uluğ bey neler yapmıştır / Uluğ Bey'in Astronomi ve Matematik Alanındaki Çalışmaları Bilime Katkıları

Uluğ Bey Neler Yapmıştır

uluğ bey neler yapmıştır

Uluğ Bey Kimdir? Uluğ Bey Nereli, Eserleri, Çalışmaları ve Matematiğe Katkıları Neler?

Uluğ Bey kimdir sorusuna cevap aranırken söz konusu şahsın ilmi yönü de dikkate alınmalıdır. Matematik alanında adından söz ettirmeyi başarmış olan Uluğ Bey, günümüzde kullanılan matematik terimleri ve formüllerine de ışık tutmuştur. Uluğ Bey nereli, Uluğ Bey çalışmaları, Uluğ Bey eserleri, Uluğ Bey hayatı, Uluğ Bey'in matematiğe katkıları, Uluğ Bey nasıl öldü gibi soruların cevapları yazımızın devamında.

Uluğ Bey Kimdir?

Türk matematikçilerinden ve Timur İmparatorluğu'nun 4. Sultanı olan Uluğ Bey'in asıl adı Muhammed Taragay'dır. Timur tarafından sevilmesi nedeniyle kendisine bu isim verilmiştir. Kendisi aynı zamanda Timur'un torunudur. senesinde Sultaniye kentinde dünyaya geldiği rivayet edilir.

Uluğ Bey, ilk seferini yılında amcası Şeyh Ömer'in oğlu olan Ahmet komutasında Fergana'ya düzenlemiştir. yılında Moğol Devleti üzerinde sefer düzenleyen Uluğ Bey, Issık Gölü'ne kadar ilerlemiştir. Moğol ordusuna önemli zayiat verdiren Uluğ Bey, büyük miktarda ganimetle Semerkant'a dönmüştür. Sonraki süreçte Özbekler üzerine sefer düzenleyen söz konusu şahıs, ağır yenilgi alarak Semerkant'a çekilmek zorunda kalmıştır.

Uluğ Bey Eserleri, Çalışmaları ve Matematiğe Katkıları Neler?

Uluğ Bey Semerkant'ta bulunduğu süre içerisinde daha çok av faaliyetleri ile ilgilense de belli bir süre sonra ilim çalışmaları ile de ön plana çıkmıştır. İlmi sohbetler, astronomi ve matematik alanlarında çeşitli çalışmalar yapan söz konusu şahıs, büyük âlimlerin yetişmesine de katkı sağlamıştır. Bu dönemde yetişen önemli ilim insanları Kadızade Rumi, Ali Kuşcu ve Gıyaseddin Cemşid, kendisinden ders alan ilim insanları arasındadır.

Uluğ Bey, Semerkant yakınlarına kurduğu rasathane ile de tanınır. Söz konusu rasathane Ekim tarihinde tamamlanmıştır. Uluğ Bey'in asıl ilgi alanı matematik bilimidir. Özellikle geometrideki üçgen konusunda çeşitli araştırmalar yapmıştır. Tanjant ve sinüs cetvellerini Uluğ Bey'in oluşturduğu yönünde bilgiler vardır. Trigonometri ilmi üzerinde de çeşitli çalışmalar yaparak matematik biliminin öncüsü haline gelmiştir. Kendisinin yönetimi zamanında devlet yönetimi güçlendirilmiş ve bilime ayrıca önem verilmiştir.

Uluğ Bey, devlet adamlığı ve bilimsel çalışmaları ile ön plana çıkan ve Türk tarihi için de özel önem verilmesi gereken bir şahsiyettir. Söz konusu şahıs ile ilgili bugüne kadar birçok araştırma yapılmış ve araştırma raporu yazılmıştır. Bundan sonraki süreçte de yapılan çalışmaların ve araştırma tezlerinin devamının geleceği düşünülmektedir. Yapılan tarih araştırmaları ile Uluğ Bey hakkında bilinmeyenler de gün yüzüne çıkacaktır.

Uluğ Bey kimdir, Gökbilimci, Matematikçi ve Sultan

Timur İmparatorluğu&#;nun 4. Sultanıdır.

Uluğ Bey, 22 Mart tarihinde Sultaniye&#;de doğmuştur. Asıl adı Mehmet Torgay´dır. Timur&#;un torunudur ve Timur İmparatorluğu&#;nun 2. hükümdarı olan Şahruh&#;un oğludur.

13 yaşında iken Horasan ve Maveraünnehir eyaletlerine hakan naibi oldu. Başkent seçtiği Semerkant&#;ta, müstakil bir hükümdar gibi hareket etti.

yılında babası hükümdar Muînüddin Şah Ruh´un ölümü üzerine hükümdar oldu. Saltanat yılları sırasında matematik ve astronomi ile yakından ilgilendi. Fen bilimleri ve astronomiye merakı, kendisini dünya tarihinin en büyük astronomlarından biri haline getirdi.

Uluğ Bey hakan olunca, Osmanlı Devleti ile münasebetlerini sıklaştırmaya ve geliştirmeye gayret etti. İki Türk ülkesi arasında elçiler, bilibaşladı. O, savaştan çok kendisini bilime adamış bir hükümdardı. Sarayına zamanın bilginlerini topladı ve onları korudu. İnceleme için Çin&#;e kadar heyetler gönderdi. Uluğ Bey Semerkant&#;ta bir medrese, bir de rasathane yaptırdı. Astronomi ilminin gelişmesine çalıştı. Bu rasathane orta çağdaki astronomi bilgisini en yüksek düzeye ulaştırdı.

Uluğ Bey´in yeryüzünde bir karış toprak bile fethetmek gibi bir ihtirası yoktu. Onun bütün merak ve hevesi, yeryüzünde değil, gökyüzündeydi. Ülkeler fethetmekten ziyade, gökyüzü âleminde araştırmalar yapmayı, gök kubbenin sırrını çözmeye çalışmayı tercih ediyordu.

İktidarı döneminde, Başta Semerkant ve Buhara olmak üzere tüm ülke, Türk mimarisinin seçkin eserleriyle donatıldı. Bir akademi haline getirdiği sarayı, devrin meşhur alimlerinin toplanıp bilimsel tartışmalar yaptığı ve eserler hazırladığı bir mekan oldu.

Uluğ Bey zamanında yeni astronomi aletleri yapılmış, eski aletler geliştirilmişti. IX. ve X. yüzyılda bir usturlab ile ancak 43 işlem yapılırken, Uluğ Bey zamanında geliştirilen usturlab, &#;den fazla işlem yapıyordu. Uluğ Bey&#;in usturlabının çapı 40 metre idi.

Uluğ Bey, bu arada gökyüzünün bir de haritasını yapmayı başarmıştı. Bu gökyüzü haritası, kendisinden sonra gelecek nesillere astronomi çalışmalarında ışık tutacak, onlara rehber olacaktı.

İlhanlılar zamanında yapılan rasatları tekrar gözden geçiren ve 12 yıl boyunca rasat yapan Uluğ Bey, &#;de, büyük eseri Uluğ Bey Zici&#;ni yazdı. Bu eser, daha önce yazılan &#;zic&#;Ierin yanlışlarını düzeltiyor ve yıldızların hareketlerini daha mükemmel gösteriyordu. Uluğ Bey&#;in bu eseri &#;te Oxford&#;da İngilizce ve &#;te de Fransızca olarak basıldı.

Milletrerarası Astronomi Derneği de Ay yüzeyindeki bir kratere onun adını verdi. Beş ülkenin astronomlarından ve özellikle Ay&#;a uydu gönderen ülkelerin uzmanlarından oluşan bir komisyonun hazırladığı Ay Haritasında, üç Türk astronomunun adları da yer alır. Büyük bir kratere Uluğ Bey adı verilmiştgini, Beyruni ve NasireddînTûsî&#;dir.

Uluğ Bey, 27 Ekim tarihinde kendisine isyan eden oğlu Abdüllatif Mirza tarafından Semerkand&#;da 56 yaşında iken öldürüldü.

Uluğ Bey eserleri ve hayatı hakkında tarihi bilgiler

Timur'un torunu, alim ve devlet adamı Uluğ Bey, bugün Türk-İslam dünyasının en ünlü astronomu olarak anılır. Bilhassa matematiğe olan ilgisi ve bu alanlardaki çalışmalarıyla ilim yolunda durmaksızın ilerledi. Hükümdarlığı sırasında kurduğu Semerkant Medresesi ve Semerkant Rasathanesi, bilim tarihi açısından oldukça büyük önem taşır. Öyle ki Semerkant Rasathanesi o zamana kadar görülmemiş bir ilim kurumu hüviyetine sahipti.

Giriş Tarihi: Güncelleme Tarihi:

ULUĞ BEY KİMDİR?

16 YAŞINDA DEVLET SORUMLULUĞU

16 YAŞINDA DEVLET SORUMLULUĞU
KIRAAT İLMİNE VAKIFTI

MİMARİDEKİ ÜSTÜN YETENEĞİ

MİMARİDEKİ ÜSTÜN YETENEĞİ

BAŞARILI BİR MATEMATİKÇİ VE ASTRONOM

BAŞARILI BİR MATEMATİKÇİ VE ASTRONOM

Anasayfa

Uluğ Bey astronomi ile ilgili neler yapmıştır

Uluğ Bey astronomi ile ilgili neler yapmıştır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.



Uluğ Bey, yüzyıl bilim insanlarından biridir. Timur’un torunu olarak bilinmektedir. Timur İmparatorluğu’nda önemli bilim çalışmaları yapmıştır. Timur tarafından sevildiği için bu ismi almıştır. Asıl adı Muhammed Taragay olarak bilinmektedir. Matematikçi olarak tanınmıştır.

Uluğ Bey içinde bulunduğu dönemde en önemli bilimsel çalışmaları yaparak astronomi alanında belli temellerin atılmasını sağlamıştır. Matematik alanında yaptığı çalışmalar gözlem evi kurmasında etkili olmuştur.

Uluğ Bey’in astronomi ile ilgili çalışmalar şu şekildedir:

  • Güneş, Ay ve diğer gezegenleri tespit etmiştir.
  • Semerkant’ta gözlem evi ve rasathane kurmuştur.
  • Yıldız cetvelleri geliştirmiştir.
  • Bir yılın gün 6 saat olduğunu 15 saniyelik bir hata payıyla bulmuştur.
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER! ◁ GÜNÜN HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ ▷ HABERE YORUM KATÖnemli not: Habere dosya, resim ve video ekleme özelliği geçici olarak devre dışı bırakılmıştır. Yorum ve düşüncelerinizin bizim için çok değerli olduğunu biliyor musunuz? Yorumlarınızla soru cevaplarımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sitemizde yer alan tüm hizmet ve içerikler eğitim ve öğretim amaçlı olarak öğrencilerin kullanımına sunulmaktadır.

▼ SIRADAKİ HABER ▼

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir