el titremesi hangi bölüme gidilir / Hangi Doktora Muayene Olmalıyım

El Titremesi Hangi Bölüme Gidilir

el titremesi hangi bölüme gidilir

El Titremesi İçin Hangi Bölüme Gidilir? El Titremesine Hangi Doktor Bakar, Nereden Randevu Alınır?

Hemen hemen herkesin hayatında en az bir kez tecrübe ettiği istemsiz ve ritmik el kası hareketlerine el titremesi denir. Stres, üzüntü, heyecan anında ortaya çıktığında normal kabul edilen bu durum bazen bazı durumlarda Parkinson, epilepsi gibi çok önemli hastalıkların belirtisi olabileceğinden asla ihmal edilmemelidir. Peki, el titremesi için hangi bölüme gidilir, el titremesine hangi doktor ve bölüm bakar? İşte cevabı…

El Titremesi İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Sağlıklı kişilerde, vücut organların hareketleriyle alakalı bilgileri toplar ve düzenli olarak beyne bu hareketler hakkında bilgiler iletir. Beyin, organların durumuna ve kendisine iletilen bilgilere göre organların bir sonraki hareketini planlayarak denge ve hareket merkezlerine iletir.

Denge ve hareket merkezleri, beyin tarafından kendisine gönderilen planlamaya uygun bir şekilde harekete geçer. Bu süreç içinde yaşanacak bir aksama vücudun bu hareketleri doğru şekilde yapılamaması ile sonuçlanır. Beyin bu durumun düzelmesi için ekstra çaba sarf edeceği için organlar bu esnada salınma hareketine maruz kalır. Böyle titreme yaşanmış olur.

Altta yatan hastalığa bağlı olarak, el titremesi dinlenme pozisyonundaki uzuvlarda olabileceği gibi, hareket esnasında veya hareket sonrasında da görülebilir. Tüm bu unsurlara bağlı olarak, el titremesi çeşitli alt türlere ayrılır. Her bir titreme türünde altta yatan hastalıklar birbirinden farklıdır ve buna bağlı olarak farklı tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekebilir.

El titremesi sorunu yaşayan kişiler bu sorunun altında yatan gerçek sebebi bulmak için Nöroloji bölümüne gitmelidir.

El Titremesine Hangi Doktor ve Bölüm Bakar?

İstemsiz el titremesi dendiğinde ilk akla gelen bu durumun Parkinson hastalığının bir belirtisi olabileceği olsa da her titreme bu hastalığa bağlı olarak ortaya çıkmaz. El titremesi şikâyeti olan kişi ilk önce bir Nöroloji uzmanına giderek muayene olmalıdır. Gerekli durumlarda istenen kan tahlilleri, manyetik rezonans(MR) sonuçlarına göre daha detaylı incelemeler yapılıp tanı konduktan sonra hastaya uygun tedaviye başlanır.

El Titremesi Neden Olur?

El titremesi, çok sayıda hastalığın ve durumun belirtileri arasında sayılabilir.

Parkinson hastalığı: Beyin dokularında ilerleyici hasarın görüldüğü nörodejeneratif hastalıklardan biri olan Parkinson hastalığı kendine özgü tremor çeşidi ile el titremesine neden olan faktörlerin başında gelir.

Multipl skleroz: Sinir sistemi hücrelerinin bağışıklık sistemi tarafından hasara uğratılması ile karakterize olan multipl skleroz hastalığında çeşitli düzeylerde el titremesi görülebilir.

İlaç yan etkileri: Çeşitli antipsikotik, antihipertansif ve antiaritmik ilaçların yan etkisi olarak ellerde titreme şikâyetiyle karşılaşabilir.

İnme: Beyin damarlarının tıkanması durumunda hareket ve dengeden sorumlu bölgelerde görülen hasar sonucu ciddi düzeyde tremor görülebilir.

Travma: Beyin hasarı ile sonuçlanan fiziksel travmalar, ilgili beyin dokularında hasara yol açarak el ve bazı diğer uzuvlarda titremeye neden olabilir.

Kan şekerinin düşmesi: Düşük kan şekeri kaslarda kasılma problemlerine yol açarak ellerde titreme ile sonuçlanabilir.

Hipertiroidi: Tiroit hormonlarının normalden fazla üretilmesine bağlı olarak ellerde titreme ortaya çıkabilir.

Kas yorgunluğu: Kasların uzun süre kullanılması sonucu, kaslarda kalsiyum azlığına bağlı olarak yorgunluk belirtileriyle birlikte kısa süreli titreme ortaya çıkabilir.

Yaşlanma: İleri yaşla beraber sıklıkla esansiyel tremor şeklinde ellerde titreme izlenir.

Kafein gibi uyarıcı maddelerin tüketimi: Günlük olarak kahve gibi içeceklerin fazla tüketimine bağlı olarak ellerde titreme görülebilir.

Alkol tüketimi: Kronik alkol tüketimine bağlı olarak ellerde titreme problemine yatkınlık oluşur.

Stres: Günlük yoğun strese maruz kalan kişilerde tremor gelişebilir.

El kol uyuşması için hangi bölüme/doktora gidilir?

El uyuşması genellikle sinirlerden birinin hasarından, tahrişinden veya sıkışmasından veya kolunuzdaki ve bileğinizdeki sinirlerden birinin dalından kaynaklanır. Omurlarda diskte dejenerasyon ve kireçlenme durumunda da kolda his kaybı ve uyuşma görülür. Peki, El kol uyuşması için hangi bölüme/doktora gidilir? Merak edilen tüm detaylar haberimizde…

seafoodplus.info

Yayınlanma: - 30 Eylül Güncellenme:

El kol uyuşması için hangi bölüme/doktora gidilir?

Kol ve el sinirlerinin sıkışması durumunda boyunda omurilikten çıkan sinirler ele doğru giderken bağ dokusu tarafından sıkışır. Buradaki sıkışma sonucu el ve kollarda kuvvetsizlik, uyuşma ve ağrı oluşur. Ayrıca yaygın olarak uzun süre aynı pozisyonda oturmak veya uyumak el ve kolda uyuşmaya neden olur. Bu, sinirlerinize baskı yapabilir ve kısa süreli uyuşukluk yaratan kan akışını kesebilir. Şimdi, El kol uyuşması için hangi bölüme/doktora gidilir? Gelin hep birlikte öğrenelim…

EL KOL UYUŞMASI HAKKINDA

El uyuşması genellikle sinirlerden birinin hasarından, tahrişinden veya sıkışmasından veya kolunuzdaki ve bileğinizdeki sinirlerden birinin dalından kaynaklanır.

Diyabet gibi periferik sinirleri etkileyen hastalıklar aynı zamanda uyuşukluğa da neden olabilir, ancak diyabet ile benzer semptomlar genellikle ilk önce ayaklarınızda görülür.

Nadiren, uyuşma beyninizdeki veya omuriliğinizdeki problemlerden kaynaklanabilir, ancak bu gibi durumlarda kol veya el zayıflığı veya fonksiyon kaybı da meydana gelir. Tek başına uyuşma, genellikle felç veya tümör gibi potansiyel olarak hayati tehlike oluşturan bozukluklarla ilişkili değildir.

Doktorunuz, uyuşukluğunuzun nedenini teşhis etmek için belirtileriniz hakkında ayrıntılı bilgiye ihtiyaç duyacaktır. Uygun tedaviye başlamadan önce nedeni doğrulamak için çeşitli testler gerekebilir.

Elinizde bir veya her ikisinde olası uyuşukluk nedenleri şunlardır:

Beyin ve sinir sistemi koşulları

– Servikal spondiloz
– Guillain-Barre sendromu
– Sinir sisteminin paraneoplastik sendromları
– Periferik nöropati
– Omurilik yaralanması
– inme

Travma veya yaralanmalar

– Brakiyal pleksus hasarı
– Karpal tünel Sendromu
– Kübital tünel sendromu
– Donma

Kronik koşullar

– Alkol kullanım bozukluğu
– Amiloidoz (organlarınızda anormal protein birikimi)
– Şeker hastalığı
– Çoklu skleroz
– Raynaud hastalığı
– Sjögren sendromu

Bulaşıcı hastalıklar

– Lyme hastalığı
– Frengi

Tedavilerin yan etkileri

– Kemoterapi veya HIV ilaçlarının yan etkileri

Diğer nedenler

– Ganglion kisti
– Vaskülit
– B Vitamini eksikliği

Parkinson hastalığı nedir? İlginizi ÇekebilirParkinson hastalığı nedir?

EL KOL UYUŞMASI İÇİN HANGİ BÖLÜME/DOKTORA GİDİLİR?

El ve kol uyuşmasından şikayeti olan hastaların hastanelerin nöroloji polikliniklerine başvurması gereklidir. Hastalığın sebebi bulunduktan sonra sebebe yönelik olarak medikal tedavi, fizik tedavi ya da cerrahi müdahale ile tedavi edilir.

Ağrıbeyindiyabetkireçlenmeparkinsonşekerşeker hastalığıtümör

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir