, anılması gereken bir başka isimdir (1033-1108). Anselmus özellikle Augustinus'un açtığı yolda ilerlemiş, onun "Anlamak için inanıyorum" sözüne açık ve kesin bir içerik kazandırmış, inancın en yüksek mistik varsayımlarını akıl ile temellendirmeye çalışmıştır. Bütün var olan şeyler, mutlak bir var olan tarafından temellendirilir; aynı şekilde bütün iyi'ler de mutlak iyi ile temellendirilir. Burada açıkça kavramsal realizmde olduğu türden, yani tümel kavramları gerçek varlıklardan sayan bir çıkarsamayla tanrının varlığını kanıtlama yoluna gidilmektedir. Anselmus asıl ününü ontolojik kanıtlama ile sağlamıştır. Buna göre Tanrı, tanımı gereği en yetkin iyi ise, bu en yetkin iyi olanın varolmaması mantıksal bir çelişkidir, dolayısıyla Tanrı'nın varolması çelişmezlik ilkesi gereği zorunludur.

Roscelinus (1050-1125) Orta Çağ felsefesinde nominalizmin kurucusudur. Kavram realizminin karşıtı olarak nominalizm, tümellerin kendinde varlıklar olduklarını kabul etmez, onlar insanın nesnelerin ortak yönlerinden hareketle dile getirdikleri isimlerden ibarettir. Roscelinus, gerçekte var olan şeylerin tikel nesneler olduğunu belirtir.

Skolastik boyunca bu iki eğilim arasında sürüp gidecek olan bir tartışma söz konusu olacaktır; nominalizm skolastiğin çözülüşünü getiren yönelimdir. Bu tartışma felsefe tarihinde Tümeller Üzerine Tartışma olarak geçecektir.[1]

Petrus Abaelardus, skolastik felsefenin önemli isimlerinden bir başkası olarak, Roscelinus'un öğrencisidir, ancak tümeller tartışmasında daha ortalamacı bir yol izlemiştir. Bu yönde ortaya koyduğu zengin tartışmalarla, zamanının en etkili filozoflarından biri olmuştur.

Skolastik felsefenin yükseliş dönemi[değiştir

Skolastik Düşünce Nedir? Stoklastik Düşünce Özellikleri Ve Modern Düşünceden Farkları

Haberin Devamı

Bu düşüncede dinsel kabuller ön planda tutularak dünyayı ve yaşamı açıklama çabası anlatılmaktadır. Akıl ile inanç sorununda aklın dünya üzerinde olup biteni açıklamada yetersiz kalacağı belirtilmiştir. Bu sayede inanç ile birlikte yaşamanın dünyanın daha iyi açıklanabileceği vurgulanmıştır.

Bireyden çok toplumsal yapının daha önde tutulduğu düşünce skolastik düşüncedir. Pek çok alanda din temelleri belirleyici bir unsur olmaktadır. Bu alanlar yönetim, egemenlik, hukuk ve ekonomi alanlarıdır.

Modern Düşünce Nedir?

17. yüzyıl ile gelişmeye başlayan ve aydınlanma dönemine götürülen düşünceye modern düşünce adı verilmektedir. Kilise egemenliğine karşı çıkan kişiler tarafından bu düşünce şekillenmiştir. Daha sonra ise yaşamın pek çok alanında da modern düşünce egemen olmuştur.

Skolastik düşünce ile modern düşünce arasındaki temel farklılıklardan birisi bilim ile aklın ön planda tutulmasıdır. Eldeki veriler ve olgular ile ortaya çıkan modern düşünce kilisenin gücünü de azaltmıştır. Özellikle 19. yüzyıl ile 20. yüzyılların düşünce sistemi haline gelmiştir.

Skolastik Düşünce Özellikleri ve Modern Düşünce Farkları

Felsefede önemli yerleri bulunan skolastik düşünce ile modern düşünce arasında ciddi farklar bulunmaktadır. Skolastik düşünce daha eski yıllara 12 yüzyıla dayanmaktadır. Modern düşünce ise 17. yüzyılda gelişmeye başlamış ve zamanın temel düşünce haline gelmiştir. Skolastik düşünce ile modern düşünce arasındaki farklar ise şunlardır:

Haberin Devamı

- Skolastik düşüncede felsefenin temel konusu din olmaktadır. Modern düşüncede temel konu daha farklıdır. Modern düşüncede felsefe konusu doğa, insan ve evrendir.

- Teoloji felsefe skolastik düşüncede temel unsur olmaktadır. Modern düşüncede ise felsefenin konusu bilimdir.

- Skolastik düşüncede doğada oluşan tüm olaylar sadece din ile açıklanması mümkündür. Modern düşüncede din yerine doğa, deney ve akıl gelmektedir. Modern düşüncede doğanın açıklaması deney ve akıl ile açıklanmaktadır.

- Skolastik düşüncede hayatta bulunan tüm unsurlar dine bağlı olmaktadır. 17. yüzyıl ile hayata giren modern düşüncede ise toplumsal hayat dine bağlı değildir. Burada toplumsal hayat dünyevidir ve her zaman değişebilmektedir.

Haberin Devamı

- Skolastik düşüncede kişiler her zaman geri plandadır. Skolastik düşüncede geri planda olan kişiler modern düşüncede ön planda tutulmaktadır. Böylece modern düşüncede skolastik düşünceye göre bireyler daha ön planda olmaktadır.

- Skolastik düşünce ile modern düşünce arasındaki en temel özellik farklı inanç merkezlilik arasında yaşanmıştır. Skolastik düşünce yapısında her zaman ve her anlamda inanç merkezde tutulmaktadır. Fakat modern düşünce merkezinde temel olarak insan alınmıştır. Modern düşüncede temel insan merkezlidir.

kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır