hamilelikte süt içmenin faydaları / HAMİLELİKTE (GEBELİKTE) SÜT İÇMEK

Hamilelikte Süt Içmenin Faydaları

hamilelikte süt içmenin faydaları

Hamilelikte sütün faydaları: Gebelikte süt içmek yararlı mı, faydaları nedir?

Ayrıca sütün içinde çok fazla mineral ve vitamin bulunmaktadır. Bu da anne adayı ve bebeğe ihtiyaç duydukları desteği sağlar. Her hamile kadının günde yaklaşık mg kalsiyum alması gerekmektedir. En fazla ve hızlı vücuda kalsiyum sağlayan besin ise süttür. Bu nedenle anne adayları hamilelik süresince her gün süt içmeye devam etmelidir. Süt yalnızca kalsiyum açısından değil vücudun ihtiyacı olan D vitamini açısından da oldukça zengindir. Dolayısıyla hamilelerin süt tüketimi çok önemli ve gereklidir. Bu içeriğimizde hamilelikte sütün faydaları ile ilgili ayrıntılı bilgileri sizler için derledik.

Hamilelikte Sütün Faydaları

Hamilelikte sütün faydaları saymakla bitmez. Çünkü anne karnında bebekler annelerinden beslenirler. Özellikle bebeklerin kemik gelişimi için kalsiyum olmazsa olmazdır. Anne adayı da bebeğini beslerken vücudunda kalsiyum kaybına uğramamak için düzenli olarak süt içmelidir. Süt içen anne adayları kemik erimesi sorunu yaşamazlar.

Diğer yandan pek çok hamile kadın bu dönemde diş ve diş etleri ile ilgili sorunlar yaşamaktadır. Günlük süt tüketimine önem veren hamile kadınlar dişleriyle ilgili sorun yaşamazlar. Genel olarak hem anne adayının hem de bebeğin diş ve kemik sağlığı sütle olumlu hale gelir. Hamilelikte sütün bir başka faydası da bebeklerin düşük doğum ağırlığıyla doğmasını engellemesidir. Ayrıca bazı gebelerin bebeklerinde çeşitli alerjik reaksiyonlar oluşmaktadır.

Yapılan araştırmalar düzenli süt tüketen kadınların bebeklerinde alerjinin daha az olduğunu saptamıştır. Hamilelik döneminde sütten tiksinen ya da süt içmeyi sevmeyen anne adaylarının en azından süt ürünlerini yeteri kadar tüketmesi aynı faydaları edinmelerini sağlamaktadır. Yine de hiç süt ve süt ürünü tüketemeyen hamilelere ise doktor kontrolünde kalsiyum desteği verilmelidir.

Hamilelikte Sütün Bebeğe Faydaları

Hamile kadınların bu dönemde yeterli ve dengeli beslenmeleri oldukça önemlidir. Özellikle düzenli süt tüketmek anne adaylarının bebeklerinin yeteri kadar kilo almasını sağlamaktadır. Hamile kadınların düzenli süt içmesi çok önemli olmakla birlikte tabi ki yalnızca süt tüketimi beslenme için yeterli olmamaktadır.

Hamilelikte sütün bebeğe faydaları arasında öne çıkan bir diğer konuysa bebeğin kemik ve diş sağlığıyla ilgilidir. Bebeğin kemik yapısı anne karnında gelişmektedir. Anne yeteri kadar kalsiyum alırsa bebeğin de hem bağışıklık sistemi hem de kemik yapısı güçlü olmaktadır.

Hamilelikte sütün bebeğe faydaları saymakla bitmez. Çünkü bebeğin temel gelişimi için en fazla gereken kalsiyumdur. Kalp ve damar gelişimi ve kan pıhtılaşması ile ilgili konular yine annenin düzenli süt tüketimiyle ilgilidir.

Hamilelikte Sütün Zararları

Hamilelikte sütün anne adayına ve bebeğe sayısız faydası olmakla beraber bazı durumlarda hamilelikte sütün zararları da olabilir diye düşüneneler tamamen yanılıyor. Çünkü hamilelikte sütün hiçbir zararı yoktur aksine gerekli ve faydalıdır.

Hamilelikte Muzlu Sütün Faydaları

Hamilelikte muzlu sütün faydaları da merak edilmektedir. Muzun içindeki zengin potasyum sütün içinde olan kalsiyumla birleşince hem anne adayına enerji verir hem de onu gebelikte oluşabilen tansiyon sorunundan korur.

Gebelikte Ballı Sütün Faydaları

Gebelikte ballı sütün faydaları olabilir mi diye düşünenler kesinlikle haklıdır. Çünkü gebelik döneminde mide sorunlarıyla baş etmek, rahat uyku uyumak ve kalsiyum alabilmek için ballı süt çok faydalıdır.

Hamilelikte Süt İçmenin Faydaları

Kalsiyum, anne karnındaki bebeğin kemik ve diş gelişimini sağlar. Şayet yeterince alınamazsa, ileride kemik hastalıklarına sebep olur. Süt içinde bulunan kalsiyum sadece anne karnındaki bebek için değil annenin bünyesinde hızla tüketilen kalsiyumu da yerine gelmesine neden olur.

Fosfor, kemiğin oluşumunu hızlandırmaktadır. Güçlü kemik yapısı için gerekli olan fosforun vücuttaki dağılımı % 85 i kemikte bulunmaktadır. Fosfor ihtiyacı kalsiyum ve D vitamini ile desteklenmesi gerektiğinden süt ve süt ürünleri tüketmenin özellikle de gebelik döneminde ne kadar önemli olduğunu ön plana çıkarmaktadır. Ayrıca kas kasılmasına, kan pıhtılaşmasına, kalp ritminin normal seyrine de destek vermektedir.

Protein, hamilelik döneminde daha bilinçli tüketilmeli ve günde en az 70 gr protein alınmalıdır. Vejetaryen olmayanlar için kırmızı ve beyaz et tüketmek önemlidir. Ayrıca; Fasulye, soya, peynir, yoğurt, yumurta, alabalık protein açısından zengin olduğu bilinen besinlerdir.

Protein Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?

Protein eksikliği vücudun direncini azaltacağından enfeksiyonlara karşı bünye zayıf düşer, mevsimlik hastalıklara çabuk yakalanır. Kas yorgunluğu, halsizlik ve isteksizlik görülür. Kilo kaybı gözlemlenir. Eğer protein eksikliği hamilelik döneminde görülüyorsa bu durum daha da riskli olmaktadır. Çünkü anne karnındaki bebek anneden aldığı vitamin ve minerallere gelişmekte olduğundan annenin kendi bünyesi için de beslenmesine daha da fazla özen göstermesi gerekmektedir.

En Çok Hangi Besinlerde Fosfor Vardır?
Dana eti, dana ciğeri, somon balığı, haşlanmış barbunya, haşlanmış bezelye, haşlanmış yumurta ve yağsız süt fosfor mineralinin bulunduğu besinlerin başında gelir.

Fosfor Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?
Bünyesinde fosfor eksikliği bulunan kişi açlık hissetmez. Kemiklerde güçsüzlük ve zayıflama görülür. Böyle bir durum özellikle gebelik döneminde bebek gelişimini de riske sokmaktadır.

Kalsiyum Eksikliği Ne Gibi Belirtiler Gösterir?
Kalsiyum, kemik ve diş yapısını korur. Sinir sistemleri arasında iletişimi sağlar. Kasların kasılıp gevşemesini, hormonların çalışmasını, kalp atışlarını düzenler. Kalsiyum her yaşta alınması gereken bir mineral olup, özellikle hamilelik evresinde eksikliği ciddi sorunlara sebep olabilir.

Vücuttaki kalsiyum eksikliği, bir süre kendi içinde bu eksikliği mevcut kemiklerden tüketmeye başlayınca anlaşılması mümkün olur. Yani, kemik kırılması, çatlaklar en dikkat çeken belirtilerdir. İlerlemiş kalsiyum eksikliğinde ise; El ve ayakların karıncalanması, kaslarda kasılma, kalp atışlarındaki ritim bozukluğu, hafıza zayıflığı, unutkanlık, halüsinasyon görme, kas ağrıları, cilt kuruluğu, saç dökülmesi ve kuruması, tırnak kırılmaları ve depresyon gibi belirtiler kalsiyum eksikliği olan kişilerde çok sık rastlanılan belirtilerdir. Üstelik bu belirtilerin sadece bir ikisi değil pek çoğu aynı anda yaşanabilir. Özellikle hamilelik dönemi kalsiyum eksikliği bebeğe de ciddi zararlar verebileceğinden, doktor kontrolünde kalsiyum tabletler almakta yarar vardır. Aynı durum sadece hamilelik döneminde değil, emzirme dönemi için de geçerlidir.

Süt İçeriğinde Başka Ne Gibi Özellikler Bulunmaktadır?
Sütün içinde 23 adet amino asit bulunduğu bilinmektedir. Amino asit, hayati önem taşıyacak kadar mühimdir. Ayrıca sütün içinde Laktoz bulunur. Laktoz; A, D,E,K vitaminlerini almamızı sağlar. Laktoz, sütte bulunan şekerdir, bu nedenle süt şekeri de denmektedir. Her yaşta insan vücudunda önemli görevler üstlenen vitamin ve mineraller, özellikle gebelik dönemimde, anne karnında gelişen yeni bir oluşum nedeni ile daha çok mineral ve vitamin tüketmekte olduğundan gebelerin en dikkat etmesi gereken konuların başında şüphesiz beslenme gelmektedir. Bebek doğduktan sonraki dönemde yani annenin emzirdiği dönemde de mineral ve vitaminlerin daha hızlı tüketildiği görüldüğünden emziren annelerde süt içindeki mineral ve vitaminlerdeki eksikliği telafi edecek değerlerde beslenmesi önerilmekte, hekim tarafından gerek görüldüğünde vitamin destekli tablet kullanımı için yönlendirilmelidir.

Hamilelik dönemi, bebek gelişimi kadar anne sağlığı için de çok önemli olduğundan, öncelikle beslenme sistemine dikkat edilmelidir. Ayrıca uyku düzeni, düzenli egzersiz gibi beslenmeyi destekleyecek diğer unsurlar da dikkate alınmalı özellikle stresten uzak kalınmalıdır.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır