Tansiyon ilacı raporu hangi doktor yazar

Tansiyon Ilacı Raporu Hangi Doktor Yazar

tansiyon ilacı raporu hangi doktor yazar

Yüksek Tansiyon Hastası Hangi Bölüme/Doktora Gitmeli?

Haberler

Sağlık

Hastalıklar

Yüksek Tansiyon Hastası Hangi Bölüme/Doktora Gitmeli?

Yüksek tansiyon, tüm dünyada görülen kronik bir rahatsızlıktır. Günümüzde her yaştaki insan karşılaşılan yüksek tansiyon, özellikle 65 yaş üstünde daha sık yaşanır. Sağlıklı bir insanda büyük tansiyonun 90- 120, küçük tansiyonun ise 60-80 aralığında olması beklenir. Hipertansiyon olarak da bilinen bu durum genellikle 180/ 100 mmHg'nün üzerine çıkmadığı durumlarda herhangi bir belirti göstermeyebilir. Hipertansiyon uzun vaade de kişinin organlarına ciddi zarar verir. Eğer tedavi edilip kontrol altına alınmaz ise kalp krizi ve felç, anevrizma, metabolik sendrom, hafıza problemleri, demans ve kalp yetmezliği gibi durumlar görülebilir. Peki, yüksek tansiyon hastası hangi bölüme/doktora gitmelidir? İşte detaylar...

Yüksek tansiyonun birçok nedeni bulunmaktadır. Bunlar genetik olabileceği gibi çevresel faktörlerden de kaynaklanabilir. Kişinin birinci dereceden akrabalarında yüksek tansiyon var ise bu durumun olma olasılığı yüksektir. Aynı zamanda ideal kilosunun üstünde olan kişilerde yüksek tansiyon, diyabet oluşabilir. Yüksek tansiyona neden olan diğer rahatsızlıklar ise; böbreklerde oluşan tümörler, kronik hastalıklar, böbrek damarlarında tıkanıklık, kafa içi basıncın yüksek olması, aort damarının kalpten çıktığı bölgenin dar olması, tiroit bezi hastalıkları, kolesterol yüksekliği, gebelik, şeker hastalığı, doğum kontrol hapları, kokain, sigara ve alkol kullanımıdır. Bazı yetişkinlerde yüksek tansiyona yol açan bir faktör bulunamaz. Bu duruma ise esansiyel hipertansiyon denilir. Sağlık için oldukça riskli bir durum olan yüksek tansiyon hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Yüksek Tansiyon Belirtileri

Yüksek Tansiyon Belirtileri

Yüksek Tansiyon Hastası Hangi Bölüme/Doktora Gitmeli?

Yüksek Tansiyon Hastası Hangi Bölüme/Doktora Gitmeli?

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda

Son Güncellenme:

LinkedinFlipboardLinki Kopyala

Bugünden itibaren yürürlüğe girecek yeni düzenlemeye göre, milyonlarca tansiyon hastasının büyük bölümünün kullandığı ‘Anjiotensin Reseptör Blokörü (ARB)’ adlı grupta yer alan tansiyon ilaçları ile kolesterol ve trigliserid düşürücü ilaçlar artık uzman doktor raporu olmadan reçetelendirilip eczaneden alınamayacak. İstanbul Eczacı Odası, hastaların ilaçlarına daha zor ulaşacağını belirterek, SGK’nın söz konusu kararının hastaların hayatını tehlikeye attığını savundu.

‘Birçok yerde uzman hekim yok’
İstanbul Eczacı Odası Başkanı Semih Güngör, “Hasta ARB grubu ilacı aile hekimi yazdığında, bir kutu olarak, katılım payını vererek alabiliyordu. Şimdi bu ortadan kalktı. Bu ilaçla ilgili raporun uzman hekim tarafından düzenlenmesi zorunluluğu getirildi. Artık hipertansiyon ilaçları bir uzman hekim raporuna dayanılarak yazılabilecek” dedi. Türkiye’nin birçok yerinde ilgili uzman hekimin olmadığına işaret eden Güngör, özellikle küçük şehirlerde ve ilçelerde sorun yaşanacağını belirterek şöyle devam etti:
“İlgili uzman denince o hastanenin kardiyoloji bölümü ve ilgili uzmanı bulunacak. Bu uzman her hastanede yok. Öyle iller, ilçeler, bucaklar var ki uzman doktor yok. Türkiye’nin nerdeyse yarıya yakınında tansiyon hastalığı var ve bunların yarısından fazlası bu ilaçları kullanıyor.
İlaç tüketimine bakıldığında da neredeyse kullanılan tüm ilaçların yarısını bu grup tansiyon ilaçları oluşturuyor. İlaçları biten hastaların tedavileri bugünden itibaren aksayacak. Ne zamana kadar? Rapor alıp yeni düzenlemeye ayak uydurana kadar. Gereken tahlilleri yaptırmak zorunda kalan hasta cebinden ilacı alacak parası da yoksa bu süreçte ilacını kullanamayacak. İlaç kullanamayınca tansiyonu yükselecek ve ona bağlı diğer hastalıkları tetikleyecek.”

Haberin Devamı

Sistem nasıl işleyecek? Raporu olmayan hastaların bugünden itibaren ilaçlarına ulaşabilmek için hastanelere gidip uzman bir hekime muayene olması gerekecek. Uzman doktor imzalı rapor çıkaracak hasta, ilaçlarını aile hekimine yazdırabilecek. Aile hekimi, uzman doktor raporu olmadan ilacı reçetelendiremeyecek. Uzman hekim raporu bulunmayan hastalar, ilaç parasını kendi cebinden ödeyecek. Kolesterol ve trigliserid düşürücü ilaçları kullanan hastalar için de rapor şartı getiriliyor. Rapor için gereken tahlillerde kolesterol ve trigliseridlerinin yüksek çıkması gerekiyor. Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) raporunun çıkarılması için hastaya solunum fonksiyon testi yapılması şartı da getirildi.

Haberin Devamı

Kolesterol yüksek değilse rapor yok!Semih Güngör, kolesterol ve trigliserid düşürücü ilaçları kullanan hastaların nasıl rapor çıkaracaklarının bir muamma olduğunu söyledi. Göngör, “Bugüne kadar kolesterol düşürücü ilaç kullananlara 6 ayda bir tahlil yapılıyordu ve belli değerin altına düşmediği takdirde aile hekimi tarafından ilaç yazılabiliyordu. Şimdi onların da uzman hekime gidip rapor çıkartması gerekiyor. Rapor esnasında tahlillerin yenilenmesi gerekiyor. Şimdi hasta tahlil yaptırdığında tedavi altında olduğu için, kolesterolü belirlenen değerlerin altında çıkacak. Hasta ilacını kesmek ve kolesterol düzeyinin yükselmesini beklemek durumunda kalacak” dedi.

Yüksek tansiyon için hangi bölüme/doktora gidilir?

Yüksek tansiyon (Hipertansiyon), kanın damar duvarlarınıza karşı uzun vadeli kuvvetinin, sonunda kalp hastalığı gibi sağlık sorunlarına neden olabilecek kadar yüksek olduğu yaygın bir durumdur. Kan basıncı hem kalbinizin pompaladığı kan miktarı hem de atardamarlarınızdaki kan akışına direnç miktarı ile belirlenir. Kalbiniz ne kadar çok kan pompalar ve damarlarınız ne kadar dar olursa, tansiyonunuz o kadar yüksek olur. Peki, Yüksek tansiyon için hangi bölüme/doktora gidilir? Merak edilenler haberimizde...

Sozcu.com.tr

Yayınlanma: 16:25 - 01 Ağustos 2019 Güncellenme:

Yüksek tansiyon için hangi bölüme/doktora gidilir?

“Sessiz düşman” olarak da bilinen yüksek tansiyon değerleri genellikle hiçbir belirti göstermez ve yıllar içerisinde gelişme eğilimindedir. Yüksek tansiyon ciddi komplikasyonlara yol açabilir ve kalp hastalığı, felç ve ölüm riskini artırır. Yüksek tansiyonun akut nedenleri arasında stres önemli bir yere sahiptir, ancak kendi başına olabilir veya böbrek hastalığı gibi altta yatan bir durumdan kaynaklanabilir. Şimdi, Yüksek tansiyon için hangi bölüme/doktora gidilir? Gelin hep birlikte öğrenelim…

YÜKSEK TANSİYON BELİRTİLERİ

Tansiyon değerleri tehlikeli bir şekilde yüksek seviyelere ulaşsa bile, tansiyonu yüksek olan kişilerin hiçbirinde belirti veya semptom yoktur. Yüksek tansiyonu olan birkaç kişinin baş ağrısı, nefes darlığı veya burun kanaması olabilir, ancak bu belirti ve semptomlar spesifik değildir ve genellikle yüksek tansiyon şiddetli veya yaşamı tehdit edici bir aşamaya ulaşana kadar ortaya çıkmaz.

YÜKSEK TANSİYON NEDENLERİ

İki tür yüksek tansiyon vardır.

Birincil (esansiyel) hipertansiyon

Çoğu yetişkin için, yüksek tansiyonun tanımlanabilir bir nedeni yoktur. Birincil (esansiyel) hipertansiyon adı verilen bu yüksek tansiyon türü, yıllar içinde yavaş yavaş gelişme eğilimindedir.

İkincil (sekonder) hipertansiyon

Bazı insanlar altta yatan bir durumdan kaynaklanan yüksek tansiyona sahiptir. Sekonder hipertansiyon adı verilen bu yüksek tansiyon aniden ortaya çıkma eğilimindedir ve primer hipertansiyondan daha yüksek tansiyona neden olur. Çeşitli durumlar ve ilaçlar aşağıdakiler de dahil olmak üzere ikincil hipertansiyona neden olabilir:

– Obstrüktif uyku apnesi
– Böbrek sorunları
– Adrenal bezi tümörleri
– Tiroid problemleri
– Kan damarlarında doğuştan belirli kusurlar
– Doğum kontrol hapları, soğuk algınlığı ilaçları, dekonjestanlar, reçetesiz satılan ağrı kesiciler ve bazı reçeteli ilaçlar gibi belirli ilaçlar
– Kokain ve amfetaminler gibi yasadışı ilaçlar

YÜKSEK TANSİYON İÇİN HANGİ BÖLÜME/DOKTORA GİDİLİR?

Kan basıncınız 120/80 mm Hg’nin altındaysa normaldir. Yüksek kan basıncı, 120 ila 129 mm Hg arasında değişen bir sistolik basınç ve 80 mm Hg’nin altında bir diyastolik basınçtır. Yüksek kan basıncı, kan basıncını kontrol etmek için adımlar atılmadığı sürece zamanla kötüleşir. 1. evre hipertansiyon, 130 ila 139 mm Hg arasında değişen bir sistolik basınç veya 80 ila 89 mm Hg arasında değişen bir diyastolik basınçtır. 2. evre hipertansiyon ise 140 mm Hg veya daha yüksek bir sistolik basınç veya 90 mm Hg veya daha yüksek bir diyastolik basınçtır. Bu değerlere göre eğer yüksek tansiyondan şüpheleniyorsanız dahiliye veya kardiyoloji polikliniklerine başvurmanız ve tetkiklerinize göre tedavinizi düzenlemeniz gerekir.

Yüksek tansiyon hastalarının yemesi gereken 11 gıdaİlginizi ÇekebilirYüksek tansiyon hastalarının yemesi gereken 11 gıda

Ağrıbaş ağrısıdoktornefes darlığıÖlümSağlıksoğuk algınlığıyüksek tansiyon

Hipertansiyon (Yüksek Tansiyon)

Hipertansiyon, atardamarlar içindeki kan basıncının yüksek olması demektir. Bu yükseklik, önce damar sistemini yıpratmakla yola başlar ve sonrasında, damarları bozulan organların bizzat kendilerini de iflasa sürükleyerek yoluna devam eder. Öncelikle göz, böbrekler, kalp ve beyin olmak üzere, zaman içinde tüm organlar etkilenir.

Yüksek Tansiyon Nedir?

Tıbbi kılavuzlara göre hipertansiyon teşhisi, yapılan ölçümlerin çoğunda büyük tansiyonun 140 mmHg ve/veya küçük tansiyonun 90 mmHg üzerinde ölçülmesi ile konur denilse de, ideal tansiyon değeri 120/80 mmHg'dır. Yüksek tansiyonun tedavi edilmeye çalışıldığı durumlarda hedef tansiyonun 120/80mmHg'ya indirilmesine yönelik değil, tedavi hedefi 140/90, hatta 65 yaşın üzerindekilerde 150/90 mmHg'ya kadarki düzeylerin hedeflenmesi uygundur.

Tansiyon yüksekliğinin genellikle baş ağrısı, ense veya tepe ağrısı-zonklaması, baş dönmesi, kulaklarda uğultu, çarpıntı hissi, bulantı gibi yakınmalarla seyrettiği iyi bilinir. Ancak yüksek tansiyon vücutta ne kadar uzun süredir yer edinmişse, vücut bazen bunun belirtilerine alışır veya bir nevi körleşme olabilir. Tansiyon yüksek olduğu halde hiçbir şikayetin olmaması ve kendini iyi hissetmek, ne yazık ki tansiyonun zarar vermemesi anlamına gelmez. Tüm damar sistemi, kalp ve diğer organlar, o sırada hissedilmese de, içten içe ve sessiz sedasız iflasa sürüklenebilir.

Hipertansiyon (yüksek tansiyon) tedavisinde hekimler olarak en sık yaşadığımız sıkıntı, insanların tansiyon ilaçlarına bakışıdır. Elbette tuz azaltılacak, elbette kilo verilecek, düzenli yürüyüş yapılacak ve elbette stresten kaçınılacak. Bunlar temel unsurlardır. Ama ciddi bir hipertansiyonla sadece bu önlemleri kullanarak baş etmek mümkün değildir. Sarımsak, limon, kekik yağı, keten tohumu gibi yöntemler de genellikle teselliden öte bir değer taşımazlar.

"Vücut erkenden ilaca alışmasın diye tansiyon ilacı almamak" sık karşılaşılan bir olgudur. Hemen ilaç başlanılmayabilir, öncelikle stresten kaçınarak, tuzu azaltarak, yürüyüş yaparak ve kilo fazlalığı varsa verilerek tansiyon düşürülmeye çalışılabilir.  Tansiyon yapılanlara rağmen inmiyorsa tansiyon ilacına başlanmalıdır. Bazı hastaların, bu ilaçları almanın böbrekleri veya karaciğeri yorduğu, hep ilaç almanın vücutta alışkanlık yapacağı ve ilaçlara bağımlı olmak istemedikleri gibi söylemleri olmaktadır.

Organlar, böbrekler bu ilaçların alımından değil, alınmadığı ve hipertansiyon gereği gibi tedavi edilmedi için zarar görür. Uygun şekilde tedavi edilmeyen bir hipertansiyonun kanserden farkı yoktur.


Diğer bir sorun, ilaç alınıyor ama tansiyon yine de düzelmiyorsa durumu böyle kabullenme yanlışıdır. Belli dozda bir ilaç alınıyor ve tansiyon hala düzelmemiş olabilir. Yapılması gereken durumu böyle kabullenmek değil, tedaviyi daha da artırmaktır. ilaç dozu veya ilaç adedi arttırılabilir. 


Tansiyon İlaçları Alışkanlık Veya Bağımlılık Yapmaz.

Bu ilaçları sürekli alınmak zorunda olması, bu ilaçlar yüzünden bağımlılık kazandığı anlamına gelmez. Hipertansiyon idrar yolu iltihabı veya zatürre gibi bir müddet ilaç almakla iyileşen bir hastalık değildir. Genellikle sürekli bir hastalıktır. Böyle bir hastalığın tedavisi de sürekli olur.


Tansiyon İlaçları, Sürekli Alınmalıdır

Tansiyon normalken ilaç almak tansiyonu düşürmez ve yükselmenin önüne geçer. İlacın dozu, türü, alınış şekli değişik zamanlarda doktorunuz tarafından ihtiyaca göre değiştirilebilir.

İlaçları Bir Süre Sonra Kesmek Mümkün Müdür?

Bu ilaç kullanımı için bir süre verilmesi doğru değildi. Büyük çoğunlukla hayat boyunca alınması gerekecektir. Kilo verilmesi, düzenli egzersiz yapılması, olaylara verilen tepkilerin  değişimi, zihinsel ve bedensel gevşeme teknikleri konusunda kendinizi geliştirmeniz durumunda ilacın bırakılması mümkün olabilecektir.

Sık alınan ağrı kesici ve romatizma ilaçları, soğuk algınlığı ilaçları başta olmak üzere pek çok ilaç da tansiyon yükselmesine veya hipertansiyonun tedaviye direnç göstermesine sebep olabilir. Çok gerekli olmadıkça ağrı kesici ilaçları ve akıntı giderici nitelikteki grip ilaçlarını almamaya çalışın.

İç Hastalıkları (Dahiliye) doktorlarımızdan muayene randevusu almak için, 444 77 99 nolu telefondan arayabilir veya e-randevu hizmetimizden yararlanabilirsiniz.

Tansiyon İçin Hangi Doktora Gidilir? Tansiyona Hangi Bölüm Bakar?

Tansiyon İçin Hangi Doktora Gidilir?


Tansiyon hastalığı için İç Hastalıkları Uzmanı veya Kardiyoloji doktoruna gidilir.

Tansiyona Hangi Bölüm Bakar?

Tansiyon hastalığına, hastanelerin Dâhiliye poliklinikleri ve Kardiyoloji poliklinikleri bakar.

Yüksek Tansiyon Belirtileri Nelerdir?

Kulaklarda çınlama ve uğultu,

Yürürken ve merdiven çıkarken zorlanma,

Nefes darlığı,

Bulanık veya çift görme,

Baş dönmesi ve baş ağrıları,

Halsizlik,

Bacaklarda şişlik,

Burun kanaması,

Aşırı terleme,

Düzensiz kalp atışı,

Gece fazla idrara çıkma,

Yorgunluk

Yüksek Tansiyon Nelere Sebep Olur?

İnme ve felç riski,

Kalp krizi geçirme,

Şah damarında tıkanıklık,

Kalp yetersizliği,

Göz dibinde kanama,

Ana atardamarlarda genişleme,

Aort damarında yırtılma,

Bacak ve kol damarlarında yırtılma,

Böbrek yetersizliği,

Beyin kanaması.

Hipertansiyona Karşı Alınabilecek Önlemler Nelerdir?

Tuz alımın azaltılması gerekir:

Gereğinden fazla tuz tüketimi, tansiyonun yükselmesini tetikleyen en önemli etkendir. Günlük alınabilecek tuz miktarı, 2 mg. Altında olması gerekir.

Şeker alımının azaltılması gerekir:

Tansiyon hastalarının büyük bir bölümünde şeker hastalığı gelişebilir. Aynı şekilde Şeker hastaları arasında da tansiyon hastalarına sıklıkla rastlanır. Bu sebeplerle günlük şeker alımını en aza indirgemek gerekir.

Hareketli bir yaşam için kilo verilmesi gerekir:

Fazla kilolu olan kişilerin yaklaşık % 40’ında yüksek tansiyon gelişir.

Alkol ve Sigara alışkanlığının bırakılması gerekir:

Aşırı alkol ve sigara tüketimi, tansiyonu tetikleyen en önemli faktörlerden biridir.

Aşırı stresten uzak durulması gerekir;

Yoğun ve uzun çalışma hayatı, sınav stresi gibi etkenler, tansiyon üzerinde olumsuz etki sağlar.

Tansiyon Ilacı Raporu Hangi Doktor Yazar

Bu değerlere göre eğer yüksek tansiyondan şüpheleniyorsanız dahiliye veya kardiyoloji polikliniklerine başvurmanız ve tetkiklerinize göre tedavinizi düzenlemeniz gerekir.

Tansiyon ilacı raporu hangi bölüme girer?

Tansiyon hastalığı şüphesi olan kişiler kardiyoloji ya da dahiliye polikliniklere başvurmaları gerekmektedir. Tansiyon hastalığının tanı ve tedavisi için ilk olarak dahiliye bölümüne başvurmak daha doğru olmaktadır.

Tansiyon ilacı için rapor nasıl alınır?

Sistem nasıl işleyecek? Raporu olmayan hastaların bugünden itibaren ilaçlarına ulaşabilmek için hastanelere gidip uzman bir hekime muayene olması gerekecek. Uzman doktor imzalı rapor çıkaracak hasta, ilaçlarını aile hekimine yazdırabilecek. Aile hekimi, uzman doktor raporu olmadan ilacı reçetelendiremeyecek.

Aile hekimi ilaç raporu verebilir mi?

Aile hekimlerinin ilaç raporu yazma yetkisi bulunmamaktadır. Devlet ve üniversite hastaneleri doktorları ilaç raporu verebilir.

Yüksek tansiyon hastası yüzde kaç rapor alır?

Bence kontrolü altında olduğunuz bir doktor varsa ve bulunduğu hastane yetkili hastahaneler arasında ise, durum bildirir rapor için o hastaneye başvuru yapın. Dediğiniz gibi, % 40 ve üzeri rapor verilirse, erken emeklilik vs. bir çok haktan yararlanabilir duruma gelirsiniz... hipertansiyona % 10 veriyorlar..

Kullanıcılar bunları da sordu

İlaç kullanım raporu nasıl alınır?

İlaç raporu almak için yalnızca kimlik belgesi ile randevu almak ve hastaneye başvuruda bulunmak yeterlidir. E-Devlet ilaç raporu sorgulama nereden, nasıl yapılır? E-Devlete şifre ve T.C. kimlik bilgileri ile giriş yaptıktan sonra SGK İlaç Raporu Sorgulama sayfasına giriş yapıp ilaç raporunuzu sorgulayabilirsiniz.

Tansiyon kac olursa hastaneye gitmeli?

İdeal tansiyon 120/80 ve altındaki tansiyon değerleridir. Hastanın tansiyonu 120/80'in üstünde ise sağlıklı yaşam tarzı değişikliğiyle tedavi süreci başlıyor. Eğer tansiyon 140/90'dan yüksekse o zaman ilaç tedavisi devreye giriyor.

Tansiyon raporunu kim verir?

Uzman doktor imzalı rapor çıkaracak hasta, ilaçlarını aile hekimine yazdırabilecek. Aile hekimi, uzman doktor raporu olmadan ilacı reçetelendiremeyecek. Uzman hekim raporu bulunmayan hastalar, ilaç parasını kendi cebinden ödeyecek.

Tansiyon hastası rapor alabilir mi?

Hipertansiyon engelli raporu almak için sağlık bakanlığı tarafından yetki verilen tam teşekküllü hastanelere başvurmanız gereklidir. En yakın tam teşekküllü hastaneye başvuru da bulunarak ve engelli raporu almak için hastane içerisinde yer alan sağlık kurulu birimini ziyaret etmelisiniz.

Raporlu ilaç yazdırmadan alınır mı?

SUT kapsamında belirli kronik hastalıklarda ilaçların eczanece karşılanabilmesi için mutlaka MEDULA sistemine ilaca dair hekim raporunun tanımlanmış olması gerekiyor. Bu sistem sayesinde hastaların her seferinde ilaç yazdırmak için doktora gitmelerine gerek kalmıyor.

İlaç raporu nasıl alınır 2022?

İlaç Raporlarında Geçerlilik Süresi 2022 Yılsonuna Kadar

Buna göre 01.06.2022 tarihi itibariyle tüm ilaçlar Sağlık Uygulama Tebliği hükümlerine uygun olarak düzenlenen “hekim reçetesi” karşılığında SGK'ca sözleşmeli eczanelerden temin edilebilecek.

Tansiyon hastası olan erken emekli olabilir mi?

Örneğin tansiyon, kolesterol, aslım, şeker hastalığı gibi problemlerin hepsi ayrı ayrı değerlendirildiğinde bir kişide toplandığında rahatsızlık durumuna göre bunların toplamı yüzde atmış ve üzerine çıkıyorsa bu kişi malulen emekli olabilir.

Sağlık raporu almak için neler gerekli?

Gerekli Evraklar
  • 1 adet fotoğraf.
  • 1 adet kimlik fotokopisi.
  • Sürücü raporlarında sevk belgesi.
  • Durum Bildirir Tek Hekim Raporu için kişiye ait sağlık bilgi formu (Merkezimizden temin edilmektedir)

ForumSağlık2023

İlaç Raporu Olan Bir İlaç Neden Aile Hekimliğinde Yazılamaz

Hastalanırsak

Kronik hastalığı olanlar için belli süreli ilaç kullanım raporları çıkarılıyor. Hasta ilaç raporunun süresi boyunca kullandığı bu ilacı aile hekimine yazdırabiliyor. Bu 2. basamak sağlık hizmeti sunucularındaki ve acillerdeki gereksiz yığılmayı önlüyor. Hatta pandemi döneminde bu ilaçlar doğrudan reçete edilmeden eczaneden de alınabildi.

Annemin yaşadığı bir sorun nedeniyle değişik bir uygulamadan haberdar oldum. Annem "Neurontin" diye bir ilacı Ağrı Kliniğinin raporu ile kullanıyor. İlaç başlandığında dozun yavaş yavaş arttırılması, kesilirken de yavaş yavaş kesilmesi gerekiyor denmişti. 

Birkaç ay önce ilacın raporu bittiğinde yeni rapor çıkarılana kadar ciddi yoksunluk belirtileri oldu. Bayram için şehir dışından yanıma geldiler ve ilacı 20 Temmuz'da yazdırmamız gerektiği için aile hekimimin olduğu yerdeki eczaneden ilacı ne zaman yazdırmamız gerektiğini dün sorgulattım. İlacın artık aile hekiminde yazılamadığını "Fizik Tedavi, Ortopedi, Nöroloji ya da Nöroşirürji" uzman hekimlerinin yazması gerektiğini belirtti. Daha önce ilacı aile hekimine yazdırdığımızı söylediğimde uygulama değişikliği olduğunu belirtti. İlaç bittiğinde ortaya çıkan semptomları bildiğimden  MHRS'den ilçedeki tek devlet hastanesinden randevu bulmaya çalıştım. Ancak 4 bölümde de boş randevu birkaç hafta için yok. Şimdi bir kaç sorum ve içlerinde bazı önerilerim olacak?

-Zaten ilaç kullanma raporu olan bu ilaçlar neden aile hekimliğinde yazılamıyor? Aile hekimi kendi başlamıyor ilacı zaten.

-Madem uygulama değişikliğine gittiniz bu tip birden kesildiğinde yoksunluk ortaya çıkaran ilaçları kullanan hastaları neden bilgilendirmediniz? Randevu sisteminizdeki yoğunluğun farkında mısınız?

-Şöyle tıkır tıkır işleyen bir randevu sisteminiz olmadığına ve randevu veremediğinize göre bu hastaları neden hastanelere ve acillere yığmayı göze aldınız?

-Bu tip ilaç kullanan hastaları ille de hastanede görmek istiyorsanız neden MHRS sisteminde ilaç yazdırma randevusu diye bir menü  koyup işlemleri kısa sürecek bu hastalar için ilaç kontrolü ve yenileme birimi kurmuyorsunuz?

-Ağrı belki de hastalıklar açısından en önemli  ve hastanın yaşam kalitesini son derece düşüren bir belirti. Bu tip hastalar için neden özel bir uygulama üretmiyorsunuz?

-Diğer sorun ise nüfus giderek yaşlanıyor ve kronik hastalıklar artıyor. Bu tip hastaları bütüncül olarak takip edebilecek "Geriatri" kliniklerinin sayısını arttırmayı düşünüyor musunuz?

sağlık hizmetlerirandevu/MHRSilaçyaşlı sağlığı

nest...

gelişim planı örnekleri 2022 doğum borçlanmasi ne kadar uzaktaki birini kendine aşık etme duası 2021 hac son dakika allahümme salli allahümme barik duası caycuma hava durumu elle kuyu açma burgusu dinimizde sünnet düğünü nasil olmali başak ikizler aşk uyumu yht öğrenci bilet fiyatları antalya inşaat mühendisliği puanları malta adası haritada nerede