paraşüt nasıl yazılır / Paraşüt Ne Demek? TDK’ya Göre Paraşüt Sözlük Anlamı Nedir? - Tdk Anlamı Haberleri

Paraşüt Nasıl Yazılır

paraşüt nasıl yazılır

Yamaç paraşütü; özgürlük ve adrenalin vadeden hava sporudur. Kuş bakışı doğanın tüm renklerine şahit olmak ve heyecanlı dakikalar yaşamak isteyenlerin tercih ettiği bu sporu yapabilmek için profesyonel olma zorunluluğu bulunmaz. Lisanslı pilotlar eşliğinde havada süzülürken sadece anı yaşamak yeterlidir.

yamaç paraşütü nedir

Yamaç Paraşütü Nedir?

Yamaç paraşütü, özel bir pist ya da hava aracı gerektirmeyen tamamıyla rüzgâra eşlik edilerek yapılan bir spordur. İngilizcede “paragliding” olarak adlandırılan yamaç paraşütü, ’li yılların başında hava sporları ile ilgilenen kişiler tarafından bulunmuştur. Yamaç paraşütü denilince insanların aklına genellikle serbest paraşüt gelir. Serbest düşüşte bir hava aracı gerekir ve yüksekten salınarak gökyüzünde süzülür. Yamaç paraşütünde ise bir hava aracına gerek yoktur. Dağlardan ya da yüksek yamaçlardan belirli bir hız kazanarak atlanır ve gökyüzüne karışılır.

Yamaç Paraşütü Nasıl Yapılır?

Yamaç paraşütü yapmak için öncelikle bu spora uygun olan yerlere gitmek gerekir. Daha sonrasında uçuş için sadece kas gücüne ve rüzgâra ihtiyaç duyulur. Hayatınıza yamaç paraşütü deneyimini eklemek ve sadece keyifli bir anı bırakmak için gökyüzünde olacaksanız bu sporun yapıldığı yerlerde eğitmenlerden yamaç paraşütü hakkında kısa bilgi alabilir ve pilotların eşliğinde uçabilirsiniz. Eğer bu sporu profesyonel olarak yapacaksanız ve havada saatlerce kalmak istiyorsanız ise Türk Hava Kurumu’nun ücretsiz ve sertifikalı yamaç paraşütü kursuna katılabilirsiniz.

yamaç paraşütü nasıl yapılır

Yamaç Paraşütü Kuralları

Havada hem yamaç paraşütü pilotunu hem de kendinizi tehlikeye atmamak için bazı kurallara uymanız gerekir.

  • Pilot eşliğinde yapılan uçuşlarda kişi tamamıyla pilotun yönlendirmelerine uymalıdır.
  • Çenelikli kask ve can yeleği takılması zorunludur.
  • Uçuş esnasında ilk yardım çantası olmalıdır.
  • Sadece hava durumunun elverişli olduğu yerlerde yamaç paraşüt eğitimi alınmalı ya da uçulmalıdır.
  • Yamaç paraşütü üç kişilik bir spor değildir. Pilot dışında sadece artı bir kişi ile yapılır. Buna da “Tandem Paragliding” denir.
  • Tandem uçuşlarında yedek paraşüt ve kurtarma botu bulundurulması zorunludur.
  • Yamaç paraşütü için gerekli olan rüzgâr uçmadan önce mutlaka kontrol edilmeli, eğer uygunsa ondan sonra başlanılmalıdır.
  • Havada rahatlık sağlayacak kıyafetler giyilmelidir.
  • Kalp rahatsızlığı, yükseklik korkusu, hamile, astım hastası ve kg’dan fazla olanların yamaç paraşütü yapması yasaktır.
  • Alkollüyken yamaç paraşütü yapılmamalıdır.
  • Yamaç paraşütü için yaş sınırı 16’dır. 16 yaşından küçükler için aile izni gereklidir.

Yamaç Paraşütü için Gerekli Malzemeler

Yamaçtan kalkışta ve inişte emniyetli olmak için gerekli olan bazı malzemeler vardır.

yamaç paraşütü malzemeleri

Kanat (Kubbe)

Naylon ipek ve polyester karışımından yapılan kanatlar, uçmak için gerekli olan ilk malzemedir. Uçuş esnasında içi hava ile dolan yamaç paraşütü kanatlarının ağırlığı ise oldukça hafiftir.

Askı İpleri

Kanada bağlı olan ’den fazla askı ipi bulunur. Bu ipler 2 mm ölçüsünde olup çok ince gibi gözükse de kg’a yakın ağırlığı taşıyabilir.

Kuşam (Harness)

Pilotun uçarken karabinalarla kanada bağlı olduğu sert plastikten yapılan oturma yeridir. Bacak ve göğüsten bağlanan bu kuşam pilotun ve varsa yanındaki kişinin vücuduna göre ayarlanır. Bazı kuşamlarda hava yastığı, sırt koruyucu, cepler, yedek paraşüt koyma yeri bulunur.

Taşıyıcı Kolonlar

Kolonlar, askı iplerini kuşama bağlar ve ağırlığı ipler yoluyla taşır. Kalkış esnasında kanatları başa getirilmesi için kullanılan taşıyıcı kolonlar, frenlerin de bulunduğu yerdir.

Yedek Paraşüt

Uçuşa başlanılmadan önce yedek paraşütün olması gerekir. Yedek paraşüt asıl paraşütün uçuş özelliğini kaybettiği anda pilot tarafından devreye sokulur. Yaklaşık 5 m/sn hızla aşağıya inen asıl paraşütü toplamak ise yine pilotun sorumluluğundadır.

Kask

Tam yüz korumalı ya da korumasız olmak üzere iki çeşit yamaç paraşüt kaskı vardır. Bu kaskların havada herhangi bir kaza yaşanmasa bile iniş sırasında oluşabilecek çarpmalardan dolayı kullanılması zorunludur.

Telsiz

Eğitimlerde ve uçuşlarda kullanılan telsiz, yamaç paraşütü yaparken olması gereken bir ekipmandır. Telsizler havadaki diğer pilotlar ve kalkışa geçilen yerdeki ekip ile bağlantıyı kurmayı sağlar. 

Rüzgârölçer

Rüzgârın şiddetini ve darbe aralığını km cinsinden gösteren ve pilotun buna göre hareket etmesini sağlayan bir alettir.

Giysi

Yamaç paraşütü yapmak isteyenlerin merak ettiği şeylerden biri de yamaç paraşütü yaparken ne giyilmesi gerektiğidir. Genellikle yazın tatil beldelerinde yapılacak yamaç paraşütlerine katılacaksanız şort ve tişört gibi rahat kıyafetler giymelisiniz. Yamaçtan kalkış sırasında koşmanızı ve hareket özgürlüğünüzü kısıtlamayacak kıyafetler ve ayakkabılar olmasına dikkat etmeniz gerekir. Eğer esintili bir yerde yamaç paraşütü yapacaksanız ise havada üşümemek için üzerinize kazak/hırka giyebilirsiniz.

Gözlük

Amatör olarak yamaç paraşütünü deneyimleyecek olanların profesyonel bir gözlük kullanmasına gerek yoktur. Ama güneşten ve rüzgârdan korunmak için gözünüzü saracak ve yüzünüzden düşmeyecek bir güneş gözlüğü kullanmanız faydalı olacaktır.

Yamaç Paraşütü Ne Zaman Yapılır?

Yamaç paraşütü genellikle ilkbahar ve sonbahar arasında, açık ve yağmursuz havalarda yapılır. Bunun dışındaki zamanlarda yamaç paraşütü yapılmaz diye kesin bir kural yoktur ama bölgenin hava durumu oldukça belirleyici bir etmendir. 

yamaç paraşütü rotaları

Türkiye’de Yamaç Paraşütü Nerede Yapılır?

Yamaç paraşütü Türkiye’de oldukça yaygın bir spordur. Tatil beldelerinden büyük şehirlere kadar dağ ve yamaçların olduğu birçok yerde yamaç paraşütü yapmak mümkündür. Ayrıca Türkiye’de bazı yerlerde yamaç paraşütü ile m yüksekliklere çıkılabilmektedir. Türkiye’de en çok tercih edilen yamaç paraşütü rotalarını aşağıda bulabilirsiniz.

Babadağ, Marmaris/Muğla

Kuşkusuz ki Türkiye’de yamaç paraşütü için en çok tercih edilen yer Fethiye Ölüdeniz’de bulunan Babadağ mevkidir. Babadağ aynı zamanda Türkiye’de ilk yamaç paraşütü yapılan yer olarak da bilinir. Ölüdeniz’e 45 dakikada uzaklıkta bulunan Babadağ’da üç adet pist yer alır. metre yükseklikten yapılacak yamaç paraşütünde spor tutkunlarını benzersiz ve nefes kesen bir doğa manzarası seafoodplus.infot planınız Fethiye’yi kapsamıyorsa, bir diğer tatil beldesi olan Marmaris’te de yamaç paraşütü yapabilirsiniz.

Muğla’da bulunan Dalaman Havalimanı’na yapacağınız inişten sonra Fethiye, Ölüdeniz ve Marmaris’e giden ulaşım imkânlarını kullanarak yolculuğunuzu tamamlayabilirsiniz.

Ali Dağı, Kayseri

Dünya Yamaç Paraşütü Şampiyonası’nın düzenlediği Ali Dağı, profesyonel ve yarı profesyonel sporcuların tercih ettiği bir bölgedir. Güneyden ve kuzeyden esen rüzgârla, iki ayrı pistin bulunduğu dağda, hava stabil ise uzun soluklu bir yamaç paraşüt keyfi yaşanabilir. Ali Dağı, rüzgârın kontrolünü tam olarak sağlamayacaklar için ise türbülanslı havalarda dikkat edilmesi gereken yerdir.

Şehir merkezine 15 dakikalık mesafede bulunan Ali Dağı’na ulaşmak için Kayseri uçak biletlerinden yerinizi ayırtabilir ve özgürlüğün tadını çıkarabilirsiniz.

Dinamit Tepesi, Pamukkale

Pamukkale’de bulunan Dinamit Tepesi, her türlü hava şartlarını deneyimlemek için yamaç paraşütü eğitiminde tercih edilen bir noktadır. Denizli’nin önemli bir turizm merkezi haline gelmesini sağlayan travertenleri ve Hierapolis Antik Kenti’ni uçuş sırasında kuş bakışı izleyebilirsiniz.

Pamukkale’ye yaklaşık 1 saat uzaklıkta olan Denizli Çardak Havalimanı uçak biletleri için sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Antalya

Yazın dinlenme bölgesi olarak Antalya’yı seçtiyseniz ve tatilinize adrenalin eklemek istiyorsanız yamaç paraşütü turlarına katılabilirsiniz. Konyaaltı, Alanya ve Kaş’ta çok da yüksek olmayan bölgelerde yapacağınız yamaç paraşütü ile hem denizin hem de gökyüzünün mavisinde unutulmayacak anlar yaşayabilirsiniz.

Sıcak havası ve büyüleyici ilçeleri ile yılın her mevsiminde turistlerin tercih ettiği şehre seyahat etmek isterseniz, uçuş detayları için Antalya uçak bileti sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Bursa

Yeşil Bursa’yı bir de yukarıdan izlemek isteyenler Uludağ ve Gürsu’da yapılan yamaç paraşütü uçuşlarına dahil olabilir. Ekipler, arabası olmayan adrenalin tutkunlarına kolaylık sağlayarak en yakın ulaşım noktasından servis hizmeti vermektedir. Bursa-İstanbul arasındaki ulaşım seçeneklerinin artması ve yolculuk süresinin azalması ile gün geçtikçe daha da çok kişinin ilgisini çeken bir şehirdir.

Siz de Bursa’da gezmek daha sonrasında şehri bir de yüksekten seyretmek istiyorsanız, İstanbul uçak bileti sayfasından uçuş detaylarını inceleyebilirsiniz.

Hazarbaba Dağı, Elâzığ

Elâzığ’ın en yüksek dağı olan Hazarbaba kışın kayak, yazın yamaç paraşütü meraklıların ziyaret ettiği bir yerdir. Dağda her yıl mayıs ayında çevre illerin katılımıyla festivaller düzenlenir. Yamaç paraşütü ve daha birçok sporun yapıldığı bu festivalde keyifli ve heyecanlı 2 gün geçirebilirsiniz.

Şehir ve doğa manzarası keşfe çıkmanın yanı sıra göl üzerinde de yamaç paraşütü yapmak isterseniz Pegasus’un Elâzığ uçak bileti sayfasını inceleyebilirsiniz.

Bozdağ, İzmir

İzmir, Ödemiş ilçesindeki Bozdağ ile yamaç paraşütünde öne çıkan iller arasındadır. Hem amatörlerin hem de profesyonellerin farklı bölgelerde yamaç paraşütü yapabileceği bu bölgede, uçuş sonrası iniş noktası ise bir spor sahasıdır.

Yamaç paraşütü deneyimini de dahil edeceğiniz unutulmaz bir seyahat için İzmir uçuş detaylarına göz atabilirsiniz.

Gölbaşı, Ankara

Türkiye’nin başkenti Ankara’ya gittiğinizde tarih ve kültür turunun yanı sıra biraz macera da yaşamak isterseniz Gölbaşı’nı ziyaret edebilirsiniz. Ankaralıların doğa ile baş başa kalmak istediği zaman da gittiği Gölbaşı’nda, pilot eşliğinde yamaç paraşütü yapıldığı gibi üniversite havacılık kulüpleri tarafından eğitimler de verilmektedir.

Ova üzerinde rüzgâra yön verenlerden olmak isterseniz Ankara uçak bileti sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Boztepe, Ordu

Boztepe, Ordu’ya gelen turistlerin teleferik ile ulaşım sağladığı ve şehir manzarasını izlediği turistik bir bölgedir. Siz de hem şehri hem de Karadeniz’i kuş bakışı seyretmek için yamaç paraşütü yapabilirsiniz. metre kalkış pistinin bulunduğu Boztepe, Türkiye’de yamaç paraşütünün ilk yapıldığı yerlerden biri olarak da Ordu’nun göz bebeği niteliğindedir.

Özellikle bahar ya da yaz aylarında rahatlıkla gezebileceğiniz şehre düzenlenen uçuş detaylarına Ordu uçak bileti sayfası üzerinden ulaşabilirsiniz.

Adana

Adana, Türkiye’de yamaç paraşütü pilotu yetiştirmede ilk sırada yer alır. Bunun sebebi hem şehirdeki Adana Havacılık ve Adrenalin Sporları Kulübü’nün düzenli eğitimleri hem de Adana’nın yılın her mevsiminde yamaç paraşütüne uygun hava koşullarını sağlamasıdır.

Her yıl ekim ayında düzenlenen yamaç paraşütü festivaline katılmak ve havadaki binlerce kişiden biri de siz olmak istiyorsanız, Adana uçak bileti sayfasını ziyaret ederek seyahatinizi organize etmeye başlayabilirsiniz.

Hatay

Tarihi, zengin kültürü ve mutfağı ile Türkiye’nin turistik kentlerinden olan Hatay, üç farklı bölgeden sunduğu yamaç paraşütü deneyimi ile 7’den 77’ye herkese hitap eder. Dağ ve nehirlerin üzerindeyken zamanın hiç geçmemesini ve hep havada kalmayı dileyebilirsiniz.

Hatay’ı tüm güzellikleriyle keşfedebileceğiniz kapsamlı bir seyahat planlı hazırlamak için Hatay uçuş detaylarına göz atabilirsiniz.

Trabzon

Yamaç paraşütü ile yeşilin her tonunu seyre çıkacağınız Uzungöl’de deneyimli pilotlar ile keyifli dakikalar geçirebilirsiniz. Uçuşunuz sonrasında pilotlar tarafından çekilen ve size verilecek olan fotoğraflarla, Trabzon seyahatinizi ölümsüzleştirebilirsiniz.

Karadeniz’in incisi Trabzon’u karış karış gezmek ve hayran kalınacak güzelliklere eşlik etmek için Trabzon seyahatinizi planlamaya başlayabilirsiniz.

İstanbul

İstanbul uçak biletiniz hazırsa ve bu bölgedeki tüm yamaç paraşütü alanlarını görmek, kendinize adrenalin dolu bir hafta ayırmak isterseniz yamaç paraşütü rotalarını gezebilirsiniz.

Ormanlı

İlk durak İstanbul’un saklı cenneti Ormanlı olabilir. Rüzgârın falezlerle birlikte farklı bir hava akımı yarattığı bu bölge, İstanbul’da şehir hayatından uzaklaşmak ve yamaç paraşütü deneyimlemek isteyenlerin ilk tercihler arasında yer alır.

Kartepe

Kışın kayak merkezi alanı olarak hizmet veren Kartepe, yazın ise yamaç paraşütü için elverişli bir ortam sunar. metre yükseklikten Körfez manzarasına karşı yapılacak olan yamaç paraşütü, Sapanca Gölü’nden Karadeniz’e kadar geniş bir manzara vadeder. 

Serdivan

Sakarya’da ise yamaç paraşütü durağı Serdivan bölgesinde bulunan Kırantepe’dir. “Paraşüt Tepe” olarak da adlandırılan bu tepede yamaç paraşütü için tercih edilen yükseklik metre olsa da, hava durumunun elverişliliği dahilinde metreye kadar çıkabilir.  Mart-ekim ayları arasında saatleri arasında hizmet veren Paraşüt Tepe’de, tandem uçuşlarının yanı sıra bireysel uçuşlar da yapılabilmektedir.

Abant

Bolu Abant, sadece sakin bir hafta sonu geçirmek isteyenlerin değil, maceraperestlerin de tercih ettiği bir rotadır. Uluslararası Yamaç Paraşütü yarışmalarının da düzenlendiği Abant Dağları’nda, Abant’ın mevsim geçişlerinde sunduğu muhteşem manzaralara tanıklık edebilirsiniz.

Uçmakdere, Tekirdağ

Uçmakdere, yamaç paraşütünde hem Tekirdağ’ın hem de Türkiye’nin gözde rotalarından biridir. Uçmakdere’de, Tekirdağ Yamaç Paraşüt Kulübü tarafından tandem uçuşları ve 1 haftalık pilot eğitimleri verilmektedir.

Uçmakdere Yamaç Paraşütü Festivali’ne katılmak ve diğer tüm yamaç paraşüt tutkunları ile bir arada olmak için İstanbul uçak bileti alarak 2,5 saatte Tekirdağ’a gidebilirsiniz. Tekirdağ şehir merkezine 35 km uzaklıkta bulunan Uçmakdere’ye ulaşım sağlamak için Pegasus’un araç kiralama hizmetini kullanabilirsiniz.

Eskişehir

Yamaç paraşütünü profesyonel olarak gerçekleştirmek ve sertifikalı bir pilot olmak istiyorsanız, Türk Hava Kurumu’nun Eskişehir’de bulunan İnönü Eğitim Merkezi’ne başvurunuzu gerçekleşseafoodplus.infoşehir’e ulaşım için Kayseri uçak bileti alabilirsiniz.

Dünyada En İyi Yamaç Paraşütü Rotaları

Yamaç paraşütü hobisini profesyonelliğe dönüştürmek isteyenler için keşfedilecek pek çok özel yamaç paraşütü rotası bulunur. İsviçre, Fransa, Almanya, Sırbistan ve Gürcistan; bu keyfi başka ülkelerde deneyimlemek isteyenlerin tercih ettiği lokasyonlar arasındadır.

İsviçre

Dünyada yamaç paraşütü yapılacak yerlerin başında ilk sırayı İsviçre alır. Yamaç paraşütü yapmaya elverişli doğası ve kar manzarası ile muhteşem bir deneyim sunan İsviçre Wengen’de, sınırlarını zorlayan profesyonellerden amatörlere kadar birçok sporcu bulunur. UNESCO tarafından koruma altına alınmış bu bölgede yılın hemen hemen her döneminde yamaç paraşütü yapılsa da tavsiye edilen mevsim ilkbahardır.

İsviçre seyahatinizi yamaç paraşütü deneyimiyle taçlandırmak isterseniz, İsviçre’deki uçuşlara göz atabilirsiniz.

Fransa

Fransa’nın çeşitli yerlerinde yamaç paraşütü yapmak mümkündür; ama Dune du Pilat’taki kumul manzarasına karşı yapılan yamaç paraşütü turistlere bambaşka bir deneyim vadeder. Batı Avrupa’nın en ünlü yamaç paraşüt alanlarından biri olan bu bölgenin rüzgârı, farklı teknikler denenmesine imkan tanır.

Dune du Pilat’a ulaşım sağlamak için Fransa uçuş noktalarını inceleyebilirsiniz.

Almanya

Almanya seyahatinize yamaç paraşütü deneyimi eklemek isterseniz, rotanızı Bavyera Alpleri'ne çevirebilirsiniz. Walt Disney masallarındaki kalelere ilham olan Neuschwanstein Şatosu’nun muhteşem manzarasına ev sahipliği yapan Bavyera Alpleri, konuklarına unutulmaz bir an seafoodplus.infoe Alpleri’nin yer aldığı Essen bölgesine en yakın havalimanlarından biri de Düsseldorf’tadır.

Yamaç paraşütü için sabırsızlanıyorsanız Düsseldorf uçuşları ile hayallerinize kısa sürede ulaşabilirsiniz. 

Sırbistan

Yamaç paraşütü deneyimini Sırbistan’da yaşamak isterseniz, Balkanların en eski şehirlerinden biri olan Niş’i tercih edebilirsiniz.

Niş’e ulaşım için Belgrad uçuşlarına göz atabilirsiniz. 

Gürcistan

Gürcistan’da yamaç paraşütü deneyimi yaşamak isterseniz, bu ekstrem spora elverişli yapısı ile oldukça tatmin edici bir deneyim sunan Kazbegi’yi ziyaret edebilirsiniz. Kafkas Dağları’nın zirvelerinden Gürcü köy evlerine kadar uzun bir hava yolculuğu vadeden bölgeye, Türkiye’den yapacağınız kısa bir Gürcistan uçuşu ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Gürcistan seyahatinizi kentin tarihi güzellikleri ile de taçlandırabilirsiniz.

***

NOT: Eğer spor ekipmanlarınızı uçak seyahatinizde yanınızda götürmeyi planlıyorsanız Müşteri Hizmetlerimizi arayarak uçuşunuza ilgili hizmeti ekletmeniz gerekmektedir.

Spor Ekipmanları Taşıma Ücretlerini Öğrenmek için Tıklayın

Paraşüt Nedir, Paraşüt Ne Anlama Geliyor

İlk defa duyduğumuz Paraşüt gibi kelimelerin anlamlarını öğrenme güdüsü sonucunda; o kelimenin ne anlama geldiği ister istemez merak ediliyor. Paraşüt ne demek; Gündelik yaşamımızda çokça karşımıza çıkan Paraşüt ne anlama gelir? Kökeni ilginç olan Paraşüt kelimesini ilk defa işiten kişiler Google üzerinden TDK’ya göre Paraşüt nedir ? sorusunun cevabını arıyor. Peki, Paraşüt ne demek, Paraşüt kelimesinin kökeni ne, Paraşüt kelimesinin kaç farklı anlamı var, Paraşüt sözcüğünün TDK’ye göre anlamı nedir?

parasut-ne-demek, parasut-nedir, parasut-tdk

Paraşüt Ne Demek? Paraşüt TDK Sözlük Anlamı Nedir?

Paraşüt kelimesinin TDK sözlük anlamı; isim &#; Hava taşıtından, yüksek bir yerden atılan bir cismin veya atlayan bir insanın kontrollü biçimde yere inmesini sağlayan araç.

Paraşüt kelimesi, günlük hayatta vatandaşların sıklıkla kullandığı kelimelerden bir tanesidir. Dilimizde yer alan Paraşüt kelimesi, gerek günlük hayatta, gerekse sosyal medyada kullanılan sözcüklerden birisi olarak öne çıkmaktadır. TDK&#;ya göre çeşitli anlamları olan Paraşüt kelimesi, Türkçe’de tek başına ya da farklı cümleler ile beraber kullanılabilir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir