kapadokya kısa tanıtım / Kapadokya hakkında 10 bilgi - Milliyet Çocuk

Kapadokya Kısa Tanıtım

kapadokya kısa tanıtım

Türkiye / Nevşehir

Nevşehir (Kapadokya)


 

Nevşehir Türkiye'de İç Anadolu Bölgesinin Orta Kızılırmak bölümündedir. İl toprakları 38° 12' ve 39° 20' kuzey enlemleriyle 34° 11' ve 35° 06' doğu boylamları arasında yer alır. Doğudan Kayseri, kuzey ve kuzeybatıdan Kırşehir, güneyden Niğde, batıdan Aksaray, kuzeydoğudan Yozgat illeriyle çevrilidir.

 

Nevşehir, Muşkara adlı bir köy iken, adını Farsça "yeni" anlamına gelen nev'den alarak üretilmiştir. Nevşehir, 6429 sayılı yasa ile 20 Temmuz 1954 tarihinde il olmuştur.

Kapadokya, ilk çağda tarihi bir bölgeye verilen isimdir. Kapadokya Nevşehir ili merkez olmak üzere Aksaray, Kayseri ve Niğde illerine uzanan toprakları kapsamaktadır. Bu bölge dünyada benzersiz bir jeolojiye sahip, tarih ve kültürel değerleriyle önemli kültür ve inanç turizmi merkezlerinden birdir.  

Kapadokya bölgesi tarih içerisinde çeşitli devlet, toplum ve önemli kişilerin adlarıyla anılan dönemler yaşamıştır. Kapadokya Bölgesi'nin tarihi M.Ö. 3000'lerde yaşamış Asur ticaret kolonileri ve Hititlere kadar gitmektedir. Kapadokya Bölgesi'ni üç ana dönemde incelemek mümkündür. Birinci dönem paleolitik, neolitik ve antik dönemlerdir. İkinci dönem Roma ve Bizans dönemleri ve son dönem Türk dönemidir.

Masalsı görüntüsü ve eşsiz doğasıyla Dünya''nın en büyüleyici atmosferlerinden birine sahip Nevşehir, insanlık tarihi boyunca çok sayıda uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Peribacaları gibi ilginç jeolojik yapısının yanı sıra, kayalara oyulan yerleşim yerleri ender doğal ve kültürel merkezlerdendir. Kapadokya''yı kaplayan yumuşak tüfün kolayca oyulabilmesinden dolayı kayada yaşam biçimi nesiller boyunca devam etmiş, daha sonraki yüzyıllarda inzivaya çekilen keşişler için uygun bir ibadet yeri olmuştur. Farklı büyüklükteki yer altı yerleşimleri daha çok yumuşak tüfün aşağıya doğru derinlemesine oyulmasıyla inşa edilmiştir. Kapadokya Bölgesi, geçmişte sık sık çeşitli saldırılara maruz kaldığından, bu şehirlerin yapılış amacı, daha çok tehlike anında halkın geçici olarak sığınmasını sağlamaktı. Pers Dönemi''ndeki kral yolu''nun, Selçuklu Dönemi''ndeki tarihi ipek yolunun yine yöremizden geçmesi, Nevşehir''in ne kadar önemli bir coğrafyada olduğunun en  güzel örneğidir. Çeşitli dinlere sahip insanların hoşgörüsü içerisinde bir  arada yaşadığı Nevşehir''de, Osmanlı döneminde bölgedeki Hıristiyanlar  da kiliseler inşa ettiler. Bugün bu kiliseler barışın en güzel simgelerindendir. Hünkar Hacı Bektaş-ı Veli aşka dair söylediklerini, insan sevgisini, sıcaklığını, ışığını bu topraklar üzerinde yaymıştır. Osmanlı Dönemi''nin ünlü sadrazamı İbrahim Paşa da bu topraklarda doğmuş, yaptığı imar hareketleriyle bugünkü Nevşehir''in temelini atmış, şehir dokusunun en elverişli yerine Damat İbrahim Paşa Külliyesi''ni inşa ettirmiştir. Bir zamanlar güzel atların yetiştirildiği bu yöre, bugün geleneksel el sanatlarını da içinde barındırmıştır. Yöre sanatçısının Kızılırmak kenarından getirdiği toprakla, hassas parmakları Sayesinde çamurun içinde saklanan güzelliği bulup çıkartmış, dedesinden aldığı geleneği geleceği taşımıştır. 

Dört mevsimi de birbirinden güzel olan Kapadokya''da kış mevsiminde çok yağan kar, peribacalarını tıpkı bir dantel gibi örter. Baharda ise açan gelincikler ve yabani bademler insanın içini adeta yaşama sevinciyle doldurur.

Bölgede başta sıcak hava balonu, trekking, dağ bisikleti, atlı safari olmak üzere bir çok doğa sporu olanakları bulunmaktadır.

Yöremizi ziyaret eden Dünya''nın her tarafından gelen yerli yabancı çok sayıda ziyaretçinin tarihe, kültüre ve doğa harikalarına doğru yaptığı geziyle, sadece Nevşehir''i tanımakla kalmayıp, aynı zamanda yöre halkının engin konuk severliğini de tanımaktadır.

UNESCO Dünya Doğal ve Kültürel Miras listesinde 1985 yılında 357. sırada ''Göreme Doğal ve Tarihi Milli Parkı'' olarak kayıtlı bulunan Kapadokya, doğal yapısı ve kültürel çeşitliliği ile haklı olarak Dünya''daki özgün yerini almıştır.

 

Kaynak:

http://www.cappadociaturkey.net/

http://www.goturkey.com/dunya_mirasi_tr.php?content=nevsehir&lng=tr

 

 

 

Kapadokya Nerede, Nasıl Gidilir? Kapadokya Gezilecek Yerler Nelerdir, Ne Yapılır?

 Kapadokya Nerede, Nasıl Gidilir? 

 Kapadokya M.Ö. 7000 yılına kadar giden köklü bir tarihe sahiptir. Bunun yanında ülkemizin önemli doğal güzelliklerinden biri olarak da bilinmektedir. Türkiye'de yerli ve yabancı turistlerin en fazla ziyaret ettiği bölgedir.

 Kapadokya Türkiye'nin Nevşehir ilinde yer almaktadır. Bununla beraber bazı bölümleri Kırşehir, Niğde, Aksaray, Kayseri illerinde bulunmaktadır. Bölgede Antik dönemden kalma farklı tarihi eserler mevcuttur. Bu sebeple de bünyesinde pek çok kültürel miras barındırmaktadır.

 Kapadokya'ya gitmek için öncelikle Nevşehir'e gitmek gerekmektedir. Nevşehir ili İç Anadolu bölgesinin tam ortasında bulunan bir ildir. Bu nedenle de ulaşım oldukça kolay bir şekilde sağlanmaktadır. Karayolu ya da havayolu ile Nevşehir'e gitmek mümkündür. Buraya gitmek için otobüs tercih edenler için Nevşehir'e giden direkt otobüs seferleri bulunmaktadır.

 Karayolu yanında şehre havayolu ile de gidilebilmektedir. Nevşehir'e havayolu ile gitmek için en yakında bulunan havayolu ise Kayseri'de bulunmaktadır. Kayseri'ye geldikten sonra buradaki taksiler ya da servis araçları ile Nevşehir'e gitmek mümkündür. Özel aracınız ile Nevşehir'e gidecekseniz belli yol güzergahlarını takip ederek kolay bir şekilde gidebilirsiniz.

 Kapadokya Gezilecek Yerler Nelerdir, Ne Yapılır?

 Kapadokya'nın eski adı Katpatuka olarak bilinmektedir. Burada gezilecek doğal güzelliklerin yanında tarihi yerler de bulunmaktadır. Kapadokya denilince akla öncelikle peri bacaları gelmektedir. Per bacaları Erciyes, Hasan Dağı ve Güllü Dağın bundan yaklaşık 60 milyon yıl önce volkanik faaliyetleri sırasında oluşan yumuşak tabakaların hava olayları sonucunda aşınması ile meydana gelmiştir.

 Peri bacalarına kolayca şekil verilebilmektedir. Bu nedenle yaklaşık 10 bin yıldır buradaki halkın barınma ve depolama ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Göreme Milli Parkı, Aşıklar Vadisi, Zelve Ören Yerinde peri bacalarını ziyaret edebilirsiniz.

 Göreme Milli Parkı, 9614 hektarlık bir alanda bulunmaktadır. Bu bölge 1986 yılında korumaya alınmıştır. Park en fazla peri bacaları için ziyaret edilmektedir. Bunun yanında Göreme Milli Parkı içerisinde Göreme Açık Hava Müzesi de bulunmaktadır.

 Buraya gelerek hem peri bacalarını hem de Hristiyanlık döneminden kalma dini yapıları ziyaret edebilirsiniz.

 Uçhisar, Kapadokya'nın en tarihi yerlerinden bir tanesidir. Bu bölge Uçhisar kalesinin eteklerinde kurulmuştur. İpek Yolu üzerinde önemli bir dinlenme yeri olması nedeni ile oldukça kültürel çeşitliliğe sahiptir.

 Buradaki oteller oldukça kalitelidir. Bu nedenle ziyaretlerinizde konaklamak için bu bölgeyi tercih edebilirsiniz. Bunun yanında el yapımı ürünler ile şarap satan dükkanları da burada bulabilirsiniz. Burada bulunan Güvercinlik Vadisi de mutlaka görülmesi gereken yerlerden bir tanesidir.

 Güllüdere Vadisi, Çavuşin Köyü ve göreme arasındaki bölgede bulunmaktadır. Burada toplamda 5 tarihi kilise yer alır. Ihlara Vadisi muhteşem manzarası ile gezilip görülmesi gereken yerlerden bir tanesidir. Burası Melendiz Çayının yumuşak tabanı aşındırması sonucunda meydana gelmiştir. Burada pek çok konaklama yeri de bulunmaktadır. Buradaki kayaların bir kısmı 9 yüzyıl dolaylarında oyulup kilise haline getirilmiştir.

 Zelve Ören Yeri, Avanos'a 3 km uzaklıkta yer almaktadır. Bu bölgede peri bacaları oldukça yoğun olarak bulunur. Bunun yanında dağcılık ile ilgilenen kişiler için önemli bir tırmanış alanıdır. Bu bölge 9. yüzyıl ile 13. yüzyılda Hristiyanların yerleşim yeri ve dini merkezi olarak kullanıldı.

 Aktepe'nin kuzey bölgesinde dik yamaçlara kurulan bu alanda 728 ile 842 yıllarında Balıklı, Üzümlü, Geyikli kiliseli gibi önemli dini yapılar inşa edilmiştir. Ürgüp özellikle çiftler tarafından tercih edilen tatil bölgelerinden bir tanesidir. Burası Bizans döneminde Osiana, Selçuklu döneminde Başhisar en son Osmanlı döneminde ise Burgut kalesinin ismi ile anılmıştır.

 Burada Roma döneminden kalma kaya mezarları bulunur. Bunun yanında Selçuklular döneminde inşa edilen Altıkapılı ve Temenni Tepesi Türbesi de bulunmaktadır.

 Paşabağ Rahipler Vadisi, Kapadokya'nın görülmesi gereken doğal güzelliklerinden biridir. Burada mantar formunda bulunan peri bacaları bulunmaktadır. Buradaki yürüyüş yolları oldukça güzel olduğu için kolaylıkla gezilebilmektedir. Münzeviler ile keşişlerin inzivaya çekilmek için kullandığı kayalara oyulmuş şapaller ve odaları da görmeniz mümkündür.

 Derinkuyu Yeraltı Şehri Hristiyanların Roma imparatorluğunun işkencelerinden kaçarak sığındıkları yerdir. Toplamda 8 kattan oluşmuştur.

Kapadokya Hakkında Bilinmesi Gerekenler


Kapadokya, Orta Anadolu'da, genellikle Nevşehir, Kayseri, Kırşehir, Aksaray ve Niğde etrafında şekillenen tarihi bir bölgedir. Kapadokya, eşsiz doğal görüntüsünü ve peribacalarını etrafında bulunan sönmüş volkanların lavlarına borçludur. Tarih boyunca Hıristiyan kaynaklarda geleneksel olarak kullanılan ismi, özellikle peribacaları ve benzersiz bir tarihi ve kültürel mirasla karakterize olağanüstü doğal güzellikleri tanımlamak için uluslararası bir turizm kavramı olarak kullanılmaya devam edilmektedir.

Kapadokya isminin en eski tarihi, M.Ö. 6. yüzyılın sonlarından kalmıştır ve Pers İmparatorluğu'nun Eski Farsiyen dahiyasından biri olarak iki erken Akenaenid Kralı’nın, Darius I ve Xerxes'in üç dilli yazıtlarında görülür. Bazı araştırmacılara göre Huw-aspa-dahyu olarak şehrin adı “güzel atların ülkesi" olarak türetilmiştir.

Diğerleri ise Luvice’de "düşük ülke" anlamına gelen Kat-patuka'dan türediğini ileri sürer. Ardından yapılan araştırmalar, 'aşağı, aşağıda' anlamına gelen zarf olan katta'nın Hititçe olduğunu, dolayısıyla Hitit Kapadokya’nın da “yerin altındaki” ‘katta peda’dan türediği anlaşılmıştır. Ünlü yer altı şehirleri ve gizli sığınaklar kurma amacıyla yapılandırılan bölgeye bu ismin yakıştırılmış olması da tesadüfi değildir.

İlk Kapadokyalılar, inançlarından dolayı saklanmak zorunda kalmışlar ve buradaki bölgeye gelmişlerdir. Derin vadi etrafında hem sulak hem alüvyonlu toprakların verimliliği zaten hali hazırda yaşam kurmak için iyi birer konumdu. Tüflerin içini oyup kolayca ev yaparak buralara sığınan Hristiyanlar, dinlerini hem özgürce yaşamış hem de güvenliklerini sağlamışlardır. Ihlara Vadisi, bunun en güzel örneklerini veren kiliseler ve saklı yerleşim yerleriyle doludur.

Orta Anadolu’da bulunan Kapadokya, adeta Türkiye’nin kalbi gibidir. Bulunduğu konum ve yüksek rakımdan dolayı, sıcak kuru yazlar ve soğuk karlı kışlar ile belirgin bir karasal iklime sahiptir. Yağış seyrektir ve bölge genelde yarı kurudur. Benzersiz jeolojik, tarihi ve kültürel özelliklere sahip birçok alanı bulunan bölge, popüler bir turizm merkezidir. Turistik Kapadokya; Nevşehir, Kayseri, Aksaray ve Niğde olmak üzere 4 şehri içermektedir.

Göreme yakınlarındaki Kapadokya'nın kayaları yüzlerce muhteşem sütuna ve minare benzeri formlara bürünmüştür. Kapadokya bölgesinde yaşayan halk, volkanik yataklardaki yumuşak kayalardan evler, kiliseler ve manastırlar oymuşlardı. Öyle ki Göreme, MS 300-1200 yıllarında manastır merkezi olmuştur. Peribacaları adı verilen doğal oluşumların altı tüf ve bazalt, üzeri granit kaplıdır. Bu nedenle üst kısımları daha geç aşınmaktadır. Peribacaları sürekli bir doğal oluşum olduğundan sürekli devinim içerisindedir.

Kapadokya'daki en önemli yerler Ürgüp, Göreme, Ihlara Vadisi, Selime, Güzelyurt, Uçhisar, Avanos ve Zelve'dir. Görülecek yer altı şehirleri arasında Derinkuyu, Kaymaklı, Gaziemir ve Özkonak yer alır. Ürgüp, Göreme, Güzelyurt ve Uçhisar'da çok sayıda tarihi konaklar ve mağara evleri bulunmaktadır. Ayrıca mağara evlerinin pek çoğu günümüzde butik otellere dönüştürüldüğü için gelen turistler burada konaklayarak o atmosferi de yaşayabilmektedirler.

Kapadokya'da sıcak hava balonu çok popülerdir ve Göreme'de bu deneyimi sunan çeşitli firmalar mevcuttur. Balon turuna yazılacağınız zaman önceden rezervasyon yaptırırsınız ve balon şirketleri sizi sabah otelinizden gelip alır. Gün doğmadan balonlar hazırlanmaya başlar ve bu eşsiz manzara ile birlikte beklemeye koyulursunuz. Balonlar sıcak hava ile şiştikten sonra bir merdiven yardımıyla sepetlere alınırsınız. İsteyen kişiler özel sepetle balon turu da yapabilirler. Ardından günün ilk ışıkları ile balonlar havalanır ve tüm Kapadokya ayaklarınızın altına serilir. Balonla Kapadokya’ya geldim ve gezdim demenizi sağlayacak olmazsa olmaz turlardandır. Muhakkak insanın hayatında bir kez yaşaması gerekir. Eğer balon ile tur yaparsanız zaten hali hazırda karadan göreceğiniz her yeri görürsünüz. Ihlara Vadisi, Manastır Vadisi (Güzelyurt), Ürgüp ve Göreme'de çeşitli yürüyüş parkurları da vardır. Ancak balon ile tüm bu yerlerin içinden ve etrafından geçersiniz ve muhteşem manzaraları seyredebilirsiniz.

Göreme'deki ilk yerleşim dönemi Roma dönemine kadar uzanmaktadır. Göreme'deki Yusuf Koç, Ortahane, Durmuş Kadir ve Bezirhane kiliseleri ile Uzundere, Bağıldere ve Zemi vadilerindeki kayalara oyulmuş evler ve kiliseler tarihin bir örneğini göstermekte ve günümüzde de görülebilmektedir. Göreme Açık Hava Müzesi Kapadokya'daki manastır cemaatlerinin en çok ziyaret ettiği yerdir ve Türkiye'nin en önemli ören yerlerinden biri olarak bilinir. Kompleks, 9. yüzyıldan ve 11. yüzyıldan kalma, içinde 30'dan fazla oyma kaya kilisesi ve şapel içerir; bazıları içinde günümüzde halen ayakta duran mükemmel freskler vardır.

Alan, topoğrafyası nedeniyle birkaç filmde yer aldı. 1983 yılı İtalyan-Türk filmi ‘Il mondo di Yor’, Kapadokya'da çekildi. Bölge, 1989 bilimkurgu filmi ‘Slipstream’de bir tasvir için kullanıldı. 2010'da ve 2011'in başlarında, ‘Hayalet Sürücü: İntikam Ruhu’ filmi, Kapadokya bölgesinde çekildi. Euripides'in Medea eserine dayanan Pier Paolo Pasolini filmi ‘Medea’, Göreme Açık Hava Müzesi'nin erken Hıristiyan kiliselerinde çekildi. Ayrıca ‘Star Wars’ için de bölgeye gelinmiş ve ilk film afişlerindeki bir karede bölgedeki görüntüler kullanılmıştır. Assassin's Creed: Revelations'da, Kapadokya, tapınakçılar tarafından yönetilen bir yer altı şehridir. Masaüstü oyunu Vampire: The Masquerade'de Kapadokya, Erciyes Dağı çevresinde yaşayan vampirlerin soyu tükenmiş bir klanı olarak tasvir edilir. Kapadokya'nın kış manzaraları ve geniş panoramalar, 2014 Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye ödülünü kazanan Nuri Bilge Ceylan'ın yönettiği Kış Uykusu filminde de ön plana çıkmaktadır.

Yazıcı Dostu Sürüm

kaynağı değiştir]
  1. ^"Kapadokya ve tarihi bir palavra", Ağustos, 2015. 8 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ağustos 2022. 
  2. ^Umar, Bilge (1993). Türkiye'deki tarihsel adlar. İnkılap Yayınları. s. 607. 

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır